Bokgløtt

Utgitt av Skoleetaten i Porsgrunn og Porsgrunn bibliotek

Anmeldelse av
Bringsværd, Tor Åge:
Beowulf: han som ville bli husket.

Illustrert av Arne Samuelsen
Gyldendal Tiden 1999. 84 s.
ISBN 82-478-0368-2 Kr. 228,00
Serie: Mime

INNHOLD:

Mime er en serie bøker med myter, legender, eventyr og sagn fra hele verden.
Beowulf er et gammelt angelsaksisk heltekvad fra 700-tallet. Det forteller om halsbrekkende kamper mot troll og monstre. Vi vet ikke hvem som diktet det, men det har antagelig levd lenge på folkemunne før det endelig ble skrevet ned av en ukjent munk.
Engelsk litteraturhistorie har sin begynnelse med Beowulf, men det som gjør kvadet ekstra spennende for oss nordboere, er at det er i slekt med vår egen norrøne heltediktning - og at handlingen er lagt til det som i dag er Danmark og Sverige.

Beowulfs far var en stor kriger. Moren var kongsdatter. Han vokste opp hos sin morfar, gautenes konge. Han fikk en venn, Breca. Disse to konkurrerte om å være best i all slags idrett og våpenbruk. En gang svømte de om kapp, brynjekledd og med sverd i hånden. De ble overrasket av uvær og det tok en flere dager før Beowulf klarte å komme seg i land et sted på den andre siden av Østersjøen. Fortellingen om svømmeturen gjorde han kjent. Han var modig, ualminnelig sterk, utholdende, rolig og måteholden. Han drakk aldri et glass for mye, eglet seg aldri innpå andre og lyttet ivrig til historier om gamle helter.
Det kom bud fra kongen i Lejre på Sjælland om at den store, flotte gildehallen hans i mange år hadde vært plaget av et fryktelig monster. Grendel ble han kalt - han som knuser og knaser sine ofre. Beowulf ville hjelpe danskekongen.
Beowulf kaster seg inn i kampen med Grendel og river armen av monsteret, som rømmer hylende. Alle tror at nå er faren over og kongen holder et stort gjestebud i gildehallen. Men om natten kommer Grendels mor for å hevne sønnen. Hun tar kongens beste venn og eldste rådgiver før Beowulf får jaget henne. Beowulf får kongen med seg og de setter etter den uhyggelige trollkjerringa.
Etter mye spenning og store farer finner Beowulf både trollkjerringa og Grendel, og begge drepes. Beowulf blir belønnet av Kongen med gull og kostbarheter.
Sveafolket hadde begynt å true gautene. Både kongen og sønnen hans blir drept i kamp. Så blir Beowulf konge. Hans gode rykte holder fienden på avstand og i femti år var det fred i landet. Men så begynte det å vise seg en drage i landet. Et uhyre ......
Beowulf måtte i kamp igjen. Han dreper dragen, men ble selv såret og dør.

SPRÅK OG LAYOUT:

Illustrasjonene gir både overblikk og detaljer. Det er tekst og bilder sammen som gir oss fortellingen, nesten som i en film.
Bak i boka er det fyldige forklaringer og henvisninger.

ALDERSTRINN:

En fin bok for alle fra 10 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Forfatteren gjenforteller heltekvadet på en spennende og medrivende måte.

Arne Samuelsens fargeillustrasjoner følger teksten og åpner den slik at vi ser både tid og sted, langt utover det de enkelte bildene viser.