Bokgløtt

Utgitt av Skoleetaten i Porsgrunn og Porsgrunn bibliotek

Anmeldelse av
Blomquist, Lise:
Hvit heks

Omnipax, 1999. 217 s.
ISBN 82-530-2077-5. Kr. 228,-

INNHOLD:

Vi møter Ellinor som bor alene sammen med moren sin i Oslo. Faren hennes dro til USA da hun var ganske liten, og siden har de bare hatt sporadisk kontakt over telefon. Hun har ikke truffet ham siden han dro.
Ellinors mor kaller seg heks, en egenskap som har gått i arv i familien. Ellinor skal føre tradisjonen videre, og ni år gammel gjennomgår hun innvielsessabbaten sin.
Denne delen av Ellinors liv står i sterk kontrast til det livet Ellinor lever sammen med vennene sine Janne, Snurre og Rhavi, og de har lite kjennskap til den. Ellers deler hun alt med vennene sine. Men det skjer ting i Ellinors liv som gjør at hun må involvere dem i hemmelighetene i livet sitt. Hun føler en sterk motvilje mot morens livsform, hun vil ikke bli heks selv, og som en følge av dette opprøret kommer hun inn i store konflikter med moren.

Det hviler en hemmelighet rundt mange elementer i Ellinors liv. Hva skjedde egentlig da faren dro fra dem? –og hva er det med mormoren, -og med morens lillebror som døde i krybbedød?
Dette er ting Ellinor må finne ut av, og ikke minst: hun må finne ut hva hun vil med kjærligheten sin til Ravna, en jente som dyrker ondskapen, noe som står i sterk kontrast til det Ellinor oppfatter som sine verdier.

SPRÅK OG LAYOUT:

Tett og relativt liten skrift.
Boken er delt opp i kapitler.

ALDERSTRINN:

Passer fra ca 13 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Dette er en selvstendig fortsettelse av boka "Blåveispiken" av samme forfatter, som kom i 1998. Forfatterens mening er å skrive fire bøker med hver av de fire vennene Janne, Ellinor, Snurre og Rhavi som hovedpersoner.
Denne boka er svært annerledes enn den første boka, og den er både spennende og meningsfull, men full av mange sprø innfall, og skildringer fra miljøer som nok er ukjente for mange. Men forfatteren har klart å skape en troverdig hovedperson, og da er mye gjort.
Boka vil nok helt sikkert fange opp mange leseglade tenåringer.