Bokgløtt
1999, NR. 1 - BARN

Utgitt av Skoleetaten i Porsgrunn og Porsgrunn bibliotek

BOK:

Bjørkli, Anne
Med blåbærsaft på leppene
Illustrert av Birgitta Sondresen
Eide 1998. 59 s.
ISBN 82-514-0539-4. Kr.136,00

INNHOLD:

Skolen er slutt. Lisa og mor skal være hos mormor og morfar i sommer. Mormor er syk. Hun har kreft, og må på sykehuset for å få mer behandling. Bortsett fra at hun er trøtt og sliten, er mormor nesten som ellers.
Men det er ikke godt å si hvordan det går med mormors sykdom. Selv om mormor er syk, er ikke sommeren bare trist. Binna får valper, og mormor og Lisa plukker blåbær sammen. Utpå høsten må mormor på sykehuset igjen. Lisa og mor reiser og besøker henne. Hun ligger helt stille i senga når de drar.
I bilen hjemover tenker Lisa på mormor, og da husker hun henne med blåbærsaft på leppene, akkurat som i sommer.

SPRÅK OG LAYOUT:

Kapitler, avsnitt og god linjeavstand.
Relativt store typer. Nynorsk.

ALDERSTRINN:

6-10 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Dette er ei lettlest og stillferdig bok om sykdom og død for de første trinnene på barneskolen.


BOK:
Bringsværd, Tor Åge
Medusa : kvinnen med slangehåret
Illustrert av Sissel Gjersum
MIME-serien; 2
Gyldendal Tiden 1998. 88 s.
ISBN 82-478-0215-5. Kr. 228,00

INNHOLD:

Boken er den andre i serien Mime - en serie med myter legender, eventyr og sagn fra hele verden.
Her fortelles den tragiske historien om "Medusa", slangegudinnen i gresk mytologi. Rammen rundt er den greske gudelæres skapelsesberetning.
Medusa er en vakker kvinne født av Forkys og Keto "De Gamle Gudene" i havet. Når hun forelsker seg i havguden Poseidon, blir krigsgudinnen Athene sjalu. Athene forbanner Medusa og gjør henne om til et heslig troll og hennes vakre gylne hår om til et bol av slanger.
Poseidon svikter henne, og Perseus må hente Medusas hode for å berge sin mor. I det han hogger hodet av Medusa, springer Pegasus, vingehesten fram. Han er Medusas og Poseidons kjærlighetsbarn.
Bringsværd har satt sammen ulike historier fra gresk-romersk mytologi. Han har laget en ramme rundt fortellingen der han har valgt ut sitt stoff og dikter frem det som "sannsynligvis" har skjedd.
De 10 siste sidene er en faktadel hvor forfatteren beretter om sine kilder, hvordan han arbeidet med stoffet, ordforklaringer og et stort noteapparat.

SPRÅK OG LAYOUT:

Mellomstor, lesbar tekst.
Gjennomillustrert (store og dekorative) i farger av Sissel Gjersum.
Bokmål. Lett å lese.

ALDERSTRINN:

For "barn" i alle aldre fra 10 år og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En god introduksjon til gresk mytologi. Begynnelsen med "hele" den greske skapelsesbereteningen fører til for mange navn og hendelser å holde rede på. Dette påvirker også illustrasjonene; mange av dem er flotte, mens andre igjen er helt "tomme". Eksempelvis er bildene av gorgonerne ikke nifse nok. Kan hende mister uhyrene sin makt når de kommer på papiret. Kanskje sees de best i fantasien.
Teksten og illustrasjonene til hovedhistorien om Medusa fungerer best.
Emne: Gresk mytologi


BOK:
Elseth, Egil:
Biografien om Hans Nielsen Hauge
Bondegutten som satte Norge på ende
Gyldendal Tiden, 1998. 115 s.
Serie: Biografien om...
ISBN 82-478-0280-5. Kr. 185,00

INNHOLD:

Boken forteller historien om Hans Nielsen Hauges liv. Vi følger ham gjennom barndom, ungdom og gjennom voksen alder fram til hans død.
Vi følger ham i familien, vekkelsen, som lekpredikant, på hans mange reiser, i møte med folk og i fengsel.
Flere sider av Hans Nielsen Hauges liv blir vektlagt, ikke bare vekkelsespredikanten, men også industrigründeren. Vi følger ham heller ikke bare gjennom tro, men også gjennom tvil.
Hans Nielsen Hauge levde i tiden 1771-1824, og vi får også et innblikk i samfunnet slik det artet seg på den tiden.

SPRÅK OG LAYOUT:

Forfatteren har lagt vekt på å levendegjøre personen Hans Nielsen Hauge for leseren, og det har satt sitt preg på språket. Her er mye direkte tale lagt i munnen på Hauge selv og personer rundt ham.
Boken er delt inn i kapitler og har sort/hvitt illustrasjoner, - både tegninger og fotografier.

ALDERSTRINN:

Boken passer for lesere i alderen 12 til 15 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Forfatteren har forsøkt å »krype inn i gutten og mannen Hans Nielsen Hauge for å se og oppleve alt med hans øyne». Han har »prøvd å finne ut hva han kan ha tenkt og følt i de forskjellige situasjoner. Derfor kan en si at denne biografien både er historie og fri diktning».
- for å si det med forfatterens egne ord i forordet.
Dette har han lykkes med, og boken gir en god beretning om en spennende mann med et spennende liv i en spennende tid.


BOK:
Frohde, Liv:
Tiger og Flekk
Illustrert av Arild Sæther
Gyldendal Tiden 1998. 121 s.
ISBN 82-478-0346-1. Kr.189,00

INNHOLD:

Kattungene Tasse og Tiger blir satt ut i skogen for å dø. Tasse klarer seg ikke, men Tiger overlever. Den treffer hunden Flekk som har rømt fra sin matmor. Sammen vandrer de fra sted til sted, er litt her og der, lærer seg noen kunster sånn at de får seg litt mat på supermarkedet.
De har et lengre opphold hos Kristian og bestefar hvor de hjelper både i forhold til mobbing og beinbrudd. Etter en del viderverdigheter havner de til slutt på gården Hamre der det er mange hester. Flekk oppdager brann i uthuset, og slik redder de alle hestene.
Flekks matmor dukker opp og vil ha Flekk tilbake, men Flekk vil ikke. Det ender med at folket på Hamre kjøper Flekk og de to vennene får der et godt og varig hjem.

SPRÅK OG LAYOUT:

Kapitler og avsnitt.
God linjeavstand og store typer.

ALDERSTRINN:

5-8 år

ANDRE OPPLYSNINGER:

Dette er en koselig høytlesningsbok for de minste; i barnehage og de laveste trinna på skolen.


BOK:
Færden, Else:
Vingefolket
Cappelen, 1998. 184 s.
ISBN 82-02-17907-6. Kr.198,00

INNHOLD:

Den foreldreløse gutten Pjusken bor hos onkel Thomas og hans familie. Pjusken har det vondt - han får aldri ros eller oppmerksomhet. Hele dagen jobber han i verkstedet og lager mynter og annet av gull for grev Jaro av Jaroborg. Grev Jaro er herskesyk og kaster de som motsier ham i mørke, fuktige fengselsceller i kjelleren på Jaroborg.
En dag kommer det noen merkelige fuglemennesker og bygger seg en egen by oppe på Jarofjellet. Grev Jaro ser på fuglemenneskene som en trussel, han mener de er kommet for å stjele jernmalmen i byen. Han forbyr all omgang med fuglemenneskene, og lover dusør til de som sladrer. Pjusken merker seg at en gammel dame slipper inn et fuglemenneske en natt, og anmelder henne til greven. Dermed får Pjusken drømmen sin oppfylt – han får sjøl leve som en greve på Jaroborg, med himmelseng og pene klær. Pjusken får dårlig samvittighet, og gjemmer seg den natten greven og mennene hans kommer for å ta ham med i angrepet på fuglemenneskene og byen deres. Pjusken tar i stedet med seg Gyldenvinge ( et fuglemenneske som sitter fengslet på Jaroborg) til Jarofjellet for å redde fuglemenneskene før byen brenner ned. Grevinnens kone sørger for at greven blir tatt til fange. Pjusken får tilbud om å fortsette og bo på slottet pga. sitt arbeid for frihet og fellesskap.

SPRÅK OG LAYOUT:

God, leselig skrift. Kapitler. Bokmål.

ALDERSTRINN:

Passer fra ca. 11 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En spennende, eventyrlig fortelling om kampen mellom det gode og onde, der det gode seirer til slutt. Fungerer sikkert også fint som høytlesningsbok.


BOK:
Glitz, Angelika:
Millis store hemmelighet
Illustrert av Anette Swoboda
Damm, 1999. 24 s.
ISBN 82-517-8889-7. Kr 158,00
Bildebok

INNHOLD:

Milli har en hemmelighet som bare hun vet om. Bestevennen Rudi vet ikke hva det er engang.
Rudi er nysgjerrig og gjetter og gjetter. Men hele tiden gjetter han feil. Ikke er det en giftedderkopp, og ikke er det en stinkbombe. Mamma foreslår at Milli har et pent smykke, men det skjønner selv Rudi at er feil.
Millis hemmelighet er tusen ganger større og tusen ganger tyngre enn en vikinghjelm - og så er den grå. En elefant! tenker Rudi.
Rudi spør og graver og lokker og truer uten å få vite noe mer, men plutselig ringer Milli på døren. »Kom, så skal jeg vise deg hemmeligheten min, sier hun. For hemmeligheter er bedre når man deler dem med en venn.»
Og så får Rudi bli med til hemmeligheten som viser seg å være en stor, grå stein. Skuffet og sint går Rudi sin vei - før Milli får vist ham at denne steinen er »den eneste steinen i verden der man kan sitte og se på at den store, blide draken Lolly tar kveldsbadet sitt.»

SPRÅK OG LAYOUT:

Enkelt språk.
Fargeillustrasjonene dekker hele siden, og teksten er felt inn i illustrasjonene.

ALDERSTRINN:

Passer for barn fra ca 3-4 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:
En morsom billedbok som bygger opp en spenning, og som har en overraskende slutt.
Nydelige illustrasjoner.


BOK:
Hagen, Oddmund:
Over jordet
Illustrert av Akin Düzakin
Samlaget 1998. 32 s.
ISBN 82-521-5251-1. Kr.198,00
Bildebok

INNHOLD:

Denne billedboka handler om Klumpen, en liten harepus som har rotet seg over på den andre siden av jordet. Nå har bonden også slått gresset på jordet, så en liten harepus er et lett bytte både for reven og ugla. Klumpen må vente helt til det blir mørkt før han tør springe hjem over jordet.
Tida går så sakte. Klumpen venter og tenker på dem der hjemme og på alt faren har fortalt. Han tenker også på alle de slektningene som er blitt tatt av reven og av ugla.
En jente kommer ned til vegen, hun sitter også og venter. Men hun har noe hun setter inntil øret i det hun snakker med noen. Det ville Klumpen gjerne hatt også.
Det blir mørkere og mørkere, men ennå ikke mørkt nok til å springe over jordet. Faren dukker heller ikke opp, Klumpen er så redd så redd, særlig for reven. Hvem kommer da? Det er mor som kommer for å hente ham hjem. Sammen springer de over jordet, og ingen nevner reven.

SPRÅK OG LAYOUT:

Mellomstore typer. God linjeavstand.
Godt nynorsk.

ALDERSTRINN:

Fra 3 til 7 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Akin Düzakins illustrasjoner passer godt til innholdet. Illustrasjonene som beskriver Klumpen ute på jordet er heller mørke og kalde, mens illustrasjonene som beskriver Klumpens familie hjemme er lyse og varme. Klumpens lengsel etter trygghet og redsel for det ukjente og det truende er følelser leseren lett identifiserer seg med En varm og flott bildebok.


BOK:
Hallberg, Lin:
Mira tek revansj
Samlaget 1998. 162 s.
ISBN 82-521-5208-2. Kr.98,00

INNHOLD:

Mira 13 år og hestegal fikk denne sommeren lov til å jobbe på en gård hvor eieren var hestehandler. I en bortgjemt innhegning fant hun en syk ponni som ingen bryr seg om, og meningen er at den skal skytes. Med hjelp fra Gustav og andre klarer de å redde hesten Robot, og får til slutt kjøpt den. Penger har de ikke, men de skal jobbe i stallen hver dag hele sommerferien og senere hver helg.
Ridetimer har hun ikke penger til, og Robot kaster henne stadig av. Det er langt fra det å være glad i Robot til det å kunne ri ham. Men Mira vil ikke gi seg, og sammen med Gustav prøver hun alt hun kan.
Høsten kommer og Mira begynner på ny skole; på ungdomsskolen. Egentlig har hun ikke tid til å gå på skolen fordi hun burde vært hos Robot. Klassevenninnene er kun opptatt av sminke, gutter og fester, mens Mira bare tenker på Robot. Når hun forteller at hun har fått egen hest blir hun stemplet som overlegen. Ingen vil være sammen med henne.
På skolen får hun etter hvert problemer, hun skulker for å være sammen med Robot, hun skriver falske meldinger, og hun er hele tiden redd for at læreren skal snakke med mamma.
Alt ordner seg imidlertid til slutt takket være en voksen trener og en klok farmor.

SPRÅK OG LAYOUT:

Kapitler. Mellomstore typer.
God linjeavstand. Nynorsk.

ALDERSTRINN:

Fra 11 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Dette er andre boka i en ny serie.
Tema: Mobbing/Hest


BOK:
Ingebrigtsen, Dagfinn:
Morten og Slabbedasken
Gyldendal Tiden 1999. 122 s.
ISBN 82-478-0440-9. Kr.179,00

INNHOLD:

Morten er en gutt på 13 år, gløgg og kreativ. Han har vokst opp sammen med mor og bestefar. Bestefaren har lært ham å bli glad i skogen og dyrke friluftslivet. En eneste gang har bestefaren snakket om faren til Morten. Han kalte ham en slabbedask! Moren snakker aldri om ham, selv om det kommer pakker og penger både til jul og fødselsdager. Morten har vanskelig for å spørre. Så en dag sniker Morten seg til å lete i mors papirer og finner ut at faren heter Ivar. Så presser han moren, som forteller, og dermed er jakten på faren i gang.
Morten barrikaderer seg i et tre i Sofienberggaten med utsikt til farens leilighet. De får kontakt, Morten gir seg etterhvert til kjenne og inviterer faren til middag.
Til å begynne med forstår ikke moren at det er Ivar som skal komme, men etterhvert får hun vite sannheten. Ivar kommer og Morten som vil at de voksne skal snakke om viktige ting er egentlig nokså skuffet. Boka slutter med at han ikke vet hvordan det vil gå, men faren har fått beskrivelse av veien til hytta der mor og Morten skal på sommerferie. Så den som lever får se....

SPRÅK OG LAYOUT:

Boka har korte kapitler.
Greit språk og mye luft på sidene.

ALDERSTRINN:

Fra 10 år og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En frittstående fortsettelse av "Bare Morten" (1998)
Småmorsom, tankevekkende og uhøytidelige bok om et vanskelig emne.
Vi føler med Morten og lar oss engasjere i hans jakt på faren.


BOK:
Johanssen, Steffen:
Magnus og krigen
Solum, 1998. 270 s.
ISBN 82-560-1176-9. Kr. 232,00

INNHOLD:

Magnus er 14 år og bor sammen med familien sin i Finnmark.
Året er 1944 og tyskerene og krigen setter sitt preg på det lille lokalsamfunnet. Nordmennene går og venter på at russerne skal komme å drive tyskerne ut.
Far og storebror Torbjørn har et voldsomt hat til tyskerne, men Magnus har opplevd at tyskerne også kan være mennesker, og han klarer ikke å hate så sterkt som far og Torbjørn.
Far er med på å sprenge et tysk våpenlager, og han må rømme opp på vidda.
En dag kommer tyskerne for å brenne gården deres. De får to timer på seg til å samle sammen det de vil ha med seg, og så må de evakueres sørover.
På reisen sørover treffer de et ektepar fra Setesdal, og de får tilbudet om å bo hos dem.
På dette lille stedet møter Magnus igjen det sterke hatet mot okkupasjonsmakten, og her er det stedets nazist-familie som blir utsatt for sambygdingenes hat. Dette går hardt ut over datteren som går i Magnus' klasse.
Torbjørn blir viklet inn i illegalt arbeid, og etter hvert blir også Magnus trukket med, nærmest mot sin vilje. Det hele utvikler seg dramatisk, men freden kommer beleilig, - og med den kommer også far som de ikke har hørt fra på lenge.

SPRÅK OG LAYOUT:

Språket har god flyt.
Mellomstor skrift, ingen illustrasjoner.
Delt inn i kapitler.

ALDERSTRINN:

Passer fra ca 12 til 15 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En bok fra den andre verdenskrig som forteller landets okkupasjonshistorie sett fra Finnmarks synspunkt.
Boken er nyansert i sitt syn på tyske okkupanter og norske nazister.


BOK:
Jørgensen, Morten:
Kalle Solflue og insekttyvene
Illustrert av Jens Flesjå
Gyldendal Tiden, 1998. 208 s.
ISBN 82-478-0261-9. Kr.198,00

INNHOLD:

Kalle Solflue havner i en liten bekkekulp i det han rømmer fra en nærgående stær. Dermed er luktesansen hans dempet inntil han bli tørr igjen. Dette redder livet hans fordi han oppdager at alle andre insekter er på full fart mot et grønt rør som lukter deilig mat. De blir suget inn i røret og blir så borte. Det viser seg at røret tilhører noen insekt-spisende fremmedvesener som har kommet fra en annen planet for å finne mat. De legger alle insektene i dvale og laster dem så ombord i et stjernefly. Dette er meget alvorlig, ikke bare for insekter, men også for alle andre dyrearter som lever av insekter. Etter hvert få Kalle hjelp av både maur og kråker til å angripe rulkene (fremmedvesnene). De forsvarer seg med en slags strålekanon som slår tilbake alle angrep. Det bestemmes at knelerne må hentes hjem fra Syden for de er kjent for å være svært krigerske av natur og spiser absolutt alt. Kråkene frakter knelerne nordover og det store slaget planlegges med innslag fra mange forskjellige insekt- og dyrearter. Det lykkes  å overvinne rulkene til slutt og de må reise tilbake dit de kom fra. Kalle kan omsider nyte sommeren sammen med en søt liten solflue som heter Brikk.

SPRåK OG LAYOUT:
Mellomstor skrift. Bra linjeavstand.
Mange kapitler og avsnitt.
Sort/hvitt og fargeillustrasjoner.

ALDERSTRINN:

Fra 8 år. (Bokomslaget foreslår fra 6 år)

ANDRE OPPLYSNINGER:

Det er en spennende fortelling. En blir revet med, tross utrolig mange insektnavn å holde styr på. Illustrasjonene finnes igjen bak i boka men med navn på alle insektene, krypdyrene etc.  Enkelte steder brukes en oppramsing av adjektivene som er fascinerende, men kanskje vel mye for forholdsvis uerfarne lesere. Et »must» for insektelskere!


BOK:
Klang, Kristian:
Festus
Ill. av Linda Andersen
Damm 1998. 90s.
Leseløve
ISBN 82-8935-4. Kr.119,00

INNHOLD:

Ferdinand , kalt Festus, oppdager en morgen at det sitter et skjelett i naboens hage.
Neste gang han ser det, henger det i vinduskarmen og sier.: « Du spiller jaggu dårlig fotball.».
Tidligere på dagen hadde klassen hans spilt fotball, og det var hans skyld at de tapte. .
Festus gjør en avtale med skjelettet dr. Fisto. Festus kan bli verdens beste fotballspiller, mot at skjelettet får gå ved siden av ham hele dagen.
Festus blir en bra fotballspiller, men han mister alle vennene sine. Dr. Fisto får ham til å gjøre og si ting som går utover alle vennene, så til sist blir han ikke engang valgt på fotball-laget.
Men Festus har en onkel. Han forstår, og de klarer å bli kvitt skjelettet.

SPRÅK OG LAYOUT:

Forholdsvis lange, vanskelige ord til «Leseløve «å være.
En del banning.
Fargeillustrasjoner.

ALDERSTRINN:

Fra 8 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:
Om vennskap og hvor viktig det er å ha venner. Om fotball.
Boken kan være et utgangspunkt for samtale: ikke alle som er spesielt gode i lagidrett, men viktig at alle får være med.
Boken er holdt i en humoristisk tone som tar brodden av den beske »Faust-humoren».


BOK:
Lie, Kjersti:
Bustehøner på busstur
Medforfatter: Sissel Lie
Illustrert av Finn Graff
Gyldendal Tiden 1998. 80 s.
ISBN 82-478-0352-6. Kr.189,00

INNHOLD:

Tvillingene Sofia og Mia bor i en hønsegård en times busstur fra byen. De er japanske dverghøns med svarte bustefjær. Venninnen Venesia er like liten som tvillingene, men hun er tverrstripet og lysebrun. Resten av hønene er hvite italienere, med Borgny som sjefshøne. Hanen heter Bjørn. De hvite italienerne og de japanske dverghønsene elsker å erte hverandre.
Mannen som passer hønene er bussjåfør. Når bussjåføren har fri spiller han trekkspill og leser avisen. I avisen står det om kamphanene og de stakkars burhønsene inne i byen. Sofia og Mia blir med bussen til byen for å redde burhønsene.  De får øye på en kasse med kyllinger på en markedsplass.
Værhanen på toppen av kirkespiret melder regn, og dermed er markedet tomt for mennesker.  Tvillingene tar kyllingene med seg hjem. Da blir tvillingene Borgnys bestevenninner. Hver kveld vil Borgny høre hva de har å fortelle om det merkelige de opplevde i byen. De andre hønene får også lyst til å reise til byen en dag.

SPRÅK OG LAYOUT:

Stor skrift. Kapitler. Sort/hvitt illustrasjoner.
Bokmål. Lett å lese. Mye direkte tale.

ALDERSTRINN:

Passer i alderen 6 – 10 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Emne: Høner.
En fantasifortelling med snert i. Passer både til høytlesning og egenlesning.
Illustrasjonene til Finn Graff gir fortellingen en ekstra dimensjon med sin enkle og sprelske strek!


BOK:
Lorentzen, Gustav:
Min Max
Illustrert av Thore Hansen
Gyldendal Tiden, 1998. 79 s.
ISBN: 82-4780353-4

INNHOLD:

Palles kamerat, Max, er blanding av et datamenneske og en robot. Ved fødselen hadde Max ti tenner i smilet sitt. Når noen er slemme mot Max mister han tenner, er noen snille får han nye. Når Palle og Max er i kålskogen og sparker fotball dukker ertekrokene Tom, Sven og Gry opp. Tom erter Palle, og Palle forsvarer seg ved å skjelle ut Max. Dermed mister Max alle tennene sine og dør. Plutselig er kålskogen forandret til en dataverden. Her møter de mange farer og hindringer, ettersom de overmanner hindringene kommer de seg videre til neste nivå. Målet er å finne »verdenskula». Inne i »Level 4» får de endelig øye på verdenskula i en palme på en øde øy. Etter flere forsøk uten hell, klarer Max å kaste en appelsin som treffer verdens-kula. Dermed er alle fri og tilbake i vår verden igjen.

SPRÅK OG LAYOUT:

Mellomstor skrift. Kapitler.
Sort/hvitt illustrasjoner. Bokmål.

ALDERSTRINN:

Passer best i alderen 9-12 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Tema: Dataspill.
Fri fantasi, med mye handling. En historie som har evne til å holde på leseren og som dagens unge vil være fortrolig med!
Tore Hansens detaljrike illustrasjoner gir fortellingen et ekstra løft. <


BOK:
Lund, Maria Konow:
Biografien om Inger Gulbrandsen
Gyldendal Tiden 1998. 155 s.
Serie: Biografien om...
ISBN 82-478-0306-2. Kr. 185,00

INNHOLD:

Denne svært engasjerende fortellingen handler om Inger Gulbrandsen som tilbragte i underkant av 2 år i fangeleiren Ravensbruck under krigen. Men boka forteller ikke bare om oppholdet der, men også om Ingers oppvekst og ungdomstid i Tøyengata i Oslo. Vi forstår fort at dette er en uvanlig ressurssterk jente. Moren døde da Inger var 11 år, og faren som jobbet i fiskehallene ville gi den lille familien sin det beste. De fikk seg både hytte, bil og ny leilighet. Faren så at det også var viktig for jentene med skolegang, Så Inger fikk gå på realskolen og lærte seg tysk.
Tysken fikk hun god bruk for i Framfylkingen. Allerede før krigen hjalp hun flyktninger fra østerrike og Tyskland. Dette arbeidet fortsatte hun med under krigen, noe som førte til opphold på Grini og senere i Ravensbruck.
Før hun kommer så langt treffer hun mannen sin Olav, han var senere fange i Sachsenhausen. Under oppholdet i Ravensbruck viser Inger også verdighet, mot og ansvarsfølelse. Ellers beskrives de grusomme forholdene i leiren på en måte som engasjerer leseren og faktisk gjør det mulig å identifisere seg med hovedpersonen.

SPRÅK OG LAYOUT:

Kapitler og avsnitt.
God og luftig layout. Godt språk.
Illustrert med fotografier og tegninger fra livet i leiren.

ALDERSTRINN:

Fra 12 år og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Boka gir et unikt innblikk ikke bare i hvordan livet artet seg fra dag til dag under for oss utenkelige forhold i konsentrasjonsleiren, men også hvordan motstandskampen artet seg her hjemme. Den gir også unge lesere lett tilgjengelig informasjon om vår nære historie.
Boka har ordforklaringer, kilderegister og kart.
En engasjerende bok som anbefales alle bibliotek og skoler.


BOK:
Lunde, Stein Erik:
Eggg
Illustrert av Kim Hiorthøy
Gyldendal Tiden, 1998. 62 s.
ISBN: 82-478-0202-3. Kr.168,00

INNHOLD:

Erik Gilbert Gustavsen er 11 år og allergisk mot egg. Gilbert har akkurat flytta til et nytt hus sammen med foreldrene sine. I den første bursdagen han er i sammen med den nye kameratgjengen, spiser han bløtkake for å være høflig. Det ender med at han må spy etter første biten. På fotballavslutningen topper det hele seg med at han spyr pizza utover hele klubbhuset.
Gilberts tante tror ikke han er allergisk, hun mener han bare er pysete. En gang Gilbert er på besøk serverer hun kjøttkaker. Tante følger nøye med under middagen, og det ender med at Gilbert må kaste opp alt sammen.
Da bestemmer Gilbert seg for å ta hevn på tanta si - og det på selveste julaften. Hele familien er samlet rundt bordet og Gilbert serverer hele julemiddagen alene. Gilbert stapper én medisterkake full med tabasco som han serverer til tanta. Samtidig sørger han for å sette fram et glass tennveske, til forveksling lik vann. I det tanta grådig stapper medisterkaka i munnen faller hodet bakover, og tanta hiver etter luft. Vennlig rekker Gilbert tanta tennvesken, men det gjør jo bare vondt verre. Med lighteren som han sikkert har passet i hånda under hele middagen tenner han på i tantas gap. Tanta besvimer og hele middagen forvandles til et kaos! Foreldrene er sjølsagt sinte på Gilbert. Tanta overlever uten varige mén. Med en viss stolthet konstanterer Gilbert at han har klart å fullføre planen sin...

SPRÅK OG LAYOUT:

Mellomstor skrift. Avsnitt. Sort/hvitt illustrasjoner.
Bokmål. Grei å lese.

ALDERSTRINN:

Passer best i alderen 9-12 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Tema: Allergi.
Boka vant Brageprisen i 1998.
En levende, annerledes, humoristisk og grotesk fortelling! Illustratøren setter absolutt sitt preg på fortellingen med sine karikerte og burleske tegninger.


BOK:
Løveid, Cecilie:
Lille Pille og lille Fille i den dype skogs ballett
Illustrert av Hilde Kramer
Gyldendal Tiden 1998. 29 s.
ISBN 82-478-0128-0. Kr. 189,00
Bildebok

INNHOLD:

Boka handler om Lille Fille og Lille Pille, to venninner/skogvesener som bor i skogen. De sitter i hvert sitt hus og drømmer; den ene om kjoler og den andre om katter. Begge får øye på en annonse i avisen om en ballettforestilling. Begge er sikre på at Den Fryktelige Pike er tilbake i Den Dype Skog. Den ene tar på seg STERKE KLÆR, den andre SIKRE KLÆR og så farer de mot den andres hus uten å vite om hverandre. Huset er tomt, dermed tror begge at Den fryktelige Piken har tatt den andre.
Boken handler også om Skogkatt som gjerne vil være med på forestillingen. Han vil litt for mye og klarer å knuse egget til ballerinaen, og faller ned i en luke i scenegulvet. Etter å ha vært på kostymerommet og laget seg flotte kjoler, ender Lille Fille og Lille Pille samme vei som Skogkatt, nemlig ned i scenegulvet. Der nede treffer de Lille Rille fra Den Andre Skogen som er danser og den store overraskelsen i forestillingen. Alle har funnet danseeggbiter fra det knuste egget, og det blir et fantastisk lysshow med disse eggeskallbitene.

SPRÅK OG LAYOUT:

Bildebok med illustrasjoner laget i gouace på pastellbunn med varme og klare farger.
Skrifttypen varierer i størrelse og type og forsterker tekstens innhold.

ALDERSTRINN:

Passer for barn fra 3-8 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Dette er bok nummer to om Lille Pille og Lille Fille. Den første het »Lille Pille og Lille Fille i Den Dype Skogs Teater». Det kan være en fordel å ha lest den første boken for f.eks å skjønne hvem Den Fryktelige Piken er. En spennende og mystisk bok hvor leseren etter hvert blir grepet av fortellingens magi. Et flott samspill mellom forfatter og illustratør.


BOK:
Männikkö, Lise:
Såret engel
Cappelen, 1998. 227 s.
ISBN 82-02-18241-7. Kr.198,00

INNHOLD:

Lissen skal begynne i ungdomsskolen, på ny skole og med nye klassekamerater. Hun kommer ikke i samme klasse som bestevenninnen Charlie. Charlie finner seg nye venner, og Lissen føler seg alene. Hun bestemmer seg for å legge av seg prektigheten sin og begynner bl.a. å smugrøyke og får etter hvert venner i den nye klassen. Hun er også svært opptatt av å få seg en kjæreste, og det bør aller helst være Finn, redaktøren av skoleavisa. Men Lissen må ta til takke med Vidar fra klassen.
Lissen bor alene sammen med moren sin. Hennes finske far forsvant ut av Lissens liv da hun var 2 år, og hun har ikke sett ham siden.
Lissen spiller mye på sin finske arv i den nye klassen, lyver om faren og vikler seg inn i vanskelige situasjoner.
Faren tar etter hvert kontakt. Det viser seg at hun har en liten halvbror, og det blir avtalt at Lissen skal besøke faren i Helsinki. Boken avslutter med dette besøket, og det aner oss at møtet med faren kan bli en skuffelse for Lissen.

SPRÅK OG LAYOUT:

Lett språk. Relativt stor typografi og kapittelinndeling.
Ingen illustrasjoner.

ALDERSTRINN:

Passer fra ca 12 år og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En bok om en ung jente som er usikker på seg selv og sin egen identitet.
Forfatteren går ikke dypt ned i problematikken, men boka er lettlest og grei.


BOK:
Newth, Philip:
Flammenes herre
Historien om Dsjengis-Khan
Omslag og illustrasjoner: Iraj Nouri
Gyldendal Tiden 1998. 76 s.
ISBN 82- 428-0264-3. Kr. 248,00

INNHOLD:

Dsjengis-Khan er død. Han døde under beleiringen av Ningxia. (I våre dager heter byen Yindjuan. Den ligger i Nord-Kina.) Han blir ført tilbake til Karakorum, hovedstaden i Mongolia. Der ligger han i sitt telt, mens begravelsen planlegges. Han første kone prinsesse Börtei og en av hans feltherrer Mukali sitter i et av naboteltene og spiser. Shahriar, en ung slave fra Bukhara og en av mange fanger som mongolerne tok med seg som slaver, serverer og går til hånde.

Forfatteren lar prinsessen og feltherren (som er historiske personer) minnes Dsjengis-Khans bedrifter. De tvinger Shahriar til å høre på. Slik setter forfatteren deres heltehistorie opp mot den historien slaven kjenner som representant for de erobrede og undertrykte. Fortellingen blir brutt opp av faktaavsnitt, som supplerer og verifiserer det prinsessen og feltherren forteller.
Dsjengis-Khan fremstilles som en dyktig og grusom erobrer.
Han la under seg store deler av Asia, deler av Russland og Midt-østen. Der Dsjengis-Khan slapp, fortsatte sønnene og Europa var truet. Under Dsjengis-Khans ledelse meiet mongolerne ned for fote og la under seg mer enn hundre folkeslag og ødela og plyndret alt som kom i deres vei.

SPRÅK OG LAYOUT:

Alle sidene i boka er pyntet med ornamenter i hjørnene. De samme ornamentene går igjen gjennom hele boka. De fleste illustrasjonene er informative svarthvitt tegninger som illustrerer handlingen.
Boka har fire vakre helsides fargeillustrasjoner og kart som viser Dsjengis-Khans rike.
Godt språk og spennende layout.

ALDERSTRINN:

fra 12 år og oppover

ANDRE OPPLYSNINGER:

Forfatteren har et spennende opplegg. Han kan både skrive og fortelle, men bokas format er lite (76 s.) og stoffet svært stort.
Det blir mye oppramsing av grusomheter, og bare i mindre grad får vi innsikt i mongolernes kultur , religion og levesett.
Alt i alt en litt for komprimert - men velskrevet historisk faktabok for unge lesere.


BOK:
Newth, Philip:
Spook; en spøkelseshistorie
Aschehoug 1998. 141 s.
ISBN 82-03-24236-7. Kr.178,00

INNHOLD:

Helene på 9 år og mormor bor på en stor herregård i England. Foreldrene har alltid reist mye. For tiden sitter de i fengsel i Sør-Amerika. Resten av familien har de ingen kontakt med. Men det gjør ingen ting for mormor finner på de underligste ting, og Helen kjeder seg ikke et sekund…
Mormor blir syk, og hun må på sykehus. De leter etter noen av familien til Helen, for hun kan jo ikke bo alene. Dermed flytter den onde oberst Bad-Blood og den forferdelige Bigot inn på herregården. Helen får ikke gå på skolen eller treffe andre barn. Hun får lite mat, men hun får etter hvert en venn; spøkelset Spook som er et spøkelse fra før menneskets tid. Han er på jakt etter et menneske som kan være glad i ham, som vil være hans venn. Da kan han dø i fred og slippe å vandre i all evighet. Spook hjelper Helen. Obersten og frøken Bigot får smake litt av sin egen medisin, og blir til sist satt i fengsel. Mamma og pappa kommer hjem, og alt blir bra.

SPRÅK OG LAYOUT:

God skrift. Korte kapitler. Mange avsnitt.
Bokmål.

ALDERSTRINN:
Passer for 9-12 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Genre: spøkelser og fantasi
En spennende og morsom spøkelseshistorie med lykkelig slutt, godt egnet til å kurere redsel for spøkelser hos leseren.


BOK:
Nicolaysen, Marit:
Svein og rotta på feriekoloni
Illustrert av Per Dybvig
Ascehoug, 1997. 99 s.
ISBN: 82-03-24201-4. Kr.158,00

INNHOLD:

Svein (9 år) skal på feriekoloni denne sommeren. I siste liten bestemmer han seg for å ta med hetterotta si, Halvorsen, sjøl om den egentlig skulle være hjemme.
Svein blir kjent med Thomas på bussen. Det blir til at Svein skal ligge i overkøya over Thomas. Halvorsen blir plassert i soveposen. Siden den attpåtil ligger i overkøya satser Svein på at den holder seg der. Men en natt våkner Svein av noe som høres ut som panikk på jenterommet. Hans første tanke er brann, men da han oppdager at Halvorsen er borte, skjønner han at det sannsynligvis er noe annet...Jentene hyler av skrekk. Mens de andre går ned til frokost, må Svein finne Halvorsen. Svein tar med seg Halvorsen ned til matsalen - stiv av skrekk foran møtet med Anne kokk.
Men Anne kokk lar Svein og Halvorsen få bli på en betingelse. Betingelsen er at Anne Kokk får strikke et haletrekk til Halvorsen og Halvorsen må bo i et bur i skjulet. Etter at Halvorsen er blitt kjent svermer jentene rundt ham. Dessuten er Halvorsen til god hjelp når Kim, leirens kvalmeste gutt, ypper seg på Svein...

SPRÅK OG LAYOUT:

Stor skrift.
Avsnitt. Sort/hvitt illustrasjoner.
Grei å lese.

ALDERSTRINN:

Passer best i alderen 6 - 10 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Dette er ei ny bok om Svein og hetterotta Halvorsen.
En morsom og spennende bok!
Per Dybvigs humoristiske strek passer godt til forfatterens morsomme og friske fortellinger.


BOK:
Nilsen, Tove:
Sitronsol
Illustrert av Malgorzata Piotrowska
Aschehoug 1998. Upag.
ISBN 82-03-24220-0. Kr. 158,00
Bildebok

INNHOLD:

Pia og Maria er på ferie med mor og far i Hellas. De besøker spisestedet til Kostas og Melena. Rett over veien holder slakteren Salini til. Han skjærer opp døde dyr med den skumle kniven sin. Utenfor slaktebutikken står et lam bundet, og Pia og Maria bestemmer seg for å redde lammet fra slakterens kniv.

SPRÅK OG LAYOUT:

Lett å lese.
Nydelige illustrasjoner av Malgorzata Piotrowska.

ALDERSTRINN:

4-7 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Selve historien om å reise på ferie til Hellas er ganske enkel.
Den kjente illustastratøren hever boka opp mange hakk med sine flotte illustrasjoner.
Stikkord: å reise på ferie.


BOK:
Nilsson, Ulf:
Skrekkøglenes dal
Oversatt av Øystein Rosse
Cappelen 1998. 132 s.
Detektivserie for unge lesere; 5
ISBN 82-02-17924-6. Kr.129,00

INNHOLD:

Hovedpersonen er en gutt i 12-13 årsalderen. Faren til kameraten Göran har fått ny jobb som karttegner i gruveselskapet. Sammen med venninnen Katarina blir han invitert til å bli med en tur ned i gruva. Kullgruva er egentlig restene av en skog som eksisterte for mange millioner år siden. Innerst inne er det en mystisk plankedør fastspent med en bom. Den tidligere kart-tegneren var amerikaner og forsvant på mystisk vis. På karttegnerens kontor er det blant annet et oljemaleri som ikke er tørt ennå. Maleriet har altså amerikaneren malt like før han forsvant. Bildet viser en «grønn verden» med 3 mørke huleåpninger. Alt er rammet inn i en glassboble.
Mens vennene blåser av det, vil hovedpersonen finne ut av den mystiske saken.
Han finner amerikanerens gamle adresse, mannen i huset er pensjonert kullgruvehogger. En natt bestemmer de seg for å utforske hva som skjuler seg bak den mystiske døra.
Mannen sovner av utmattelse underveis, men hovedpersonen finner til slutt den «grønne verden» på egenhånd i en glasskuppel under havet. Hovedpersonen blir angrepet av store skrekkøgler og en tyrannosaurus. Samtidig har menneskene på havet begynt å knuse noe de tror er et berg på havbunnen. Den underjordiske verden går i oppløsning, og ingen tror ham da han vel oppe i gruva forteller hva han har opplevd.

SPRÅK OG LAYOUT:

Mellomstor skrift. Kapitler.
Bokmål. Grei å lese.

ALDERSTRINN:

Passer best i alderen 10-12 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Emne: Forhistoriske dyr.
Spenning, litt grøss, i «fantasy»-genren.


BOK:
Nyhus, Svein:
Pappa!
Gyldendal Tiden 1998.
ISBN 82-478-0315-1. Kr. 189,00
Bildebok

INNHOLD:

Tommy sitter i sengen og tenker på pappaen sin. »Jeg lurer på hvor pappa er akkurat nå,» tenker Tommy. Pappaen hans som er verdens sterkeste, som kan alt, tør alt. Han er kjempesterk og kjempesnill.
Men pappa er ikke der, så Tommy fantaserer videre om alt en pappa kan være;
Og der kommer pappa gjennom vinduet; kjempelang, sterk og stilig. Pappa kommer inn med en flott rød sportsbil, eller han har hendene fulle av presanger. Pappa kan trylle, bokse, sparke fotball – og han bare ler av krokodiller, vulkaner og spøkelser.

SPRÅK OG LAYOUT:

God leselig skrift.
Duse, eventyraktige tegninger.
Bildene og teksten utgjør en helhet, selv om det er bildene som bidrar til dybden og assosiasjonene i boka.

ALDERSTRINN:

Førskolealder og opp til 9/10 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En litt vemodig historie om en liten gutt som drømmer og fantaserer om sin fraværende pappa. Bildene er fulle av detaljer som gjentas og lades med symbolverdier etter som fortellingen tar form.
For denne leseren er det fineste stedet i boken der hvor Tommy forteller at faren har en hemmelig tatovering. På tegningen ser vi tatoveringen som fremstiller Tommy i et hjerte.


BOK:
Olsen, Pål Gerhard:
Tigrene finner formen
Gyldendal Tiden 1997. 193 s.
ISBN 82-478-0146-9. Kr. 168,00

INNHOLD:

Chris er spiss, mens Tore er keeper på fotballaget Tigrene. Høstens store mål er Nordby-cupen. En kveld Chris er på vei hjem blir han overfalt av en ungdomsgjeng mellom T-banen og hjemmet. De stjeler skoene hans. Sammen med Tore bestemmer Chris seg for å finne ut hvem som står bak. Det viser seg å være en ungdomsbande som stjeler merkeklær og dyre sko. Sjøl om gjenglederen, Franz Ferdinand, har truet dem på livet og ødelagt syklene deres, melder de fra til politiet.
Chris savner kjæresten Miranda som har flyttet til Tromsø for et år, men de holder kontakten via e-mail. Tore får selskap i målet av keeperen Reidun, ei jente som han forelsker seg i.
Tigrene blir slått ut i semifinalen i Nordby-cupen, men de er kjempefornøyde med at de slår ut erkerivalene Flatåsen i kvartfinalen.

SPRÅK OG LAYOUT:

Mellomstor skrift.
Kapitler.
Grei å lese.

ALDERSTRINN:

Passer best i alderen 10-12 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Dette er andre bok i serien om fotballaget Tigrene. En god og spennende bok med driv i.
Emne: Fotball og detektivarbeid.


BOK:
Osland, Erna:
Sikkert som S
Illustrert av Rolf Janssen
Det Norske Samlaget 1998. 61 s.
(Sirius)
ISBN 82-521-5296-1. Kr. 149,00

INNHOLD:

Sara og Siv har samme skolevei og går i samme klasse. Men de går hver for seg og synes at den andre er hoven, sur og dum. Ille blir forholdet dem imellom når de oppdager at de er forelsket i den samme gutten, Sverre.
Jentene tegner hjerter, S-er og Sverre i kladdebøkene sine. Katastrofen skjer når læreren tvinger dem til å sitte ved siden av hverandre i gruppe-arbeid. Under gruppearbeidet begynner de å krangle om et viskelær, og krangelen utvikler seg til et skikkelig slagsmål. Læreren får til slutt skilt »kamphanene» og beordrer alle tilbake til plassene sine. Sara og Siv tar med seg feil kladdebok tilbake til sin egen pult. Hvordan skal de greie å få boka si tilbake før den andre ser innholdet?

SPRÅK OG LAYOUT:

Korte kapitler. Mellomstor skrift og god linjeavstand.
Korte setninger. Lettlest.

ALDERSTRINN:

Fra 8/9 år og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Historien skjer i løpet av en skoledag. Kapitler som skolevei, time, friminutt, etc.
Godt skildret jentekonflikt. Om sjalusi. Rivaliseringen mellom "Tuppen og Lillemor" blir brutt på barns vis, ikke gjennom prat, men gjennom lek.
En både spennende og morsom historie.


BOK:
Rise, Ola By:
God i mål : treningstips for små og store keepere
Gyldendal Tiden 1998. 121 s.
ISBN 82-478-0240-6. Kr.198,00

INNHOLD:

Lærebok om å bli en bedre fotballkeeper. Hovedtema er motivasjon, mental trening og trening av fysiske ferdigheter. Boka favner om alle faser av spillet - om feltarbeid, plassering, grep etc. Tidligere landslagskeepere Ola By Rise gir her verdifulle råd og treningstips – fulgt opp med gode, instruktive fotografier.

SPRÅK OG LAYOUT:

Mellomstor skrift. Kapitler.
Både sort/hvitt illustrasjoner og fargebilder.
Bokmål. Lett å lese.

ALDERSTRINN:

Passer best i alderen 10-15 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Emne: Fotball.
Utgangspunktet for boka er den skriftlige oppgaven forfatteren leverte på Norges Fotballforbunds høyeste trenerkurs 1996/97. Den ble vurdert så bra og pedagogisk spennende at man ville gjøre den tilgjengelig for flest mulig interesserte. Dermed ble det bok av den.
Dette er en meget bra og komplett lærebok som helt sikkert vil komme til nytte.


BOK:
Ruepp, Krista:
Midnattsrytteren
Illustrert av Ulrikke Heyne
Oversatt av Øystein Rosse
Damm, 1999. 59 s.
Leseløveserien
ISBN 82-517-8811-0. Kr.119,00

INNHOLD:

Charly er glad i hester. Hun blir gode venner med skimmelen »Stjerneglans» som eies av den sure og sinte Albert Grimm. En natt tjuvlåner hun hesten og rir i galopp langs stranda. Hun observeres av Tjukke-Knut som tror han ser et spøkelse. Grimm oppdager at hesten er borte. Han går ned til stranda og får øye på hesten og jenta. Hesten løper ut, og kaster Charly av. Grimm tar Charly med tilbake til huset sitt, og de blir venner. Charly får seinere lov å ri »Stjerneglans». Tjukke-Knut sørger for å spre historien om den nifse midnattsrytteren i landsbyen. Verken Charly eller Grimm forteller ham hvordan det egentlig henger sammen.

SPRÅK OG LAYOUT:

Stor skrift. Mange spennende fargeillustrasjoner.
Bokmål. Lettlest.

ALDERSTRINN:

Fra 7 - 10 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En OK bok i Leseløveserien, men den egner seg neppe for de aller ferskeste leserne.


BOK:
Røsholdt, Ole:
Med gilde smykker og kvasse sverd:
bronse- og jernalder i Norge
Illustrasjoner av Niels Hartmann
Gyldendal Tiden 1999. 84 s.
ISBN 82-478-0238-4. Kr.198,00

INNHOLD:

En fagbok med skjønnlitterære innslag om livet i bronse- og jernalderen, hovedsakelig i Norge, men med noen referanser til fjernere land. Boka er delt inn i 11 kapitler, de fire første om bronsealderen. Det er gode kildeanvisninger til videre lesing. Kapitlene er følgende:

Bronsealderen ca. 1800 – ca. 500f.Kr.:

Jernalderen ca. 500 f.Kr. – ca. 800 e.Kr.:

SPRÅK OG LAYOUT:

Språket er godt. Typene er ganske store og teksten satt i tre spalter på hver side.
De skjønnlitterære innslagene er skilt ut med gul bakgrunn, korte faktaspalter under overskriften »Visste du …. »med blått.
Boka er rikt illustrert både med fotografier av gjenstander og helsides fargeillustrasjoner av Niels Hartmann.

ALDERSTRINN:

Passer fra 10 år og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

De skjønnlitterære innslagene fungerer som en inngang til forestillinger om hvordan livet artet seg i bronse- og jernalderen. Illustrasjonene gjør det samme. En bra bok å bruke i skolen.


BOK:
Sandberg, Kristin:
Hodejegere
Illustrert av Malgorzata Piotrowska
Aschehoug 1998. 46 s.
ISBN 82-03-24234-0. Kr.158,00

INNHOLD:

Klovnen jobber hos en feit skredder. Der skal han underholde kundene mens de venter. Han trives slett ikke med det. Han vil ikke være klovn, han har bare blitt det fordi familien hans har vært klovner de siste hundre årene.
En dag sier han stopp, han vil ikke lage ablegøyer resten av livet. Han rømmer ut et vindu og havner på fortauskanten der han forstyrrer alle de travle menneskene. Fra fortauskanten blir han feiet ned i kloakken der krokodiller og panserfisk er etter ham. Heldigvis redder han seg i land på ei gresslette. Der bor mormora hans i et tre. Av mormor lærer han at hvorfor er et bra ord, mens alltid og aldri er farlige ord. Mormor er på flukt fra hodejegerne, de som vil ha makt over hodene våre.
Hun rømmer videre mens klovnen må vente for å møte dem. Han blir venner med en rytter som alltid har hatt en stor sorg, og en rimsmed som alltid har båret en stor hatt.
Når hodejegerne endelig kommer, ser de tre vennene mange kjente i hodejegernes hær. Men klovnen stiller spørsmål hele tiden, og hver gang krymper hodejegernes hær litt. Og vennene vinner kampen mot hodejegerne.

SPRÅK OG LAYOUT:

Ganske små typer.
God linjeavstand.
Fargesterke illustrasjoner i en blandingsteknikk som passer godt.

ALDERSTRINN:

En form for allalders bok som antagelig er ment fra 8/9 år og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Forfatteren har nok et budskap – om det å tenke selv -, men boka er heller vanskelig tilgjengelig. Den har noe eventyraktig over seg, men er ellers vanskelig å anbefale for noen.
Selv om budskapet er flott, fenger den ikke helt. <


BOK:
Sande, Hans:
Oldemor ligg i frysen. Blip.
Gyldendal Tiden, 1998. 92 s.
ISBN 82-478-0441-7. Kr.189,00

INNHOLD:

Hovedpersonen lever i 2138. Via nettet får vedkommende vite at oldemora ligger i fryseren og skal tines opp. Der har oldemor ligget i 100 år. Hun lot seg fryse ned den gangen fordi hun hadde kreft. Når oldemor våkner har hun hardingfela ved sin side og kan spille »Vårslåtten» for oldebarnet sitt. Språkmessig har de vanskelig for å forstå hverandre. Oldemor er sulten og får lyst på lefse og smultringer , men i følge menyen på lommekompisen til oldebarnet er dette utgått som matrett.
Oldemor vil gjerne bli kjent med andre mennesker, men oldebarnet kjenner ingen andre mennesker… Endelig får de kontakt med en pussig skribent som bor bak en låst dør, han bruker fremdeles blyant og papir. Oldemor forelsker seg og ber skribenten med på dans. Det er ikke lett å komme seg ut når de må snike seg forbi kyberserkenes saksearmer. Kyberserkene forteller at naturen og de fleste menneskene døde under krigen mot kyberserkene. Til slutt får oldemor likevel komme ut å høre fuglekvitter og se klar luft.

SPRÅK OG LAYOUT:

Mellomstor skrift.
Kapitler. Nynorsk.

ALDERSTRINN:

Passer best fra 12 år og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En framtidsroman for ungdom.


BOK:
Sem, Gunnar:
På flukt i fremmed land
Gyldendal Tiden, 1998. 165 s.
ISBN: 82-478-0322-4. Kr.179,00

INNHOLD:

Året er 1666. Seksten år gamle Daniel er arbeidsgutt hos onkel Peder i Larvik. Daniel får tilbud om å bli med et av de hollandske skipene til Amsterdam.
Han skal ta med seg tegninger av et handelsskip til en kjøpmann som onkelen handler med. Sjøkrigen herjer mellom England og Holland.
Daniels skip blir overmannet og mannskapet, inkludert Daniel, blir tatt til fange. Daniel havner i en engelsk fangeleir. Her får han hjelp av den mystiske leirgutten Charles til å flykte. De beveger seg til fots mot London. Underveis oppdager Daniel at Charles er ei jente. Charles innrømmer at hun er Charlotte og egentlig en rikmannsdatter fra London. Foreldrene døde under pesten som herjet London. Dermed ble hun enearving til et stort gods. Farens fetter skjønte at hvis han tok Charlotte av dage ville han få ennå mer makt og rikdom. Derfor er Charlotte forkledd og på flukt. En leiemorder er sendt ut etter Charlotte. Ved å reise til London og oppsøke farens advokat vil hun være i sikkerhet.
Leiemorderen klarer nesten å fullføre oppdraget sitt underveis, men det ender med at leiemorderen blir drept av en hest med vogn. Endelig kommer de frem til London og farens advokat. Farens fetter kidnapper Charlotte for å kreve løsepenger av advokaten. Det bryter ut bybrann og Daniel redder Charlotte i siste liten. Forelskelsen blusser opp og Daniel og Charlotte vil gifte seg. Men først må Daniel til Holland for å fullføre oppdraget sitt.

SPRÅK OG LAYOUT:

Mellomstor skrift. Kapitler.
Bokmål. Lett å lese.

ALDERSTRINN:

Passer fra 11 år og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Det er godt driv i handlingen.
Boka er spennende, men forutsigbar.
Gir bl.a en viss innsikt i 1600-tallets England.


BOK:
Seth, Vikram:
Dyriske fabler herfra og derfra
Illustrert av Ravi Shankar
Gjendiktet av Henning Hagerup
Gyldendal Tiden, 1998, 140 s.
ISBN 82-478-0038-1. Kr. 198,00

INNHOLD:

Fabler. Samlingen har ti Dyrefabler som får oss til å tenke på Æsop eller La Fontaine. De fleste er gjenfortellinger av kjente fabler fra hhv. India (2), Kina (2), Hellas (2) og Ukraina (2), mens de to siste er hentet fra forfatterens eget  hode. Fablene er «modernisert» for vår tidsalder.
Fablene er spennende og morsomme, og de tar ofte uventede og umoralske vendinger.
Alle fablene er på rim, nydelig gjendiktet av Henning Hagerup.

SPRÅK OG LAYOUT:

Liten skrift, 10 fabler som er lik 10 kapitler.
Noen enkle / tynne svart/hvitt illustrasjoner.
Bokmål, mye muntlig språk.

ALDERSTRINN:

Fra 8 år, for familien, og «barn» i alle aldre.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Vikram Seth er en anerkjent britisk-indisk forfatter (Bl.a. for «En passende ung mann»).
Fablene er ikke tilrettelagt for barn, men det er intet hinder for at de kan ha glede av dem.
Egner seg godt til høytlesning i forskjellige sammenhenger.


BOK:
Sivertsen, Solfrid:
På ein krakk, på ein stol
Illustrert av Inger Lise Belsvik
Samlaget 1998. 44 s.
ISBN 82-521-5246-5. Kr.198,00
Bildebok

INNHOLD:

Dette er ei bok med spenstige dikt for skolebarn. Dikta omhandler hverdagslivet, relasjoner mennesker i mellom; »de handlar om deg og meg og livet, og mor og far, og tanter som spør, om skuledagar og dumme dagar, om nye venner – » Det er rytme og spenst over diktene, og forfatteren evner svært godt å se på tilværelsen med »barnets briller».

Kva skal du bli?

Kva skal du bli då, guten min?
Ein som spring fortare enn ein vind!

Men kva skal du bli når du blir stor?
Då skal eg nok bli storebror!

Men når du blir vaksen, kva gjer du då?
Kanskje blir eg ein slik som må

spørje ungar som går forbi:
Kva skal du bli, kva skal du bli!

SPRÅK OG LAYOUT:

God, leselig skrift.
Nynorsk tekst.

ALDERSTRINN:

Passer fra 7 år og oppover.
På mange måter en bok for alle aldre!

ANDRE OPPLYSNINGER:

Inger Lise Belsviks illustrasjoner i linoleumsnitt, gjør denne boka til ei flott bildedbok som kan anbefales alle. Hennes illustrasjoner sammen med en fin layout hever denne boka opp til å bli en av årets mest spennende utgivelser.


BOK:
Skeie, Eyvind:
De ti bud
Illustrert av Akin Düzakin
Cappelen, 1998. 36 s.
ISBN 82-02-17819-3. Kr.228,00
«Bildebok»

INNHOLD:

Engelen Ariella bor i Paradiset sammen med alle de andre englene. Hun blir utfordret av frosken som bor i Livets kilde til å finne skapelsens ti hemmelige ord. Jakten på skapelsens ti hemmelige ord bringer henne på vandring innover i Paradiset, og når hun sover drømmer hun om skapelsen.
En dag blir hun vekket av bankelyder, og nysgjerrig som hun er,  går hun etter lyden for å finne ut av hva bankelydene skyldes. Dette bringer henne til det himmelske marmorbrudd hvor engelen Mikael holder på å hogge ut tavlene med de ti bud.
Etter hvert som tavlene blir ferdige, forteller Mikael Ariella om innholdet i budene og om menneskenes liv på jorden.

SPRÅK OG LAYOUT:

Liten skrift.
Helsides fargeillustrasjoner.
Språket er billedrikt og poetisk.

ALDERSTRINN:

Dette er en barnlig fortelling, men språket og billedbruken er såpass avansert at boken nok passer best fra ca 12 år og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En vakker bok både hva innhold og illustrasjoner angår.
Teksten anskueliggjør de ti budene, og bør kunne brukes både i skolen og i konfirmasjonsundervisningen.


BOK:
Skeie, Eivind:
Reisen til den levende parken
Illustrert av Edvard Moseid
Dyreparken i Kristiansand, 1997. 58 s.
ISBN 82-91855-00-5

INNHOLD:

Det var et fjell mot øst der vinden alltid blåste. Fjellet var dekket med valmuer nesten til topps, og skinte som gull i solen. Derfor ble det kalt «Det gylne fjellet». Like under toppen var det en slette med en kilde og en brønn. På en knause ved brønnen hadde apene satt opp en gongong. Deres oppgave var å lytte til vindene og hva de hadde å fortelle om livet på jorden.
De gylne apene bodde i en grotte i fjellet. Hver morgen steg en av apene ut og slo på gongongen. Dette betydde at en ny dag hadde begynt på jorden. Slik var det i 1000 år, inntil menneskene kom. Menneskene tok makt over jorden, hørte ikke gongongen og ødela livet som var der. De 4 vindene tok tak i problemet og befalte Den gylne ape å reise bort fra fjellet i luftballong. Vindene førte ballongen. Sammen med leguanen reiste apen av sted. På veien plukket de opp andre forlatte dyr. Etter 4 dager kom de endelig fram til den levende parken. Dyrene fant vennene sine og Den gylne apen bygde seg sin egen grotte. Men dersom Den gylne apen så mennesker, gjemte den seg mellom trærne. Det var bare barna som så apen - og hvis de prøvde å fortelle de voksne om det, hørte ikke de voksne etter.

SPRÅK OG LAYOUT:

Stor skrift. Avsnitt.
Fargeillustrasjoner (akvarell).
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Passer best  i alderen 6 - 10 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Den gylne ape er kjent fra TV-programmer i NRK. I Dyreparken i Kristiansand finnes både Tåkeskogen med Den gylne apes grotte og fjellet med gongongen.
Boka er også gitt ut som CD/MC med Hanne Krogh. Det er mye sang i fortellingen, derfor vil det nok være ålreit å bruke boka og CD/MC sammen.


BOK:
Sortland, Bjørn:
Tu Ducs skatt
Serie: Julie og Jonas 1
Samlaget 1997
ISBN 82-521-5103-5. Kr. 198,00

INNHOLD:

Jonas har en far som er journalist. Julia har en mor som er fotograf. De voksne jobber i et ukeblad og skal ned til Vietnam på et oppdrag. Julia og Jonas får være med.
Før de reiser drar Julia og Jonas opp til en internettvenn av Julia; Harry Grønn.. Han forteller at han har oppdaget at det forgår noe mistenkelig i Hanoi. Mange kunstskatter forsvinner, og nå går det rykter om at noe stort holder på å skje. De får beskjed om å holde øynene oppe, og får med seg en mobiltelefon og en PC.
Julia og Jonas kommer i kontakt med en ung gutt i Hanoi, han er tydelig redd. En dag forteller han at faren gjerne vil treffe dem. Han vet mye, men det er mange som er ute etter ham. De  avtaler at de skal møtes dagen etter.
Dagen etter sniker de seg ut, men ingen gutt kommer, bare faren. Han forteller  at sønnen er tatt, og hvis faren ikke gir skurkene løsningen på hvor skatten til keiseren er, får han aldri mer se sin sønn.
Julia og Jonas forsøker på egen hånd å finne ut mer, men blir tatt til fange og kjørt av gårde i en lastebil sammen med den unge gutten. Alle tre blir tvunget ned i noen underjordiske tunneller. Nå ser det ut som alt håp er ute.
Men selvfølgelig blir de reddet og alt kommer for en dag.

SPRÅK OG LAYOUT:

Nynorsk tekst.

ALDERSTRINN:

9-13 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Gammeldags gutt/pikebok hvor alt kan skje, og hvor barna selv står for oppklaringen av mysteriet. En grei bok å gi barn i slukealderen.
Ny serie…


BOK:
Svalheim, Peter:
Himmelkua
Illustrert av Gry Moursund
Cappelen, 1998, <20 bl.>
ISBN 82-02-17896-7. Kr. 198,00
Bildebok

INNHOLD:

KUA kjeder seg. Hun har et traurig liv i fjøset, hvor hun bare spiser, sover, og melker. Hun ønsker å komme ut, se naturen, og hilse på sin gode venn SOLA. KUA drømmer om å løpe omkring, og hoppe opp i himmelen og stige helt opp til sola. De andre kuene mobber henne for disse drømmene. En dag finner hun løsningen. Hestene løper ute i det fri hver dag, så KUA bestemmer seg for å bli hest. Hun flytter over i stallen og blir neste dag ført ut i det fri av en liten stalljente som heter Ingunn. Til å begynne prøver KUA å være forsiktig og oppføre seg som en hest. Men til slutt kaster hun alle hemninger og tar seg en skikkelig »himmeltur». Hun rekker ikke en gang ned og hjem til melketid. Hennes drøm går i oppfyllelse.
KUA går først ned for landing når Ingunn sier at hun må på skolen. Vel hjemme i fjøset blir hun nokså overrasket. Fjøset er tomt. De andre kuene har sluppet ut på sommerbeite. Så KUA blir lykkelig gjenforenet med de andre kuene og er i grunnen godt fornøyd med å være ku.

SPRÅK OG LAYOUT:

Billedbok. Fargesterke og naive bilder som går godt overens med teksten.
Mellomstor skrift. Bokmål. Lett å lese.

ALDERSTRINN:

Fra 5 år og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En både alvorlig, leken og humoristisk bok, fornøyelig illustrert i en barnslig stil.
Handler om at man aldri må gi opp sine fantasier og drømmer.
Hva er vel livet uten drømmer ?


BOK:
Uri, Helene:
Den store faktaboka om språk
Illustrert av Motorfinger
Serie: Oppslagsløve
Damm 1998. 139 s.
ISBN 82-517-8914-1. Kr. 248,00

INNHOLD:

En spennende bok om språk og språkvitenskap for barn fra mellomtrinnet og oppover.
Boka formidler alle aspekter av språk, sett fra forskjellige synsvinkler.
Av emnene som omhandles kan nevnes f. eks. språkhistorie, dialekter, navnemoter, kroppsspråk, gamle skriftsystemer, gutte- og jentespråk osv.  Forfatteren henvender seg direkte til leseren i en muntlig stil. Med  entusiasme, humor, innsikt og god saksfremstilling har hun laget en spennende førsteinnføring i temaet.

SPRÅK OG LAYOUT:

Layouten står i stil til fremstillings- formen og er både morsom og spennende. Den er inspirert av moderne visuelle uttrykksformer, og det er lagt stor vekt på at grafisk design også er en del av språket – nemlig formspråket. Teksten er satt delvis på hvit og delvis på farget bakgrunn, og den inngår som en del av illustrasjonene.

ALDERSTRINN:

Fra 11/12 år og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Boka kan leses i sin helhet. Men hvert kapitel er skrevet slik at det kan lese for seg.
Det er stikkordregister bak i boka og en litteraturliste som oppfordrer til videre lesing.
Formidlet av voksne kan også mindre barn ha glede av boka.
Kombinasjon tema, layout og »moderne» illustrasjonsteknikker har gjort boka til en annerledes og nyskapende fagbok.
Bør finnes på alle skoler og bibliotek


BOK:
Viermyr, Marianne:
Hysj-hysj!
Damm 1998. 98 s.
Serie: Leseløve
ISBN 82-517-8947-8. Kr. 119,00

INNHOLD:

Maggan har fått et problem. Det har dukket opp to hår – der. Og det er så grusomt at hun må skrive det ned – i sin egen hemmelige bok som ingen får lov til å lese.
I løpet av ett sekund ble livet hennes forandret. For Maggans to hår er nemlig ikke som andre tissehår. Ingen har bare to hår – og dessuten skal de være krøllete. Maggans tissehår er rette. Derfor bestemmer hun seg: ingen må se hårene hennes.
Maggan elsker gymtimene, men de kan hun naturligvis ikke være med på lenger. Hun kan jo ikke dusje!
Det blir noen vanskelige uker for Maggan. Hun må sitte og se på de andre som har gym, og hun funderer på hvordan hun skal få hårene til å krølle seg. Krølltang? Nei, krøllene forsvinner igjen etter en stund. Permanent? Kanskje hun skal rømme med danskebåten?
Og så blir hun forelsket i Even. Men er ikke Even mer interessert i Ingunn, tro?
Tilslutt betror hun seg til storesøsteren Eline som kan fortelle at alle tissehår er rette først, og etter noen uker krøller de seg.
Og Even. Han viser henne hva han har i sykkelskrinet sitt. Og det er dødshemmelig! Bare Maggan får se!

SPRÅK OG LAYOUT:

Stor skrift og korte linjer, slik leseløve-bøkene alltid er.
Delt inn i kapitler.
Boken er illustrert med fargetegninger.

ALDERSTRINN:

Passer for lesesvake og andre fra ca 10 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En lettlest bok om å komme i puberteten.
Boken har både humor og alvor.


BOK:
Wahl, Mats og Sven Nordqvist:
Den lange reisen,
En fortelling om en ostindiafarer
Fagkonsulent: Joakim Severinsson
Oversatt av Øystein Rosse
Damm 1999. 97 s.
ISBN 82-517-9009-3. Kr.224,00

INNHOLD:

Den lange reisen starter i Gøteborg i 1743. To gutter i 14 - 15-års alderen kommer seg ombord i Det ostindiske kompaniets skip, Götheborg, som blindpassasjerer. De holder seg skjult til skipet er i romsjø,  slik at de er sikre på å ikke bli satt i land. De får jobb ombord som kahyttgutter. Ferden går rundt Skottland og  til Cadis i Spania. Arbeidet er ikke så hardt for de to guttene, men det er dårlig vær, og den ene plages av sjøsyke. De får både venner og uvenner blant mannskapet. I Spania blir skipet både losset og lasset, og skader på skuta blir reparert, før de seiler videre langs kysten av Afrika.
I Batavia på Java kommer en del nye sjøfolk om bord. Farvannet langs kysten av Indonesia er vanskelig, og Götheborg må gå tilbake til Batavia og ligge der og venter på bør. Mystiske ting hender ombord. På en jakt for mannskapet blir noen drept. Før de kommer til Maco blir den ene av guttene borte. Han må ha falt over bord. Men været har vært bra?.
Endelig kommer de fram til Kanton og vader seg så langt opp i Perleelva som de kan.
Ledelsen forlater skipet for å handle med kineserne. Mannskapet må være ombord. Kineserne er skeptiske til utlendinger. Lasteprammer bringer tutanego, porselen, te, silke osv. ut til
skipet.
På turen hjem er de innom Dover. Her foregår en mystisk lossing. Det er tydelig at noe uregelmessig skal skje, mannskapet får penger for å holde munn. På vei inn til Gøteborg går skipet på grunn på Hunnebådan. Under sjøforklaring forklarer alle den samme historien om papegøyen som hadde fløyet rett i synet på rormannen og ingen blir funnet skyldig i noen forbrytelse.

SPRÅK OG LAYOUT:

Boka har mange illustrasjoner som på en fin måte utdyper teksten.. Sidene er delt opp i spalter, og er satt med relativt store, gode typer. Det gjør  boka  lett å lese.

ALDERSTRINN:

Boka vil kunne brukes i historieundervisningen både på mellomtrinnet og på ungdomsskolen. Leses selv fra 12 år og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

"Den lange reisen" er en spennende og interessant bok, en reiseskildring fra en fjern fortid. Den gir  innblikk i livet ombord på ei seilskute i fart for Det ostindiske kompaniet.  Vi får også vite litt om Sverige på 1700-tallet. Siste del av boka gir faktaopplysninger for dem som vil vite mere.


BOK:
Wikland, Ilon:
Sammeli, Epp og jeg
Illustrert av forfatteren
Oversatt av Øystein Rosse
Damm 1998. <45>s.
ISBN 82-517-8928-1. Kr.168,00
Bildebok

INNHOLD:

Ilon Wikland vokste opp i Estland og forteller her om sin aller første skoledag.
Denne dagen får hun en ny venninne, Epp, som først blir med henne på kafe og etterpå med hjem etter skoletid. Ilons hund, Sammeli, får også være med på leken. De kler seg ut og har det veldig moro helt til mamma kommer hjem...

SPRÅK OG LAYOUT:

Stor skrift. Fargeillustrasjoner.
Bokmål. Lett å lese.

ALDERSTRINN:

Passer best  i alderen 5-8 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En fin bok om vennskap og lek. Nydelige illustrasjoner som utdyper fortellingen.


BOK:
Wilde, Oscar:
Den selviske kjempen
Illustrert av Malgorzata Piotrowska
Oversatt av Mona Lange
Gyldendal Tiden 1998. 24 s.
ISBN 82-478-0268-6. Kr.198,00

INNHOLD:

Hver dag leker barna i kjempens fantastiske hage. Etter å ha besøkt en venn i 7 år kommer kjempen hjem. Han blir sint og tåler ikke at barna leker i hagen hans. Han setter opp et skilt med »adgang forbudt» og bygger en høy mur rundt hagen. Mens våren og sommeren kommer utenfor, forblir det vinter i kjempens hage. En morgen hører kjempen fuglekvitter utenfor. Han tror våren endelig har kommet til hagen. Utenfor leker barna, de fant et hull i muren. Da innser kjempen hvor egoistisk han har vært, og hvorfor våren ikke kommmer.
En liten gutt når ikke opp til et tre hvor det ennå er vinter. Kjempen hjelper gutten, og gutten blir så glad at han kysser kjempen. Kjempen blir gammel, og en vintermorgen ser han ett tre med greiner av gull og frukt av sølv i hagen.
Ved treet står gutten han ga et kyss for lenge siden. Gutten inviterer kjempen med til sin hage som er paradis. Da de andre barna kommer til hagen om ettermiddagen ligger kjempen død ved treet, dekket av hvite blomster.

SPRÅK OG LAYOUT:

Stor skrift. Fargeillustrasjoner.
Bokmål. Lett å lese.

ALDERSTRINN:

Passer fra 7 år og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Et vakkert eventyr som egner seg både til høytlesning og selvlesning.
Vakre illustrasjoner i sterke farger.


BOK:
Wilson, Colin:
Universets mysterier
Oversatt av Marie Qvam
Gyldendal Tiden 1999. 37 s.
ISBN 82-478-0361-5. Kr.178,00

INNHOLD:

Boken er oversatt fra engelsk. Den ble først utgitt av Dorling Kindersley i 1997.
I tillegg til innledningen har boka 14 oppslag som alle går over en dobbel side. Hvert oppslag  omhandler et mystisk fenomen. F. eks. "Gamle mysterier" som omhandler pyramider, sfinxsens hemmelighet, malerier fra etruskiske graver i Italia  og  den tapte Indus-byen Mohenjo Daro.
Oppslaget om "Tapte verdener" forteller om det sunkne Atlantis, om Machu Picchu i Peru, om El Dorado i Venezuela og kong Arthurs Camelot. Her er hellige mysterier, et oppslag om steinens makt, merkelig forsvinninger i luft og til vanns, et oppslag om uhyrer på land, og et annet om uhyrer på havets dyp. Til og med sjøormen i Seljord er nevnt.

SPRÅK OG LAYOUT:

Hvert oppslag består av tekst og bilder.

ALDERSTRINN:

Fra 10 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Svært mange opplysninger er tatt med, og mange forskjellige teorier og spekulasjoner blir nevnt. Bildene er greie nok, men teksten gir flere spørsmål enn svar.

En bok for barn og unge til å bla i og forundre seg over alle de merkelige fenomener som blir presentert..
Boka har stikkordsregister.