Tollboden i Porsgrunn

I en sjøfartsby som Porsgrunn kommer man ikke utenom tollboden når det er snakk om skipsfart! I Porsgrunns historie spiller tollvesenet kanskje den mest sentrale rolle ved byens tilblivelse. Da sier det seg selv at en detaljert beskrivelse av tollvesenet umulig lar seg gjøre i dette skrift.

Hans Lucht het den første toller i Porsgrunn, og han kom hit i 1648. Ikke var han bosatt her heller. På den tid var grensene for tolidistriktene meget flytende. Derfor gjør vi et hopp fram til 1774 da Christian Rasch hadde embedet. På den tiden var det ikke noe som het statsregulativ, men visse regler var det likevel. Det tollerne kunne gjøre på «si», ble det som regel ikke spørsmål om. Som de fleste som hadde anledning, slo tollerne seg inn på handel.

Christian Rasch i Porsgrunn gjorde det godt. Han overtok en falleferdig tollbod på Tollbodøya, rev den, og bygde opp en praktbygning som han døpte «Raschenborg». Bygningen var ferdig i 1777, og sto der til den brant ned i 1905. Som tollbod virket «Raschenborg» fram til 1799.

Da kommer vi fram til det vi i dag kaller den «gamle tollbod». Huset er Porsgrunns eldste og bygget i 1661. Det sto på sin opprinnelige plass helttil det ble flyttet til Porsgrunn Bymuseums hage i 1970. Som tollbod overtok huset etter «Raschenborg» i 1799. I dag huser bygningen bymuseets porselenssamling. Huset i Tollbodgata virket som tollbod i hele 105 år.

I 1904 ble det solgt til Porsgrunn havnevesen for 15 000 kroner, og var privatbolig fram til 1967 da bymuseet overtok. Den siste som bodde i «Den gamle tollbod» var havnefogd Martin Andersen.

Utdrag (s. 16-17) fra:
Gamle Porsgrunnsbilder. Serie IV. Utgitt av Porsgrund Historielag. - Porsgrunn [1990]
Til bokas innholdsfortegnelse
Porsgrunn biblioteks hjemmeside Søk i bokbasen