Bryggeraset og vandpresset fra Bjørntvedthøiderne

Spredte erindringer fra det gamle brandsystem og om vandverkets anlæg i 1860-aarene. Hvad den ældste nulevende brandmester og rørlægger fortæller til «Grenmar».

Der er i «Grenmar» skrevet endel om bryggerasene og om de sandsynlige aarsaker til rasene. Sidst synes en gammel Porsgrundsmand, hvormed en av bladets vedkommende hadde hat en samtale, at hælde til den anskuelse, at vandet fra Bjørntvedthøiderne aar om andet har trængt sig frem til elven og efterhaanden løst op bryggegrunden.

En av vore medarbeidere hadde forleden en samtale med den mand, som i 1860-aarene la den største del av byen første vandverk - hovedledningen fra Svinholtdammen til Roligheten og fra Klyvedammen til vestre Porsgrund og undervandsledning derfra til østsiden. Han lever fremdeles her i byen og fylder i december sit 88de aar.

Da vor medarbeider spurte ham om, hvad der blev av de gamle brøndene, da vandverket var færdig og vandet blev sat paa, svarte han, at alle brøndene da blev igjenkastet efterhvert som vandposter blev opsat rundt om i byen.

- Men de gamle stokkeledninger, som førte vandet ned til brøndene?

- Kan aldrig huske vi hadde noget bryderi med dem. Disse stokkene blev vel liggende. Raatnet er de vel nu for længe siden. Der er blit svære render i jorden, hvor stokkerne laa naturligvis og vandet er gaat som en fos gjennem der frem til stedet, hvor Victoriabrønden stod. Herfra har vandet spredt sig til alle kanter og banet sig vei til elven. Det er ikke rart at der er en løs bund ved bryggerne der omkring.

Det var daarlig vand fra Bjørntevdtdammen, sier vor meddeler. Det var ikke sjelden at ørreten fulgte med nedover brøndene. I brønden ved Høeghalléen var det gjerne daarlig vand. Men hvad skulde folk gjøre? De var nødt til at bruke det, hvis de vilde ha vand. Men jeg blev forfæla da jeg fik høre at vandet anvendtes ogsaa under bakning i byen. Da sa jeg til ingeniør Wessel, som var her dengang, at det gaar ikke an at vi spiser det brødet. Nei, sa han, det blir et ækkelt brød og dermed fældte Wessel og jeg dødsdommen over den brønden og kassert blev den.

- Hvor fik bakerne senere sit vand?

- Fra andre brønder i byen, hvor vandet ved at rinde længere likesom var blit bedre filtrert. Der blev vel lidt ekstra vandkjøring for bakerierne, men så var da vandet ogsaa ganske rent. Men vandverket var vi begyndt med dengang og efter et aars forløp kunde de fleste paa øvre Østssiden faa vand fra «poster», som vi satte op efterhvert som vi rak frem med hovedledningen.

- Var De med at anlægge hele vandverket?

- Ja, saagodtsom. Jeg var baade rørlægger og brandmester. Den som først begyndte paa hovedledningen helt oppe ved Svinholtdammen, var en svenske med navn Johanson, men han var ikke langt stykket kommet, før jeg fortsatte efter ham. Vi begyndte med 9 toms ledning fra selve Svinholtdammen og til den saakaldte «nedre dam». Saa blev ledningen av hensyn til trykket indskrænket efterhvert nedover til 8 toms og 6 toms og ned til 4 og 3 toms, naar vi kom nedover mot Roligheten med den. Den største del av den gamle hovedledningen paa Østsiden var 6 toms. Saa ogsaa fra Klyvedammen, men ledningen under elven er bare to-toms. Det er besste vandet i Klyvedammen. En stor del av nedre østsiden har vand fra Klyve-dammen og «trykket» er godt. Fra Svinholtdammen virket i sin tid ikke «trykket» længere end midt op i Langebakken. Det var et svært bryderi med hovedledningen i den første tid. Skjønt den jevnt over var lagt 5-6 fot ned, frøs den flere vintre i stykker. I Langebakken især. Her som flere andre steder i byen maatte vi ofte i noksaa store længder hugge os helt ned til ledningen. Det var ilde stræv. Selve anlægsarbeidet var nærmest som en lek mot de mange eftergravninger. Som en lek ja. Det skulde jeg ikke sagt, for nedover til Roligheten stod vi i vand til midt paa livet og slet. Det var rart nok, at vi ikke knækte helsa vor dernede.

- Hvor lang tid tok det at faa vandverket anlagt?

- Det tok vel en to tre aar med hovedledningen. Først gjorde vi oss klare paa Østsiden fra Svinholt (senere har byen faat mere vand, vet De) og saa fortsatte vi fra Klyvedammen Vestsiden opover og nedover og senere med undervandsledning til Østsiden. Det var et svært arbeide at forestaa og adskillige folk maatte der jo til.

- Det gamle brøndesystem hadde man vel ogsaa paa Vestsiden?

- Det var ikke brønder hverken paa Vestsiden eller Osebakken. Vestsiden hentet sit vand for det meste fra Lilleelven. Det var ikke av reneste sort, men folk tok vand ikke bare høit oppe i elven men helt ute ved mundingen under broen. Her hadde forresten Johannes Olsen brændevinshandel i de dage og lang tid senere. Saa var der et opkomme ved Bjørndalen - det klareste fineste vand som fandtes i hele egnen her. Det var forunderlig med den ollen ved Bjørndalen. Der kunde staa «kø» og skulde ha vand og tom blev den jo av og til, men den var tom bare i en 2-3 minutter. Den skaffet altid vand, men ingen forstod rigtig, hvor vandet kom fra. Den «ollen» var viden bekjendt og ligger der visst den dag i dag. Det er jeg nu forresten ikke helt sikker paa. Her er jo sked saa mangfoldige forandringer siden 60 aarene, som jeg fortæller om. Paa Osebakken var man vel ogsaa henvist til oller og den bekjendte «Sildrebæk», hvor storparten av Osebakken fik vand. Det var ogssa bra vand.

- Det var vel vanskelig at klare en brandfare i de dage?

- Vi maatte se at greie os dengang ogsaa. Hvert hus var paalagt at holde brandspand. I brandtilfælde hadde vi jo sprøitevogn med pumper og slanger. Vi stilte da mandskaperne i rækkerade fra nærmeste brønd og dels ogsaa fra elven med hvert sit spand, som da gik fra mand til mand - i enninga, som man sier. Sprøitinga foregik ved pumping med haandkraft - 3 mand paa hver side av pumpen. Det var jo ikke saamange svære gaardene dengang og sjelden en brand. Den værste brandjobben jeg var med i var, da hele Lillelvgaten ved Osebro brændte. Varmen var kommen op i Louis Vauverts oljekokeri og det brændte friskt og frisk vind var det og en svær brand blev det ogsaa. I den tid hadde vi tre smaa sprøitehus, et i Vatninga paa Vestsiden, et hvor Hallqvists gaard staar og et ved Kulhusbakken og brønder hadde vi ved Victoria, i Høeghalléen, i Coldingbakken og ved Kaffekroken. Flere tror jeg ikke det var.

- Fortæl saa lidt om Dem selv?

- Det kan være gjort i en fart. Jeg var først paa gamle Rasmus Brønlunds verksted, lærte at stelle med maskiner og reparere forskjellige ting. Saa blev jeg maskinist paa hjulbaaten «Statsraad Stang» som gik paa Norsjø. Det var en svær og tungvint maskine - et bæst at regne for. Det var ikke godt at klare, slog den sig vrang og det hændte jo. Saa blev jeg brandmester og rørlægger i Porsgrund og det var i 15 aar, var saa etpar aar ved «Vedlikeholdelsen» paa Horten som reparartør. At jeg ikke blev der, det var dumt, sier han. Senere har jeg i 26 aar været maskinist ved Porselænsfabriken. Saa blev jeg omsider gammel nok til at takke av.

Det er fhv. brandmester rørlægger maskinist m. m. Halvor Olsen, som nu nyder sine aldersaar paa Gamlehjemmet, som har fortalt os disse spredte træk av vort vandverks tidligste historie.

Den 4de december fylder han sin 88 aarige fødselsdag. Han sier selv, han endnu maaske kunde ta et krafttak, men vilde neppe taale at seigdra. Dertil har jeg ofte slidt for ondt i min tid, slutter Olsen.

Fra:    Grenmar 29. oktober 1924, s. 1 Oversikt avisartikler
Porsgrunn biblioteks hjemmeside Søk i bokbasen