Bokgløtt
2001, NR. 2 - BARN

Utgitt av Skoleetaten i Porsgrunn og Porsgrunn bibliotek

BOK:
Allaby, Michael:
Været og naturkreftene
Oversatt av Stein Gabrielsen
Damm, 2001. 64 s.
ISBN 82-517-8173-6. Kr. 229,-

INNHOLD:

Det første kapittelet presenterer den rastløse planeten, Jorda, og forskjellige vær- fenomener.
De følgende kapitler tar for seg atmosfæren, værmaskinen og klimaet og årstider.
Så kommer kapitler om tåke, skyer, vind, storm, regn, lyn, forskjellige former for voldsomme værforhold, og noen om værvarsling og luftforurensing.
Til slutt er det samlet noe værdata, inkludert forskjellige målskalaer og værrekorder, og en register.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Typisk Doring Kindersley lay-out.
Vekslende svart tekst på hvitt/andre lyse farger, og hvitt tekst på svart bakgrunn.
Forskjellige typestørrelser.
Bokmål.
Mange flotte fargeillustrasjoner, mest fotografier.
Boken har folioformat.

ALDERSTRINN:

Fra ca 12 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Mye interessant og lærerikt, men boken bærer preg av å være amerikansk.
Derfor: ingen illustrasjoner eller eksempler fra Norge, ikke engang under kapittelet om snø!
Veldig mye interessant stoff samlet i en bok, men litt rotete presentert.


BOK:
Almond, David:
Gåten Skellig
Oversatt av Erik Krogstad
Damm, 2001. 171 s.
ISBN 82-517-8485-9. Kr. 178,-

INNHOLD:

Michael og foreldrene hans har flyttet til et gammelt hus, absolutt et restaureringsobjekt. Dessverre blir den nyfødte lillesøsteren hans syk. Hun ligger mye på sykehuset, eller Dr. Død går ut og inn i huset deres. Foreldrene er selvfølgelig bekymret over søsterens sykdom, og Michael er mye overlatt til seg sjøl.
Dagen etter at de har flyttet til Falconer Road oppdager Michael en skikkelse som kaller seg Skellig i mørket bak pappeskene i den falleferdige garasjen. Er han et menneske eller et dyr? Eller en engel? Er han virkelig? Han likner mest på en stor fugl.
Michael og venninnen Mina får Skellig på beina ved hjelp av Kinamat, nr.27 og 53, vitaminer og øl. Skellig har levd på rester etter den gamle mannen som bodde i huset før, og 27 og 53 var hans favoritter.
Mina og Michael flytter Skellig til det tomme huset etter Minas bestefar.
Mina undervises hjemme av mora si, og er full av forakt for vanlig skole, men Michael tenker på venner og moro på skolen. Minas mor får datteren til å dempe seg litt. Imidlertid lærer Michael mye interessant hos Mina og moren hennes, blant annet å male.
Mens Michaels mor våker over sin syke lille datter, "drømmer" hun at det er en tynn mann med gamle klær i rommet. Michaels søster blir bra, de to vennene tar et siste møte med Skellig, og han er på vei til et annet sted der det er behov for ham.
Men hvem var Skellig? Det er ennå en gåte!

SPRÅK OG LAYOUT:

Kapitler, avsnitt og god linjeavstand.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Passer fra ca 10 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Dette er en lettlest og spennende bok, litt mystisk, for vi vet ikke helt hva vi leser om, men handlingen driver oss framover.
At Skellig forblir en gåte er bare bra!


BOK:
Arvola, Ingeborg:
Blod, snørr og tårer
Cappelen, 2000. 192 s.
ISBN 82-02-20367-8.

INNHOLD:

Simon bor alene sammen med moren sin som er kunstmaler. Nå forstår Simon at en stefar er på vei til å flytte inn, og det liker han slett ikke!

Simon og bestekameraten hans, Jan, er skolens store bøller. Det finnes visst ingen grenser for hva de kan finne på å gjøre når de er sammen. De mobber sine medelever og sprer vold og terror rundt seg hvor de enn er.
Men psykiater-stefaren hans er vanskelig å få taket på. Han glir liksom unna når Simon benytter seg av sine vanlige metoder, og virker like grei og oppsatt på å bli venner med Simon. Ja, han virker faktisk lei seg over at ikke Simon kan like ham, i alle fall litt.
Og det aller verste er jo at Simon ikke helt kan la være å like stefaren sin, heller. Enda så nødig han vil.

En dag er Jan borte fra skolen, og huset står tomt. Og det er mørke flekker på gulvteppet som nesten kan likne på blod.
Ryktene begynner å gå om at Jan ligger på sykehus etter å ha blitt slått av faren sin. Og faren er i fengsel. Uten Jan klarer Simon ikke å fortsette som før på skolen. Han klarer ikke å være like slem som før, og han ender med å bli venn med erkefienden Thomas og nesten kjæreste med håpløse Runa. Og han svikter dermed Jan.
Bedre blir det ikke når Jan kommer tilbake til skolen. Jan er helt annerledes, og ikke noe rampete lenger. Simon klarer ikke å ta kontakt, og han og Jan unngår hverandre.
Og da blir det Simons stefar som må ordne opp.

SPRÅK OG LAYOUT:

Boken er delt inn i kapitler.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Passer fra ca 10 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En bok om noen ganske ufyselige gutter som tråkker langt over grensen når det gjelder hvordan de behandler sine omgivelser.
Hovedpersonen mangler totalt evnen til å leve seg inn i andre menneskers følelser, og selv når bestevennen Jan opplever dramatiske ting i sitt liv, klarer ikke Simon å prestere noe annet enn å vende ham ryggen fordi han ikke lenger er den samme.
Vi forstår at psykiater-stefaren nok har en plan, og en viss utvikling skjer også med Simon, men i hvor stor grad stefaren lykkes med å få folk av guttene, får vi ikke svar på.
Egentlig er dette en bok om omsorgssvikt, mishandling og mobbing.
Boken benytter seg av humor i framstillingen av guttene, men i alle fall for den voksne leseren blir latteren sittende litt igjen i halsen.


BOK:
Belsvik, Rune:
Verdas mest forelska par
Illustrert av Inger Lise Belsvik
Cappelen, 2001. 216 s.
ISBN: 82-02-21106-9

INNHOLD:

Bidger og Esmiluni bor i Bløygen, som er et lite sted ved sjøen med 13 innbyggere. De er veldig forelsket og har øyne kun for hverandre. De driver en Julepynt-butikk.
Bjørn Disel eier bensinstasjon og er ulykkelig forelsket i Esmiluni. Kameraten heter Bøttefanten og er glad i Fiskeguri.
Når det annonseres verdensmesterskap i pludring og romantikk, bestemmer kommunestyret å melde på Bidger og Esmiluni, som helt sikkert vil vinne og som en følge av det tiltrekke sårt trengt masseturisme til bygda. Bjørn Disel har meldt seg selv på, sammen med Esmiluni.
Litt motvillig blir Bidger og Esmiluni med, og må trene i innbyggernes påsyn. Etter noen uker kommer Pludrebussen som kjører rundt og henter deltakerne for å kjøre dem over fjellet til utlandet, hvor konkurransen skal finne sted. Bjørn Disel er med på mopeden sin. Han gjør alt han kan for å ødelegge for paret, men det slår tilbake på han selv, og til slutt må han søke hjelp fra paret.
Hele Bløygen følger med konkurransen på TV. Paret kommer med til finalen fordi de klarer å sitte lengst på stranden å se hverandre i øyner mens sjøen stige of faller, over flere dager. Ved finalen blir de slått ut av mer profesjonelle par, inkludert et hyggelig guttepar. Bidger og Esmiluni vender fornøyd hjem til Bløygen, lei av alt oppstyr og tilfreds med en hverdagstilværelse i lykkelig forelskelse. Bjørn Disel slår seg til ro med den ulykkelige forelskelsen sin.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Stor skrift. God linjeavstand.
Blå/hvitt illustrasjoner.
Lettlest nynorsk. Ganske mye direkte tale.

ALDERSTRINN:

Fra 6 år. Dette er en bok som nok også mange store og voksne vil bli sjarmert av.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En humoristisk og hyggelig bok, men som kanskje tar litt for lang tid før den begynne å bli litt spennende!


BOK:
Brenna, Gry:
Spenn!
Gyldendal Tiden, 2001. 157 s.
ISBN 82-05-27946-2. Kr. 199,-
Serie: 10:12

INNHOLD:

Vanda og Ajan på 11 og 12 år elsker å gå på oppdagelsesferd i naboenes loftsboder i gården der de bor. En dag kommer det en annen opp på loftet mens de er der og romsterer med noe i en kiste. Etter at personen er gått, går Vanda og Ajan bort for å se om det er kommet noe nytt i kisten. Og det har det! En hel haug med tusenkronesedler pakket inn i en søppelpose.
De tør ikke gå til politiet med pengene, for de har jo egentlig ikke lov til å være på loftet. De bestemmer seg for å finne ut hvem som har lagt pengene der. Og det gjør de ved å male gulvet foran kisten med brun maling for siden å undersøke skoene til de som bor og ferdes i gården.
Metoden deres lykkes, og de finner ut hvem som er forbryteren, og hvem som er medskyldig. De tipser politiet, og hele saken rulles opp.

Underveis i arbeidet med dette mysteriet har Vanda og Ajan forsøkt å løse et annet mysterium, nemlig mysteriet om hvem som er faren til Vanda. Det eneste mamma har villet fortelle henne, er at han heter Christian med Ch og har en sønn med samme navn. Men dette mysteriet lykkes de ikke med, så her må flere undersøkelser til…

SPRÅK OG LAYOUT:

Ingen illustrasjoner.
Boken er delt i kapitler.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Passer fra ca 10 år, og lenger opp i alder enn det serietittelen 10:12 legger opp til.

ANDRE OPPLYSNINGER: En grei spenningsbok, men allikevel ikke av de som utmerker seg. Lettlest og grei.


BOK:
Connolly, Sean:
Leonardo da Vinci
Oversatt av Øystein Rosse
Damm, 2001. 32 s.
Serie: Faktaløve
ISBN 82-517-8344-5

INNHOLD:

Denne faktaløve-boka handler om Leonardo da Vinci, og en bok om ham har vi venta lenge på!
Boka gir oss en meget enkel innføring i hans oppvekst og voksne liv. Vi finner fakta om Leonardos liv på den ene sida i oppslaget, og gjengivelse av og opplysninger om noen av hans kunstverk på andre sida.
Det er tidstabell over hans liv bakerst, likeledes ordliste og register.
Orda vi finner i ordlista er utheva i teksten.

SPRÅK OG LAYOUT:

Boka har lite tekst, store typer og god linjeavstand.
Gjengivelsene av kunstverkene er fine, men illustrasjonene ellers er heller platte.

ALDERSTRINN:

Passer fra 7 til 12 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Trass i at vi hadde ønska oss ei litt mer omfattende bok, er dette er lettlest og grei faktabok for de yngste.


BOK:
Doyle, Roddy:
Kniserne
Illustrert av Brian Ajhar
Oversatt av Bjørn Alex Herrman
Gyldendal Tiden, 2001. 112 s.
ISBN 82-05-27919-5. Kr. 199,-

INNHOLD:

Dette er historien om de små kniserne som straffer urettferdige foreldre ved å styre dem slik at de tråkker i en hundebæsj.
Kniserne ser ut som små babyer med pels. Deres oppgave er å passe på at de voksne er rettferdige mot barna. Sender de et barn i seng uten kveldsmat eller gjør andre grusomme ting, blir de utsatt for kniser-kuren.
Bokens handling utspiller seg i løpet av noen få sekunder mens Herr Hepps fot er på vei mot hundebæsjen.

SPRÅK OG LAYOUT:

Svært korte kapitler og tekst satt med store typer.
Illustrasjonene er morsomme og utfyller teksten.

ALDERSTRINN:

Passer fra ca 5-6 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Boken er særpreget ved at forfatteren gjennom hele teksten blander seg inn i og kommenterer handlingen. En av bokens hovedpersoner er for eksempel ikke fornøyd med avslutningen, så forfatteren må lage en ny.
Roddy Doyle er en anerkjent og prisbelønt forfatter for voksne, og debuterer her som forfatter for barn. Han har signalisert at vi kan vente oss flere bøker om kniserne.
Man skal nok ha sansen for denne spesielle formen for humor for å like boken.


BOK:
Frohde, Liv:
Da Sara ble borte
Illustrert av Turi Frantze Lauenborg
Gyldendal Tiden, 2001. 54 s.
ISBN 82-05-27959-4
Serie: Bokormen

INNHOLD:

Katrine skal endelig være med Anders hjem fra skolen. Mamma har skrevet lapp til SFO. Anders og mamma har planen klar. Først skal de gjøre lekser og så skal de ut i monsterskogen, etterpå skal de kose seg med saft og boller bak ripsbuskene.
Men det blir det ikke noe av, for hunden til Anders, Sara, har forsvunnet. De to vennene leter overalt. De trur de ser Sara i baksetet på en bil, men det var bare en hund som likna. Når de går ut i skogen hører de noen svake pip fra brønnen på en nedlagt plass. Sara har falt ned i brønnen.
Anders holder en stokk ned i brønnen, den kan Sara bite seg fast i mens Katrine henter hjelp. Det er mamma som får hunden opp av brønnen.

SPRÅK OG LAYOUT:

Boka er illustrert med akvareller som understreker den rolige og koselige stemningen i fortellingen.
Kapitler og avsnitt, og store typer.
Bokmål, heller lettlest.

ALDERSTRINN:

Fra ca 6-8 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Boka handler om vennskap, og litt om hunder.
Dette er en fortsettelse av boka "Hemmeligheten" som kom i fjor.
Det er en koselig liten fortelling.


BOK:
Evans, David:
Spennende eksperimenter for de aller yngste
Oversatt av Stein Gabrielsen
Damm, 2000. 120 s.
ISBN 82-517-8674-6. Kr. 229,-

INNHOLD:

Denne eksperimentboka fra Damm er ei typisk Dorling Kindersley-bok. Her møter vi pene mennesker i et fargerikt fellesskap, og noen med handicap. Altså er settingen riktig.
Ikke desto mindre er dette ei fin bok. Her er det fullt av eksperimenter som kan utføres hjemme med enkle midler.
Boka starter med noen ord til foreldrene, hvordan utstyr kan skaffes og boka skal brukes. Så forklares eksperimentene, delt inn etter emner:
Vann og andre væsker, Luft og flyging, La det endre seg, Lyd og musikk, Farge og lys, Kroppen min, Levende ting, Årstider og vær, Holde i balanse, Bevegelse, Magneter og batterier, Bygge ting. Eksperimentene begynner med å henvende seg til foreldrene, så forklares det hele enkelt og greit.
Vitenskapelige prinsipper står i ei gul ramme.

SPRÅK OG LAYOUT:

Illustrasjonene er fine og layouten er ryddig.

ALDERSTRINN:

Fra ca 7 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Boka har innholdsfortegnelse, ordliste og register, samt ei liste over aktuelt utstyr.


BOK:
Furuset, Kjell:
Barnas bok om ville dyr og planter i byen
Damm, 2001. 48s.
Serie: Damms norske natur-hobbybøker
ISBN: 82-517-8816-1. Kr. 199,-

INNHOLD:

Byen har et rikt dyre- og planteliv. Vi finner dem bl. a. i parker, grønne lunger, lagerbygninger, kirkespir, piper, tak og på fuglebrettet. Duer, gråspurv, skjærer, ekorn, grevling, måker, mus og rotter er omtalt. Av planter er bl. a. hestehov, løvetann, hundekjeks og stemorsblomst nevnt. I tillegg omtales trær som lind, lønn, bøk og kastanje.
Boken har register.

SPRÅK OG LAYOUT:

Ryddig layout. Mellomstor skrift. Avsnitt. Fargefotografier. Grei å lese.

ALDERSTRINN:

Passer fra 10 år, kan brukes til yngre ved formidling.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Lærerik og interessant bok, med mye informasjon og gode tips.
Flott med en natur-bok som har byens liv som tema. Svært mange barn vokser opp i byer, men de fleste natur-bøker for barn gir inntrykk av at man må ut i skogen eller på landet for å finne dyreliv.


BOK:
Hatt, Christine:
Klær i middelalderen
Illustrert av Danuta Mayer
Oversatt av Richard Borge
Esstess, 2001. 46 s.
ISBN 82-91101-39-6. Kr. 190,-
Serie: Klær og moter

INNHOLD:

Denne boken forteller oss hvordan folk gikk kledd i middelalderen, fra år 500 til 1500. Verdensdelene Europa, Asia, Afrika og Sør-Amerika er representert med klær, sko, hodeplagg og smykker, både til menn og kvinner. Her finnes staselige kongelige garderober sammen med klær til den vanlige kvinne og mann.
Vi finner også to sider om de viktigste materialene, f. eks. ull, lin og silke, som ble brukt til framstilling av plaggene.
Boken er oppdelt slik at hver vestre-side tar for seg klær fra ett bestemt sted i en bestemt tidsepoke, illustrert med nærbilder av detaljer. På høyresiden ser vi de hele draktene.
Sist i boken finner vi en oversikt over smykker, fottøy og hodeplagg som ble brukt rundt omkring i verden i dette tidsrommet.

SPRÅK OG LAYOUT:

Kort og instruktiv tekst og mange fine fargeillustrasjoner.

ALDERSTRINN:

Fra ca 10 år og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En fin bok som er godt egnet til skolebruk.


BOK:
Hellstenius, Axel:
Titanics ti liv
Illustrert av Annie Goetzinger
Damm, 2001. 89 s.
Serie: Leseløve
ISBN: 82-517-8342-9

INNHOLD:

Tvillingene Liv og Erling (10), Lille Bi (6 mnd.) og foreldrene har endelig funnet drømmehuset. Et stort hus på et lite sted, som de skal pusse opp.
Liv får straks følelsen av at det spøker i huset. På loftet finner hun et gammelt fotoalbum med et spesielt bilde: ”Karin klapper T. og Maja vugger Lille-Carl 1912”.
De oppdager at Lille Bi har kloremerker på kinnet. Plutselig står det en stor katt, med tre hvite striper på ryggen, i stua. Den er skremmende interessert i Lille Bi. Da katten en natt er inne i senga til Lille Bi, farer Liv opp og slår katten. Katten svarer med å klore Liv på kinnet.
Liv finner Majas dagbok (1910-1912) på loftet. Maja var barnepike til familien som bodde i huset. Etter dagboken å dømme må katten på bildet og katten i huset være den samme.
Liv forstår endelig hva som har skjedd og hva som må gjøres.

SPRÅK OG LAYOUT:

Dette er en Leseløve-bok med store typer. Boken er delt inn i kapitler.
Fargeillustrasjoner.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Passer best i alderen 9-12 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En spennende bok, med godt driv i handlingen.


BOK:
Hølleland, Øistein:
Når elefanter gråter
Illustrert av Per Dybvig
Damm, 2001. 27 s.
ISBN 82-517-8474-3.
Serie: Min første leseløve

INNHOLD:

To apekattunger sitter og kjeder seg på savannen i Afrika. De begynner å krangle om hvordan de skal dele tre fugleegg på to. Hva er rettferdig? Skal apen som fant eggene ha ett egg mer enn den andre, eller er det han som fant på at de skulle lete etter egg som skal få to? Da kommer den gamle, vise elefanten Georg, og han er ikke lik seg selv. Han gråter. Han gråter for den store urettferdigheten, at noen barn dør før de har fått leve. Georgs eneste datter er død.

SPRÅK OG LAYOUT:

Teksten er satt med blokkbokstaver og er et tilbud til barn som nettopp har lært å lese.
Enkle ord og korte setninger.
Flotte illustrasjoner!

ALDERSTRINN:

Passer for ferske lesere, 7-8 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Emne: rettferdighet.


BOK:
Hølleland, Øistein:
Større enn seier
Omnipax, 2001. 152 s.
ISBN 82-530-2308-1

INNHOLD:

David er 13 år og 3 mnd og har vært kjæreste med Sigri i over et år, etter en korpstur til Zimbabwe. Ellers er David helt fotballfrelst.
Denne sommerferien står ulykkene i kø. VIF fotball, med David som keeper, blir slått ut i 32-delsfinalen i Norway Cup. David er en dårlig taper og tar det svært tungt. Sigri reiser til Kreta med familien etter å ha bedt om pause i forholdet, og alle andre skal også på ferie. Vaskemaskinen røyk rett før ferien og seinere går oppvaskmaskinen i stykker. Dermed er moras feriepenger oppbrukt.
Heldigvis forstår Davids far ham og inviterer på tur til London. Høydepunktet er fotballkamp på Highbury, hvor de ser Arsenal, som har vært favorittlaget i generasjoner. De får også med seg noen severdigheter, og David er overrasket over hvor mye faren vet og hvor reflektert og kjekk han er. Men han er på vakt, for faren er tørrlagt alkoholiker og må ikke utsettes for fristelser.
David har trodd at det var alkoholen som gjorde slutt på foreldrenes ekteskap, men nå forteller faren at han følte seg sett ned på og var utro da han fant ei som trengte ham. David forstår bedre hvorfor mora er så sint på faren.
I løpet av de fire dagene far og sønn er sammen snakker de om mye som David syns er vanskelig – om forelskelse, sjalusi og mange slags kjærlighet, om å tape og vinne på ulike plan, om urett og rettferdighet. Når de kommer hjem, er det fremdeles isfront mellom foreldrene. David ønsker nok at de kunne bli sammen igjen, men forstår at for mye er ødelagt mellom dem. Men Sigri vil likevel være sammen med ham.

SPRÅK OG LAYOUT:

Boka har normalt store typer og luftig layout, mange kapitler og avsnitt.
Ingen illustrasjoner.
Språket er et radikalt bokmål (Oslo øst) med en del muntlige former. For eksempel brukes hu spelle og spellera gjennomført. For noen virker det kanskje litt uvant og forstyrrende. Litt banning og annen røff språkbruk forekommer. Ellers er boka lettlest med mye dialog.

ALDERSTRINN:

Alder: 12-15.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Emne: Fotball. Fedre. Kjærlighet.
Dette er en frittstående fortsettelse av KZK (1997).
Det er ei fin lita bok som kan sette i gang tanker og diskusjoner om hva som egentlig er viktig i livet. Fin skildring av forholdet mellom far og sønn. Boka har en realistisk, litt pessimistisk grunntone.


BOK:
Ingvaldsen, Bjørn:
Jeg er in love: Espen Herberts opptegnelser II
Gyldendal, 2001. 111 s.
Serie: 10:12
ISBN: 82-05-27948-9. Kr. 198.00

INNHOLD:

Espen Herbert Knutsen, 12 år, kjent fra Jeg er berømt!, er tilbake med nye opptegnelser om livets viderverdigheter. De går fra første dag etter sommerferien og et-par uker framover.
Espen får ny klasseforstander, ei dame med ei datter som heter Therese, og hun er det nydeligste Espen har sett. Han blir helt oppsatt på å få henne til å bli oppmerksom på sin eksistens. For å bli med på samme kurs som Therese gjømmer han seg i gymsalen, bare for å ende opp blant nakne, voksne damer i dusjen. Therese spiller piano, og for å imponere finner Espen på å sette en kassettspiller inn i trekkspillet og opptre som gatemusikant. Det går bra helt til det kommer både fiolinmusikk og sang ut av trekkspillet.
Slik fortsetter det med det ene påfunnet villere enn det andre. Det aller siste er å lage et lysskilt med ”Therese I love you” på. Det vil han sette opp foran huset til Therese, men først prøver han det ut med strøm, vann og aggregat en sein kveld i et arbeidshull i veien utenfor sitt eget hjem. Det ender med at han mørklegger hele byen og lager en gedigen vannlekkasje. Så får han husarrest fram til jul og forbud på livstid mot å bruke diverse verktøy og alt som har med strøm å gjøre. Men det oppveies visst av at Therese syns han er ganske kul og tøff og i hvert fall modig.

SPRÅK OG LAYOUT:

Boka har gode typer og luftig layout. Den har et nytt kapittel for hver dag og også noen mindre avsnitt.
Ingen illustrasjoner.
Bokmål.
Boka er lett å lese, ikke minst på grunn av alle de vanvittige og morsomme påfunnene den beskriver.

ALDERSTRINN:

Alder: 10-14.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Sjanger: Humor.
Ei bok å ty til for den som vil lese noe morsomt, og heldigvis også ei guttebok.


BOK:
Kjelsen, Reidar:
Ribbidim
Illustrert av forfatteren
Gyldendal Tiden, 2001. 55 s.
Serie: Bokormen
ISBN 82-05-28000-2

INNHOLD:

Ribbidim er en dudu, et trivelig, merksnodig vesen med masse tenner i den ene enden og hår i den andre. Duduene lever i huden på sovende uhyrer, matakoene, som graver hodene ned i bakken og gulper i seg lava når de er sultne. Ribbidim og hans venner lever i huden på Matako Yako, som har sovnet på toppen av Nyankau-fjellet på planeten Kuhara, der det nå er istid.
Matakoene kan sove i hundrevis av år, og duduene har holdt til på Matako Yako i flere generasjoner, hele huden er utbygd, de har leiligheter overalt, i pattene er det yoghurtgruver og under matakohalen har de bygd gasskraftverk!
Ribbidim er en viktig dudu, ikke spesielt pen, men han har den evnen at han kan lese Matako Yakos drømmer. En gang i uka møtes alle duduene i matakoøret, og Ribbidim forteller om Yakos drømmer. Dette er ukas underholdning. Ribbbidim er veldig populær og har fått ei nydelig kone, Uta Pata. Arbeidsduduen Wahsa Cumbe er også forelska i Uta Pata og er veldig misunnelig på Ribbidim, derfor vil han prøve å ta han.
Nå våkner faktisk Matako Yako , det blir katastrofe for duduene, gasskraftverket går i lufta og Yako vil ikke ha parasittene (duduene) i huden. Yako begynner å fly, og Cumbe og Ribbidim som er inne i øret, våkner opp etter et langt mørke. Utenfor er det grønt og vakkert, de er i Chunga Zima, der Matako Yako vokste opp. Alle duduene er kjempebegeistret over det fine klimaet. Ribbidim og Cumbe feires som store helter, sjøl om det egentlig var Cumbe som tente på gasskraftverket for å hevne seg på Ribbidim. Nå svermer alle dudujentene for han, og Ribbidim elsker fremdeles Uta Pata.

SPRÅK OG LAYOUT:

Denne boka har kapitler og avsnitt, store typer og god linjeavstand.
Artige illustrasjoner av forfatteren.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Ca 8-10 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Historien er heller tynn, men det er en del artigheter underveis, som stoler av ørevoks og gasskraftverk under halen. Alle de rare navnene gjør det litt vanskelig for en stakkars leser, for hvem er hvem?
Men boka har i alle fall en lykkelig slutt!


BOK:
Kjær, Tine:
Lille Snø
Illustrert av Pjotr Sapegin
Cappelen, 2001. 34 s.
ISBN: 82-02-20431-3. Kr. 199,-

INNHOLD:

Lille Frost, Lille Is og Lille Snø erfødt i en snøhule, og når de tumler ut om våren er de veldig sultne. Mamma og Pappa isbjørn går i gang med både fiske- og selefangst, men Lille Snø ser non fargesprakende papir på bakken. Det viser seg å være en butikkreklame på appelsiner, grønn paprika og røde tomater.
Mamma forklarer at dette ikke er isbjørnmat, men Lille Snø vil ha slik mat og ikke noe annet. Mens brødrene vokser og blir store og kraftige, blir Lille Snø veldig tynn og slapp, for han vil ikke spise fisk eller selkjøtt.
Til slutt tar Pappa med seg to fete laks til byen for å bytte til seg appelsiner, tomater og paprikaer. Mennesker er redd for ham, så han må forsyne seg selv i butikkhyllene. Han legger fisken ved kassa som betaling. Vel hjemme gir han maten til Lille Snø som finner ut med en gang at slik mat ikke smaker noe godt i det hele tatt for isbjørner. Deretter begynner han å spise fisk og selekjøtt og legger på seg.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Stor lettlest skrift. Korte setninger. Bokmål. Bra plassering av tekst i forhold til bildene som er like viktige som teksten. Direkte tale i ”bobler” som en del av bildene. Illustrasjonene har nydelige farger som avspeiler den kalde arktiske naturen, men isbjørnene ligner kosedyr og har menneskelige ansiktsuttrykk.

ALDERSTRINN:

Fra 3 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Moralen: ”Alt som glitrer er ikke nødvendigvis gull”. Kanskje det er et forurensnings poeng her også?!


BOK:
Männikkö, Lise:
Stille Pernille
Illustrert av Bo Gaustad
Cappelen, 2001. 77 s.
ISBN 82-02-21140-9. Kr. 189,-

INNHOLD:

Hjemme prater Pernille som en foss, men på skolen er hun helt stille, hun tør nesten ikke åpne munnen. Aller helst vil hun prate om Bob, han som alle jentene i klassen er forelska i. Han med det fine brune håret, han som dunker henne i hodet med pennalet. Men før det visste han ikke at hun fantes en gang, hun var jo helt lydløs.
Mamma sier at Pernille må snakke like høyt som de andre jentene. Pernille prøver så godt hun kan å fly rundt og hyle og rope som de andre jentene.
Endelig får Pernille ei venninne på skolen, Marion. Marion er grei, men litt masete. Mamma synes at Marion bestemmer litt mye.
De bytter plasser på skolen, og da får Pernille sitte ved siden av Bob. Det kommer også en ny gutt i klassen, Kjell Roald., han er litt sær.
Livet i klassen går sin gang. Pernille og Marion er stadig venninner, men nå er det Pernille som bestemmer. Hun tør til og med fortelle om onkelen som har gitt ut en CD. Den spiller de i timen.
Bob klipper av seg det fine håret, og nå er de andre jentene i klassen forelska i Kjell Roald, men Pernille er fremdeles forelska i Bob, til tross for det korte håret.

SPRÅK OG LAYOUT:

Boka er illustrert med festlige tusj-tegninger som understreker stemningen i boka.
Den er delt inn i kapitler og avsnitt, og er satt med store skrift-typer.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Fra 6-10 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Boka handler om skolen, vennskap, og litt om forelskelse.
Koselig og festlig bok som kan anbefales!


BOK:
Nyhus, Svein:
Lille Lu og trollmannen Bulibar
Illustrert av forfatteren.
Gyldendal Tiden, 2001. 92 s.
Serie: Les for meg
ISBN 82-05-27901-2

INNHOLD:

Lille Lu er på veien til Byen Ba for å søke tjeneste som bærer for trollmannen Bulibar. Ideen har han fått av Jaspergutten som er bærer for en trollmann som bor langt borte i det åttende fjellet.
Etter å ha unngått flere farer på veien, kommer han til byen, finner tårnet til trollmannen og banker på. Han blir ansatt som bærer hos trollmannen og begynner å lære faget. Lille Lu stortrives, men dagene er lange og jobben anstrengende.
Hvert kapittel omhandler en episode, som f. eks. trollmannens forsøk på å fange månelyden. Trollmennene i distriktet pleier å komme sammen hos hverandre ved hver fullmåne. Når turen kommer til Bulibar er trollmannen opptatt lenge ved å finne en imponerende overraskelse å vise sine kolleger. Men det er Lille Lu som kommer med løsningen i siste øyeblikket.
Den strenge, men rettferdige trollmannen er glad for hjelpen han har fått av sin bærer, og viser Lille Lu en fin stjerne på himmelen som har vokst mye i det siste. Lill Lu forstår at også han er i ferd med å vokse som bærer og at han og trollmannen Bulibar kan få det fint sammen i fremtiden.

SPRÅK OG TYPOGRAFI: Mellomstor skrift. God linjeavstand. Passe lengde på kapitler.
Svart/hvitt illustrasjoner av forfatteren.
Lettlest bokmål .

ALDERSTRINN:

Fra 4 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Nyttig kart i begynnelse av boken. Et sjarmerende, ganske stillferdig eventyr som oppfyller de oppgitte hensiktene med ”Les for meg”- serien på en meget hyggelig måte.


BOK:
Prøis, Christin Grilstad:
Heksagon
Illustrert av Lill-Ann Prøis
Damm, 2001. 75 s.
ISBN 82-517-8473-5
Serie: Leseløve

INNHOLD:

Heksa Heksagon er ikke en slik heks hun selv ønsker å være. Hun får ikke til det hun vil når hun bruker trylleformularene fra trylleboka, det er alltid noe som går galt. Som når hun skal trylle bor alt som er rotete. Det eneste hun oppnår er at yndlingsbamsen Bamsus forsvinner!
Nei, da var det annerledes med Mormor heks. Hun leste i trylleboka, svingte tryllestaven og trylla akkurat det hun ville.

I den andre enden av skogen bor klovnen Boboz. Han er den beste, og eneste, vennen til Heksagon. Det han ønsker seg mest i verden er å bli Elvis, rockekongen.
Boboz vil at Helsagon skal trylle ham til Elvis, men Heksagon nøler. Hun er jo ikke vant til at det hun tryller blir så bra, akkurat.
Men denne gangen går det bra. Boboz blir Elvis og er strålende fornøyd. Kanskje hun skal prøve å trylle fram Bamsus?
Men det går ikke like bra, og kanskje det kommer av at Bamsus ikke er tryllet bort i det hele tatt. Det er Boboz som har lånt ham litt.
Og forresten ble det litt slitsomt å være Elvis hele tiden.

SPRÅK OG LAYOUT:

Enkelt språk i lettlest-bok. Men at boken tilhører en lettlest-serie, betyr ikke at den er fri for lange, litt kompliserte ord. Men det er store typer, korte linjer og mye luft på sidene, og det fungerer nok godt for utrente lesere.
Fargeillustrasjoner som gjerne dekker hele sider.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Passer for ferske lesere, men innholdet blir fort for barnslig for eldre lesere med lesevansker.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En Leseløve-bok som innehar alle seriens kjennemerker.
Historien er noe tynn, og føyer seg inn i rekken av bøker om snille hekser som ikke får til noe trylleri.


BOK:
Qvale, Annine:
Kastanjefolket
Illustrert av forfatteren
Gyldendal Tiden, 2001. 63 s.
Serie: Les for meg
ISBN: 82-05-27966-7

INNHOLD:

Kastanjefolket lever inne i stammen på kastanjetrærne. De lever av og med kastanjer i Kastanjelunden.
Kornelius er seks semestre og nektarbud. Han møter opp i laboratoriet hver morgen og tar med nektaren som humlene produserer. Nektaren leverer han ved hver ”husstand”, en flaske til hvert kastanjedyr. Nektaren er de nemlig avhengige av å drikke til frokost. Hele vinteren sover kastanjedyrene i dvale.
Årets høydepunkt er Minusfemgraderfesten. Humlene lager deilig kastanjesirup av nektarrester, mens kastanjedamene baker kaker. Mennene høster inn kastanjer i Kastanjefallet, hvor festen skal holdes.
Det hersker en uro blant folket, noen har stjålet bestemor Krølles kastanjetter og ingen vet hvem tyven er. Kastanjettene er gamle og sprukne, og er fra Kalicia. Bestemor Krølle drømmer seg tilbake til den gang hun spilte på og danset til kastanjettene.
Sisinius i verkstedet og Kornelius vil gjerne se bestemor Krølle danse på festen. Sisinius vil lage nye kastanjetter, men da må han bruke de gamle som modell. Kornelius ”låner” kastanjettene, men har dårlig samvittighet.
Det ender godt – bestemor Krølle blir glad og danser og spiller på de nye kastanjettene.

SPRÅK OG LAYOUT:

Mellomstor skrift. Kapitler.
Fargeillustrasjoner som står godt til teksten.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Passer som høytlesningsbok fra ca 4 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Forfatteren er debutant.
En koselig fortelling som egner seg godt til høytlesning.


BOK:
Rørvik, Bjørn F.:
Kafe Haletippen
Illustrert av Per Dybvig
Cappelen, 2001. 36 s.
ISBN 82-02-21046-1.

INNHOLD:

Reven har begynt å samle på halefjær som han setter inn i et album, men han har bare to stykker, høne og rar høne. Det synes ikke grisungen er noe å skryte av.
Reven må få tak i flere fjær, så han finner ei pølseklype han kan nappe halefjær ut med, men hvilken fugl vil la reven nappe ut en halefjær?
Så ser de to vennene at trekkfuglene hviler i den gamle eika. Reven tenker hele natta, og neste dag er planen klar, han og grisungen graver mark og samler insekter.
De skal starte kafé, Kafé Haletippen, der betalinga er en halefjær. Kafeen er en stor suksess, de serverer blant annet mark på rødmende ospeløv, spyflue med duppe og maur selvplukk. Reven får en fin samling halefjær. Men så kommer slukhalsen, han med de flotte grønne halefjærene. Da er det ikke mat igjen, så han sluker hele halefjærbuketten. Ikke betaler han for seg heller!
Da blir det slutt på halefjærsamlinga, albumet med fjær fra høne og rar høne får være i fred. Men reven og grisungen har funnet ei halefjær fra slukhalsen, og den leker de med!

SPRÅK OG LAYOUT:

Boka er illustrert med festlige tusjtegninger som understreker stemningen i boka.
Mange festlige navn på fuglene og rettene i kafeen. Spyflue med duppe høres jo godt ut!
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Fra 5-10 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En festlig bok!


BOK:
Starheimsæter, Hermann:
Den svarte audien
Teikningar: 6. klasse, Ljøsne skule, Lærdal
Selja, 2000. 111 s.
ISBN: 82-91722-12-9

INNHOLD:

Aslak bor sammen med mora si. Faren har han aldri møtt, men savnet av en far er veldig stort. Aslak noterer bilnumre, og når han får øye på en svart audi med Osloskilt, tror han det er faren som er kommet.
Den største trusselen er ”gutane på Øyra”. De brenner notisboka hans med bilnumre. Big er kameraten til Aslak mens bestekameraten, Per, er på ferie. Big, sammen med søstera Astrid er tøffe, og til god hjelp når ”gutane på Øyra” er ekle. En kveld Aslak er ute for å sjekke den svarte audien, kommer ”gutane på Øyra” og kler ham naken. Da de senere slår Aslak på kinnet, henter Astrid foreldrene sine. Foreldrene tar tak i ”gutane på Øyra” og rister dem, og advarer dem mot å plage andre igjen. Endelig får de ordna opp med plageåndene.
Aslak får fatt i telefonnummeret til faren sin, det er håp om at de kan treffes snart…

SPRÅK OG LAYOUT:

Mellomstor skrift. Kapitler.
Fargeillustrasjoner laget av 6. klassinger.
Nynorsk.

ALDERSTRINN:

Passer best i alderen 9-12 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Tema: mobbing, vennskap.
Egner seg til høytlesning og som utgangspunkt for samtale.


BOK:
Strid, Jakob Martin:
Reisen til jorden
Illustrert av forfatteren
Gjendiktet og oversatt av Erlend Loe
Schibsted, 2001. 33 s.
ISBN 82-516-1842-8. Kr. 198,-

INNHOLD:

I det fjerneste strøk, i det ytterste rom finnes en klode som likner på vår jord.
Der bor det underfundige potetfolket. De er runde og brune, har bare ett øye, og lever av lettmelk. De lurer veldig på om det er liv på andre planeter, og en dag overtaler de Flopp til å ta en tur ut i rommet.
Etter ensomme dager i rommet havner han i gresset ved et gjerde. Et pizzabud tror at romskipet er en frisbee, og sender det av gårde, rett inn i ei kake på en restaurant. Flopp havner som potet på et fat, og romskipet er salatskål. Det blir for mye for Flopp, han tar skipet og reiser hjem. På hjemveien treffer han julenissen også. Flopp er glad for å være hjemme igjen.
Til slutt forteller forfatteren oss at tingene ikke alltid er slik en tror.

SPRÅK OG LAYOUT:

Boka er illustrert med festlige tegninger i farger, der tekst og tegning utgjør en helhet.
Bokmål.
Boken går på rim.

ALDERSTRINN:

Fra 5-8 år ca.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Artig bok som alle bør ha!


BOK:
Svingen, Arne:
Tause skrik
Gyldendal Tiden, 2001. 181 s.
ISBN 82-05-27952-7. Kr. 199,-
Serie: 10:12

INNHOLD:

Bastians foreldre er begge arbeidsledige og familien har dårlig råd. Nå har de flytta til en veldig billig leilighet i en bydel der fire unger har forsvunnet på uforklarlig vis. To på vei til skole og trening, og to mens de lå og sov.
Folk flytter fra denne bydelen. Den siste gutten som forsvant mens han lå og sov bodde i leiligheten der Bastian og familien hans flytter inn.
Hele bydelen er preget av det som har skjedd, og den eneste som har suksess er teppehandleren Lars Vold, han utvider stadig.
Ungene i bydelen blir fulgt av Securitas-vakter til skolen, og de får bare være ute til bestemte tider under grundig vakthold, for bydelen vil ikke miste flere barn.
Bastian får få venner blant elevene på skolen, men god kontakt med vakten John.
Det går snart opp for Bastian at han er det neste offeret, hvordan kan han unngå det?
Bastian setter seg fore å løse mysteriet.

SPRÅK OG LAYOUT:

Boka er delt inn i kapitler og avsnitt, satt med mellomstore typer og god linjeavstand.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Seriens navn 10:12 indikerer målgruppa, men det er med denne som med de fleste bøkene i denne serien, de kan leses av eldre barn også. Ca 10-14 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Dette var en skikkelig grøsserbok, sjøl om hele opplegget virker lite troverdig.
Men er det egentlig så viktig? Spennende er det iallfall.


BOK:
Torkildsen, Tor:
Savnet i Alaska
Cappelen 2001. 226 s.
ISBN 82-02-21071-2
Serie: Lisa & Nils i farlige farvann

INNHOLD:

Dette er sjette bok om familien Ottesen som i flere år har vært på jordomseiling med seilbåten Sarina. Som belønning for deres innsats i forbindelse med kokainsmugling, spanderer FBI en tur på familien til USA. De velger en tur til Alaska. Faren må til Oslo på jobbintervju, men Lisa, Nils og mora drar. Først er de på laksefiske, og deretter drar de til jakt og fiskeleiren Stony River.
Peter, en erfaren bush pilot, skal fly dem inn til leiren. På flyturen får Lisa prøve å fly litt, kanskje kan han gi henne noen timer seinere. Hun har virkelig dreis på flyinga, og Nils er misunnelig.
Plutselig får Peter et illebefinnende, og Lisa må lande på en innsjø. Flyet blir skada, men alle kommer vel i fra det, bare Lisa har brukket beinet. De lager seg en bra leir, og søkinga etter dem settes i gang. Et jordskjelv, gjør at redningsaksjonen forsinkes, så familien må overleve en stund ute i villmarka før de blir funnet.
En stor grizzlybjørn besøker leiren, og de får hjelp av en gammel norsk gullgraver, Mad Joe!

SPRÅK OG LAYOUT:

Kapitler og avsnitt, store typer og god linjeavstand.
Bokmål. En del engelske uttrykk , kanskje naturlig i et slikt internasjonalt miljø?

ALDERSTRINN:

Fra ca 10 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Dette er god gammeldags, overflatisk spenning.
En del opplysninger om Alaska og villmarksliv underveis.
Ei morsom bok å lese, anbefales til ungdom i slukealderen som liker mysteriebøker!


BOK:
Widstrand, Staffan:
I Arktis
Fotografier av forfatteren
Oversatt av Kåre Vigestad
Damm 2001. 30 s.
Serie: Oppdageren
ISBN 82-517-8442-5. Kr. 149,-

INNHOLD:

I denne boka får vi høre om livet i Arktis. Men først presenterer forfatteren seg selv.
Vi får høre om plante- og dyreliv, kulde, mørke og midnattsol.
Så tar forfatteren oss med på besøk til ulike deler av Arktis:
På Baffin Island i Canada besøker vi familien Mucktar som har flytta ut fra landsbyen til villmarka der forfedrene alltid har bodd.
På Grønland besøker vi Regina Sadarona som bor i et moderne samfunn nordvest på øya. Regina synes livet i villmarka er flott, men broren hennes er mest interessert i dataspill og hard rock. Dette viser den endringen det grønlandske samfunnet har gjennomgått den senere tid.
På Finnmarksvidda treffer vi en ung reingjeter i Kautokeino. Det er et tøft liv å ligge i ukevis ute på vidda og passe reinen, men snøscooter og popmusikk hjelper.
På tundraen treffer vi Aljosja Argejev som er ni år og tilhører nentser-folket. Nentser-folket bor i skogen med reinen om vinteren og på tundraen om sommeren. De bor i telt året rundt. Sleden er familiens stolthet sjøl om Aljosjas far også har kjøpt snøscooter. To kvelder i uka drar familien in til landsbyen for å handle, hilse på besteforeldrene og se såpeopera på tv!

SPRÅK OG LAYOUT:

Boka er rikt illustrert med fotografier av forfatteren.
Layouten er fin og ryddig. Bokstavene er ganske store og linjeavstanden god.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Passer fra 9-års alderen.

ANDRE OPPLYSNINGER:

I serien inngår foruten denne boka:


BOK:
Øverst på jordkloden
- barn og unge på Svalbard
Orkana forl. / Svalbard samfunnsdrift, 2000. 139 s.
ISBN 82-91233-63-2. Kr. 220,-

INNHOLD:

Barn og unge i alderen 2-16 år har i løpet av noen måneder tegnet og fortalt, beskrevet og diktet om hvordan de opplever det å bo på Svalbard.
Forfatteren Klaus Hagerup har hjulpet til med å plukke ut bidragene som skulle tas med i boken.
Boken er delt inn i kapitler som Hverdagsliv, Natur og dyreliv, Å være ungdom på Svalbard, Fritid og friluftsliv, Mørketiden og Kull og gruvedrift.

SPRÅK OG LAYOUT:

Til dels muntlig språk. Mange fargerike barnetegninger.

ALDERSTRINN:

Passer for barn i alle aldre.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Her får vi mange opplysninger om Svalbard-samfunnet, om alt fra isbjørner til snøscooterkjøring. Boken forteller også om hvordan det kan føles å flytte fra vennene sine og langt opp i is-ødet, uten McDonalds-barer og motebutikker, men også til et trygt sted uten mobbing.