Bokgløtt
2004, NR. 2 - UNGDOM

Utgitt av Porsgrunn bibliotek

BOK:
Brodin, Elin:
Sverm
Aschehoug , 2003. 150 s.
ISBN 82-03-24509-9. Kr 249,-

INNHOLD:

Vi befinner oss i fremtiden. Her møter vi Aurora og hennes familie. Den virtuelle virkelighet er blitt den dominerende. Det er nesten påkrevd at du alltid skal være koblet opp til verdensveven. På verdensveven gjør du alt som ikke krever fysisk oppmøte, som for eksempel å gå på en date. Maskinene styrer livet.
Aurora liker å tenke. Tenke uten å være pålogget. Hun har ingen venner. Alle synes hun er litt rar. En dag får Aurora en bok av sin mor. Siden hun er så interessert i sånne gamle ting. Boken tar opp maskiner som et problem! En tanke hun aldri har lest eller hørt om før.
Plutselig en dag kommer hun i snakk med søppelmannen Theo. Han er i likhet med henne ikke alltid tilkoblet. Hans tanker om samfunnet de lever i gir gjenklang i henne. De blir gode venner. Hun besøker boligen hans. Der har han en katt. Alle husdyr er forbudt, men kontakten med et annet levende vesen gjør Aurora godt.
Den teknologifrelste moren til Aurora blir plutselig kreftsyk en dag, og ikke lenge etter dør hun. Som om ikke det var hardt nok, dør også hennes eneste venn Theo ikke lenge etter. Hva skal Aurora gjøre nå? Heldigvis viser det seg at Theos vikar, Gabriel, også var Theos venn og meningsfelle. Så Aurora nesten tvinger seg på til et vennskap med Gabriel.
Med moren død og brorens selvopptatthet, forsvinner hennes lillesøster inn i den virtuelle verdensveven. Etter en stund vil storebroren adoptere bort Auroras lillesøster Jasmin, eller "ungen" som han kaller henne. Hennes søsters fremtidige adoptivfar, er en over 50 år gammel mann som har hatt lyst på Aurora en lang stund.
Hva skal Aurora gjøre?

SPRÅK OG LAYOUT:

Bokmål.

ALDERSTRINN:

Passer best for ungdomstrinnet.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Passer for de som liker fremtidsskildringer. Kan leses av gutter og jenter.
Ingen thriller, men mye spenning på det indre plan.
Noe overtydelig og misjonerende i stilen.


BOK:
Cabot, Meg:
En prinsesses dagbok
Oversatt av Laila Dahl Karlsen
Damm , 2004. 236 s.
ISBN 82-04-08693-8. Kr. 149,-

INNHOLD:

Hovedpersonen i denne boken er en høy flatbrystet 16-åring, som bor alene med sin kunstnermor i New York. Hun går på High School og kjemper med mattekarakterene sine. Hun har det ganske ille ifølge henne selv.
Faren hennes er politiker i det europeiske fyrstedømmet Genovia, sier han selv i hvert fall. Moren og faren gikk ikke godt overens, og skilte lag da Mia var liten.
Mia er en litt frikete tenåring som er veldig samfunns- og miljøbevisst, og er derfor vegetarianer.
Plutselig en dag kommer faren på besøk og avslører at han slett ikke er politiker, men prins, av Genovia. Siden han pga. sykdom ikke kan få flere barn er Mia plutselig blitt prinsesse av Genovia.
Mias farmor kommer til New York og skal lære opp Mia til å bli en ekte prinsesse. Det blir helt uutholdelig! Men hun er plutselig blitt kjempepopulær, og blir bedt på ball med drømmegutten på skolen. Problemet er at han bare er ute etter berømmelsen som følger med å date en prinsesse, og hennes gamle venninne vil ikke snakke med henne siden hun har blitt medlem av den overflatiske overklassen. Tror venninen i hvert fall.
Men hun har ikke det. Det var ikke hennes valg å bli prinsesse. Hun gjennomskuer fort sin ballkavaler, og dumper ham til fordel for venninens bror. Og venninene blir venninner igjen. Og det å bli prinsesse er kanskje ikke så galt til slutt?

SPRÅK OG LAYOUT:

Enkelt og ledig språk med humor. Teksten har litt dybde, selv om temaet er noe lett.
Avnsitt og kapitler. Mellomstor skrift med vanlig linjeavstand.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Passer best til ungdomstrinnet.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En romantisk komedie som nok passer best for jenter.


BOK:
Dale, Anna:
Heksekamp
Oversatt av Nina Aspen
Aschehoug, 2004. 266 s.
ISBN: 82-03-24623-0. Kr. 249,-

INNHOLD:

12 år gamle Joe vil helst være hjemme sammen med faren sin i London i jula. Men faren må reise til en syk gammel tante. Motvillig drar Joe for å feire jul sammen med moren, halvsøstera og stefaren i Canterbury.
På toget møter Joe noen skumle personer. En mann har tatovert "S" på håndleddet, en glamorøs dame har med et mystisk kattebur, og en dame løser stadig kryssord med hekseblekk(usynlig for folk flest).
Når lyset går skjer det noe uforklarlig: Mannen lurer Joe til å gå av en stasjon for tidlig. En dame forkledd som konduktør tar billetten hans. Han får låne en trehjulsykkel (hittegods) som først virker helt normal, men siden tar den helt av og Joe ender opp i et hekselokale. Det viser seg at trehjulssykkelen var en sopelime før den ble forhekset.
Joe har havnet hos "Blidnesleheksene".
Deres rivaler, "Dvergflaggermusene", truer med å sparke "Blidnesleheksene" ut av landsbyen hvis de ikke skaffer seg sitt sjette medlem og blir en reell hekseforsamling. Etter motvilje blant de eldre heksene blir Joe tatt opp som det sjette medlemmet, til tross for at han ikke har magiske evner.
Forfatteren til "Mabels bok" (det største og viktigste verket i heksenes litteraturhistorie) er født i Stubble End (landsbyen til "Blidnesleheksene"), det er derfor alle ønsker å bo der. En side med et helt spesielt trylleformular er revet ut av "Mabels bok".
Joe havner midt i kampen om den forsvunne siden. Tenk om det spesielle trylleformularet havner i feil hender....

SPRÅK OG LAYOUT:

Mellomstor skrift.
Kapittelinndeling.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Passer best i alderen 10 til 14 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Spennende og god bok. Mysterium som nøstes opp etter hvert.
Mye handling.
Anbefales for Harry Potter-elskere.


BOK:
Ellis, Deborah:
Parvana
Oversatt av Jørn Roeim
Gyldendal, 2004. 159 s.
ISBN 82-05-33104-9. Kr. 229,-

Ellis, Deborah:
Parvanas reise
Oversatt av Jørn Roeim
Gyldendal, 2004. 188 s.
ISBN 82-05-33105-7. Kr. 229,-

INNHOLD:

Disse to bøkene forteller historien om den 11 år gamle afghanske jenta Parvana. Hun bor sammen med familien sin i Kabul, og det er fremdeles Taliban som styrer. Det har ført til at Parvana og søsteren hennes har måttet slutte på skolen, og søsteren Nooria har ikke vært utenfor huset på lang tid. Parvana er heldig. Hun får følge med faren sin til markedsplassen der han tilbyr sine lese- og skriveferdigheter til den analfabete befolkningen.

Parvanas far blir satt i fengsel, og familien er ille ute. Nå har de ingen inntekt lenger, og enda verre: ingen menn som kan gå ut av huset og handle mat til dem.
Løsningen blir Parvana. Hun har ikke blitt så stor at hun har utviklet seg til kvinne ennå, og med hårklipp og den døde storebrorens klær, kler hun seg ut som gutt og fortsetter å tjene penger til familien på markedsplassen.

Nooria skal gifte seg nord i Afghanistan, og hele familien, bortsett fra Parvana og faren, som fremdeles sitter i fengsel, følger med nordover.
Parvana mister kontakten med familien sin, og faren dør. Hun legger ut på den lange reisen nordover for å finne resten av familien, og det er denne farefulle reisen som skildres i bok 2.

SPRÅK OG LAYOUT:

Lett språk.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Passer fra ca. 10 år og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Gode bøker det er lett å bli revet med av. Fint for barn å kunne leve seg inn i hvordan det er å være barn i andre land og under truende regimer. Synes forfatteren klarer å fortelle en troverdig historie om det å være barn i Afghanistan. Boken er tilegnet ”alle barn som tvinges til å være taprere enn de egentlig er”, og det er nettopp et slikt liv Parvana blir tvunget til å leve.
Anbefales på det sterkeste!


BOK:
French, Jackie:
Hitlers datter
Oversatt av Cille Dahl
Cappelen, 2004. 108 s.
ISBN 82-02-23177-9. Kr. 229,-

INNHOLD:

Anna, Mark og de andre vennene står under buss-skuret og venter på skolebussen. Som vanlig leker de "Historieleken", en lek der de andre skal finne på en person, en ting eller et dyr, og så skal Anna fortelle en historie om det de bestemmer.
Men denne dagen vil Anna selv velge, og hun sier hun vil fortelle om Heidi, Hitlers datter. Heidi er ca 12 år, hun er mørk, halter litt, og har et stort fødselsmerke på det ene kinnet. Hun bor sammen med en som fungerer som en slags lærer for henne, og tjenestefolk som lager mat osv.
Hun får ikke gå ut, får ikke ha kontakt med noen andre, men får av og til lov til å hilse på faren sin. Senere blir heidi flyttet til en gård, og her får hun høre mer av hva som foregår ute i verden. Hun får bl. a. høre om jødene, og hun vil gjerne gjøre noe for dem, men det er for sent.

På bakgrunn av det Anna forteller, begynner de andre å stille spørsmål.
Mark lurer på om foreldrene hans ville vært like glad i ham dersom han gjorde noe fryktelig galt, og hvordan fikk oldefaren hans tak i den gården de bodde på? Ble den tatt fra urinnvånerne? Skjer det like forferdelige ting idag, og hvem har i så fall skylden for det?

SPRÅK OG LAYOUT:

Lett å lese.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Ungdomsbok.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En viktig bok som godt kan brukes som diskusjonsgrunnlag.


BOK:
Funke, Cornelia:
Tyvenes herre
Illustrert av forfatteren
Oversatt av Ute Neumann
Damm, 2004. 384 s.
ISBN 82-496-0953-0. Kr. 279,-

INNHOLD:

De to brødrene Prosper og Bo på 12 og 5 år har rømt fra sin ufordragelige tante Esther. Hun har ”overtatt” dem etter at moren deres døde. Hun vil imidlertid bare beholde Bo og sende Prosper på barnehjem, og dermed tar Prosper med seg lillebroren og rømmer til Venezia, byen moren deres elsket og som de har hørt så mye om.
I Venezia kommer de i kontakt med noen andre barn som av ulike grunner også lever uten voksne. De bor i en nedlagt kinobygning, og blir ledet av den mystiske Scipio, også bare et barn. Han organiserer den kriminelle virksomheten som gjør at barna kan overleve. Han kaller seg ”Tyvenes herre”.
Vi følger barna gjennom vanskelige og spennende hendelser, blant annet blir de jaktet på av privatdetektiven Victor som tante Esther engasjerer for å få tak i Prosper og Bo.

SPRÅK OG LAYOUT:

Relativt små skrifttyper. Illustrert med små, detaljerte pennetegninger som viser bybilder fra Venezia.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Passer fra ca 12 år og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Boken er en nytelse å lese. Vakker skildring av barns samhold i en verden der de voksne ikke er til å stole på.
Spennende.


BOK:
Grytten, Frode:
Urmakar Pisani og paradisfuglane
Illustrert av Birgitta Sondresen
Eide, 2003. 53 s.
ISBN: 82-514-0659-5.

INNHOLD:

Pisani er en ond og maktsyk urmaker som har arvet yrket og butikken etter faren sin. Pisani lager bare gjøkur med levende paradisfugler. Han ribber fuglene for svingfjær slik at de ikke kan fly sin vei, og plasserer dem i klokkene sine. Han styrer klokkene fra bakrommet, og bestemmer tidshastigheten etter humøret. Tiden går i et drepende tempo, eller står helt stille.
En dag kommer en ny fugl til butikken som ikke finner seg i å bli behandlet på en slik respektløs måte. Fuglen gjør opprør. Han napper selv svingfjærene når de vokser ut igjen, og gjemmer dem i klokkekassa. Han limer svingfjærene på igjen, og oppfordrer de andre fuglene til å gjøre det samme.
Alle blir med på et rømningsforsøk, men de blir oppdaga av urmakeren og tatt til fange igjen. Neste gang tar fuglene bena fatt, og beveger seg ned i kjelleren. De håper de kan finne redningen ved å ruge på et stort egg.

SPRÅK OG LAYOUT:

Illustrasjoner hovedsakelig i sort/hvitt-illustrasjoner, noen fargeillustrasjoner.
Nynorsk.

ALDERSTRINN:

Passer for alle aldre.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Budskapet med fortellingen kan være trangen til å gjøre opprør mot overmakten, og å kjempe for og vinne friheten. Med en slik forståelse kan fortellingen appellere til unge og voksne.
Samtidig er fortellingen et eventyr, der kampen mellom det onde og gode er sentral.


BOK:
Hagen, Guri Børrehaug:
Forfulgt!
Damm, 2004. 160 s.
ISBN 82-04-09635-6. Kr. 179,-
Serie: Veitvetspanerne

INNHOLD:

Faruk, Mia og Tom er 12 år gamle og bor i bydelen Veitvet i Oslo. De sitter ute på trappen idet det ankommer et flyttelass i nabolaget. det er Lene og datteren hennes Cessa som flytter inn.
Dagen etter hører de tre barna et skrik fra lenas leilighet. Det er Cessas far, Simen, fra Libanon som plager dem. Han truer med å drepe Lena og ta med seg Cessa til Libanon.
Veitvetgjengen trår til igjen!

SPRÅK OG LAYOUT:

Lett å lese.
Bopkmål.

ALDERSTRINN:

Passer for aldersgruppen 8 - 12 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En spennende bok med mye handling.
Andre bok i detektivserien for barn, "Veitvetspanerne".


BOK:
Hansen, Thore:
Enhjørninger gresser i skumring
Gyldendal, 2004. 150 s.
ISBN: 82-05-32785-8.
Serie: Ung

INNHOLD:

Benjamin (15) blir med faren på en reise. Foreldrene er skilt.
Benjamins far har vært vanskelig å være sammen med. Drømmende og innadvent har han levd i sin egen verden i lang tid.
Etter en lang kjøretur havner Benjamin og faren på stedet "Fabel". Plutselig er de inne i en annen tid, på et annet sted. Her møter de ulike personer faren kjente i oppveksten og tidligere i livet. Benjamin møter også oppdiktede personer som faren har fantasert om.
Faren forteller Benjamin at ved hjelp av enhjørningens "kraft" kan Benjamin reise inn i farens hode, og bli kjent med hans minner, drømmer og fantasier.

SPRÅK OG LAYOUT:

Mellomstor skrift.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Passer best fra 13 år og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Tema: Fantasi.
Romanen skildrer forholdet mellom en søkende sønn og den livsfjerne faren.


BOK:
Henmo, Sverre:
Gutten til venstre
Gyldendal, 2005. 201 s.
ISBN 82-05-33807-8

INNHOLD:

Adrians lillebror, Tobias, har Downs syndrom, og når vi møter Adrian er han i tjueårene mens Tobias nærmer seg 18 år. Gjennom flere tilbakeblikk får vi imidlertid et inntrykk av hvordan Adrians oppvekst har vært; - en oppvekst der han hele tiden har plassert seg selv i skyggen av behovene til den langt mer krevende broren.
Adrian er imidlertid svært glad i broren sin, for Tobias gir mye tilbake til de som deltar i livet hans. Men Adrians kjærlighet er blandet med en god porsjon dårlig samvittighet, noe som også preger resten av familien.
Adrians forhold til andre personer i hans nærhet bærer også preg av et liv i skyggen. Han strever både med forholdet til kjæresten Vilde og til bestekameraten og samboeren Otto. Adrian synes det er vanskelig å være sentrum i sitt eget liv, og beundrer Otto som hele tiden tør å gi seg selv så stor plass i andres liv. ”Det har alltid overrasket meg at så mange mennesker klarer å be andre om å være glade for seg. Det krever mye å stille seg i fokus på den måten. Én ting er å bli lagt merke til. Noe annet er å bli likt. Det vanskeligste er at noen bryr seg om en. Være viktig for noen”, tenker Adrian.

SPRÅK OG LAYOUT:

Språket har god flyt, og boka er inndelt i kapitler.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Passer for ungdom fra ca 13 år og oppover.
Bokas hovedperson er i tjue-årene, så her er det mye å hente for en voksen leser. Den er allikevel såpass lettlest, og tar opp så allmenne problemstillinger, at en ungdomsskoleelev vil ha stor glede av boka.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Gripende og velskrevet roman om det å ha en bror som er annerledes. Her er ingen svart-/hvitt- tegning av situasjonen, vi får tydelig innblikk i Adrians ambivalente forhold til broren sin; - kjærlighet og glede, men også dårlig samvittighet og vanskeligheten ved å måtte sette seg selv til side.
Svært god bok!


BOK:
Hølleland, Øistein:
Drømmetid
Damm, 2004. 106 s.
ISBN: 82-04-09328-4
Serie: Leo

INNHOLD:

"Drømmetid" er en frittstående fortsettelse av "Bumerang" fra 2003.
Amanda på snart 12 år bor sammen med moren sin i en rekkehusleilighet i Oslo. Moren er journalist, og har fått i oppdrag å skrive om norske studenter i Australia.
Amanda og morfar blir med til Australia. Før turen leser morfar om den norske oppdagelsesreisende Carl Lumholtz som dro til Australia i 1880.
Bård, en elev i Amandas klasse, forteller legenden "Solgudinnens gaver". Legenden handler bl.a. om hvordan Koalan mistet halen sin. Mofar (ingeniøren) er opptatt av tids- og temperaturforskjellen mellom Norge og Australia.
Underveis overnatter de i Bangkok. I Melbourne blir de møtt av JC (John Colin) og morfaren hans. JC's mor er den "greske" poeten Victoria Kazanaki. Foreldrene bor på en kvegfarm i Queensland. Det viser seg at JC har samme tipptippoldefar som Amanda. JC bor nå hos besteforeldrene i Melbourne, mens han går på skole.

SPRÅK OG LAYOUT:

Bokmål.

ALDERSTRINN:

Passer best i alderen 11 - 15 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En slags reiseskildring fra Australia ispedd en god del fakta.
Fortellingen har driv og gir inspirasjon til å lære mer om, og gjerne reise til Australia.


BOK:
Nilsson-Brännström, Moni:
Malin+Rasmus=sant
Gyldendal, 2004. 219 s.
ISBN: 82-05-32727-0. Kr. 229,-

INNHOLD:

Her møter vi igjen noen av personene fra "Klasseturen" (2001).
Sommerferien er over, Malin drømmer om Rasmus, og håper Rasmus har de samme følelsene for henne. Malin er usikker på Rasmus, for hun har sendt Rasmus mange brev, og ikke hørt et pip.
Rasmus er egentlig forelska i Malin også, men er redd for å dumme seg ut for kameratene sine. Elin vil være kjæreste med Rasmus. Rasmus synes Elin er fin, men ikke på samme måte som Malin.
Malin er god venn med Knutte, Rasmus tror de er kjærester.
Endelig blir Malin og Rasmus kjærester, men Rasmus truer med å gjøre det slutt hvis Malin ikke vil ligge med ham.
Malins lillesøster Klatten går i samme barnehage som Tsatsikis lillesøster Retzina. Slik blir Malin kjent med Tsatsiki. Tenk at Tsatsikis mamma er Lotta Johansson, Malins store musikeridol! Tsatsiki er sjarmerende og en god venn, men Malin klarer ikke å glemme Rasmus. Malin og Rasmus treffes igjen før sommerferien.
Rasmus vil bli sammen med Malin igjen, men Malin gjør seg kostbar. Rasmus skal vise Oskar hvordan man sniffer butangass, og dermed er det fatale gjort?

SPRÅK OG LAYOUT:

Mellomstor skrift.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Passer best for ungdom fra 13-16 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En vakker og trist bok om forelskelsen, kjærligheten, livet og døden.


BOK:
Paver, Michelle:
Ulvebror
Cappelen, 2005. 268 s.
ISBN 82-02-23778-5. Kr 199.00

INNHOLD:

Boka handler om 12 år gamle Torak. Torak lever i steinalderen. Han og faren har alltid levd alene sammen. Dagene går med til jakting og til å finne egnete steder å slå leir.
En dag de har slått seg ned for natten, dukker det et stort monster av en bjørn opp. Denne tar livet av Toraks far. Torak blir derfor alene i skogen, noe som selvfølgelig er ganske tøft for en gutt på 12 år. Han møter en liten ulvunge, som også har mistet sine, og på en eller annen merkelig måte forstår Torak ulvens språk. Torak og ulven slår seg sammen, og de møter mange farer på sin ferd gjennom skogen. Etter en stund er det også en jente som slår seg sammen med dem, og det viser seg at Torak har et veldig viktig oppdrag som han må gjennomføre. Dette oppdraget er svært farlig, men det har stor betydning for hele skogen, så Torak har ikke noe valg.

SPRÅK OG LAYOUT:

Språket i boka er lett å lese og forstå. Boka er på 268 sider, og er delt inn i 32 kapitler.
Skriften er passe stor, og sidene er luftige.
Ingen illustrasjoner.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Passer for ungdomsskole og videregående.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Det tar litt tid før boka ”kommer i gang”, og den kunne nok med hell vært kortet inn noe, men det er absolutt en spennende bok, og man lærer i tillegg en god del spennende ting om steinalderen.
Boka er en blanding av historisk roman og fantasy.


BOK:
Pullman, Philip:
Grev Karlstein
Illustrert av Diana Bryan
Oversatt av Nina Aspen.
Aschehoug , 2004. 243 s.
ISBN 82-03-24558-7. Kr 249.00

INNHOLD:

Tjenestejenta Hildi jobber på slottet til Grev Karlstein. Grev Karlstein har blitt greve ved å inngå en pakt med demonen Zamiel. Skal greven holde denne pakten må han levere to sjeler til demonen på Allehelgenskvelden. Dette er meget uheldig for de to små niesene Lucy og Charlotte som greven har boende hos seg.
Hildi får nyss om grevens planer og hjelper niesene å flykte fra slottet. Dette fører til at Hildi mister jobben på slottet.
Hildis bror Peter sitter i fengsel for tjuvjakt i greven skog. Han er den fødte jeger, og vil vinne en skytekonkurranse for å bli den neste skogvokteren. Problemet er bare at han sitter i fengsel, så han rømmer.
Niesenes gamle lærerinne kommer på besøk til Karlstein, men får ikke treffe niesene. Hun aner at noe er galt, og når hun treffer Hildi får hun sine antagelser bekreftet. Samtidig kommer det en svindler og hans hjelper til Karlstein. Svindleren viser seg å være lærerinnens gamle kjæreste.
Alle disse hjelper niesene på en eller annen måte, i håp om at greven ikke skal lykkes i å holde sin pakt med demonen Zamiel.
Den ene av niesene blir tatt til fange igjen av grevens hjelper, men lykkes i å flykte nok en gang.
Boken slutter med at niesene vender frivillig tilbake til greven for å kunne lure ham og demonen med en plan som er klekket ut av deres tidligere lærerinne, men vil det gå bra?

SPRÅK OG LAYOUT:

Noe gammeldags språkbruk. Dette fungerer ganske bra i og med at handlingen er lagt til 1800-tallets Sveits, men er kanskje litt kjedelig for målgruppen?
Fortellingen løper kronologisk, men med flere fortellerstemmer. Dette gir en artig vri, og fungerer godt.
Kapitler og avsnitt. God linjeavstand med mellomstore typer.
Illustrert med silhuetter som også gir boken et ”gammeldags” preg.

ALDERSTRINN:

Passer best til ungdomstrinnet.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En humoristisk grøsser med noe gammelmodig språk. Anbefales først og fremst tilhengere av Philip Pullmann og ellers for sterke lesere.


BOK:
Sandberg, Kristin A.:
Verdens ondeste stemor
Damm, 2004. 124 s.
ISBN 82-04-10179-1.

INNHOLD:

Lennart går i 7.klasse. Foreldrene hans er skilt, men det syns han er helt ok. Han kan velge hvem han vil være hos til enhver tid, og han får god oppvartning både hos mor og far.
Men så inntreffer katastrofen: Pappa får seg kjæreste!! Lill! Hun er sannsynligvis den ondeste stemora i verden, tenker Lennart. Etter at Lill kommer inn i bildet, må Lennart plutselig være på faste tider hos mor og far, og dessuten skjer det store forandringer hjemme hos far. Der de tidligere hadde det striglet og ryddig, blir det nå slengt pusetøfler og hengt opp håndklær med hjerter på!
Lill prøver på alle måter å bli gode venner med Lennart, mens han på sin side bruker alle krefter på å bli kvitt henne. Her er det ikke noen snarlig løsning i sikte!

SPRÅK OG LAYOUT:

Lettlest og relativt kort bok. Delt inn i 19 kapitler.
Gode typer og luft på sidene.
Ingen illustrasjoner.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Passer for barn fra 10-11 år og ut ungdomsskolen.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Morsom, men også litt alvorlig og gjenkjennelig bok om det at foreldre finner seg nye kjærester.


BOK:
Svendsen, Per Chr. Nagell:
Nettkjenning på overtid
Norgesforlaget, 2004. 207 s.
ISBN 82-91986-61-4

INNHOLD:

Vi treffer Nuppen (gutt) og Katta (jente) på vei til første skoledag på ungdomsskolen. Ny skole, nye lærere, nye klassekamerater… Spennende! Men heldigvis har de to bestevennene havnet i samme klasse, slik de hadde ønsket.
Den store felles interessen til Nuppen og Katta er fotball. De spiller begge på fotballaget Urædd. På en turneringstur til Kristiansand blir Katta slått og sparket av noen ungdommer på gata, og det setter henne midlertidig utenfor laget. Men hun er fast bestemt på å komme tilbake.
Nuppen bor alene sammen med moren sin, faren har han ingen minner om, han stakk av da Nuppen var liten.
Katta blir ikke bedre, tvert imot, bare dårligere. Nuppen holder kontakten med henne, men har også mye med sitt eget: skolen, fotballtreningen, nye venner, kjærester… Han er stadig opptatt av å finne mer ut om faren sin, og både jakten etter faren og de nye vennene bringer ham farlig nær kriminelle og voldelige miljøer.
Og Kattas sykdom tvinger ham til å ta stilling til vanskelige verdivalg i livet sitt.

SPRÅK OG LAYOUT:

Språket har god flyt med en del ungdommelig ”slang” i replikkene.
Kapittelinndeling. Ingen illustrasjoner.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Passer fra ca 12 årsalderen.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Boken spiller på mange strenger. Her er fotball for den fotballinteresserte, kjærlighet, spenning, og refleksjoner omkring vennskap og grunnleggende verdier mennesker imellom. Alt er knyttet sammen til en engasjerende, spennende og medrivende fortelling som nok vil appellere til ungdom.
Litt ekstra bonus i form av stor grad av gjenkjennelse i det geografiske miljøet som skildres. Er du fra Porsgrunn eller Skien kan du nærmest ”fotfølge” bokas personer gjennom hele fortellingen.
En god, handlingsspekket roman, fin å gi til gutter!


BOK:
Svingen, Arne:
Frosten kom tidlig
Gyldendal , 2004. 189 s.
ISBN 82-05-32586-3. Kr 249,-
ISBN 82-525-5476-8 (Ungdomsbokklubben)
Serie: Ung

INNHOLD:

Historien handler om Kyrre og hans venner Rashid, Kid, Fatimah og Susanne.
Rashid er kjæreste med Susanne, Kyrre er forelsket i Susanne, Susanne er forelsket i Kyrre, Kyrre har ligget med Fatimah som er gravid og inderlig forelsket i Kyrre. Kyrre og Rashid er bestevenner og Kid er en afrikansk ex-barnesoldat som er venn med Kyrre.
Her er det duket for forviklinger, og det blir det.
Kyrre har "slengt dritt" til et par venner av storebroren til Rashid. Ifølge pakistansk æreskodeks må dette unnskyldes eller hevnes. Enn så lenge er det fortsatt mulig for Kyrre å unnskylde seg før hevnen må tre i kraft, men Rashid, som må overbringe beskjeden om dette, sier at det haster før balltrær og kniver blir brukt.
Fatimah er forelsket i Kyrre og gravid med ham, og forferdelig usikker på hva hun kal gjøre. Susanne slår opp med Rashid, og melder sin interesse for Kyrre. Kyrre blir veldig glad for Susannes interesse, men bekymret for hva Rashid vil si og gjøre.
Rashid blir presset av sin storebror til å gi Kyrre en advarsel om hevn hvis han ikke unnskylder seg med en gang. Kyrre unnskylder seg, men så slår han ned personen med en gang etterpå. Det gjør bare vondt verre.
Rashid får vite at Susanne slår opp med ham, og at hun er interessert i Kyrre. Samtidig blir Rashid presset av storebroren til å hevne seg på hans kameraters vegne.

SPRÅK OG LAYOUT:

Bokmål.
Normal god og leselig skrift.
Troverdig og autentisk språk.

ALDERSTRINN:

Passer for ungdomstrinnet.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Boken setter fokus på vennskap, kjærlighet og ære i et multikulturelt ungdomsmiljø. Språk og setting virker autentisk.
Boken har et enkelt, men godt språk og er spennende.
Passer for både gutter og jenter.
Anbefales!


BOK:
Sæther, Wera:
Umas øyne : roman for barn og alle
Cappelen, 2004. 259 s.
ISBN: 82-02-23217-1. Kr. 249,-

INNHOLD:

Handlingen er fra India. Umas mamma synger for passasjerne på toget. Mamma er blind, så derfor må Uma være øynene hennes.
På toget treffer Uma Sara. Sara har lys hud og skinnende lyst hår. Sara og Uma blir bestevenninnesøstre. Uma kommer fra fattige kår i landsbyen, mens Sara kommer fra en rik familie i storbyen Calcutta. Sara gir Uma adressa si på en lapp. Uma kan verken lese eller skrive og må be skolelæreren om hjelp.
Uma får svar på brevet hun sender. Hun og moren blir invitert på besøk til storbyen Calcutta. Endelig kan Uma bli kjent med sin bestevenninnnesøster.

SPRÅK OG LAYOUT:

Liten skrift.
Kapittelinndeling.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Passer nok bedre for voksne enn barn.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Frittstående fortsettelse av Saras reise (2001).
Handlingen kan nok bli litt for svevende for barn.
Lite(!) informasjon om India.


BOK:
Unenge, Johan:
Du og jeg og typen din
Oversatt av Gry Brenna
Gyldendal, 2004. 107 s.
ISBN 82-05-32775-0. Kr. 199,-
Serie: Ung

INNHOLD:

Annelie, 15år, og Viktor på 13 har hatt mye moro og mange fine samtaler gjennom en sommer. Nå har imidlertid Viktor reist tilbake til byen igjen, og de begynner i stedet å skrive brev til hverandre. Problemet er kanskje at Annelie har kjæreste og tenker på Viktor som en god venn, mens Viktor, derimot, har fått sterkere følelser for Annelie.
Viktor har fortalt Annelie om sitt forhold til faren sin. Han har ikke hatt kontakt med ham siden han forlot familien for noen år siden, og Annelie prøver å overbevise ham om at han bør prøve å gjenoppta kontakten. Gjennom mange brev får Viktor og Annelie virkelig god kontakt, og utløp for mange av sine innerste følelser.
Men er dette et forhold som kan utvikle seg? Og snakker begge sant?

SPRÅK OG LAYOUT:

Lettlest bok i brevformat, noe som også gjør at sidene blir luftige.
Brevene fra Annelie er med en type skrift, og de fra Viktor med en annen type, slik at man lettere skal skille dem fra hverandre.
Ingen illustrasjoner.
Bokmål

ALDERSTRINN:

Passer for elever i ungdomsskolealderen.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Søt kjærlighetsbok.


BOK:
Wedding, Frank Miguel:
I aller siste sekund
Redigert av Jon Ewo
Omnipax, 2003. 167 s.
ISBN 82-530-2595-5. Kr. 138,-
Serie: Trash Bazooka

INNHOLD:

Kjell Ivar Hansen er en tilsynelatende helt vanlig gutt som lever sammen med familien sin. Men det siste året har han også vært stuntpilot for den topphemmelige organisasjonen "Føderasjon den Frie Klode", en organisasjon som tar seg av jordas kontakt med andre intelligente vesener i universet, og trår til dersom jorda er i fare.
I en skoletime får han plutselig en hasteinnkalling. Han må komme straks, det gjelder liv!
Kjell bruker den hemmelige rømningsveien til romstasjonen Kringla, der organisasjonen holder til. Oppdraget dreier seg om å få hentet ut to av vennene hans som har blitt sittende fast i et sort hull. Jageren de sitter i er i ferd med å brytes ned av krefter fra det sorte hullet.
Det er et svært vanskelig og farefullt oppdrag Kjell har fått denne gangen!

SPRÅK OG LAYOUT:

Teksten er krydret med rare, og til dels vanskelige ord som forfatteren har laget. Ellers en grei og lettlest tekst.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Passer for lesere i 10 - 12 års alderen.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En bok som nok kan fange opp og fungere godt for de som vanligvis ikke leser bøker, kanskje især gutter.
Omslaget kan appelere til de som liker tegneserier.BOK:
Wegelius, Jakob:
Esperanza
Illustrert av forfatteren
Oversatt av Klaus Hagerup
Mangschou, 2005. 138 s.
ISBN 82-91948-25-9

INNHOLD:

Halidon, en liten fyr med et apelignende utseende, livnærer seg som gateakrobat syklende på en etthjuling og sjonglerende med baller. Halidon føler seg beglodd pga. sitt spesielle utseende, og vil helst være alene.
Han bor hos kapteinen. Halidon traff kapteinen den gang han var teaterdirektør – og Halidon ble tatt opp som artist i teateret hans. En kveld Halidon kommer hjem er kapteinen borte. Halidon blir bekymret og drar ut for å lete etter ham.

SPRÅK OG LAYOUT:

Mellomstor skrift. Kapitler.
Sort/hvitt-illustrasjoner.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

En stillferdig fortelling som passer både for barn og voksne.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Historien har lite ytre handling, og det kan gjøre den litt vanskelig tilgjengelig for barn.


BOK:
Øglænd, Finn:
Amok : noveller
Samlaget, 2005. 115 s.
ISBN 82-521-6495-1

INNHOLD:

Denne boken inneholder 8 noveller skrevet for ungdom; - og alle novellene handler om ungdom. Jeg-personene i disse novellene er alle unge mennesker som føler seg annerledes, de føler at de ikke hører hjemme blant ungdom på deres egen alder.
Novellene tegner ulike skjebner, men der de alle, på en eller annen måte, har en adferd som plasserer dem utenfor fellesskapet. De føler seg annerledes, men gjennom de handlingene novellene skildrer, gjør jeg-personene selv denne annerledesheten til en avgrunn mellom seg selv og de andre; - forsterker og tydeliggjør den.
Novellene er såre, og som leser følger vi jeg-personene skritt for skritt mot sin egen ødeleggelse. Ikke alle novellene er like dramatiske, eller fører til like grunnleggende oppgjør med omgivelsene, men alle har dette elementet i seg.
Best likte jeg tittelnovellen ”Amok” der vi følger hovedpersonen Stian E. helt fram til selvdestruksjon. Suggererende og hele tiden med en klar følelse av at vi kommer ett skritt nærmere avgrunnen.

SPRÅK OG LAYOUT:

Språket har god flyt, og novellene er lette å lese.
Ingen illustrasjoner.
Nynorsk.

ALDERSTRINN:

Noveller for og ungdom. Ungdomstrinnet og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Svært gode og gripende noveller om ungdom i en vanskelig ungdomstid.


BOK:
Østby, Anne Ch.:
www.veien videre/Anna
Landbruksforl., 2003. 295 s.
ISBN 82-529-2789-0. Kr 229,-

INNHOLD:

Vi har truffet Anna tidligere, i bøkene "Anna@verden.com" og "Anna+framtid, søk".
I denne boken har Anna blitt 16 år. Hun bor i Islamabad i Pakistan, men familien skal snart reise derfra. Anna har lyst til å studere i USA, men vet ikke helt hva ennå.
Gjennom familiens hushjelp får Anna møte en annen kultur på en voldsom måte. Datteren til hushjelpen deres blir satt fyr på av sin mann fordi hun ikke oppfører seg slik mannen hennes vil. Det viktigste i denne kvinneundertrykkende kulturen er å forsvare sin ære, sin Izzat. Det er slik det er på landsbygda, sier en av hennes pakistanske venner. Anna blir sjokkert.
Anna oppsøker Nighat som driver en hjelpeorganisasjon for utstøtte, æreløse kvinner, og lærer hva enkelte ektemenn kan tillate seg å gjøre med hustruer. En ulykke heter det gjerne.
Er det mulig for en enkelt person å ta ansvar og utgjøre en forskjell?, blir spørsmålet Anna stiller seg.
Ex-kjæresten Chris som bedro henne, sender stadig unnskyldende e-poster. Hun kan ikke fordra ham. I stedet tenker hun mye på Ola, en gutt hun har vært sammen med på sommerleir hjemme i Norge. Hun blir kjæreste med ham, og lurer på om han skal være "den første".
Samtidig er det avjgørende eksamen for videre skolegang. Hun må gjøre det godt for å komme inn på det College hun vil. Det er vanskelig å rekke alt.

SPRÅK OG LAYOUT:

Bokmål.
God leselig skrift med normal linjeavstand. Modent språk.

ALDERSTRINN:

Passer for ungdomstrinnet.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En god historie om det å bli voksen. Om ansvar, kjærlighet, valg, ære og løsrivelse. At handlingen foregår i et internasjonalt miljø, langt fra det vanlige norske jenter opplever, setter bare en ekstra spiss på boken. Problemstillingene Anna står overfor er allmenne og lette å kjenne seg igjen i.
Passer godt for jenter.
Man kan dra nytte av å ha lest de to foregående bøkene om Anna, men det er på ingen måte en nødvendighet.