Fra: Tilsjøs og iland

Min første Tur tilsjøs

av Hans Reynolds

Om jeg husker min første Tur tilsjøs? Ja, omtrent som det var idag. Det vil si min aller første Sjøtur var til Hamburg, men den regner jeg ikke med, for da var jeg 5 Aar, og saa var det bare med Dampskib. Og Dampskibe tok vi Gutter aldrig med i Beregningen; de hadde vi nærmest Foragt for. Der ombord kunde de ikke gjøre en ordentlig Spleis engang, og de hadde ikke Seilmaker. Jeg husker ellers godt Hamburg med Elefanten i Dyrehaven og alle Apekattene, som dyppet Sukkerbiter i en liten Dam og supet til, saa vi hørte det. Og saa St. Pauli med Casperteatret (Dukketeatret), Dampkarusellerne i to Etager, Negergutten med en tyk Slange som Skjærf om Halsen og alt det andet. Jeg husker ogsaa Petroleumsdokken og Jernflaaten, som vi gik ut paa og ropte «Høvding» hai!» - og at det svarte langt borte i Masteskogen «hallai!» Og saa en, som rauset ned Faldrepstrappen og jumpet i Prammen. Helgoland husker jeg ogsaa, den saa ut som en Kasse.

Men det var om min første Tur tilsjøs, jeg egentlig vilde fortælle. Jeg gik dengang i «4de Middel», og i Ferien skulde jeg faa være med Jagt «Trekfuglen», Kapt. Lisberg, til Fredrikshavn. Det var vist adskillige Gutter, som hadde været med Danmarksfarerne, kanske helst Sønner til Skipperne, Jeg husker godt endel av de smaa Fartøier, som gik over med Trælast, Aarer, Spirer og Ved og hadde med hjem igjen Herregaardssmør, Kaal, Poteter o. s. v. Brødrene Realfsen eiet «Sofie», «Nøkken» og «L. Emilie», og jeg husker ogsaa andre Navne som «Jylland», «De tvende Venner», «Sjøblomsten» og «Lykkens Prøve» i Forbindelse med Danmarksfarten.

Der fortælles ellers en liten Historie om en Danmarksfarer, han var heldig. Som Jagten drev utover for en svak Morgenluftning, gjorde den en Sving ind mot Land, hvor Vinduet i et Hus var aapent. Kaffekjedlen stod paa Bordet, og det duftet livlig av Tuten, og Folkene i Huset nøt med Velbehag den brune Drik. Men ak og ve! Pludselig stak et Baugspryd ind Vinduet, tok Kjelen og svinget langsomt ut igjen - ad Danmark til i det fine Veir. Gud hjælpe os, sa Kjerringen i Huset, da Kjelen forsvandt, det er Greier - Stop Tyven!

«Nøkken» hadde vi Gutter tænkt os som passende for en Tur til en øde Ø i Sydhavet. Den hadde akkurat Størrelsen. Vi vilde ha det som Robinson. Haapet at tilbringe den første Nat i et Træ, mens Maanen skinnet ned til os. Det skulde være andre Greier end «die Angst, die Axt» og den væmmelige Analysen. Og saa var det de koselige Køiene, de hadde tilsjøs. De misundte vi Folkene, naar vi var ombord og tigget Beskøiter. De maatte ha det godt, som kunde sove der. Antagelig maatte vi ha ca. 200 smaa Dunker med Krutt med os og fine Bøsser. Der var naturligvis en Mængde Vildt paa Øen. Og det gjaldt at holde de Vilde paa Avstand, naar de kom fra Naboøen. Som Drikkekar kunde vi bruke Kokusnøtskal. Ja, det manglet ikke paa Planer, og vi fandt i det hele, at «Nøkken» var et kjækt Fartøi, vel skikket for Øiemedet.

Men tilbake til Danmarksturen.

En vakker Sommermorgen lettet vi Anker og gled for en pen Bris utover forbi Torsberg. Han var forresten svært løi paa Frier, ved Saltbua, «Prækestolen» og Kolbjønn, og det var ikke mere, end vi seig. Vi maatte da dryppe Ankeret utenfor Gjermundsholmen ved Stathelle og se paa'n. Vi saa paa'n i to Dage, for det blev Motvind, og saa fisket vi og stekte. Og det bet godt, Smaaseien smakte fortræffelig, for det er rart med Sjøluften. Den gir Appetit.

En Lørdagsmorgen viste Fløien paa «Trekfuglen»s Top det rette Vinddrag, og vi stod videre utover. Der var en Hval ved Brevik, og den blaaste og viste sig for os flere Ganger, men han snudde vist ved Langøya. Fint Veir paa Sjøen og en deilig Nat i Skagerak. Skibsfører Lars Persen, som var med Lisberg den Gangen, sang Fridtjof og Ingeborg for mig, mens han styrte. Søndag Morgen saa vi Skagen, og jeg blev i aarevis efterpaa smaaertet av mine Søskende med, hvad jeg skrev i et Brev til min Far i Liverpool, at «det var et storslagent Syn, da vi fik Skagens Fyr i Sigte!» For mig var det ialfald en vældig Begivenhet - tænk Danmark!

Søndag Eftermiddag ved 5-Tiden var vi i Fredrikshavn. Jeg blev svært forundret over at se, at Fiskerne tjæret Kvaserne sine om Søndagen, men vi var jo i et andet Land, saa de hadde vel den Skikken der. Jeg syntes, det seilte saa smaat for mig endda - da jeg var med Lisberg op paa Telegrafstationen.

Saa var jeg da i Danmark. Jeg gik videre op gjennem Byen alene og kom til Parken eller «Plantagen», som de kaldte den. Det var pent der, og da jeg svinget forbi et Hjørne bortenfor, fik jeg se en Vindmølle like ved. Jeg interesserte mig umaadelig for Vindmøller, og nu hadde jeg en like ind paa Livet. Kunde knapt se mig mæt paa den. Saa svære Vinger! Jeg hadde engang faat en Vindmølle av min Bror, da han kom fra Hamburg, og paa den gik Mølleren op en Trap og ind i Møllen; naar jeg sveivet paa en Sveiv. Nu kjendte jeg jo Mølletrappen igjen. Akkurat slik var det paa min Mølle. Jeg var senere en Dag oppe i Møllen, snakket med Mølleren og saa paa Indretningen. Skammelig, at vi ikke hadde slike hjemme, de var saa koselige.

Folk der, og helst Skagboerne, var litt vanskelig at forstaa, ialfald de første Dagene. Jeg syntes de sa «Fly» istedenfor Fløte og mangt andet, som var rart. En Dag saa jeg en Okse, forspændt en Vogn med Brændtorv. Det hadde jeg aldrig set før. Jeg gik en Tur utover Bangsbohøiderne mot Bangsbostrand, og der kunde jeg se helt til Sæby med den hvite Kirke. Paa Veien møtte jeg en Pike, som drev en vældig Gaaseflok foran sig. De skrek og fôr til alle Kanter, hvæste og kløp efter Folk. Det var akkurat som i Billedbøkerne, og en øredøvende Konsert, som jeg paahørte med største Interesse.

De hadde godt Brød dernede, tæt, grovt, og ualmindelig gode Kaker. Jeg var inde i «Brandstrups Dampbageri» ret som det var og kjøpte noen, som var storartet, med Sukker paa, svære 25-Øres. La en i hver Lomme og brøt av dem, naar jeg var ute paa Heden og hørte paa Lerkesangen. Slik Lerkesang som i Danmark hadde jeg aldrig hørt!

Hele Turen frem og tilbake tok 12 Dage. Da jeg kom op Storgaten hjemme med et Fiskesnøre i Haanden, het det sig blandt Naboerne, at jeg skulde ha set mig saa fremmed omkring, som om det var adskillig Forandring, siden jeg reiste.

Turen ned til «Trekfuglen» for at hente «Skibskisten», som var en Haandkuffert, blev noe av en Begivenhet. Det var en Mængde Gutter, som vilde være med ned til Bien, hvor Fartøiet laa. Vi hadde Hjulbakser paa Baaten min den Gangen («Søløven» - Porsgrund stod det forut), og den saa staselig ut. Maskinisterne drog i Træhaandtakene og gjorde sit beste, og det gik fort ned Strømmen. Det var værre opover igjen. Men vi var mange, og Gutterne var merkelig villige. Det var en stor Dag!

Kanske du husker det, du, Martin, som var med og hentet Tøiet!

Utdrag (s. 179-185) fra:
Hans Reynolds: Tilsjøs og iland.
Til bokas innholdsfortegnelse
Porsgrunn biblioteks hjemmeside Søk i bokbasen