Bokgløtt
2002, NR. 1 - BARN

Utgitt av Porsgrunn bibliotek

BOK:
Bergem, Fride:
De magiske støvlene
Illustrert av Carolina Marí Finngård
Verbum, 2001. 42 s.
ISBN: 82-543-0849-7. Kr. 120,-
Billedbok.

INNHOLD:

Det er kveld og Lars skal sove. Den lille musa Ofelia kommer på besøk.
Lars er sjalu på Kristian som har fått nye støvler som blinker, mens Lars må arve de gamle støvlene hans. Ofelia vil gjerne trøste, hun forteller en historie om de gule magiske støvlene sine:
En gang regna det slik at hele verden ble fylt av vann. Noah bygde en båt med plass til to av hvert dyr. En liten mus med støvler savnet en musevenn. Hun traff Hannibal husmus med vannskrekk. Hannibal lånte støvlene, og bar den lille musa på ryggen. Elefantene blåste i snablene sine, og musene lettet i dragsuget. Dermed rakk de båten til Noah.

SPRÅK OG LAYOUT:

Fargeillustrasjoner.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Kan brukes fra ca 3 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Tema: Musas historie tar utgangspunkt i fortellingen om Noahs ark.
Billedbok med nydelige illustrasjoner.
Boka har en litt brå og rar slutt.


BOK:
Bildøen, Brit:
Romhunden Odin
Ill. av Ragnar Aalbu
Samlaget, 2001, 14 bl.
ISBN 82-521-5804-8. Kr. 198,-
Billedbok.

INNHOLD:

Odin er en fransk bulldogg, og sammen med eieren Lasse går de på romfartssenteret, der de skal lære å bli astronauter. Odins oppgave skal bli å rydde opp i en satellitt, slik at den igjen kan sende bilder til jorda. Odin har hørt om den første romhunden Laika, og han vil redde Laika fra den evige ferden i verdensrommet.
Den ødelagte satelitten blir ryddet for all stein , metallbiter og annet rusk og rask, og satelitten begynner å fungere igjen.
De kan dra tilbake til jorden, men Odin er ikke glad, han har jo ikke funnet Laika.
Når de lander blir de møtt av venner fra romfartssenteret, og de har med seg den nye hunden de trener opp, og det er en fransk bulldogg, en hundejente.

SPRÅK OG LAYOUT:

Lune fargeillustrasjoner, men med litt vekslende kvalitet.
Mye av handlingen avspeiles i illustrasjonene.
Til dels store flotte ill. over to sider.
Nynorsk.

ALDERSTRINN:

En billedbok som på grunn av sin humoristiske handling godt kan brukes oppover i skoleklassene.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Kanskje til og med litt artig for barn som er opptatt av romfartøy.


BOK:
Bull, Angela:
Flygeresset Amelia Earhart
Illustrert av Chris Forsey
Oversatt av Kirsten Kalleberg
Damm, 2002. 49 s.
Serie: Faktaløve
ISBN: 82-517-8337-2. Kr. 129,-

INNHOLD:

Amelia Earhart var den første kvinnen som fløy alene over Atlanterhavet. Det skjedde i mai 1932, fem år etter Charles Lindbergh (den første i verden).
Amelia Earhart var veldig opptatt av berømmelsen, og at kvinner skulle gjøre de samme tingene som menn.
På sin siste tur rundt ekvator i 1937, ble Amelias fly borte, ingen vet hva som hendte.
I tillegg handler boka om flyets historie og livet i Amerika først på 1900-tallet.

SPRÅK OG LAYOUT:

Stor skrift. Kapittelinndeling.
Illustrasjoner i farger og sort/hvitt.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Passer i alderen 9-12 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Boka har en litt rotete layout.
Informasjonen om Amelia Earhart og informasjonen om livet i Amerika er skrevet på ulike nivåer, derfor egner den seg ikke som "lettlestbok".


BOK:
Carey, Peter:
Den store premien
Oversatt av Øystein Rosse
Samlaget, 2001. 103 s.
ISBN 82-521-5738-6

INNHOLD:

Sam (9 år) og foreldrene ankom Toronto og tar inn på byens flotteste hotell. Sam er engstelig for hvordan de skal betale regningen. Familien reiser verden rundt på veddeløpsbaner og kasinoer og har mye penger når faren vinner, og ingenting når han taper.
Moren maler eksklusive små bilder som hun selger for mye penger en sjelden gang. Det skal hun gjøre i Toronto. Men de finner ikke mannen som skal kjøpe bildet, og Sam blir så lei seg at han drømmer om å lete etter kunden, Mr de Vere.
Sam går i søvne og kommer ut i korridoren på hotellet. Døra låser seg bak han og han våkner, men finner ikke tilbake til hotellrommet. Han banker på et annet rom og havner hos et ektepar, Muriel og George, og deres 9-år gamle sønn, som har vannkopper. Gutten er meldt på til konkurransen ”perfekt pode”, en internasjonal konkurranse som avholdes på hotellet dagen etterpå. Han pleier å vinne slike konkurranser.
Foreldrene kaster seg over Sam, skurer ham, fikser på håret hans, syr om drakten til sønnen og lærer Sam bordskikk, å danse o.s.v. Sam aner muligheten til å redde foreldrenes likviditetsproblem ved å vinne konkurransen.
Han går med på å skrive en lapp til foreldrene som Muriel og George passer på å få levert. ”Perfekt pode” konkurransen er i ferd med å gå rett vest, særlig når Sam kaster saus og spaghetti over en annen konkurrent. Moren og faren dukker opp blant publikum, og det viser seg at den ene dommer synes at Sams oppførsel ligner mye mer på en ”perfekt podes ” fremtreden enn de andre pyntedokkene.
Sam vinner konkurransen og mye penger, sammen med sin partner, Nancy, en hyggelig jente som hadde forsøkt å hjelpe Sam under konkurransen.
De to familiene koser seg sammen med en bedre middag på hotellet om kvelden når Mr de Vere dukker opp. Det viser seg at det er han som eier hele ”perfekt pode” konseptet, med tilhørende såpe-, hår-, og toalettprodukter. Han er en hyggelig fyr med en noen merkelig utseende.
Bildet blir solgt, flere blir malt, og alt er bare fryd og gammen!

SPRÅK OG LAYOUT:

Korte kapitler.
Nynorsk.

ALDERSTRINN:

Passer fra ca. 10 år og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Denne boka skildrer den moderne forbrukskulturen på sitt verste, der barn er blitt en vare foreldrene kan tjene penger på.


BOK:
Chipman, Sissel:
Drager spiser ikke joggesko
Gyldendal Tiden, 2002. 271 s.
Serie: 10-12
ISBN 82-05-30119-0. Kr. 199,-

INNHOLD:

På vei til biblioteket "forsvinner" plutselig Julie til en annen verden. Hun suser av gårde og lander i ei grønn eng.
Ravnen Ori forteller henne at hun skal løse en oppgave i en landsby i nærheten. Hun får skyss til Steinby, der det er en drage som spiser joggere. Og Julie er ei joggejente!
Julies oppgave er å bekjempe dragen, som egentlig aldri har gjort landsbyen noe vondt. Jon er gutten som følger Julie til dragehulen. Dragen spiser bare dem som angriper ham, han har allerede spist flere joggere, som har kommet for å slåss mot ham.
Julie vil ikke være noen helt, og vil ikke angripe dragen. Dette liker ikke landsbyboerne, de vil kaste henne til dragen, men Julie klarer å rømme.
Hun kommer til en dal der det er en nydelig rosehage. Rosehagen eies av Matilda, mor til Sylvelin som ble borte da hun ble forhekset av en nattrose. Sylvelin red avgårde på Snøball, en hvit hest som blir Julies venn også.
For å finne ut hva som hendte med Sylvelin, drar Julie og Snøball tilbake til Steinby, der Jon forteller dem alt om nattrosene, Svartskogen, trollmannen og ravnen.
Julie og Snøball drar inn i Svartskogen på jakt etter trollmannen. Der inne treffer de Sylvelin, som forteller dem at det frie folket, de udødelige, forhekser alle som kommer inn i Svartskogen.
Julie vil bryte trolldommen som holder Sylvelin bundet til Svartskogen. Ravnen Ori forteller henne at trolldommen bare vil bli løst dersom hun bekjemper trollmannen som skapte nattrosen.
Snøball, Jon og Julie drar ut på ei farefull ferd. I trollmannen Tyrins tårn finner de bøker som kan hjelpe dem å løse forbannelsen. Den onde trollmannen Tyrin viser seg å være dragen. Jon og Julie drar for å bekjempe han. Dragen skrumper sammen under Julies frekke bemerkninger. Dragen kunne altså bekjempes med ord.
Alle i Steinby er frie, og joggejenta feires med en stor fest.
På vei over til vår verden får Julie en lapp av den snille trollmannen i byen. Plutselig er Julie tilbake på vei til biblioteket. Noen dager senere tar hun lappen fram. Der står det ei adresse, Julie går til dette stedet, og hvem annen enn Jon lukker opp. Og han kjenner henne igjen!

SPRÅK OG LAYOUT:

Boka er i fire store deler inndelt i kapitler og avsnitt.
Lett og greitt bokmål med mye direkte tale.

ALDERSTRINN:

Passer for 10-15 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Dette er ei grei og morsom bok i fantasy-genren.


BOK:
Dahl, Tor Edvin:
Gutten med kofferten
Illustrert av Annie Goetzinger
Damm, 2001, 98 s.
Serie: Leseløve
ISBN 82-496-0071-1. Kr. 119,-

INNHOLD:

Astrid bor hos tanten og onkelen sin etter at foreldrene hennes har omkommet i en bilulykke. Hun har ikke fått noen nye venner ennå, og er trist og lei seg.
Så møter hun "gutten med kofferten". Han er en blek og anneledes gutt. Han snakker ikke, men kan sende tankene sine direkte inn i Astrids hode.
Disse tankene fører til at astrid ønsker å utføre grusomme handlinger, farlige og forbudte ting. Det hele holder på å ende riktig galt...

SPRÅK OG LAYOUT:

Dette er en Leseløve-bok, noe som betyr tekst satt men store typer og korte avsnitt og kapitler. Dette gjør boken relativt lett å lese for utrente lesere.
Illustrasjonene imponerer ikke. De er flate og sjablong-aktige.

ALDERSTRINN:

Passer fra ca 8 år og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Forfatteren vil antakelig beskrive sorg, savn og ensomhet, men synes ikke denne boken holder mål.


BOK:
Ekman, Fam:
Skoen
Cappelen, 2001. 33 s.
ISBN 82-02-21069-0. Kr. 199,-
Billedbok

INNHOLD:

Brukthandleren er i ferd med å bli begravet i alle tingene han har samlet opp gjennom mange år, så han ansetter en Ryddehjelp til å rydde for seg. Og etter at hun har kastet ut nesten alt, setter de seg ned med en kopp kaffe, og Brukthandleren ber henne fortelle litt om seg selv.
”Å, det er ikke stort å fortelle …. Mor døde tidlig, og far giftet seg på nytt …”, sier hun, og så følger en ekte Askepott-historie med både en slem stemor og to ondskapsfulle stesøstre. Historien inneholder alle de rette ingrediensene en Askepott-historie skal, både ball på slottet, en mistet sko på slottstrappen og en prins på leting etter skoens eier. Prinsen finner ikke sin Askepott, så han gir fra seg kronen til en katt og starter et nytt liv som…

Årene går. Brukthandleren lytter til Ryddehjelpens historie, reiser seg og låser opp døren til skapet, det eneste som er blitt igjen etter den store ryddesjauen, og tar ut en sko. ”Jeg tror kanskje denne vil passe til Dem”, sier han.

SPRÅK OG LAYOUT:

Hvert oppslag har en side med noen linjer tekst, og en side med Fam Ekmans særpregede illustrasjoner. Illustrasjonene går mye i grå fargetoner, med litt fargesetting.

ALDERSTRINN:

Barn vil kunne ha glede av boken og dens Askepott-historie fra ca 4-års alderen.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Dette er en billedbok som nok vil havne i billedbok-kassene rundt omkring i skoler og bibliotek. Det ville imidlertid være trist hvis denne boken ikke skulle nå fram til litt eldre lesere også. Både teksten, og især illustrasjonene byr på utfordringer som gjør denne boken til en perle for mennesker i alle aldre.
En del av de billedbøkene som blir gitt ut her i landet holder en meget høy kunstnerisk kvalitet, og vil være godt egnet overfor barn for å gi dem en øket bevissthet på ulike kunstneriske uttrykksformer. Dette er en slik bok!
Praktfull!


BOK:
Enersen, Ole Daniel:
Dragen som elsket meg
Direkte forlaget, 2000. 281 s.
ISBN 82-91690-22-7

INNHOLD:

Det er fire år siden trollmannen Ator forsvant fra Dalen. Mange savnet ham, men mange var også glade for at han ble borte.
Mango hadde alltid vært tiltrukket av Ator og hans kunster, og nå er det han som skal overta. Mango har et spesielt lag med drager. Dragen Rosa er hans store kjærlighet, mens David og Batseba er trofaste følgesvenner. Disse har Ator sjøl fått fram av drage-egg.
Sammen med følgesvennene sine drar Mango ut i verden. Han kommer opp i Fjellet over Kalasjøen, og havner i store kamper mellom det gode og det onde. På veien treffer han også trollmannen Ator. Imidlertid kommer alle fire velberga ut av kampene.

SPRÅK OG LAYOUT:

Boka er delt inn i kapitler.

ALDERSTRINN:

Passer for ca 11-14 åringer.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Dette er ei tjukk bok, full av merkverdige skikkelser og navn. En del humor underveis, også i valg av navn.


BOK:
Det fins vel ikke spøkelser?
av Jon Bing … m.fl.
Illustrert av Hilde Hodnefjeld
Damm, 2002. 158 s.
ISBN 82-517-8323-2. Kr. 198,-
Serie: Høytlesning

INNHOLD:

Denne boka i Damms Høytlesning-serie består av 8 noveller av norske forfattere:

Bing, Jon: De svarte kulene
Peter sitter og følger med på hva som skjer ute i snøværet. Om natta våkner han av at Gregersens bil blir bulka av noe usynlig, kanskje det er store, svarte kuler, sier fru Frick som kanskje er ei heks…

Hagerup, Klaus: Det lille spøkelset
Ronnie Gru er så snill at det er en skam. Foreldrene er skikkelig skumle, men Ronnie vil helst være menneske, og det er det faktisk mange spøkelser som vil…

Hellstenius, Axel: Mannen fra Skarpsno
I november 1966 ser Axel en mann oppe i et tre. Når han skal ta toget fra Skarpsno stasjon, er det denne mannen som redder ham fra togulykka forårsaka av stormen. Men denne mannen er det ingen andre som har sett…

Mejlænder, Ulf-Arvid: Skjelettene lever
Klassen er på besøk på Historisk Museum. Kristoffer vil stikke av fra klassen. Han blir stengt inne i Afrika-rommet, og både masker og mumier der inne blir levende…

Scheen, Kjersti: Mannen med kappen
To søstre er alene hjemme i det store huset. Det skjer mye skummelt, men alt har sin naturlige forklaring…

Staalesen, Gunnar: På visning i spøkelseshuset
Spøkelseshuset skal selges, og hele gjengen går på visning. De treffer ei gammel dame som har bodd i huset før. De hører barnegråt og løpende skritt på loftet, men der er det ingen…

Svingen, Arne: Er døra låst?
Alene hjemme, alle lys er på, alle dører stengt. Da ringer telefonen…

Viermyr, Marianne: Kniven stikker
Nok en hjemmealeine-historie: De skal steke pannekaker og må hente syltetøy i kjelleren. Inger skremmer lillesøstera si hele tida, og leser om Agnes Cecilia…

SPRÅK OG LAYOUT:

Enkelt språk og litt store typer.
Noen fargeillustrasjoner.

ALDERSTRINN:

Kan leses høyt for barn fra ca 6-årsalderen.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Historiene er ikke spesielt skumle, og egner seg derfor godt for de litt små. Og da er de kanskje skumle nok…
En samling med historier av gode og vel etablerte forfattere.


BOK:
Gaff, Jackie:
Realisme og surrealisme
Moderne kunst for barn og ungdom. 1920-1940.
Oversatt av Øystein Rosse
Damm, 2002. 32 s.
Serie: Det 20. århundrets kunst
ISBN 82-517-8287-2. Kr 178,-

INNHOLD:

Boken tar for seg noen av de mest kjente malere og skulptører, både fra Europa og Amerika, som representerer realismen og surrealismen.
De mest kjente kunstnerne som omtales er Pablo Picasso, Salvador Dali, Diego Rivera, Georgia O`Keeffe og Stanley Spencer.
Presentasjonen omfatter enkle biografiske opplysninger, samt fotografier av noen av deres mest kjente verker.
Boken gir og en kort beskrivelse av den politiske og sosiale bakgrunnen for de kunstretningene boken omhandler.

SPRÅK OG LAYOUT:

Bokmål.
Flotte fargeillustrasjoner.
Tekst og bilder inngår i en sammenheng som gir boken preg av å være lettlest og enkel.

ALDERSTRINN:

Fin til bruk på både barne- og ungdomsskoletrinnet.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Tidstabell over verdensbegivenheter når det gjelder kunst, design, teater, film, bøker og musikk i tidsrommet 1920 – 1939.
Ordliste.
Boken inngår i en serie av tilsvarende kunstbøker som hver av dem omfatter en ti- eller tyveårsperiode.
Samlet tar serien for seg tidsrommet 1900-2000, det vil si hele det forrige århundret.


BOK:
Gregorowski, Christopher:
Fly, Ørn, fly!
En fortelling fra Afrika
Illustrert av Niki Daly
Oversatt av Åse Bergstrøm
Hjulet, 2000. 32 s.
ISBN 82-91880-05-0. Kr. 131,-
Billedbok.

INNHOLD:

På leting etter en bortkommet kalv, kommer en bonde over en liten ørnekylling som har falt ut av redet sitt. Han tar den med seg hjem og lar den vokse opp blant hønene, til stor glede for alle i landsbyen. Etter hvert som ørnen vokser til, ser den ikke ut som noen høne, men den spiser som en, og oppfører seg som en. Ørnen er blitt en høne.
En dag får bonden besøk av en venn, og han vil vise at ørnen fremdeles er en ørn. Han klatrer opp på et tak med ørnen, og gjør flere forsøk på å få den til å forstå at den hører til i luften og ikke på bakken sammen med hønene. Men ørnen daler bare ned blant hønene der den er vant til å være.
Tidlig neste morgen, før solen har stått opp, kommer vennen til bonden og ber ham om å bli med på et siste forsøk. Han vil ta ørnen med seg opp i fjellet, og når ørnen får se solen stige opp over fjellet, vil den følge den opp i himmelen der han selv hører hjemme, mener vennen. Bonden tviler, men han blir med.
Det går som vennen tror. Når ørnen ser solen stige og kjenner vinden stryke oppover langs fjellsiden, lener ørnen seg mot vinden og farer høyere og høyere opp mot himmelen til de til slutt mister den av syne.

SPRÅK OG LAYOUT:

Niki Dalys vakre fargeakvareller dekker hele oppslaget, og teksten er lagt oppå illustrasjonene.
Illustrasjonene gir et godt bilde av afrikansk natur og kultur. Det er ingen tvil om hvor denne historien utspiller seg.
Enkelt og poetisk språk.

ALDERSTRINN:

Kan leses høyt for barn fra 4-års alderen.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Historien kan spores tilbake til den ghanesiske presten og raseforkjemperen James E. K. Aggrey (1875-1927). Han brukte denne historien som et bilde på at vi mennesker er skapt til frihet og til å nå de store høydene i livene våre, mens vi så ofte lar oss begrense av snevre horisonter. Vi må streve etter å utvikle det vi har i oss og bli det vi er skapt til.
Historien er gjenfortalt i denne boken av Christopher Gregorowski, som brukte historien overfor sin dødssyke datter for å få henne til å forstå at vi mennesker er skapt til å la oss løfte høyt på åndens kraft.
Illustratøren Niki Daly har latt seg inspirere av den nye friheten de svarte i Sør-Afrika har oppnådd, og har dedisert boken til barna i Sør-Afrika som nå skal løfte seg opp på demokratiets vinger.
Boken kan altså ha mange og allmenmenneskelige budskap.
Men boken kan naturligvis også leses som en historie om en ørnunge som vokser opp blant mennesker og høner, og siden blir fri.
Og illustrasjonene gjør dette til en svært vakker bok.


BOK:
Groth, Anette:
Det finnes ikke fremmede, bare venner du ikke har møtt.
Omnipax, 2001. 143 s.
ISBN 82-530-2311-1. Kr. 228,-

INNHOLD:

"En bok med historier, men ikke en historiebok", skriver forfatteren selv i forordet til boka. Og det er en god beskrivelse. Boka tar for seg ulike sider ved det irske samfunnet, språk, kultur, sport, hvordan øya er blitt befolket, og naturligvis gir den også et innblikk i konflikten i Nord-Irland.
Slik sett gir boka leseren mye kunnskap om både irsk historie og samfunnsliv, men altså fortalt gjennom forfatterens møter med mennesker snarere enn gjennom oppramsing av historiske fakta.
Boka er delt inn i fem hoveddeler:

  1. Kultur og identitet
  2. Hvordan øya ble til
  3. Konflikten i Nord-Irland
  4. Kirkens innflytelse
  5. Det moderne Irland
- og etter å ha lest seg gjennom dette, forstår vi at vi nok har lest en slags historiebok allikevel.

SPRÅK OG LAYOUT:

Forfatteren er journalist, og språket er lett og ledig med god flyt.
Bokmål.
Boken er også spekket med illustrasjoner i form av fotografier og kart, og det er god sammenheng mellom tekst og illustrasjoner.
Delikat layout som gir deg lyst til å lese boka!

ALDERSTRINN:

Dette er en bok som kan leses fra ca 12 års alderen, og jeg tror også at boken kan være til stor glede for alle, voksne som barn, som skal reise til Irland, og som ønsker å orientere seg litt om landet og kulturen på forhånd.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Forfatteren uttrykker en stor kjærlighet til den irske øya, og det preger boka.
Hun har også klart å balansere det konfliktfylte stoffet som nødvendigvis må bli en del av en bok om dette området på en slik måte at øya allikevel framstår som det gode og vakre stedet det er.
Dette er en bok som Irland fortjener!


BOK:
Grøver, Tone:
Broren til Charlie C
Cappelen, 2001. 81 s.
ISBN: 82-02-21143-3

INNHOLD:

Helge er 10 år og har en søster, Charlotte, som er 18 år. Helge er en ganske alminnelig gutt og har det som 10-åringer flest. Han er veldig glad i storesøsteren sin. Hun er snill med ham, lager mye moro, og er veldig solidarisk overfor lillebroren sin.
Charlotte er flink til å synge, og skriver sine egne låter, dessuten er hun selvbevisst og lar seg ikke plukke på nesa! Denne egenskap har hun god bruk for når hun blir ”oppdaget” av Odd Krogh ved en juleavslutning på skolen.
Etter å ha gjort seg ganske kostbar inntil hun får bestemme det meste selv, synger Charlotte inn en ”single” på et platestudio som heter ”When my brother laughs”. Motvillig godtar hun et kunstnernavn, ”Charlie C” (valgt fordi hun er glad i, og flink til å etterligne Charlie Chaplin).
Familien nyter en ganske alminnelig sommerferie på Sørlandet før platen kommer ut og blir en braksuksess. Charlotte fortsetter å være veldig glad i lillebroren sin, men Helge er sur fordi hun er bare er opptatt av plateinnspilling o.s.v. Han er bl.a. meget oppskaket over at hun forandrer hårfasong. Helge leger all skylden på Odd Krogh, eller OKDD (Odd Krogh Den Dritten).
Charlotte reiser utenlands og blir borte lenge av gangen. Helge sender e-post som hun svarer på når hun få tid. Når hun kommer hjem blir hun nedrent av autografjegere. Til slutt spøker det for neste familieferie på Sørlandet fordi Charlotte ikke kan bli med. Det er snakk om å selge huset og flytte vekk fra alt maset for Charlotte, men foreldrene er betenkte, og Helge blir tatt med på råd. Tidlig en morgen krabber Helge opp i sengen til Charlotte som i gamle dager. De snakker om hvor fint det var før og er glad for at ingen kan fjerne minnene om alt de hadde sammen ”før”.

SPRÅK OG LAYOUT:

Mellomstor skrift.
Inndelt i kapitler og avsnitt.
Lettlest bokmål.

ALDERSTRINN:

Passer fra ca 9 år og oppover mot ungdomsskolen.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Tema: Om å være lillebror til en søster som få kometkarriere som popstjerne. Generelt om hvor vanskelig det kan være å takle store endringer i familiemønsteret.
Det er ikke alltid lett å godta forandringer i hverdagen.


BOK:
Hansen, Atle:
Heksa
Samlaget, 2001. 86 s.
Serie: Sirius blå
ISBN 82-521-5863-3. Kr. 168,-

INNHOLD:

Konrad, 10 år, er ny i bygda. Han må gå alene gjennom skogen, og på veien må han passere et gammelt hus. Folk i bygda sier at det bor en heks i det huset, at hun har drept sønnen sin og begravet han i myra bak huset.
Bare tull, sier Konrads foreldre, det finnes ikke hekser i virkeligheten.
Men så, en dag, blir Konrad fanget av "heksa". Hun tar Konrad med inn i huset. Hun tror at han er sønnen hennes og låser ham inne på loftet.

SPRÅK OG LAYOUT:

Nynorsk. Korte setninger og lett å lese.

ALDERSTRINN:

10 - 12 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Boken har en intens spenning.
Fortellingen veksler mellom å beskrive den ytre handlingen og å følge Konrads tanker.


BOK:
Haugen, Tormod:
I lyset fra fullmånen
Gyldendal Tiden, 2001. 239 s.
ISBN 82-05-27884-9

INNHOLD:

Dette er en roman om slekten Birkenwald som gjennom århundrer har vært hjemsøkt av en forbannelse. Alle slektens menn som er født ved fullmåne i oktober måned er varulver. Forvandlingen til varulv starter når guttene når puberteten, og uroen og angsten som rammer dem ved fullmånetid dempes bare av forvandlingen til varulv.
Men som varulver er de farlige, og denne forbannelsen er også ødeleggende for de relasjoner de lever i som mennesker. Kvinnene som elsker dem holder ikke ut, og sønnene arver forbannelsen.

Boken er delt inn i tre deler.
I første del er året 1710, og vi møter Wolfgang von Birkenwald som i ti år har sittet innelåst i en celle nede i en kjeller der han ikke kan se fullmånen. Han kjenner allikevel uroen hver gang fullmånetid nærmer seg, men uroen dempes med et eleksir. Nå har han bare en flaske igjen, og den skal spares til hans sønn, for å gi ham en utsettelse.
Han jager sin sønn, Erhard, fra seg, og i bokens andre del følger vi ham på hans flukt mot nord. En flukt fra sin skjebne og ulven han kjenner vokse fram i seg.
Men også han innhentes av skjebnen, og han tilbringer resten av livet dypt inne i Østerdalens skoger.
I bokens tredje del befinner vi oss på denne boplassen i Østerdalen, og tiden er 1970-tallet. Gutten Tore forstår at familien hans er spesiell, og etter hvert går det opp for ham at faren hans er varulv, og når rette alder nås, må han lære seg å leve med at også han er varulv.
Dette er vanskelig for Tore, men han har en klok mor, og får en god venn på skolen som også har samme skjebne, og det kan se ut til at Tore er den personen som kanskje skal kunne klare livet med denne forbannelsen. Det dreier seg kanskje rett og slett om å forsone seg med varulven han har i seg…

SPRÅK OG LAYOUT:

Boken har et vakkert og poetisk språk som gir handlingen både tidskoloritt, og ivaretar den mystiske og hemmelighetsfulle atmosfæren som hviler over handlingen.
Boken er delt inn i tre deler.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Passer fra ca 12 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Denne boken må man kunne kalle vakker til tross for dens grufulle tema. Tormod Haugen får fram smerte og sorg, og vi aner en livsvisdom mellom linjene som han klokelig er forsiktig med å la bli for tydelig. Det er først når du aksepterer deg selv som det hele mennesket du er, på godt og vondt, at du kan klare å leve med deg selv.


BOK:
Hentig, Urd von:
Barnevandringer
Eide, 2001. 31 s.
ISBN 82-514-0623-4.

INNHOLD:

I denne teksten er det gamle Inger som forteller fra gamle dager, den gangen da hun var lita jente.
Det lå enda rim på bakken da mor fulgte Inger til veiskillet der inger skulle treffe de andre barna. Foreldrene til Inger og de andre barna var fattige folk som trengte pengene barna kunne skaffe dem for å overleve. Og Inger var en av de barna som måtte gå den lange veien til østlandet for å arbeide som gjeterjente hele sommeren.
Historien forteller om Ingers opplevelser. Hun hadde det bra hos de folkene hun havnet hos, men vi hører også om mange barn som hadde det svært vondt og knapt fikk mat nok til å overleve.

SPRÅK OG LAYOUT:

Bokens format minner om en billedbok, men den har relativt mye tekst. Annenhver side har en heldekkende illustrasjon i akvarellteknikk.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Passer fra ca 8 år og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Historien bygger på autentisk stoff fra en forgangen tid.
Boken er godt egnet for å belyse fattigfolkets historie i Norge.


BOK:
Horndal, Sissel:
Eg er ikkje trøtt
Samlaget, 2000. 32 s.
ISBN 82-521-5664-9.
Billedbok

INNHOLD:

Silje har fått seg nytt rom, og det skal hun ha helt for seg selv!
Det er deilig å kunne være helt alene, med alle tingene sine, ha hemmeligheter, klistre opp de bildene hun vil ha på veggen, og bestemme alt selv.
Om dagen …
Om kvelden er det annerledes. Da forandrer rommet seg til et sted med mørke kroker, og hun kan aldri være helt sikker på hva som kan ha lurt seg bort i alle krokene. Derfor bruker Silje laaang tid på å spise kveldsmaten sin.
Og så er det så mange dyr under senga hennes!
Det er fint med eget rom, men ikke om natten!
Bestemor forteller Silje en historie om en liten gutt som også var så redd for mørket. Han fikk seg en lommelykt, og plutselig ble mørket spennende! Denne lille gutten var Siljes pappa, han som aldri er redd for noe lenger.
Bestemor sier til Silje at de modigste ikke er de som ikke er redd for noe, men de som tør å gjøre ting de er redde for. Og utstyrt med en ny lommelykt drar Silje hjem for å gå i møte med det hun er reddest for.

SPRÅK OG LAYOUT:

Hvert oppslag har noen linjer tekst og en stor fargeillustrasjon.
Illustrasjonene er i klare, sterke farger, men bildene av nattens farligheter er satt i gråblå toner.
Nynorsk.

ALDERSTRINN:

Kan leses høyt for barn fra 4-års alderen, og kan brukes opp i skolealder. Silje selv er nok skolejente, for hun kan lese og skrive.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En fin bok om det å være redd, og å møte og vedstå seg redselen sin. Og å vinne over den!


BOK:
Haagenrud, Grete:
Johanne og Lyder - det skumle brevet
Illustrert av Jan-Kåre Øien
Gyldendal Tiden, 2002. 86 s.
Serie: Les for meg
ISBN: 82-05-30169-7

INNHOLD:

Johanne og storesøstera Andrea (6. kl.) bor et sted i Nord-Norge.
Johanne er venn med Lyder, mens Andrea er venn med Lyders storebror, Oscar. Alle fire har en hemmelig klubb: "Dødsstøtet".
Billigkjeden "Romy" har nylig etablert butikk på stedet, og er i ferd med å utkonkurrere butikken til jentenes foreldre. "Dødsstøtet" går til hemmelig aksjon for å få kundene tilbake. De satser på ferske egg fra Britts frittgående høns. Johanne’s mor setter i gang med å lage delikatesser på kjøkkenet. Delikatesser og egg selger som bare det. Næringsmiddelkontrollen griper imidlertid inn, foreldrene må ha spesialkjøkken for å selge egenprodusert mat.
Men lennsmannsenka selger huset sitt, og pengene vil hun bruke til nytt spesialkjøkken i butikken!

SPRÅK OG LAYOUT:

Mellomstor skrift. Kapittelinndeling.
Sort/hvitt-illustrasjoner.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Passer best i alderen 6-10 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Boka egner seg til høytlesning.
Replikkene i boka er på nordnorsk dialekt.


BOK:
Jotun, Greta Aune:
Trusesangeren
Illustrert av Anna Fiske
Damm, 2001. 67 s.
ISBN 82-517-8422-0

INNHOLD:

Pappa har truffet igjen gamlekjæresten sin, Stine. Nå har han og Eirin flytta inn i huset til Stine og sønnen hennes, Dag, som har bursdag like før Eirin. Men Eirin vil ikke bo der, hun vil være aleine med pappa, og hun ønsker seg slett ikke noen ny mamma eller bror. Dag , derimot, gleder seg til å få ei søster. Men Eirin, hun vil ikke være med på noen ting, alle står på pinner for henne, men Eirin vil ikke, samme hva det er. Hun bestemmer seg også for ikke å spise og snakke, og familien fortviler.
Da sier pappa at hvis ikke Eirin har begynt å spise før tirsdag klokka 12, så skal han synge "Alle fugler små de er" på torget, bare iført en av Stines truser.
Stine er redd for at kjæresten skal dumme seg ut, Dag synes det er tøft gjort, pappa tenker på Stines truser, og Eirin lager en plakat om Trusesangeren, hun synes pappa er litt tøff også…
Eirin spiser ikke, og pappa må synge på torget i bare Stines truse, men da en fotograf tar fram apparatet, sparker Eirin til ham. Dette skal ikke fotograferes!
Pappa må betale fotografen 2000 kroner, og spanderer bytur på Eirin etterpå. Men på neste bytur skal de be med seg to til!

SPRÅK OG LAYOUT:

Dette er ei lettlest bok fra Damm med relativt stor skrift.
Boka er inndelt i kapitler og avsnitt.
Illustrasjonene er naivistiske og i farger, passer godt til innholdet i boka, minner litt om barnetegninger.

ALDERSTRINN:

Passer for 8-12 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Morsom, men også alvorlig bok om et aktuelt emne.
Anbefales!


BOK:
Kjeldset, Tania:
Stine klasse 1a
Cappelen, 2001. 85 s.
ISBN: 82-02-21138-7. Kr. 189,-

INNHOLD:

Stine gruer seg til å begynne i 1. klasse. Stine blir kjent med Gunn i klassen.
Mens de husker kommer en gutt og dytter Stine av huska. Gutten kommer en gang til, da kommer det en større gutt fra 7. klasse som ber han om å la være. 7. klassingen heter Lasse. Når Lasse sier "hei" til Stine i parken, blir hun forelsket.
Hun sitter på klatrestativet hvert friminutt og ser på Lasse sparke fotball. En dag er Lasse sammen med en jente på sin egen alder. Stine er fortsatt forelsket, men nå gjør det vondt.
Stine har gode samtaler med farfar på sykehjemmet. Hun har overtatt farfars skilpadde som heter Waldemar. Stine tar med seg Waldemar i en eske når de har "kjæledyrdag" på skolen. Hun møter Lasse på skoleveien, han tilbyr seg å bære Waldemar til skolen.

SPRÅK OG LAYOUT:

Stor skrift. Kapittelinndeling.
Sort/hvitt-illustrasjoner.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Passer i alderen 5-8 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Emne: Skolestart, forelskelse, vennskap.
Fin til høytlesning. Lett å identifisere seg med for aldersgruppa.


BOK:
Lindenbaum, Pija:
Gitte og gråulvene
Oversatt av Øystein Rosse
Damm, 2001. 32 s.
ISBN: 82-517-8263-5. Kr. 169,-

INNHOLD:

Gitte og de andre barna i barnehagen skal på tur. Gitte er redd for alt, og tør ikke leke slik som de ande barna. Men når de skal samle fine blader, kommer Gitte bort fra de andre. Hun venter på at de skal dukke opp igjen.
Når ingen kommer, går hun i retning barnehagen, men føler seg veldig alene i skogen. Hun skjønner at gråulvene lusker bak trærne og roper dem frem. Gitte spør om hjelp til å finne barnehagen, men noen slik hjelp får hun ikke. Dermed må hun bli i gråulvenes skog og foreslår forskjellige leker som de kan leke sammen. Det blir ikke så vellykket. Når de få lov til å bestemme, blir det å leke doktor, for da kan ulvene late seg som om de er syke. Gitte få dem til å klatre i trærne, men de tør ikke klatre ned igjen, og Gitte må hjelpe til.
Når ulvene blir sultne, lager Gitte suppe til dem. Når de blir mørkt, må ulvene legge seg etter at de har tisset på hvert sitt tre. De sovner alle sammen når Gitte synger en trist sang. Når det blir lyst om morgen, finner Gitte tilbake til barnehagen, men gråulvene håper hun snart kommer på besøk igjen.. .

SPRÅK OG LAYOUT:

Boken er satt med typer som etterligner mellomstor håndskrift.
God avstand mellom linjene.
Teksten er bra plassert i forhold til de fine humoristiske fargebildene som er minst like viktig som teksten.
Lettlest bokmål.

ALDERSTRINN:

En billedbok som kan brukes overfor barn fra ca 3 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Tema: Om å være engstelig og redd, og å vinne over sin egen redsel.
Prisbelønnet med Augustprisen 2000.


BOK:
Mankell, Henning:
Hunden som sprang mot en stjerne
Oversatt av Tor Fretheim
Damm, 2002. 201 s.
ISBN: 82-496-0103-3. Kr. 179,-

INNHOLD:

Joel er 11 år og bor sammen med faren sin, Samuel, i en ganske liten skogsbygd i Sverige på 50-tallet. Moren, Jenny, forlot familien da Joel var liten, og faren vil ikke snakke om henne. Samuel, som jobber i skogen, er litt for hard på flaska noen ganger, men han og Joel klarer seg stort sett bra sammen i den lille leiligheten. Samuel seilte som matros før i tiden, og han forteller Joel spennende historier om livet til sjøs.
Joel blir lei seg når Samuel begynner å vanke hos Sara, som jobber på ølkaféen i bygda. Joel ser en enslig hund mitt på natta som stopper opp under en gatelykt utenfor huset. Han ser redd ut, syns Joel, som tror at hunden springer mot stjernene. Han bestemmer seg for å lete etter hunden om natten, og danner en hemmelig forening. Han opplever litt av hvert på sin hemmelig nattevandring, men ser ingen hund. Det blir litt ensomt uten flere medlemmer i foreningen, og når Joel ser en fremmed gutt, Ture, som har inntatt ”Joels” steinblokk ved elven, blir han med i foreningen etter hvert.
Ture er sønn av den nye sorenskriveren, og kommer fra et helt annen miljø enn Joel. De møtes hver natt, men snart begynner Ture å bestemmer hva de skal gjøre, og det består blant annet i å mobbe en enslig dame som har måttet operere bort nesen sin.
Joel liker seg ikke, men har tidligere bestemt regler i foreningen som forlanger straff hvis ikke utfordringene blir gjennomført. På grunn av dette mener Ture at Joel må forsøke å krabbe over bruspennet over jernbanen. På toppen får han panikk og tør ikke rører på seg. Ture henter Samuel som hjelper ham ned igjen. Forholdet mellom Samuel og Joel blir mye bedre etter dette, men Joel innser at Ture har ikke forstått målet med den hemmelige foreningen: ”Søket Etter Hunden Som Sprang Mot En Stjerne”.

SPRÅK OG LAYOUT:

Mellomstor skrift og god linjeavstand.
Ingen illustrasjoner.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Passer fra ca 10 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Boken er først utgitt i Sverige i 1990. Den ble tildelt 1. pris i Rabén & Sjögrens ungdomsbokkonkurranse 1990 og fikk Nils Holgersson - plaketten 1991 og Deutscher Jugendlitteraturpreis 1993.
Boken er godt skrevet og gir en god framstilling av en ensom gutt i et lite bygdemiljø på 50-tallet.
Frittstående fortsettelse i: ” Skyggene vokser i skumringen” som også kom i norsk oversettelse i 2002.


BOK:
Næss, Jan Christopher:
Alexandria og de tre gåtene
Gyldendal Tiden, 2001. 235 s.
ISBN 82-28008-8. Kr. 199,-

INNHOLD:

Alexandria og familien hennes flytter til den lille byen Fedtfarse, etter at foreldrene har fått tilbud om jobb der - til 4 ganger så høy lønn som de har fra før!
Her er det noe mystisk, tenker Alexandria.

Det er familien Flink som eier hele byen, både betongfabrikken og slakteriet der de fleste jobber.
Alle menneskene i byen bor i betonghus, og de fleste spiser bare medisterfarse og koteletter - og er dumme.
Alexandria er nysgjerrig på hvordan saker og ting henger sammen, og blir gjennom dette viklet inn i en kamp mellom det gode og det onde.

SPRÅK OG LAYOUT:

Bokmål.

ALDERSTRINN:

Ca 10 - 13 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

"Moralen" i boka er at dumme mennesker spiser bare svinekjøtt, mens Alexandria og bokas øvrige "helter" er vegetarianere.
De fantastiske elementene og de hverdagslige hendelsene blandes sammen, og det er en underlig befolkning som bor i byen Fedtfarse.
Boka er vel ikke særlig god, men kan nok ha et visst underholdningsaspekt ved seg.


BOK:
Osland, Erna:
Rid i natt
Samlaget, 2001. 197 s.
ISBN 82-521-5867-6. Kr. 228,-

INNHOLD:

Vi befinner oss på Sjælland på slutten av 1700-tallet.
Grisegjeteren Jakop er foreldreløs, han er alltid aleine med grisene. Men en dag kommer matmor med en ny venn, Johannes. Mellom Johannes og Jakop vokser det fram et spesielt vennskap. Johannes kan blant annet få grisene til å sove.
De to vennene trives ute i griseskogen.
Men en dag blir Johannes budsendt til slottet. Struensee har beordra den sykelige arveprinsen på en herdingskur, og Johannes skal være hans lekekamerat fra folket.
Jakop savner Johannes forferdelig, og etter noen år drar han til København for å finne sin venn. Der kommer han midt opp i attentatet på Struensee.
Etter noen år blir Johannes prinsens beste venn og rådgiver. Men etter ei tid faller han i unåde og søker tilflukt i griseskogen. Han reiser imidlertid tilbake til hovedstaden, og Jakop som i mellomtida har arva matmors grisefarm, venter stadig på sin venn.

SPRÅK OG LAYOUT:

Nynorsk.
Romanen består av 7 deler.

ALDERSTRINN:

Fra 12 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

God historisk ungdomsroman om vennskap!


BOK:
Pettersen, John Roald:
Bli kjent med Oslo
Gyldendal undervisning, 2001. 104s.
ISBN 82-05-26923-8.

INNHOLD:

Hvert av bokens kapitler tar for seg en epoke i Oslos historie. Historien fortelles gjennom tekst og illustrasjoner. I tilknytning til hvert av hovedkapitlene er det lagt opp en vandring med beskrivelse av hvor en kan gå, og hva en kan se i tilknytning til den epoken kapitlet tar for seg.
Kapitlene tar opp følgende perioder:

Bak i boken er det en oversikt over museer, teatre og kinoer, pluss et bykart over Oslos indre kjerne.

SPRÅK OG LAYOUT:

Delikat layout der tekst og illustrasjoner utgjør en helhet.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Boken er skrevet for ungdom, men er fin for alle som ønsker å bli bedre kjent med Oslo, samt få forslag til historiske vandre-ruter.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Fin bok å bruke i forbindelse med prosjektarbeid om Oslo, eller for de som ønsker å bli bedre kjent med hovedstadens historie.


BOK:
Robertson, Matthew:
Insekter og edderkopper
Oversatt av Stein Gabrielsen
Norsk fagkonsulent: Irene Inman Tjørve
Gyldendal Tiden, 2001. 64 s.
Serie: Superfakta
ISBN 82-05-27909-8. Kr. 199,-

INNHOLD:

I denne serien, som etter forlagets mening er for deg som vil vite alt, har det følgende titler utkommet: Dinosaurer, Menneskekroppen og Verdensrommet, pluss denne boka som forteller om insekter og edderkopper.

Boka består av en rekke fargerike dobbeltoppslag, som likner veldig på et dataoppslag. Her kan vi "klikke" oss videre. Oppslagene har fine illustrasjoner og tekst i ulik størrelse.

På hvert oppslag har vi tekstavsnitt med:

Bakerst i boka er det ordliste og register.

SPRÅK OG LAYOUT:

Boka er på bokmål, teksten er satt med gode typer i ulik størrelse.

ALDERSTRINN:

9-12 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Glorete og fæl bok, men bortsett fra det så er den sikkert brukbar og kan virke spennende for mange barn.


BOK:
Rygg, Eli:
Hvor gammel blir en bølge?
Illustrert av Malgorzata Piotrowska
Gyldendal Tiden, 2001. 60 s.
ISBN: 82-05-27994-2. Kr 199,-

INNHOLD:

Benjamin går i tredje klass på skolen. Han har kreft og vet at han snart skal dø.
Dette er vanskelig for benjamin selv, men også for bestekameraten Torkild og Benjamins foreldre.
Benjamins klasse vil gjøre noe gledelig for Benjamin, og lager underholdning.
Når alle forstår at det går mot slutten for Benjamin, får han komme hjem fra sykehuset og dør hjemme.
Det blir en trist, men fin begravelse.

SPRÅK OG LAYOUT:

Mellomstor skrift.
Fargeillustrasjoner.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Passer fra ca 7 år og opp til ca 12 år, kanskje lenger opp i alder også.
Boken egner seg også for foreldre eller andre voksne som skal ta opp dette temaet med barn.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Tema: Barn som dør. Sorg.
Boken er godt egnet når man skal ta for seg temaet barn som er alvorlig syke og dør, og når kamerater eller søsken blir igjen.
Boken behandler temaet på en svært god måte.


BOK:
Sivertsen, Mats Jørgen:
Boka om Tombo
No Comprendo press, 2001. 40 s.
ISBN: 82-91187-35-5.
Billedbok.

INNHOLD:

Hunden Tombo er fortellerens beste barndomsvenn. Verken katten eller barna i nabolaget liker Tombo. Fortellerens mor liker heller ikke Tombo, hun prøver å bli kvitt Tombo hele tiden.

SPRÅK OG LAYOUT:

Håndskrevet, stor skrift.
Sort/hvitt illustrasjoner.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Passer best fra 10 år og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En billedbok som kan virke grotesk for de minste, den egner seg nok bedre for ungdom.


BOK:
Sund, Torvald:
Knivkastarens son
Samlaget, 2001. 158 s.
ISBN 82-521-5869-2. Kr. 198,-

INNHOLD:

Denne boka inneholder 11 historier, en for hvert hundreår i det forrige århundre, pluss en historie for det 20. århundre.
Historiene begynner i vår tid, og beveger seg bakover hundreår for hundreår.
Felles for alle historiene er at de handler om barn og ungdom, som lever i sitt århundre og med sitt århundres problemer. Og alle fortellingene har hovedpersoner som befinner seg nederst på den sosiale rangstigen.

I den første historien, som er fra vårt århundre, møter vi ei lita jente som er alene fordi mor ikke har råd til å ha henne i SFO. Og ut kan hun ikke gå, for i bakgården er det fylliker og de kan være farlige. Alenemor, dårlig økonomi, storbyens farer, et barns ensomhet er temaer i denne historien.

I historien fra 1800-tallet møter vi Peder som for femte gang følger konfirmasjonsforberedelsene. Og konfirmert må han bli for å kunne oppfylle drømmen sin om å reise til Amerika, drømmelandet for alle som er villige til å bruke nevene sine i hardt arbeid. Det kan og vil Peder, men bokstaver kan han ikke noe med. Derfor blir han heller ikke konfirmert.
Peder blir plaget av de andre, og en dag blir han urettmessig beskyldt for å ha stjålet en kniv. Kniven blir senere funnet igjen i eierens egen sekk. Beskyldningen blir allikevel hengende ved Peder.
Men når han står på kirkegulvet konfirmasjonsdagen og skal svare på prestens sarkastiske spørsmål om han synes det syvende budet ”Du skal ikke stjele” er det viktigste, svarer Peder med styrke: ” Du skal ikke si falskt vitnesbyrd om din neste” er et viktigere bud. Og dette var nok for biskopen. Peder passerer konfirmasjonen og ser Amerika i det fjerne.

Og slik skriver Torvald Sund seg ned gjennom fattigfolkets historie i Norge.

SPRÅK OG LAYOUT:

Nynorsk språk.
Ingen illustrasjoner.

ALDERSTRINN:

Passer fra ca 10 år og ut ungdomsskolen.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Historiene er gripende, og personer og situasjoner er skildret med innlevelse. Dette er fattigfolkets historie, og dersom en leser hele boka sammenhengende, er det interessant å se hva som representerte problemet for de fattige i sin tid. For eksempel i historien fra 1800-tallet som er referert ovenfor. Konfirmasjonen har en helt annen betydning og funksjon i dag, bare 200 år senere.
Dette er en bok som meget vel kan brukes i skolens historieundervisning.


BOK:
Svingen, Arne:
Hubert i frisørkrøll
Illustrert av Øystein Sjølie
Gyldendal Tiden, 2002. 39 s.
Serie: Bokormen
ISBN: 82-05-30313-4. Kr. 129,-

INNHOLD:

Hubert skal ta klassebilde og moren ber ham gå innom frisøren på vei til skolen.
Tiden er knapp, Hubert er redd han kommer for sent. Frisøren bruker barbermaskin, men får en telefon mens han holder på og frisøren glemmer helt Hubert. Hubert vil ha midtskill, og barberer seg selv. Midtskillen blir i bredeste laget…
Hubert låner frisørens caps og kjøper superlim i butikken ved siden av. Lærer Nilsen prøver å dra av capsen i timen, men den sitter bom fast. Vaktmesteren limer fast en parykk i capsen, for at det skal se naturlig ut på bildet. Hubert gjemmer seg under en jakke i gangen da lærer Nilsen skal ha tak i ham. Jakka sitter fast i parykken, da lærer Nilsen skal ta han sitter han også fast i Hubert. Dermed må de stå, limt fast i hverandre på klassebildet!

SPRÅK OG LAYOUT:

Stor skrift, lett å lese.
Bokmål.
Inndelt i kapitler.
Fargeillustrasjoner.

ALDERSTRINN:

Passer best i alderen 6-10 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En humoristisk bok. Situasjonskomikk med høyt tempo.


BOK:
Svingen, Arne:
Hubert i vikarkaos
Illustrert av Øystein Sjølie
Gyldendal Tiden, 2001. 56 s.
Serie: Bokormen
ISBN: 82-05-27963-2

INNHOLD:

Hubert og Thomas tar et morgenbad i tjernet før skolen. De mangler badebukse, og bader nakne. Når de er ferdige har noen stjålet klærne deres.
Den kvinnelige vikarlæreren bader også i tjernet. I ren frustrasjon tar de kjolen og hatten til vikaren. Begge "gjemmer" seg i kjolen og hatten på vei til skolen.
Lærer Nilsen ser ikke forskjell på guttene og vikaren, og ber dem gå inn å lede timen i sin egen klasse!
Bølla Roy gjennomskuer dem, det er nemlig han som er klestyven. Guttene får panikk, og finner noe gammelt treningstøy hos vaktmesteren. Lærer Nilsen er forvirret, og tror guttene skal delta i gym-timen hans.
Mens Nilsen dusjer henter de sine egne klær og Nilsens klær. Dermed har Nilsen bare kjolen til vikaren når han er ferdig i dusjen…

SPRÅK OG LAYOUT:

Stor skrift.
Fargeillustrasjoner.
Bokmål. Lett å lese.

ALDERSTRINN:

Passer best i alderen 6-10 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Mye humor. Situasjonskomikk med høyt tempo.


BOK:
Thor, Annika:
En øy i havet
Oversatt av Kari Bolstad
Omnipax, 2001. 200 s.
ISBN: 82-530-2284-0. Kr. 218,-

INNHOLD:

Det er 2. verdenskrig. Søstrene Steffi og Nelli er jøder, og må flykte fra foreldrene i Wien til sikkerheten i Sverige. Her skal de bo mens foreldrene venter på å få innreisetillatelse til USA.
Lillesøster Nelli får bo hos snille tante Alma som selv har 2 små barn.
Steffi får bo hos strenge tante Märta som ikke har noen barn.
Mens Nelli takler sin nye tilværelse, har Steffi det vondt. Hun blir ertet på skolen. I brevene til foreldrene nevner hun aldri det vonde, for hun vil ikke uroe dem.
Men livet går videre for de to jentene, og etter hvert legger forholdene seg bedre til rette for Steffi også.

SPRÅK OG LAYOUT:

Bokmål.

ALDERSTRINN:

Passer fra 10 år og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Emne: Jødeforførgelse / 2. verdenskrig. Aktuell om flyktninger også i dagens situasjon.
Historien som skildres er gripende, og den forteller enda en versjon av jødenes historie under 2. verdenskrig.
Boka ble tildelt Nordisk Skolebibliotekarforenings Barnebokpris 1999.


BOK:
Tingstad, Gunnvor:
I grevens tid
Illustrert av Turi Frantze Lauenborg
Omnipax, 2001. 90 s.
ISBN: 82-530-2322-7. Kr 188,-

INNHOLD:

For lenge siden levde det en greve i et slott, i en dal, bak de store skogene mot havet… Bøndene arbeidet for greven fra morgen til kveld, men fikk ikke ta fisk i elva eller dyr i skogen. Greven eide alt.
I en liten stue ved elva bodde hestepasseren og dattera hans, Aline. Aline var med i stallen, og overnattet der mens hestepasseren var på reise.
En gang hestepasseren ble lenge borte, snek Aline seg inn på slottskjøkkenet. Hun fikk være kjøkkenjente, men måtte jobbe hardt og tok over mange av kokkens oppgaver. Hestepasseren ble tatt til fange av skogvoktere, fordi han tok fisk i elva. En dag klagde greven over sandkorn i maten, og Aline fikk sparken. Faren ba Aline om å bli med smedens familie over havet. På kaia mistet hun dem, men møtte felespilleren Abraham som også var fra Alines land.
Abraham tok henne med til "grevinnen", også hun fra Alines land. "Grevinnen" skaffet Aline plass som mesterkokk-læring på et flott hotell. Aline fikk "fagbrev" og dro tilbake til landet hun kom fra. Hun fikk jobb som kokk hos greven, og lagde fantastiske retter. I stedet for lønn i form av penger ville Aline ha huset ved elva og jakt- og fiskerett.
Til slutt fikk hun nøkkelen til fangehullet som lønn, og kunne befri faren sin.

SPRÅK OG LAYOUT:

Stor skrift. Kapittelinndeling.
Sort/hvitt illustrasjoner.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Passer best i alderen 6-10 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Klassisk eventyrfortelling som egner seg til høytlesning.
Forfatteren er debutant.


BOK:
Viermyr, Marianne:
Blodig alvor
Illustrert av Anders Kaardahl
Damm, 2001. 72 s.
ISBN 82-496-0030-4. Kr. 149,-

INNHOLD:

Dette er den tredje boken om Maggan. Vi kjenner henne fra Hysj-hysj! og Hjerte – smerte.
Dette er hennes dagbok. Mora maser om mensen hele tida, har kjøpt inn tamponger og bind . Maggan er ikke interessert, og storesøstera Elin forstår Maggan godt.
Plutselig en dag i gymmen er det ei jente som har "vanlig grunn". At hun torde å si det! Tirill, Maggans lille og tynne venninne, får mensen, og Maggans lager av bind kommer godt med. Tirill er så glad over at hun endelig har fått litt fres på utviklinga. Etter dette forsoner Maggan seg med at mensen kan komme når som helst.

SPRÅK OG LAYOUT:

Dette er ei lettlest bok med relativt stor skrift.
Illustrasjonene passer bra til innholdet.

ALDERSTRINN:

Passer godt for jenter i "litt-før-menstruell" alder.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Ved siden av mye fakta om mensen, handler denne boka også om forelskelse og korpsmusikk.