Bokgløtt
2002, NR. 1 - UNGDOM

Utgitt av Porsgrunn bibliotek

BOK:
Block, Francesca Lia:
Angel Juan / Baby Be-Bop
Oversatt av Elisabeth Bjørnson
Gyldendal Tiden, 2001, 138s. og 116s.
Serie: Ung+
ISBN 82-05-27945-4.

INNHOLD:

Dette er to romaner i en innbinding og som etterfølger bøkene Voodoobaby og Cherokee Bat
I boka ”Angel Juan” reiser Voodoobaby til New York for å lete etter kjæresten sin Angel Juan. Han har reist til New York for å finne sin egen musikk og ikke bare være en av bandet. Men han har også reist for å finne seg selv. I New York treffer Voodoobaby blant annet sin døde nesten bestefar, og opplever mye, noe som gjør at hun etterhvert lærer noe om seg selv.

I boka ”Baby Be-Bop” møter vi Weetzies bestevenn Dirk, som etterhvert oppdager at han er homofil. "Hvordan skal han da bli lykkelig, hvis det han visste om seg selv var sant". Så møter han Pup. Dirk tar etterhvert på seg "forskjellige masker", slik at ingen skal se hvem han egentlig er. Men gjennom møter, bl. a. med hans døde mor og andre i slekten bakover, tør han leve videre, tør han sloss og stå for den han er.

SPRÅK OG LAYOUT:

Bokmål.

ALDERSTRINN:

Som de andre UNG+ bøkene egner også denne seg best for litt eldre ungdom, fra ca. 15 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Dette er de to siste bøkene i serien om Weetzie Bat og hennes fargerike familie.
Handlingen utspiller seg i USA på 60 - 70 tallet.
Boken er full av fantasifulle innfall.


BOK:
Carey, Peter:
Den store premien
Oversatt av Øystein Rosse
Samlaget, 2001. 103 s.
ISBN 82-521-5738-6

INNHOLD:

Sam (9 år) og foreldrene ankom Toronto og tar inn på byens flotteste hotell. Sam er engstelig for hvordan de skal betale regningen. Familien reiser verden rundt på veddeløpsbaner og kasinoer og har mye penger når faren vinner, og ingenting når han taper.
Moren maler eksklusive små bilder som hun selger for mye penger en sjelden gang. Det skal hun gjøre i Toronto. Men de finner ikke mannen som skal kjøpe bildet, og Sam blir så lei seg at han drømmer om å lete etter kunden, Mr de Vere.
Sam går i søvne og kommer ut i korridoren på hotellet. Døra låser seg bak han og han våkner, men finner ikke tilbake til hotellrommet. Han banker på et annet rom og havner hos et ektepar, Muriel og George, og deres 9-år gamle sønn, som har vannkopper. Gutten er meldt på til konkurransen "perfekt pode", en internasjonal konkurranse som avholdes på hotellet dagen etterpå. Han pleier å vinne slike konkurranser.
Foreldrene kaster seg over Sam, skurer ham, fikser på håret hans, syr om drakten til sønnen og lærer Sam bordskikk, å danse o.s.v. Sam aner muligheten til å redde foreldrenes likviditetsproblem ved å vinne konkurransen.
Han går med på å skrive en lapp til foreldrene som Muriel og George passer på å få levert. "Perfekt pode" konkurransen er i ferd med å gå rett vest, særlig når Sam kaster saus og spaghetti over en annen konkurrent. Moren og faren dukker opp blant publikum, og det viser seg at den ene dommer synes at Sams oppførsel ligner mye mer på en "perfekt podes " fremtreden enn de andre pyntedokkene.
Sam vinner konkurransen og mye penger, sammen med sin partner, Nancy, en hyggelig jente som hadde forsøkt å hjelpe Sam under konkurransen.
De to familiene koser seg sammen med en bedre middag på hotellet om kvelden når Mr de Vere dukker opp. Det viser seg at det er han som eier hele "perfekt pode" konseptet, med tilhørende såpe-, hår-, og toalettprodukter. Han er en hyggelig fyr med en noen merkelig utseende.
Bildet blir solgt, flere blir malt, og alt er bare fryd og gammen!

SPRÅK OG LAYOUT:

Korte kapitler.
Nynorsk.

ALDERSTRINN:

Passer fra ca. 10 år og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Denne boka skildrer den moderne forbrukskulturen på sitt verste, der barn er blitt en vare foreldrene kan tjene penger på.


BOK:
Chipman, Sissel:
Drager spiser ikke joggesko
Gyldendal Tiden, 2002. 271 s.
Serie: 10-12
ISBN 82-05-30119-0. Kr. 199,-

INNHOLD:

På vei til biblioteket "forsvinner" plutselig Julie til en annen verden. Hun suser av gårde og lander i ei grønn eng.
Ravnen Ori forteller henne at hun skal løse en oppgave i en landsby i nærheten. Hun får skyss til Steinby, der det er en drage som spiser joggere. Og Julie er ei joggejente!
Julies oppgave er å bekjempe dragen, som egentlig aldri har gjort landsbyen noe vondt. Jon er gutten som følger Julie til dragehulen. Dragen spiser bare dem som angriper ham, han har allerede spist flere joggere, som har kommet for å slåss mot ham.
Julie vil ikke være noen helt, og vil ikke angripe dragen. Dette liker ikke landsbyboerne, de vil kaste henne til dragen, men Julie klarer å rømme.
Hun kommer til en dal der det er en nydelig rosehage. Rosehagen eies av Matilda, mor til Sylvelin som ble borte da hun ble forhekset av en nattrose. Sylvelin red avgårde på Snøball, en hvit hest som blir Julies venn også.
For å finne ut hva som hendte med Sylvelin, drar Julie og Snøball tilbake til Steinby, der Jon forteller dem alt om nattrosene, Svartskogen, trollmannen og ravnen.
Julie og Snøball drar inn i Svartskogen på jakt etter trollmannen. Der inne treffer de Sylvelin, som forteller dem at det frie folket, de udødelige, forhekser alle som kommer inn i Svartskogen.
Julie vil bryte trolldommen som holder Sylvelin bundet til Svartskogen. Ravnen Ori forteller henne at trolldommen bare vil bli løst dersom hun bekjemper trollmannen som skapte nattrosen.
Snøball, Jon og Julie drar ut på ei farefull ferd. I trollmannen Tyrins tårn finner de bøker som kan hjelpe dem å løse forbannelsen. Den onde trollmannen Tyrin viser seg å være dragen. Jon og Julie drar for å bekjempe han. Dragen skrumper sammen under Julies frekke bemerkninger. Dragen kunne altså bekjempes med ord.
Alle i Steinby er frie, og joggejenta feires med en stor fest.
På vei over til vår verden får Julie en lapp av den snille trollmannen i byen. Plutselig er Julie tilbake på vei til biblioteket. Noen dager senere tar hun lappen fram. Der står det ei adresse, Julie går til dette stedet, og hvem annen enn Jon lukker opp. Og han kjenner henne igjen!

SPRÅK OG LAYOUT:

Boka er i fire store deler inndelt i kapitler og avsnitt.
Lett og greitt bokmål med mye direkte tale.

ALDERSTRINN:

Passer for 10-15 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Dette er ei grei og morsom bok i fantasy-genren.


BOK:
Ekman, Fam:
Skoen
Cappelen, 2001. 33 s.
ISBN 82-02-21069-0. Kr. 199,-
Billedbok

INNHOLD:

Brukthandleren er i ferd med å bli begravet i alle tingene han har samlet opp gjennom mange år, så han ansetter en Ryddehjelp til å rydde for seg. Og etter at hun har kastet ut nesten alt, setter de seg ned med en kopp kaffe, og Brukthandleren ber henne fortelle litt om seg selv.
"Å, det er ikke stort å fortelle …. Mor døde tidlig, og far giftet seg på nytt …", sier hun, og så følger en ekte Askepott-historie med både en slem stemor og to ondskapsfulle stesøstre. Historien inneholder alle de rette ingrediensene en Askepott-historie skal, både ball på slottet, en mistet sko på slottstrappen og en prins på leting etter skoens eier. Prinsen finner ikke sin Askepott, så han gir fra seg kronen til en katt og starter et nytt liv som…

Årene går. Brukthandleren lytter til Ryddehjelpens historie, reiser seg og låser opp døren til skapet, det eneste som er blitt igjen etter den store ryddesjauen, og tar ut en sko. "Jeg tror kanskje denne vil passe til Dem", sier han.

SPRÅK OG LAYOUT:

Hvert oppslag har en side med noen linjer tekst, og en side med Fam Ekmans særpregede illustrasjoner. Illustrasjonene går mye i grå fargetoner, med litt fargesetting.

ALDERSTRINN:

Barn vil kunne ha glede av boken og dens Askepott-historie fra ca 4-års alderen.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Dette er en billedbok som nok vil havne i billedbok-kassene rundt omkring i skoler og bibliotek. Det ville imidlertid være trist hvis denne boken ikke skulle nå fram til litt eldre lesere også. Både teksten, og især illustrasjonene byr på utfordringer som gjør denne boken til en perle for mennesker i alle aldre.
En del av de billedbøkene som blir gitt ut her i landet holder en meget høy kunstnerisk kvalitet, og vil være godt egnet overfor barn for å gi dem en øket bevissthet på ulike kunstneriske uttrykksformer. Dette er en slik bok!
Praktfull!


BOK:
Enersen, Ole Daniel:
Dragen som elsket meg
Direkte forlaget, 2000. 281 s.
ISBN 82-91690-22-7

INNHOLD:

Det er fire år siden trollmannen Ator forsvant fra Dalen. Mange savnet ham, men mange var også glade for at han ble borte.
Mango hadde alltid vært tiltrukket av Ator og hans kunster, og nå er det han som skal overta. Mango har et spesielt lag med drager. Dragen Rosa er hans store kjærlighet, mens David og Batseba er trofaste følgesvenner. Disse har Ator sjøl fått fram av drage-egg.
Sammen med følgesvennene sine drar Mango ut i verden. Han kommer opp i Fjellet over Kalasjøen, og havner i store kamper mellom det gode og det onde. På veien treffer han også trollmannen Ator. Imidlertid kommer alle fire velberga ut av kampene.

SPRÅK OG LAYOUT:

Boka er delt inn i kapitler.

ALDERSTRINN:

Passer for ca 11-14 åringer.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Dette er ei tjukk bok, full av merkverdige skikkelser og navn. En del humor underveis, også i valg av navn.


BOK:
Gaff, Jackie:
Realisme og surrealisme
Moderne kunst for barn og ungdom. 1920-1940.
Oversatt av Øystein Rosse
Damm, 2002. 32 s.
Serie: Det 20. århundrets kunst
ISBN 82-517-8287-2. Kr 178,-

INNHOLD:

Boken tar for seg noen av de mest kjente malere og skulptører, både fra Europa og Amerika, som representerer realismen og surrealismen.
De mest kjente kunstnerne som omtales er Pablo Picasso, Salvador Dali, Diego Rivera, Georgia O`Keeffe og Stanley Spencer.
Presentasjonen omfatter enkle biografiske opplysninger, samt fotografier av noen av deres mest kjente verker.
Boken gir og en kort beskrivelse av den politiske og sosiale bakgrunnen for de kunstretningene boken omhandler.

SPRÅK OG LAYOUT:

Bokmål.
Flotte fargeillustrasjoner.
Tekst og bilder inngår i en sammenheng som gir boken preg av å være lettlest og enkel.

ALDERSTRINN:

Fin til bruk på både barne- og ungdomsskoletrinnet.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Tidstabell over verdensbegivenheter når det gjelder kunst, design, teater, film, bøker og musikk i tidsrommet 1920 – 1939.
Ordliste.
Boken inngår i en serie av tilsvarende kunstbøker som hver av dem omfatter en ti- eller tyveårsperiode.
Samlet tar serien for seg tidsrommet 1900-2000, det vil si hele det forrige århundret.


BOK:
Groth, Anette:
Det finnes ikke fremmede, bare venner du ikke har møtt.
Omnipax, 2001. 143 s.
ISBN 82-530-2311-1. Kr. 228,-

INNHOLD:

”En bok med historier, men ikke en historiebok”, skriver forfatteren selv i forordet til boka. Og det er en god beskrivelse. Boka tar for seg ulike sider ved det irske samfunnet, språk, kultur, sport, hvordan øya er blitt befolket, og naturligvis gir den også et innblikk i konflikten i Nord-Irland.
Slik sett gir boka leseren mye kunnskap om både irsk historie og samfunnsliv, men altså fortalt gjennom forfatterens møter med mennesker snarere enn gjennom oppramsing av historiske fakta.
Boka er delt inn i fem hoveddeler:

  1. Kultur og identitet
  2. Hvordan øya ble til
  3. Konflikten i Nord-Irland
  4. Kirkens innflytelse
  5. Det moderne Irland
- og etter å ha lest seg gjennom dette, forstår vi at vi nok har lest en slags historiebok allikevel.

SPRÅK OG LAYOUT:

Forfatteren er journalist, og språket er lett og ledig med god flyt.
Bokmål.
Boken er også spekket med illustrasjoner i form av fotografier og kart, og det er god sammenheng mellom tekst og illustrasjoner.
Delikat layout som gir deg lyst til å lese boka!

ALDERSTRINN:

Dette er en bok som kan leses fra ca 12 års alderen, og jeg tror også at boken kan være til stor glede for alle, voksne som barn, som skal reise til Irland, og som ønsker å orientere seg litt om landet og kulturen på forhånd.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Forfatteren uttrykker en stor kjærlighet til den irske øya, og det preger boka.
Hun har også klart å balansere det konfliktfylte stoffet som nødvendigvis må bli en del av en bok om dette området på en slik måte at øya allikevel framstår som det gode og vakre stedet det er.
Dette er en bok som Irland fortjener!


BOK:
Grøver, Tone:
Broren til Charlie C
Cappelen, 2001. 81 s.
ISBN: 82-02-21143-3

INNHOLD:

Helge er 10 år og har en søster, Charlotte, som er 18 år. Helge er en ganske alminnelig gutt og har det som 10-åringer flest. Han er veldig glad i storesøsteren sin. Hun er snill med ham, lager mye moro, og er veldig solidarisk overfor lillebroren sin.
Charlotte er flink til å synge, og skriver sine egne låter, dessuten er hun selvbevisst og lar seg ikke plukke på nesa! Denne egenskap har hun god bruk for når hun blir ”oppdaget” av Odd Krogh ved en juleavslutning på skolen.
Etter å ha gjort seg ganske kostbar inntil hun får bestemme det meste selv, synger Charlotte inn en ”single” på et platestudio som heter ”When my brother laughs”. Motvillig godtar hun et kunstnernavn, ”Charlie C” (valgt fordi hun er glad i, og flink til å etterligne Charlie Chaplin).
Familien nyter en ganske alminnelig sommerferie på Sørlandet før platen kommer ut og blir en braksuksess. Charlotte fortsetter å være veldig glad i lillebroren sin, men Helge er sur fordi hun er bare er opptatt av plateinnspilling o.s.v. Han er bl.a. meget oppskaket over at hun forandrer hårfasong. Helge leger all skylden på Odd Krogh, eller OKDD (Odd Krogh Den Dritten).
Charlotte reiser utenlands og blir borte lenge av gangen. Helge sender e-post som hun svarer på når hun få tid. Når hun kommer hjem blir hun nedrent av autografjegere. Til slutt spøker det for neste familieferie på Sørlandet fordi Charlotte ikke kan bli med. Det er snakk om å selge huset og flytte vekk fra alt maset for Charlotte, men foreldrene er betenkte, og Helge blir tatt med på råd. Tidlig en morgen krabber Helge opp i sengen til Charlotte som i gamle dager. De snakker om hvor fint det var før og er glad for at ingen kan fjerne minnene om alt de hadde sammen ”før”.

SPRÅK OG LAYOUT:

Mellomstor skrift.
Inndelt i kapitler og avsnitt.
Lettlest bokmål.

ALDERSTRINN:

Passer fra ca 9 år og oppover mot ungdomsskolen.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Tema: Om å være lillebror til en søster som få kometkarriere som popstjerne. Generelt om hvor vanskelig det kan være å takle store endringer i familiemønsteret.
Det er ikke alltid lett å godta forandringer i hverdagen.


BOK:
Haugen, Tormod:
I lyset fra fullmånen
Gyldendal Tiden, 2001. 239 s.
ISBN 82-05-27884-9

INNHOLD:

Dette er en roman om slekten Birkenwald som gjennom århundrer har vært hjemsøkt av en forbannelse. Alle slektens menn som er født ved fullmåne i oktober måned er varulver. Forvandlingen til varulv starter når guttene når puberteten, og uroen og angsten som rammer dem ved fullmånetid dempes bare av forvandlingen til varulv.
Men som varulver er de farlige, og denne forbannelsen er også ødeleggende for de relasjoner de lever i som mennesker. Kvinnene som elsker dem holder ikke ut, og sønnene arver forbannelsen.

Boken er delt inn i tre deler.
I første del er året 1710, og vi møter Wolfgang von Birkenwald som i ti år har sittet innelåst i en celle nede i en kjeller der han ikke kan se fullmånen. Han kjenner allikevel uroen hver gang fullmånetid nærmer seg, men uroen dempes med et eleksir. Nå har han bare en flaske igjen, og den skal spares til hans sønn, for å gi ham en utsettelse.
Han jager sin sønn, Erhard, fra seg, og i bokens andre del følger vi ham på hans flukt mot nord. En flukt fra sin skjebne og ulven han kjenner vokse fram i seg.
Men også han innhentes av skjebnen, og han tilbringer resten av livet dypt inne i Østerdalens skoger.
I bokens tredje del befinner vi oss på denne boplassen i Østerdalen, og tiden er 1970-tallet. Gutten Tore forstår at familien hans er spesiell, og etter hvert går det opp for ham at faren hans er varulv, og når rette alder nås, må han lære seg å leve med at også han er varulv.
Dette er vanskelig for Tore, men han har en klok mor, og får en god venn på skolen som også har samme skjebne, og det kan se ut til at Tore er den personen som kanskje skal kunne klare livet med denne forbannelsen. Det dreier seg kanskje rett og slett om å forsone seg med varulven han har i seg…

SPRÅK OG LAYOUT:

Boken har et vakkert og poetisk språk som gir handlingen både tidskoloritt, og ivaretar den mystiske og hemmelighetsfulle atmosfæren som hviler over handlingen.
Boken er delt inn i tre deler.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Passer fra ca 12 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Denne boken må man kunne kalle vakker til tross for dens grufulle tema. Tormod Haugen får fram smerte og sorg, og vi aner en livsvisdom mellom linjene som han klokelig er forsiktig med å la bli for tydelig. Det er først når du aksepterer deg selv som det hele mennesket du er, på godt og vondt, at du kan klare å leve med deg selv.


BOK:
Hollup, Anne Grete:
Skyggene lever sitt eget liv
Gyldendal Tiden, 2002. 150 s.
Serie: Ung
ISBN 82-05-30211-1

INNHOLD:

Allis bor i et stort leilighetskompleks sammen med sin mor og en eldre søster, Kikki. Faren er halv Maori og har reist tilbake til New Zealand. Allis ligner på faren på den måten at hun har sort stritt hår. Hun tenker ganske mye på faren sin.
Hun ser en skygge utenfor vinduet sitt, samtidig som hun stadig får tekstmeldinger fra en som tydeligvis følger med på alt hun gjør. Vedkommende utrykker også at ”Jeg elsker deg”.
Allis er veldig glad i venninnen Helen. De er mye sammen, men Helen har nettopp blitt glad i en gutt. Mor til Allis er i ferd med å innrede et nyt forhold til en gammel bekjent. Kikki er en sterk og hånlig storsøster som mener at Allis har lesbiske tendenser, og erte henne for det.
En jente i en grønn jakke, som Allis hadde truffet året før, kommer innom butikken hvor Allis jobber noen ganger etter skoletid. Jenta hadde dukket etter en som hoppet ut fra en bru året før. Allis hadde ikke tort å redde selvmordskandidaten, og jenta klarte heller ikke å redde henne. Denne jenta oppsøker nå Allis og vil være sammen med henne. Hun opptrer truende og er tydeligvis fascinert av Allis slektskap med maoriene.
Det antydes at det er hun som er ”skyggen” og som har sendt alle tekstmeldingene. Allis har vært veldig redd lenge, men omside klarer hun å ”ta igjen” med jenta i den grønne jakka. Helen har villet ha et normalt forhold til Allis. Hun ber henne med til pop-gruppa der kjæresten hennes spiller. Willy oppmuntrer Allis til å være med å synge, og det ser ut til at Allis kan få bukt med alle sine ”skygger” ved å være rockevokalist.

SPRÅK OG LAYOUT:

Mellomstor skrift.
Bra med avsnitt og kapitler.
Lettlest bokmål.

ALDERSTRINN:

13 år og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Boken handler blant annet om lesbiske følelser blant tenåringer.
Et sekundær tema kan være vanskeligheter å vokse opp som barn av foreldre fra svært forskjellige raser og kulturer, ikke minst nå det gjelder tanker og følelsesliv.
Boken kan være noe vanskelig å få tak på.


BOK:
Iversen, Anniken Telnes:
Metamorfoser, eller Det store spillet
Damm, 2001. 286 s.
ISBN 82-517-8341-0

INNHOLD:

Onsdag 19. november, første time: Lena, 14 år, og de andre i klassen skal skrive dikt. Dødskjedelig!
Læreren minner dem samtidig om brevvenn-annonsene. Lena kikker litt interessert, og finer en litt rar annonse: "Da Gregor samsa en morgen våknet av urolige drømmer, fant han seg selv i senga forvandlet til et digert, uhyrlig kryp."
Annonsen inneholdt ingen navn eller adresse, bare at bladet ville videresende svarene.
Hvem kan skrive slikt? Denne personen vil Lena gjerne bli kjent med, så hun svarer på annonsen.
Og slik startet "Det store spillet", der Lena og brevvennen som heter Bjørnar får spørsmål fra verdenslitteraturen. Svarer de galt, ryker de ut av konkurransen, men svarer de riktig, kan de vinne en reise til USA.
Det blir mange besøk til bibliotek og leksika, og mange diskusjoner over dataen.
Leseren får også ta del i Lenas forelskelser, drømmer og tanker.
Forfatteren har ogå flettet inn en parallellhistorie om en lærer de mistenker for å være homofil.

SPRÅK OG LAYOUT:

Dette er ingen lettlest bok.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Fra ca 13 år og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Forfatteren har fått hjelp av en 8. klasse med å skrive boken.
Det virker som om forfatteren ønsker å formidle litteratur på en ny og spennende måte, samtidig som hun også gjør mye ut av de unges nære forhold til data-teknilogien.
Unge med interesse for litteratur vil sikkert ha glede av denne boken.


BOK:
Lindstad, Bjørn:
Fire dager før sommerferien
Artemis, 2001. 186 s.
ISBN 82-92365-001

INNHOLD:

Oscar er 16 år og forelsket i Turid. Det er fire dager igjen til sommerferien. En kveld på byen blir Oscar vitne til at en gutt og en mann juler opp en jente, Lena, og kommer med trusler mot henne.
Oscar hjelper Lena, og han får høre hele historien om hvordan hun og mange andre ungdommer blir truet til å stjele motetøy. Trusler, overfall og narkotika er også en del av historien.
Ved hjelp av en venn klarer de tre ungdommene å ordne opp i problemene, og de skyldige blir tatt av politiet.
Boken dreier seg også om en ung gutts tanker og drømmer om sex.

SPRÅK OG LAYOUT:

Boken er utgitt i kvart-format, litt uvanlig for en roman. Layouten er også uvanlig, - ser mest ut som en pc-utskrift!
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Boken er lett å lese og derfor tilgjengelig for yngre lesere, men siden hovedpersonen er 16 år er vel dette å betrakte som en ungdomsbok.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Vi finner mange parallelle historier som utgjør handlingen i boka. Hovedpersonens tanker og drømmer om sex, fars utroskap og foreldrenes ekteskapsproblemer, samt en detektivhistorie.
Detektivhistorien passer best for litt yngre lesere, men andre sider av handlingen gjør dette til en ungdomsbok.


BOK:
Mankell, Henning:
Hunden som sprang mot en stjerne
Oversatt av Tor Fretheim
Damm, 2002. 201 s.
ISBN: 82-496-0103-3. Kr. 179,-

INNHOLD:

Joel er 11 år og bor sammen med faren sin, Samuel, i en ganske liten skogsbygd i Sverige på 50-tallet. Moren, Jenny, forlot familien da Joel var liten, og faren vil ikke snakke om henne. Samuel, som jobber i skogen, er litt for hard på flaska noen ganger, men han og Joel klarer seg stort sett bra sammen i den lille leiligheten. Samuel seilte som matros før i tiden, og han forteller Joel spennende historier om livet til sjøs.
Joel blir lei seg når Samuel begynner å vanke hos Sara, som jobber på ølkaféen i bygda. Joel ser en enslig hund mitt på natta som stopper opp under en gatelykt utenfor huset. Han ser redd ut, syns Joel, som tror at hunden springer mot stjernene. Han bestemmer seg for å lete etter hunden om natten, og danner en hemmelig forening. Han opplever litt av hvert på sin hemmelig nattevandring, men ser ingen hund. Det blir litt ensomt uten flere medlemmer i foreningen, og når Joel ser en fremmed gutt, Ture, som har inntatt ”Joels” steinblokk ved elven, blir han med i foreningen etter hvert.
Ture er sønn av den nye sorenskriveren, og kommer fra et helt annen miljø enn Joel. De møtes hver natt, men snart begynner Ture å bestemmer hva de skal gjøre, og det består blant annet i å mobbe en enslig dame som har måttet operere bort nesen sin.
Joel liker seg ikke, men har tidligere bestemt regler i foreningen som forlanger straff hvis ikke utfordringene blir gjennomført. På grunn av dette mener Ture at Joel må forsøke å krabbe over bruspennet over jernbanen. På toppen får han panikk og tør ikke rører på seg. Ture henter Samuel som hjelper ham ned igjen. Forholdet mellom Samuel og Joel blir mye bedre etter dette, men Joel innser at Ture har ikke forstått målet med den hemmelige foreningen: ”Søket Etter Hunden Som Sprang Mot En Stjerne”.

SPRÅK OG LAYOUT:

Mellomstor skrift og god linjeavstand.
Ingen illustrasjoner.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Passer fra ca 10 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Boken er først utgitt i Sverige i 1990. Den ble tildelt 1. pris i Rabén & Sjögrens ungdomsbokkonkurranse 1990 og fikk Nils Holgersson - plaketten 1991 og Deutscher Jugendlitteraturpreis 1993.
Boken er godt skrevet og gir en god framstilling av en ensom gutt i et lite bygdemiljø på 50-tallet.
Frittstående fortsettelse i: ” Skyggene vokser i skumringen” som også kom i norsk oversettelse i 2002.


BOK:
Munch, Charlotte Glaser:
Trylleslag
Cappelen, 2001. 197 s.
ISBN 82-02-21139-5. Kr. 199,-

INNHOLD:

Charlottes mor døde for et års tid siden. Mor skreiv alltid dagbok, og nå har Charlotte overtatt hennes blå bok og skriver til mamma.
Charlotte har vanskelig for å forsone seg med at mor er borte. Faren er ganske fjern sjøl om han gjør så godt han kan.

Charlotte trener sammen med Rasmus, som hun nok er litt forelska i. Men det er Raggen som blir den hun ligger med for første gang. Hun er ikke spesielt interessert i ham, men de nå kjærester ei stund.

Charlottes liv fylles av trening, jobbing i kiosken, slanking og kjærester. Hun har problemer med å finne seg sjøl, men både faren og Charlotte får hjelp av en psykolog. De aksepterer etter hvert at mor er død, og drar til San Francisco i juleferien.
Det kan virke som om Rasmus blir kjæresten hennes også etterhvert.

ALDERSTRINN:

Charlotte går i videregående, men boka kan godt leses av ungdom i ungdomsskolen.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Ganske troverdig bok om ungdomsmiljø!


BOK:
Osland, Erna:
Rid i natt
Samlaget, 2001. 197 s.
ISBN 82-521-5867-6. Kr. 228,-

INNHOLD:

Vi befinner oss på Sjælland på slutten av 1700-tallet.
Grisegjeteren Jakop er foreldreløs, han er alltid aleine med grisene. Men en dag kommer matmor med en ny venn, Johannes. Mellom Johannes og Jakop vokser det fram et spesielt vennskap. Johannes kan blant annet få grisene til å sove.
De to vennene trives ute i griseskogen.
Men en dag blir Johannes budsendt til slottet. Struensee har beordra den sykelige arveprinsen på en herdingskur, og Johannes skal være hans lekekamerat fra folket.
Jakop savner Johannes forferdelig, og etter noen år drar han til København for å finne sin venn. Der kommer han midt opp i attentatet på Struensee.
Etter noen år blir Johannes prinsens beste venn og rådgiver. Men etter ei tid faller han i unåde og søker tilflukt i griseskogen. Han reiser imidlertid tilbake til hovedstaden, og Jakop som i mellomtida har arva matmors grisefarm, venter stadig på sin venn.

SPRÅK OG LAYOUT:

Nynorsk.
Romanen består av 7 deler.

ALDERSTRINN:

Fra 12 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

God historisk ungdomsroman om vennskap!


BOK:
Pettersen, John Roald:
Bli kjent med Oslo
Gyldendal undervisning, 2001. 104s.
ISBN 82-05-26923-8.

INNHOLD:

Hvert av bokens kapitler tar for seg en epoke i Oslos historie. Historien fortelles gjennom tekst og illustrasjoner. I tilknytning til hvert av hovedkapitlene er det lagt opp en vandring med beskrivelse av hvor en kan gå, og hva en kan se i tilknytning til den epoken kapitlet tar for seg.
Kapitlene tar opp følgende perioder:

Bak i boken er det en oversikt over museer, teatre og kinoer, pluss et bykart over Oslos indre kjerne.

SPRÅK OG LAYOUT:

Delikat layout der tekst og illustrasjoner utgjør en helhet.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Boken er skrevet for ungdom, men er fin for alle som ønsker å bli bedre kjent med Oslo, samt få forslag til historiske vandre-ruter.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Fin bok å bruke i forbindelse med prosjektarbeid om Oslo, eller for de som ønsker å bli bedre kjent med hovedstadens historie.


BOK:
Rygg, Eli:
Hvor gammel blir en bølge?
Illustrert av Malgorzata Piotrowska
Gyldendal Tiden, 2001. 60 s.
ISBN: 82-05-27994-2. Kr 199,-

INNHOLD:

Benjamin går i tredje klass på skolen. Han har kreft og vet at han snart skal dø.
Dette er vanskelig for benjamin selv, men også for bestekameraten Torkild og Benjamins foreldre.
Benjamins klasse vil gjøre noe gledelig for Benjamin, og lager underholdning.
Når alle forstår at det går mot slutten for Benjamin, får han komme hjem fra sykehuset og dør hjemme.
Det blir en trist, men fin begravelse.

SPRÅK OG LAYOUT:

Mellomstor skrift.
Fargeillustrasjoner.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Passer fra ca 7 år og opp til ca 12 år, kanskje lenger opp i alder også.
Boken egner seg også for foreldre eller andre voksne som skal ta opp dette temaet med barn.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Tema: Barn som dør. Sorg.
Boken er godt egnet når man skal ta for seg temaet barn som er alvorlig syke og dør, og når kamerater eller søsken blir igjen.
Boken behandler temaet på en svært god måte.


BOK:
Sivertsen, Mats Jørgen:
Boka om Tombo
No Comprendo press, 2001. 40 s.
ISBN: 82-91187-35-5.
Billedbok.

INNHOLD:

Hunden Tombo er fortellerens beste barndomsvenn. Verken katten eller barna i nabolaget liker Tombo. Fortellerens mor liker heller ikke Tombo, hun prøver å bli kvitt Tombo hele tiden.

SPRÅK OG LAYOUT:

Håndskrevet, stor skrift.
Sort/hvitt illustrasjoner.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Passer best fra 10 år og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En billedbok som kan virke grotesk for de minste, den egner seg nok bedre for ungdom.


BOK:
Sund, Torvald:
Knivkastarens son
Samlaget, 2001. 158 s.
ISBN 82-521-5869-2. Kr. 198,-

INNHOLD:

Denne boka inneholder 11 historier, en for hvert hundreår i det forrige århundre, pluss en historie for det 20. århundre.
Historiene begynner i vår tid, og beveger seg bakover hundreår for hundreår.
Felles for alle historiene er at de handler om barn og ungdom, som lever i sitt århundre og med sitt århundres problemer. Og alle fortellingene har hovedpersoner som befinner seg nederst på den sosiale rangstigen.

I den første historien, som er fra vårt århundre, møter vi ei lita jente som er alene fordi mor ikke har råd til å ha henne i SFO. Og ut kan hun ikke gå, for i bakgården er det fylliker og de kan være farlige. Alenemor, dårlig økonomi, storbyens farer, et barns ensomhet er temaer i denne historien.

I historien fra 1800-tallet møter vi Peder som for femte gang følger konfirmasjonsforberedelsene. Og konfirmert må han bli for å kunne oppfylle drømmen sin om å reise til Amerika, drømmelandet for alle som er villige til å bruke nevene sine i hardt arbeid. Det kan og vil Peder, men bokstaver kan han ikke noe med. Derfor blir han heller ikke konfirmert.
Peder blir plaget av de andre, og en dag blir han urettmessig beskyldt for å ha stjålet en kniv. Kniven blir senere funnet igjen i eierens egen sekk. Beskyldningen blir allikevel hengende ved Peder.
Men når han står på kirkegulvet konfirmasjonsdagen og skal svare på prestens sarkastiske spørsmål om han synes det syvende budet "Du skal ikke stjele" er det viktigste, svarer Peder med styrke: " Du skal ikke si falskt vitnesbyrd om din neste" er et viktigere bud. Og dette var nok for biskopen. Peder passerer konfirmasjonen og ser Amerika i det fjerne.

Og slik skriver Torvald Sund seg ned gjennom fattigfolkets historie i Norge.

SPRÅK OG LAYOUT:

Nynorsk språk.
Ingen illustrasjoner.

ALDERSTRINN:

Passer fra ca 10 år og ut ungdomsskolen.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Historiene er gripende, og personer og situasjoner er skildret med innlevelse. Dette er fattigfolkets historie, og dersom en leser hele boka sammenhengende, er det interessant å se hva som representerte problemet for de fattige i sin tid. For eksempel i historien fra 1800-tallet som er referert ovenfor. Konfirmasjonen har en helt annen betydning og funksjon i dag, bare 200 år senere.
Dette er en bok som meget vel kan brukes i skolens historieundervisning.


BOK:
Thor, Annika:
En øy i havet
Oversatt av Kari Bolstad
Omnipax, 2001. 200 s.
ISBN: 82-530-2284-0. Kr. 218,-

INNHOLD:

Det er 2. verdenskrig. Søstrene Steffi og Nelli er jøder, og må flykte fra foreldrene i Wien til sikkerheten i Sverige. Her skal de bo mens foreldrene venter på å få innreisetillatelse til USA.
Lillesøster Nelli får bo hos snille tante Alma som selv har 2 små barn.
Steffi får bo hos strenge tante Märta som ikke har noen barn.
Mens Nelli takler sin nye tilværelse, har Steffi det vondt. Hun blir ertet på skolen. I brevene til foreldrene nevner hun aldri det vonde, for hun vil ikke uroe dem.
Men livet går videre for de to jentene, og etter hvert legger forholdene seg bedre til rette for Steffi også.

SPRÅK OG LAYOUT:

Bokmål.

ALDERSTRINN:

Passer fra 10 år og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Emne: Jødeforførgelse / 2. verdenskrig. Aktuell om flyktninger også i dagens situasjon.
Historien som skildres er gripende, og den forteller enda en versjon av jødenes historie under 2. verdenskrig.
Boka ble tildelt Nordisk Skolebibliotekarforenings Barnebokpris 1999.


BOK:
Thorkildsen, Ingvill Skjold:
Solo hele døgnet
Gyldendal Tiden, 2001. 152 s.
Serie: Ung+
ISBN 82-05-28039-8.

INNHOLD:

Pauline (snart 18 år), Belle (snart 16 år), en fraværende far og en velmenende mor danne bakgrunnen for denne boka som gir et bilde av 16-åringens tanker og refleksjoner gjennom ca ett år.
Bella vil ha mammas fulle oppmerksomhet. Bella er trassig, mamma er forståelsesfull, noe Bella nyter å utnytte. Bella føler allikevel at hun hele tiden må konkurrere med Pauline om mammas oppmerksomhet.

Pauline vil gjerne forstå søsteren, og når hun forstår at søsteren bærer på hemmeligheter, leser hun Bellas dagbok. Her går det opp for henne at Bella er gravid.
Bella tar imot hjelpen fra Pauline, men vil allikevel ikke slippe søsteren helt innpå seg. Bella liker best å ha mennesker litt på avstand, slik beholder hun kontrollen.

SPRÅK OG LAYOUT:

Bokmål.

ALDERSTRINN:

Passer fra ca 13 år og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Det er lite personlig utvikling med de personene boka omhandler.
Boka er grei nok å lese, men vil nok forsvinne blant mange andre ungdomsbøker.


BOK:
Viermyr, Marianne:
Blodig alvor
Illustrert av Anders Kaardahl
Damm, 2001. 72 s.
ISBN 82-496-0030-4. Kr. 149,-

INNHOLD:

Dette er den tredje boken om Maggan. Vi kjenner henne fra Hysj-hysj! og Hjerte – smerte.
Dette er hennes dagbok. Mora maser om mensen hele tida, har kjøpt inn tamponger og bind . Maggan er ikke interessert, og storesøstera Elin forstår Maggan godt.
Plutselig en dag i gymmen er det ei jente som har ”vanlig grunn”. At hun torde å si det! Tirill, Maggans lille og tynne venninne, får mensen, og Maggans lager av bind kommer godt med. Tirill er så glad over at hun endelig har fått litt fres på utviklinga. Etter dette forsoner Maggan seg med at mensen kan komme når som helst.

SPRÅK OG LAYOUT:

Dette er ei lettlest bok med relativt stor skrift.
Illustrasjonene passer bra til innholdet.

ALDERSTRINN:

Passer godt for jenter i ”litt-før-menstruell” alder.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Ved siden av mye fakta om mensen, handler denne boka også om forelskelse og korpsmusikk.