Bokgløtt

Utgitt av Skoleetaten i Porsgrunn og Porsgrunn bibliotek

Anmeldelse av
Ingebrigtsen, Dagfinn: Bare Morten.

Gyldendal Tiden 1998. 110 s.
ISBN 82-478-0348-8. Kr.179,00

INNHOLD:

Boka handler om Morten som går i 7. klasse. Morten er liten av vekst og blir utsatt for mobbing. Plageånden "Nesehornet" har bl.a dratt av Morten buksene midt i klassen.
De voksne skygger som regel unna mobbesituasjonene, bortsett fra en gang på kjøpesenteret da en gammel dame kalt "Heksa" kom til unnsetning. Problemene i forhold til "Nesehornet" og savnet etter bestefaren som er død, gjør at Morten rømmer til skogs hvor han pleide å overnatte sammen med bestefar. Her blir han overrasket av uvær og søker ly under et grantre.
Han treffer på "Heksa", eller Henriette som hun heter, og blir med henne hjem til hulen hennes. Hun oppmuntrer Morten om å ta igjen med "Nesehornet" eller Glenn som han heter.
Morten finner ut at Glenn ikke har det noe greit hjemme, og han inviterer ham med seg hjem. De spiller yatzy, spiser pizza og overnatter sammen. Dagen etter gjør Morten gjør opp med Glenn i klasserommet. Det er avtalt spill! Siden er de venner.
Morten drar ut i skogen for å fortelle Henriette om hvordan det gikk med "Nesehornet". Han finner henne død, og gravlegger henne på den plassen hun anviste før hun døde.

SPRÅK OG LAYOUT:

Mange avsnitt. Mye luft på sidene.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Fra 10 år og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Forfatteren beskriver klassesituasjonen og elevene på en troverdig måte. Barn og unge vil sikkert kjenne seg igjen. Han får sagt mye klokt på en enkel måte. Første del av turen i skogen kan bli langdryg for helt unge eller utålmodige lesere.
To alvorlige emner som mobbing og døden blandes her, og det hadde vært enklere å forholde seg til mobbingen som tema i denne boken.
Sekvensen med Morten som begraver Henriette virker ikke troverdig.

Boken fortsetter i "Morten og Slabbedasken"