Træk av Porsgrunds brandvæsens historieDel I | Del II | Del III | Del IV | Del V | Del VI | Del VII | Del VIII | Del IX | Del X | Del XI

Træk av Porsgrunds brandvæsens historie

X

Ved J. E. H.

Dengang da sorenskriver Morgenstierne og havnefoged Gasmans gaarde blev ødelagt av ild aar 1824.

Utdrag av Porgrunds Brandretsprotokol.

Vi har ofte hørt tale om at der i midtbyen laa en del store gaarde i forrige aarhundrede. Disse gaarde tilhørte N. B. Aall, sorenskriver Morgenstierne og havnefoged Gasmann.

Sørgelig er det at disse store prægtige gaarde er blit del av luernes rov. Men vi har dog endnu op til vore tider bevaret billederne av disse gaarde, og vi kan ogsaa finde i gamle protokoller hvorledes disse gaarde var indrettet, o.s.v., men som sagt, vi har bilderne og beskrivelserne, men gaardene. Jo de er som før nævnt ødelagt.

Det maa saaledes være lidt av interesse aa faa et litet indblik, om hvorledes disse store gaarde blev tat avdage, og hidsætter derfor i samme forbindelse lidt om branden, brandforhørene, de ødelagte bygningers takster m.m.

Aar 1824, den 8de april, blev brandret sat i grosserer Hans Møllers hus i østre Porsrund og betjent av byfogden. Brandinspektør, kjøbmand Frantz Bendixen, og brandchefen, kjøbmand Chr. Kraft, med de efter vidner og tilstedeværende besigtelses og takststationsmænd, grosserer H. Møller, kjøbmand Nils Sørensen.

Alt ianledning av den natten mellem den 2. og 3. april 1824 da Morgenstiernes gaard nr. 26 i østre Porsgrund og den derfra til naboens grosserer Gasmanns gaard nr. 29 forplantede ildebrand, hvorved de nævnte vaaningshuse i bunden blev avbrændte. Likeledes blev nær 2 st. sjøboder ogsaa avbrændte.

Brandretten tok brandtomtene i øiensyn og fandt at alt saaledes som anført befandtes, var intet tilbake av disse gaardes bygninger.

- Hvorledes ildebranden var opkommen og dermed videre forplantet fremgaar at det er og blev unøiagtig forklaret (uopklaret?).

Takstationsmændene avfattet nævnte bygninger efter deres nu iværende forfatning saaledes:

  1. En 4 lavttømret sjøbod bestaaende av tre høider med 6 rum, fragaar løptenene som ødelagte, og det ene hjørne som er aldeles forbrændt for 40 spd.
  2. Likeledes blev skadetaksten paa en mindre nabobygning anslaaet til 150 spd.

Tilsammen 190 spd.

Alle andre bygninger, alt plankeverk er totalt ødelagt av ilden. Likeledes Morgenstierne gaard der fantes intet som kunde takseres, undtagen nogen faa rester der sattes til en værdi av 18 spd.

I grosserer Gasmanns brandtomt fandtes rester at ha en værdi av 27 spd.

Brandretten kom til det resultat at ildens opkomst ikke kunde saa nøie forklares - men at den kom av uforsigtighet eller skjødesløshet som først antat, kunde man ikke paavise.

Brandvognen og brandfolkene ydet et godt arbeide under branden og retten hadde her intet at bemerke. Det blev oplyst at da det var aldeles umulig at redde Morgenstiernes og Gasmanns gårde, blev alt arbeide lagt an paa at redde Hammonds gaard som kun blev ubetydelig skadet. Likeledes laa der ogsaa en gaard i strøket nr. 32, som flere gange blev antændt, og slukket av sprøitemandskapet. Et andet litet hus, som ogsaa laa i nærheten av ildstedet, var flere gange sterkt truet, men blev dog efter ihærdige anstrængelser reddet. Sisstnævnte hus fik dog et skadesbeløp av 50 spd., saa bygningen igjen kunde bli istandsat. Branden opstod som bekjendt om natten mellem 2.-3. april og blev varslet av vægter Anders Andersen til brandinspektøren, mens den anden vægter løp til kirken hvor denne derfra klemtet med kirkeklokkerne for at faa sprøiterne og mandskapet frem til brandstedet.

Unden branden kom ingen tilskade paa liv og lemmer. Av vegteren Anders Andersen, som hadde natpatrulje i nævnte nat, forklarer han følgende:

Natten mellem 3. og 4. april gik jeg forbi Morgenstiernes gaard. Kl. 12¼ videre op mot Osebro og standset der til kl. 1. Som han stod der fik ha se en lysning nede i byen, han løper saa avsted og ser at der er utbrudt ild i Morgenstiernes gaard og skrek øieblikkelig brand! Løp saa derfra til brandinspektøren og meldte av.

Da der intet mere fremkom av forhøret blev møtet hævet.

Fr. Bendiksen
sig.
Ch. Kraft
sig.
Hans Møller
sig.
N. Sørensen
sig.

Anm. Sorenskriver Morgenstiernes gaard var bygget av D. Rasch og Gasmanns gaard var bygget av kjøbm. Sivert Backa.

Det var store prægtige gaarde som laa i midtbyen, nedenfor mot elven laa der større sjøbodbygninger, brygger, oplagstomter for tømmer o.s.v. Der var alltid liv og rørelse ved disse sjøboder, hvor større seilskibe laa fortøiet, losset og lastet sine varer. Porsgrunds by dengang - nu - er der nok en forskjell paa.

Fra: Grenmar 14. mai 1924, s. 4
Porsgrunn biblioteks hjemmeside Søk i bokbasen