Bokgløtt
2003, NR. 1 - UNGDOM

Utgitt av Porsgrunn bibliotek

BOK:
Almond, David:
Villnis
Oversatt av Erik Krogstad
Damm, 2002. 218 s.
ISBN 82-517-8479-4

INNHOLD:

13 år gamle Kit og familen hans flytter til den gamle gruvebyen Stoneygate for å ta seg av bestefaren til Kit som nå er blitt alene etter at bestemor døde. Bestefar har tidligere jobbet i gruvene.
Kit blir raskt kjent med den litt merkelige gutten John Askew, også han av gammel gruve-familie, og gjennom ham blir Kit ført inn i en lek de kaller ”Død”. På samme måte som de andre barna som deltar i denne leken, blir Kit etterlatt alene i en forlatt gruve. Der ser han gjenferdene av barna som døde der i en gruveulykke for mange år siden. Kits venninne Allie forteller Kit at alle barna later som de ser gjenferdene, men Kit ser dem virkelig, og det forstår Askew. Dette skaper spesielle bånd mellom de to guttene.
En annen egenskap knytter dem også sammen. De har begge kunstneriske evner, Kit skriver historier og Askew er en god tegner. Slik blir det til at Askew illustrerer historier Kit skriver.
Mens Kit kommer fra en kjærlig og omsorgsfull familie, lever Askew under helt andre forhold. Faren drikker, og moren klarer heller ikke være noe for barna sine. Dette forstår Kit, og han er en av de få som ser mulighetene i Askew, og derved også ser det som sin oppgave å hjelpe ham.

SPRÅK OG LAYOUT:

Boken er delt inn i tre deler, Høst, Vinter og Vårløsning, som følger årstidenes gang, og også sier noe om utviklingen av den indre handlingen. Innenfor disse delene er teksten delt inn i kapitler.
Noen sekvenser er satt i kursiv, og her kan vi lese Kits historie om Lak, historien Askew illustrerer.
Ingen illustrasjoner.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Fra ca 13 år og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

På samme måte som Almonds første oversatte bok til norsk, "Gåten Skellig", er også dette en underfundig bok. Den byr leseren på utfordringer og lar oss sitte igjen å lure på om vi egentlig har forstått alt, eller om vi kanskje burde lese den en gang til…


BOK:
Aspås, Anne-Berit:
Striden om den hvite borgen
Gyldendal Tiden, 2002. 326 s.
Serie: 10:12
ISBN: 82-05-27991-8. Kr. 199,-

INNHOLD:

Miriam bor på "Den hvite borgen" sammen med småsøsknene sine og deres foresatte Bianca. Biancas foreldre var baronen og baronessen, derfor har Bianca fått overta "Den hvite borgen".
Lokalbefolkningen mistenker Bianca for å være heks. De tror hun lager heksebrygg for å forgifte landsbyen. Greven i Mai er interessert i å kjøpe borgen, men Bianca vil ikke selge.
En dag Miriam har vært innom apoteket for Bianca, oppdager hun en pakke med arsenikk i sekken, som trolig har falt ut av posen fra apoteket. Miriam vet ikke hva hun skal tro... Har Bianca virkelig onde hensikter, eller har apotekeren lurt med arsenikkpakken med vilje? Bianca blir motarbeidet av lokalbefolkningen. Strømmen til borgen blir kuttet og Bianca blir mistenkt for å ha forgiftet drikkevannet med arsenikk.
Johan, barnebarnet til presten, blir god venn med Miriam og søsknene. Han viser stor interesse for historien til "Den hvite borgen". Borgen ble bygd for 150 år siden, oppå ruinene av et kloster. Biancas mor , baronessen, var gift med greven før hun ble gift med baronen. Dette kan være en grunn til at greven ønsker å kjøpe borgen.
Miriam har overnaturlige evner, og får konkakt med en kvinneskikkelse, det viser seg å være dronning Isabella som levde for 600 år siden. Greven overbeviser lensmannen om at folkets beskyldninger mot Bianca er sanne, og Bianca blir arrestert.
Hvordan skal de klare å komme seg ut av dette?

SPRÅK OG LAYOUT:

Mellomstor skrift. Kapittelinndeling.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Serietittelen indikerer at boken passer best i alderen 10 til 12 år, men den kan godt leses lenger opp i alder.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Boka er en frittstående fortsettelse av "Den tredje nøkkelen" (1999).
En spennende bok, som også egner seg til høytlesning.


BOK:
Birkedal, Arnt:
Biblioteket på do
Samlaget, 2002. 75 s.
ISBN: 82-521-5944-3

INNHOLD:

Hovedpersonen liker å lese på do, gjerne i timevis, men familiens do befinner seg i en fuktig og kald kjeller. Han beslutter seg derfor for å få en egen do ved siden av rommet sitt i andre etasje, der han også setter opp hyller.
Etterhvert utvides doen, han skraper hull i tapetet og får ny plass bak, og det utvikler seg til et tilbygg som strekker seg utover nabolaget.
Men naboene legger ikke merke til tilbygget, for det er bare store bygg som bygges fort som legges merke til, ifølge hovedpersonen, og han bygger langsomt.
Doen / Biblioteket befolkes etterhvert av diverse vesener (gullfisk, papegøye, engler osv.), og en nabojente, Bente, inviteres med inn på biblioteket. Hun har egen inngang fra det huset hun bor i.
Tilsynelatende sitter de og leser på rommene sine og blir flinke på skolen. Men egentlig reiser og lever de på kryss og tvers i nåtid, fortid og framtid i litteratur, i kunst, i musikk, i politikk og virkelighet.
Mot slutten virker det som om kontakten mellom bibliotek og do blir avbrutt, og hovedpersonen og nabojenta trekker seg tilbake til et eller annet sted.

SPRÅK OG LAYOUT:

Nynorsk tekst

ALDERSTRINN:

Passer fra ca. 12 år og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Boken tar etter hvert utover i historien slik av at det er vanskelig for leseren å følge med.
Historien drukner i overlessede oppramsinger.
Interessen blir borte før man har nådd halvveis i boken.


BOK:
Brashares, Ann:
En jeans og fire jenter
Oversatt av Aleksander Melli
Damm, 2002. 298 s.
ISBN 82-496-0403-2. Kr. 268.-

INNHOLD:

De fire venninnene, Tibby, Carmen, Lena og Bridget på 15 skal tilbringe ferien på helt forskjellige steder. Før de skilles for sommeren prøver de ei olabukse Carmen har kjøpt i en bruktbutikk. Tru det eller ei, man buksa passer alle fire!
Det er ei magisk bukse, og jentene bestemmer seg for å la buksa gå på omgang mellom dem, den sendes rundt hele kloden.
Jentene setter opp regler for buksebruken. Blant annet må den aldri vaskes, ingen gutt må ta av deg buksa, men du kan ta den av sjøl. På venstre buksebein skal de skrive det mest spennende stedet de har besøkt med buksa på, og på høyre bein, det viktigste som har hendt med buksa på, og så skal de skrive til venninnene hele sommeren.
Slik går buksa som et reisebrev verden rundt.

Tibby skal være hjemme i idylliske Bethesda og jobbe på kjøpesenteret. Der blir hun kjent med en ufordragelig kreftramma jentunge Bailey, som hele tida blander seg opp i hva Tibby gjør.

For første gang skal Carmen besøke faren sin der han bor i South Carolina. Nå viser det seg at faren skal gifte seg i løpet av sommeren, han har allerede flytta inn til den prektige dama med to like prektige barn. Det skjærer seg jo!

Lena og søstera hennes skal besøke besteforeldrene i Hellas. Bestemor har sett seg ut nabogutten Kostos som en mulig kjæreste for henne. Lena synes bare han er teit i begynnelsen og da han dukker opp bak noen busker, mens hun bader naken i et tjern, lager hun reine skandalen.

Bridget skal på fotballeir i Mexico, der forelsker hun seg i en av trenerne. Det er helt mot reglene, og treneren er visst tiltrukket av Bridget også.

SPRÅK OG LAYOUT:

Boka har kapitler og avsnitt, hvert kapittel starter med bilde av ei olabukse der det alltid er trykt noen gullkorn.
Innimellom er det brev fra og til den ene eller andre med annen skrifttype.
Godt og lettlest bokmål.

ALDERSTRINN:

Passer fra ca 12 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Trass i at boka hopper veldig fra den ene historien til den andre, er den veldig underholdende. Vi hører om jentenes ferier slik de selv opplever dem.
Dette er ei bok vi absolutt kan anbefale!


BOK:
Crossley-Holland, Kevin:
Arthur : den seende steinen
Oversatt av Jón Sveinbjørn Jónsson
Damm, 2001. 325 s.
ISBN 82-517-8419-0. Kr. 268,-

INNHOLD:

Vi befinner oss i grenseområdene mellom England og Wales, på godset Caldicot. Året er 1199, og vi møter Arthur, en gutt på 13 år. Arthur ønsker intenst å bli ridder, men han er redd for at faren har andre planer med ham. Han er langt flinkere med penn og blekk enn han er med lanse og sverd, så utsiktene til å bli munk er større enn utsiktene til å bli ridder.

Av trollmannen Merlin får Arthur en magisk stein som hjelper ham til å se både framover og bakover i tid. I denne steinen ser han en annen Arthur som lever et liv med store paralleller til hans eget liv.
Hvem er denne Arthur han ser i steinen, og hvem er han selv?
Det hviler nemlig en hemmelighet omkring Arthur. Han vet ikke selv at han har vokst opp hos foreldre som ikke er hans egentlige foreldre. Men hvem er de?

Gjennom 100 små kapitler får vi korte glimt inn i Arthurs liv, opplevelser, tanker...

Parallellene til legendene om kong Arthur som har levd sterkt i engelsk tradisjon er klare. Crossley-Holland har i denne boken, som er første bind i en trilogi om gutten Arthur, laget sin egen "vri" på den gamle historien.

SPRÅK OG LAYOUT:

Forfatteren har et poetisk språk som er med på å plassere boken i sin historiske kontekst.
Små kapitler på alt fra under en side til noen få sider.
Vignetter i sort/hvitt som også passer til tiden handlingen utspilles i.

ALDERSTRINN:

Hovedpersonen er 13 år, og boken vil nok kunne fenge hos barn fra ca. 10-12 år og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Dette er en bok med store kvaliteter både i idé, handling og fortellerstil.
Den historiske forankringen krever nok at leseren har en viss interesse for den tiden og de problemstillinger den tar opp. Men selv om parallellen til Arthur-legendene er klar, er det allikevel ikke slik at det forutsettes kjennskap til denne historien.
Og de som likte denne boken, kan glede seg til to oppfølgere!


BOK:
Dahl, Tor Edvin:
Marion om mysteriet med den døde faren
Illustrert av Ragnar Aalbu
Damm, 2003. 70 s.
ISBN 82-496-0784-8. Kr. 129,-
Serie: Løve pluss

INNHOLD:

Marion sitter i rullestol. Hun har datamaskin og en god kikkert. En dag får hun besøk av Helene på 5 år. ”Du må finne faren min!”, krever hun.
Hun vil at Marion skal se etter faren hennes med kikkerten sin og fortelle det til de andre.

Helenes far var blitt arbeidsufør p.g.a. dårlig rygg.
Da ferja Bråfjord II gikk ned, meldte Helenes mor faren savnet. Han gjemmer seg i en hytte. De spekulerte som etterlatte i å få erstatning, og ville så flytte til Sverige.

Helene savner faren sin så veldig, og moren og faren blir enige om at hun skal få møte ham i smug ute på ei øy i elva. Men Helene klarer ikke å leve med dobbeltspillet om at far er død og far lever.
Hun går til Marion. Marion og vennene hennes avslører Helenes far. Og historien ender med at han går til politiet.

SPRÅK OG LAYOUT:

Boka er utgitt i serien ”Løve plus”.
Den er satt med passe store og gode typer. Det er korte linjer, mange avsnitt og mye luft på sidene.
Kapitlene er korte.
Grei bok å lese rent teknisk.

ALDERSTRINN:

Passer for 10 – 12 åringer.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Lite troverdig historie.


BOK:
Eeg, Harald Rosenløw:
Stjernetrekker
Aschehoug, 2002. 171 s.
ISBN 82-03-4424-6

INNHOLD:

Stella chatter på nettet. Kallenavnet hennes er . Hun har blant annet kontakt med Hackers` Underground. En dag spør om å få møte henne. Overrasket og overveldet bryter Stella skolens reglement og kobler seg fra dataen uten lov. Hun segner om og blir brakt til sykehuset.

Vi befinner oss i en tilværelse der all undervisning foregår på nettet. Teknologien har gjort store framskritt. Elevenes hjerner synes å være i direkte kontakt med datamaskinene. All kommunikasjon mellom lærer og elev foregår på data. Foreldrene kontaktes på internet .
Stellas mor får beskjed gjennom internet om at noe er hendt med datteren. Når hun prøver å finne ut hva som har hendt får hun bare unnvikende svar eller standardformular fra skolekontoret. Stella er i koma og moren er meget bekymret. Er hun overstimulert, eller er hun et eksempel på ”Communication junkies”. Verken lærere eller leger kan svare. Vil hun overleve?

JustIN prøver desperat å få kontakt med Stella på nettet. Men han lykkes ikke.
JustINs far ble syk en stund før Stella. Nå ligger han på samme sykehus som Stella, i sengen ved siden av. JustIN sitter og holder sin far i hånden, men vet ikke at den jenta han søker ligger i senga ved siden av. Han kjenner bare kalle navnet hennes ”little stAr ”.
Men til slutt forstår han at Stella er hans little stAr. St. hansaften skal de bytte respirator på Stella. Samtidig vil de prøve om hun kan klare seg noen sekunder….
JustIn ber om å få holde Stella i hånden og når respiratoren blir koblet fra ”trekker” han på et vis Stella tilbake til virkeligheten.

Samtidig får vi vite hva Stella opplever eller drømmer mens hun ligger i koma. De to historiene løper parallelt og utfyller hverandre.

SPRÅK OG LAYOUT:

En del av boka er utskrift fra internet eller chatting. Boka har mange korte kapitler, og er sånn sett lett å lese. Men de to parallelle hendelsesforløpende gjør at den ikke er en lettles- bok.

ALDERSTRINN:

En bok både for ungdom og voksne.


BOK:
Eliassen, Ruben:
Phenomena : profetiens utvalgte. Bok 1
Gyldendal Tiden, 2002. 220 s.
ISBN: 82-05-30154-9
Serie: 10:12

INNHOLD:

En natt blir alvebarna Ilke og Alk født i leiren hos mortokerne.
Alvene er mortokernes slaver, og foreldrene vil ikke at barna skal lide samme skjebne. Foreldrene ønsker at trollmannen Sha-ra og vinterbjørnen Arol skal ta seg av barna deres. Barna viser seg å være "de utvalgte". I følge visdommens bok, Phenomena, skal barna befri alvene fra slaveriet til mortokerne og redde verden fra Tarkan. Tarkan er en ond tanke som setter seg i personen som vil tenke tanken.
Ilke er frostens datter, og ved å tenke hardt på is og kulde kan hun få hva som helst til å fryse til is.
Alk er visdommens fyrste og rettferdighetens konge, han skal bære visdommens sverd. Sverdet ligger begravd i Mervil-fjellene, men det taler til Alks inni hodet hans, og gir ham de gode rådene han trenger.
Sammen med Arol og Sha-ra legger Ilke og Alk ut på en farefull ferd for å oppfylle profetien i Phenomena. Tarkan har etter hvert lagt under seg mange folk, og gjennom hele ferden prøver de å ta knekken på Alvebarna.

SPRÅK OG LAYOUT:

Mellomstor skrift.
Kapitler.
Bokmål.
Ingen illustrasjoner.

ALDERSTRINN:

Passer best fra 12 år og oppover selv om boken er kommet ut i 10:12-serien.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Forfatteren er debutant.
En spennende fantasyfortelling som sikkert vil fenge mange lesere.
Fortsettelse følger!


BOK:
Finstad, Hanne S.:
Reisen fra urtiden : norske forskere blant dinosaurer, roboter og det som var imellom
Illustrert av Birgitte Kolbeinsen
Gyldendal Tiden, 2002. 48 s.
ISBN 82-05-30087-9. Kr. 229,-
Serie: Vitenskapsbiblioteket
Faktabok

INNHOLD:

Denne boken presenterer oss for ti norske forskere som forteller om sine fagområder. Det starter med en som forsker på det aller eldste, nemlig paleontologi, forskning på fossiler. Så beveger vi oss opp gjennom tiden, via steinalder, bronsealder, vikingtid, middelalder, opp mot vår egen tid med industrialisering, genteknologi og elektronikk.
Hver forsker forteller personlig om hvorfor de har valgt nettopp det fagområdet, og litt om hva faget deres består av. På den måten får vi innblikk i flere forskjellige forskningsgrener, samtidig som stoffet får en personlig presentasjon.

SPRÅK OG LAYOUT:

Delikat layout illustrert med bl. a. fargefotografier.

ALDERSTRINN:

Denne boken passer for nysgjerrige og vitebegjærlige barn fra 10-års alderen.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En lettlest og fin innføring i forskjellige fagområder knyttet opp mot naturvitenskap.
En god idé å knytte forskningsgrenene opp mot forskerene som forteller personlig og engasjert om sitt fagområde.
En god bok i en god serie som fra før har gitt ut titlene "DNA" av Anders Goksøyr og "Tallenes verden" av Eirik Newth.


BOK:
Giil, Brit Hellem:
Jomfru Marita
Eide forlag, 2002, 123 s.
ISBN: 82-514-0605-6. Kr. 154,-

INNHOLD:

Marita skal begynne i 7. klasse denne høsten.
Rett før skolen begynner treffer hun på ei jente i butikken. Jenta er kledd i tøffe klær, og hun stjeler. Utenfor snakker jenta – Kaja – til Marita, og etter hvert blir de venner. Kaja skal begynne i samme klasse som Marita – der også kjæresten til Marita, Dutte, går. Kaja har barbert hode, røyker, og er populær blant gutta – alt som Marita ikke er, føler hun...

For å virke tøffere enn hun er – og for å imponere Kaja, lyver Marita om forholdet til Dutte. Hun sier de har ligget sammen. Dette vet Kaja og en gang de krangler, så avslører Kaja Marita. De ender opp i en skikkelig krangel, og gjør alt for å sverte den andre. Først på julaften finner Marita ut litt mer hva som ligger bak Kajas tøffe overflate. Hun skal besøke Kaja, men bare faren er hjemme.
Da forstår hun at de ikke har et vanlig far-datter- forhold. Faren prøver seg på henne, men Dutte, som også har tenkt å besøke Kaja, hjelper Marita fri. Sammen klarer de å finne Kaja som har gått ut en lang tur, falt og brukket beinet.

SPRÅK OG LAYOUT:

Boken er satt med gode typer, inndelt i kapitler og har ingen illustrasjoner.
Synsvinkelen bytter mellom Marita og Dutte.

ALDERSTRINN:

En bok for ungdom.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Boken skildrer på en fin måte oppvekst, det å skulle være kul og ikke skille seg ut fra gjengen. Den har også et alvorlig tema – incest – i bakgrunnen, men tar ikke opp dette i særlig grad.


BOK:
Hansen, Thore:
Sjørøverdronningen
Gyldendal Tiden, 2002. 108 s.
ISBN 82-05-30295-2. Kr. 199,-

INNHOLD:

Victor vokser opp på en øy i Karibia med sin far og en gammel indianerkvinne. De dør begge to mens han enda bare er et barn. Moren vet han ikke hvor er, og faren hans har ikke villet fortelle hva som har hendt med henne.
Victor blir sendt til munkeklosteret i nærmeste by, og vokser opp der. Han liker seg godt, men finner ikke helt roen når det gjelder moren.
Han oppsøker til tider hjemstedet sitt, og finner en bok fra moren i en skattkiste som han og faren hadde der på et hemmelig sted. Der står det at hun opprinnelig var fra England, og ved tilfeldigheter endte opp som sjørøver.
Hun ble kaptein på sjørøverskipet El Hacon og traff der faren til Victor.
Boken gir ikke noe fullstendig svar på hvor det har blitt av moren, og Victor oppsøker derfor puben, der han kommer i snakk med noen som har jobbet på skipet. Victor forstår til slutt at de egentlig er ute etter skatten hans, men han klarer å beseire dem. Kanskje blir også han en sjørøver….

SPRÅK OG LAYOUT:

Språket kan, særlig i begynnelsen av boka, virke litt tungt, men helt OK.
Boken er illustrert med forfatterens egne illustrasjoner, og er delt inn i 10 kapitler.

ALDERSTRINN:

Boken tilhører serien 10:12, men passer alle fra ca. 9 til 13-14 år.


BOK:
Henmo, Sverre
Opp som en løve
Gyldendal Tiden, 2002. 157 s.
ISBN 82-05-30236-7

INNHOLD:

Leo, Marius og Torgrim er blant de kule gutta i klassen. Trygve er den som blir mobbet.
Klassen drar på leirskole, og her havner Leo og Trygve på samme rom. Mobbingen fortsetter, men etter en episode der Leo hjelper Trygve fordi han tror han er i livsfare, er plutselig ikke Leo en av de populære lenger. Dette er i begynnelsen vanskelig for ham, men etter at det har toppet seg helt , og han får hjelp av en lærer han tidligere ikke har hatt noe godt forhold til, forstår han at han allikevel går ut av det som en bedre person.
Kanskje er det også det som skal til for å bli sammen med Annikken…..?

SPRÅK OG LAYOUT:

Boken er bygd opp som en dagbok, der det er Leo som forteller. Den er delt inn dag for dag, og har også egne kapitler innenfor den samme dagen.
God leselig skrift.
Bokmål.

ALDERSGRUPPE:

Passer fra 11-12 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Fin bok om mobbing, og om det å finne ut hvem man egentlig er, eller vil være.


BOK:
Lund, May B.:
Rosa L
Cappelen, 2002. 207 s.
ISBN 82-02-22126-9. Kr. 210,-

INNHOLD:

Dette er en roman om den berømte polsk-jødiske politikeren Rosa Luxemburg.
Vi møter henne som liten jente og følger henne gjennom skoletiden. Vi ser tidlig at hun er en jente som vil noe med livet sitt, og som ikke lar det faktum at hun er kvinne og jøde hindre henne.
Videre følger vi Rosa gjennom hennes voksne liv, som politisk aktiv, og ikke minst som elskerinne til Leo, en politisk venn av henne, og fram til hennes død.

SPRÅK OG LAYOUT:

Veksling mellom prosa-fortelling og brev til og fra Rosa Luxemburg.
Lett og ledig språk.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

En bok for ungdom, fra ca 12-13 år.
Historien om Rosa kan nok fascinere flere enn dem som kjenner til den historiske Rosa Luxemburg.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Dette er en roman om en historisk person, der tanker, dialog og enkelte små hendelser er diktet, men som i store trekk holder seg til det historiske.
Boken har egenverdi som roman om et spesielt menneske. Som historisk roman, derimot, savner jeg mer informasjon om tiden og samfunnet Rosa virket i, de historiske og politiske betingelser hun levde under, og forhold om det å være jøde, kvinne, revolusjonær, osv. Det var på mange måter tiden Rosa Luxemburg levde i som gjorde henne så spesiell. Slik sett blir det historiske innholdet i boken hengende litt i løse luften.


BOK:
Stein Erik Lunde:
Biografien om Henrik Ibsen : Alt eller intet
Illustrert av Steffen Kverneland
Gyldendal, 2003. 127 s.
ISBN 82-05-30992-2. Kr. 229,-

INNHOLD:

Boka er delt inn i fem deler. Delene er ordnet kronologisk og geografisk. Den gir en grei oversikt over Ibsens liv og virke.

Forfatteren forteller om Ibsens barndom og ungdom, og om hvordan han fikk kunnskap om teater og skuespill. Han forteller kort om dikterens voksne liv knyttet til skuespillene. Med få ord, men likevel nyansert får han fram handlingene. Han forteller om samtidens reaksjoner på Ibsens skuespill, og om den tidsepoken skuespillene ble til i.

SPRÅK OG LAYOUT:

Boka har et lett og ledig språk, og er illustrert med både fotografier og tegninger.
Kapittelinndeling.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Passer fra ca. 12 år og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Boka er fin å bruke i tillegg til lærebøkene i ungdomsskolen og den videregående skole når elevene skal jobbe med Ibsens litteratur. Den henvender seg til et ungdommelig publikum.
Det er stikkordregister og litteraturliste bak i boka.
Boka er lett å lese, samtidig som forfatteren får gitt mye informasjon på en saklig og fin måte.


BOK:
Nilsson-Brännström, Moni:
Klasseturen
Oversatt av Tor Fretheim
Gyldendal Tiden, 2002. 187 s.
ISBN 82-05-30707-5. Kr. 199,-

INNHOLD:

Da Malin er på loftet for å hente ryggsekken sin, finner hun den gamle dagboka si fra 7.klasse. Nå har Malin slutta på videregående, og på vei over Atlanteren har hun dagboka som reiselektyre. Gjennom Malins dagboksnotater hører vi om da klasse 7B var på klassetur den siste våren de har sammen.

Hver og en av de 15 elevene blir først presentert for oss, og så hører vi deres historie på klasseturen. For noen er det første gang de er borte fra familien.
Den tøffe Marcus, som slett ikke vil til et kjedelig vandrehjem, men heller til London og Kanariøyene, blir "syk" når de skal dra. Han liker ikke å overnatte hjemmefra.
Almaz er også med på tross avat de har dårlig råd hjemme. Hun får imidlertid penger av en ukjent dame. Det er nesten som en drøm.
Klassen kommer nærmere inn på hverandre, noen røyker for første gang, noen får sitt første kyss, noen blir kjærester, og Josefin får en kjæreste fra stedet.
Maten kan være et problem, noen er vegetarianere, noen spiser ikke svin, og hamburgerne er jo bare vanlige kjøttkaker!
Alt i alt en helt normal klassetur.

SPRÅK OG LAYOUT:

Kapitler, avsnitt, store typer og god linjeavstand.
Bokmål, lettlest, ganske mye direkte tale

ALDERSTRINN:

Passer for ca 12-15 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Dette er ei grei og lettlest bok, men den kan virke litt oppstykka, og en får liksom ikke noen helhet i historien.
Likevel kan vi godt anbefale boka!


BOK:
Rafaelsen, Ellinor:
Marte flytter hjemmefra
Gyldendal tiden, 2002. 151 s.
ISBN: 82-05-30123-9

INNHOLD:

Marte er 16 år. Hun bor på en liten plass et stykke unna Tromsø.
Marte skal dra et år til Oslo for å jobbe som praktikant, og for å oppleve noe mer spennende enn det som foregår på hjemstedet.
I Oslo bor hun en stund hos kusinen Katja, som noen kjenner fra bøkene om henne, før hun begynner å jobbe hos en familie.
Hun treffer en gutt, og havner oppi en del problemer. For eksempel føler hun seg presset til både å drikke alkohol og til å prøve stoff.
Hun får også muligheten til å prøve seg som modell, og begynner derfor å slanke seg. En bok om det å bli voksen og å ta egne valg!

SPRÅK OG LAYOUT:

Boken er delt inn i 7 kapitler, og har en god skrifttype.

ALDERSGRUPPE:

Fra ca 14-15 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Dette er oppstarten til det som skal bli en ny serie fra Ellinor Rafaelsen.
En grei start på en serie i populærlitteraturgeneren.


BOK:
Rees, Celia:
Heksedatter
Damm, 2002. 224 s.
ISBN 82-496-0117-3. Kr. 229,-

INNHOLD:

Vi er i England , borgekrigstiden, og Cromwell er nettopp død. Heksebrenning og forfølgelse av annerledes troende florerer. Mary bor sammen med Eliza Nutall som hun tror er bestemoren sin. Eliza er urtekone og hjelper dem som trenger det. Eliza blir anklaget og hengt som heks.

En for Mary fremmed dame berger henne fra heksejegerne og får henne sendt til Amerika med noen bekjente. Hun er velkledd og virker fornem og beklager at hun kom for sent til å hjelpe Eliza. Muligens er hun Marys mor. Men det får Mary aldri vite sikkert.

I Amerika går det bra for Mary en stund. Men hun blir innhentet av skjebnen og anklaget for å være heks. Venner hjelper henne å rømme unna.

SPRÅK OG LAYOUT:

Boken er delt inn i korte kapitler, eller ”opptegnelser”.
Ingen illustrasjoner.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Fra ca 12 år .

ANDRE OPPLYSNINGER:

En spennende og velskrevet bok i dagboksform. Den gir en fin bekrivelse av de første innvandrerne til Amerika og kunnskap om hekseprosessene. Det minst troverdige er forfatterens påstand helt i begynnelsen i boka. Her forteller hun om dagboknotater funnet i et lappeteppe fra kolonitiden som hun har brukt i boka og som hun bare i liten grad har endret.


BOK:
Ruset, Arne:
Hippie
Samlaget, 2002. 207 s.
ISBN 82-521-6107-3

INNHOLD:

Det er ikke lett å bli stor! Det er mye lettere å gå hjemme på gården, gjøre det en blir bedt om, eller det en tror at de voksne forventer av en. Nettopp det er den enkleste kunst i verden.
Men noe driver Rulle bort fra denne trygge tilværelsen.
Han reiser til Skogen, det nærmeste tettstedet som har realskole. Det blir hybelfester, klining, øl, seksualitet og eksamensnerver, venner og musikk.
Veien går videre til Vold og 2-årig landsgymnas, med elever fra hele landet. Han starter på Vold iført signalrøde og lårstramme cordfløyelsbukser med vidde langs anklene og langt hår. Noen av de gamle vennene dukker opp, og han får nye.
Problemet med Vold er at stedet er tørrlagt, det tar 14 dager fra du bestiller en kasse øl til du får den.
Rulle strever med å finne ut hvem han er. Ikke er han god i fotball, ikke er han god i musikk, så han må satse på å bli forfatter. Han finner seg venner med sans for litteratur, oppsøker biblioteket og en av stedets forfattere.
Han deltar i politiske diskusjoner, og han ser på seg selv som en hippie som gjennom budskapet "make love, not war" skal kjempe mot kapitalisme og imperialisme.
Han forelsker seg i Signe, og alt hadde egentlig vært vel og bra hadde det ikke vært for "kroppens tyranni", et ukontrollert underliv som forhindrer ham i å konsentrere seg om det som er viktig.

SPRÅK OG LAYOUT:

Nynorsk.

ALDERSTRINN: Dette er en ungdomsbok, men kan sikkert leses med glede av de som var unge på 60-tallet.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Boken gir et godt tidsbilde fra 60-tallet.


BOK:
Sande, Hans:
Fuglejenta
Illustrert av Harald Nordberg
Gyldendal Tiden, 2001. 35 s.
ISBN 82-05-29508-5. Kr. 249,-

INNHOLD:

Det dansende folket lever i fred i landsbyen, de har nok mat, og de har gode dager. Men så, en dag, idet jenta som forteller historien blir født, kommer krigen til landsbyen hennes. Mange blir drept, og de som overlever må flykte. Det blir en vanskelig ferd gjennom ødemarken, og de ville ha sultet i hjel alle sammen hvis det ikke hadde vært for redningen som kommer til dem i form av to kjempefugler.
Fuglene leder dem fram til fjellet og til et sted der de kan leve og ha nok mat og vann. De er lykkelige, og bestemmer seg for hvert år å minnes redningen ved å feire Overlevelsesfesten og takke kjempefuglene.
Slik lever de i fred med hverandre i mange år, men etter hvert begynner kampen om de beste og største og fineste berghulene.
Barna klatrer opp på toppen av fuglefjellet, og der finner de tre kjempestore fugleegg. Når de voksne også blir klar over eggene, knuser de det ene og lager masse god mat til Overlevelsesfesten.
Neste år gjør de det samme, men da kommer det masse blod ut av egget.
Tredje året er det en ikke helt ferdig fugleunge som kommer ut av egget, og når kjempefuglene oppdager hva menneskene har gjort, blir det krig mellom menneskene og fuglene.
Både mennesker og fugler dør, fjellet blir redusert til en diger steinur, og til slutt er det bare den ene fuglen igjen, - og den vesle jenta, fuglejenta.
Hun krabber opp på fuglens rygg, og sammen drar de ut i verden.

SPRÅK OG LAYOUT:

Store illustrasjoner på alle oppslagene. Illustrasjonene går i mørke toner og korresponderer godt med teksten.
En vakker tekst som skaper assosiasjoner til eventyr og fabler.
Nynorsk.

ALDERSTRINN:

Historien kan formidles av voksne til barn fra ca. 7 års alder, og kan med fordel brukes opp gjennom hele grunnskolen.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Tema: Krig, og om hvor galt det kan gå når vi mennesker lar vår grådighet få overtaket.
En bok med et dystert tema, men med et viktig budskap.
Teksten er litt krevende, og dette er en bok en bør presentere for barn og unge langt opp i alder.


BOK:
Shan, Darren:
Skrekkens sirkus : sagaen om Darren Shan. Bok 1
Oversatt av Øystein Rosse
Damm, 2003. 251 s.
ISBN 82-496-0786-4. Kr. 119,-

INNHOLD:

Jeg-personen Darren og vennene hans kommer over en invitasjon til ”Cirque du freak” det vil si et freak-show. Invitasjonen er bare ment for spesielt utvalgte, men Darren venn, Steve, har stjålet den fra broren sin.
Steve og Darren får skaffet seg billetter til showet, og det blir en uforglemmelig opplevelse! Der får de se Ulvemannen, en mann med pels, gule øyne og røde tenner. Under forestillingen biter Ulvemannen av hånden til en av publikumene i salen. Den blir imidlertid sydd på igjen…
Videre opptrer Radmagre Alexander, Rhamus – mannen med to mager, sjeggedamen Truska, Hans med henda, og så høydepunktet for Darren: Herr Crepsley og hans edderkopp Madame Octa.
Darren har alltid vært svært opptatt av edderkopper, så han blir helt besatt av Madame Octa som er en livsfarlig giftedderkopp, men som er så tam at herr Crepsley kan ta den inn i munnen sin.

Steve blir aller mest fascinert av Herr Crepsley selv, og arrangerer et møte med ham etter forestillingen, et møte som Darren overhører. Steve har forstått at Herr Crepsley er en vampyr, og ber ham om å ta Steve med seg som assistent og etter hvert gjøre ham også til vampyr. Herr Crepsley må teste blodet hans først, men kjenner straks at dette blodet er blodet til en ond person, og vil ikke gjøre ham til vampyr.

Darren på sin side, bestemmer seg for å stjele Madame Octa, og det lykkes han i. Han oppbevarer edderkoppen i skapet sitt, og starter med å dressere henne, men så skjer det en fatal ulykke som forandrer Darrens liv fullstendig.

SPRÅK OG LAYOUT:

Inndelt i kapitler.
Mye dialog, lett å lese.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Passer fra ca 10-12 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En bok i populærlitteratur-genren.
Boken har overnaturlige elementer gjennom at den forholder seg til vampyrer og andre overnaturlige vesener som en del av virkeligheten.
Dette er starten på en serie som jeg vil tro kan bli veldig populær. Bokas jeg-person framstår selv som bokas forfatter. Dette skaper autensitet, og gir oss illusjonen av at forfatteren i denne serien forteller oss om sitt spesielle liv. Og allerede i den første boka forstår vi at dette blir et veldig spesielt liv.


BOK:
Thor, Annika:
Vannliljedammen
Oversatt av Kari Bolstad
Omnipax, 2002. 171 s.
ISBN: 82-530-2394-4. Kr. 198,-

INNHOLD:

Steffi (Stephanie) er 13 år og jøde. Det er 2. verdenskrig, og Steffi har flyktet fra Wien til Sverige sammen med lillesøsteren sin mens de venter på at foreldrene skal få innreisetillatelse til USA. Steffi ønsker å begynne på realskolen, og hun flytter fra fostermoren sin, tante Märta, på øya og inn til Göteborg. Der får hun losji hos legen og legefrua som ferierer på øya om sommeren. Steffi får rom ved siden av sønnen i huset, Sven. Sven er 5 år eldre enn Steffi. Steffi er forelsket i Sven, og innbiller seg at det er gjensidig.
Steffi brevveksler med foreldrene sine i Wien. De lever under svært dårlige forhold, og når reisen endelig ser ut til å gå i orden, så blir mor syk, og de må utsette reisen på ubestemt tid.
Steffi er svært flink på skolen, men hun er utsatt for misunnelse fra en av de andre elevene, og hun sørger for at Steffi uforskyldt blir tatt for juks på en prøve.
Hun blir også klar over at Sven har en kjæreste på sin egen alder, og det er også vanskelig for henne å akseptere.
Heldigvis har hun en god og trofast støtte i venninnen Mai.

SPRÅK OG LAYOUT:

Mellomstor skrift. Kapitler.
Bokmål.
Ingen illustrasjoner.

ALDERSTRINN:

Passer best i alderen 11-15 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Boka er en frittstående fortsettelse av "En øy i havet" fra 2001.
Fortellingen virker realistisk i forhold til tida den beskriver. Et fint alternativ til de mange "kule" samtidsbøkene vi har i dag.
Annika Thor fikk Nordisk skolebibliotekarforenings pris for bøkene om Steffi i 1999.


BOK:
Aamodt, Ingunn:
Når latterbjørnen gråter
Omnipax, 2002. 167 s.
ISBN 82-530-2453-3. Kr. 198,-

INNHOLD:

Dette er den andre boken om Anne og William og deres opplevelser i landet Limanaki, et land de kommer til ved hjelp av mormors medaljong.
Barna i Limanaki var før fanget i latterbjørnenes rike, nå er de tilbake hos foreldrene sine. Likevel er noe galt. Saken er den at nå skal alt være nyttig, ikke noe lek og moro. Barna savner sider ved livet i latterbjørnenes rike, litt moro må det da også være plass for. Dessuten vil de voksne ikke snakke om latterbjørnene i det hele tatt!
Vi hører hvordan Anne og William løser problemet ved hjelp av kontakt med Drodd, latterbjørnenes konge.

Vi hører også om juleforberedelser i Annes hjem, om mor som ødelegger den julestjerna hun fikk av faren sin like før han døde.
Mor kan også få avdelingsleder jobb på sykehjemmet, og det medfører at hun ikke har helgevakter mer. Men hvordan skal Anne og William da komme til Limanaki, det er jo nettopp i helgene de drar dit.
Enden på visa er at også mor blir innviet i deres hemmelighet, og hele slekta møtes i Limanaki.

SPRÅK OG LAYOUT:

Kapitler og avsnitt, god linjeavstand og store typer.
Ingen illustrasjoner.
Bokmål

ALDERSTRINN:

Passer for barn i 8 - 12 års alderen.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Fantasyroman.
Innholdet er litt for voksent i forhold til bokas mer barnslige utseende.
Fortsettelse av "Når sola går ned i Limanaki" fra 2001.