Bokgløtt
2004, NR. 1 - BARN

Utgitt av Porsgrunn bibliotek

BOK:
Andersen, Johanne Emilie:
KanLand
Solum, 2003. 40 s.
ISBN 82-560-1403-2

INNHOLD:

Jannicke ramser opp alt hun ikke kan: Ikke stupe kråke, ikke sykle, ikke knyte sløyfe …. . Om natta drømmer hun at hun kommer til KanLand. Der er lufta fast og frisk, og alle kan noe. Der møter Kanikke-Jannicke Modige-Mona, Supre-Sindre og Flinke-Fia. Ei gammel dame tar Jannicke med hjem, skrubber henne med Håpe-såpe og gir henne en stor porsjon Ros-mos og på føttene får hun Tro-sko som passer akkurat.
Nå begynner det å gå bedre for Jannicke. Hun vinner en kamp med løven som sier hun ikke kan noen ting, og leker med alle de andre barna i KanLand.
Før Jannicke drar hjem for å vise alle der hva hun kan, hjelper hun en gutt på vei til KanLand også.

SPRÅK OG LAYOUT:

Naivistiske illustrasjoner med sort kontur. Fargene går fra dystre til muntre ettersom stemningen i boka bedrer seg.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En grei historie om at ros er nødvendig.


BOK:
Andersson, Rune Johan:
Snegledansen
Illustrert av forfatteren
Cappelen, 2003. 18 bl.
Billedbok

INNHOLD:

Det var den sommeren det regnet dag og natt. Vi barna satt inne og så hvordan sommergjestene kom med telt, sykler osv., og ca 7 dager senere forsvant de gjennom den våte skogen og gresset.
Men da vi kikket ut så vi at gresset beveget seg på en ny måte – hva kunne det være?
Vi tok på oss gummistøvler og gikk ut. Det var snegler , hundre tusen av hvite og brune og selvlysende grønne snegler, og noen av dem var større enn elefanter. De gled rundt huset vårt – vi var omringet.
En dag holdt vi ikke ut å være bare inne, vi ville til kiosken, kjøpe is, brus og pølser. Vi tok på oss støvler og ropte høyt at vi ikke var grønnsaker (det er jo det snegler spiser).
Kioskmannen var klok, og så var han attpåtil en indianer. Ved hjelp av hans høvdingefjærpryd og en snegledans vant vi over sneglene og regnværet. Og det var i siste liten, for sneglene var i ferd med å vinne regnet – forskyve balansen i alt .

SPRÅK OG LAYOUT:

Lite tekst på hver side.
Hvert oppslag har en helsides fargeillustrasjon.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

En billedbok for barn i førskole- / småskolealder.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En bok som sikkert mange unger vil fryde seg over.
Kanskje en bok for de som sliter med ”mordersnegler” i hagen …


BOK:
Appelgren, Tove:
Mari får ikke sove
Illustrert av Salla Savolainen
Oversatt av Kjersti Scheen
Gyldendal, 2003. 32 s.
ISBN 82-05-32382-8

INNHOLD:

Dette er andre boken om Mari.
Mari får ikke sove og tusler inn til Mamma som sitter og ser på TV. Men hun blir kommandert tilbake til sengen igjen.
Nå er det helt stille. Har Mamma og Victor gått ut? Nei da, inn igjen.
Mari drømmer at det bor ei heks i brønnen på landet, våkner med et rykk og sover godt resten av natta i senga til Mamma og Victor. Neste morgen er Mamma så trøtt at hun ser ut som en pandabjørn.
Mari får heller ikke sove neste natt, men da hun våkner neste morgen i senga med Victor, finner de ikke Mamma. Det er lillesøstra Wendla som finner henne, i Maris seng.
Mamma prater alvorlig med Mari. Hun sier at det er best at alle sover i sin egen seng. Mamma trenger søvnen sin for å fungere om dagen!
Mari våkner fremdeles om natta, men når hun ser at Mamma er på plass, tusler hun tilbake til sin egen seng. Mari blir også trøtt av all denne våkinga, og en natt sovner hun på dørstokken til Mammas og Victors soverom. Mamma bærer henne opp i senga deres og sier at hun bare må komme til dem hvis det er skumle tanker om natta! Da sier Mari at litt skumle tanker kan hun hamle opp med sjøl!

SPRÅK OG LAYOUT:

Festlige heldekkende fargeillustrasjoner.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Passer for førskolebarn.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Koselig bok som mange små barn vil kjenne seg igjen i og som vi kan anbefale!


BOK:
Ardagh, Philip:
Fergals fall, eller Raskeste vei ned
Illustrert av David Roberts
Oversatt av Jan Chr. Næss
Gyldendal, 2003. 154 s.
Serie: Usannsynlige hendelser. 1
Serie: 10:12

INNHOLD:

Fortellingen i denne boken rammes inn av at selveste hovedpersonen dør på første side, - han faller ut av vinduet i 14. etasje, og at hjernen hans, - nedlagt på sprit, blir stjålet fra sykehuset på siste side.
Sidene imellom forteller historien om Fergal og familien hans og de hendelser som fører fram til dette fatale fallet.

Fergals familie består av en fordrukken far, storesøster Chaka som har tatt den døde morens rolle, tvillingene Albie og Josva, og Le Fay.
De er fattige og lever et på mange måter mistrøstig liv, men muligheter åpner seg idet Le Fay blir finalist i en skrivemaskinkonkurranse. Dette fører til en reise og et hotellopphold for Le Fay, men Chaka beslutter straks at de alle skal være med (bortsett fra faren som bare vil sitte hjemme å drikke) – både for å gi henne moralsk støtte til konkurransen, og for at de for en gangs skyld skal få bo på hotell. De har naturligvis ikke råd til å betale for egne rom, så de må alle smugles inn bakveien til Le Fays rom. Og ut fra vinduet i dette rommet i hotellets 14. etasje er det altså at Fergal faller og klasker rett i fortauet og er død!

Bokas avslutning, der en vitenskapelig assistent henter Fergals hjerne til sin herre, antakelig for å foreta visse eksperimenter med den, gjør oss spente på fortsettelsen.
Hvor død er egentlig Fergal?

SPRÅK OG LAYOUT:

Luftig tekst og humoristiske illustrasjoner i sort/hvitt.
Språket er frodig og spekket med forfatterens egne kommentarer og innfall. Dette bidrar i stor grad til bokas humoristiske tone, og tar brodden av de egentlig dypt tragiske hendelsene som skildres.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Høytlesing fra 6 – 7 årsalderen og festlig lesing helt opp til 12 – 13 årsalderen.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Til tross for bokas dramatiske og sørgelige innhold er dette på alle måter en festlig bok med mye humor, - i ekte Roald Dahl-stil. Ikke minst bidrar forfatterens egen tilstedeværelse i teksten til det.
Dette er første bok i en serie om Fergal og familien hans, og det er bare å glede seg til resten.


BOK:
Aurstad, Tore og Westberg, Carina:
Trettenkloa
Damm, 2004. 197 s.
ISBN 82-04-09355-1

INNHOLD:

I Grimesvik har de feira Helligetrekongersaften med et spesielt stjernespill i alle år. Sjuendeklassingene går i prosesjon rundt i byen, de stanser opp flere steder og synger et vers av Stjernespillsangen. Stjernespillsangen har 12 vers.
Men det finnes et 13. vers, et hemmelig vers som bare er laget for å skremme. Synges det13.verset, vekkes Trettenkloa!

Absalom og venninnen hans, Miranda gleder seg til Stjernespillet. Når opptoget kommer til kirken, ser Absalom en svartkledd skikkelse ved et av de gamle trærne. Det er sikkert Miximillian Svartfeldt som bor på Evilstad gård.
Ved kirken synger den sleske Olme og hans venner det 13.verset. Ingen har sunget dette verset på 100 år og jorden skjelver!

Etter stjernespillet er Miranda og Absalom hjemme hos Miranda. Mirandas far forteller dem sagnet om Trettenkloa:
På 1500-tallet kjøpte den første Svartfeldt opp gårdene rundt Grimesvik og ble rik på tømmerhandel. En av hans etterkommere kjempet i krigen med en diger mann med 13 klør til fingre. Han hjalp Svartfeldt i krigen, reddet ham fra døden, og det sies at nå ligger Trettenkloa gravlagt i familiens gravkammer. Det sies også at en av Svartfeldtene knyttet kontakt med djevelen. Når Trettenkloa vekkes opp, vil han jage gjennom byen på jakt etter ofre.

På vei hjem passerer Absalom kirken. Han ser en stor skikkelse ved gravkammeret. Og dagen etter ser han enorme fotspor i snøen, og byens hestekar er vekk, han blir funnet død. Det var Trettenkloa som steg opp av sarkofagen da jorda skalv.

Miranda og Absalom tror at Maximillian Svartfeldt og Olmes far er innblanda i denne saken. De drar ut til Evenstad gård der Maximillian bor helt aleine. Maximillian forteller at i 52 år har han sjekka sarkofagene, i år var en åpen, og Trettenkloa var vekk. I boka ”Dødningmanerens kodeks” kan de finne ut hvordan de skal få Trettenkloa tilbake i sarkofagen igjen.

Nå viser det seg at Murdoch, Maximillians, ”ukjente” og onde lillebror har dukket opp og vil ha all makt på Evilstad, i Grimesvik og resten av verden. Med seg på laget har han Ernst Trimalko Dragsnær, Olmes far. Han vil også gjerne ha makta i byen.
Det hele ender med et oppgjør mellom alle disse og Trettenkloa. Det er Absalom som knekker koden slik at Trettenkloa legger seg i sarkofagen igjen, Murdoch forlater byen og det er atter fredfylt i Grimesvik.

SPRÅK OG LAYOUT:

Kapitler og avsnitt, god linjeavstand og mellomstore typer.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

En bok for mellomtrinnet.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Denne romanen i grøsser- / fantasygenren er ikke spesielt lystig, den har en dyster undertone, men er spennende.
Anbefales!


BOK:
Bringslid, Mary Bente:
Dei blå revane
Illustrert av Inger Lise Belsvik
Samalget, 2003. 71s.
ISBN 82-521-6329-7

INNHOLD:

”Å skrive er å rive bitar ut or tjukke dagen”, sier Mary Bente Bringslid i sin første diktsamling for barn.
Diktene er delt inn i 4 temaer: ”Dagen kjem”, ”Troll i ord”, ”Dyr i skrift” og ”Lampedraum”.
Noen av diktene leker med ord, som: ”Hunden vår er alltid klar til å bli klappa. Nesten aldri er han klappa og klar.”
Andre dikt er stillferdige, kanskje filosofiske, eller de kan være morsomme.

SPRÅK OG LAYOUT:

Nynorsk.
Sort/hvitt illustrasjoner.

ALDERSTRINN:

All-alders-bok.
Diktene er illustrert av Inger Lise Belsvik. Hun har illustrert en rekke barnebøker og har fått flere priser.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Mange av diktene setter fantasien i sving, dette er en bra diktsamling for mange.


BOK:
Bringsværd, Tor Åge:
En gang var Buddha apenes konge.
Illustrert av Stella East
Gyldendal,2003. 63s.
ISBN 82-05-30494-7
Serie: Mime

INNHOLD:

Vi er i India og det er en gammel tiggermunk som forteller tilhørerne historier om Buddha .I India tror de på sjelevandring, og da kan mennesket vende tilbake som dyr, demoner, guder eller mennesker.
Buddha ble født som prins for ca. 2.500 år siden , han forlot familie og alt han eide og dro ut i verden for å forsøke å forstå den.

Buddha sa at han kunne huske alle sine tidligere liv. Han brukte eksempler fra dem når han ville lære sine disipler hva som var rett og gal oppførsel.
I denne boken får vi høre om da Buddha var ape, papegøye, hjort, elefant og løve. Både apen, papegøyen, hjorten ofret sine egne liv, slik at andre kunne få leve.

SPRÅK OG LAYOUT:

Gjennomillustrert med vakre, heldekkende fargeillustrasjoner.

ALDERSTRINN:

En bok som kan leses av alle aldersgrupper.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Boken kan leses som en samling med fine dyrefabler med god moral, men det er også en bok om buddhismen med faktastoff bakerst i boken.
En utrolig vakker bok med høye kunstneriske kvaliteter både i tekst og illustrasjoner.


BOK:
Dahle, Gro:
Sinna mann
Cappelen, 2003. 38 s.
ISBN 82-02-23116-7. Kr. 229,-

INNHOLD:

”Boj lytter. Det er noe i stua. Det er pappa. Er pappa stille? Er pappa glad? Er pappa rolig? Ja. Nå er pappa rolig. Nå er pappa glad!”
Slik begynner boka til Gro Dahle og Svein Nyhus om den lille gutten Boj som vokser opp i et hjem preget av at pappa ikke er i stand til å kontrollere sinnet sitt. Man merker helt fra begynnelsen av at Boj er preget av dette. Han går hele tiden på ”tå hev” for at pappa skal holde seg i det gode humøret. Men uansett hvor mye både Boj og mamma jobber for dette, så skjer allikevel det de frykter: Sinna mann kommer og overtar pappa.
Boj går inn i sin egen verden der alt er lyst og godt, og han danser barbeint i gresset med en hvit hund. Men dette kan ikke fortsette, og Boj prøver å løse problemet ved å sende et brev til Kongen. Kongen tar affære, og det ser ut som det er håp for familien til Boj.

SPRÅK OG LAYOUT:

Språket i denne boka er nydelig og poetisk. Dahle klarer å skape stemninger ved hjelp av korte setninger og gjentakelser.
Bildene understreker og forsterker teksten på en utrolig flott måte. At det ligger en hammer på bordet, og at pappas hender er røde allerede på første side i boken, er med på å skape den uroen Dahle gjør med sin tekst.

ALDERSTRINN:

Denne boka passer for alle over 4 år. Den er kjempefin for voksne!

ANDRE OPPLYSNINGER:

En utrolig flott og håpefull bok om et vanskelig tema. MÅ LESES!


BOK:
Donaldson, Julia:
Plass bakpå kosten
Illustrert av Axel Scheffler
Oversatt av Arne Ruste
Omnipax 2003. 28 s.
ISBN 82-530-2580-7

INNHOLD:

Den blide heksa og hennes brannete katt flyr rundt på kosten. I en voldsom vind flyr heksas hatt vekk. Når de lander for å plukke opp hatten, kommer en hund med den. Hunden vil være med på kosten, og det får han.
Sånn går det videre, heksa mister noe i vinden, og et dyr som gjerne vil være med på kosten, finner det heksa har mista.
Fuglen finner flettebandet, frosken finner staven og alle sitter på kosten.
Men det blir for tungt, og kosten knekker i to og alle faller til jorda.
En slem drage har lyst på heks til ettermiddagsteen. Like før han skal ete henne, kommer et firehodet monster og skriker: ”Slipp, det der er heksa mi!” Dragen blir redd og slipper heksa. Fram fra monsteret kommer fuglen, frosken, hunden og katten. Alle finner noe å ha i heksas gryte, og hun tryller fram en helt moderne og kjempeflott kost.
Heksa, katten og hunden får hvert sitt flysete, frosken får en dusj og fuglen et reir. Og så forsvinner de ut i det blå!

SPRÅK OG LAYOUT:

Teksten er på rim.
Fargeglade illustrasjoner og store, gode typer.

ALDERSTRINN:

Fra 4 år, kan også brukes i de første skoleåra.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Festlig bok om heksa og vennene hennes.
Kan anbefales!


BOK:
Eriksen, Helga Gunerius:
Flugepapir
Illustrert av Gry Moursund
Samlaget, 2003. 15 bl.
ISBN 82-521-6184-7

INNHOLD:

I klassen skal alle fortelle om kosedyr og levende kjæledyr, og Bente forteller om den tamme fluen sin, Marte, som kan gå på veggene, men også gå opp ned i taket.
Nå vil Bente lage en fluefest på rommet sitt, men hvordan skal hun få tak i det fluene liker, som syltetøy, råtten fisk og fersk kuskitt. Og hva med gjestene, hvordan fanger hun fluer til festen?
Det ender med at hele rommet er fullt av fluer – av kravlende, krypende fluer, det et er flokkevis av levende fluer og drøssevis av døde fluer.
Bente åpner døren og roper på mor og far.

SPRÅK OG LAYOUT:

Forholdsvis liten skrift, plassert hulter til bulter på sidene.
Nynorsk.
Bildene og teksten utgjør en helhet.

ALDERSTRINN:

En morsom bok for førskole- / småskolebarn.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Spenstige og lekende fargeillustrasjoner som dekker hele oppslaget.
Moursund er en av Norges mest kjente barnebokillustratører, og hun har fått flere priser for bøkene sine. Denne billedboken fikk Brageprisen.
På en morsom måte tar forfatteren blant annet opp temaet ”tidsklemma”, hverdagens mas og jag.


BOK:
Ersland, Bjørn Arild:
Kjell Otto og fyret
Illustrert av Annlaug Auestad
Fotografier: Bjørn Arild Ersland
Omnipax, 2003. 44 s.
ISBN 82-530-2461-4.

INNHOLD:

Denne boken har to parallelle "handlinger".
I den ene historien følger vi fyrmester Kjell Otto på Oksøya fyr utenfor Kristiansand. Denne historien har en skjønnlitterær form med humor og en barnlig tone, og den forteller om Kjell Ottos daglige liv og drømmer ute på fyret. Denne historien er gjennomillustrert med Annlaug Auestads morsomme illustrasjoner.
Parallellhistorien er en fakta-fortelling om fyr og fyrhistorie og livet knyttet til virksomheten på fyrene. Den inneholder også forklaringer på ord som forekommer i tekstene. Denne delen er illustrert med fotografier tatt av forfatteren.

SPRÅK OG LAYOUT:

Boken er høy og smal i formen (som et fyr, faktisk), og hvert oppslag er delt i to. Øverst har vi fortellingen om Kjell Otto, og nederst presenteres fakta-delen. Disse to delene skal utfylle hverandre slik at faktadelen skal forklare og belyse det som blir tatt opp i den skjønnlitterære delen, mens denne i sin tur skaper liv til faktastoffet.
Dette fungerer sikkert greit på mange måter, men ulempen er at det kan resultere i at begge tekstene blir litt oppstykket under lesing.

ALDERSTRINN:

Kan leses og forklares for barn fra ca. 6 år og oppover, da gjerne barn som har en viss interesse eller kjennskap til fyr.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Forfatteren er etnolog og spesialist på fyrhistorie, og det skulle borge for at opplysningene i boka er korrekte. Samtidig er han en som har skrevet vellykket for barn før, så han behersker også formidlingsdelen bra.
Boka har stikkord-register og tips til videre lesing om fyr. En fin liten detalj er at forfatteren forklarer hva kilder er og hvorfor de brukes før listen over kildelitteratur presenteres.


BOK:
Frøyen, Yngve:
All makt til mumien
Illustrert av Lars Hammer
Gyldendal, 2004. 127 s.
ISBN 82-05-32444-1
Serie: 10:12

INNHOLD: Dette er andre bok om Marcus og foreldrene hans som fremdeles bor i sitt gamle hus. Bakdøra i dette huset leder rett ut i fantasiens verden.
En dag banker det på bakdøra, og der står et tohoda troll som selger brødristere. De får prakka en brødrister på faren til Marcus.
Det er mye arbeidsløshet i byen der Marcus bor. Pappa er nattevakt på museet, og en dag står museumsbestyreren utafor døra. Kommunen vil legge ned museet, det er jo bare utgifter med det. Marcus' pappa har prata om bakdøra deres og fantasiverdenen som finnes der. Nå har museumsbestyreren kommet på at hvis de får tak i en ekte mumie fra fantasiverdenen, så kanskje kommunen vil holde museet åpent.
De drar ut i fantasien via bakdøren og får tak i en ekte mumie, sjøl om det ikke er noen farao! Dette gjør underverker for museet iallfall.
Men nå vil mumien og brødristeren ha makta, mumien vil blant annet bygge sin egen pyramide. Fantasiene tar menneskene til fange og sperrer dem inne i rådhuset.
Heldigvis blir fantasiene drevet tilbake til fantasiens land, og menneskene tar igjen makta i byen. De beholder pyramiden som ble bygd (av murstein fra rådhuset), men museumsbestyreren jakter på damer og stenger hele museet.
Brødristeren blir levert tilbake til trollet.

SPRÅK OG LAYOUT:

Korte kapitler, god linjeavstand, og ganske store bokstaver.
Mange avsnitt og mye direkte tale.
Illutrasjonene var ikke mer enn de bør være! Passa vel til boka ellers.

ALDERSTRINN:

En bok for 10-12 åringer som serien innbyr til.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Sjøl om denne boka var innmari forvirrende, var den kvikk og hadde mye humor underveis!
Ei helt grei bok, men ikke noe mer!


BOK:
Galtung, Johan:
En flyveappelsin forteller : en fabel for barn og andre mennesker
Illustrert av Andreas Galtung
Kagge forl., 2003. 37 s.
ISBN 82-489-0347-8

INNHOLD:

Flyveappelsinen, bokas ”hovedperson”, forteller om hva han opplever på sine reiser rundt i verden. På reisene sine treffer han mennesker som har ulike problemer de skal løse. Det dreier seg om barn og deres små konflikter, og om ”viktige” voksne mennesker som har større problemer de skal løse.
Flyveappelsinens, og Galtungs, budskap i boka er at det går an å løse konflikter på en dårlig måte som gjør alle de involverte partene til tapere. Og det går an å løse konflikter på en klok måte, der alle parter kan ende opp som vinnere.

SPRÅK OG LAYOUT:

Luftig layout og gjennomillustrert med fargerike illustrasjoner av forfatterens sønn.
Noen språklige svakheter innimellom gir av og til dårlig flyt i teksten. Eks.: ”Vi liker å glede mennesker og dyr og planter med.”
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Bokas undertittel: ”-en fabel for barn og andre mennesker” indikerer at dette er en bok for alle. Men historien er så absolutt laget for barn, ca. i alderen 8 – 12 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Men selv om dette er en fortelling for barn, er det en bok for voksne å lese høyt for og samtale med barna om.
Temaet boka tar opp, konfliktløsing, er et voksent tema, men noe barn kan gjøre seg kloke tanker om.
Synes historien mangler mye i forhold til å fungere som en fabel, fortellingen mangler både eleganse og indre logikk. Teksten skjemmes også av en del språklig klønethet.
Allikevel tror jeg boka kan fungere gjennom det temaet den tar opp, dersom den blir formidlet av en voksen.


BOK:
Høvik, Bjørn:
Fyrstikkysset
Eide, 2002. 158 s.
ISBN 82-514-0645-5

INNHOLD:

Marit bor sammen med mor og Karl i en bygd i slutten ab 40-årene. Marits far ble skutt og drept under krigen fordi han var med i hjemmefronten.
Faren var alt for Marits mor. Karl var gårdsgutt på gården, og moren har nok giftet seg med Karl fordi de trenger hans arbeidskraft for å klare seg. Karl prøver å nærme seg moren, men blir stadig avvist.

Halvor og moren hans, Gerd, kommer flyttende til bygda. De bosetter seg i en liten hytte i skogen. Marit vil gjerne bli kjent med halvor, og de blir etterhvert gode venner. Men det er tydelig at Halvor bærer på noe han ikke vil fortelle. Noe om faren sin?

En dag kommer faren til Halvor, Even, flyttende etter. Marit forstår at Halvor har et svært anstrengt forhold til faren sin.
Karl tar initiativet til en felles biltur til vestlandet for de to familiene. Even er sjåfør, mens Marit, mor, Karl, Halvor og Gerd er passasjerer. Under bilturen kommer sannheten om Even fram.
Forholdet mellom Marit og Halvor kan aldri bli det samme igjen.

SPRÅK OG LAYOUT:

Inndelt i kapitler.
Mellomstor skrift.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Passer fra ca. 11 år og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Boken beskriver hvordan barn kan bli rammet av de valgene foreldrene deres tok under krigen. Boken er godt egnet til å utdypet temaet 2. verdenskrig for barn og unge idag.


BOK:
Kvalvaag, Hilde K.:
Hjarteklapp
Samlaget, 2003. 106 s.
ISBN 82-521-6187-1

INNHOLD:

En fortelling om Ingvild den høsten hun fyller 13 år.
Hun og foreldrene har vært i Danmark på ferie, og i hele sommerferien har hun tenkt på Aksel. Aksel som danset de to siste dansene med henne på avslutningen før sommerferien. Hva vil nå skje?
Klassen får en oppgave. De skal filme familien sin, og Ingvild har bare foreldre, lillesøsteren døde da hun var liten. Enda verre blir det da bestevenninnen får en lillesøster, det er ikke godt å være sjalu.
Savnet av en søster, redselen for selv å dø av hjertefeil, foreldre som hun av og til irriterer seg over, hvorfor kan for eksempel ikke pappa kjøpe seg nye sko? Mokasiner er ute for lengst!
Og Ingvild går lange turer om kvelden for å se om hun kan se Aksel, og hva vil skje hvis hun treffer ham?

SPRÅK OG LAYOUT:

Nynorsk.
Lett å lese.

ALDERSTRINN:

Passer fra ca 10 år og oppover .

ANDRE OPPLYSNINGER:

En god bok om pubertet.
Positiv – vanlige foreldre som både snakker og forstår Ingvild (innimellom).


BOK:
Lande, Marit:
Med ild i sjelen : Vincent van Gogh for barn og unge
Ursus forlag, 2003. 82 s.
ISBN 82-996758-0-4

INNHOLD:

I denne boka har Marit Lande brukt Vincent van Goghs brev til broren Theo som grunnlag for teksten. Theo var Vincents trofaste venn gjennom hele livet.
Vi følger Vincent van Goghs kronglete vei gjennom livet, fra prestesønn og teologistudent i Nederland og predikant blant gruvearbeidere i Belgia, til kunststudent og senere kunstner i Frankrike.
Men han har vanskeligheter hele livet i forholdet til andre mennesker. Takket være Theo kommer han til Paris og senere til Arles.
Van Gogh hadde stor respekt for Paul Gauguin og bare lengtet til han skulle komme på besøk. Dette besøket ble ingen suksess og de skiltes som uvenner.
Etter sykehusopphold i St. Remy, bodde han i Auvers i nærheten av broren. Der tar han senere sitt eget liv.

SPRÅK OG LAYOUT:

Boka er har store typer, er lettlest, og er rikt illustrert med Van Goghs malerier.
Bakerst er det en kort biografi med viktige årstall, samt billedliste over maleriene i boka.

ALDERSTRINN:

Denne boka er skrevet for barn og unge, men er ei bok alle kan ha glede av!
Tilgjengelig for barn fra 10 år og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Denne boka kan absolutt anbefales!


BOK:
Madonna:
Herr Peabodys epler
Illustrert av Loren Long
Oversatt av Bodil Engen
Aschehoug, 2003. 28 s.
ISBN 82-03-24581-1
Billedbok

INNHOLD:

Herr Peabody er historielærer på barneskolen i Happville og guttenes store helt. For hver lørdag hele sommeren organiserer han baseballkamper mot andre skoler. Laget hans vinner ikke stort, men det gjør ikke noe, for de har det så morsomt!

En dag ser en av guttene, Tommy, at Herr Peabody går forbi en fruktbutikk og tar med seg et eple uten å betale for det. Tommy får med seg vennene sine neste lørdag, og de ser at det samme skjer igjen. Snart vet alle i Happville at Herr Peabody er en tyv, og ingen voksne vil la barna sine få spille baseball med en tyv!
Den eneste som møter opp neste lørdag er Billy, som også kan forklare Herr Peabody hvorfor ingen av de andre møter opp.

Herr Peabody tar Billy med seg til frukthandelen som kan forklare at det hele dreier seg om en misforståelse. Men hvordan få halt inn igjen de ryktene om Herr Peabody som nå er spredt omkring i hele Happyville?

SPRÅK OG LAYOUT:

Hvert oppslag har en helsides fargeillustrasjon og en helside med tekst.
Illustrasjonene er særpregete og flotte og hever bokas kvalitet og gjør det til en bok utenom det vanlige.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Passer for barn fra ca 5-6 år og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Madonna har i denne boken latt seg inspirere av jødisk Kabbalah-tradisjon, og historien har sin opprinnelse fra Ukraina i det 17. århundre.
Det er en moralsk historie, men jeg synes ikke den blir moralistisk. Historien er god, varm og tankevekkende, og setter fokus på et svært viktig tema: nemlig hvor vanskelig det kan være å kalle tilbake urettmessige rykter som allerede er spredt.
En flott bok å bruke i barneskolen når slike tema skal tas opp.
Illustrasjonene er fantastiske!


BOK:
Næss, Jan Christopher:
Puddingmannen
Illustrert av Venessa Baird
Gyldendal, 2004. 165 s.
ISBN 82-05-32453-0

INNHOLD:

Dette er i følge undertittelen en bok om elgjakt, heltegjerninger og masse pudding!
Kalle Kongo på 43 år bor sammen med mora si på Blåsbort. De driver en bensinstasjon. Kalles far omkom på elgjakt, fikk en elg i hodet, for 40 år siden.
En dag kommer en skummel kunde forbi, han kan ikke betale for bensinen, men i stedet får Kalle en stor pudding, kunden selger ”Doras Partypuddinger” og er på vei til Mjølkedal til grevens 60 årsdag.
Til middag spiser Kalle mye kål og en stor pudding med 1 kg sukker til dessert. En detektiv som kommer forbi, forteller Kalle at kunden er en svindler. Puddingene han selger forvandler folk til puddinger. Når Kalle promper forvandles han til pudding, inni seg er han fortsatt Kalle K., men utvendig en stor geleaktig klump. Han klarer å få makt over puddingen, men før det søler han vaniljesaus over hele stua. I radioen hører de om at Doktor Mausdenrumpf har planer å kidnappe greven.

Kalle må nå bli kjent med seg sjøl. Han klarer å få makt over puddingen ved å konsentrere seg. Når han er pudding kan han skvise seg inn overalt. Vaniljesausen hjelper ham å feie ting over ende. Kalle har blitt superhelten ”Puddingmannen”. Han syr en tøff superhelt-drakt og skal redde greven fra Dr. Mausenrumpf. Kalle tar inn på det enstjernes hotellet ”Tropikana” i Mjølkedal og kjøper sitteplass til melkespannkastingmesterskapet. På hotellet bor også laget til Dromleheia. De blir Kalles venner enda han heier på Mjølkedal.
I løpet av natta prøver han å redde greven, men neste dag blir det ingen frokost, for kokken er forvandlet til en pudding og spillerne fra Dromleheia er matforgiftet. Kalle K. stepper inn på laget og blir en pudding midt under kampen. Pudding og vaniljesaus gjør at Dromleheia vinner.
Enda Kalle er årsaken til at Dromleheia vinner, blir han ikke invitert til grevens middag, men han dukker likevel opp og avslører at grevens butler er den onde Dr. Mausenrumpf. Fru Dora Kornstumpe viser seg å være Birger, Kalles ukjente halvbror.

SPRÅK OG LAYOUT:

Avsnitt, god linjeavstand, en del direkte tale.
Bokmål.
Illustrasjonene i svart/hvitt trenger vi ikke snakke om.

ALDERSTRINN:

Denne synes jeg vi kan anbefale for 10-12 åringene!

ANDRE OPPLYSNINGER:

En del humor og bemerkninger fra forfatteren underveis.
Mye bedre enn de andre bøkene jeg har lest av denne forfatteren.


BOK:
Næss, Jan Christopher:
Selma og ballettmonsteret
Gyldendal, 2003. 228 s.
ISBN 82-05-31278-8. Kr. 199,-

INNHOLD:

Selma Sydenstorm bor i byen Fedtfarse. Hun har vunnet en stor talentkonkurranse i Oslo. Hun er bare ti år og allerede en stor ballettsdanser. Hele byen ønsker henne velkommen hjem. Neste dag står det et stort intervju med henne i avisa.

Afrodite Flink blir kvalm av hele Selma og suksessen hennes. Afrodite vil også være en stor ballettdanser. Men hun er over 112 år og en fallen skjønnhet.
Fyken Flink, mannen hennes, oppfyller alle Afrodites ønsker. Han er en slags oppfinner, blant annet har han funnet opp ungdomspiller, og de spiser kona mye av.
Nå vil han lage en ballettmaskin som kan gjøre Afrodite til verdens beste ballettdanser.

Hele verden vil ha Selma til å danse for dem, men Selma er bare ei lita jente og vil bo i Fedtfarse ennå ei stund. Men nå blir Selma kidnappa av Fyken Flink, hun skal hjelpe ham med oppfinnelsen hans. Han vil overføre Selmas danseferdighet til Afrodite.
I mellomtida har Afrodite forsvunnet, og de leser i avisa at hun har fått hovedrollen i Svanesjøen ved operaen i Sidney. Hun er en sensjasjon, verdens beste ballettdanser.

Men Fykens kidnapping blir oppdaga, og Afrodite har utvikla seg til et ballettmonster.
Fyken, Selma og andre fra Fedtfarse må dra til Australia for å uskadeliggjøre Afrodite. Etter en strabasiøs ferd rundt i Australia, klarer de det. Både Afrodite og Fyken forsvinner ut i verdensrommet, som to lange tynne striper lys.

SPRÅK OG LAYOUT:

Boka er inndelt i kapitler, og er satt med ganske store typer.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Ca. 9-12 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Dette er 3. bok om byen Fedtfarse og de som bor der. Hver bok er en frittstående fortelling.
Dette er en frodig historie, og kan nok fenge noen. En del humor.


BOK:
Paterson, Brian:
Sigge på telttur
Oversatt av Ellen Seip
Cappelen, 2003. 32 s.
ISBN 82-02-21734-2. Kr. 169,-

INNHOLD:

I denne boka treffer vi Sigge Sebra fra Sølevannsbukta. Sigge er en oppfinnsom sebra. Vennene hans er Fuglen Frans, ei afrikansk perlehøne, litt engstelig av seg, og Morten Mare, en frekk liten marekatt.
En dag får Sigge en pakke fra tante Sara. Det viser seg å være et telt. Han og vennene drar ut for å slå leir i den mørkeste jungelen. Ella Elefant sender med ei vannmelon som niste.
Det er ikke enkelt å slå opp teltet, og når mørket kommer blir det ganske skummelt, med mange ukjente lyder. Heldigvis kommer Ella Elefant og tar alle med seg hjem til kveldsmat. Nå vet Sigge hvor han skal slå opp teltet, i hagen!

SPRÅK OG LAYOUT:

Boka er gjennomillustrert i friske farger med sort kontur.

ALDERSTRINN:

Fra 4 år, kan egentlig også brukes som lettlest bok for 1.-2. klasse.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Koselig billedbok om Sigge og vennene hans.
Anbefales!


BOK:
Pennac, Daniel:
Hund! Hund!
Oversatt av Tove Bakke
Samlaget, 2002. 180 s.
ISBN 82-521-5899-4. Kr. 228,-

INNHOLD:

Denne boka handler om en hund som ganske enkelt heter "Hunden". Hunden vokser opp på en søppelfylling utenfor byen Nice i Frankrike. Han har en drøm om å finne en matmor han kan dressere, og tar inn til byen. Men byen er full av farer for en liten hund.
Etterhvert finner han Eple, ei livlig jente fra Paris. Hun er den han vil dressere!
Boka skildrer vennskapet mellom Hunden og Eple, og den skildrer også hvordan forholdet etterhvert kjølner når Eple mister interessen. Hunden føler seg glemt, og ser ingen annen utvei enn å rømme.

SPRÅK OG LAYOUT:

Nynorsk tekst.

ALDERSTRINN:

En bok for barn i alderen 10 - 13 år og alle hunde-elskere.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Dette er en klok bok, en morsom bok, med en sår undertone.
Med innlevelse i Hundens liv kan vi føle hvordan det må være å bli forsømt, glemt, oversett. En påminnelse til de som skaffer seg hund om at kjærlighet til dyr også forplikter.
Hunde-elskere vil nok ha ekstra utbytte av denne boka.


BOK:
Rodda, Emily:
Stillhetens skoger
Oversatt av Jón Sveinbjørn Jónsson
Damm, 2004. 137 s.
ISBN 82-04-09245-8. Kr. 79,-
Serie: Deltoras belte

INNHOLD:

Kongssønnen Endon og tjenersønnen Jarred vokser opp som venner innenfor palassets murer i byen Deltora. De får ikke gå utenfor murene, men kan ut gjennom vinduene se ned på en vakker landsby der folk ser ut til å ha det godt.
Innenfor palassets murer lever de etter en Regelen, egentlig et sett med regler for hva som er lov og ikke lov som har utviklet seg gjennom tidene. En av de viktigste regler er at de aldri må forlate palasset, ikke engang klatre opp på muren for å se på det som ligger utenfor.

Vi treffer Endon og Jarred på den dagen da Endon blir kronet til konge. Faren hans døde brått og uventet, og de glade guttedagene med lek og moro sammen er over for de to vennene. Nå må Endon styre landet, og hans nærmeste vil fra nå være rådgiveren Prandine.
Sentralt i kroningsseremonien står ”Deltoras belte”, et magisk belte besatt med edelstener og som skal beskytte Deltora og dets hersker. Beltet skal etter Regelen bare brukes denne ene gangen, og må så låses ned og voktes og ikke brukes før ved neste kroning. Jarred føler at noe er galt, at Regelen som har utviklet seg over tid ikke er til landets beste, og i biblioteket finner han en bok som bekrefter dette. Der står det at Deltoras hersker alltid må bære beltet for å beskytte landet mot Fienden fra Skyggelandet. Jarred forsøker å fortelle Endon dette, men det ender med at han må flykte utenfor palassets murer. Der oppdager han at folket lever i fattigdom og elendighet, og at en invasjon fra Skyggelandet truer Deltora.

Jarred blir boende og får jobb hos smeden Crian, og etter hvert gifter han seg med datteren hans.
Etter mange år får Jarred et budskap fra Endon om at han trenger hjelp. Endon har forstått at mørke krefter truer, og at hans rådgiver Prandine står på fiendens side. De løper for å finne fram Deltoras belte, men finner et ødelagt belte der alle de magiske edelstenene mangler.

Det går noen år, og på sin 16 årsdag får Jarreds sønn, Lief, oppdraget å finne edelstenene til beltet. Det blir en farefull ferd til de syv farligste stedene i Deltora. I denne første boken i serien følger vi Lief og følgesvennene hans til Stillhetens skoger på jakt etter den første edelstenen.

SPRÅK OG LAYOUT:

Boken har et lettlest og enkelt språk.
Noen få illustrasjoner.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Passer fra ca 10 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En bok i fantasy-genren, svært lettlest og enkel i handlingen, og kan derfor anbefales til ganske unge lesere.
Boken bruker alle genrens trekk, kampen mellom det gode og det onde, mennesker som enten er helt gode eller helt onde, gjenstander med magisk kraft, en utvalgt person som skal utføre et edelt oppdrag, farefulle reiser osv. osv.
Dette er nok ikke av de kvalitetsmessig sett beste bøkene i genren, den er forutsigbar og klisjéfylt, men den er enkel å forstå, spennende, og kan så absolutt fungere godt og stimulere til videre lesing.
Dette er første bok i en serie på 8 bøker, der hver bok er viet reisen for å finne en av edelstenene til beltet. Siste bind i serien har tittelen ”Tilbake til Del”, og det kan vel tyde på at helten lykkes i sitt oppdrag og kan vende tilbake til Del med beltet intakt. Ingen stor overraskelse!


BOK:
Sagen, Rolf:
Steinar Foten og Vekkarmannen
Illustrert av Hilde Kramer
Samlaget, 2002. 54 s.
ISBN 82-521-6044-1

INNHOLD:

Morfar forteller Ivar og Stine fortellingen om Steinar Foten og den merkelige drømmen hans. Steinar er 10 år, storesøstera Åshild er 15 år.
Åshild har problemer med merkelige drømmer, hun drømmer til og med i våken tilstand. En natt har Steinar en merkelig drøm. Han er ute i seilbåt, og kommer i land ved en skog. Der blir han møtt av Agnor, sin egen søvnbror. Agnor forklarer at Steinar er i en verdensdrøm, en drøm det er vondt å komme ut av. Den eneste som kan vekke ham er Vekkarmannen som bor på andre siden av Hælskogen.
På veien dit passerer de Gløymetjernet, og speilbildet i vannet viser bl. a. ansiktet til søstera Åshild. Åshild og de andre Steinar ser speilbildet av har blitt til trær i Hælskogen. Steinar vil redde Åshild fra Hælskogen, men da må han først la seg plante til et tre.
Med hodet dypt nede i jorda får han kontakt med Åshild, men Åshild kan ikke reddes ennå. Endelig møter Steinar Vekkarmannen. Vekkarmannen hjelper Steinar med å finne porten til den andre verden slik at han kan komme seg ut før solnedgang.

SPRÅK OG LAYOUT:

Stor skrift, kapitler og avsnitt.
Sort/hvitt illustrasjoner.
Nynorsk.

ALDERSTRINN:

Passer best fra 9 år og oppover.

ANDRE OPPPLYSNINGER:

Tema: Drømmer.
En rar og kompleks fortelling. Kan fungere godt for de som går inn i fortellingens drømmeverden.


BOK:
Svingen, Arne:
De tøffeste gutta
Gyldendal, 2003. 191 s.
ISBN 82-05-31281-8
Serie: 10:12

INNHOLD:

Modulf blir mobbet, hver dag, men sier selv: ”Jeg ligger ikke våken ett minutt fordi Frank og Jørgen plager meg. Så lenge jeg takler det, er det bedre at de går løs på meg enn noen andre som ikke takler det.”
Dette er hans måte å skape orden i en tilværelse som ellers kunne endt i det rene kaos.
Verken Mamma eller lærerene ser hva som skjer, og Modulfs støttespiller er samtalene med sin avdøde far.
Men så en dag kommer det en ny jente i klassen, Lise, en jente som stiller spørsmål, som har et litt annet syn enn Modulf på dette, og som vil ordne opp i problemene.
Men når Lise går inn og lager kaos i den ordenen Modulf møysommelig har opparbeidet, begynner ting virkelig å skje.

SPRÅK OG LAYOUT:

Mange kapitler og avsnitt, lett å lese.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Fra 9-10 års alderen og oppover på ungdomstrinnet.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Temaet er mobbing, men boken tar opp problemet på en litt annerledes måte.


BOK:
Torkildsen, Tor:
Akterutseilt
Cappelen 2003. 195 s.
ISBN 82-02-23045-4. Kr. 229,-

INNHOLD:

Peder Larsen er 15 år og mønstrer i 1820 på barken ”Familiens Lykke”.
I London blir han akterutseilt. Han har hatt en tøff tid om bord som eneste trønder blant vestlendinger. Dårlige skipskamerater har lurt ham på fylla.
Våt, kald, pengelens og sulten stjeler Peder et brød. Han blir satt i fengsel for dette.
I varetekt blir han kjent med John Smith som kan litt norsk. John Smith tar seg av Peder. Vi skjønner at John egentlig heter noe annet og er en mektig mann.
Forbrytelsen Peder han begått er ikke så alvorlig, men dommeren er lei tjuveri blant pengelense sjøfolk og vil statuere et eksempel.. Peder blir dømt til 7 år i Australia.
Mary O'Grady er ei irsk tjenestejente som klorer herskapets sønn, da han atter en gang gjør tilnærmelser mot henne. Dette havner hun i fengsel for. Sarah Benson blir hennes beskytter i fengselet. Mellom Sarah og John er det en forbindelse og alle fire er på vei til Australia -

SPRÅK OG LAYOUT:

Kapitler og avsnitt.
Lettlest bokmål.
Ordliste med sjømannsuttrykk bakerst i boka.

ALDERSTRINN:

Passer fra ca 12 år .

ANDRE OPPLYSNINGER:

Dette er første bok i en serie, jeg venter bare på neste! Spennende lesning!


BOK:
Trenter, Laura:
Hjelp! Ranere!
Oversatt av Henning J. Gundersen
Damm, 2003. 150 s.
ISBN 82-496-0611-6. Kr. 139,-

INNHOLD:

Sebbe og Johanna er bestevenner, de er nesten like gamle, men går på hvert sitt klassetrinn, bursdag på hver sin side av nyttår. Så på skolen er de ikke så mye sammen lenger.
En dag de er på postkontoret for å kjøpe frimerker, skjer det. Et ran! De blir beordra ned på golvet og Sebbe blir så redd at han tisser på seg.

De to vennene kommer greit gjennom ranet, men etterpå kommer angsten. For de har sett ranerne, og ranerne har sett dem!
Foreldre og hjelpeapparatet stiller opp, men Johanna og Sebbe prøver å finne ranerne sjøl. Alle mistenkelige blir sjekka opp, men all mistanke har en naturlig forklaring.
Heldigvis blir ranerne tatt til slutt, og alt ordner seg for de to vennene.

SPRÅK OG LAYOUT:

Boka er delt inn i kapitler og har ganske store typer.
Lettlest bokmål.

ALDERSTRINN:

En krimbok for de yngste, ca 8-10 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Dette er ei spennende og varm bok om en situasjon vi alle kan komme opp i.
Anbefales!