Bokgløtt
2004, NR. 1 - UNGDOM

Utgitt av Porsgrunn bibliotek

BOK:
Aurstad, Tore og Westberg, Carina:
Trettenkloa
Damm, 2004. 197 s.
ISBN 82-04-09355-1

INNHOLD:

I Grimesvik har de feira Helligetrekongersaften med et spesielt stjernespill i alle år. Sjuendeklassingene går i prosesjon rundt i byen, de stanser opp flere steder og synger et vers av Stjernespillsangen. Stjernespillsangen har 12 vers.
Men det finnes et 13. vers, et hemmelig vers som bare er laget for å skremme. Synges det13.verset, vekkes Trettenkloa!

Absalom og venninnen hans, Miranda gleder seg til Stjernespillet. Når opptoget kommer til kirken, ser Absalom en svartkledd skikkelse ved et av de gamle trærne. Det er sikkert Miximillian Svartfeldt som bor på Evilstad gård.
Ved kirken synger den sleske Olme og hans venner det 13.verset. Ingen har sunget dette verset på 100 år og jorden skjelver!

Etter stjernespillet er Miranda og Absalom hjemme hos Miranda. Mirandas far forteller dem sagnet om Trettenkloa:
På 1500-tallet kjøpte den første Svartfeldt opp gårdene rundt Grimesvik og ble rik på tømmerhandel. En av hans etterkommere kjempet i krigen med en diger mann med 13 klør til fingre. Han hjalp Svartfeldt i krigen, reddet ham fra døden, og det sies at nå ligger Trettenkloa gravlagt i familiens gravkammer. Det sies også at en av Svartfeldtene knyttet kontakt med djevelen. Når Trettenkloa vekkes opp, vil han jage gjennom byen på jakt etter ofre.

På vei hjem passerer Absalom kirken. Han ser en stor skikkelse ved gravkammeret. Og dagen etter ser han enorme fotspor i snøen, og byens hestekar er vekk, han blir funnet død. Det var Trettenkloa som steg opp av sarkofagen da jorda skalv.

Miranda og Absalom tror at Maximillian Svartfeldt og Olmes far er innblanda i denne saken. De drar ut til Evenstad gård der Maximillian bor helt aleine. Maximillian forteller at i 52 år har han sjekka sarkofagene, i år var en åpen, og Trettenkloa var vekk. I boka ”Dødningmanerens kodeks” kan de finne ut hvordan de skal få Trettenkloa tilbake i sarkofagen igjen.

Nå viser det seg at Murdoch, Maximillians, ”ukjente” og onde lillebror har dukket opp og vil ha all makt på Evilstad, i Grimesvik og resten av verden. Med seg på laget har han Ernst Trimalko Dragsnær, Olmes far. Han vil også gjerne ha makta i byen.
Det hele ender med et oppgjør mellom alle disse og Trettenkloa. Det er Absalom som knekker koden slik at Trettenkloa legger seg i sarkofagen igjen, Murdoch forlater byen og det er atter fredfylt i Grimesvik.

SPRÅK OG LAYOUT:

Kapitler og avsnitt, god linjeavstand og mellomstore typer.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

En bok for mellomtrinnet.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Denne romanen i grøsser- / fantasygenren er ikke spesielt lystig, den har en dyster undertone, men er spennende.
Anbefales!


BOK:
Barker, Clive:
Abarat
Oversatt av Celilie Winger
Damm, 2003. 437 s.
ISBN 82-496-0832-1

INNHOLD:

Candy mistrives på skolen og på hjemstedet sitt Kyllingbyen i Minnesota, USA. Frøken Svart, hennes lærer, er ute etter henne. En dag da Candy blir sendt til rektors kontor av Frøken Svart, får Candy nok av hele skolen, hun går ut av skolen gjennom Kyllingbyen der hun bor, og videre ut på landet.
Midt i en eng utenfor byen møter hun en rar skapning, Jon Rakker og hans syv andre hoder som alle også heter Jon et-eller-annet. Jon Rakker blir jaget av en annen rar skapning, en høy, tynn ondsinnet figur ved navn Mendelson Form. Mendelson Form vil drepe Jon Rakker og stjele en nøkkel fra ham. Ved hjelp av Candy, et gammelt fyrtårn midt på prærien i Minnesota, og en kule og en ball, påkaller de Izabellahavet. De unnslipper Mendelson Form, hiver seg i havet og lar seg føre til landet Abarat som eksisterer ved siden av vår virkelighet.
Landet Abarat består av 25 øyer. En øy for hver time på dagen, og en som står utenfor tiden. På midnattsøya er klokka alltid midnatt. Her hersker Kristoffer Kadaver. Han vil bli hersker over Arabat. Til det trenger han nøkkelen som Candy har, og ikke minst Candy selv. Hun har nemlig evnen til å utføre magi, og magi er måten Kristoffer Kadaver vil ta makten over Abarat på.
Rojo Pixler er en forretningsmann som også vil herske over Abarat. Han vil derimot gjøre det gjennom teknologi og handel. Alle skal bli avhengige av Pixler og hans varer.
Candy opplever mye spennende og rart, og unnslipper Kristoffer Kadavers og Rojo Pixlers klør gang på gang. Mye på grunn av sin egen evne til å skape magi, og hennes tre beskyttere på øya for den 25. timen. Mespa, Diamanda og Jopi, også kalt Fantomayasøstrene.

SPRÅK OG LAYOUT:

Mellomstor og god leselig skrift, med god linjeavstand.
Bokmål
Mange fargerike flotte illustrasjoner av forfatteren.

ALDERSTRINN:

Fra 12 år og oppover.
Kjernegruppe 14-16.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Clive Barkers første bok på norsk. Han er kjent for sine skrekk- og grøsserbøker, samt manus til skrekkfilmer. Han har blitt en mer enn habil illustratør, og boken er en fargesprakende fantasyfortelling som er betydelig snillere enn hans voksenbøker, men skremmende nok. Boken er den første i en serie om Candy og landet Abarat.
Anbefales!


BOK:
Bringsværd, Tor Åge:
En gang var Buddha apenes konge.
Illustrert av Stella East
Gyldendal,2003. 63s.
ISBN 82-05-30494-7
Serie: Mime

INNHOLD:

Vi er i India og det er en gammel tiggermunk som forteller tilhørerne historier om Buddha .I India tror de på sjelevandring, og da kan mennesket vende tilbake som dyr, demoner, guder eller mennesker.
Buddha ble født som prins for ca. 2.500 år siden , han forlot familie og alt han eide og dro ut i verden for å forsøke å forstå den.

Buddha sa at han kunne huske alle sine tidligere liv. Han brukte eksempler fra dem når han ville lære sine disipler hva som var rett og gal oppførsel.
I denne boken får vi høre om da Buddha var ape, papegøye, hjort, elefant og løve. Både apen, papegøyen, hjorten ofret sine egne liv, slik at andre kunne få leve.

SPRÅK OG LAYOUT:

Gjennomillustrert med vakre, heldekkende fargeillustrasjoner.

ALDERSTRINN:

En bok som kan leses av alle aldersgrupper.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Boken kan leses som en samling med fine dyrefabler med god moral, men det er også en bok om buddhismen med faktastoff bakerst i boken.
En utrolig vakker bok med høye kunstneriske kvaliteter både i tekst og illustrasjoner.


BOK:
Bruheim, Magnhild:
Ny Melding
Samlaget, 2003. 172 s.
ISBN: 82-521-6299-1

INNHOLD:

Bente Vessels venninne Kari-Marie, også kalt Kami blant venner, har forsvunnet. Moren hennes etterlyser henne. Kvelden før forsvinningen fikk Bente melding om at Kami møtte en gutt, og gikk av bussen på samme holdeplass som ham.
Etter at Kami er meldt forsvunnet får Bente fortsatt SMS fra Kami. Hun ber Bente holde det hemmelig. Men er det Kami som sender disse meldingene, eller er det noen andre? Blir Kami holdt fanget, eller har hun forsvunnet frivillig?
Bente slites mellom sitt løfte om å holde SMS'ene hemmelig, eller fortelle noen om dem. Hun betror seg til Martine.
Plutselig en dag får Bente SMS fra en gutt som kaller seg Jytte. Han sier han vet hvor Kami er, nemlig i Oslo. Martine skal til sin tante i Oslo i vinterferien og Bente får lov til å bli med. Her treffer Bente Jytte. Han lover å føre Bente til Kami, men kan hun stole på ham? Og hvorfor møter de en 30 år gammel fotograf ved navn Christer? Hva har han med Kami å gjøre?

SPRÅK OG LAYOUT:

Mellomstor skrift.
Nynorsk.
Ingen illustrasjoner.
Godt og levende språk som 14-15 åringer nok kjenner seg igjen i.

ALDERSTRINN:

Passer best fra 13 år og oppover.
Kanskje mest for jenter.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Første ungdomsroman fra Magnhild Bruheim. Hun er fra før kjent for sine kriminalbøker for voksne.
Realistisk spenningsroman, med godt driv.


BOK:
Einspor, Henrik:
Med Døden i hælene - en middelalderskrøne
Oversatt av Bodil Engen
Aschehoug, 2003. 175 s.
ISBN 82-03-24455-6. Kr. 249,-

INNHOLD:

Året er 1352, det går mot slutten av Svartedaudens herjinger i Europa.
Døden bringes inn "på teppet" til Guds representant, erkeengelen Gabriel. Her får han gjennomgå for å ha vært altfor nidkjær i tjenesten. Oppdraget Døden fikk for noen år siden var å gi folk "der nede" en liten lærepenge i form av en standard-epidemi som skulle ta livet av ca. 20.000 sjeler. Døden valgte imidlertid å sette hele skaperverket i fare for ved hjelp av Svartedauden å ta livet av ca. 33 millioner sjeler.
Resultat: Dødens lisens inndras og Døden II innsettes.

Så er vi nede på jorda og møter en litt mislykket ridder Clemens på vei hjem til borgen sin, hans væpner, den langt mer kloke og handlekraftige jenta Eline, en liten hoffnarr ved navn Willy, og etterhvert munken Elias. Han er på flukt med det enestående relikviet Jesu tornekrone. Og etter seg har han "de sorte rytterne" og Døden II som selvsagt har en jobb å gjøre.

SPRÅK OG LAYOUT:

Inndelt i kapitler.
Ingen illustrasjoner.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Ungdomsbok.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En vellykket blanding av en god middelalderhistorie og en farse som blir både spennende og morsom.


BOK:
Fretheim, Tor:
Grüners grønne hage
Cappelen, 2002. 179 s.
ISBN 82-22503-5. Kr. 199,-

INNHOLD:

Til Fosseveien, ved skråningen mot Akerselva, kom det i april 1877 et flyttelass med 5 barn og 2 voksne. Det var familien Munch, bestående av far som var korpslege, 5 barn og tante Karen. Moren var død.
Edvard Munch, 14 år, er bokas hovedperson, men vi hører også mye om storesøster sophie, tante Karen og Edvards far.
Edvard forelsker seg i Sophies venninne Emma, - bare det å høre navnet hennes gir ham frysninger på ryggen. Han tør imidlertid ikke vise henne hva han føler, så det forblir en hemmelighet så lenge magien varer.
På høsten dette året skjer en av de store hendelsene i Edvards liv, og som siden gjentatte ganger skal dukke opp i bildene han lager som voksen. Søsteren Sophie blir syk, og før året er omme er hun død.

SPRÅK OG LAYOUT:

Boken har en poetisk og vakker språkdrakt.
Dessverre ingen illustrasjoner, selv om det her skulle vært et godt tilfang av hovedpersonens egne bilder å velge fra.

ALDERSTRINN:

Ungdomsbok.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Selv om boken handler om historiske personer og dermed har biografiske trekk, så er det ikke en biografi. Boken er skrevet som en roman, noe som gir forfatteren muligheter til å dikte litt mer rundt personenes tanker og følelser.
Boken skildrer også tiden og miljøet på Oslos østkant på 1800-tallet.


BOK:
Harris, Robie H.:
Snakk om sex : en bok om følelser, kropp og forandringer
Illustrert av Michael Emberley
Oversatt av Kjersti Scheen
Omnipax, 2002. 89 s.
ISBN 82-530-2411-8. Kr. 198,-

INNHOLD:

Boka handler om pubertet, hormoner, kropslige forandringer og ustabilt følelsesliv, alt knyttet opp til puberteten.
Den handler videre om samliv, sex, prevensjon, graviditet og fødsel.
Boka tar for seg ulike familieformer, seksuelle legninger og abort, og den gir informasjon om kunstig befruktning og adopsjon.
Den forteller også om kjønnssykdommer og seksuelle overgrep.
På slutten av boka er det henvisninger til litteratur og nettsider der unge kan få mer informasjon om de forskjellige emnene.

SPRÅK OG LAYOUT:

Språket har god flyt, og vanskelige faguttrykk blir godt forklart i teksten.
Bokmål.
Gjennomillustrert av tegninger i farger. Illustrasjonene underbygger og forklarer teksten.
Morsomme tegneseriestriper.

ALDERSTRINN:

Passer for ungdom i eller på vei inn i puberteten.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Dette er en bok å vokse med. Noen av emnene kan være aktuelt å lese tidlig i puberteten, mens andre områder er mest aktuelt når man er blitt litt eldre.
Boka forteller om temaene den tar opp på en fin måte, tydelig, grundig, og viser at den tar de unges behov for kunnskap på alvor.
I tillegg til å fortelle om fysiske og psykiske endringer, formidler boka hvor viktig det er å sette grenser for seg selv som person. Boka er tydelig på at det er lov å si nei, og at det er viktig å fortelle om vanskelige ting og opplevelser til noen voksne.
Det er også positivt at boka formidler at variasjon er normalt, f.eks. i forhold til familieformer og seksuell legning.


BOK:
Høvik, Bjørn:
Fyrstikkysset
Eide, 2002. 158 s.
ISBN 82-514-0645-5

INNHOLD:

Marit bor sammen med mor og Karl i en bygd i slutten ab 40-årene. Marits far ble skutt og drept under krigen fordi han var med i hjemmefronten.
Faren var alt for Marits mor. Karl var gårdsgutt på gården, og moren har nok giftet seg med Karl fordi de trenger hans arbeidskraft for å klare seg. Karl prøver å nærme seg moren, men blir stadig avvist.

Halvor og moren hans, Gerd, kommer flyttende til bygda. De bosetter seg i en liten hytte i skogen. Marit vil gjerne bli kjent med halvor, og de blir etterhvert gode venner. Men det er tydelig at Halvor bærer på noe han ikke vil fortelle. Noe om faren sin?

En dag kommer faren til Halvor, Even, flyttende etter. Marit forstår at Halvor har et svært anstrengt forhold til faren sin.
Karl tar initiativet til en felles biltur til vestlandet for de to familiene. Even er sjåfør, mens Marit, mor, Karl, Halvor og Gerd er passasjerer. Under bilturen kommer sannheten om Even fram.
Forholdet mellom Marit og Halvor kan aldri bli det samme igjen.

SPRÅK OG LAYOUT:

Inndelt i kapitler.
Mellomstor skrift.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Passer fra ca. 11 år og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Boken beskriver hvordan barn kan bli rammet av de valgene foreldrene deres tok under krigen. Boken er godt egnet til å utdypet temaet 2. verdenskrig for barn og unge idag.


BOK:
Jenseg, Grete Randsborg:
Eller en du elsker
Gyldendal, 2003. 172 s.
ISBN 82-05-30810-1. Kr. 229,-
Serie: Ung+

INNHOLD:

Sebastian, 17 år, er stadig plaget av mareritt om natten. Vennene hans råder ham til å rydde opp i toppetasjen, og å hente fram det minst kompliserte først.
Sebastian går løs på oppgaven, og tar fram eske etter eske med minner fra barndommen. Første gang han hadde mareritt var da han oppdaget at også mødre kunne dø, at man ikke behøvde å være gammel.
Esker blir tatt fram, de med ungdomsfester, den gangen han ligger med sin beste venns kjæreste, foreldrenes evige krangling, og samvær med venner.
Raset går idet Sebastian tar fram esken som inneholder mormors død, og han og moren finner ringpermen. Ringpermen med kvitteringene for alle de skjønnhetsoperasjoner og forbedringer mormor gjennomgikk for å bli vakrere.
Sebastian føler at den viktigste personen i livet hans, mormoren, var en forfalskning.

SPRÅK OG LAYOUT:

Språket har god flyt.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Passer for ungdomstrinnet og oppover i alder.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Boken blir et innlegg i debatten omkring skjønnhetsoperasjoner, der forfatteren fokuserer på falskheten og det å ”skape” seg selv i stedet for å kunne være seg selv. Boken peker på at dette kan påvirke de menneskene som er glade i en.


BOK:
Kvalvaag, Hilde K.:
Hjarteklapp
Samlaget, 2003. 106 s.
ISBN 82-521-6187-1

INNHOLD:

En fortelling om Ingvild den høsten hun fyller 13 år.
Hun og foreldrene har vært i Danmark på ferie, og i hele sommerferien har hun tenkt på Aksel. Aksel som danset de to siste dansene med henne på avslutningen før sommerferien. Hva vil nå skje?
Klassen får en oppgave. De skal filme familien sin, og Ingvild har bare foreldre, lillesøsteren døde da hun var liten. Enda verre blir det da bestevenninnen får en lillesøster, det er ikke godt å være sjalu.
Savnet av en søster, redselen for selv å dø av hjertefeil, foreldre som hun av og til irriterer seg over, hvorfor kan for eksempel ikke pappa kjøpe seg nye sko? Mokasiner er ute for lengst!
Og Ingvild går lange turer om kvelden for å se om hun kan se Aksel, og hva vil skje hvis hun treffer ham?

SPRÅK OG LAYOUT:

Nynorsk.
Lett å lese.

ALDERSTRINN:

Passer fra ca 10 år og oppover .

ANDRE OPPLYSNINGER:

En god bok om pubertet.
Positiv – vanlige foreldre som både snakker og forstår Ingvild (innimellom).


BOK:
Lande, Marit:
Med ild i sjelen : Vincent van Gogh for barn og unge
Ursus forlag, 2003. 82 s.
ISBN 82-996758-0-4

INNHOLD:

I denne boka har Marit Lande brukt Vincent van Goghs brev til broren Theo som grunnlag for teksten. Theo var Vincents trofaste venn gjennom hele livet.
Vi følger Vincent van Goghs kronglete vei gjennom livet, fra prestesønn og teologistudent i Nederland og predikant blant gruvearbeidere i Belgia, til kunststudent og senere kunstner i Frankrike.
Men han har vanskeligheter hele livet i forholdet til andre mennesker. Takket være Theo kommer han til Paris og senere til Arles.
Van Gogh hadde stor respekt for Paul Gauguin og bare lengtet til han skulle komme på besøk. Dette besøket ble ingen suksess og de skiltes som uvenner.
Etter sykehusopphold i St. Remy, bodde han i Auvers i nærheten av broren. Der tar han senere sitt eget liv.

SPRÅK OG LAYOUT:

Boka er har store typer, er lettlest, og er rikt illustrert med Van Goghs malerier.
Bakerst er det en kort biografi med viktige årstall, samt billedliste over maleriene i boka.

ALDERSTRINN:

Denne boka er skrevet for barn og unge, men er ei bok alle kan ha glede av!
Tilgjengelig for barn fra 10 år og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Denne boka kan absolutt anbefales!


BOK:
Lunde, Stein Erik:
Sanger fra rom 22
Gyldendal Tiden, 2002. 200 s.
ISBN 82-05-30706-7.
Serie: Ung

INNHOLD: Rom 22 er klasserommet til klasse 9B.
Vi møter elevene på skolen og i fritiden gjennom en dag, torsdag 9. mai 2002.
Boka gjør oss kjent med hver enkelt av elevene i klassen gjennom å følge tankene deres, se hva de er opptatt av, hvem de er opptatt av, følge dem i tankesprangene deres til ting som har skjedd, vi blir kjent med familieforhold, forelskelser, problemer av ulike slag den enkelte sliter med, ... I det hele tatt viser forfatteren oss det mangfoldet av personligheter og skjebner som finnes i en enkelt skoleklasse.
Handlingen hopper og spretter fra elev til elev og kan virke uoversiktlig og kaotisk, men dette understreker bare spennvidden og mangfoldet i en sammenheng der så mange ungdommer tilbringer tiden sin sammen.

SPRÅK OG LAYOUT:

Lett og muntlig språk med mange replikker.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Passer for ungdomstrinnet.

ANDRE OPPLYSNINGER: En velskrevet bok som jeg tror vil ha stor apell hosw målgruppa.
Også mange tema å ta tak i dersom man skal jobbe med klassemiljø og ulike ting ungdom er opptatt av.


BOK:
Munch, Charlotte Glaser:
Alene sammen
Cappelen, 2004. 236 s.
ISBN 82-02-23314-3. Kr. 229,-

INNHOLD:

Boka handler om 18-åringene Kira og Kikke. Fortellingen begynner idet de nettopp har blitt sammen, og vi følger dem et halvt år frem i tid. Vi hører historien vekselsvis fra hennes og hans side, gjerne bare to til tre avsnitt om gangen.
Kira er ei lys jente som er glad i musikk og venninner. Kikke er en gutt som har sør-amerikanske aner og som digger salsa-musikk og dans.
Hele tiden er de to usikre på om den andre har like sterke følelser i forholdet deres som de selv har. Dette forårsaker stadige misforståelser av større og mindre alvorlighetsgrad.
At de begge er midt i russetida, og at i alle fall Kikke har lagt videre planer i årene fremover, nemlig å studere i Venezuela, gjør ikke saken lettere. Forholdet deres går i bølgedaler fra ekstatisk lykke til bunnløs fortvilelse.

SPRÅK OG LAYOUT:

Bokens språk er konsist og uttryksfullt. Mye av usikkerheten i forholdet deres skildres ved det som ikke blir sagt, men som fornemmes bak det som står skrevet. Vi får innblikk i tankene til hver av dem. Kikkes tanker er uthevet, og gir et godt markant skille mellom de to hovedpersonene. Ved såpass mange gjentagelser rundt det samme tema, er dette et godt virkemiddel for å holde orden. Resultatet virker mer ryddig. Skrevet slik at resultatet ikke blir for sukkersøtt, men engasjerende likevel. Skildringene rosemales ikke, uten at det blir tørt og kjedelig av den grunn.

ALDERSTRINN:

Fra ca 14-15 år og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En flott bok om alt det som skjer mens mange avgjørelser skal tas noen år i ungdommen. Usikkerheten til både Kira og Kikke er til å ta og føle på i denne boka som er veldig troverdig.


BOK:
Olsson, Søren og Jacobsson, Anders:
Zeina & Nalle
Oversatt av Kjetil Indregard
Damm, 2003. 141 s.
ISBN 82-496-0944-1

INNHOLD:

Vi møter Zeina og Nalle første halvår på ungdomsskolen. De skriver begge dagbok. Vi leser vekselsvis Zeinas og Nalles dagboknotater.
Zeina er ei aktiv jente som bor i en sammensatt familie. Faren er fra Libanon, men mora ville ikke flytte med dit. Zeina har flere ekte og uekte halvsøsken på begge sider. Hun og Linnea, ”liksomsøstra” hennes, hater hverandre, men skjuler det for foreldrene. Nå har Mamma vært gift med Krille ganske lenge, og hun tar navnet til alle hun har vært gift med!
Zeinas beste venninne er Olga fra Volga, egentlig Klara Henriksson.
Nalle heter egentlig Bjørn Vizelius, hans familie kommer fra Finland, men det er et par generasjoner siden. Nalles familie er veldig vanlig, og han gruer seg til ungdomsskolen. De skal gå i klasse med elever fra snobbeskolen Hällberg. Sjøl liker Nalle best TV-spill og TV-serier og jenter!!! Han og kameraten synes at jenter er en trussel, de får ikke fred for tanken på dem!

Livet går sin gang, det er underholdende lesing. Blant annet får jentene i klassen det for seg at Nalle er et matematisk geni, (rykter satt ut av broren hans i fjor vår).
Zeina stresser veldig med det at hun er fra Libanon, hvorfor får de ikke libanesisk mat på skolen? Ellers er shopping og moter en stor interesse.
Når de skiver ønskeliste til jul ønsker Zeina seg dette: Gullklokke og CD-spiller og en søt gutt. Nalle ønsker seg bare Zeina.

ALDERSTRINN:

Denne boka kan vi anbefale for alle i alderen 12-15 år!

ANDRE OPPLYSNINGER:

Lettles og koselig! Dette er første bok i en serie, så nå kan vi bare glede oss til neste bok!


BOK:
Pennac, Daniel:
Hund! Hund!
Oversatt av Tove Bakke
Samlaget, 2002. 180 s.
ISBN 82-521-5899-4. Kr. 228,-

INNHOLD:

Denne boka handler om en hund som ganske enkelt heter "Hunden". Hunden vokser opp på en søppelfylling utenfor byen Nice i Frankrike. Han har en drøm om å finne en matmor han kan dressere, og tar inn til byen. Men byen er full av farer for en liten hund.
Etterhvert finner han Eple, ei livlig jente fra Paris. Hun er den han vil dressere!
Boka skildrer vennskapet mellom Hunden og Eple, og den skildrer også hvordan forholdet etterhvert kjølner når Eple mister interessen. Hunden føler seg glemt, og ser ingen annen utvei enn å rømme.

SPRÅK OG LAYOUT:

Nynorsk tekst.

ALDERSTRINN:

En bok for barn i alderen 10 - 13 år og alle hunde-elskere.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Dette er en klok bok, en morsom bok, med en sår undertone.
Med innlevelse i Hundens liv kan vi føle hvordan det må være å bli forsømt, glemt, oversett. En påminnelse til de som skaffer seg hund om at kjærlighet til dyr også forplikter.
Hunde-elskere vil nok ha ekstra utbytte av denne boka.


BOK:
Pratchett, Terry:
Magiske Maurits og hans gløgge gnagere
Oversatt av Torleif Sjøgren-Erichsen
Gyldendal Tiden, 2002. 267 s.
ISBN 82-05-30705-9. Kr. 249,-

INNHOLD:

En dag får katten Maurits en god idé! - en forbløffende idé, om hvordan han skal kunne tjene en formue!
Sammen med fløytespilleren Knut og en flokk med kloke rotter drar han avsted. De utgjør et team der rottene invaderer landsbyene, og fløytespilleren tilbyr seg å drive dem ut. Dette tar de seg betalt for, og planen er å samle opp penger til å reise til en egen rotte-øy.
Men hva skjer når borgemesterens datter, Malisia, avslører dem?

SPRÅK OG LAYOUT:

Bokmål.

ALDERSTRINN:

Passer fra ca 12 år og oppover i alder så lenge man har sansen for humoristiske bøker i fantasy-genren.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Historien spiller på elementer fra den kjente historien om Rottefangeren fra Hameln.
Humoristisk.


BOK:
Rai, Bali:
Avlyst (arrangert) ekteskap
Oversatt av Thorleif Sjørgren-Erichsen
Gyldendal, 2003. 295 s.
ISBN 82-05-32298-8

INNHOLD:

Manjit er 15 år og bor i Leicester. Familien er fra Punjab, og faren styrer familien med hard hånd, og er en forfylla tyrann. Mora har han nesten ikke kontakt med, hun spør ikke en gang hvordan det går på skolen.
Manny, som han vil bli kalt, forakter de eldre brødrene sine som ikke snakker engelsk ordentlig og har gifta seg etter foreldrenes ønske. Det eneste de er opptatt av er fotball, brennevin og den indiske familien sin. Å tjene penger er viktig, mens utdannelse er slett ikke viktig.
Familien forakter Manny som har engelske venner og oppfører seg som en engelskmann. Det kommer for en dag at familien har planer om å gifte bort Manny den dagen | han blir 17 år. Det har Manny allerede bestemt at ikke skal skje. Han som er flink på skolen, har engelsk kjæreste og har planen klar.
Han begynner allerede nå å oppføre seg dårlig. Manny og kameraten skulker skolen, nasker i butikkene og drikker. Kanskje ingen da vil ha ham?
Hele familien drar til India. Farens foreldre er ganske velstående, men bor langt ute på landsbygda. Der har Manny det ganske bra, men blir etterlatt der når foreldrene drar hjem. De sier de bare skal på tur og besøke noen slektinger. Men de vil ha Manny vel bevart i India inntil han skal gifte seg.
Slik går det imidlertid ikke. Manny får hjelp av onkel Jag som er familiens sorte får. Han har tatt utdannelse innen landbruk og bor i Australia.
Vel hjemme igjen får Manny jobb gjennom et skoleprosjekt for ungdom som har havna på skråplanet. Familien vet ikke at han er kjæreste med Lisa. Planen for bryllupet hans går sin gang. Når Manny rydder rommet for å få plass til bruden, flytter han samtidig sine ting over til Lisa. Det er der han skal bo.
Bryllupet som varer tre hele dager til ende, går sin gang, men like før vielsen går Manny på do, forsvinner ut nødutgangen, og der står vennen Ady klar med en bil og fører ham vekk og i sikkerhet.
To år senere bor Manny fremdeles hos Lisa, men de er ikke kjærester lenger. Foreldrene har han ikke snakket med siden bryllupet. De har flyttet og leker lykkelig storfamilie et annet sted, Manny jobber hardt, har fått ny kjæreste og går på kveldsskole for å forbedre karakterene.

ALDERSTRINN:

Anbefales fra ca 15 år!

ANDRE OPPLYSNINGER:

Frisk og morsom lesning om arrangert ekteskap. Aktuelt for gutter og!


BOK:
Rodda, Emily:
Stillhetens skoger
Oversatt av Jón Sveinbjørn Jónsson
Damm, 2004. 137 s.
ISBN 82-04-09245-8. Kr. 79,-
Serie: Deltoras belte

INNHOLD:

Kongssønnen Endon og tjenersønnen Jarred vokser opp som venner innenfor palassets murer i byen Deltora. De får ikke gå utenfor murene, men kan ut gjennom vinduene se ned på en vakker landsby der folk ser ut til å ha det godt.
Innenfor palassets murer lever de etter en Regelen, egentlig et sett med regler for hva som er lov og ikke lov som har utviklet seg gjennom tidene. En av de viktigste regler er at de aldri må forlate palasset, ikke engang klatre opp på muren for å se på det som ligger utenfor.

Vi treffer Endon og Jarred på den dagen da Endon blir kronet til konge. Faren hans døde brått og uventet, og de glade guttedagene med lek og moro sammen er over for de to vennene. Nå må Endon styre landet, og hans nærmeste vil fra nå være rådgiveren Prandine.
Sentralt i kroningsseremonien står "Deltoras belte", et magisk belte besatt med edelstener og som skal beskytte Deltora og dets hersker. Beltet skal etter Regelen bare brukes denne ene gangen, og må så låses ned og voktes og ikke brukes før ved neste kroning. Jarred føler at noe er galt, at Regelen som har utviklet seg over tid ikke er til landets beste, og i biblioteket finner han en bok som bekrefter dette. Der står det at Deltoras hersker alltid må bære beltet for å beskytte landet mot Fienden fra Skyggelandet. Jarred forsøker å fortelle Endon dette, men det ender med at han må flykte utenfor palassets murer. Der oppdager han at folket lever i fattigdom og elendighet, og at en invasjon fra Skyggelandet truer Deltora.

Jarred blir boende og får jobb hos smeden Crian, og etter hvert gifter han seg med datteren hans.
Etter mange år får Jarred et budskap fra Endon om at han trenger hjelp. Endon har forstått at mørke krefter truer, og at hans rådgiver Prandine står på fiendens side. De løper for å finne fram Deltoras belte, men finner et ødelagt belte der alle de magiske edelstenene mangler.

Det går noen år, og på sin 16 årsdag får Jarreds sønn, Lief, oppdraget å finne edelstenene til beltet. Det blir en farefull ferd til de syv farligste stedene i Deltora. I denne første boken i serien følger vi Lief og følgesvennene hans til Stillhetens skoger på jakt etter den første edelstenen.

SPRÅK OG LAYOUT:

Boken har et lettlest og enkelt språk.
Noen få illustrasjoner.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Passer fra ca 10 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En bok i fantasy-genren, svært lettlest og enkel i handlingen, og kan derfor anbefales til ganske unge lesere.
Boken bruker alle genrens trekk, kampen mellom det gode og det onde, mennesker som enten er helt gode eller helt onde, gjenstander med magisk kraft, en utvalgt person som skal utføre et edelt oppdrag, farefulle reiser osv. osv.
Dette er nok ikke av de kvalitetsmessig sett beste bøkene i genren, den er forutsigbar og klisjéfylt, men den er enkel å forstå, spennende, og kan så absolutt fungere godt og stimulere til videre lesing.
Dette er første bok i en serie på 8 bøker, der hver bok er viet reisen for å finne en av edelstenene til beltet. Siste bind i serien har tittelen "Tilbake til Del", og det kan vel tyde på at helten lykkes i sitt oppdrag og kan vende tilbake til Del med beltet intakt. Ingen stor overraskelse!


BOK:
Røssland, Ingelin:
Flyt
Samlaget, 2002. 146 s.
ISBN 82-521-5953-2. kr. 146,-

INNHOLD:

Anette, 16 år, er kjæreste med Fredrik. Hun hadde vel egentlig ikke lyst, men det bare ble slik. Hun ville helst gjøre det slutt før han drar i militæret, men istedet blir det til at de ligger sammen kvelden før han reiser.
Anette føler at mye av det hun foretar seg dette året bare skjer, uten at hun egentlig vil det eller har bestemt seg for det.
Når august kommer, flytter hun på hybel sammen med venninnen Christin, de skal begynne på videregående.
Det blir mye festing og de eksperimenterer med alkohol og narkotika.
Etter at en av hennes gamle klassevenninner begår selvmord, begynner Anette å tenke over sin egen situasjon. "Hvorfor oppfører jeg meg egentlig slik - grov i munnen, giftig i replikken, og ruser meg på alkohol og stoff?"

SPRÅK OG LAYOUT:

Nynorsk.

ALDERSTRINN:

Ungdomstrinnet og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Boken har en sår undertone og viser hvor vanskelig det kan være å være ung.
Anette er ei tøff og sterk jente, men allikevel lar hun seg "drive med" av krefter utenfor seg. Mange vil antakelig kunne kjenne seg igjen i Anettes liv.
Fortsettelse av boka "Kunsten å inhalera".


BOK:
Svingen, Arne:
Karisma
Gyldendal Tiden, 2002. 312 s.
ISBN 82-525-3410-4. Kr 214,-
Serie: Ung+

INNHOLD:

Charlotte og Pia er 16 år og drømmer om å bli pop-stjerner. De har kuttet ut venner og fritidssysler, og bare øver og øver. Charlotte spiller gitar, og Pia keyboard.
Så byr sjansen seg! - en talentkonkurranse. De vinner ikke, men en av dommerene sier at de har talent og vil hjelpe dem igang.
Den første spillejobben de har er for et pokerlag, men etterhvert begynner snøballen å rulle. De får kontakt med et amerikansk plateselskap. Det betyr at de må flytte, til Los Angeles, og etter noen måneder havner de på hit-listene.
Tilværelsen til de to jentene tar helt av, og de mister fullstendig kontrollen. Charlotte føler at det hele er blitt veldig galt, og hun forsøker å gjøre noe med det.

SPRÅK OG LAYOUT:

Bokmål.
Lett å lese.

ALDERSTRINN:

Passer for ungdomstrinnet.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Historien er enkelt fortalt, og moralen er overtydelig.
Bokens voksne personer fremstår som rene karikaturer, og hele boken er klisjé-preget.
Boken vil vise de negative sidene ved platebransjen, som dop, alkohol, og hva som kan skje med mennesker i jakten etter penger og berømmelse.


BOK:
Svingen, Arne:
De tøffeste gutta
Gyldendal, 2003. 191 s.
ISBN 82-05-31281-8
Serie: 10:12

INNHOLD:

Modulf blir mobbet, hver dag, men sier selv: "Jeg ligger ikke våken ett minutt fordi Frank og Jørgen plager meg. Så lenge jeg takler det, er det bedre at de går løs på meg enn noen andre som ikke takler det."
Dette er hans måte å skape orden i en tilværelse som ellers kunne endt i det rene kaos.
Verken Mamma eller lærerene ser hva som skjer, og Modulfs støttespiller er samtalene med sin avdøde far.
Men så en dag kommer det en ny jente i klassen, Lise, en jente som stiller spørsmål, som har et litt annet syn enn Modulf på dette, og som vil ordne opp i problemene.
Men når Lise går inn og lager kaos i den ordenen Modulf møysommelig har opparbeidet, begynner ting virkelig å skje.

SPRÅK OG LAYOUT:

Mange kapitler og avsnitt, lett å lese.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Fra 9-10 års alderen og oppover på ungdomstrinnet.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Temaet er mobbing, men boken tar opp problemet på en litt annerledes måte.


BOK:
Torkildsen, Tor:
Akterutseilt
Cappelen 2003. 195 s.
ISBN 82-02-23045-4

INNHOLD:

Peder Larsen er 15 år og mønstrer i 1820 på barken ”Familiens Lykke”.
I London blir han akterutseilt. Han har hatt en tøff tid om bord som eneste trønder blant vestlendinger. Dårlige skipskamerater har lurt ham på fylla.
Våt, kald, pengelens og sulten stjeler Peder et brød. Han blir satt i fengsel for dette.
I varetekt blir han kjent med John Smith som kan litt norsk. John Smith tar seg av Peder. Vi skjønner at John egentlig heter noe annet og er en mektig mann.
Forbrytelsen Peder han begått er ikke så alvorlig, men dommeren er lei tjuveri blant pengelense sjøfolk og vil statuere et eksempel.. Peder blir dømt til 7 år i Australia.
Mary O'Grady er ei irsk tjenestejente som klorer herskapets sønn, da han atter en gang gjør tilnærmelser mot henne. Dette havner hun i fengsel for. Sarah Benson blir hennes beskytter i fengselet. Mellom Sarah og John er det en forbindelse og alle fire er på vei til Australia -

SPRÅK OG LAYOUT:

Kapitler og avsnitt.
Lettlest bokmål.
Ordliste med sjømannsuttrykk bakerst i boka.

ALDERSTRINN:

Passer fra ca 12 år .

ANDRE OPPLYSNINGER:

Dette er første bok i en serie, jeg venter bare på neste! Spennende lesning!


BOK:
Torudd, Cecilia:
Hjelp, jeg blør
Illustrert av forfatteren
Oversatt av Kari Sverdrup
Omnipax, 2003. 123 s.
ISBN 82-530-2462-2. Kr. 168,-

INNHOLD:

Jejjan er på vei til sommerferie hos tante og onkel og deres 5 barn på en øy utenfor Stockholm. På veien må hun overnatte hos farmor, og da er det at hun oppdager at hun har blodflekker i tusen sin.
Hva skal hun gjøre? Hvem kan hun fortelle det til? Hvor kan hun få tak i bind uten at noen oppdager det? Problemene står i kø.
Planen ute på sommerøya er at barna skal være på hytta sammen med en barnepike, men barnepiken drar sin vei og de blir alene igjen. Jejja har ingen hun kan rådføre seg med eller få hjelp av til de praktiske tingene.
Og hun som hadde gledet seg så til å bade. Nå må hun bare sitte og knipe bena sammen og si at hun er syk.
Men kan man ikke bade, så kan man seile sammen med den kjekke fetteren sin…

SPRÅK OG LAYOUT:

Delt opp i mange kapitler og avsnitt. Lett å lese.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Passer rundt ca 10-12 år, når menstruasjonen kan forventes.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Boka tar for seg den første menstruasjonen som tema, og presenterer tanker og følelser omkring det å bli kjønnsmoden.


BOK:
Øglænd, Finn:
Rebell
Samlaget 2003. 135 s.
ISBN 82-521-6307-6

INNHOLD:

Alex bor på Storhaug i Stavanger sammen med mora si. Faren som spilte i et punk-band, har han aldri truffet. Han dro til Thailand og fant ei dame der. Men Alex har overtatt farens samling av punk-musikk og spiller den gjerne. Ellers er han ganske flink på skolen, men vil ikke gjøre de teite lærerne til lags.
Den kjekke og greie Silje hjelper ham med leksene når han ikke har gjort dem. Han er ikke særlig sporty heller, sitter for det meste nede i kjelleren og surfer på nettet.
På nettet har han truffet den nydelige jenta Julia eller hva hun nå heter. Julia og Alex blir enige om å rømme sammen, men fra hva og hvor hen???
Alex setter seg på toget til Oslo, og da kommer han på at han egentlig er forelska i Silje. Han sender en SMS til henne, og det er full klaff. Da går Alex av toget i Egersund, og returnerer til Stavanger og Silje. Men Julia kommer også til Stavanger, og Alex prøver å få både i pose og sekk. Han skal ta Silje med på teltur til Gannsfjorden. Men dit kommer Julia først, og Silje oppdager dobbeltspillet, men er fremdeles interessert.
Nå har Julias mor oppdaget at dattera har rømt. Via mobilen beordrer hun Julia, eller Kristine som hun egentlig heter, til å ta inn på Hotell Atlantic. I resepsjonen får de ordre om å passe på jenta. Likevel klarer Alex å komme seg inn på rommet. De drikker rødvin og kliner litt. Alex skal treffe Silje seinere. I løpet av kvelden treffer han også Beate fra Vassøy og den lubne venninna hennes.
Denne hektiske helga ender med at Kristine sender ei tekstmelding til Alex, der hun skriver ”Kjærleiken er død. Julia”. Denne ser Silje, hun begynner å grine og springer av gårde.

SPRÅK OG LAYOUT:

Korte kapitler og avsnitt. Nesten som ei dagbok.
Nynorsk.

ALDERSTRINN:

Fra 14 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Kan absolutt anbefales!


BOK:
Østby, Anne Ch.:
S for lengsel
Landbruksforl., 2002. 272 s.
ISBN 82-529-2667-3. Kr. 198,-

INNHOLD:

Det var ingen brev etter Morten på 12 år. Han hadde heller ikke fortalt familien sin om hva som plaget ham. Han tok bare hagla ned fra veggen, gikk ned i kjelleren og skjøt seg.
Storesøsteren Astrid på 14 år sliter med sorg, skyldfølelese og det store spørsmålet om hvorfor.
Morten tok livet av seg i september, og vi følger Astrid og familien hennes gjennom dette første, vanskelige året.
Livet skal leves videre av de som er igjen, og Astrid opplever både vennskap, intriger på skolen, og forelskelse. Og etterhvert får hun også vite hva det var som fikk Morten til å velge å ikke leve lenger.

SPRÅK OG LAYOUT:

Bokmål.

ALDERSTRINN:

Passer fra ca 12 år og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Historien er til tider både litt melodramatisk og litt langtekkelig.
Boka har imidlertid gode sekvenser om det å leve med sorg, uvisshet, skyld og sinne. Slik sett kan den fungere godt for unge lesere.