Bokgløtt
2000, NR. 2 - UNGDOM

Utgitt av Skoleetaten i Porsgrunn og Porsgrunn bibliotek

BOK:
Berg, Øivind:
Høvding og bonde : Bronsealder og jernalder
Illustrert av Helge Solvang
Damm, 2000. 55 s.
ISBN 82-517-9026-3.
Serie: Levende norgeshistorie

INNHOLD:

Dette er første bok i serien om Norges historie, som tar for seg livet i bronse- og jernalderen.
Vi får vite om hva som har satt spor etter menneskene før oss. Boka gir et bilde av hvordan samfunnet var på den tiden. Hvordan menneskene bodde, hvordan de drev jakt og fiske og om den sterke troen på et liv etter døden.
Samtidig inneholder den ideer til aktiviteter som kan gi en ferdigheter som ikke så veldig mange barn og unge i vår tid har, men som sannsynligvis var helt vanlig i bronsealderen eller i jernalderen.
Bak i boka følger det med et brettspill som er basert på funn av spillebrikker fra før år 1000.
Det er også litteraturliste og godt register.

SPRÅK OG LAYOUT:

Her er både tegninger og fotografier.

ALDERSTRINN:

Fra 8 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Dette er den første boken i serien "Levende Norgeshistorie".
Boken omhandler årene fra 2000 før Kristus til ca. 1000 etter Kristus.


BOK:
Block, Fransesca Lia:
Voodoobaby ; Cherokee Bat (2 bind i ett)
Oversatt av Elisabeth Bjørnson
Gyldendal Tiden, 2000. 97, 94 s.
ISBN: 82-478-0634-7. Kr. 229,-
Serie: Ung+

INNHOLD:

Bøkene følger Weetzie Bats to barn fra boka Weetzie Bat.

  1. Voodoobaby er My secret Agent Lover Man's datter med Vixanne Wigg. Men Voodoo vet bare at hun ble funnet på trappen, og hun leter etter sin identitet. Hun er en person som tar verdens smerte innover seg og også hjelper andre å takle problemer. For eksempel får hun Ducks mor til å godta at sønnen er homofil. Hun er svært selvstendig, drar hjemmefra og oppsporer sin mor, og får til slutt også vite hvem som er faren. De er like i skinn, men især i sinn. Også Weetzie avslører at hun er bekymret, men hun prøver å dekke over uroen. Nå vet Voodoo mer om sin identitet enn søstera Cherokee.
  2. Cherokee Bat er Weetzies datter med Dick eller Duck eller My Secret…Hun er nydelig og indianerinspirert, som moren, derav navnet. Nå er jentene unge tenåringer. Cherokees bestevenn og siden kjæreste er Raphael; Voodoos sjelevenn og siden kjæreste heter Angel Juan fra Mexico. De danner band sammen, the Goat Guys, og utstyrer seg med spesielle effekter: Voodoo får vinger, Raphael geitebukser, Angel Juan får horn som Voodoo stjeler fra familievennen Coyote, og Cherokee får til slutt hover. Ungdommene er aleine mens foreldrene filmer i utlandet. Etterhvert tar spillejobber, fester, drikk og dop overhånd. Det går rundt for Cherokee, som vil hoppe ut fra taket med alt bandutstyret på seg. Voodoo har sendt bud på Coyote, som redder henne. I en seremoni sammen med ham leverer de alle effektene tilbake til naturen. Uten det magiske utstyret blir forholdet mellom de unge bra igjen, de vil leve sunnere, og de kan både synge, spille og danse av egen kraft.

SPRÅK OG LAYOUT:

Bøkene har god og lesbar skrift. Sammenbindingen - man må snu boka – kan nok forvirre noen og er en dårlig løsning.
Bøkene er oversatt til godt bokmål. Disse bøkene har færre sære navn og spesialuttrykk enn ”Weetzie Bat”, men krever likevel noe kjennskap til miljøet og tida for å få fullt utbytte.

ALDERSTRINN:

Fra ungdomstrinnet og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Problemstillingene og innholdet er ganske voksent.
Dette er krevende bøker for moden ungdom, men også givende og ganske medrivende. Det er mindre film-og lykkeverden her enn i den første boka. Personene blir rikere og ikke så ensidig presentert, selv Weetzie har menneskelige trekk. Her er også ”magi”, men kanskje er det bare sansene som spiller de unge et puss.


BOK:
Peter Bond:
Universet
Oversatt av Lars Mytting.
Fagkonsulent: Knut Jøren Røed Ødegaard
Damm, 1999. 64 s.
ISBN 82-517-8809-9. Kr. 229,-

INNHOLD:

Denne faktaboka om universet har 29 dobbeltoppslag. Hvert oppslag omhandler et emne, f. eks. sola, planetene, månen, galakser, romferger, satellitter osv.
Boka starter med et oppslag om astronomi generelt, og avsluttes med tall og fakta. På siste side er det både et vanlig register og et bilderegister.

SPRÅK OG LAYOUT:

Hvert oppslag i boka består av tekst og bilder. Bildene er det viktigste. Boka kalles en bildereise gjennom universet. Bildene er helt nye, påstås det, tatt med NASA`s siste generasjon teleskoper og digitalt fotoutstyr.
Boka har ryddig og oversiktlig layout som gjør at bildene kommer til sin rett. Teksten er grei og forståelig.

ALDERSTRINN:

Yngre lesere vil trenge en kunnskapsrik voksen formidler ved sin side. Men fra 7. klasse og oppover vil mange ha glede av boka.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Fagkonsulenten borger vel for at opplysningene er oppdaterte og riktige. Boka omhandler svært mange emner på sine 64 sider. Den som vil ha mer utfyllende kunnskaper, må finne andre bøker. Men som oppslagsbok for lærere og andre interesserte vil boka fungere fint.


BOK:
Brekke, Toril:
Roser fra tribunene
Aschehoug, 2000. 225 s.
ISBN 82-03-24332-0.

INNHOLD:

Vi møter Ingela og moren hennes på hytta på Sørlandet. De er egentlig en familie på tre, men vi forstår at en katastrofe har funnet sted i denne lille, harmoniske, lykkelige familien. Far har vært en snill, god og trygg person både for Ingela og moren, men noe har skjedd som gjør at de helst ikke vil tenke eller snakke om far lenger. Og det gjelder å gjøre alt de gjør på nye måter, slik at minnene ikke blir for sterke for dem.

I avsnitt som veksler mellom nåtid, i tilflukt på Sørlandet og fortid, der vi stadig beveger oss nærmere katastrofen som vi vet kommer, avdekkes mer og mer av hendelsesforløpet.
Vi får til slutt vite hva som har skjedd, og vi følger Ingela og moren gjennom en prosess der de til slutt får orden på sine egne liv.
Vi forstår også at Ingela etter hvert vil kunne finne tilbake til faren sin, ved at hun klarer å skille mellom personen, som hun er veldig glad i, og det han har gjort, som er veldig dumt.

SPRÅK OG LAYOUT:

Boken har mellomstor skrift og er delt opp i kapitler.
Språket har god flyt.

ALDERSTRINN:

Hovedpersonen Ingela er ferdig med ungdomsskolen denne sommeren.
Boken vil passe for ungdom fra ca. 12-13 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Vi forstår at noe fryktelig har skjedd i Ingelas og morens liv, men vi må ganske langt ut i boken før vi får tilfredsstilt vår nysgjerrighet på hva dette fryktelige er. Dette kan nok virke frustrerende på en utålmodig leser, men samtidig er det med på å skape spenst i en ellers stilleflytende roman. Handlingen består stort sett av Ingelas tanker om nåtiden og tilbakeblikk på fortiden.
Den prosessen og modningen Ingela gjennomgår i løpet av romanen er godt og troverdig skildret.


BOK:
Bringsværd, Tor Åge:
Guds klovn. De merkverdige beretningene om Nasreddin Hodja.
Illustrert av Akin Düzakin
Gyldendal Tiden, 2000. 70 s.
ISBN 82.478-0369-0

INNHOLD :

En statue av Nasreddin Hodja finnes på et torv i Bukhara. Han er fremstilt sittende baklengs på et esel.
”Nasreddin” betyr ”troens hjelper” og ”Hodja” er en ærestittel. Han skal har levd muligens rundt år 1200 og skal være gravlagt i Aksehir.
Historiene om Nasreddin Hodja er kjent over hele Midtøsten, Nord-Afrika og Sentral-Asia. Skikkelsen er tilegnet mange egenskaper. Han er både lærd og narr, religiøs leder og fattig bonde. Det er også noe molboaktig over ham.

Boken inneholder mange historier om den tyrkiske narr og vismann. Noen av disse ligner på vandrehistorier.
Historiene belyser forskjellige egenskaper tilegnet skikkelsen. I etterordet utdyper Bringsværd den historiske bakgrunnen for skikkelsen.

SPRÅK OG LAYOUT:

Teksten er delt opp i tre spalter på hver side med mange flotte fargeillustrasjoner.
På flere sider dekker bilder hele siden og illustrerer en av de korte ordspråkene tilegnet Nasreddin.
Mellomstor tekst.
Lett å lese. Bokmål.

ALDERSTRINN:

Passer fra ca. 8 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Det finnes en liste over kilder bakerst i boken.


BOK:
Ebbesen, Karen Marie:
Billedkunst for barn og ungdom
ScandMedia 2000. 82s.
ISBN 82-7921-018-0
Serie: De store for de små

INNHOLD:

Boken tar for seg norske malere og kunstretninger fra J. C. Dahl til Edvard Munch. Under biografiene til de enkelte malerne er flere av de kjente bildene deres gjengitt.
Forfatteren tar for seg den historiske virkeligheten bildene er blitt til i, og hun går også inn og kommenterer motivene kunstneren har benyttet.
Boken er bygget opp slik at den tar for seg de ulike kunsthistoriske periodene, som Dresden-tiden, Düsseldorf-tiden, München-tiden o.s.v., og den enkelte kunstner blir omtalt der han eller hun hører hjemme. Først får vi en kort presentasjon av hva som kjennetegner kunstnerene under hver av "periodene", og så får vi en presentasjon av den enkelte kunstner.

SPRÅK OG LAYOUT:

Stor og tydelig skrift. Gode farge-gjengivelser av maleriene.
Forfatteren henvender seg av og til direkte til leseren, og det er med på å gjøre teksten tilgjengelig: "Se godt på bildet, så får du øye på ..."
Faguttrykk blir forklart i teksten.

ALDERSTRINN:

Boken er godt egnet helt fra småskoletrinnet og opp i ungdomsskolen.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En bra og enkel fagbok som vil kunne brukes av mange.
Boken mangler både innhodsfortegnelse og register, og det gjør den mindre egnet som oppslagsverk.
Men bakerst er det en billedoversikt med henvisning til siden der maleriet er gjengitt.


BOK:
Ekholm, Lasse:
Skriveboka
Illustrert av Christina Alvner
Frifant 2000. 126s.
ISBN 82-7889-028-5. Kr. 148,-

INNHOLD:

Forfatteren har holdt skrivekurs på skoler og på internett, og i denne boken ønsker han å gi leseren de samme tips og idéer som han har gitt deltakerene på disse kursene.
Han lærer deg hvordan du kan skildre personer og steder, hvordan du skriver dialoger og hvordan du kan få leseren til "å se for seg" en stemning eller en opplevelse.
Forfatteren presenterer deg også for skriveleker og ordpuslespill du kan bruke for å leke med og trene på skrivekunsten.
Boken har også en rekke teksteksempler skrevet av ungdom og hentet fra skrivekurs han har holdt.

SPRÅK OG LAYOUT:

God skrift, lett å lese, morsomme illustrasjoner.

ALDERSTRINN:

Kan brukes fra 10 år og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Dette må være en grei bok, ikke minst for lærere som skal sette elever igang med egen skriving


BOK:
Ewo, Jon:
Månen er en diger pudding
Omnipax, 2000. 330 s.
ISBN 82-530-2158-5

INNHOLD:

I motsetning til den forrige boken om Adam, "Sola er en feit gud", er denne preget av depresjon.
I forrige bok var Adam opptatt av å bli voksen. I denne boken er han mest interessert i å forbli barn så lenge som mulig. Alt som var bra i den første boken er i ferd med å gå galt i denne. Adams kjæreste har mistet troen på kjærligheten. Hans venn Frank klarer ikke å takle tanken på å bli far til barnet som han venter sammen med søsteren til Adam. Adams kamerater gir etter for ungdomsdepresjoner.
Adam bestemmer seg for å være redningen for dem alle ved å dure frem som en Don Quijote mot alle disse "vindmøllene". Blant annet danner han et "Lunatic Society" med kameratene sine. Her ligger poenget med månen i tittelen, - "Luna" og "lunatic" som betyr gal på engelsk.
Fortellingen dekker en periode fra 30. mars til 18. april i det året Adam nettopp har fylt 17 år. Boken er tettpakket med betraktninger på et treffende språk. Den er veldig vital, men en føler at det blir nesten for mye når boken utvides, blant annet, med mange sider viet Franks forsøk på novelleskriving.

SPRÅK OG LAYOUT:

Fantasifullt og billedrikt språk
Forskjellige sider ved fortellingen er fremhevet ved bruk av forskjellige typestørrelse og form.
Boken er ganske lett å lese.
Bokmål med bruk av slang.

ALDERSTRINN:

Passer fra ca14 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Fortsettelse av: "Sola er en feit gud" som jeg synes var bedre.


BOK:
Foseid, Marlén:
Fjellet blomstrer
Illustrert av Unni Brakestad
Omnipax, 2000. 55 s.
ISBN 82-530-2157-7.

INNHOLD:

Undertittelen til denne boka er: For små og store fjellfolk, og slik er det: dette er ei bok alle kan glede seg over, sjøl om den først og fremst er fortalt for barn og unge.
Forfatteren tar for seg 40 fjellplanter som alle blir presentert over et dobbelt oppslag. I tillegg til botaniske fakta får vi mer generell viten om dem, samt at vi hører om dem i folkemedisinsk og historisk sammenheng.
Boka har register!
Da boka er liten og grei, kan vi anbefale dem både i skolestua og andre stuer, og ikke minst i ryggsekken på fjellturen!

SPRÅK OG LAYOUT:

Boka er nydelig illustrert slik som vi møter plantene i fjellet, hvert dobbelt- oppslag er innramma med en matchende farge som gjør det til reine kunstverket.

ALDERSTRINN:

Boka er fin å bruke for alle som er interesserte i fjellfloraen vår.
Fin for barn og voksne å bruke sammen.


BOK:
Goksøyr, Anders:
DNA : Det mystiske arvestoffet
Illustrert av Birgitte Kolbeinsen
Gyldendal Tiden, 2000. 47 s.
ISBN 82-478-0452-2. Kr. 198,00
Faktabok

INNHOLD:

Denne faktaboka handler om arvestoffet DNA som finnes i alle levende vesener. Boka tar for seg historikken ved at den presenterer den forskningen som har ledet fram til den kunnskap og teknologi vi sitter med i dag. Slik får vi en kort innføring i Darwins utviklingslære og Mendels arvelover og den forskningen som skjedde utover på 1900-tallet. Boka forteller oss hvordan DNA-molekylet er bygget opp og hva som skjer ved forplantning der arvestoffene fra både mor og far møtes.
Boka kommer også inn på feil i arvestoffet, og hvordan vi kan bruke den kunnskapen vi har fått om DNA-molekylet til å oppdage og helbrede genetisk betingede sykdommer. Til slutt peker boka også framover og ser på både nyttige og skumle muligheter denne teknologien kan brukes til.
Bakerst i boka finner vi en liste med ordforklaringer.
Underveis i hvert kapittel har leseren fått noen "spørsmål å tenke på" der leseren bl.a. blir "tvunget" til å tenke på en del etiske problemstillinger knyttet til genteknologien.
Boka har også et kapittel "Ti riktige?" der leseren kan teste sine kunnskaper etter å ha lest boka.
Forslag til videre lesing, aktuelle nettsteder og register avslutter boka.

SPRÅK OG LAYOUT:

Språket er tilrettelagt for unge lesere, men med et slikt tema er det ikke til å unngå at språket kan bli litt teknisk. Mange begreper forklares underveis i teksten, og dessuten har man listen med ordforklaringer bak i boka å støtte seg til.
Boka er gjennomillustrert med både forklarende tegninger og fotografier.

ALDERSTRINN:

Temaet boka tar opp er komplisert, og en viss kjennskap til kjemi og biologi er en fordel.
Vil tro at boka passer fra spesielt interesserte i ungdomsskolen og langt opp i voksen alder. En ypperlig bok for de som har lyst til å skaffe seg litt bakgrunnskunnskap om genteknologi for lettere å kunne "henge med" i samfunnsdebatten om temaet.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Dette er en informativ bok, og det er flott at vi får slike bøker. Ikke minst er den egnet for de skoleelevene som blir interessert i temaet og ønsker å lese mer enn det læreboka har å by dem.


BOK: Graham, Ian:
Solenergi
Oversatt av Reidar Hauge
Esstess, 1999, 48s.
ISBN 82-91101-36-1. Kr. 170,-
Serie: Evigvarende energi

INNHOLD:

Dette er en av bøkene i serien "Evigvarende energi" som tar for seg alternative energiformer. Denne boken tar for seg solenergi, og gir oss informasjon om hvordan solenergi kan utnyttes til energi, hvilke kjemiske reaksoner som foregår på solen, hvordan et solcellepanel fungerer, og mye mer.
Boken har også et kapittel om hvordan sivilisasjoner opp gjennom historien har forholdt seg til solen, både gjennom religiøse og mytiske fortellinger og gjennom tidlig bruk av solens krefter rent teknologisk.
Andre bøker i denne serien er bl.a.:

SPRÅK OG LAYOUT:

Språket kan være vanskelig, men forklarende figurer kan gjøre det lettere.
Store gode fargefotografier.
Ordforklaringer bak i boken.

ALDERSTRINN:

Kan brukes fra ungdomsskoletrinnet og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Fin fagbok om emnet.


BOK:
Gylver, Ragnhild:
Knas
Gyldendal Tiden, 2000. 251 s.
ISBN 82-478-0630-4
ISBN 82-525-3366-3 (Ungdomsbokklubben). Kr. 171,00
Serie: Ung+

INNHOLD:

Ellen og Ebba har vært venninner siden de gikk i barnehagen. Nå er de snart ferdige på ungdomsskolen, og vennskapet mellom dem er blitt sterkt og nært til tross for at de er svært forskjellige. Ellen har et lyst sinn og ser optimistisk på framtida, mens Ebba er mer preget av dystre tanker. De befinner seg nå i en brytningstid mellom barn og voksen, og livet tar godt tak i dem begge og stiller dem overfor krevende valg.
Vennskapet deres er så tett at det er vanskelig for andre å nærme seg dem og trenge inn i fellesskapet. Klassevenninnen Mona forsøker, men det fører nærmest til en mobbeaktig oppførsel fra Ellen og Ebba sin side. Verst blir dette på klasseturen til England der de klarer å forhindre at Mona skal få bo sammen med dem.

For å komme litt bort fra familien sin tilbringer Ellen noen sommeruker hos tanten og onkelen. De venter barn, og når barnet blir født forstår vi at hun er syk, og det ender også med at hun dør. Midt oppe i denne tragiske historien som den nærmeste familien rammes av, forstår vi at Ellen i liten grad har rom for andre enn seg selv og det som skjer i eget liv og med venninnen Ebba.

Hjemme hos Ebba forstår vi at det heller ikke er så greit. Moren har fått seg ny kjæreste som Ebba misliker sterkt, og Ebba har nok en langt mer selvdestruktiv måte å takle tilværelsen på enn venninnen Ellen.
Når problemene imidlertid topper seg for Ebba, stiller Ellen lojalt opp, selv om det betyr at hun må utebli fra den lille kusinens begravelse. Allikevel resonnerer hun over sitt eget valg: ”…jeg er ikke så blind for meg selv at jeg ikke åpent innrømmer at bak selv mine edleste motiver skjuler det seg et snev av egoisme. Selv nå. Jeg hjalp Ebba fordi jeg hadde lyst selv.”

SPRÅK OG LAYOUT:

Bokmål.
Boken er ikke spesielt lettlest. Språket kan til tider være krevende med dobbeltbunn og lange sekvenser med indre monolog. Dette er imidlertid ikke noen kritikk av boka, snarere øker det bokas kvalitet og gjør den til noe mer enn en kjapp ungdomsroman. Her er det mye å tenke på, og boka bør ikke "slukes". Den fortjener at vi bruker litt tid på den.
Ingen illustrasjoner.

ALDERSTRINN:

Boken er kommet i serien Ung+ som er en serie for litt eldre ungdom. Tror allikevel at den kan leses av trenede lesere fra ca 13 år og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Tankevekkende og god roman om vennskap og lojalitet.
Boka holder et meget høyt refleksjonsnivå, og når en vet at boka er skrevet av en debutant på 17 år kan man ikke bli annet enn imponert.
Like viktig som at denne boka blir lest, er det at denne forfatteren fortsetter å skrive!


BOK:
Hagerup, Klaus:
Hund på sporet
Illustrert av Peter Bastiaanssen
Gyldendal Tiden, 2000. 33 s.
ISBN 82-478-0691-6. Kr. 198,-

INNHOLD:

Hunden har gjort opp status og funnet ut at livet til nå har vært bare fiasko, uten spenning og fylt av ensomhet. Hva er meningen?
Etter en nær-døden-opplevelse tar han sin beslutning. Livet er skjørt. Fra nå av skal ha nyte hvert korte hundeår.
Han prøver alt fra råkjøring, hundevold, Robinson Hund-liv, viltre hundeturistdager, fysisk fostring og kjendisliv til mystikk, meditasjon og poesi.
Moralen er: " Lykken er ikke alltid langt ute. Ofte ligger den foran din snute."

SPRÅK OG LAYOUT:

En dyrefabel i verseform med rytme og enderim.
Illustrasjonene er fargeglade og morsomme.

ALDERSTRINN:

Denne boka er ikke bare for barn, men passer også voksne.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Vakker , munter og litt trist fortelling på vers om hunden som leter etter meningen med livet.
Forfatteren setter spørsmålstegn ved måten vi lever på og hvilke verdier som teller til sist.
Han finner den!


BOK:
Hatlem, Ragnar:
Reisen til vår tid : en roman om livet i de eldste tider og hvordan det hele startet
Isis, 1999. 446 s.
ISBN: 82-91422-03-6. Kr. 278.-

INNHOLD:

Handlingen tar utgangspunkt i at to ungdommer forsvinner i 1972, og samme natt raser slottet Druidenborg sammen. Forfatteren har fått vite den fantastiske historien om hva som skjedde.
Bjørn skal skrive særoppgave om borgen ytterst i fjorden. Siris oldemor, Iris, vet mye om den. Hun er en eldgammel og gåtefull person.
Bjørn og Siri tar seg inn i borgen, hvor de havner i møte i vokternes råd. De samles hvert 77. år. Der er Iris enslags leder, men det er også tydelig at hun blir motarbeidet. Hun har kalt på Siri og Bjørn, som får i oppdrag å reise tilbake i tiden for å hente tapte kunnskaper slik at verden kan reddes. Vokterne har nemlig innsett at de har stolt for mye på menneskenes evne til å forvalte jorda. Siri og Bjørn får amuletter som gjør det mulig å reise i tid og rom.
Reisen går til Egypt, hvor de deltar i Keops begravelse. Siri gir seg ut for å være en gudinne fra nord. De er på jakt etter tavler med gammel kunnskap, men idet de skal ta demn, treffer et spyd amulettene, som kommer ut av kontroll.
Nå bærer det til istida og enda lenger tilbake, de er innom Maldivene ca 3500 f. Kr., og i år 3232 f.Kr. kommer de til Uruk i Sumer. Det er en kulturby hvor Bjørn engasjerer seg i diverse prosjekter.
Et sted på veien forsvinner Bjørn, og Siri drar for å lete. Turen går bl. a til Israel, Athen, Babylon og Tibet. De treffer andre voktere, men det er også krefter som vil dem til livs.
De ender i Druidenborg, og det viser seg at Iris og vokteren Tsarong er identiske med Siri og Bjørn, som har vandret gjennom tiden. Den falske vokteren, som tilhører en mafia som vil ha makt over verden, blir avslørt.

SPRÅK OG LAYOUT:

Boka har et litt gammelmodig og svulstig språk. Konservativt bokmål.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Forfatteren er tydelig inspirert av østlig filosofi og religion, som også får best ”omtale”, jfr. reinkarnasjon.
En bok i Jostein Gaarders ånd, her om menneskets liv og historie, en blanding av historie og fantasy.
Boka er på godt over 400 tettskrevne sider og er et helt prosjekt å lese. Den er ganske interessant, men veldig stor og omfattende. Den krever gode og interesserte lesere, enten svært moden ungdom eller voksne.


BOK:
Henmo, Sverre:
Sammen er vi en og en
Gyldendal Tiden, 1999. 265 s.
ISBN 82-478-0455-7. Kr. 198,-
Serie: Ung+

INNHOLD:

Anders skal begynne på videregående, og allerede første dagen treffer han Maria og er helt fortapt. De blir sammen, og holder mer eller mindre sammen gjennom alle de tre årene, men Anders klarer å gjøre alt feil. Si og gjøre de feil tingene, og på russefrokosten klarer han til og med å bli tatt på fersk gjerning av Maria midt i et samleie med klassevenninnen Elisabeth.
Han klarer heller ikke å rydde opp i denne situasjonen, og han og Maria bare driver fra hverandre. Plutselig har det gått flere år siden han har sett Maria, og når de tilfeldigvis treffes og Maria sier at "hadde du villet, hadde du nok klart å få tak i meg", forstår han virkelig i hvor liten grad han har klart å ta styring over sitt eget liv.
Livet hans sporer av på flere områder også. Anders har helt fra ungdomsskolen vært et mattegeni, og deltar i løpet av årene på videregående på matte-OL. Når han nå treffer Maria igjen, har han nettopp hoppet av et doktorgradsstipend i matematikk. Nå er han arbeidsledig på jakt etter jobb.

SPRÅK OG LAYOUT:

Bokmål.
Boka er delt inn i avsnitt, ingen kapittelinndeling.
Teksten som omhandler Anders og møtet med Maria idag, er satt i kursiv, og på denne måten skilt fra bokas hoveddel som omhandler de tre årene i videregående.

ALDERSTRINN:

Passer fra ca 14 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En bok om den vanskelige ungdomstiden, den vanskelige kjærligheten, og om hvor lett man kan surre bort sjansene sine.
Boka har en vemodig tone.


BOK:
Holhjem, Bodil Hov og Anne-Ruth Jangaard:
Unnveig er humanetiker
Norsk Studieguide 2000. 69 s.
ISBN 82-91490-26-0
Serie: På samme jord – en bokserie om religioner og livssyn for barn.

INNHOLD:

Boken forteller om Unnveig som er en helt vanlig 9 år gammel jente. Familien hennes er humanetikere, og det forklares med at de mener at ”alle mennesker må ta ansvar for sitt eget liv”. ”Livet på jorda er det som er viktigste”. ”Det er viktig å tenke selv, og ikke bare overta andres tro og tanker”.
Vi får en beskrivelse av handlinger blant humanetikere som når Unnveig fikk navnet sitt og det ble holdt en navnefest for henne. Søsteren til Unnveig blir konfirmert i en borgerlig konfirmasjon, og en borgerlig begravelse til en onkel beskrives også.
Julefeiringen er også tatt med.
Det er kapitler om FN og menneskerettighetene og barnerettighetene. Sokrates, Hypatia, Galilei og Æsop er brukt for å beskrive grunnleggende livsholdninger, etikk og moral for den 9-årige humanetiker.
Mamma lærer Unnveig om ”rett ”og ”galt”, først og fremst ved å tenke på hvordan våre handlinger påvirker andre mennesker.
Bakerst i boken fortelles det litt om Human-Etisk Forbund, og deres formålsparagraf og programerklæring er tatt med.

SPRÅK OG LAYOUT:

Stor skrift med god mellomrom mellom linjene. Forskjellige skriftstørrelser og skygging skaper variasjon i teksten.
Fargefotografier og tegninger.
Lett å lese. Bokmål.

ALDERSTRINN:

Fra 9 år, men kan også brukes høyere opp i alder for de som ønskaer en enkel og kortfattet framstilling av hva humanetikken står for.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En fin framstilling for barn om det humanetiske livssyn.


BOK:
Hollup, Anne Grete:
Engel
Gyldendal Tiden, 2000. 239 s.
Serie: Ung
ISBN 82-478-0458-1. Kr. 198,-

INNHOLD:

Vivi er sykelig opptatt av kroppen sin, og hun engster seg stadig for at en eller annen farlig sykdom har angrepet henne.
Men en dag er det alvor. Kulen bak kneet viser seg å være en kreftsvulst, og den ene lungen er også angrepet.
Vi følger Vivi og familien hennes gjennom smerter, engstelse, sinne, fortvilelse og hele det kaos av følelser som melder seg i en slik situasjon.
Vivi selv nekter først å akseptere at hun er syk, ironisk nok ettersom hun har brukt mye av livet sitt til å forholde seg til innbilte sykdommer.
Hun lar mye av sinnet sitt gå ut over lillebroren Mikkel som hun alltid har vært sjalu på. Og han på sin side slites mellom å synes synd på Vivi, og å ønske henne død siden hun er så slem mot ham.
Etter hvert lærer Vivi seg til å leve med sykdommen, hun modnes gjennom denne prosessen, utdyper forholdet til familien sin, får nye venner, og lar seg døpe i den katolske kirke.
Det ser ut til å gå bra med Vivi, men så blir hun syk igjen, og det eneste som kan redde henne er en benmargstransplantasjon. Broren Mikkel skal være donor, og han er lykkelig over å være den som kanskje kan redde livet hennes, men dessverre går det ikke bra. Vivi dør.

SPRÅK OG LAYOUT:

Boken er uten illustrasjoner.
Bokmål.
Inndeling i kapitler.

ALDERSTRINN:

Passer fra ca 13 år og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En troverdig skildring av et sykdomsforløp og den sykes og familiens følelser og reaksjoner. Mange sider ved det å være alvorlig syk blir berørt:
Forholdene innad i familien, forholdet til friske venner, til andre syke, følelsene når medpasienter Vivi er blitt kjent med dør, forholdet til Gud, og mye mer.
Slik er boken god og troverdig.


BOK:
Ingvaldsen, Bjørn:
Jeg er berømt! : Espen Herberts opptegnelser
Gyldendal Tiden, 2000. 113 s.
ISBN 82-05-27895-4. Kr. 198.-
Serie: 10:12

INNHOLD:

Boka er formet som en dagbok over ei drøy uke, skrevet av Espen Herbert Knutsen, 12 år. Han har lest i avisa om en Herbert van Keesler, som på samme dag vant 17 mill. og ble påkjørt og lam. Det ble han berømt for.
Espen slutter ikke å tenke på noe så fort når han først begynner å tenke. Hvordan ville det være hvis en i familien hans ble lam, enten ham selv, mor, far, storesøster Silje eller lillebror Joachim? Han bli stadig sikrere på at de bør være føre vâr og kontakter en entreprenør for ombygging av huset.
Espen lærer seg takt og tone gjennom ”Den unge herremannen”, utgitt 1952. Entreprenøren er ei dame, som syns han er en gentleman. Hun har tid til å ta på seg ombyggingsjobben i ferien, men Espen får aldri gitt beskjed til foreldrene.
Espen ser en mann med solbriller og hvit stokk og begynner å øve seg på å være blind. Han maler fars dyre solbriller svarte og ender på trynet foran jentene i klassen. For å unngå å smitte andre med en sykdom han ikke vet han har, låner han legebok på biblioteket. Han blir syk, men legen avblåser undersøkelsen når han skjønner hordan "sykdommen" har oppstått.
Etter ”sykdom” og solbriller blir det husarrest. Da tester han brannsikkerheten og ender med å ødelegge teppet. Både brannbil og politi kommer når han og Joachim skal sjekke hvor langt de kan høre ropa om brann.
Nå må han gjøre straffejobber. Mens han vasker vinduer, kommer Laila-Beate forbi, verdens vakreste, på ferie hos en tante. Espen treffer henne, har med blomster og konfekt og blir ledd ut. Dagen etter våkner familien av at entreprenøren har begynt arbeidet. Espen er syk, det er blindtarmen. Han blir intervjuet av avisa p.g.av ombygginga og blir litt berømt, han også.

SPRÅK OG LAYOUT:

Boka har god skrift og linjeavstand.
Selv om det er en del grubling her, og mange digresjoner, er boka lettlest. Skrevet på greit og muntlig bokmål med en del ungdommelige uttrykk.

ALDERSTRINN:

Alder: 10-14. Mange bøker i denne serien kan anbefales en større aldersgruppe enn det serietittelen skulle tilsi.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Sjanger: Humor.
Dette er faktisk en ganske morsom bok som også er lettlest. Her er mange sprø tanker og påfunn og mye situasjonskomikk. Fin ”guttebok”. Tror den også må kunne brukes til høytlesning, f. eks. på mellomtrinnet.


BOK:
Johansen, Beate Strøm:
Barnas bok om piggsvin
Illustrert av Carolina Finngård
Damm, 2000. 43 s.
ISBN 82-517-8941-9. Kr. 189,-
Serie: Damms norske natur-hobbybøker

INNHOLD:

I denne boka blir vi kjent med piggsvinet, som er et dyr som må behandles med respekt. Dets forfedre vandra rundt på jorda lenge før våre forfedre, piggsvinet et et urtidsdyr. De som lever i dag ble utvikla for 7-26 millioner år siden.
Vi får vite alt om piggsvin, hvor de bor, hva de spiser, om vinterdvale og hvordan vi skal komme i kontakt med piggsvinet. Når det gjelder foring, så må vi vaske hendene etter å ha tatt på et piggsvin. Visste du at de ikke skal ha melk? Piggsvinet elsker melk, men får vondt i magen av det.
Tegninger viser oss hvordan en piggsvinvennlig hage ser ut, og hva som truer piggsvinet.
Vi møter også piggsvinet i myter, overtro og fabler, og vi får vite litt om piggsvinforskning..

SPRÅK OG LAYOUT:

Boka har fargeillustrasjoner og mellomstore typer.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Passer fra ca 8 år og opp i ungdomstrinnet.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Til tross for et ganske omfattende emne, er boka lett og grei å lese.
Bakerst er det korte fakta om piggsvinet, anbefalt litteratur ,nyttige adresser og register.
Boka er veldig omfattende, men kan absolutt anbefales!


BOK:
Kleiva, Rønnaug:
Kjærleik på pinne frå Ouagadougou
Samlaget 1999. 124s.
ISBN 82-521-5257-0. Kr. 186,-

INNHOLD:

Foreldrene til Katja er skilt for flere år siden, og Katja bor sammen med faren. Moren jobber i Afrika, men hun har gitt Katja en mobiltelefon for at de lett skal kunne holde kontakt.
Hele tiden drømmer Katja om at foreldrene skal flytte sammen igjen, og når Petra blir pappas kjæreste, gjør Katja alt for å ødelegge forholdet. Petra blir med til det gamle sommerhuset i sommerferien, og Katja føler seg ofte til overs. Når hun heller ikke får telefonkontakt med moren, blir hun lei seg, sint, og lar all sin frustrasjon gå ut over Petra.
Det er ikke så lett for Katja å forstå at moren har reist fra henne, og at arbeidet hun gjør i Afrika er viktigere enn henne.
Katja er veldig klar over hvordan hun skal gi faren dårlig samvittighet, det er bare å gråte litt og si at hun savner mamma. Dette er noe hun ofte benytter seg av.

SPRÅK OG LAYOUT:

Nynorsk.
God skrift, korte kapitler, lett å lese.

ALDERSTRINN:

Passer fra ca 9-10 år og opp i ungdomsskolen.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Forfatteren vant nordisk barnebokkonkurranse i 1999 for denne boken.
Fin bok om det å være et skilsmissebarn, Katjas tanker og følelser er godt beskrevet.
Dette må være en fin bok å lese og snakke om.


BOK:
Knutsen, Per:
Vil du ha meg?
Cappelen, 2000. 147 s.
ISBN 82-02-20368-6. Kr. 199,-

INNHOLD:

Emma bor sammen med mora og hennes nye familie, men har fri tilgang til farens hus. Nå er faren i Syden.
Husets kjellerleilighet er leid ut til ei afrikansk dame og en gutt. Men det skjer noe underlig i leiligheten, det høres små klynk og kjefting. Dessuten er gutten som heter Leo veldig kjekk.
Emma som er 15, vil gjerne bli kjent med ham.

En dag Leo er ute med en eske på sykkelen, følger Emma etter ham. Hun oppdager at han har kattunger som han drukner, i esken. Han gjør dette for 50 kr. pr. kattunge, for Leo som kjempet som barnesoldat under borger- krigen i Sierra Leone, er flink til å drepe. Leo forteller at han mista hele familien i krigen, og dama han bor sammen med er ei tante.

Emma blir kjent med Leo, det viser seg at venninnene også kjenner ham, og at den pene venninna egentlig er kjæreste med ham. Men det er til Emma han prater om alvorlige ting. Det oppstår en spesiell kontakt mellom disse to ungdommene.

Parallelt med alt dette hører vi om Emma og hennes måte å frigjøre seg på, hun både haiker og nasker og ljuger litt.

Leo flytter til Oslo og jentene mister kontakten med han. Men Emma glemmer ham ikke. Neste år er hun på ferie i Oslo og oppsøker strøket der han bor. Hun treffer ham også, kontakten er der igjen og boka slutter full av håp.

SPRÅK OG LAYOUT:

Bokmål.

ALDERSTRINN:

Fra 13 år og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En lettlest og spennende roman med grøssende undertoner, men som også gir kjærligheten en sjanse.


BOK:
Lande, Marit:
Carl Larsson
Bok og Fag, 2000. 47 s.
ISBN 82-91991-05-7
Serie: Se på kunst

INNHOLD:

Med utgangspunkt i maleriene fortelles det om kunstneren Carl Larssons liv. Mye oppmerksomhet er viet ”Stugan” på Sundborn og familiens mange opphold der. De mange fine bildene derifra, ikke minst maleriene av barna, fruen Karin og hunden Kapo er ramme rundt fortellingen som hopper bakover til Carl Larssons barndom og de første vanskelige år som kunstner. Hans kjærlighet for Karin, deres bryllup og det stadig økende barneflokk er beskrevet. Hans store arbeid for Nationalmuseet i Stockholm og Latinskolan i Gøteborg er også tatt med.
Bakerst i boken er det en nyttig liste over viktige hendelser i Carl Larssons liv og en bildeliste.

SPRÅK OG LAYOUT:

Mellomstor skrift med god linjeavstand.
Mange fargeillustrasjoner av Carl Larssons malerier.
Lettlest bokmål.

ALDERSTRINN:

Fra 8 år og oppover for alle som interesserer seg for Carl Larssons liv og kunst.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Carl Larssons liv er beskrevet ganske enkelt for barn, men det er de mange fine maleriene som bidrar mest til denne nydelige barneboken.


BOK:
Lund, Maria Konow:
Spøkelsesmorderen
Gyldendal Tiden, 2000. 216 s.
ISBN 82-478-0469-7. Kr. 198,-
Serie: 10:12

INNHOLD:

Freddy (egentlig Fredrikke ) og Danielle er hobbydetektiver. Vi har møtt dem tidligere, i Melding fra en morder (1997).
Noe er galt ved Den Nationale Scene i Bergen. Det skjer underlige ting der og mystiske lyder høres om kvelden og natten. Vaktmesteren Antonio Rosetti hører også merkelige lyder. En vaskehjelp dør i en kjellertrapp. Like etter blir Antonia sporløst borte.
Freddy og Danielle bestemmer seg for å finne ut hva som har skjedd med vaktmester Antonio. Han er som en bestefar for henne. Samtidig får hun et oppdrag av Mølla, som lurer på hvorfor skuespillerfaren hennes oppfører seg så rart for tiden.
Freddy og Danielle kaster seg ut i det, og som om de ikke har nok med mysteriet, må de også hanskes med førstebetjent Flesners nevøer, som slett ikke ønsker at jentene skal løse gåten.
Jentene må kjempe mot farlige krefter, og hvem er det egentlig som står bak? Mennesker av kjøtt og blod eller helt andre krefter?

SPRÅK OG LAYOUT:

En lettlest bok med gode avsnitt og gode bokstavtyper.

ALDERSTRINN:

Boken er kommet i serien 10:12, men som de fleste bøkene i denne serien kan de gjerne leses lenger opp i alder.


BOK:
Moen, Torbjørn:
Skyggen hennes falt
Gyldendal tiden, 2000. 158 s.
ISBN 82-478-0597-9. Kr. 198,-
Serie: Ung+

INNHOLD:

Jeg-personen har sommerferie, kjeder seg, sitter i den rødstripete stolen under epletreet og leser gamle tegneserier - og håper på kort fra Kajsa.
En dag stikker han ned i kjelleren, og innerst inne og lengst nede finner han en fillete pappeske med manuset "Skyggen hennes falt".
Han ser at det er faren som har skrevet dette, og det er skrevet ut på PC-en dagen før han forsvant fra ham og moren med en 19 år gammel brystfager berte. Han lurer på om han kan finne at svar på hvorfor faren gikk fra dem ved å lese manuset.
Han setter seg ned og begynner å lese.
Manuset handler om en som er deppa av kjærlighetssorg,og plutselig dukker det opp ei jente på en Honda 100 kubikk. Han blir med på sykkelen, og havner oppi de utroligste historier med ran, fyllekjøring og sil slutt mord.
Boken slutter med at han som har sittet og lest farens manus innser at han har tenkt mer på faren sin de siste dagene enn han har gjort på lang tid - tenkt på ham på en annen måte enn bare som far, tenkt på ham som en ganske alminnelig fyr som forelsker seg og gjør sprø ting.

SPRÅK OG LAYOUT:

Hvert kapittel er delt i to, med innslag fra manuset og fra rammehistorien om han som leser manuset.
Bokmål. Røft språk med noe banning.

ALDERSTRINN:

Ungdomstrinnet.


BOK:
Newth, Philip:

Kjeltringer på Klosteret
Aschehoug, 1999. 153 s.
ISBN: 82-03-24306-1. Kr. 185,-

INNHOLD:

Billy Black bor sammen med familien sin i et hus som en gang har tilhørt et gammelt kloster. Huset har vært i familien i mange hundre år.
Klostret er nylig kjøpt av Al Capone, en rik skummel type som omgir seg med to bøllete livvakter. Al Capone er fast bestemt på å kjøpe huset til Billy og familien, men får avslag.
Imens har Billy blitt truffet av en eller annen lysende gjenstand fra verdensrommet. Hendelsen gjør hamn istand til å fly. Dette blir veldig nyttig etter hvert som Billy og venninnen Barbara forsøker å finne ut hvorfor Al Capone er så interessert i huset.
Spennende ingredienser og humoristiske innslag avløser hverandre i den videre fortellingen. Billy og Barbara kommer seg inn i klostret hvor Al Capone og livvaktene bor, for å avsløre de skumle hensiktene deres. De blir oppdaget og låst inn, men klarer å rømme takket være Billy's evne til å fly. En falleferdig tunnel mellom klostret og huset og en edelstenssliperi er også med i historien.
Al Capone er opptatt av et hemmelig rom under huset som inneholder et underlig og farlig kjemikalie oppdaget for flere hundre år siden. Al Capone vil misbruke den til å gjøre seg selv til en verdenshersker. Han og livvaktene hans klarer å bryte seg inn i huset, rive opp gulvet og få tak i kjemikaliene, men politiet kommer og alt går bra til slutt.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Mellomstor skrift. God linjeavstand.
Mange kapitler og avsnitt.
Ingen illustrasjoner.
Lettlest bokmål.

ALDERSTRINN:

Fra 8 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Med, eksemplevis, en gutt som plutselig kan fly og en morfar som promper ustanselig, blir kravene til både det fantastiske elementet og det banale "humoristiske" for lettvint oppfylt.
Etter min mening ikke en av Philip Newths beste barnebøker.


BOK:
Nystad, Jens Fredrik:
Eventyrlandet : spennende naturfenomener i Norge
Gyldendal Tiden, 2000. 64 s.
ISBN 82-478-0529-4. Kr. 249,-

INNHOLD:

Denne boken handler om merkelige og storslagne naturfenomener i Norge. Vi får høre hvordan de ser ut, hvordan de er blitt til, og også sagn og myter knyttet til gamle tiders oppfatning av hvordan disse naturfenomenene har oppstått.
Boken spenner over hele Norge, og er innom både fjellformasjoner, gruver, trær, og sjøormen i Seljord, f. eks.
Hvert oppslag har under overskriften "Reisetips" et Norges-kart med plassering av stedet som beskrives, og en forklaring på hvordan man kommer dit.
Hvert naturfenomen har fått et dobbeltoppslag.

SPRÅK OG LAYOUT:

Bokmål.
Boken er gjennomillustrert av fine fargefotografier og andre illustrasjoner.

ALDERSTRINN:

Boken er skrevet for barn, men den er også godt egnet for voksne, gjerne i bruk sammen med barna.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En artig bok, og ypperlig å ha med seg i forbindelse med en Norges-ferie.
Boken er i stort format, og de flotte illustrasjonen og layouten generelt hever boken.


BOK:
Osland, Erna:
Kattespranget
Vignetter av Annette Halvorsen
Samlaget, 1998. 119 s.
ISBN 82-521-5295-3. Kr. 188,-

INNHOLD:

Aud og Natalie er venninner og går i samme klasse. Natalies mamma har vært en berømt balettdanserinne, og på rommet til Natalie øver de to jentene seg i å danse.
Aud forstår at Natalie bærer på en hemmelighet, og hun synes det er noe rart hver gang hun er på besøk. Natalie sier at de ikke må forstyrre moren hennes, for hun er syk, - og hvor er faren til Natalie?
Etterhvert forstår Aud at noe er veldig galt. Natalie uteblir fra skolen, og Aud får bekjed om ikke å si noe til noen. Men hva er det hun ikke skal si?
Aud slites mellom løftet hun har gitt venninnen og en økende forståelse av at Natalie trenger hjelp fra noen voksne. Og tilsist betror hun seg til moren sin, og sammen oppsøker de Natalies hus. Der oppdager de hva hemmeligheten til Natalie går ut på. De finner moren til Natalie død i sofaen, mens Natalie selv nekter for at hun er død. Hun er bare syk og vil snart bli frisk igjen.
Når de voksne blir koblet inn får Natalie hjelp, og faren hennes kommer hjem.

SPRÅK OG LAYOUT:

Kapittelinndeling.
Nynorsk.

ALDERSTRINN:

Passer fra ca 10 år og opp i ungdomsskolen.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En trist og vond bok om barn som må ta de voksnes rolle.
Heldigvis viser boken voksne som tar ansvar.
En gripende og fin bok.


BOK:
Røsholdt, Ole:
Tordenskiold : sjøhelten som reddet Norge
Gyldendal Tiden, 2000. 191 s.
ISBN: 82-478-0535-9. Kr. 198.-
Serie: Biografien om ...

INNHOLD:

Boka forteller om Peter Wessel fra Trondheim og hans liv til han døde i duell i 1920, 30 år gammel. Den forteller om en tøffing som rømte hjemmefra til København da han var 14, mønstra på et slaveskip som 16-åring, og var en av de få som kom frisk hjem. Siden steg han i gradene, både ved hjelp av godt sjømannsskap og strategiske evner, og via bekjentskaper.
Han har nok også vært sjarmerende. Men han var stridig og tok større sjanser enn hans overordnede likte, noe som selvsagt gikk ut over vanlige sjøfolk. Han havnet da også i krigsrett, men ble frifunnet.
I 1716 ble han adlet, og samme år triumferte han ved å slå svenskene i Dynekilen. Det er ikke tvil om at Tordenskiold var en stor strateg og dyktig sjøkriger, men han var også hard og hensynsløs. I løpet av sitt korte liv ble han den mest beundrede av alle nordmenn, han ble kjendis i sin tid.

SPRÅK OG LAYOUT:

Boka har god skrift og luftig layout. Illustrert med diverse tegninger og malerier.
Har tidstavle og ordforklaringer.

ALDERSTRINN:

Alder: 10-15

ANDRE OPPLYSNINGER:

Historien er levende fortalt i et greit, muntlig språk.
Dette er en biografi som grenser mot dokumentarroman. Forfatteren har tatt seg store friheter når det gjelder å gjengi Tordenskiolds replikker, tanker og følelser, og det er slik forlaget har lagt opp bøkene i denne serien.


BOK:
Sachar, Louis:
Hull
Damm, 2000. 203 s.
ISBN 82-7384-869-8. Kr. 198,-

INNHOLD:

Ved en misforståelse blir Stanley Yelnats beskyldt for tyveri og sendt til Green Lake-leiren for slemme gutter. Der blir han sammen med de andre guttene hver dag tvunget til å grave et hull, halvannen meter dypt og halvannen meter bredt i alle retninger. Hvorfor vet de ikke, men dersom de finner noe når de graver, må det rapporteres til en av inspektørene.
Green Lake-leiren ligger øde til i et tørt område med 15 mil til nærmeste vannkilde. Derfor behøver ikke inspektørene være redde for at guttene skal rømme.

Stanley får etter hvert en viss status i guttegjengen, og det utvikler seg et slags vennskap mellom han og Zero når han går inn på en avtale om at Stanley skal lære Zero å lese mot at Zero graver for ham i en time hver dag.

Til tross for at det er et håpløst prosjekt, så rømmer Zero etter at han har slått ned en av inspektørene. Stanley drar etter ham; - et like håpløst prosjekt.
Men de treffes ute i ødemarken, og gjennom noen dager der ute veves fortid og nåtid sammen, det viser seg at familiene deres er vevet sammen i et skjebnefellesskap, og guttene utfører handlinger som fører til at gamle familieforbannelser opphører.

SPRÅK OG LAYOUT:

Bokmål.
Ingen illustrasjoner.
Boken er delt inn i tre deler som igjen er inndelt i kapitler.

ALDERSTRINN:

Boken passer fra ca 12 og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En fascinerende historie som jeg tror også mange voksne vil bli grepet av.
Boken er så absolutt anbefalt lesing.


BOK:
Snicket, Lemony:
En grufull begynnelse
Oversatt av Aleksander Melli
Cappelen, 2000. 108 s.
ISBN: 82-02-18947-0. Kr. 199,-
Serie: Den onde greven

INNHOLD:

Violet (14), Klaus (12) og Sunny (baby) Baudelaire mister foreldrene og herskapshuset de bor i, i en brann. Mr. Poe, en venn av familien, tar seg av barna. Barna mistrives, og det blir bestemt at barna skal flytte til han som blir vergen deres, grev Olaf.
Grev Olaf er en fjern slektning av foreldrene, men den nærmeste som bor innenfor bygrensene. Grev Olaf er ond, og bor i et fryktelig skittent hus. Huset er dekorert med stirrende øyne. Barna får ett soverom med bare en seng på deling. Violet og Klaus sover i senga annenhver natt, mens Sunny bruker skitne gardiner som seng.
Violet er en god oppfinner, Klaus er lesehest og teoretisk klok mens Sunny kan bite. Grev Olaf er bare ute etter barnas formue, og behandler dem grusomt. Formuen skal stå urørt i banken til Violet blir myndig.
Grev Olaf er skuespiller, og teatervennene hans er også onde. De vil sette opp stykket "Gift er målet", der de 2 eldste barna skal få være med på scenen. Violet skal spille mot grev Olaf i sluttscenen og svare "ja" på spørsmål om giftemål.
Klaus finner boka om ekteskapsloven i biblioteket til justitiarius Strauss. Strauss er naboen og barnas eneste trøst. Klaus forstår at grev Olaf har tenkt å gifte seg med Violet på ordentlig, og på den måten få kloa i barnas formue. Stakkars Sunny har grev Olaf bundet og sperret inne i et bur. Betingelsen for å slippe henne fri, er at Violet gir grev Olaf sitt "ja". Etter at Violet signerer kontrakten med venstre hånd, i stedet for høyre, blir den ugyldig. Barna øyner håp allikevel, men ondskapen ender dessverre ikke her…

SPRÅK OG LAYOUT:

Mellomstor skrift. Kapitler.
Ingen illustrasjoner.
Bokmål. Grei å lese.

ALDERSTRINN:

Fra 10 år og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Tema: Spenning.
Første boka i serien "Den onde greven".
Det er driv i handlingen, boka er spennende å lese.
Et godt alternativ til "Grøsserne".


BOK:
Swindells, Robert:
Iskaldt
Oversatt av Stein Erik Lunde
Gyldendal Tiden,1999. 137s.
ISBN 82-478-0331-3. Kr. 169,-
Serie: Ung

INNHOLD:

Alt er bra for Link fram til han er 14 år, men med ny mann i huset begynner vanskelighetene.
Når Link går ut av ungdomsskolen og han verken får jobb eller plass på videregående skoler, er det ikke lenge før han blir uteligger i London.
Ingen penger, ingen sjanser til jobb, et liv blant tøffe, brutale mennesker blir Links virkelighet. Han kan ikke flykte noen steder, fordi det er ingen som bryr seg om ham.

Parallelt med fortellingen om Link blir vi presentert for massemorderen Shelter. Shelters oppdrag i livet var å forandre møkkete, lurvete, kvisete ungdom til soldater i det militære. Men så ble han sparket, etter 29 år i tjenesten. Han ser det nå som sin oppgave å rydde opp i søppelet, – de hjemløse – fra gatene i London, ved å ta livet av dem.
Vi møter Link og Shelter i annethvert kapittel, og ettersom vi leser skjønner vi at de kommer til å møtes.

SPRÅK OG LAYOUT:

Mellomstor skrift, mange kapitler.

ALDERSTRINN:

Fra 12 år og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Robert Swindells bok er belønnet med Carnegiemedaljen.
Boken er spennende, bygget opp som en thriller.


BOK:
Talvik, Liina:
Duften av vanilje
Oversatt av Kari Bolstad
Aschehoug, 1999. 116 s.
ISBN 82-03-24302-9. Kr. 198,-

INNHOLD:

Siris mormor har kreft, og blir bare sykere og sykere. Coco som kommer fra et alkoholisert hjem, vil hjelpe henne slik at mormor ikke dør. Han innbiller henne at hvis hun har kjent duften av vanilje på uforklarlig vis, vil hun kunne redde livet til mormoren. Men da må hun trosse elementene, luft, ild, jord og vann.
Han finner ut den ene halsbrekkende oppgaven etter den andre. Faktisk blir mormor litt bedre, men det er bare forbigående.
Siri holder nesten på å drukne når hun skal beseire vannet, og mormor blir dårligere igjen. Da finner Siri ut at hun ikke kan redde mormor, men bare gjøre den siste tida hennes så bra som mulig. Hun tar mormor med på drosjetur ut på stranden, og ved hjemkomsten derifra dør mormor. Akkurat slik hun ønsker.

Mens vi hører om Siri og mormor, og Siris kamp med elementene, hører vi også om Cocos kamp med de alkoholiserte foreldrene og hans kamp for å overleve. Men Coco har to i seg, så han kommer nok til å klare seg, og hva skjer med vennskapet mellom Coco og Siri?

SPRÅK OG LAYOUT:

Kapitler og avsnitt, lettlest med en del direkte tale.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Passer fra ca 12-16 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Dette er ei bok vi absolutt kan anbefale, temaet er alvorlig, men boka er slett ikke uten håp.


BOK:
Tanaka, Shelley:
Mumienes hemmeligheter
Cappelen 2000. 48 s.
ISBN 82-02-19048-7. Kr. 199,-

INNHOLD:

Boka tar for seg gravfunnene i Egypt , og det meste om mumier. Den forteller noe i skjønnlitterær form, og noe i sakprosa. Den forklarer hva som skjer med et menneske når det dør, og hva som skjer når det blir pakket som en mumie. Den forklarer hvordan likene ble behandlet for at de skulle bli en mumie, til tider ganske groteske forklaringer, og hva slags verktøy de brukte til dette. Innimellom fortelles det enkeltpersoners historie, mer eller mindre fiktive.
Den tar også opp problemet med at veldig mange graver har blitt røvet opp igjennom tidene, dette på grunn av skattene som ofte fulgte med mumiene i graven. Dette gjør at det ikke finnes så mye materiale igjen i dag til forskning og så videre.

SPRÅK OG LAYOUT:

Flott bok med mage fine illustrasjoner. Gule rammer med bilder og forklaringer i tillegg til tekst på hvit bakgrunn.
Historiene om enkeltpersonene er også på gul bakgrunn, og dette gjør det veldig oversiktlig og fint.

ALDERSTRINN:

Fra mellomskoletrinnet og opp til videregående.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En kjempefin og spennende bok som passer både for barn og voksne. Bør finnes i alle skolebibliotek!


BOK:
Vail, Rachel:
Samme for meg ; Hva har man egentlig venner til (2 titler i en bok)
Gyldendal Tiden 2000 . 96s., 111s.
ISBN:82-478-0511-1
ISBN 82-525-3364-7 (Ungdomsbokklubben)

Værsåsnill, værsåsnill ; Dere skulle bare visst (2 titler i en bok)
Gyldendal Tiden 2000 . 135 s., 119s.
ISBN:82-478-0510-3
ISBN 82-525-3363-9 (Ungdomsbokklubben)

Serie: 10:12

INNHOLD:

Boka er i en serie på fire historier, der det er to og to historier samlet i en bok. En venninnegjeng bestående av 4 jenter i 10-12-års alderen, forteller alle sin historie.
I hver enkelt historie forteller jentene hvordan de oppfatter de andre jentene og seg selv. Det kommer opp ting de har vært gjennom sammen, og ting som foregår nå. Det er viktig hvem som er likt og ikke likt, og hvem man er bestevenn med. Dette forandrer seg imidlertid stadig.
Boka er amerikansk, og det bærer den veldig preg av. Norske jenter vil nok allikevel kjenne seg igjen i mye av det som blir beskrevet her. Den tar opp det som er viktig for unger i denne aldere, nemlig det å bli godtatt av de ”rette”.
Boka/bøkene tar også opp ting som forelskelse, pubertet og forhold til foreldre.

SPRÅK OG LAYOUT:

Boka har fin layout med god linjeavstand og kapittelinndeling.
Det er imidlertid vanskelig å se i hvilken rekkefølge man skal lese bøkene, eller om det i det hele tatt er noen rekkefølge her.
Historiene begynner fra hver sin side i boka, og dette kan også være litt forvirrende.

ALDERSTRINN:

For mellomtrinnet.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Fine bøker for jenter i 10-12 års alderen.


BOK:
Østby, Anne Ch.:
Anna+framtid. Søk
Cappelen, 2000. 228 s.
ISBN 82-02-20404-6. Kr. 199,-

INNHOLD:

Anna, 15 år, kjenner vi fra boka Anna@verden.com. Hun bor nå i Islamabad sammen med foreldrene som jobber henholdsvis i FN og som fotograf.
Som i den forrige boken fortsetter Anna å slites mellom kjæresten Chris som bor i Washington, og Paul som går på samme skole i Islamabad. Hvem av dem skal hun velge? Hun må ta en avgjørelse.
Samtidig føler hun også at skolen og omgivelsene krever at hun skal ta et valg angående utdanning og framtid.
Anna føler at dette er to svært viktige valg som vil påvirke framtiden hennes, men er hun moden nok til å velge allerede nå?
Vi følger Anna gjennom hverdag blant venner og på skolen, på besøk hos kjæresten Chris i Washington, og på reise til Afghanistan for å få et innblikk i hvordan det er å jobbe med internasjonalt hjelpearbeid.

SPRÅK OG LAYOUT:

Mellomstore typer. Inndelt i kapitler.
Språket er lett med mye innslag av replikker. Noe av dialogen og e-post innslagene er på engelsk, noe som er med på å forsterke bokens internasjonale miljø.
Bokmål. Lett å lese.

ALDERSTRINN:

Fra 12 - 13 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Dette er en grei og lettlest bok som har sin største styrke i miljøskildringen. Artig å lese en bok om å være ung i et slikt internasjonalt miljø.
Ellers er boken kanskje noe "pratete" uten at hovedpersonen gjennomgår den helt store utviklingen fram mot økt modenhet og erkjennelse omkring de problemstillingene som tas opp.


BOK:
Årtusendrømmer : Noveller
Redaktør: Paula Peretti
Illustrert av Klaus Zumbühl
Oversatt av Espen Hagerup, ... m.fl.
Aschehoug, 2000. 167 s.
ISBN 82-03-24301-0. Kr. 198,-

INNHOLD:

Elleve forfattere fra sju land har skrevet hver sin novelle med årtusenskiftet som tema. Klaus Hagerup og Thorvald Steen har skrevet de norske bidragene.
Novellene i boken tar oss med på en ferd fra Europa til Australia. Det fortelles om trær som man synger sin sjel inn i, om jenter som drømmer om livsåndsmaskiner...
Vi er med en gruppe dyr som spiller teater, og vi opplever et stevnemøte i romfartsantrekk.
Det er blitt en bok for alle som er spent på hva fremtiden kan bringe – for dem som er nysgjerrige på det nye årtusenet vi er nå kommet inn i.

SPRÅK OG LAYOUT:

Illustrasjonene til Klaus Zumbühl er i sort og hvitt, og kan virke noe mørke.

ALDERSTRINN:

15 år og oppover.