Fra Telemarken I

Surrogater. - Vildænderne. - Rosemaling | Hos perlefiskeren | Hos perlefiskeren |Biavl | En liten brevskriver. - I gamle dage

Surrogater. - Vildænderne. - Rosemaling.

Av Hans Reynolds

Bø i september.

Det var deilig at være en stund i denne vakre bygd paa forsommeren, men endnu mer tiltrækkende er det nu. Kornet staar overalt paa staur, bonden er sjelden fornøiet med det iaar, og frugttrærne bugner av tildels fin frugt. Her er mange gilde haver i Bø, og her sees ikke litet av gode eplesorter som gravensten, Aakerø, Alexandra o. l. Av tyttebær skal det jo ha været en mængde iaar, men folk har været saas tidlig om sig, at de saa at si har plukket dem omtrent umodne. Naar andre da vil se at faa fat i nogen i selve modningstiden, er omtrent alt forsvundet. Blaabær var det mindre av iaar, men av mikkelsbær (skindtryter) er det endnu ganske blaat overalt. Der findes enkelte, som bruker disse til saft og sier, den er noksaa bra, men det er vel ogsaa bare enkelte, likesom der er en og anden familie, som drikke tyttebærte, salviete, bjørnebærte, karvete eller enebærte osv. En doktor jeg besøkte for en tid siden, hadde kjøpt karve i Stockholm ivinter og git mange kroner kiloen, de brukte den nu istedenfor te, fortalte han. I Nordland er karvete almindelig brukt. I Sverige hadde de paa sine steder forbudt folk at rispe væk tyttebærlyngen, da «tehøsten» dreves paa en noget vel ihærdig maate. Vor nabo, Guttorm, gik forleden og dampet paa tørkende potet-blekker. Da jeg spurte ham om, hvad han syntes om denslags tobak svarte han lunt, at den var ikke saa verst endda, i mangel av tobak røker man jo andre blade! Kirsebærblade er det mange, som røker her i bygden, og en gamling, jeg talte med for en tid siden, var likefrem begeistret over dette listige surrogat. Bergit sier, at tørket kaffegrud er temmelig godt, Gullik som meier byg her idag, røker en blanding av cigarer og snus, og min ven Johan taler endogom kanel og nellik som snus til at lægge ved tænderne. Nellik har man ogsaa røkt, saa de tilslut sa stop i butikken. Nu begynder de vel snart med vanilje!

Forleden hadde vi tyttebærte tilkvelds. Tilsat med en «tanke» kanel, smakte den slet ikke verst. Igaar hentet de op av kjelderen for mig en krukke med sur mikkelsbærsaft, som var 2 aar gammel. Den gir sterk farve, minder noget om blaabærsaft og egner sig godt til saftsuppe, tilsat med anden saft. Alene har den en noget «doven» smak.

Vildænderne begynder nu at vise sig langs elvedraget i store flokker. Der pleier at være svært mange av dem her, særlig senhøstes. De gjør ofte skade paa aakrene, og det er helst bygget, de risper væk. Av vildduer er der ogsaa temmelig mange.

Blandt de gamle, smukt rosemalte stuer her i grænden vil jeg nævne et par paa gaarden Store-Vreim Baade døre og tak er her dekorerte av den bekjendte bygdekunstner Knut Mevastaul. Dekorationerne paa opstuen hos naboen Halvor Vreim skriver sig antagelig ogsaa fra forannævnte rosemalers haand. Hos Hans Indleggen staar der paa en gammel, meget smukt rosemalt dør:

Gak ind og du i Fred, Gud signe Dig og Dine.
Her er Mit Huus og Giæm, og Brød for Mig og Mine.
Gud Trøste Dem Som er, Forlat og Lider nød.
Som lever Husevild, og Leder efter Brød!

Paa et gammelt skap andetsteds i Bø staar der:

Dette skaab er malet af en Taab.

Det er ikke saa underlig, at der er mange som føler sig tiltalt av den livlige rosemaling med de friske, opmuntrende farver. Naar jeg sitter her i skumringen mens lyse fra peisen falder rødlig og varmt paa de hvite, rosemalte dørfelter, synes jeg, det er ganske koselig.

Fra:    Porsgrund Dagblad 7. oktober 1918 Fra:    Avisoversikt
Porsgrunn biblioteks hjemmeside Søk i bokbasen