Del I | Del II | Del III | Del IV | Del V | Del VI | Del VII | Del VIII

Bolvik gaard og jernverk

VII

For «Grenmar» av T. G.

Kammerherre Severin Løvenskiold, som var blit eieeier av Bolvik, kjøpte i 1793 ogsaa Fossum av sin bror kammerherre Herman Løvenskiold.

I 1815 solgte han Bolvik til sine to sønner forstjunker Niels Løvenskiold og kammerherre Fritz Løvenskiold.

Fra nu av begynder nedgangstiden for verket. Vort lands uheldige stilling fra 1814 og utover bidro ogsaa meget hertil.

Saalænge vi har forenet med Danmark - indtil 1814, blev det norske jern og de norske jernverker begunstiget av danskene. Indførsel av jern fra andre land blev hindret, del ved direkte importforbud, som dog ledet til smugling av jern og delst ved fastsættelse av beskyttelsestold. Denne utgjorde i mange aar 1 riksdaler pr. skippund stangjern, svarende til ca. 10% av varernes salgsværdi. For støpegods var tolden ca. 1 1/5-2 riksdaler pr. skippund, der utgjorde ca. 15-25% av salgsværdien.

Riktignok maatte jernverkerne svare tiende til staten, men den utgjorde kun ca. 1½ procent av produktionsværdien.

For Bolvik jernverk blev dette allikevel ikke saa lite. Den 3. december 1743 var denne tiende fastsat til 300 riksdaler aarlig eller omtrent 1000 kr. I 1781 var den helt oppe i 650 riksdaler eller over 2000 kr. Bolvik jernverk var da ogsaa blant vore største jernverker, idet bare Fritzøe ved Larvik og Ulefoss kan opvise større tiende.

Da den danske beskyttelsestold for det norske jern blev ophævet ved foreningsbruddet i 1814 var dette et ganske følelig indgrep paa det norske jerns utenlandske marked, og da Danmark samtidig fastsatte indførselstold paa jern forværrede dette forholdet endnu mere. Men allikevel blev dog en hel del av det norske jern avsat til de gamle forbindelser dernede. Vor nye politiske husbond, Sverige hadde ikke bruk for jern. De utførte selv denslags vare. De elendige økonomiske forhold i vort land i 1820-aarene gjorde ogsaa meget til at de faldt vanskelig for enkelte verker at opfylde sine forpliktelser. I 1833 blev det saaledes paatalt i stortinger at Bolvik jernverk ikke hadde betalt sin skat siden 1821. Den var visstnok ved selveste Karl Johan mellemkomst at denne lange henstand var indvilget.

Men verket kunde selvfølgelig ikke i længden bære en slik nedgang, og det endte da med at forstjunker Niels Løvenskiold maatte erklære sig konkurs i 1841.

Verket med eiendomme og herligheter solgtes ved auktion 26. mai 1841. Eiendommene solgtes særskildt og de fleste av disse gik til opsitterne. Selve verket tillikemed Hellestvedt og en del av Grøtvik solgtes til konsul Jørgen Flood for 35,000 speciedaler. Han drev sammen med sin bror E. M. Flood betydelige forretninger i Porsgrund - baade manufaktur og kolonialhandel, tobaksfabrik, garveri og efter daværende forhold et stort skibsrederi. Firmaet eiet ogsaa gaarde baade i Prosgrund, Skien og Brevik og desuten Petersborg i Gjerpen.

I 1847 flyttet han til Bolvik. Ved hypotektakst i 1851 blev eiendommen med damme, sager og møller værdsat til 90,000 speciedaler, og jernverket til 56,000 spdlr., derav for anlæggene ved Herre vel 15,000. Dertil kom gruberne ved Næskilen ved Arendal som blev sat til ca. 17,000 spdlr. Konsul Jørgen Flood solgte i 1862 Bolvik til sine to sønner Fritz Trampe Flood og Nils Flood. Men det var ikke længe de klarte at holde værket gaaende. Konkurancen med de svenske jernverker er i 1860 aarene meget stor. Mange norske jernverker blev nedlagt da, kanske væsentlig av den grund at deres største utgiftskonto - forbruket av trækul - steg voldsomt. Verket hadde jo litt efter hvert maattet avhænde sine egne skoger, og for skogeierne omkring var det mere fordelagtig at avsætte sit tømmer paa anden maate, end til trækul.

Dette ledet da til at verket atter gik konkurs i 1865. Det var ogsaa det sidste aar Bolvik jernverk var i drift.

Eiendommen blev nu overtat av Norges Bank, som i 1872 solgte den til Fr. Croft fra Hull i England for 45,000 speciedaler. Han tilkjøpte desuten ogsaa Nenset i Bamble for 27,000 spdlr.

Derimot solgte han Hellestvet med jord, damme og vandkraft i 1888 til Bamble Cellulosefabrik. Denne er anlagt av ingeniør Fr. Størmer, som i en tid eide den sammen med apoteker G. L. Størmer og godseier Croft.

Paa Vold drev Croft trælasthandel og isforretning. Opførelsen av ishusene blev paabegyndt i 1882.

Et saghus som stod paa Herre flyttet han til Vold, men han kom ikke til at indrede det, da han i 1892 solgte hele eiendommen for 475,000 kr. til et konsortium fra Kristiania, som bestod av Fearnley og Eger, Holter og Borgen samt Christoffer Andersen der fungerte som formand i direktionen. De indredet dampsagen, satte op maskinhus og anla i 1895 høvleriet. 1897 blev N. C. Grønneberg fra Kristiania ansat som bestyrer.

Konsortiet hadde eiendommen i 6 aar og hug i denne tid ialt 16,000 tylter i skogen, saa den blev ikke sparet.

Fra:    Grenmar 25. oktober 1924, s. 1 Fra:    Avisoversikt
Porsgrunn biblioteks hjemmeside Søk i bokbasen