Bokgløtt

Utgitt av Skoleetaten i Porsgrunn og Porsgrunn bibliotek

BOK:

Aspeli, Widar
Streifskudd
Cappelen, 1997. 221 s.
ISBN 82-02-17951-3. Kr. 198.00

INNHOLD:

Vi møter igjen Elin og Jørn fra fjorårets kriminalbok Ekspress.
Jørn har nå flyttet med familien fra Oslo til Slidre i Valdres der Elin bor. Jørn er halvt asiat, og faren til Elin har rett når han sier at det er "mange brune striper i landskapet her...". Jørn blir mobbet for den litt mørkere hudfargen, og det er ikke lenger bare mobbing når han nesten blir truffet av et skudd på en tur i skogen. Jørn har med videokamera i skogen og er opptatt med filming når skuddet kommer, og ved en grundig studie av opptaket kan han skimte noen personer med kamuflasjedresser i terrenget. Dette forteller ham at skuddet ikke var fra en uheldig jeger, men antakelig var ment på ham.
Elin har data på skolen, og i en datatime finner hun en internett-adresse stukket vekk under tastaturet på den maskinen som klassekameraten Krøllalfa pleier å bruke. Hun mailer den hjem der faren sitter ved dataen og mottar både den meldingen og en mail som er sendt fra skolen midt på natten. Begge meldingene inneholder ordet Araneida. Når han leser meldingen som er sendt fra skolen, får han opp rasistisk propaganda.
I korte kapitler innimellom handlingen møter vi en ikke navngitt person som sitter og styrer en nasjonalt omfattet rasistisk organisasjon via internett. Vi hører snakk om en gruppe som er i virksomhet, og det viser seg også å være en lokal gruppe med rasister som driver våpentrening i Slidre. Elin og Jørn dumper opp i en aksjon de har, og det hele utvikler seg dramatisk med skuddvekslinger. Det viser seg at lederen for gruppen er nyansatt ved lensmannskontoret, Lars Erik Gundersen.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Bokmål.
Delt inn i kapitler og avsnitt.

ALDERSTRINN:

Passer for ungdomstrinnet.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Spenningsbok.
Boken tar opp et aktuelt tema, rasisme og nynazisme i ungdomsmiljøer, og behandler det på en skikkelig måte.

Boken er den andre i en spenningsserie for ungdom. Serien består av titlene:

  1. Ekspress
  2. Streifskudd
  3. Snøstorm
  4. Brekkstang