Bokgløtt
2001, NR. 1 - UNGDOM

Utgitt av Skoleetaten i Porsgrunn og Porsgrunn bibliotek

BOK:
Backer, Anne Thelle:
Japan - solens opprinnelse
Fotografier av Tom Henning Bratlie
Tegninger av Ingrid Ousland og Ingse Revold
Omnipax, 2000. 96 s.
ISBN 82-530-2196-8. Kr. 288,-

INNHOLD:

Boken er en reise gjennom Japans historie, land og kultur. Vi får presentert gamle myter og fortellinger, og vi blir kjent med Japan som et moderne samfunn i dag.
Boken bruker det japanske tegnspråket som innfallsport til de forskjellige temaene, og på den måten blir vi også kjent med tegnspråkets oppbygging.
Boken er inndelt i kapitler som tar for seg ulike sider av landet, som Japans historie, geografi, religion, kultur, og det å være ung i dagens Japan.
Bakerst i boken finner vi en liten ordliste over en del vanlige japanske ord, med henvisning til hvor i teksten vi finner tegnene omtalt.

SPRÅK OG LAYOUT:

Boken har en delikat og tiltalende layout med god sammenheng mellom tekst og illustrasjoner. Utstrakt bruk av rammetekster som skiller deler av teksten ut fra den sammenhengende teksten.

ALDERSTRINN:

Boken er relativt omfattende, og vil egne seg mest til bruk på mellomtrinnet og ungdomstrinnet. Men boken er en fin innføring om Japan også for den voksne leser.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Dette er en informativ og artig bok om Japan.
Spesielt artig er idéen med å bruke de japanske tegnene som utgangspunkt når et emne skal behandles.


BOK:
Belsvik, Rune:
Ein naken gut
Samlaget, 2000.
ISBN 82-521-5658-4. Kr. 228.-

INNHOLD:

Arne Bu sluttar brått i den vidaregåande skulen og reiser frå kjærasten sin. Han er klar for å finne det beste av alt i den store verda. Han lengtar heim til Grete Eik samstundes med han gjerne vil treffe andre jenter. Ho skriv snart og har funne ein annan, så har ikkje Arne Bu henne til gode, som han hadde tenkt.
Arne har fått jobb i byggebransjen og hamnar på brakke med to eldre karar, ikkje særskilt likande, som han óg jobber saman med. Han vert ein slag hjelpegut. Mest ventar han på at noko skal hende, at ei jente eller fleire ventar på han og vil bli trøysta. På 18-årsdagen kjøper han ny, gul bukse, drikk seg til mot, skjerer seg passeleg med ein kniv og ringer på døra til sjukepleiarane sitt internat. Han blir teken hand om, men meir hender ikkje. Så vert han kjend med nokre ungdomar fordi han har råd å kjøpe øl til dei. Han har eit lite eventyr med Gunn Tone, ei jente som nok er litt på leit.
Så skjer ulukka. Arne glir på taket der han jobbar, og han ramlar ned. I farta lovar han Gud å gå naken resten av livet om han får sleppe å døy. Først ligg han på sjukehuset på staden der han jobbar, seinare blir han send til heimstaden. Der må han liggje medan ein brist i ryggen gror, og eit kne blir stivt, men han har overlevd.
Mykje av boka skildrar tida på sjukehuset, korleis det er når kroppen ikkje vil gjere som han skal, tarmar som tømmer seg utan varsel og slikt. Nokre folk besøkjer han, mellom anna Grete Eik, som skal ha ein unge. Ei av sjukepleiarane, Lilly, vil gjerne vere kjærast med Arne, men Arne er ikkje budd på å binde seg til ei einaste, kan hende er han meir ute etter eit publikum enn ein kjærast, tenkjer han om seg sjølv.

SPRÅK OG LAYOUT:

Boka har normal skriftstorleik og er delt i 25 kapitel.
Språket er nynorsk og er uvanleg bra, oppfinnsamt, humoristisk og utan klisjéar.

ALDERSTRINN:

Passar best for moden ungdom, og kan gjerne lesast av vaksne.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Tema: Identitet. "Meininga med livet".
Forfattaren greier verkeleg å skildre alle dei tankane som flyg gjennom hovudet til Arne Bu og kan hende andre unge gutar med. Heilt enkelt er det ikkje alltid å følgje med, men språket gjer boka grei å lese.
Kan hende kan ein undre seg over at ein gut som skriv så vaksent ter seg så lite vaksent.


BOK:
Berggren, Arne:
Bobben - igjen!
Illustrert av Ella K. Okstad
Damm, 2001. 47 s.
ISBN: 82-517-8670-3
Serie: Leseløve

INNHOLD:

Jeg-fortelleren føler at han må være sammen med Gunnar bare fordi foreldrene vil det. Gunnar er den siste man velger til kamerat, kun når alle andre svikter.
Bobben sitter på gjerdet og venter når guttene kommer syklende. Han robber Gunnar for godter og slipper luften ut av begge dekkene på sykkelen hans. Jeg-personen tør ikke annet enn å bli kompis med Bobben, i frykt for å bli plaget selv.
Bobben truer jeg-personen til å skrape opp Gunnar i ansiktet med spiker, men han klarer det ikke. Da gjør Bobben det selv for deretter å stikke av med jeg-personen i hælene.
Gunnars far tror han har sett hva som har foregått – og roser jeg-personen for å tørre og ta opp jakten på Bobben. Da får jeg-personen dårlig samvittighet.
Til slutt sier han sannheten til foreldrene sine – faren ber han om å ta vare på Gunnar og bli kompis med ham. Dette ordner seg.

SPRÅK OG LAYOUT:

Stor skrift.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Passer best i alderen 9 – 10 år, men dette er en Leseløve-bok som godt kan brukes litt opp i alder for lesesvake ungdommer.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Tema: Mobbing, vennskap.
Moralen er å ta parti med mobbeofferet – ikke være feig og slutte seg til mobberen i frykt for å bli mobbet selv.


BOK:
Blomquist, Lise:
Rødglødende
Omnipax, 2000. 180 s.
ISBN 82-530-2223-9

INNHOLD:

Dette er den tredje boken om vennene Janne, Ellinor, Snurre og Rhavi. Hver bok har sin hovedperson, og i denne boken er det Snurres tur.
Snurre har vært lam hele livet på grunn av ryggmargsbrokk, og for å kompensere for tapt bevegelighet har han i mange år trent kampsport. Nå underviser han andre "funkiser" i det samme.
Snurre har problemer med temperamentet sitt, og en dag, etter å ha blitt avvist på bussen på grunn av rullestolen, mister han besinnelsen og gjør det ingen som driver med kampsport skal gjøre. Han slår ned buss-sjåføren.

Snurre treffer Doffen, en MC-fyr han kjenner som kjører Harley-Davidson. Han lar Snurre få bli med på en tur, og på en kafé treffer de Jonas, også han "biker" og medlem av MC-klubben Warlords. Når Jonas får vite hvem Snurre er, blir han veldig oppsatt på å få Snurre og Doffen med på et MC-treff neste helg og få Snurre som medlem i Warlords. Det viser seg at Snurres far en gang har reddet Jonas' liv den gangen de tjente for FN i Libanon.
Snurre har vanskelig for å se for seg faren sin som helt, men han må snart innse at han ikke kjenner faren sin særlig godt. Det er mange hemmeligheter i farens fortid. Sakte men sikkert gjennom boken nærmer far og sønn seg hverandre.

MC-treffet viser seg å bli dramatisk.
Snurre treffer jenta Monika og blir forelsket. Når så en av MC-gutta vil voldta Monika foran øynene hans, sprekker det for Snurre, og han griper igjen til kampsporten sin og ender nesten med å ta livet av fyren.
Doffen redder ham ut av situasjonen, og når politiet kommer til MC-treffet for å "rydde opp", er det Snurre som får gjennomgå. Politiet forlanger at en bakbundet Snurre skal reise seg opp og gå, og vil ikke tro ham når han sier at han er lam. De sparker ham ned i bakken, så han brekker nesa og blir ganske maltraktert.

Snurre forstår at han må gjøre noe med temperamentet sitt som stadig får ham til å miste kontrollen, og han innser at han må søke psykolog-hjelp for å få bearbeidet de vonde opplevelsene fra institusjonen der han vokste opp og ble misbrukt.

Snurre og faren hans får snakket ut om alle hemmelighetene i farens liv, og det viser seg at også han har en del ting som bør bearbeides. Det ender med at hele familien går til terapi.

Boken ender svært optimistisk og alle brikker ser ut til å falle på plass for Snurre og familien hans.

SPRÅK OG LAYOUT:

Boken har et veldig røft språk med mye slang og en del banning. Det er allikevel god driv over språket.
Boken er delt inn i kapitler.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Passer for ungdomstrinnet.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Dette er en frittstående fortsettelse av bøkene "Blåveispiken" (1998) og "Hvit heks" (1999). Bøkene er svært forskjellige selv om det er de samme personene vi møter. Hver bok tar utgangspunkt i en av de fire vennenes liv, og handling og problemstillinger blir derfor forskjellig fra bok til bok.
Persongalleriet er noe uvanlig idet de fire vennene består av en tøff kampsport-jente, en sart lesbisk jente sterkt preget av sin mors okkulte tilhørighet, en rullestolbruker med sort belte i karate, og en data-freak av en innvandrergutt med Celebral Parese.
Bøkene kan nok til tider bevege seg utfor kanten av det troverdige, men bøkene har driv og sjarm, og det redder dem.


BOK:
Bringsværd, Tor Åge:
Hanuman
Illustrert av Annette Halvorsen
Gyldendal, 2000. 96 s.
ISBN 82-478-0593-6. Kr. 229,-
Serie: Mime

INNHOLD:

Hanuman er sønn av apen Anjana og vindens gud Vayu. Han er en ape, men han har evnen til å skifte form og skikkelse så ofte han vil. Han er utrolig sterk, men også klok.
En dag drar han ut i verden for å " finne sin vei gjennom livet". Hanuman blir rådgiver for apekongen Sugriva, men de må snart flykte p.g.a Sugrivas brors maktbegjær.
Overalt i verden er det ufred og strid, det er den grusomme demonen Ravana som herjer i verden som han vil. Ravana sprer frykt og død overalt han viser seg.
Så en dag treffer Hanuman Rama, og i det samme øyeblikket føler Hanuman at det er Rama som er den herren han vil tjene. Sammen kjemper de mot Ravana, de redder Ramas kjæreste fra Ravanas klør, dreper Ravana og redder dermed verden.
Ramas regjeringstid varte i 11.000 år.

SPRÅK OG LAYOUT:

Mellomstor skrift.
Bokmål.
Fantasirike og fargesprakende illustrasjoner.

ALDERSTRINN:

Barn bør minst være 10 år for å lese boken selv, det er mange vanskelige navn, og handlingen kan være innviklet.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Bakerst i boken får vi en 20 siders innføring i hinduismen og deres guder. Vi får også en innføring i de forskjellige aktørene i boken.
Denne delen av boken er rettet mot den eldre lesegruppe eller voksne som skal formidle boken til barn.
Inneholder litteraturliste.
Boken inngår i en serie, "Mime", som tar for seg mytiske skikkelser. Tidligere har Bringsværd skrevet om Noa, Medusa og Beowulf.


BOK:
Chambers, Aidan:
Postkort fra ingenmannsland
Oversatt av Jón Sveinbjørn Jónsson
Damm, 2000. 345s.
ISBN 82-517-8662-2. Kr. 278,-

INNHOLD:

Jacob reiser til Amsterdam for å delta i minnehøytidelighetene over kampene ved Arnheim Det er hans bestemor som har sendt ham, bestemor selv er for svak.
Jacob er kalt opp etter sin bestefar som deltok i krigen, ble såret og måtte søke ly hos en nederlandsk familie. Bestefaren kom aldri hjem, han døde i Nederland.
Boken veksler mellom fortellingen om den unge Jacob og hans møte med den nederlandske familien og andre ungdommer, og fortellingen om hva som skjedde det siste halve året av krigen da familien pleiet og gjemte engelske soldater med fare for sitt eget liv.
Gjennom møtet med familien, diskusjonene om bl.a. sex, homoseksualitet og aktiv dødshjelp, begynner Jacob å stille spørsmål ved meningen med sitt eget liv, og hvilken vei han vil velge.

SPRÅK OG LAYOUT:

Ingen illustrasjoner.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Hovedpersonen er ganske voksen, så boken vil passe fra 15/16 år og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Her er diskusjoner om dødshjelp, moral og verdier.
Boken er på over 300 sider og kan bli noe ordrik og langtekkelig.


BOK:
Clement, Cathrine:
Theos reise
Aschehoug, 2000. 618 s.
ISBN 82-03-24210-3

INNHOLD:

Theo er 14 år og bor i Paris. Han bor sammen med mor og far og to søstre, og har en god afrikansk venninne som heter Fatu.
Theo blir syk, og tanten hans foreslår at de skal legge ut på en reise, slik at Theo kan få oppleve verden og bli kjent med de ulike kulturer og religioner. Underveis skal han få oppgaver, gåter han skal løse. Han har en medhjelper, Fatu, som han kan kontakte.
Reisen går til alle verdenshjørner, og Theo kommer i kontakt med mange troende og vise menn. I Japan forelsker han seg, og forholdet til Fatu blir satt på prøve.
Etterhvert avdekkes det at sykdommen kan ha sammenheng med godt skjult hemmeligheter i Theos familie. Mulighetene for helbredelse øker etterhvert som Theo kommer til erkjennelse og kunnskap.

SPRÅK OG LAYOUT:

En del muntlig stil, men også omstendelige og langtrukne forklaringer og beskrivelser. Ukjente betegnelser og faguttrykk fra religion og fremmede kulturer gjør at boka er langt fra lettlest.

ALDERSTRINN:

Fra ca 12 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Opplegget i boka ligner veldig på Jostein Gaarders roman ”Sofies verden”. Forfatteren har ikke Gaarders pedagogiske evner, og stoffet blir altfor omfattende.
Dette er en bok for personer med spesiell interesse for religion.
Rammefortellingen fenger lite, personene er ikke troverdige og fortellingen er langdryg.


BOK:
Cribb, Joe:
Pengenes historie
Oversatt av Alexander Leborg
Damm, 2001. 64 s.
ISBN 82-517-8178-7
Serie: Oppdag verden

INNHOLD:

Undertittelen på omslaget på denne boken er "- fra steiner og fjær til sedler og plastkort". Boken tar for seg hvordan mennesker opp gjennom historien har funnet fram til betalingsmidler. Alt fra steiner og skjell til mynter og sedler, slik vi er vante med, er blitt brukt.
Etter først å ha tatt for seg ulike sider ved pengenes historie, finner vi kapitler om utviklingen i de enkelte europeiske land. Norge og Danmark er representerte i et felles kapittel.
Felles valutasystemer, deriblant euroen, har også fått sitt kapittel.

SPRÅK OG LAYOUT:

Boken er gjennomillustrert med mange små og store illustrasjoner "drysset" ut over sidene. Teksten består for det meste av relativt korte kommentarer til bildene. En ekte Dorling Kindersley-produksjon med andre ord …
Hvert kapittel består av et dobbeltoppslag.

ALDERSTRINN:

Passer fra ca 10 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Dette er ett av bindene i en omfattende serie som tar for seg forskjellige temaer hovedsakelig innenfor historie og naturvitenskap.
Alle bøkene har en oppbygging og layout lik denne boken, og de virker tiltalende og appetittvekkende. Det kan muligens være en innvending at disse bøkene blir noe oppstykket i teksten, men slik er de nå engang bygget opp, og for mange kan det nok være en fordel at teksten er stykket såpass opp.
Jeg tror disse bøkene kan stimulere kunnskapstørsten og vekke interesse for fagområder en ikke har befattet seg så mye med.


BOK:
Dahl, Kristin:
Kvadrater, hieroglyfer og smarte kort
Illustrert av Gunna Grähs
Oversatt av Kristin Strømme
Omnipax, 2000. 60s.
ISBN 82-530-2211-5. Kr. 188,-

INNHOLD:

Faktabok om tall og matematikk.
Her er vi på oppdagelsesferd blant matematikkens mysterier. Har vi blyant, papir, saks, fyrstikker og papir kan vi eksperimentere med geometriske mønstre, tall, trylletriks og mer til.
Vi kan løse gåter, kaste gris og regne med hieroglyfer.
Noen av oppgavene utfordrer matematikkunnskapen vår, mens andre baserer seg mer på logisk tenkning.

SPRÅK OG LAYOUT:

Teksten er ispedd instruktive og morsomme illustrasjoner.

ALDERSTRINN:

Passer fra ca 8 år og godt opp i ungdomsskolen.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En aktivitetsbok med matematikk som emne.
Dette er en fin bok som en kan ta med på ferie, i bilen, sammen med foreldre eller venner.
Boken "ufarliggjør " matematikken ved å vise oss at vi bruker matematiske metoder oftere enn vi er klar over, og at matematikk kan være veldig morsomt.


BOK:
Ewo, Jon:
Forelsk@ på nettet? eller bare litt pratesjuk?
Layout, illustrasjoner og omslag: Malgorzata Piotrowska og Andrzej Drab
Ominpax, 1999. 92 s.
ISBN 82-530-2129-1. Kr. 168,-

INNHOLD:

En bok for ungdom om å ferdes på nettet.
Boka er en blanding av fakta og oppslagsverk, ispedd historier om familien Brandes som får seg nettoppkobling.
Aller først møter vi Romeo og Julie i ulike tidsperioder, og nå er det altså klart for forelskelse på nettet. Fotfatteren kommer med noen advarsler i forhold til chatting, men er i hovedsak positiv til denne måten å møtes på.
Bakerst i boka finnes en liste over forkortelser og symboler som brukes på nettet, og en kortfattet adresseliste til nyttige steder.

SPRÅK OG LAYOUT:

Muntlig språk med en del faguttrykk som er forsøkt forklart.
Morsomme og enkle illustrasjoner som står godt til innholdet.

ALDERSTRINN:

Fra 10-12 år og oppover, avhengig av interessen for temaet.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Enkel og grei bok, også for voksne som vil gjøre seg litt kjent i cyberverden.


BOK:
Fehr, Petra von der:
Jeg må ha nye klær nå
Tiden, 2000. 175 s.
ISBN 82-10-04490-7

INNHOLD:

"Jeg lå våken i hele natt igjen og tenkte på klær. Det er så mange klær jeg har lyst på." … "Hvis jeg ikke får nye klær må jeg slutte på skolen."
Slike tanker er det Gry, 14 år, har. Hun er bare opptatt av klær, gutter og det å få masse oppmerksomhet.
Gry og venninnene er på fester hvor de kliner, drikker seg fulle og spyr.
Foreldrene i boken er stort sett dumme. Og særlig foreldrene til venninnen Elisabeth. Moren hennes gråter foran Dagsrevyen, til og med. Hun tror visst på alt!
Gry ser verden ut fra sitt ståsted, og er den totale egoisme i menneskelig skikkelse. De voksne i boken kan også være temmelig ureflekterte, og noen episoder grenser opp mot ren omsorgssvikt. Især Jannickes mor som betaler den allergiske datteren sin for å spise jordbær, slik at gjestene hennes og hun selv kan le av de røde flekkene som kommer krypende oppover halsen hennes.
På slutten av boken virker det som om Gry våkner litt. Søsteren hennes, Sara, forsøker å ta livet sitt, og for første gang ser vi at Gry velger noe annet enn det hun selv har lyst til. Hun blir hjemme fra hytteturen hun er invitert med på for å være sammen med søsteren.

SPRÅK OG LAYOUT:

Mange og svært korte kapitler, de fleste på bare 2 sider.
Kort, knapp stil. Ordene er lagt i munnen på Gry, men for leseren ligger det mye ironi gjemt i teksten.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Passer fra ca 13 år, men for lesere som har en viss distanse til aldersgruppen hovedpersonen befinner seg i, vil nok teksten avdekke flere lag.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Språket og handlingen tar nok deler av ungdomskulturen på kornet.
Boken er skrevet med humor og kaller på latteren, men forteller en i bunn og grunn tragisk historie.
Forlaget har lansert boken som en bok for voksne, men boken kan godt leses av ungdom også.


BOK:
Fonn, Birgitte Kjos:
Trollkyss
Cappelen 2000. 226 s.
ISBN 82-02-20405-4

INNHOLD:

Bokens hovedperson er 14 år gamle Marthe, som nettopp har flyttet fra Trondheim til Oslo med foreldrene sine. Hun syns det er vanskelig å finne seg til rette der, og får ingen venner med det første. Tvert imot blir hun faktisk mobbet litt av noen av de andre i klassen. Hun møter etter hvert en gutt som heter Marius. De får god kontakt, og hun forelsker seg i ham. Det oppstår imidlertid en del problemer i forbindelse med dette, men det ordner seg til slutt!!
Innimellom historien om Marthe og Marius, får vi historier fra en tid tilbake. Først hører vi historien om da Marthes oldemor i sin tid (1900) fikk sitt første kyss. Deretter om mormorens store kjærlighet under 2. verdenskrig, og så om morens sommerforelskelse en gang tidlig på 70-tallet.

SPRÅK OG LAYOUT:

Kapittelinndeling med overskrifter som sier hvilket årstall vi kommer til å høre om, og hvem kapittelet dreier seg om.
God, leselig skrift.

ALDERSTRINN:

Boka passer for ungdomsskoletrinnet.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Historien vil nok treffe jenter i 12-15 års alderen!


BOK:
Henmo, Sverre:
Dødsern
Gyldendal Tiden 2000. 105 s.
ISBN 82-478-637-1. Kr. 198.-
Serie: 10:12

INNHOLD:

Anton er en ganske grei gutt som går i klasse med Didrik og Fridtjof, skolens bøller, som ingen rår med og som nærmest får gjøre som de vil. For å slippe unna dem, havner Anton i den superskumle issklia som blir kalles Dødsern, og til sin store forbauselse klarer han å stå helt ned. Det går ikke ubemerket hen. De to bøllene tar ham på en måte inn i varmen, noe Anton slett ikke er interessert i. Han og vennen Johan er mer interessert i å komme i kontakt med noen jenter, blant annet Alicia, som Anton er forelsket i.
Det skal være skidag på skolen, og nå forkynner Didrik og Fridtjof at de og Anton skal stå ned Dødsern. Anton er sint og engstelig og strør sklia med sand. Det blir oppdaget, men når bøllene antyder at Anton er synderen, tar Alicia ham i forsvar og sier han var sammen med henne kvelden i forveien. Anton er overrasket og lykkelig. Han går på besøk til henne for å lese tegneserier sammen med henne, men nå må de også planlegge hvordan de skal få gitt Didrik og Fridtjof en lærepenge. Halveis nede i bakken smører de sklia med klister. Så skal Alicia redde Anton av sklia.
På skidagen blir det Didrik som faller, og det før han når klisteret. Anton gjør det han kan for å bremse farta for Didrik før han går med ansiktet rett i det. Han klarer det delvis og blir enslags helt, især for Alicia, som forstår hva han prøver å gjøre. Didrik kommer på sykehus med hjernerystelse, Fridtjof er nøytralisert, Dødsern hogges i stykker, og Anton og Alicia blir kjærester.

SPRÅK OG LAYOUT:

Boka har god skrift og linjeavstand og kapitler med titler.
Språket er greit bokmål. Boka er lettlest.

ALDERSTRINN:

Ca 10-14 år.
Bøkene i denne serien kan gjerne anbefales for en videre aldersgruppe enn det serietittelen tilsier.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Boka er ganske morsom, litt spennende og litt romantisk. "Bøllemotivet" gjør den kan hende til en nyttig høytlesningsbok i klasser.


BOK:
Holm, Dagny:
Helgenmysteriet
Illustrert av Eldbjørg Ribe
Luther 2000. 139 s.
ISBN 82-531-5358-9. Kr. 198,-

INNHOLD:

Mikkel og Hallvard er venner og konkurrerer om å være best på rollerblades og å være modigst. Hallvard leder på rollerblades, og Mikkel utfordrer ham til å overnatte i Nidarosdomen.
De oppdager at de ikke er alene i kirken, men vet ikke helt om de skal tro det er et spøkelse (munken) eller en annen person.
De finner en gammel helgenfigur innpakket i avispapir som er vel 30 år gammelt. Den legger de i ei kiste i kapittelhuset. Dessuten finner de et nøkkelknippe til domkirken og bestemmer seg for å holde øye med den.
Helgenfiguren forestiller engelen Mikael og ble funnet på Mikkelsmess, 29. september. 4. oktober finner de på ny et minne om en helgen, Frans av Assissi.
De lærer en god del om helgnene, især av en eldre mann, Olav Helgesen, som synger i domkirkekoret sammen med guttene og er guide i kirken.
Guttene forstår etter hvert at de på hver helgendag finner en gjenstand som kan knyttes til dagens helgen, og de snapper opp alle sammen. Men en dag merker de at de er blitt oppdaget. Av noe Olav Helgesen sier, forstår de at han er "munken".
På kortur til Selje avslører de ham i Sunniva-hulen, der han vil legge fra seg den siste gjenstanden. Så forteller han at han drev med utgravninger i Domkirken og fant en skatt i veggen. Han tok den med hjem for å se på den og fikk aldri levert den tilbake. Nå ville han levere litt av den tilbake på hver helgendag og så tilstå, men skattene ble aldri omtalt, og han forsto at noen fant dem.
I Nidarosdomen blir det dramatikk når han og guttene forhindrer satanister i å tenne på kirken. Helgesen blir skadet og havner på sykehus. Han får ikke straff for å ha "passet" skatten, og han og guttene blir venner.

SPRÅK OG LAYOUT:

Boka er satt med normale typer, nokså tettskrevet. Den har ganske lange kapitler. En del illustrasjoner i svart/hvitt. Illustrasjonene passer dårlig til teksten. De er for intetsigende i forhold til det interessante kulturhistoriske stoffet boka rommer, og for barnslige i forhold til målgruppen.
Boka er godt skrevet på bokmål.

ALDERSTRINN:

Passer for aldersgruppen 10-13 år, men hvis formålet er å lære mer om helgener kan boka godt brukes av ungdomsskoleelever også.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Tema: Helgener. Religionshistorie.
Sjanger: Detektivfortellinger/mysterier.
En ganske spennende og annerledes detektivfortelling med innslag av religions- og kulturhistorie. Boka er ikke forkynnende.
Den er ikke utpreget lettlest, men heller ikke tung å lese. Noen vil kanskje synes at faktastoffet som er flettet inn om helgnene kan bli litt tørt, men det er ikke mye i den store sammenhengen.


BOK:
Hva skjedde med Miriam? Noveller for ungdom
Redigert av Unni Lindell
Cappelen, 2000. 133 s.
ISBN: 82-02-20408-9

INNHOLD:

Med utgangspunkt i et fotografi av en gruppe mennesker med en jente, Miriam, i midten, har 7 kjente norske ungdomsforfattere skrevet hver sin novelle om skjebnen til Miriam.

Toril Brekke forteller den sørgelige historien om en jente født utenfor ekteskap og oppdratt hos slektninger. Hun ”får lov” til å passe barna når den store familien samles på besteforeldres sommersted der fotografiet har ble tatt for mange år siden.
Hun gifter seg med den eneste som er hyggelig mot henne, og som følge av det må hun leve resten av sitt live i Øst Tyskland etter krigen.

Jon Ewo bruker Miriam som ”jeg” person. Hun finner en dagbok skrevet av fotografiets Miriam, skrevet for mange år siden. Hun identifiserer seg med den ”gamle” Miriams følelser og tanker. Hun oppsøker henne, men hun har blitt en gammel, kjedelig dame. Er det slik det går med ungdommens drømmer og følelser?

Klaus Hagerup skriver et brev fra Miriam til sin yngre bror. Hun er borte nå, men broren føler at hun er fortsatt hos ham.

I ”Fotografiet” leder Tormod Haugen oss inn i spøkelsenes verden. Det er en gutt i fotografiet som roper på Miriam i drømmene hennes. Til slutt blir hun med han ut i regnværet. Hun blir forelsket, men han har skumle hensikter, og slutten av novellen er skremmende.

I ”Den fornærmede” av Anne Grete Hollup er Miriam av afrikansk opprinnelse. Leonard blir sammen med henne, men er redd for å forsvare henne når hun blir banket opp. Men Miriam er annerledes og lever sitt eget liv. Det går ikke bra, verken for Leonard eller Miriam.

I ”Og kva skal eg svare? ” av Rønnaug Kleiva har Miriam ganske tilfeldig blitt et mobbeoffer over telefonsvarer av noen av hennes medelever på skolen. Peter og Miriam har gått på barneskolen og siden vært sammen, men nå er han med på leken. Når Miriam blir borte er det ingen som bryr seg.

I Unni Lindells ”Neste gang du ser meg er jeg borte” er Miriam fra Pakistan, og Adam blir forelsket i henne. Det går bra en stund, men når familien til Miriam finner de to sammen er det slutt. Hele familien drar på ferie til Pakistan og kommer tilbake med en mann til Miriam.
Adam venter i ankomsthallen på flyplassen, og blikket han veksler med Miriam lover en mulig fremtid for dem begge to.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Mellomstor skrift med bra linjeavstand.
Bra med avsnitt og kapitler.
Ingen illustrasjoner.
Noveller på både bokmål og nynorsk.

ALDERSTRINN:

Fra 12 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En interessant samling av høyst forskjellige noveller med en felles utgangspunkt.
Morsomt å se hvor ulikt de forskjellige forfatterene løser oppgaven.
Tips til skolene: la elevene få innledningen, be dem om å skrive sin novelle, og la dem så få lese boken!


BOK:
Lian, Torun:
Ikke naken, ikke kledt
Aschehoug, 2000. 174 s.
ISBN 82-03-24367-3. Kr. 198,-

INNHOLD:

Selma, Ingunn og Elin har alltid vært bestevenner, men nå har forholdet forandra seg. Ingunn og Elin har blitt så opptatt av gutter og sminkeog sånt. Det er iallfall ikke Selma opptatt av, ikke skal hun gifte seg og ikke skal hun ha barn, det er helt sikkert!
Selmas mor døde da Selma ble født, men faren har en kjempegrei samboer, Annelise. Nå i puberteten drømmer Selma mye om mora, og hun liker å såre Annelise litt, være litt sur...
På setra er Selmas fettere og en venn av dem. Selma er litt forelska i ham, men hele sommeren er hun sammen med Andy og de andre guttene, for med de fjollete jentene har det skjært seg helt. Andy er Selmas beste venn.
Parallelt med Selmas historie hører vi om forberedelsene til bryllupet til Annelises søster, Nora. Nora og Rikard har bodd sammen i årevis, har to forferdelige unger. Der i gården er det iallfall ikke kjedelig, det er et under at det i det hele tatt blir noe bryllup.
Når guttene overrasker dattera til Christensen og Selmas fetter mens de kliner i sanddynene, trekker Selma seg vekk fra Andy også, for dette er jo noe guttene liker, skjønner hun.
Under bryllupsfesten begynner ting å demre for Selma, hun drar hjem for å treffe fetternes venn, men det blir Annelise og Andy hun treffer og blir venner med igjen!

SPRÅK OG LAYOUT:

Kapitler, avsnitt og god linjeavstand.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Anbefales fra 12-16 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Fin bok om å bli voksen, både gutter og jenter er tatt på kornet.
Mange gjenkjennende og morsomme episoder, uten at det på noen måte er hysterisk morsomt.


BOK:
Lund, Eve-Marie og Hege Lunde:
... bli med til Vigeland-museet
Fotograf: John Andresen
Omnipax, 1999. 61 s.
ISBN 82-530-2074-0. Kr. 148,-

INNHOLD:

Denne boken er en bok om kunstneren Gustav Vigeland og muséet han skapte på Frogner i Oslo. Muséet kom til ved at Gustav Vigeland etterlot all sin kunst til Kristiania etter sin død, mot at byen skaffet ham et atelier som så kunne bygges om til et museum.
Atelieret sto ferdig i 1923. Gustav Vigeland døde i 1943.
Vi følger Vigeland gjennom barndom og oppvekst og som ung kunstner.
Boken inneholder også kapitler der forfatterene går tett inn på enkelte kunstverk.

SPRÅK OG LAYOUT:

Boken er gjennomillustrert med fotografier av Vigelands kunstverk, og noen gamle fotografier av Vigeland selv.
Boken er inndelt i mange og korte kapitler, og språket gjør boken lett å tilegne seg for barn.

ALDERSTRINN:

Boken kan brukes av barn fra ca 10 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En fin bok om en produktiv kunstner og hans livsverk.
Ypperlig til bruk i skolens kunst- og håndtverksundervisning.


BOK:
Lund, Maria Konow:
Djeveløyet
Gyldendal Tiden, 2001. 251 s.
ISBN: 82-05-27986-1. Kr. 199,-
Serie: 10:12

INNHOLD:

Dette er 3. bok om detektiv-jentene Freddy og Danielle. De bor i Bergen. Freddy bor i "rosehuset" sammen med moren Nina og lillebroren Smuffe. Moren sliter med økonomien, derfor leier hun ut hybelen "Hulen".
Leieboeren er en fattig student som ikke har betalt husleia på 3 måneder. Han skriver hovedoppgave om armadaskipet "Castillo Negro" som forliste utenfor Bergen på 1600-tallet.
Han er på desperat pengejakt, og sammen med en kamerat dykker han etter skatten på "Castillo Negro". Han får tilbud om å selge skatten til en ukjent person og blir bedt om "å møte på kaien foran Paal-Kahrs-bygningen kl.23.00".
Når Nina krever studenten for husleia, finner hun beskjeden og frykter at studenten er innblandet i noe kriminelt. Hun følger etter ham til kaia. Neste dag blir studenten funnet død i sjøen. Nina blir mistenkt for drapet.
Freddy og Danielle vil etterforske saken, og gjøre alt for å renvaske Nina, sjøl om politiet forbyr dem å gjøre det.
I Roma befinner det seg samtidig en gruppe katolske prester som kaller seg "de gjenoppståtte". De er ute etter "Djeveløyet", en magisk ring med en bit av Jesu' kors som befinner seg i skatten på "Castillo Negro". Danielle og Freddy treffer Pater Birkengott når de skal ha fatt i studentens hovedoppgave, han er i samme ærend og har ordre fra "de gjenoppståtte". Sammen finner de ut at skatten skal være nedgravd, sammen med likene etter forliset, under et nedlagt pensjonat på Øygarden.
De drar til pensjonatet, og der ender det med at Danielle blir slått ned. Samtidig finner de en død mann (kameraten til studenten) i fjæra.
En annen gang de er på pensjonatet, dukker plutselig politiet opp, alle blir arrestert unntatt Danielle som er skjult. Danielle blir tatt til fange av morderen, og deretter fraktet ut til "hulen", der slår morderen ned Freddy.
Morderen er søster Edel, som den siste tiden har vært vikarierende rektor på den katolske skolen jentene går på. Mens jentene er innesperret under en luke i gulvet, blir Edel skutt. Han som skyter er en ukjent mann sendt fra "de gjenoppståtte". Han får med seg det han tror er et skrin som inneholder "Djeveløyet". Men Danielle har forbyttet innholdet, det er hun som har "Djeveløyet"!

SPRÅK OG LAYOUT:

Mellomstor skrift. Kapitler.
Bokmål. Mye direkte tale.
Ingen illustrasjoner.

ALDERSTRINN:

Passer best fra mellomtrinnet og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En spennende bok med godt driv i handlingen.
Tidligere bøker i serien: Melding fra en morder (1997) og Spøkelsesmorderen (2000).


BOK:
Newth, Philip:
Den utvalgte
Aschehoug, 2000. 213 s.
ISBN 82-03-24370-3. Kr. 178,-

INNHOLD:

Jenta Trampe Finnigan bor sammen med familien sin i den lille irske landsbyen Rosemary. Der bor også bestevennen hennes, Kevin.
Rosemary er en landsby der alle innbyggerene har magiske evner, og der barna lærer hekskunst og magi på skolen. Beboerne ønsker ikke besøk utenfra, og det er lett å holde ”vanlige folk” borte fra stedet. Det er bare en vei som leder inn til byen, og all overnatting er ulovlig og umulig.
Trampe våkner en natt av at hun er i ferd med å bli forvandlet til en varulv, og samtidig begynner fødselsmerket hennes på magen å klø. Trampe ser at foreldrene hennes blir bekymret, men de vil ikke fortelle henne hvorfor.

Samtidig, i en liten skotsk fjellby, møter vi trollmannen Hu Gadarn. Endelig har antikvitetshandleren på stedet klart å skaffe til veie det kartet han har vært på jakt etter lenge, et kart som viser beliggenheten til det magiske stedet Tir-nan-Og, som selvsagt ligger nettopp i landsbyen Rosemary. Der skal det befinne seg en skatt, som voktes av ”Den Utvalgte”.

Trampe får greie på at fødselsmerket hennes forteller at hun skal overta rollen som ”Den Utvalgte” etter bestemoren sin. Det har vært fredelige tider i Rosemary lenge, men det å være ”Den Utvalgte” kan innebære stor fare. Og det er nettopp det det gjør når Hu Gadarn nå har oppdaget hvor den viktige skatten befinner seg.
Trampe lærer viktige trylleformularer av bestemoren sin, og når Hu Gadarn og hjelperen hans, Butterby, dukker opp blir det farlig.

Trampe, Kevin og Trampes hund, Happy, havner i det magiske Tir-nan-Og sammen med Hu Gadarn og Butterby. Det blir et hesblesende og farefullt kappløp mot skatten, Myrddins stav, som gir evig ungdom og ikke må komme i de ondes hender.

Det er naturligvis de gode, Trampe, Kevin og Happy som vinner, og vel ute av det magiske Tir-nan-Og, med Hu Gadarn og Butterby tilintetgjorte, svinner minnene om hva som egentlig foregikk i Tir-nan-Og raskt bort fra Trampe og Kevin. De kan derfor ikke bringe videre kunnskapen om hvordan skatten skal beskyttes mot de onde. Den kampen må føres om igjen av nye ”Utvalgte” når den tiden kommer igjen.

SPRÅK OG LAYOUT:

Inndelt i kapitler.
Ingen illustrasjoner.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Passer fra ca 10 år og oppover i ungdomsskolen.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En spennende og fantasifull roman om trolldom og magi.


BOK:
Nilsen, Svein Roger:
Blindgården
Pantagruel forlag, 1998. 140 s.
ISBN 82-7900-013-5. Kr. 198,-

INNHOLD:

Fem noveller som alle har elementer av overnaturlige hendelser, sorg og død.
Den første historien fortelles av en oldefar som bor sammen med oldebarnet og barnebarna i et gammelt hus. Oldebarnet hører barnegråt, det viser seg å være to barn som søkte tilflukt i et skap under en brann i huset. Der ble de kvalt. Nå vil de forenes med foreldrene sine.
Dette er kanskje den mest spøkelsesaktige fortellingen i boka, selv om de andre også fremkaller gys og ubehag.
I den siste historien er det en ung gutt som har mistet bestekameraten sin i en trafikkulykke. Etter det snakker han ikke på to måneder. Det er først når kameraten tar kontakt fra det hinsidige han klarer å sørge, og så fortsette med livet sitt.

SPRÅK OG LAYOUT:

Bokmål, med innslag av sosiolekt i dialogen.

ALDERSTRINN:

Fra 10 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Syns boka ramler litt mellom to stoler. Litt for realistiske til å leses som spøkelseshistorier, og noe overspente som beretninger om barns opplevelser av sorg, tap og død.
Mystiske fortellinger.


BOK:
Pedersen, Hæge Follegg:
Du slipper ikke unna
Cappelen 2000, 165 s.
ISBN 82-02-18951-9. Kr. 199,-

INNHOLD:

Boka er en uavhengig fortsettelse av Ikke helt aleine, som kom ut i 1998. Vi treffer igjen Aleksander, som har flyttet inn på ungdomshjemmet Kråka etter at farmoren hans er død. Her blir han veldig gode venner med en gutt som kalles Moses.
Aleksander har hatt en vanskelig oppvekst med en mor som forsvant da han var liten, og en far som i mye av barndommen hans har sittet i fengsel. Han har derfor bodd hos farmoren mesteparten av sitt liv. Etter at faren kom ut av fengselet, var det han som ville ta over barneoppdragelsen, og farmoren torde ikke si ham imot. Nå er imidlertid faren hans blitt alvorlig syk, og Aleksander bor på ungdomshjem.
Han tar også kontakt med moren, som nå bor i København, men uten særlig gode erfaringer. Moren vil derimot gjerne ha sønnen der, men Aleksander finner til slutt ut at det ikke er til hans beste.
Mye av boka dreier seg om det å finne ut om man er glad i foreldrene sine selv om de har sviktet en gjennom oppveksten.

SPRÅK OG LAYOUT:

Kapittelinndeling.
Bokmål, men med noe dialekt.

ALDERSTRINN:

Fra ca 13-14 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

For de som liker triste bøker, for her er det ikke så veldig mange lyspunkt!!


BOK:
Poe, Edgar Allan m.fl.:
Den røde døds maske og andre grøsserhistorier
Gyldendal Tiden, 2001. 175 s.
ISBN:82-05-27984-5
Serie: 10:12

INNHOLD:

En samling spøkelseshistorier av internasjonalt kjente forfattere.
Edgar Allan Poe / Den røde dødsmaske: Når man blir smittet av den grusomme pesten "Den røde død", tar det en halv time til man dør.
Ray Bradbury / Mannen ovenpå: Douglas er på ferie hos bestemor. Bestemors nye leieboer viser seg å være en Dracula.
Rosemary Timperley / Harry: Det adoptivmoren til Christine (5 år) tror er Christines fantasivenn, viser seg å være hennes avdøde bror.
Richard Matheson / Av blod er du kommet: Den avskyelige gutten Jules ønsker å bli vampyr.
Arthur Conan Doyle / Den brasilianske katt: Hovedpersonen er fattig, han har hele livet ventet på å få arv/jobb hos sin rike onkel. Han blir invitert på besøk til sin rike fetter som har en brasiliansk katt. Fetteren sperrer ham inne sammen med den blodtørstige skapningen.
Andrè Bjerke / Skrittene: En person lider av forfølgesesvanvidd og hører skritt om natten fra den ubebodde leiligheten ovenpå.
Guy de Maupassant / Hånden: En forhørsdommer forteller en historie om en mann som hengte opp hånden til en han hadde tatt livet av. Plutselig tar hånden hevn.

SPRÅK OG LAYOUT:

Mellomstor skrift.
Bokmål.
Varierende vanskelighetsgrad på fortellingene.

ALDERSTRINN:

Boken er kommet i serien 10:12 som er myntet på barn i nettopp denne alderen. Denne boken kan imidlertid godt leses i ungdomsskolen og oppover i alder.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Tema: Grøss / spenning.
Klassiske historier med god kvalitet.


BOK:
Roeim, Jørn:
Sitater på liv og død
Gyldendal Tiden,2000. 221s.
ISBN 82-05-27886-5. Kr. 198,-
Serie: Ung+

INNHOLD:

I forordet til boken sier Roeim:
"En sitatbok er livsvisdom i konsentrert form. Uansett hva du føler eller i hvilken livssituasjon du er i, er det andre som har følt det samme som deg og har hatt det på samme måten som deg."
Boken er delt opp i emner som : "Om å være seg selv", "Om kjærlighet", "Om død og sorg", "Om å leve", "Om tid", "Om ensomhet og fellesskap", osv.
Hvert sitat er påført kilden.

SPRÅK OG LAYOUT:

Forholdsvis små bokstaver.
Illustrasjoner i sort /hvitt.

ALDERSTRINN:

Passer fra ca12 år og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Boken har forfatterregister.
En morsom bok å bla i, finner mye livsvisdom.


BOK:
Ryvarden, Leif:
Insekter
Damm, 2000. 49 s.
ISBN 82-517-8819-6. Kr. 189,-
Serie: Norsk naturleksikon for barn

INNHOLD:

Dette er en faktabok for barn om insekter.
Forfatteren definerer først for oss hva et insekt er, og tar så for seg hvordan et insekt er bygget opp, kroppsdel for kroppsdel.
Deretter forteller han om hva isekter spiser, hvordan de beskytter seg, hvilken nytte og skade de gjør, og mye mer.
Siste halvdel av boken tar for seg våre vanligste insekter og beskriver dem, ett for ett.
Bakerst i boken finner vi et stikkordregister.

SPRÅK OG LAYOUT:

Boken er gjennomillustrert med små og store tegninger og fotografier i farger. Layoutmessig er boken tiltalende.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Fra ca 6 år, men da sammen med voksne. Kan brukes opp i ungdomsskolen, eller av alle som ønsker enkel og kortfattet informasjon om insekter.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En tiltalende og informativ bok.
Egner seg godt som supplement til læreboka i skolen.


BOK:
Ryvarden, Leif:
Trær : norsk naturleksikon for barn
Damm, 2000. 57 s.
ISBN: 82-517-8818-8
Serie: Norsk naturleksikon for barn

INNHOLD:

Denne boken tar utgangspunkt i trær som vokser i Norge. Den tar for seg de vanligste viltvoksende trærne i Norge, forklarer trærnes oppbygging og lærer oss hvordan vi kan bestemme hvilken tresort vi har foran oss.
Boken inneholder en "bestemmelsesnøkkel".
Boken er delt inn i 3 deler:

Under hver avdeling beskrives voksested, kjennetegn, bruksområder, folketro etc. knyttet til den enkelte tresort.
Bakerst i boken er et register.

SPRÅK OG LAYOUT:

Fargebilder og illustrasjoner som beskriver eller supplerer leseteksten.
Innholdet i teksten er greit forklart for barn.

ALDERSTRINN:

Fra 6 år, men da sammen med voksne. Kan brukes opp i ungdomsskolen, eller av alle som ønsker enkel og kortfattet informasjon om trær.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En veldig grei og oversiktlig bok. Kan brukes som supplement til undervisningen (for eksempel til prosjekter), eller som oppslagsbok ute i naturen.


BOK:
Soltvedt, Thor:
Tatovørene
Eide, 2000. - 207 s.
ISBN: 82-514-0608-0. Kr. 180,-

INNHOLD:

Glenn Anton er yrkesskoleelev med et stort stamme-problem og han er pyroman. Det er hittil kommet tre bøker om Glenn Anton.
På slutten av den første boken setter han fyr på skolen og blir satt i fengsel. I den andre boken leser vi om hans kamerat og halvbror, Tassen, som er elev på samme skole. Glenn Anton blir trakassert og nærmest voldtatt av en gjeng i fengselet, men han forsvarer seg slik at han er redd for at han skal komme til å drepe noen i neste omgang. Tassen klarer å hjelpe ham å rømme fra fengselet. Med hjelp av Tassens mor og Sverre, som er far til begge guttene, kommer de seg ut av landet, via London til USA, der de skal oppsøke moren til Glenn Anton.
Ved begynnelse av den tredje boken hjelper moren dem å skaffe seg falske pass. De forandrer utseende, som også omfatter å tatovere seg. Tassen blir veldig fascinert av tatovering og foreslår at de skal starte opp for seg selv når de kommer tilbake til Bergen. Etter en farlig situasjon ved passkontrollen klarer de, med hjelp fra foreldrene, å finne seg et sted å bo.
En skummel fyr, Helmut, tilbyr et lokale til tatoverings-virksomheten, men truer dem samtidig til å drive med salg av narkotika salg på yrkesskolen.
Tassen havner på sykehus og treffer Willy, som er en gammel sjømann og ekspert i tatovering. Han lærer opp Tassen. Glenn Anton er mest opptatt av å samle graffiti for å gi ut en bok.
Tassen får Glenn Anton til å gå til en psykiater for pyromanien sin.
Fyllefester, damesjekking o.s.v. hører med til fortellingen, også flere nifse situasjoner guttene havner i. Helmut blir tatt av politiet, og guttene er redde for at han vil angi dem i forhør.
Til slutt blir Glenn Anton forelsket, og jenta overtaler ham til å oppsøke politiet og bli ferdig med soningen.
Tassen drar til Finland der Willy har slått seg ned.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Mellomstor skrift.
Mange kapitler og avsnitt.
Ingen illustrasjoner..
Språket er delvis på Bergens-dialekt.

ALDERSTRINN:

Passer fra ca 14 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Dette er bok nr. 3 i serien om Glenn Anton og Tassen.
Nr. 1: ”Historien om Glenn Anton” 1997.
Nr. 2: ”Glenn Anton og Tassen” 1998.


BOK:
Sortland, Bjørn:
24 i sekundet
Illustrert av Lars Elling
Samlaget, 1999. 42 s.
ISBN 82-521-5211-2

INNHOLD:

En kort filmhistorie for barn.
Boka forteller om Ida og Henrik som på julaften får en gave pakket inn i en gåte. De må opp på loftet for å lete, og her støter de på kjente personer og situasjoner fra filmens verden.
De møter bl.a. Chaplin, Helvan og Halvan, King Kong, Marlene Dietrich og Ben Hur. Bakerst i boka finnes en oversikt over hvilke filmer og personer som er med.

SPRÅK OG LAYOUT:

Nynorsk språk, mye dialog.
Lekre fargerike illustrasjoner som er dramatiske og "voksne" i uttrykket.
Teksten er tidvis satt over illustrasjonene, noe som kan vanskeliggjøre lesingen særlig der bakgrunnen er mørk eller mangefarget.

ALDERSTRINN:

Fra 5 år, men gjør seg nok best for en voksen leser.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Bjørn Sortland og Lars Elling har tidligere samarbeidet om to bildebøker for barn, en om billedkunst og en om litteratur. Særlig "Raudt og blått og litt gult" var en flott bok.
Denne boka om filmhistorien synes jeg ikke fungerer like bra som barnebok. Den er dyster i uttrykket, og har for mange referanser til en voksenverden som er ukjente for barn.


BOK:
Sortland, Bjørn:
Den blå, blå himmelen
Samlaget, 2000. 72s.
ISBN 82-521-5668-1. Kr. 180,-

INNHOLD:

Giotto har fått i oppdrag å dekorere et nytt kapell i byen Padova, Italia. Tiden er ca år 1300, og Giovanni på 11 år blir læregutt.
Dette er en jobb Giovanni trives i. Før han fikk være læregutt hadde han stort sett sneket seg unna de jobbene han var blitt satt til. Det han likte best var å spikke figurer med kniven sin.
Etter hvert får Giovanni hjelpe til med å blande farger, kalke og væte de store veggene før Giotto skal male, og når kapellet er nesten helt ferdig etter 2 år, får han et felt i taket der han får male kameler.
Når kapellet er ferdig, og nye jobber venter på Giotto i Roma, får Giovanni tilbud om jobb som assistent for Giotto.

SPRÅK OG LAYOUT:

Nynorsk tekst.
Boken er illustrert med fotografier fra Scrovegni- kapellet malt av Giotto.

ALDERSTRINN:

Detter er en kunstbok for barn, men boken kan like gjerne leses av voksne som skal til Padova.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Emne : Renessansen, maleren Giotto
På slutten av boken får vi fakta om Scrovegni-kapellet, og om Giotto.
Dette er en nydelig bok om kapellet og el fresco maleriene.
Bildene som er avbildet i boken er beskrevet med Giovannis øyne.


BOK:
Stotter, Michael:
Nord-Amerika indianere
Oversatt av Tonje E. Roeim
Landbruksforlaget, 2000. 64 s.
ISBN 82-529-2458-1. Kr. 218,-
Serie: Bli med til ...

INNHOLD:

En historisk og kulturell framstilling av Nord-Amerikas indianere.
Boken starter så langt tilbake som 1.300 år f.Kr. og viser hvor man mener de første indianerene kom vandrende fra Asia over Beringstredet.
Vi blir kjent med noen av de store indianerene opp gjennom tidene og som har blitt stående i historien.
Vi får også et godt innblikk i indianerenes levesett, tradisjoner, religion og kultur.
Boken er gjennomillustrert med små og store illustrasjoner som utfyller og forklarer teksten. Illustrasjonene viser oss redskaper, klesdrakter og andre indianske gjenstander.
Vi finner også beskrivelser av hvordan vi kan lage vår egen tipi, fjærpryd, smykke, mat, osv.
Innfelt i teksten finner vi også historiske kart og kronologiske oversikter.
Bakerst i boken finner vi ordforklaringer og stikkordregister.

SPRÅK OG LAYOUT:

Boken har en delikat og tiltalende layout der hvert oppslag rommer både tekst og flere små illustrasjoner.
Hvert kapittel dekker ett dobbeltoppslag.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Passer fra ca 10 år og opp i ungdomsskolen.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En bok som vekker interesse på grunn av sin tiltalende layout.
Boken går ikke i dybden på hvert emne, men gir et innblikk i indianerenes historie og kultur.
Fin å bruke i skolesammenheng, og de mange illustrasjonene av gjenstander og klær gjør boken ekstra verdifull.


BOK:
Sverdrup, Kari:
Vinneren tar alt
Gyldendal Tiden, 2000. 173s.
ISBN 82-478-0646-0. Kr. 198,-
Serie: Ung

INNHOLD:

Kristian, 14 år, inviterer noen fra klassen hjem til seg. Når Kristin danser er det at Jonas, bestevennen til Kristian, forelsker seg i Kristin.
Uken etter inviterer Jonas og Kristian Kristin og venninnen med på kino. Planen til Jonas er å få sitte ved siden av Kristin på kinoen, men plutselig gjør Kristian noe merkelig, og Jonas havner ved siden av venninnen istedet.
Etter kinoen skjer Katastrofen. Kristian ber Jonas passe på lommeboken hans, Jonas putter den ned i lomma på den zaggete buksen sin, men lommeboken er for tung. Buksen sklir neover og nedover, og til slutt ligger den i en haug rundt bena hans.
Der står Jonas på T-banen i underbuksen, og det verste av alt: jentene, og særlig Kristin, hyler av latter. Jonas springer hjem.
Fra nå av havner han opp i det ene uhellet etter det andre. Han er sjalu, føler at Kristian har sviktet ham som venn, og ingen av dem klarer å ta initiativet til å snakke om dette før det har gått mange uker.

SPRÅK OG LAYOUT:

Boken er lettlest.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Passer fra ca 12 år og oppover i ungdomsskolen.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Emner: Vennskap og forelskelse.
Her er det ikke noe A4 familie som skildres. Faren til Jonas har ny kone, barn og stebarn, moren har flere barn med forskjellige fedre.
En realistisk ungdomsbok, av den lettere sorten. Grei.


BOK:
Trohaug, Ragnfrid:
Okkupert kjærleik
Samlaget, 2000. 124 s.
ISBN 82-521-5621-5

INNHOLD:

15 år gamle Ida skal bo hos broren sin, Thomas, og kjæresten hans, Maria, hele sommeren. Mor og far skal på hjelpeoppdrag i Sierra Leone.
Dette er ikke slik det skal være. Sommer er farfar og Sørlandet og en bror som ikke er så opptatt av kjæresten sin. Men nå er farfar død og Thomas har ikke tid for andre enn Maria.
Alt er forandret, ingenting er som det pleier å være og som det skal være.

Ida treffer 17 år gamle Linn som bor i et okkupert hus sammen med andre okkupanter. Linn er nydelig, med Bowie-øyne og lyst hår som rekker helt til livet. De møtes en natt på odden, bader nakne og finner hverandre.
Linn og Ida blir kjærester, og i fortvilelse over ensomheten og sjalusien hun opplever hjemme hos Thomas og Maria, rømmer hun til det okkuperte huset, utvikler kjærlighetsforholdet til Linn, og blir med okkupantene i kampen for å bevare huset.

Men forholdet til Linn er ikke problemfritt. Ida opplever etter hvert Linn som en jente som har et sterkt behov for å eie, dominere, bestemme.
Eks-kjæresten til Linn, Elias, advarer da også Ida mot Linn.
Ida er forvirret, for hun har opplevd kjærligheten til Linn så sterkt, samtidig ser vi i slutten av boka at Ida klarer å bevare seg selv overfor Linn, gi henne motstand. Og når Linn svikter henne og de andre okkupantene idet politiet kommer, kan Ida si: ”Det er slutt.”

SPRÅK OG LAYOUT:

Boka er delt inn i korte kapitler.
Nynorsk.

ALDERSTRINN:

Passer fra ca 13 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En bok om hvor vanskelig det kan være å forholde seg til forandringer i livet du ikke har kontroll over. Noen dør, noen får seg kjæreste, og selv oppdager du at kjærlighetslivet ditt tar andre retninger enn du hadde tenkt deg, og den du blir hodestups forelsket i viser seg å være ganske usympatisk.
Det er ikke lett å være 15 år og finne ut av seg selv.
Denne boken behandler dette temaet på en troverdig og litterært sett god måte.


BOK:
Vollset, K.:
Bananboken
Gyldendal Tiden, 2000. 124s.
ISBN 82-478-0629-0
Serie: Ung+

INNHOLD:

Forfatteren K. Vollset sier selv at han/hun (forfatterens kjønn røpes ikke i boken) som 15-åring reiste rundt i landet og samlet inn små historier og fortellinger fra mange barn.
Etter at han/hun traff Bananen ble de enige om at bananen skulle kommentere fortellingene, ført i pennen av forfatteren (siden Bananen ikke kunne skrive). Kommentarene er skrevet i kursiv.
Innholdet i fortellingene spenner fra norskprøve med skulking til orgasme.
Kommentarene er til dels ganske ironiske.

SPRÅK OG LAYOUT:

Liten skrift.
Blyanttegninger av bananer som små vignetter spredt utover i boken.

ALDERSTRINN:

Fra ca. 13 år og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Kan brukes til å lese opp utdrag fra, sammen med kommentarene.
Boken er veldig original, og mange lesere gir nok opp før fortellingene begynner.


BOK:
Waale, Ragnhild Bakke og Pål Wiik:
Islam
Cappelen, 2000. 56 s.
ISBN 82-02-19341-9. Kr. 151,-
Serie: Høytidene

INNHOLD:

Denne boka om islam tar for seg høytidene og hvordan de markeres av muslimer i Norge.
Siden muslimene er en minoritet her i landet, blir høytidene feiret annerledes her enn i muslimske land, hvor de preger hele samfunnet på samme måte som kristne høytider preger vårt samfunn. I Norge er folk flest ikke engang klar over når de muslimske høytidene er.
Leseren blir først kjent med bakgrunnen for fredagsbønnen, koranen, moskeen og den muslimske kalenderen, som starter med Muhammads flukt fra Mekka til Medina i 622.
Så beskrives høytidene id al-fitr (lille id) med fastemåneden ramadan, id al-adha (store id) med pilegrimsreisen til Mekka og offerfesten, Muhammads fødselsdag, ashura (sjiamuslimenes sørgehøytid) med bakgrunnen for motsetningene mellom sunni- og sjiamuslimene, og isra og mirja, som er Muhammads nattlige reise til Jerusalem og himmelreise.
Boka gjør utstrakt bruk av sitater fra koranen og andre kilder.

SPRÅK OG LAYOUT:

Boka har normalt store typer og fin og oversiktlig layout. Sidene har to spalter + marg til bildetekstene. Boka er delt i hovedkapitler og har dessuten mange avsnitt med overskrifter, så den er lett å finne fram i. Den har mange fine fotografier som utfyller teksten.
Boka er skrevet på bokmål. Den er lett å lese, men ikke enkel, for den er både detaljert og innholdsrik.

ALDERSTRINN:

Dette er ei bok for store barn, ungdom og gjerne også voksne. Serien er nok ment som tilleggslitteratur til KRL på ungdomstrinnet.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Sjanger: Faglitteratur. Emne: Religion/Islam.
Som alle gode fagbøker har boka stikkordregister og kildehenvisninger.


BOK:
Waale, Ragnhild Bakke og Pål Wiik:
Kristendom
Cappelen, 2000. 108 s.
ISBN 82-02-19340-0. Kr. 151,-
Serie: Høytidene

INNHOLD:

Boka starter med å gi leseren en introduksjon til kirkeåret, det som begynner første søndag i advent, og til de liturgiske fargene, som bokstavelig talt setter farge på tilværelsen. Så gjennomgås høytidene jul med advent, påske med karnevalstid og faste, Kristi himmelfartsdag, pinse, sankthans og olsok.
For hver høytid tar boka for seg protestantiske, katolske og ortodokse tradisjoner og hvordan de blir praktisert i Norge. Her er dikt, salmer og sanger, bønner, legender og oversikt over skriftsteder som er knyttet til høytidene.
Boka avsluttes med et intervju med tre ungdommer som tilhører hver sin kirke – ortodoks, katolsk og protestantisk, dvs. Den norske kirke. Ungdommene snakker om hvordan de praktiserer sine tradisjoner og ser på likheter og forskjeller. De er enige om at det viktigste er å ha funnet en måte å leve på som de selv synes er riktig.

SPRÅK OG LAYOUT:

Boka har normalt store typer og fin og oversiktlig layout. Sidene har to spalter + marg til bildetekstene.
Boka er delt i hovedkapitler og har dessuten mange avsnitt med overskrifter, så den er lett å finne fram i.
Den er gjennomillustrert med fine fotografier, både av mennesker som utøver religionen, av symboler og av kunstverk.
Boka er skrevet på bokmål. Den er lett å lese, men ikke enkel, for den er både detaljert og innholdsrik.

ALDERSTRINN:

Dette er ei bok for store barn, ungdom og gjerne også voksne. Serien er nok ment som tilleggslitteratur i KRL på ungdomstrinnet.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Sjanger: Faglitteratur. Emne: Religion/Kristendom.
Som alle gode fagbøker har boka stikkordregister og kildehenvisninger.


BOK:
Øglænd, Finn:
Dei penaste jentene på tv : dikt og tekster for unge
Samlaget, 2000. 71 s.
ISBN: 82-521-5616-9

INNHOLD:

Boken presenterer en ung manns tanker, drømmer og forestillinger om ulike situasjoner.
Tankene hans kretser stort sett omkring temaet jenter, hvordan bli sammen med en jente, hvordan gjøre det slutt, osv.
I noen av tekstene sveiper han også innom andre temaer knyttet til det å være ung mann.

SPRÅK OG LAYOUT:

Mellomstor skrift.
Nynorsk.

ALDERSTRINN:

Passer best fra 13 år og oppover i voksen alder.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Tema : Jenter og forelskelse.
Boken har humoristiske trekk, men er kanskje morsomst for ”moden” ungdom som kan humre og kjenne seg igjen i tankene og situasjonene.