Eidanger kirke

Del 1 | Del 2 | Del 3 | Del 4 | Del 5 | Del 6 | Del 7

Prestene i Eidanger

av A. Schøning

Fra den katolske tid kjennes navnet kun på en prest, Eschild Ingvardsen. Han var prest i Eidanger 1521, og han har da været den siste eller nestsiste katolske prest. I hans tid brente den gamle prestegård Moen ved Våtekleiv. Deretter flyttet han til Adelheim efter et makeskifte 1521. Den lutherske reformasjon blev innført i landet 1536.

Av lutherske prester i 1500 årene nevnes Hr. Anders, Kristofer Nilsen 1575, Peder Hanssen 1587.

I 1600 årene omtales Jens Thomassen 1623-1040. Jens Lauritsen Teiste 1640-1670. Jens Knudsen Hals var hans pers. kap. og var sogneprest 1670-1674. Peder Pedersen Juel 1675- ca. 1684. Halvor Nilsen eller Halvor Nilsen Gjerpen 1685-1712.

Halvor Nilsen var prestesøn fra Gjerpen og var pers. kap. hos sogneprest Juel, før han blev sogneprest. Det som har gjort hans navn mest kjent, er det sakristi som han og tolder Jørgen Erbo bygget utenfor nordsiden av det gamle kor og er blitt kalt Halvor Nilsens sakristi. Jeg har fortalt nærmere om det ovenfor.

I kirkehistorien kalles 1600 årene ortodoksiens eller rettroenhetens tid. Derav kan vi få en mening om prekenene i Eidanger i den tid, om vi enn ikke vet noget specielt om det. Den tid la hovedvekten på den lutherske lære om retfærdiggjørelsen av troen. Men allikevel var prekenene lovmessige og holdt sig meget til Det gamle testament. De var straffeprekener over synder, som hersket blandt folket. De var anlagt meget upraktiske og var meget langtrukne. Selvfølgelig var der også rundt om prester, som talte opbyggelig, I begynnelsen av 1700 årene begyndte den periode som kalles pietismens tid. Rasjonalismens tid regnes fra 1770.

Christen Findøe 1712-1719. Han hadde først været pers. kap. hos Halvor Nielsen. Han forbedret meget prestegården, som dengang var i dårlig stand; han anla springvand og en vakker have med mange frukttrær.

Fredrik Meier 1719-1751. Han hadde været skibsprest hos Tordenskjold, før han blev sogneprest i Eidanger. Til pers. kap. hadde han Hans Blok 1722-1724 og derefter Henrik Gjertsen 1724-1746. Den siste var den første pers. kap. som bodde i Brevik. Meiers siste pers. kap. var Jørgen Herman Monrad fra 1746, han blev hans eftermann.

Meier forsømte prestegården, så en stor del av jorden grodde til av skov, og han ødela haven. Han var en Iærd mann.

Det var i Meiers tid Eidanger kirke blev solgt til prost Alstrup i Bamble.

Jørgen Herman Monrad 1751-1763. Han var sønn av presten David Monrad i Gjerpen. Han var den siste sogneprest som hadde Eidanger sognekall udelt, da det dengang omfattet Eidanger, Østre Porsgrund, Brevik og Slemdal. Eidanger res. kapellani blev oprettet 1752, og det blev bestemt ved kgl. res. at kapellanene skulde bo i Brevik. Den første res. kap. var Petter Gunnerius.

I Monrads tid blev Østre Porsgrunds kirke bygget og innviet 1760. Ved Monrads død blev Østre Porsgrund eget sognekall. I østre Porsgrunds kirke henger et maleri, som forestiller Monrad knelende ved Jesu kors.

Herman Ruge var sogneprest i Eidanger kun 4 måneder i året 1764.

Johan Nilsen Mechlenborg 1765-1799 i 34 år. Samtidig med ham var de residerende kapellaner i Brevik Jens Holmboe 1784-1793 og den bekjente Claus Pavels 1793-1796. Pavels var utpreget rasjonalist og en ansett taler. Han blev biskop i Bergen 1816. Efter Pavels blev Fredrik Arntz Krog res. kap. 1796-1802.

I Mechlenborgs embedstid foregikk kirkens restaurering 1787 og bygning av tretilbygningen. Et minne efter ham har kirken i den alterkalk og disk av sølv, som han forærte kirken, da den forrige kalk og disk var blitt stjålet 1799. Også på andre måter la han for dagen hjertelag for Eidanger kirke. Man vet ikke, om han tok del i planene om kirkens restaurering, men det er rimelig.

Efter Mechlenborg blev Jonas Rein sogneprest i Eidanger 1800-1808. Han var født 1760 i Surendalen, hvor hans far var prest. Før han kom til Eidanger var han res. kap, i Skjeberg. Der skrev han mange dikte, som han utgav i Eidanger 1802 i to bind. De blev meget rost dengang, men blev siden glemt. Han var ikke egentlig poetisk anlagt: han skulde helst blitt videnskapsmann. Han studerte meget og tok sig ikke av prestegården. Han var en liten mager mann. Av gemytt var han tungsindig og alvorlig, men han kunde imellem være vittig og munter og var kjent for sine skarpe svar. Han var meget ærgjerrig og selvbevisst. Han var rasjonalist. Han blev holt for å være en fremragende predikant; hans prekener skal ha været strenge moralprekener.

Han blev forflyttet til Nykirken i Bergen og var også der meget yndet som predikant. Han tok sig meget nær av at han ikke blev biskop efter Johan Nordahl Bruns død 1816. Han var innstillet av regjeringen. Hovedgrunnen til hans forbigåelse var hans optreden på riksforsamlingen i Eidsvoll 1814. Det var Claus Pavels, som hadde været res. kap. i Eidanger, som blev biskop 1816. Som oftest satt han stille under debattene i Eidsvoll, men når det gjalt storpolitiske saker, optrådte han med stor iver. Hans mandige tale mot foreningen med Sverige gjorde hans navn populært over hele landet.

Alltid hadde han været meget sykelig og døde i Bergen. Han hadde været to ganger gift.

I Reins tid var Fredrik Arntz Krog, som før nevnt, res. til 1802 og efter ham Chr. Richard Skancke 1802-1808.

Erik Johan Steenbuck var sogneprest i Eidanger i 38 år fra 1808 til 1846. Han var den første prest i Eidanger som var blitt student ved Christiania universitet. I Boken om Eidanger av I. C. Ramberg fortelles flere eksempler på at Steenbuck ikke vilde anerkjenne det kommunale selvstyre, som blev innført i hans tid.

Pers. kap. hos Steenbuck var først Carl Nicolai Bugge 1834 -1843. Han var en meget dyktig ordfører i kommunen. Efter Bugge blev Christian Constantius Henrik Bruun pers. kap. fra 1844 og bestyrte kallet under ledigheten efter Steenbucks død. Han var en stortaler og døde som prest i Stavanger.

Samtidig med Steenbuck var der tre res. kapellaner, nemlig Fred. Benj. Rynning 1809-1813, Jacob Fredriksen 1813-ca. 1818 og Hans Morten Thrane Esmark 1826-1849. Esmark var en meget dyktig mineralog. Han var den siste res. kap. i Eidanger.

Steenbuck var rasjonalist og en god taler. Biskop Bech som også var rasjonalist, roste hans prekner i sine visitastilførsler 1809 og 1821: «Sognepresten, hr. Steenbuck holdt en grundig og ordentlig utarbeidet Prædiken, der tillike anbefalede sig ved godt Sprog og en vis Inderlighed i Foredraget. Denne agtværdige Mands Methode i Prædiken og Katekisation røber umiskjendelig hans Hensigt at belære og gavne, og hans hele Fremgangsmaade i Embedet at han nidkjær vil fremme den gode Sag». - «Den av Hr. Sogneprest Steenbuck holdte Prædiken var udarbeidet med særdeles Flid, Orden og Fuldstændighed; dog kunde Prædikanten have tæmmet Materien mere, hvis Rigdom synes at være for stor. Prædikenen blev kjendelig udtalt av Hjertets varme Følelse, men stundom blev Stemmen hævet for høit, og Deklamationen var ikke flydende og afvexlende nok, men enhver agtpaagivende tilhører maatte blive opbygget af Prædikenens Indhold og Foredraget i Almindelighed. Sognepresten viser sig fremdeles som en tænkende, virksom, duelig og sarnvittighetsfuld Religionslærer»

Steenbucks og hustrus gravsted er ved kirkens hovedinngang.

Slemdal blev ved Steenbucks død lagt fra Eidanger til Gjerpen og blev eget sognekall fra 1856 i sogneprest Nielsens tid.

Ole Nielsen 1847-1807. Det res. kapellani blev ophevet 1850, og Brevik blev særskilt sognekall 1861. Fra den tid var altså Nielsen prest alene for Eidanger.

Han hadde megen tillit i menigheten og gjorde meget for skolen, men han var ikke utrustet som predikant.

Nielsen samlet hvad der fantes ved arkivet av gamle optegnelser, ordnet og omskrev det i kaldsboken, som han innrettet og besørget innbunden. «I min Embedstid, sier han, har megen Vækkelse i aandelig Henseende fundet Sted baade i Eidanger og Brevik. Ihvorvel der gives nogle faa Mormonere, Frimenighedslemmer og Methodister og her og der spores nogen Mistillid til Kirken og Geistligheden med Forkjærlighed for Lægmandsvirksomheden, er Bevægelsen dog i det hele sund og har været til Velsignelse for Menigheden, ikke blot for dem som nærmest have været grebne deraf, men og for mange som staar mere utenfor den. Kirkerne søges med stor Flid, ligesom og hyppige og stadige Opbyggelsesmøder finder Sted og Husandagt er almindelig i Menigheden, hvorhos der også virkes med Varme og Nidkjærhed for Hedninge-Mission, og dertil indkommer temmelig betydelige Gaver».

Sogneprest Nielsen døde av en langvarig og meget smertefull betendelse i kjevebenet. Under hans sykdom blev kallet bestyrt av Johannes Flood, en meget dyktig og avholdt prest. Han blev sogneprest til Hedrum og derefter res. kap. til domkirken i Trondhjem. Under ledigheten mellem Nielsen og Mülertz bestyrtes Eidanger sognekall av Ole Pedersen Ugland, som også var en meget dyktig predikant og meget avholdt.

Fredrik Carl Mülertz 1867-1878. Han kom fra Drangedal til Eidanger. Efter sin avskjed bodde han i Porsgrund, hvor han døde 1883. Han var svak av helbred.

Hans pers. kap. var Peter Schreiner Høegh 1873-1877. Der var dengang megen vekkelse, især i Bergsbygden og Bjerkedalen. Høegh var meget avholdt i menigheten og arbeidet sammen med de vakte, mens sognepresten stod på avstand. Han blev sogneprest til Finnø, res. kap. i Melhus, sogneprest til Nordfjordeid og til Skiptvet. Han døde i Drøbak 2. febr, 1929, 82 år gammel.

Mülertz's eftermann var Nils Jacob Jensen Laache 1878-1883. Han blev vakt i sin ungdom og talte Guds ord, før han blev student. Han hadde været sogneprest i Stenkjær, før han kom til Eidanger. Fra Eidanger blev han forflyttet til Arendal, men blev samme år biskop i Trondhjem.

Han var en av vekkelsens ledere i vårt land. Som redaktør av «For Fattig og Rig» var han blitt kjent og ansett, og hans skrifter og sange var meget utbredt, især hans husandaktsbok. Han hadde ikke netop den vekkende kraft som hans samtidige sogneprest Christian Müller, men som en mere stille natur hadde Laache en egen nådegave til å lede vakte til fred med Gud.

Han var en meget dyktig predikant. Hans vidnesbyrd var klart og varmt.

Carl Fredrik Holmboe 1883-1899. Han var først pers. kap. hos sin får stiftsprost Holmboe i Tromsø, derefter pers. kap. i Trondenes og sogneprest til Berg og Torsken i Senjen. Derefter atter pers. kap. hos sin far, da denne var blitt sogneprest i Jevnaker. Han var sogneprest til Bynesset ved Trondhjem fra 1876 og kom til Eidanger 1883. Han var personlig avholdt, men var ikke yndet som predikant. Skolevesenet tok han sig meget av.

Han innla sig stor fortjeneste av å få opført Langangens kapel. Herredsstyret hadde flere betenkeligheter, men det var et folkeønske i Langangen. Chr. Knudsens dødsbo hadde gitt 6000 kr. som gave. Kapellet blev innviet av biskop Heuch 1891.

Om restaureringen av Eidanger kirke i Holmboes tid 1887-89 har jeg før fortalt.

Holmboes pers. kap. i året 1889 var Johannes Johnsen, brorsønn av professor Gisle Johnsen, født 1864. Han blev misjonsprest på Madagaskar, men hans svake helbred nødte ham til å reise hjem 1911. Ved sin død var han siden 1914 bestyrer av det praktisk teologiske seminarium ved universitetet.

Han var en livlig ånd, usedvanlig begavet som predikant og hadde menighetens kjærlighet. Hans navn var kjent og ansett over hele Landet. Et varig minne efter ham er hans vakre gravsalme: En dalende dag, en stakket stund.

Nogen år efter Johs. Johnsen var Sigurd Engebr. Eriksen pers. kap. hos Holmboe 1895-1899. Han blev kst. kateket i Langesund, pers. kap. i østre Fredriksstad, sogneprest til Sandø på Sunnmøre og sogneprest til Selbu.

Hans Nilsen Hauge 1900-1903. Han er sønnesønn av den berømte Hans Nilsen Hauge og sønn av Andreas Hauge, prost i Skien, og hustru Gabrielle Kielland. Han var født 1853. Han blev konst. sogneprest til Brevik 1878, pers, kap. hos sin far i Skien 1879, Sjømannsprest i Shields 1881, atter pers. kap. i Skien 1886 og sogneprest til Brevik 1887. Han var stortingsrepresentant for Brevik 1895-1900. Mens han var i Eidanger, blev han kirkestatsråd 1903.

Mens han var statsråd, blev Eidanger sognekall bestyrt av Thor Seeberg, men det blev ikke overtatt mer av Hauge, da han sluttet som statsråd 1905 og blev utnevnt til sogneprest i Skien. Seeberg blev forflyttet til sogneprest i Froland, hvor han kort efter døde.

Hauge var en meget begavet og yndet predikant og avholdt av menigheten. Han stiftet Eidanger kristelige ungdomsforening.

Arnt Johan Schøning 1900-1921, født 1848. Han blev pers. kap. hos sin far i Bodø 1874, sogneprest i Hjørundfjord på Sunnmøre 1877, sogneprest i Eid i Nordfjord 1884 og stiftsprost i Tromsø 1893. I Eidanger var han formann for Skiens prostis fellesforening for hedningemisjonen, for Vestfolds kreds av omstreifermisjonen og for Eidanger kristelige ungdomsforening i flere år. Han har skrevet flere artikler om kirkelig kunstarkeologi. Et par ganger skrev han i pressen om hvor ønskelig og nødvendig det vilde være for kirken, at kristelig arkeologi blev medtatt ved prestenes utdannelse som en gren av den historiske teologi likesom ved universitetene i Berlin, Greifswald og andre steder.

Om restaureringen av Eidanger kirke 1920 og 1921 er fortalt ovenfor.

Einar Johan Braëm Amlie, født 1864. Han virket i Trondhjems indremisjons tjeneste 1891-1895, blev sogneprest i Folden 1895-1901, sogneprest i Flakstad 1901, prost i Lofotens prosti 1901-1909, sogneprest i Frænen 1909 og sogneprest i Kvernes 1913. Han blev utnevnt til sokneprest i Eidanger i november 1921.

Kirkegården

Ved kirken har menighetens terriner hatt sitt siste hvilested fra tørste tid, da kirken var bygget.

I de elste norske kristenretter var det påbudt. Der stod at alle avdøde undtagen grove forbrytere og selvmordere skal begraves ved kirken, og der skulde være bestemte avdelinger på kirkegården for de forskjellige klasser.

Man har trodd i Eidanger at der engang har været begravelsesplass ved den gamle prestegård Moen på Prestemoen ved Våtekleiv, fordi man der har funnet små forhøininger, som har lignet graver. Men dette må ha været en feiltagelse. På Prestemoen har aldri været kirke. Eidanger kirke har stått hvor den nu står fra 1100 årene.

Hovedinngangen til kirkegården og kirken har været i vest foran kirken. Da jeg kom til Eidanger, var der en vakker inngangsport av tre, men den var brøstfeldig, en ny port var nødvendig.

Den nuvæcende port er av jern og står mellem to granittstolper. Tegningen til den blev gitt av en meget ansett smed Andersen i Christiania. Den blev opsatt 1907 og kostet kr. 75.00.

På nordsiden av kirken har der været to tilbygg, Halvor Nilsens sakristi og «Løvenskjolds begravelse».

Om Halvor Nilsens sakristi med «begravelse» fra begynnelsen av 1700 årene på nordsiden av det gamle kor har jeg før talt.

«Løvenskjolds begravelse» var et muret tilbygg på nordsiden av skibet nær kirkedøren. Konferensråd Løvenskjold selv blev ikke begravet der. Han bodde på Bjørntvedt og blev begravet på sin herregård på Sjælland. Blandt dem som blev begravet i «Løvenskiolds begravelse» kan nevnes Løvenskjolds to hustruer og konferensråd Kjerulf, som er omtalt i avsnittet om Eidanger kirkes eiere.

*

På sydsiden av kirken lå den elste del av menighetens kirkegård.

Ikke langt fra hinannen lå der to kunstnerisk utstyrte gravplater av sten, som nu er reist op ved kirkeveggen i vest.

Den elste av dem kan antas å være fra 2. halvdel av 1600 årene, hvilket stemmer med kunststilen i billedene. Den er utstyrt med skulpturarbeide i såkallt høit relieff fra omkring den tid. Både billedene og innskriftene er blitt utydelige.

Denne gravplate lå oprinnelig nær kirkens sydvegg, men litt ifra den, muligens for at den ikke skulde komme under takdryppet. Den måtte tas op 1896, fordi den lå nettop der, hvor veien langs kirkens sydvegg blev anlagt. Den blev derfor flyttet like hen til kirkeveggen, så den kom under takdryppet. Det var visstnok en gammel hedersplass, men den kunde ikke bli liggende lenger der, hvis man vilde bevare innskriftene og billedene fra å bli aldeles ødelagt. Derfor blev den i året 1908 eller der omkring satt op til kirkeveggen i vest fri fra takdryppet og således at regnvannet kan rinne nedover platen, hvilket var bedre, enn om den skulde ligge flat på jorden.

Ved hvert av platens bjørner er avbildet i stenen et av de 4 gamle evangelistsymboler, nemlig mennesket (Matheus), løven (Markus), oksen (Lukas) og ørnen (Johannes). På selve platen er to store rundinger. Den øverste forestiller Jesu opstandelse; den nederste er full av inskripsjon. Utenfor rundingene er små billeder. På sidene rundt stenen er også inskripsjon.

Da innskriftene er meget ødelagt, er det vanskelig å se på hvis grav denne kostbare og praktfulle sten har ligget. Det må ha været en stormann.

Kanske det har været nogen fra Bjerkevold, som i gamle dager var en stor herregård. Man kan tenke på admiral Pros Mund. Han eiet Bjerkevold og var sønn av adelsmannen Niels Mund, som eiet Bjerkevold og Jomfruland som idelig sædegård. Admiralen tjente under kong Christian den 4de og falt ved Laaland. Hans lik blev ført til Bjerkevold og blev begravet ved Eidanger kirke tilhøire for hovedinngangen. Dette har jeg funnet i fru Høeghs oplegnelser.

Dersom denne gravplate har ligget over hans grav, må den være noget eldre enn 2. halvdel av 1600 årene. Men man kan også tenke, at det måtte ta nogen år, før den storartede gravsten var ferdig.

Den annen sjeldne gravplate kan ses å være fra 1700 årene og er altså yngre.

Den har ligget på sin oprinnelige plass, like til den blev flyttet hen til kirkeveggen sammen med den første. Også den er prydet med skulptur, men i lavere relieff. Den har noget mindre billedutstyr enn den første, som er overlesset med billeder og innskrifter.

Midt på platen er en runding med inskripsjon. Ovenover den ser man den opstandne med korset og seierfanen. Nederst ser man i en runding en roligt hvilende mann, som måskje skal forestille profeten Jonas, da han hvilte under løvhytten. Det kan symbolsk vidne om, at den avdøde har vunnet den evige hvile i troen på den opstandne frelser. Den hvilende Jonas har nemlig i oldkirkens tid og senere ofte været fremstillet som symbol på den evige hvile i Gud.

Innskripsjonen er aldeles utslettet, da graven lå slik til at mange i årenes løp har gått over den. Skulde den reddes fra ødeleggelse, var det nødvendig, at den blev satt op til kirkeveggen sammen med den første gravplate. I Tønsberg hadde jeg sett flere gravplater satt op på samme måte ved kirkeveggen, for at deres innskrifter og prydelser kunde reddes. Da tenkte jeg på disse to gravplater på Eidanger kirkegård.

*

Som ventelig er kirkegården blitt utvidet mange ganger.

I jordeboken nevnes det første gang 1833 i sogneprest Steenbucks tid. Da blev Ole Mathiassen betalt for å opmåle og undersøke anlegg til utvidelse av kirkegården. Boken om Eidanger av Ramberg gir oplysninger om senere utvidelser.

I året 1846, som var sogneprest Steenbucks siste år, blev kirkegården utvidet med et jordstykke 1½ mål stort. Det fantes særdeles velskikket, da jordbunnen består av tør fin sand. Arbeidet blev bortakkordert 1847 til Ole Tollefsen Valler og Ole Kristian Olsen Bjønnes. Den nordøstlige avkrok av stykket skulde anvendes til «fattigjord» .

Dette var vel den siste levning av den middelalderske skikk fra de gamle kristenretter, at der på kirkegården skulde være bestemte avdelinger for de forskjellige klasser.

En større utvidelse skjedde 1865 i sogneprest Nielsens tid. Da blev der utvidet med 3½ mål. Stengjerdet måtte flyttes ut og optøres til omtrent en alens høide, og ovenpå det blev anbragt jernstolper med telegraftråd imellem. Den nye kirkegård blev innviet høsten 1867, da so neprest Mülertz var kommen.

Enda større var utvidelsen 1896 i sogneprest Holmboes tid. Da blev c. 7 mål lagt til kirkegården. Arbeidet blev ledet av en komite, som bestod av Abraham Traaholt, Jacob Grava og Ole Østvedt. Arbeidet med stengjerdet blev utført av Anders Modum fra Lerstang. Hele kirkegården blev ved paralelle veier fra syd mot nord delt i kvartaler. Dengang blev også anlagt den vei, som fra den nedre kirkegårdsport går opover kirkegården og langs kirkens sydside til hovedporten. Dette arbeide blev utført av Thomas Valler og Ole Østvedt. Hele utgiften ved denne utvidelse var omkring kr. 1,200.00.

I 1915 i sogneprest Schønings tid blev kirkegården utvidet med nesten 6 mål nordøst for kirken nedover til Porsgrundsveien. Stykket bestod mest av skog, mange stubber måtte optas. Det gamle stengjerde som før hadde avgrenset kirkegården mot dette stykke, måtte borttas og flyttes ned til veien, da det nye stykke måtte bli åpent mot den øvrige kirkegård. En ny inngangsport blev satt nede ved veien, så der nu er ialt 3 inngangsporter til kirkegården. Fylkesgartner Tjomstøl tegnet kartet. Efter det er veien opover dette nye stykke 3 m. bred og hver av sideveiene 1,5 m. Den samlede utgift alt i alt var kr. 2,150.00.

I sogneprest Amlies tid blev gjort et betydelig arbeide på kirkegården 1927. De gamle paralelle veier blev satt istand; de var helt overgrodd av gress. Gresstorven blev fjernet, og der blev påkjørt lere og grus. Det gjorde kirkegården meget penere enn før.

Der blev vist stor interesse for dette. Der var tegnet 100 dagsverk og 70 hester. Desuten fikk man kr. 99 som bidrag. Jorden som blev kjørt bort fra veiene, blev benyttet til fyll i fordypninger ved kirken og ellers på kirkegården.

Stenmuren rundt kirkegården og gjerdet ovenpå den blev også stelt på.

Fylkesgartner Tjomstøl planla og ledet dette arbeide. Disse oplysninger har jeg fått av kirkesanger Johan Vamraak, som også ellers har gitt mig oplysninger, da jeg har skrevet denne bok, efterat jeg var reist fra Eidanger.

Utdrag (s. 84-94) fra:
Arnt Schøning: Eidanger kirke. - Porsgrund 1929
Til bokas innholdsfortegnelse
Porsgrunn biblioteks hjemmeside Søk i bokbasen