Bokgløtt
2001, NR. 2 - UNGDOM

Utgitt av Skoleetaten i Porsgrunn og Porsgrunn bibliotek

BOK:
Allaby, Michael:
Været og naturkreftene
Oversatt av Stein Gabrielsen
Damm, 2001. 64 s.
ISBN 82-517-8173-6. Kr. 229,-

INNHOLD:

Det første kapittelet presenterer den rastløse planeten, Jorda, og forskjellige vær- fenomener.
De følgende kapitler tar for seg atmosfæren, værmaskinen og klimaet og årstider.
Så kommer kapitler om tåke, skyer, vind, storm, regn, lyn, forskjellige former for voldsomme værforhold, og noen om værvarsling og luftforurensing.
Til slutt er det samlet noe værdata, inkludert forskjellige målskalaer og værrekorder, og en register.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Typisk Doring Kindersley lay-out.
Vekslende svart tekst på hvitt/andre lyse farger, og hvitt tekst på svart bakgrunn.
Forskjellige typestørrelser.
Bokmål.
Mange flotte fargeillustrasjoner, mest fotografier.
Boken har folioformat.

ALDERSTRINN:

Fra ca 12 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Mye interessant og lærerikt, men boken bærer preg av å være amerikansk.
Derfor: ingen illustrasjoner eller eksempler fra Norge, ikke engang under kapittelet om snø!
Veldig mye interessant stoff samlet i en bok, men litt rotete presentert.


BOK:
Borch, Ingvild Waalen:
Til frokost spiser Vilde negler
Aschehoug, 2001. 243 s.
ISBN 82-03-24414-9

INNHOLD:

Vilde er 18, ganske skoleflink, spesielt flink til å skrive. Boka begynner med at hun leverer norskoppgava si på videregående. Hun har skrevet om Finn, den hyggelige som alle liker, men som egentlig misliker og utnytter alle. Er Finn Vildes andre jeg?
For å finne seg sjøl, og å komme vekk fra de nyskilte og bitre foreldra, drar hun sammen med venninna Marthe til Malaga for å oppleve noe nytt , og lære spansk??
I Spania kommer de to venninnene inn i en vennegjeng av skandinaviske og et par spanske ungdommer. Vilde synes de andre er overflatiske og enkle, hun er den som er utafor, den som kritiserer alt og alle hele tida.
I vennegjengen er noen kjærestepar, bl.a. Antonio og den vakre danske Ellen. Vilde møtte Antonio for et par år siden i Madrid og er vel egentlig forelska i han ennå. Hun klarer å få han til sengs også, men hva er vitsen? Ta innersvingen på den vakre Ellen kanskje?
Vilde vil gjerne være kul, men hva er kult og hva er harry? Er det kult og være harry, eller harry og være kul, eller??? De andre ser lettere på tilværelsen og synes de er kule nok.
Det er lite studier, men mye festing, mest i leiligheten der Vilde og Marthe bor. Egentlig er Vilde usikker og lei seg bak den tøffe fasaden. Når hun blir kjent med svenske Tobias, ser det ut som om hun er på vei til å finne seg sjøl. Hun blir til og med venn med den vakre Ellen, de rotter seg sammen mot Antonio, som egentlig er litt fjollete.

SPRÅK OG LAYOUT:

Boken er delt inn i kapitler og avsnitt.
Finns tanker, brev til Finn og brev til Marie, Vildes mor, er satt med andre typer.
Bokmål.
En del direkte tale med et språk som egentlig hører mest hjemme på doveggen!
Mye sjargong.

ALDERSTRINN:

Passer fra ca 15 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Forfatteren som er født i 1981, og har vært profesjonell håndballspiller i Malaga, måtte visst ta fantasien i bruk da hun skrev om Vilde. Og godt er det, for her skildres et miljø som i beste fall kan kalles svært frigjort.
Boka er overflatisk og vanskelig å få noen tråd i.


BOK:
Brenna, Gry:
Spenn!
Gyldendal Tiden, 2001. 157 s.
ISBN 82-05-27946-2. Kr. 199,-
Serie: 10:12

INNHOLD:

Vanda og Ajan på 11 og 12 år elsker å gå på oppdagelsesferd i naboenes loftsboder i gården der de bor. En dag kommer det en annen opp på loftet mens de er der og romsterer med noe i en kiste. Etter at personen er gått, går Vanda og Ajan bort for å se om det er kommet noe nytt i kisten. Og det har det! En hel haug med tusenkronesedler pakket inn i en søppelpose.
De tør ikke gå til politiet med pengene, for de har jo egentlig ikke lov til å være på loftet. De bestemmer seg for å finne ut hvem som har lagt pengene der. Og det gjør de ved å male gulvet foran kisten med brun maling for siden å undersøke skoene til de som bor og ferdes i gården.
Metoden deres lykkes, og de finner ut hvem som er forbryteren, og hvem som er medskyldig. De tipser politiet, og hele saken rulles opp.

Underveis i arbeidet med dette mysteriet har Vanda og Ajan forsøkt å løse et annet mysterium, nemlig mysteriet om hvem som er faren til Vanda. Det eneste mamma har villet fortelle henne, er at han heter Christian med Ch og har en sønn med samme navn. Men dette mysteriet lykkes de ikke med, så her må flere undersøkelser til…

SPRÅK OG LAYOUT:

Ingen illustrasjoner.
Boken er delt i kapitler.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Passer fra ca 10 år, og lenger opp i alder enn det serietittelen 10:12 legger opp til.

ANDRE OPPLYSNINGER: En grei spenningsbok, men allikevel ikke av de som utmerker seg. Lettlest og grei.


BOK:
Curley, Marianne:
Farlig trolldom
Oversatt av Bjørn Alex Herrman
Aschehoug, 2001. 345 s.
ISBN 82-03-24337-1. Kr. 240,-

INNHOLD:

”Farlig trolldom” handler om jenta Kate som bor hos den trolldomskyndige bestemoren sin i Australia. Kate er også i besittelse av okkulte evner, blant annet har hun evnen til å gå inn i og utforske andre menneskers bevissthet.
På skolen treffer hun Jarrod, en ny gutt som begynner i klassen. Jarrod fanger straks Kates interesse, for hun oppdager at også han har ”kraften”. Han vet det bare ikke selv, derfor får kreftene han besitter fritt spillerom, og fører til mange ulykker. Det viser seg at Jarrod og hans familie har flyttet fra sted til sted for å rømme unna alle de ulykkene som har rammet dem. En forbannelse hviler over familien.
Med bestemors hjelp drar Kate og Jarrod tilbake til Englands middelalder for å oppsøke den farlige og sterke trolldommen som har forårsaket familieforbannelsen.
Det blir en spennende og farefull reise der de må kjempe mot trolldomskrefter like sterke som deres egne.

SPRÅK OG LAYOUT:

Boka er delt inn i kapitler. Kate og Jarrod veksler på å ha synsvinkelen i annethvert kapittel, og kapitlene har navn etter den av dem som til en hver tid har synsvinkelen. Slik får vi innsikt i hvordan Kate og Jarrod tenker, opplever og reflekterer rundt ulike hendelser.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Ungdomsbok. Passer fra ca. 12 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En spennende og handlingsmettet historie for de som liker å lese om trolldom og magi.


BOK:
Eikemo, Marit:
Her, no!
Fotografier av Eirik Brekke og Oddleiv Apneseth
Samlaget, 1999. 157 s.
ISBN 82-521-5523-5. Kr. 298,-

INNHOLD:

"Møte med unge menneske" er undertittelen på denne boka. Og det er akkurat det denne boka gir oss. Forfatteren ble inspirert til å lage boka da hun tenkte tilbake på tida da hun gikk ut av gymnaset, og den forventningen hun da hadde følt. Da var hun klar for verden.
Det er også ungdommene i denne boka, på hver sin måte, der hun skildrer korte møter med 19 ungdommer fra 15-20 år.
Blant annet møter vi:
Skoleflinke Kristoffer som gjør det dårlig på skolen for at han skal kunne ofre seg for musikken.
Linn Elisabeth som skal reise rundt i verden med en venn fra Australia, de skal livnære seg som sjonglører, hun er bare 16 og foreldrene er ikke veldig begeistret.
Tøffe jenter som ser ut som djevler, men egentlig er både søte og sårbare.
Mannskapet på en U-båt, ungdommer som akkurat har møtt hverandre og trur det skal vare ”for ever”, tvillingene Terje og André som har to sjeler og to skjorter.
Kort sagt: ungdommer både i by og land, med forskjellige interesser og planer for framtida.

SPRÅK OG LAYOUT:

Boka er satt med mellomstore, tydelige typer med god linjeavstand.
Nynorsk.
Delikat layout!
Fotografiene understreker innholdet i intervjuene.

ALDERSTRINN:

Passer for ungdomstrinnet og videregående.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Dette er ei bok som kan anbefales, her vil ungdommer lett kjenne seg igjen og vi voksne vil kanskje huske hvordan det var å stå med livet framfor seg!
Ungdommene er helt forskjellige, og her er det mange som kan kjenne seg igjen.


BOK:
Elgmork, Kåre:
Menneskets opprinnelse
Humanist forlag, 2001. 111 s.
ISBN 82-90425-44-9. Kr. 228,-

INNHOLD:

Dette er en faktabok for barn og unge der vi følger menneskenes historie og utvikling gjennom millioner av år.
Forfatteren er tidligere professor i biologi ved Universitetet i Oslo, så den faglige siden ved boken skulle være godt ivaretatt.
Forfatteren tar utgangspunkt i "Det moderne mennesket", det vil si den mennesketypen vi har i dag og har hatt de siste 10.000 år her i Norge. Han begynner altså sin vandring i det nåtidige og beveger seg bakover i historien. I dette kapittelet forklarer han oss også om DNA-analyser, utgravninger og ulike funn i form av skjeletter, redskaper, hulemalerier m.m. Med neste kapittel, "Neandertalerne", beveger vi oss litt lenger tilbake i tid og blir fortalt om den nye kunnskapen vi fikk om menneskenes historie da det ble funnet et skjelett i Neandertal i Tyskland som viste seg å være ca 150-250.000 år gammelt.
Neste kapittel tar for seg "Før-neandertalerne", ca 630.000 år gamle, også de oppdaget ved en utgravning.
Slik beveger forfatteren seg bakover i historien, forteller om utgravninger og forskning, og tar til slutt for seg menneskenes slektskap med apene.
Siste kapittel tar for seg teorier omkring årsakene til at artene forandrer seg, bl.a. mutasjoner og teoriene bak Darwins utviklingslære.

SPRÅK OG LAYOUT:

Stoffet er språklig tilrettelagt slik at det er greit å lese for ungdom.
Layouten er imidlertid noe kjedelig, alle bilder er i sort/hvitt og skriften er tett og liten. Dette kan kanskje føre til at unge ikke blir så fristet til å lese boken.

ALDERSTRINN:

Forfatteren sier i forordet at boken passer fra ca 12 år og oppover, og underveis i prosessen ble kapitlene prøvd ut på en 5. klasse.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Det er mye interessant å lære i denne boken, også for en voksen leser.
Noen av sidehenvisningene viser til feil side, og dette burde vært unngått ved korrekturlesing.
Et noe kjedelig helhetsinntrykk gjør kanskje at boken ikke vil bli lest av så mange, og det er synd. Her burde det vært spandert mer på det layoutmessige.


BOK:
Halve himmelen er vår
- en bok for jenter som vil opp og fram
I redaksjonen: Nina Banggren m.fl.
Aschehoug, 2000. 176 s.
ISBN 82-03-22594-0. Kr. 198,-

INNHOLD:

Underteksten til denne boka er ”En bok for jenter som vil opp og fram”.
Det er akkurat det den er også, i strømmen etter Fittstim og Råtekst, men langtfra så rå, dette er mer en praktisk veiledning i livet.
Her omhandles tema som:
Rollemønster, forbilder, media og reklame, kroppsbilde og skjønnhetstyranni, gutter, forelskelse og sex, seksuell trakassering, grenser, vennskap, foreldre, konflikter, selvtillit, mål og valg, kreativitet og engasjement, og til slutt feminisme.

SPRÅK OG LAYOUT:

Boka er rikt illustrert i svart og rødt, ganske humoristiske tegninger.

ALDERSTRINN:

Boka har unge jenter som målgruppe.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Dette er ei aktuell bok i vår tid, ei bok mange burde ta en titt i.
Den kan være en hjelp i hverdagen, og kan absolutt anbefales.
Her blir vi oppfordra til å akseptere oss sjøl som vi er!!! Viktig for både gamle og unge jenter!


BOK:
Harris, Nathaniel:
Krigen i det tidligere Jugoslavia
Libretto, 2001. 64 s.
ISBN 82-7886-063-7. Kr. 138,-
Serie: Det 20. århundre

INNHOLD:

Boken starter med en rapport fra fredsmarsjen i Sarajevo i 1992. En fredsmarsj som startet med håp, men som endte i skuddvekslinger og krig.
Så går forfatteren bakover i tid, og gir oss et innblikk i Jugoslavias historie, med spesiell vekt på det etniske mangfoldet i den jugoslaviske befolkning. Han forteller om opprettelsen av den jugoslaviske stat, 2. verdenskrig, og dannelsen av Jugoslavia som kommuniststat under ledelse av Tito etter krigen.
Etter Titos død i 1980 begynte de latente etniske motsetningene å få liv, og utover på 80-tallet tilspisser dette seg mer og mer, ikke minst på grunn av enkeltpersoner som får stor makt, og som taler sin etniske gruppes sak mer enn å tenke på helheten.
Mye plass er viet krigene på 90-tallet, opprettelsen av de nye statene og krigens grusomheter.

SPRÅK OG LAYOUT:

Gjennomillustrert med fargefotografier og kart.
Teksten er fortløpende, men med gule "bokser" innimellom med rapporter/uttalelser fra enkeltpersoner.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

En bok som kan brukes på mellomtrinnet og oppover, men også fin for voksne som ønsker en lett og oversiktlig gjennomgang av temaet.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Lettlest og informativ bok.
Inneholder også en kronologisk oversikt over viktige datoer, ordliste, tips til videre lesing, liste over kilder og register.


BOK:
Hatt, Christine:
Klær i middelalderen
Illustrert av Danuta Mayer
Oversatt av Richard Borge
Esstess, 2001. 46 s.
ISBN 82-91101-39-6. Kr. 190,-
Serie: Klær og moter

INNHOLD:

Denne boken forteller oss hvordan folk gikk kledd i middelalderen, fra år 500 til 1500. Verdensdelene Europa, Asia, Afrika og Sør-Amerika er representert med klær, sko, hodeplagg og smykker, både til menn og kvinner. Her finnes staselige kongelige garderober sammen med klær til den vanlige kvinne og mann.
Vi finner også to sider om de viktigste materialene, f. eks. ull, lin og silke, som ble brukt til framstilling av plaggene.
Boken er oppdelt slik at hver vestre-side tar for seg klær fra ett bestemt sted i en bestemt tidsepoke, illustrert med nærbilder av detaljer. På høyresiden ser vi de hele draktene.
Sist i boken finner vi en oversikt over smykker, fottøy og hodeplagg som ble brukt rundt omkring i verden i dette tidsrommet.

SPRÅK OG LAYOUT:

Kort og instruktiv tekst og mange fine fargeillustrasjoner.

ALDERSTRINN:

Fra ca 10 år og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En fin bok som er godt egnet til skolebruk.


BOK:
Hølleland, Øistein:
Større enn seier
Omnipax, 2001. 152 s.
ISBN 82-530-2308-1

INNHOLD:

David er 13 år og 3 mnd og har vært kjæreste med Sigri i over et år, etter en korpstur til Zimbabwe. Ellers er David helt fotballfrelst.
Denne sommerferien står ulykkene i kø. VIF fotball, med David som keeper, blir slått ut i 32-delsfinalen i Norway Cup. David er en dårlig taper og tar det svært tungt. Sigri reiser til Kreta med familien etter å ha bedt om pause i forholdet, og alle andre skal også på ferie. Vaskemaskinen røyk rett før ferien og seinere går oppvaskmaskinen i stykker. Dermed er moras feriepenger oppbrukt.
Heldigvis forstår Davids far ham og inviterer på tur til London. Høydepunktet er fotballkamp på Highbury, hvor de ser Arsenal, som har vært favorittlaget i generasjoner. De får også med seg noen severdigheter, og David er overrasket over hvor mye faren vet og hvor reflektert og kjekk han er. Men han er på vakt, for faren er tørrlagt alkoholiker og må ikke utsettes for fristelser.
David har trodd at det var alkoholen som gjorde slutt på foreldrenes ekteskap, men nå forteller faren at han følte seg sett ned på og var utro da han fant ei som trengte ham. David forstår bedre hvorfor mora er så sint på faren.
I løpet av de fire dagene far og sønn er sammen snakker de om mye som David syns er vanskelig – om forelskelse, sjalusi og mange slags kjærlighet, om å tape og vinne på ulike plan, om urett og rettferdighet. Når de kommer hjem, er det fremdeles isfront mellom foreldrene. David ønsker nok at de kunne bli sammen igjen, men forstår at for mye er ødelagt mellom dem. Men Sigri vil likevel være sammen med ham.

SPRÅK OG LAYOUT:

Boka har normalt store typer og luftig layout, mange kapitler og avsnitt.
Ingen illustrasjoner.
Språket er et radikalt bokmål (Oslo øst) med en del muntlige former. For eksempel brukes hu spelle og spellera gjennomført. For noen virker det kanskje litt uvant og forstyrrende. Litt banning og annen røff språkbruk forekommer. Ellers er boka lettlest med mye dialog.

ALDERSTRINN:

Alder: 12-15.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Emne: Fotball. Fedre. Kjærlighet.
Dette er en frittstående fortsettelse av KZK (1997).
Det er ei fin lita bok som kan sette i gang tanker og diskusjoner om hva som egentlig er viktig i livet. Fin skildring av forholdet mellom far og sønn. Boka har en realistisk, litt pessimistisk grunntone.


BOK:
Ingvaldsen, Bjørn:
Jeg er in love: Espen Herberts opptegnelser II
Gyldendal, 2001. 111 s.
Serie: 10:12
ISBN: 82-05-27948-9. Kr. 198.00

INNHOLD:

Espen Herbert Knutsen, 12 år, kjent fra Jeg er berømt!, er tilbake med nye opptegnelser om livets viderverdigheter. De går fra første dag etter sommerferien og et-par uker framover.
Espen får ny klasseforstander, ei dame med ei datter som heter Therese, og hun er det nydeligste Espen har sett. Han blir helt oppsatt på å få henne til å bli oppmerksom på sin eksistens. For å bli med på samme kurs som Therese gjømmer han seg i gymsalen, bare for å ende opp blant nakne, voksne damer i dusjen. Therese spiller piano, og for å imponere finner Espen på å sette en kassettspiller inn i trekkspillet og opptre som gatemusikant. Det går bra helt til det kommer både fiolinmusikk og sang ut av trekkspillet.
Slik fortsetter det med det ene påfunnet villere enn det andre. Det aller siste er å lage et lysskilt med "Therese I love you" på. Det vil han sette opp foran huset til Therese, men først prøver han det ut med strøm, vann og aggregat en sein kveld i et arbeidshull i veien utenfor sitt eget hjem. Det ender med at han mørklegger hele byen og lager en gedigen vannlekkasje. Så får han husarrest fram til jul og forbud på livstid mot å bruke diverse verktøy og alt som har med strøm å gjøre. Men det oppveies visst av at Therese syns han er ganske kul og tøff og i hvert fall modig.

SPRÅK OG LAYOUT:

Boka har gode typer og luftig layout. Den har et nytt kapittel for hver dag og også noen mindre avsnitt.
Ingen illustrasjoner.
Bokmål.
Boka er lett å lese, ikke minst på grunn av alle de vanvittige og morsomme påfunnene den beskriver.

ALDERSTRINN:

Alder: 10-14.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Sjanger: Humor.
Ei bok å ty til for den som vil lese noe morsomt, og heldigvis også ei guttebok.


BOK:
Küchen, Maria:
Sang til en sommerfugl
Oversatt av Brit Bergan
Aschehoug, 2001. 191 s.
ISBN 82-03-24366-5. Kr. 175,-

INNHOLD:

Det er skolestart i en helt vanlig by i Sverige. Elsa Marie, Riina og de andre skal starte på sitt siste skoleår i ungdomsskolen, i den klassen som blant lærere og foreldre har ord på seg for å ha det beste samholdet.
I klassen finner vi den flinke og pene Elsa Marie, ingenting i livet hennes blir annerledes uten at hun selv bestemmer det slik, og hun vil gjerne at alt er akkurat slik det er.
Riina er tynn, farger håret hennarødt, har ring i nesen og er god på gitar. Alle i klassen må gjerne hate henne. Hun hater alle de andre uansett! Men hun skulle gjerne klare livet litt bedre...
Det kommer to nye gutter i klassen, Zac og Pepsi, og alle jentene i klassen forelsker seg i dem.
Madelaine er tykk, og med et bedende blikk som får det til å gå kaldt nedover ryggen på Elsa Marie. Madelaine får Elsa Marie til å si stygge ting, slik som den dagen i svømmehallen da hun roper "Hei madelaine! Hva gjør du her? Skal du mosjonere for å bli slank, eller er du her for Pepsis skyld?" Pepsi er naturligvis forelsket i Elsa Marie, selv om han har klint med Riina.
Gjennom dagboken til Madelaine får vi høre om hatet hun har til Elsa Marie, og mobbing og hat utvikler seg fram mot katastofen.

SPRÅK OG LAYOUT:

Boken består av mange korte kapitler.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Passer fra ca 13 år og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Tar for seg temaet mobbing, og de katastrofale følger dette kan få. Fin bok å bruke som utgangspunkt for diskusjoner og behandling av temaet.


BOK:
Lieshout, Ted van:
Bror
Oversatt av Lars S. Vikør
Samlaget, 2001. 148 s.
ISBN: 82-521-5730-0 Kr. 198,-

INNHOLD:

Storebror Luuk på 15 har funnet dagboka til lillebror Maus på 14. Maus døde nylig av en sjelden sykdom. Luuks mor har bestemt seg for å brenne alt etter Maus, muligens en måte å bearbeide sorgen på.
Luuk har ikke sans for dette, han vil i alle fall gjøre alt for å berge dagboka til broren. Luuk begynner å lese dagboka, og legger til egne kommentarer underveis. Vi får gjennom dette kjennskapntil to brødre som har hatt vanskeligheter med å snakke med hverandre om sine innerste tanker og følelser. Det viser seg at begge brødrene er homofile.
Foreldrene er framstilt litt fraværende og "kalde".
Luuk bestemmer seg for at moren skal få brenne dagboka likevel. Han vil ikke at noen andre skal få lese tankene deres. Men moren vil ikke brenne dagboka.
Luuk vegrer seg for å fortelle moren at han er homofil. Når han endelig gjør det, svarer moren at hun har ant det lenge.

SPRÅK OG LAYOUT:

Nynorsk.

ALDERSTRINN:

Passer fra 13 år og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Emne: Homoseksualitet, død, sorg, pubertet.
En sterk og gripende historie.
Forfatteren er nederlandsk, denne romanen er prisbelønt og oversatt til mange språk.


BOK:
Lindboe, Karin Kinge:
Rolling Stones
Aschehoug, 2000. 109 s.
ISBN 82-03-24371-1.

INNHOLD:

Boken inneholder 10 noveller om unge mennesker i alderen 13 - 15 år.
Novellene handler om det å bli voksen, vinne over sine redsler, oppdage seg selv og sin egen seksualitet.
Ungdommene er fulle av undring, forventniner og drømmer om framtiden.
De fleste av novellene handler om unge som er i ferd med å gjøre seg sine første erfaringer i forhold til det annet kjønn, og dette er behandlet både ut fra et gutte- og jenteperspektiv.

SPRÅK OG LAYOUT:

Boken inneholder både korte og lange noveller.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

En bok som passer fra ca 13 år og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Boken inneholder gode noveller om våknende seksualitet. Her er det mer antydninger enn direkte beskrivelser.


BOK:
Nilsson, Per:
En natt i april
Oversatt av Tor Fretheim
Cappelen, 2001. 252 s.
ISBN: 82-02-20395-3. ISBN 82-525-3380-9 (Ungdomsbokklubben). Kr. 225,-

INNHOLD:

Boken begynner med slutten, i og med at vi får beretningen om hva som skjedde ”en natt i april”, og det antydes en trist slutt på boken.
Så fortsetter fortellingen med begynnelsen, i november.
Hannah er 18 år, har egen hybel og går på videregående skole. Hun er ferdig med en periode i livet sitt da hun gjorde opprør mot alt det etablerte og skeiet skikkelig ut sammen med noe skumle venner. Nå vil hun bli voksen, og er veldig forsiktig med hvem hun omgås. Hun skriver dikt som hun fester på veggene i hybelen.
På kafé møter hun en lærer, Per Nosslin som virker hyggelig nok, og hun møter ham flere ganger til hyggelig og interessante samtaler. Men hun bli veldig redd når hun begynner å få anonyme telefonoppringninger om natten. Etter får hun mistanke om at det er Per Nosslin som ringer henne.

Måneder blir tilbakelagt . Hannah møter en gutt som heter Eldin som vil gjerne bli arkitekt. Han og familien hans har flyktet fra Bosnia. Hun tror at det kanskje kan være Eldin som ringer om natten.
Hannah møter Andreas i et kjøpesenter hvor han driver en form for gateteater om temaet rasisme. Andreas vil ta vare på Hannah som har blitt virkelig redd på grunn av telefonterroren. En påsketur til København for å besøke Farmor blir mislykket for Farmor ikke er hjemme, men Per dukker opp igjen. Hun blir redd når de skal dele et hotellrom, og hun finner Pers dagbok som inneholder alle detaljer om hennes liv. Hun rømmer tilbake til Sverige. Hun vet ikke hvem hun kan stole på. Hvem er det som stadig ringer om natten? Andreas og Eldin går mot hverandre en natt i april, og en av dem vil bli drept. Men slutten kan forandres hvis læreren Per Nosslin (eller forfatteren Per Nilsson?) griper inn i hendelsesforløpet!

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Mellomstor skrift. Kapittelinndeling, (også underkapitler), og avsnitt.
Ingen illustrasjoner.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Fra ca 15 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En velskrevet bok med både spenning og innsikt i hovedpersonens tanke- og følelsesliv. En litt krevende bok dersom man skal få med seg alle aspektene i romanen.


BOK:
Ragde, Anne B.:
Biografien om Sigrid Undset
Gyldendal Tiden, 2000. 159 s.
ISBN 82-05-27970-5. Kr. 229,-

INNHOLD:

Anne B. Ragde har her begått en velskrevet biografi om Sigrid Undset. Forfatteren begynner med å fortelle om Kristin Lavransdatter der hun sitter i skrivestua si ved Trondheimsfjorden. Det var nettopp her Kristin steg i land da hun kom til Husaby med Erlend.
Så følger vi Sigrid Undset fra hun ble født i Danmark til hun døde på sykehuset på Lillehammer. Vi får høre om familiens liv i Kristiania der Sigrid og søstrene går på den radikale Ragna Nielsens skole, om Sigrids liv som kontordame hos AEG , hun jobba der 10 år før hun livnærte seg helt og holdent som forfatter.
Sigrid Undset var ei dame som tok ansvar, iallfall for alle andre. I ekteskapet med maleren Anders C. Svarstad er det hun som ordner opp. Hun førte et åpent og gjestfritt hus, der julen var det store høydepunkt. Likevel ble det tid både til religiøse studier, sine egne og andres barn, familien for øvrig og ikke minst mange bøker. Er det noe rart at hun var utslitt etter krigen, opphold i USA (der hun likte seg godt) og sønnen Anders' død?

Ragde forteller oss underveis om hvordan tidsånden var på den tida Sigrid Undset levde og skrev, og hvilken betydning barndommen og oppveksten hennes har hatt for diktningen. Bakerst er det litterturliste, Liste over Undsets bøker, tidstavle og register.

SPRÅK OG LAYOUT:

Boka har mange kapitler og avsnitt, mellomstore typer og god linjeavstand.
Boka er illustrert med fotografier fra forfatterens liv, og noen tegninger tegnet av Undset selv, for det var egentlig maler Sigrid Undset ville bli.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Ragde henvender seg til en yngre leser, fra ca 12 år, men denne boka kan leses av alle!

ANDRE OPPLYSNINGER:

Boka kan anbefales!
Ble tildelt Brageprisen for beste barne- og ungdomsbok 2001.


BOK:
Svingen, Arne:
Tause skrik
Gyldendal Tiden, 2001. 181 s.
ISBN 82-05-27952-7. Kr. 199,-
Serie: 10:12

INNHOLD:

Bastians foreldre er begge arbeidsledige og familien har dårlig råd. Nå har de flytta til en veldig billig leilighet i en bydel der fire unger har forsvunnet på uforklarlig vis. To på vei til skole og trening, og to mens de lå og sov.
Folk flytter fra denne bydelen. Den siste gutten som forsvant mens han lå og sov bodde i leiligheten der Bastian og familien hans flytter inn.
Hele bydelen er preget av det som har skjedd, og den eneste som har suksess er teppehandleren Lars Vold, han utvider stadig.
Ungene i bydelen blir fulgt av Securitas-vakter til skolen, og de får bare være ute til bestemte tider under grundig vakthold, for bydelen vil ikke miste flere barn.
Bastian får få venner blant elevene på skolen, men god kontakt med vakten John.
Det går snart opp for Bastian at han er det neste offeret, hvordan kan han unngå det?
Bastian setter seg fore å løse mysteriet.

SPRÅK OG LAYOUT:

Boka er delt inn i kapitler og avsnitt, satt med mellomstore typer og god linjeavstand.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Seriens navn 10:12 indikerer målgruppa, men det er med denne som med de fleste bøkene i denne serien, de kan leses av eldre barn også. Ca 10-14 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Dette var en skikkelig grøsserbok, sjøl om hele opplegget virker lite troverdig.
Men er det egentlig så viktig? Spennende er det iallfall.


BOK:
Thorkildsen, Ingvill Skjold:
Klara
Gyldendal Tiden, 2000. 222 s.
Serie: Ung+
ISBN 82-478-0652-5

INNHOLD:

Klara på 15 år bor sammen med moren sin. Faren vet hun ikke hvem er.
Klara er midt i puberteten, hun er lei av det livet hun lever og av seg selv. Hun vil ha forandring, men er redd for å bli alene og ensom.
Klara og venninnene forelsker seg stadig, men de trekker seg før det blir for alvorlig. De er redde for forpliktelesene som følger med.
Klara vil også gjerne frigjøre seg fra moren.
Boken byr også på et gjensyn med den "ukjente" faren og hans nye familie.

SPRÅK OG LAYOUT:

Bokmål.

ALDERSTRINN:

Boken er kommet ut i serien Ung+, en serie som retter seg mot litt eldre ungdom.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Boken gir et ganske realistisk bilde av noen ungdomsmiljøer, med festing, alkohol, ensomhet, forelskelse og lengsel etter noe annet og noe mer. Ungdommene drømmer om å komme seg vekk fra velmenende foreldre, men er allikevel redde for det ukjente.
Boken gir også et godt bilde på et vennskap mellom to jenter.
Vi merker på nærheten til stoffet at boken er skrevet av en forfatter som var ung for ikke så lenge siden.


BOK:
Torkildsen, Tor:
Savnet i Alaska
Cappelen 2001. 226 s.
ISBN 82-02-21071-2
Serie: Lisa & Nils i farlige farvann

INNHOLD:

Dette er sjette bok om familien Ottesen som i flere år har vært på jordomseiling med seilbåten Sarina. Som belønning for deres innsats i forbindelse med kokainsmugling, spanderer FBI en tur på familien til USA. De velger en tur til Alaska. Faren må til Oslo på jobbintervju, men Lisa, Nils og mora drar. Først er de på laksefiske, og deretter drar de til jakt og fiskeleiren Stony River.
Peter, en erfaren bush pilot, skal fly dem inn til leiren. På flyturen får Lisa prøve å fly litt, kanskje kan han gi henne noen timer seinere. Hun har virkelig dreis på flyinga, og Nils er misunnelig.
Plutselig får Peter et illebefinnende, og Lisa må lande på en innsjø. Flyet blir skada, men alle kommer vel i fra det, bare Lisa har brukket beinet. De lager seg en bra leir, og søkinga etter dem settes i gang. Et jordskjelv, gjør at redningsaksjonen forsinkes, så familien må overleve en stund ute i villmarka før de blir funnet.
En stor grizzlybjørn besøker leiren, og de får hjelp av en gammel norsk gullgraver, Mad Joe!

SPRÅK OG LAYOUT:

Kapitler og avsnitt, store typer og god linjeavstand.
Bokmål. En del engelske uttrykk , kanskje naturlig i et slikt internasjonalt miljø?

ALDERSTRINN:

Fra ca 10 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Dette er god gammeldags, overflatisk spenning.
En del opplysninger om Alaska og villmarksliv underveis.
Ei morsom bok å lese, anbefales til ungdom i slukealderen som liker mysteriebøker!


BOK:
Trohaug, Ragnfrid:
Frå null til no
Samlaget, 2001. 195 s.
ISBN 82-521-5870-6. Kr. 179,-

INNHOLD:

Vi treffer Jo, ei jente på 16 år som skulle gått på videregående hvis alt hadde vært som det skulle være. Men det er det ikke.
Det stopper opp for Jo, den vellykkede fotballjenta, skolelyset, som alt liksom har gått så bra for.
Når vi treffer Jo er hun innlagt på psykiatrisk sykehus. Hun venter på besøk av moren sin, og forbereder seg til det oppgjøret hun vet må komme.
Boka består i hovedsak av tilbakeblikk på et liv og en oppvekst som tilsynelatende har vært vellykket og greit, men som vi forstår har vært preget av løgner og fortielser.
Vellykketheten brister, og fram står en naken og sårbar Jo.

SPRÅK OG LAYOUT:

”Finne ut kor det knakk. Siri kjem på besøk. Mor mi kjem hit til rommet.” – slik begynner boka som er gjennomført i en knapp og korthugget stil.
Korte avsnitt.
Nynorsk.

ALDERSTRINN:

Ungdomsbok. Fra ca 13 år og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En god ”nummer to”- bok fra en ung forfatter som debuterte med en svært god ungdomsbok i fjor, ”Okkupert kjærleik”.
Årets bok handler om hvordan fortielser og manglende kommunikasjon om de viktige tingene i livet kan ødelegge et ungt menneske. Resultatet i denne boka blir spiseforstyrrelser.


BOK:
Widstrand, Staffan:
I Arktis
Fotografier av forfatteren
Oversatt av Kåre Vigestad
Damm 2001. 30 s.
Serie: Oppdageren
ISBN 82-517-8442-5. Kr. 149,-

INNHOLD:

I denne boka får vi høre om livet i Arktis. Men først presenterer forfatteren seg selv.
Vi får høre om plante- og dyreliv, kulde, mørke og midnattsol.
Så tar forfatteren oss med på besøk til ulike deler av Arktis:
På Baffin Island i Canada besøker vi familien Mucktar som har flytta ut fra landsbyen til villmarka der forfedrene alltid har bodd.
På Grønland besøker vi Regina Sadarona som bor i et moderne samfunn nordvest på øya. Regina synes livet i villmarka er flott, men broren hennes er mest interessert i dataspill og hard rock. Dette viser den endringen det grønlandske samfunnet har gjennomgått den senere tid.
På Finnmarksvidda treffer vi en ung reingjeter i Kautokeino. Det er et tøft liv å ligge i ukevis ute på vidda og passe reinen, men snøscooter og popmusikk hjelper.
På tundraen treffer vi Aljosja Argejev som er ni år og tilhører nentser-folket. Nentser-folket bor i skogen med reinen om vinteren og på tundraen om sommeren. De bor i telt året rundt. Sleden er familiens stolthet sjøl om Aljosjas far også har kjøpt snøscooter. To kvelder i uka drar familien in til landsbyen for å handle, hilse på besteforeldrene og se såpeopera på tv!

SPRÅK OG LAYOUT:

Boka er rikt illustrert med fotografier av forfatteren.
Layouten er fin og ryddig. Bokstavene er ganske store og linjeavstanden god.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Passer fra 9-års alderen.

ANDRE OPPLYSNINGER:

I serien inngår foruten denne boka:


BOK:
Øverst på jordkloden
- barn og unge på Svalbard
Orkana forl. / Svalbard samfunnsdrift, 2000. 139 s.
ISBN 82-91233-63-2. Kr. 220,-

INNHOLD:

Barn og unge i alderen 2-16 år har i løpet av noen måneder tegnet og fortalt, beskrevet og diktet om hvordan de opplever det å bo på Svalbard.
Forfatteren Klaus Hagerup har hjulpet til med å plukke ut bidragene som skulle tas med i boken.
Boken er delt inn i kapitler som Hverdagsliv, Natur og dyreliv, Å være ungdom på Svalbard, Fritid og friluftsliv, Mørketiden og Kull og gruvedrift.

SPRÅK OG LAYOUT:

Til dels muntlig språk. Mange fargerike barnetegninger.

ALDERSTRINN:

Passer for barn i alle aldre.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Her får vi mange opplysninger om Svalbard-samfunnet, om alt fra isbjørner til snøscooterkjøring. Boken forteller også om hvordan det kan føles å flytte fra vennene sine og langt opp i is-ødet, uten McDonalds-barer og motebutikker, men også til et trygt sted uten mobbing.