Indtryk fra Brevik

av I. C. Ramberg

Fra gammel tid har store distrikter av Eidanger staat i nær forbindelse med Brevik. Den allerstørste del av sognet hadde der sit lastemarked, og Brevik hadde til gjenjæld sit vesentlige opland i Eidanger.

Hertil kom ogsaa, at disse 2 nabokommuner utgjorde et prestegjæld og hadde prest sammen. De fleste beboere av øerne blev konfirmert i Brevik, hvor adskillige av dem ogsaa var døbt, og hvor de i regelen hadde sin kirkegang.

Breviks gamle, ærværdige Gudshus var en stor korskirke. Det indre var vakkert og stilfuldt, og særlig var korbuen og alterpartiet utstyrt med en bugnende rikdom av billeder. I korsarmene var der 2 gallerier over hverandre. I anden etage var alle familjegallerierne (tildels indbygget) og tredje etage var for publikum.

Presten Nilsen møtte i Brevik hver onsdag og overhørte konfirmanterne, blandt hvilke (som antydet) ogsaa børn fra det sydlige Eidanger gik med. Denne ordning vedvarte til 1860, da Brevik blev utskilt fra Eidanger og fik sin egen første sogneprest, Adolf Johannes Boye.

Tilstrømningen var de første aar ganske overordentlig, og den nye prest blev næsten forgudet. Især var hans konfirmationer av gripende virkning. Litt efter litt gik det imidlertid tilbake. Boye søkte sig til Moss og Ole Bergersen, der var en fremragende mand, kom istedet.

Noget av det vakreste, jeg kan erindre fra Breviks kirke var korsangen og klokkerne. Svarene blev sunget av et firstemmig kor, og noget saa vakkert hadde jeg aldrig hørt før. De 3 linjeskibe fra Christian 4des tid var ogsaa et attraktionsnumer for os gutter.

Kirkeklokkerne hang i en støpel ved siden av kirkeporten, og dem har jeg heller aldrig hørt make til hverken i indland eller utland. Det var noget eiendommelig betagende i denne malmfulde, sølvrene klang, der ombruste sindet som en røst fra de høiere regioner, et væld av harpetoner fra en bedre verden. Nu er de forlængst forstummet.

Foruten disse to hadde slaguret ogsaa sin egen klokke, der ikke gav de andre stort efter i skjønhet. Timeslagene faldt ganske langsomt, omtr. 5 sekunder mellem hvert. Det varte saaledes henved et minut naar uret slog 12.

Der laa likesom en vis vemod over disse langsomme slag, men paa samme tid noget høitidelig. Slumrende anelser fra sjelens dyp rørtes, anelser om den store paaskemorgen, da der skal kimes høit i sky for Ham, som har sagt: Se jeg kommer snart, og min løn er med mig!

En søndag først i 60-aarene skulde presten Lammers predike i Brevik. Jeg kan ikke si, hvor jeg glædet mig til at faa se og høre denne merkelige mand. Teksten var "den store nadvere", anden søndag efter trefoldighet. Den mand prediket sandelig med myndighet, særlig synes jeg endnu at høre de ofte gjentagne ord, som han sterkt betonet: "De vilde ikke komme"!

Den 17de mai 186l. Andre festligheter.

Hvem der hadde tat initiativet til, at denne dag blev feiret paa en saa storartet maate, kjender jeg ikke til. Vist er det, at Brevik dengang hadde en hel del interessert ungdom, damer som herrer, der viste at være i besiddelse av utmerket dygtighet i ledelsen av dagens program, der vistnok maatte ha betydelig beslag saavel paa inhærdig arbeidskraft som paa borgernes offervillighet.

Mulig at den drivende kraft, der stod bak det hele, var borgerskolens dygtige og varmhjertede bestyrer, cand. teol. Frd. Huusher, (1825-1894), der var i høi grad interessert for fædrelandet og dets ungdom. Telegrafist Andersen nævnes ogsaa som en dygtig arrangør.

Saavidt jeg kjender til, hadde der paa stedet aldig før været nogen tilstelning den 17de; det var derfor saameget rarere, at det rikholdige og velvalgte program kunde faa en sft holdig utførelse.

Paa en slette øverst oppe paa Trompebakken, hvor postveien fra Eidanger dengang gik, var opført en dansesal med restaurationslokale ved siden. Allernordligst paa Breviksaasen likeledes ved siden av postveien var maistangen reist. I nærheten stod talerstolen, og i en liten skraabakke var bygget et galleri med plads for byens unge damer alle av noblessen, og alle hvitklætte. Om disse utgjorde den feminine bestanddel av festkomiteen eller ei, derom er jeg den dag i dag i uvishet; men at de sat der, det er aldeles vist, hvilket vi senere skal faa nærmere bekreftet. Dagens festligheter blev igrunden indledet om formiddagen med en voldsom kanonade fra Grubbehaugen. De egentlige festligheter tok derimot sin begyndelse om eftm. kl. 4 med tale for dagen.

Saadant noget som maisløifer, faner eller fanetog var endnu ikke kommen paa mote. Folk fra land og by samlet sig efterhaanden oppe ved talerstolen; for der skulde jo festligheterne begynde. Damerne hadde indtat sine pladse paa galleriet, og alt var klappet og klart. Før vi gaar videre, maa vi si et par ord om galleriet. Det var utstyret med 4 bænkerader og 5 sitteplasse paa hver bænk. Det var ca. en meter høit i nedre kant og hvilte paa 4 spinkle stolper, der hadde en ganske betænkelig likhet med lægtestumper og som var nedrammet i jorden. Nu er der desværre ikke langt til fjeldet paa Breviks-aasen - ja nu vil jeg ikke si mere om dette, men la kjendsgjerninger tale.

Til fastsat tid besteg overlæreren uten videre dikkedarier talerstolen. Det var mand, som ikke var forknyt. Først kom nogle ord, om hvad det var for en dag, vi nu feiret. Saa kom slag i slag begivenheterne fra 1814 med krig og blodsutgydelse, sult og barkebrød og underkuelse.

Saa skildret han, hvordan vi nu hadde det og henvendte sig derpaa til de gamle blandt tilhørerne i følgende ordelag: Tænker Eder nu om, I gamle, hvorledes vi hadde det for 47 aar siden, og hvorledes vi nu har - det! - Bums der ramler galleriet med alle frøknerne overende! Tyngden var blit for stor og bæreevnen svigtet. Under avbrutte dæmpede hyl ruset de skrækslagne skjønheter sammen i en haug, den ene ovenpaa den anden.

Det saa fra først av litt lurvet ut; men da man erholdt klarhet over, at ingen var kommen til skade, tok man hele katastrofen fra den gemytlige side som en harmløs og morsom avveksling i festligheterne.

Galleriet laa nu paa jorden; men bænkene stod i orden som før. Damerne la atter beslag paa sine plasse, og ikke en levende sjel var bange længer. - Under denne avbrytelse hadde imidlertid de gamle faat god tid til at tænke over, hvordan de hadde det for 47 aar siden. Den avbrutte festtale kunde nu gaa for sig i ro, da ingen lignende demonstrationer indtraf.

Saa begyndte løierne ved maistangen. Paa kransen hang, forskjellige gjenstande for gutter: En skoleransel, en tollekniv, en skoletavle og en pakke o.a.m. Pakken var den gjæveste; den skulde inneholde et buksetøi.

Unge herrer fra byen, blandt hvilke jeg husker nuværende postmester Aschehoug og telegrafist Andersen, betjente, vexelvis linjen. Enkelte smaating blev snart nappet; men pakken solgte man ikke for saa godt kjøp. En gut fra Eidanger, Jacob Olsen Ørvik, lot til at ha de bedste chanser. En gang var han næsten klods op i toppen og strakte allerede haanden op for at ta pakken; men saa nappet Aschehoug i snoren, og fyren gled ned igjen uten pakke. Ved denne leilighet gik der en mumlen gjennem forsamlingen. Man mente, at Jacob hadde fortjent at faa den. Og fik den gjorde han ogsaa, skjønt han hadde slemme konkurrenter.

Man la imidlertid mærke til, hvorledes den ene efter den anden blev utarmet og maatte trække sig tilbake; men Jacob var den seigeste og knep tilslut pakken. Han var den gang i 15 aars alderen, og gik til konfirmation. Han døde paa amtssykehuset for et par aar siden.

Da stangen var ribbet, skulde kaproningen begynde. Folkemassen strømmet da ned til toldbodbryggen, der straks var "svart" av mennesker.

Kun 2 baatlag deltok i konkurrancen, 2 mand i hver kog, hver mand med en langaare og en ung herre baki til avbalansering av farkosten og til at betjene roret.

Den ene kog blev roet av lods Jacob Johnsen og broderen stuer Kristen Johnsen ; ved roret sat handelsbetjent Jens Sørensen.

Den anden blev roet av laerne Halvor Baar og Carl Andersen (?); styrmand var brændevinshandler Vetle Sørensen. Den opstillede præmie var 6 sølvspiseskeer.

Saa kom det store øieblik, da kampen skulde begynde. Baatene laa side om side utenfor bryggen færdige til start. Aandeløs stilhet i forsamlingen.

Jeg hadde tat plass paa "Vistedaasen" bak toldboden og kunde derfra tydelig høre, at der blev tællet: 1-2-3!

Som en utskutt raket farer baatene avsted ut sundet, forbi sætertangen og østover Eidanger-fjorden alt, hvad aarer og rygstykker kan taale.

Merkebaaten laa mittfjords, og den skulde rundes, og saa tilbake til toldboden igjen. Ei, der røk en tolle paa den ene baat; manden paa ryggen i baaten. En ny blev øieblikkelig indskiftet; men nu fik brødrene Johnsen et litet forsprang og gik av med seiren.

Saa var det dansesalen da. Musikken blev utført av 2 dygtige fiolinspillere fra Bjørntvet i Solum; de var derfor bedst kjendt under navnet "Bjørntveterne".

Disse 2 hadde i mange aar været faste musikere paa "Limisalen" og senere paa "Fønix" i Skien og bruktes ogsaa ved alle bryllupper.

Ole Bjørntvet døde for et snes aar siden, og da hadde han i adskillige aar været blind; men han var ikke destomindre en stadig tilhører i v. Porsgr. kirke, hvor jeg ofte saa ham.

Da musiken strøk op, var dansen straks igang. Hele kvelden og natten utover gik det løs med valser og reinlændere, skotsker og galopader, polka og mazurka, samt halling og springdans ikke at forglemme.

I departementet ved siden blev der drukket og spillet kort. Hver har jo sin lyst. Naar begeistringen gik for høit, kom politi Ravnsberg og stampet i gulvet med sin tykke stok eller trakterte den brølende over rygstykkerne. Kristofersen holdt sig nede ved torvet, hvor der ogsaa blev danset og drukket.

Fyrværkeriet, som blev avbrændt fra det sydligste punkt av Sæteraasen, var aldeles storartet. En mængde raketter blev sendt i alle retninger utover land og fjord, ja de kom endog fræsende langs jorden bort imellem briskebuskene og folkemasserne, saa det var som et under, at ingen ulykke hændte.

Dette herlige naturspil kunde sees over hele Brevik, samt over store partier av landet omkring Eidanger-fjord og "Strømmen". Det var en overmaate heldig avslutning paa festligholdelsen av denne for byen og dens omgivelser isandhet merkelige og minderike dag.

Den 4de november 3 aar efter, altsaa 50 dagen for foreningen med Sverige (1864), var der ogsaa nogen festligheter i Brevik. Om formiddagen holdt Boye takkegudstjeneste i kirken. Av denne høitidelighet kan jeg ikke huske stort andet, end at vi sang salmen: "Lover den Herre". Om aftenen var hele byen illuminert, og adskillige mennesker var paa benene trods det øsende regnveir.

En anden virkelig traditionel festlighet, som kom igjen hvert aar, var St Hansaften. Ved denne anledning moret man sig med baal og brand øverst paa Breviks-aasen likesom den stille fjord blev dekorert med brændende tjæretønder.

Naar saa tønderne og de gamle fortørkede prammer var fortært, blev man mottat med aapne arme i vertshusene og dansesalen paa torvet forutsat, at man hadde noget at betale med da.

Men en hel del mennesker tok ikke ind noget sted, men strøk i mindre flokke eller parvis omkring i gaterne om natten. Utpaa morgensiden naar søvnighet og træthet for alvor indfandt sig, drog man hjem.

En væsentlig del av disse ungdommelige gatesværmere var vistnok fra de tilstøtende strøk av Eidanger og Bamle.

Denne St. hanssjau var i de dage gaat saa at si i blodet, saa at det blev anseet som en selvfølge, at enhver ung gut og pike maatte være med og ture "St. Hans-Vaka" i Brevik.

Der var liv og velstand i byen i de dage. Hivning og heisning, opsang og skraal hele dagen, og paa bryggeplasse og tomter var hundreder av hænder i virksomhet.

Naar man i stille veir kom roende over Eidanger-fjorden henimot Brevik, kunde man allerede paa lang avstand høre larmen av det svulmende liv, som rørte sig i byen og fremfor alt paa havnen, hvor der ofte kunde være saa opfyldt av tømmerflaater og et saadant mylr av store og smaa seilere og rofartøier, at hele sundet var belemret, saa det hadde sine vanskeligheter at faa sneglet sig igjennem blokaden og naa frem til en brygge.

Naar vinteren indfandt sig, antok imidlertid bylivet et ganske andet fysiognomi. Alle skibene var nu kommen hjem og laa paa havnen oplagt i vinterleie. Det var en skog av master og rig. Skute laa ved skute saa at si arm i arm hele havnen rundt. Tykmavede, krumryggede barkasser, ældgamle, utkjørte trøiser med den brede flab lutende mot graven laa side om side med fjonge, nybyggede skarpseilere, alle med næsen mot fjorden, indfrosset i isen, halvnøkne og avriggede. Seilene laa i taarnhuset i kirken; ti kirkerotter var endnu ikke kommen i mode.

Men saa var til gjengjeld sjømanden hjemme hele vinteren, og da denne folkeferd i hine dage gjerne pleiet at dominere for ikke at si kujonere os landkrabber, saa konsentrerte interessen sig paa denne aarstid særlig om gatelivet og vertshuset.

Søndag aften var imidlertid dansesalen aapen og "Jøren paa Aasen" drog kraftig paa felen. 4 skilling for at komme ind og 2 skilling dansen. Her kunde man faa sig en lystig svingom, og i hjørnet ved indgangsdøren blev "forfriskninger" servert. Her mødtes "de røde roser og de øine blaa" med matrosens glade liv. Nu var der anledning for begge parter til at indhente rikelig vederlag for sommerens savn og sjølivets ensformighet og strabadser.
Anm. "Jøren murmester" paa Aasen etablerte senere et eget dansehus ved sit hjem. Denne nye "trampemølle" laa ikke saaledes oppe i næsen paa politiet, og der kunde man da boltre sig mere ugenert. Etablissementet var mest kjendt under det lokkende og klangfulde navn: "Dunderhop".

Utdrag (s. ) fra:
I.C. Ramberg: Boken om Eidanger. - Porsgrunn 1918
Til bokas innholdsfortegnelse
Porsgrunn biblioteks hjemmeside Søk i bokbasen