BokgløttUtgitt av Skoleetaten i Porsgrunn og Porsgrunn bibliotek |
Dette er en faktabok for barn og unge der vi følger menneskenes historie og utvikling gjennom millioner av år.
Forfatteren er tidligere professor i biologi ved Universitetet i Oslo, så den faglige siden ved boken skulle være godt ivaretatt.
Forfatteren tar utgangspunkt i "Det moderne mennesket", det vil si den mennesketypen vi har i dag og har hatt de siste 10.000 år her i Norge. Han begynner altså sin vandring i det nåtidige og beveger seg bakover i historien. I dette kapittelet forklarer han oss også om DNA-analyser, utgravninger og ulike funn i form av skjeletter, redskaper, hulemalerier m.m.
Med neste kapittel, "Neandertalerne", beveger vi oss litt lenger tilbake i tid og blir fortalt om den nye kunnskapen vi fikk om menneskenes historie da det ble funnet et skjelett i Neandertal i Tyskland som viste seg å være ca 150-250.000 år gammelt.
Neste kapittel tar for seg "Før-neandertalerne", ca 630.000 år gamle, også de oppdaget ved en utgravning.
Slik beveger forfatteren seg bakover i historien, forteller om utgravninger og forskning, og tar til slutt for seg menneskenes slektskap med apene.
Siste kapittel tar for seg teorier omkring årsakene til at artene forandrer seg, bl.a. mutasjoner og teoriene bak Darwins utviklingslære.
Stoffet er språklig tilrettelagt slik at det er greit å lese for ungdom.
Layouten er imidlertid noe kjedelig, alle bilder er i sort/hvitt og skriften er tett og liten. Dette kan kanskje føre til at unge ikke blir så fristet til å lese boken.
Forfatteren sier i forordet at boken passer fra ca 12 år og oppover, og underveis i prosessen ble kapitlene prøvd ut på en 5. klasse.
Det er mye interessant å lære i denne boken, også for en voksen leser.
Noen av sidehenvisningene viser til feil side, og dette burde vært unngått ved korrekturlesing.
Et noe kjedelig helhetsinntrykk gjør kanskje at boken ikke vil bli lest av så mange, og det er synd. Her burde det vært spandert mer på det layoutmessige.