Minder fra en svunden tid

Livet i gamle dage i byerne omkring Skiensfjorden (1850-60)

IIII

Av Karen Sundt

Bertine het den anden av disse to piker. Jeg vil ofre et par linjer. Hun var hjemme paa en liten plass like ved elven mellem Porsgrund og Skien. Hun var et løssluppent menneske, ret en friluftsnatur; hun stod utenfor datidens strenge huslige regler og vedtægter. Hendes livsregel var: «Natten er min egen». Naar hun var færdig med aftensstellet og hadde sat istand vore soveværelser for natten da forsvandt hun og vi saa hende ikke igjen før mot morgensiden næste dag. Særlig naar der for ind eller utgaaende laa mange skibe paa havnen, var hun rent umulig; sjøgutterne kjendte hende og hun kjendte dem, saa bar det til dansesalen for at faa sig en svingom. Dette blev for meget for mor. Da det var frugtesløst at ta Berentine ordentlig i skole saa stængte mor døren naar hun ikke kom senest inden kl. 11. (Senere paa kvelden, naar det ikke var en særegen anledning, fik hverken barn eller tjenere i mit forældrehjem tilladelse til at være ute). Jeg frelste mangen engang Berentine fra at bli stængt ute. Jeg ofret mine nattetimer for at passe hende op og lukke hende ind saasnart jeg hørte hendes trin i trappene. Det indbragte mig megen forargelse av min strenge mor; men jeg taalte ikke tanken om at den stakkars pike helt skulde bli utestængt for natten mangen en gang i kulde og uveir. Det kunde være ilde nok likevel. Naturligvis var det ikke altid slik; naar der ikke laa skibe paa havnen og ikke var nogen dansemorro da holdt hun sig i ro. Men hun var altid et flygtig menneske; mor stod det ikke ut med hende. Forresten hadde Berentine ogsaa sine gode sider, hun var kvik til sit arbeide, glad og lys i sind. Hun var overmaade proper, altid ren og net med det lille hun hadde, alt sjuskeri var hende fremmet. Det var en velvillig og kristelig dame, som hadde fæstet hende hos mor. Min mor var kjendt som en dygtig og streng husmor, hun hadde lært op mange tjenestepiker og faat «folk av dem». Nu mente nok den menneskekjærlige dame at det kunde lykkes ogsaa med Berentine; men her kom min mor tilkort. Berentine blev opsagt og fraflyttet sin tjeneste os hos. Stakkaren blev snart glemt, hun efterlot sig intet eftermæle. Saa var det nogen aar efter, i slutningen av februar - kolde skarpe vinteren - ved den tid da der i gamle dage holdtes marked i Skien. Over marken kom der en mand ind til os. Han gjengav i livlige træk sceneriet fra markedsuken. Bondejenterne gik i sine teledragter gaterne langs, holdende hinanden i hænderne. Paa Føniks for at danse anden markedskveld se det skulde de alle. Det var en tragisk scene, et drama som blev utspillet paa Føniks. Manden fortalte om dette livlig, saa vi hørte til, mor og vi to smaapiker, saa det som for vore øine.

Det var den kvelden som altid god musik paa Føniks, det var meget musikken som trak folk. Galleriet var fyldt til trængsel med glade mennesker, tilhørere og tilskuere.

Nede paa salsgulvet traadte de dansen, telebondsjentene og guttene i lag med byungdom, et broket publikum. Da - - - et skrik, en uro, en mumlen, en sammenstimlen av folk. - Hva var det? En kvinde var sunken bevistløs om i sin kavalers arme. Hun blev baaret ut av salen... En læge tilkaldtes... Hun var død av hjerteslag.

Et øieblik... kun et øiebilk saa stemte atter musikken i og dansen fortsattes som om intet var hændt. Det blev spurt: «Hvem var den ulykkelige?» - «En liten glædespike fra etsteds nede ved elvebredden mellem Porsgrund og Skien.« - - - «Berentine»! ropte nogen. Berentine B...d!»
«Aa Herregud var det hun, hun har jo tjent hos os!» avbrøt min mor.
Jeg fældte nogen taarer.... Stilhet....

Fra:    Porsgrund Dagblad 3. oktober 1918 Fra:    Avisoversikt
Porsgrunn biblioteks hjemmeside Søk i bokbasen