Bokgløtt
2000, NR. 1 - UNGDOM

Utgitt av Skoleetaten i Porsgrunn og Porsgrunn bibliotek

BOK:
Aschim, Anders:
Hemmeligheten i hulen
Illustrert av Marvin Halleraker
Verbum forlag, 1999. 80 s.
ISBN 82-543-0804-7. Kr. 149,-

INNHOLD:

Dødehavsrullene er en samling eldgamle bøker som ble funnet i huler i Juda ørken i årene 1947-56.
Da tre gjetere oppdaget de første bokrullene, hadde de ligget i hulen i nesten to tusen år.. De fleste av dem var gått i stykker. Over 800 gamle bøker var gjemt i elleve forskjellige huler.
Boken åpner med at forfatterens datter, Signe, viser interesse for sin fars forskning omkring Dødehavsrullene. Det blir til at hun og faren drar til Israel, og hun får oppleve severdighetene på nært hold. I Knesset får hun se Dødehavsrullene, og lærer hvordan fragmentene settes sammen som et puslespill.

Parallelt med denne fortellingen løper historien om simon, en ung jødisk gutt fra det første århundret. Han bor sammen med familien sin og er meget religiøs.
Da romerene hærtar stedet, blir en mengde bokruller gjemt i huler i fjellet og dekket til med stener.

SPRÅK OG LAYOUT:

Forholdsvis liten og tett skrift. Denne kunne med fordel vært luftigere.
Inndelt i kapitler.
Illustrasjonene er i svart/hvitt.

ALDERSTRINN:

Kan med fordel brukes på melomtrinnet og ungdomstrinnet i forbindelse med prosjektarbeid.


BOK:
Berggren, Arne:
Bobben
Illustrert av Linda Andersen
Damm 1999. 71 s.
Leseløve
ISBN 82-517-8780-7 Kr. 185,00

INNHOLD:

Bobben er ny i klassen og Bobben er en ordentlig tøffing, synes Tommen, Slangen, Tærsjen og de andre gutta.
Han er ikke redd for jentene eller noe som helst annet. Bobben er utrolig oppfinnsom og lager alt fra sexoskop en kan kikke gjennom veggen til jentedusjen med, til Forsvinningsmaskinen, som han bruker på rektor.
Det skjer mye på de månedene Bobben går i klassen, men en dag er han flyttet.
Tiden som klassens klovn og bølle blir kort, og vi aner at Bobbens kjepphøye ytre, kanskje skjuler en både ensom og usikker gutt...

SPRÅK OG LAYOUT:

Stor, god skrift.
Humoristiske fargeillustrasjoner.
Bokmål. Lett å lese.

ALDERSTRINN:

Passer innholdsmessig for barn fra 10 år og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Dette er ei Leseløve med røft språk og innhold, innimellom unødvendig røft.
For barn vil nok denne boken kunne framstå som bare morsom, og med en "vill og gæren" gutt i hovedrollen som steller istand ganske mye alvorlig trøbbel, og dette er en bok som sikkert vil apellere til gutter.
For den voksne leser har boken en sår undertone, fordi vi skjønner at Bobben er en gutt som aldri vil kunne bli helt som andre gutter og opprette likeverdige vennskap. "De flytter ofte, sånne som Bobben", heter det på slutten av boken.
På bakgrunn av dette vil boken få en ny dimensjon for leseren dersom denne siden kommer fram.
Kan brukes ved behandling av temaet "barn med tilpasningsvansker."


BOK:
Berggren, Arne:
Meningen med livet
Aschehoug 1999. 106 s.
ISBN 82-03-24251-0. Kr. 185,00

INNHOLD:

Dette er fjerde bok om Aldo Monrad.
Nå er Aldo blitt 16 år, og vil prøve å finne seg sjøl. Når familien skal på handletur til Sverige, vil han heller være hjemme aleine og filosofere. Han er kåt som aldri før, men draget på jentene er ikke det største.
Farens egglikør smaker godt, han prøver moras undertøy og roter i farens skap. Der finner han et kort fra Stavern. Det er sendt til faren fra Beate i 1970. Hvem er Beate?
Monrad leker detektiv, og ringer henne på hennes mobiltelefon, og sier det er fra sedelighetspolitiet.
Dette kommer foreldrene for øret, og de kommer tidligere hjem, for hva kan vel ikke en gæern guttunge finne på.
Aldo har dumma seg skikkelig ut, men onkel Affe trøster ham, og om noen år kan de kanskje le av hele greia.

SPRÅK OG LAYOUT:

Kapitler, få avsnitt, tettskrevet.
Bokmål.
Ingen illustrasjoner.

ALDERSTRINN:

Passer fra ca 13-l6 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Boka skal vel være morsom, og det er den også her og der, men kanskje litt for festlig, nesten krampaktig til tider.
Langt fra den beste av bøkene om Aldo.


BOK:
Block, Francesca Lia:
Weetzie Bat
Oversatt av Elisabeth Bjørnson
Gyldendal Tiden, 1999. 90 s.
ISBN 82-478-04444-1. Kr. 198.-
Serie: Ung+

INNHOLD:

Weetzie Bat bor i Los Angeles sammen med moren. Hun elsker det glorete, magiske L. A. der alt kan skje. Hun kler seg som en dukke, nærmest i kostymer. I Dirk treffer hun en som er like kul, med hanekam og rød Pontiac. De freser rundt på alle in-stedene og gjør alle in-tingene. Men Dirk er homofil, og begge ønsker seg en mann.
Weetzies far, Charlie Bat, bor i New York og skriver filmmanus. Faren gjennomskuer miljøet i L. A. – alt er illusjoner, imitasjoner, rent blendverk. Han orker ikke bo der. Moren er en parodi på et menneske, alltid med et glass i hånden og opptatt med å pynte på utseendet.
Dirk bor hos bestmor Fifi, en hvitpudret gammel dame. Når hun dør, arver Dirk og Weetzie huset hennes, en ekte Hollywood-bungalow full av nips. De flytter inn, og snart finner Dirk sin Duck, som også flytter inn. Nå venter Weetzie bare på den rette, hun vil ha My Secret Agent Lover Man. Han dukker selvfølgelig opp og er filmfotograf. My Secret… er en alvorligere og mer tenkende person, og mens Weetzie ønsker seg en superbaby, vil han ikke sette barn inn i en vond verden. Men Dirk og Duck tilbyr seg. Weetzie får ei jente, Cherokee, og ingen vet hvem av de tre som er faren. My Secret… stikker av en stund, men kommer tilbake. Da har han også laget et "heksebarn", Voodoobaby, som de finner på trappa.
Weetzie og familien opplever virkelig sorg når Charlie Bat dør av en overdose piller, og Duck opplever at en venn blir alvorlig syk. Weetzie vet at alle er redde, men tenker at de kan velge å koble seg til kjærlighetsnettet.

SPRÅK OG LAYOUT:

Boka er satt med ganske store typer og har korte kapitler.

Det som gjør boka krevende å lese er språket, som riktignok er bokmål, men med mange spesialkonstruerte amerikanske ord og uttrykk som ikke er oversatt og neppe lar seg oversette. I tillegg finner vi mange Hollywood- og filmuttrykk, navn på in-steder, og matretter fra hele verden. Ordenes og navnenes betydning og evt. dobbelt bunn er viktig og kan være vanskelig å forstå. Det finnes ei ordliste bak i boka, hvor spesielle fenomener og ord/uttrykk forklares, men ikke alt er med, og noe er vanskelig forklart.

ALDERSTRINN:

Fra ungdomstrinnet og oppover. Boka kan være noe krevende å lese.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Det kan være vanskelig å forstå hensikten med boka. Den kan leses som en beskrivelse av et veldig spesielt miljø, antakelig på slutten av 60-tallet. Det krever en moden ungdom for å forstå ironien og lese boka som en avsløring av dette miljøet, av illusjonene og juggelet, av "lykkelandet" hvor vanskelige og sørgelige ting ikke tåles. Livet skal være "som på film", vel og merke en lykkefilm.
Boka er spesiell både innholdsmessig og språklig. Den representerer en form for magisk realisme, der det skjer merkelige og uforklarlige ting midt i det virkelige livet.


BOK:
Blomquist, Lise:
Hvit heks
Omnipax, 1999. 217 s.
ISBN 82-530-2077-5. Kr. 228,-

INNHOLD:

Vi møter Ellinor som bor alene sammen med moren sin i Oslo. Faren hennes dro til USA da hun var ganske liten, og siden har de bare hatt sporadisk kontakt over telefon. Hun har ikke truffet ham siden han dro.
Ellinors mor kaller seg heks, en egenskap som har gått i arv i familien. Ellinor skal føre tradisjonen videre, og ni år gammel gjennomgår hun innvielsessabbaten sin.
Denne delen av Ellinors liv står i sterk kontrast til det livet Ellinor lever sammen med vennene sine Janne, Snurre og Rhavi, og de har lite kjennskap til den. Ellers deler hun alt med vennene sine. Men det skjer ting i Ellinors liv som gjør at hun må involvere dem i hemmelighetene i livet sitt. Hun føler en sterk motvilje mot morens livsform, hun vil ikke bli heks selv, og som en følge av dette opprøret kommer hun inn i store konflikter med moren.

Det hviler en hemmelighet rundt mange elementer i Ellinors liv. Hva skjedde egentlig da faren dro fra dem? –og hva er det med mormoren, -og med morens lillebror som døde i krybbedød?
Dette er ting Ellinor må finne ut av, og ikke minst: hun må finne ut hva hun vil med kjærligheten sin til Ravna, en jente som dyrker ondskapen, noe som står i sterk kontrast til det Ellinor oppfatter som sine verdier.

SPRÅK OG LAYOUT:

Tett og relativt liten skrift.
Boken er delt opp i kapitler.

ALDERSTRINN:

Passer fra ca 13 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Dette er en selvstendig fortsettelse av boka ”Blåveispiken” av samme forfatter, som kom i 1998. Forfatterens mening er å skrive fire bøker med hver av de fire vennene Janne, Ellinor, Snurre og Rhavi som hovedpersoner.
Denne boka er svært annerledes enn den første boka, og den er både spennende og meningsfull, men full av mange sprø innfall, og skildringer fra miljøer som nok er ukjente for mange. Men forfatteren har klart å skape en troverdig hovedperson, og da er mye gjort.
Boka vil nok helt sikkert fange opp mange leseglade tenåringer.


BOK:
Brekstad, Kolbjørn:
Det syngande sverdet
Samlaget, 1999. 171 s.
ISBN 82-521-5525-1. Kr.221,-

INNHOLD:

Rein er på myra sammen med faren sin, Lodin i Vika, og noen husarer. De skal drepe den bjørnen som har slått i hjel ei ku for dem. At trellgutten, som er gjeter, er dødelig skadet, bryr ingen seg stort om.
Rein på 14 år viser mannsmot når han lokker bamsen ut i myrsørpa slik at far hans får satt inn det avgjørende hogget. De drikker alle varmt bjørneblod for å få kraft. Når de kommer tilbake til gards blir det innbudt til fest. Fra i dag regnes Rein som voksen mann, og de feirer med bjørnekjøtt, flatbrød og mjød som trellene bærer fram for dem.

Det er uro blant bøndene i fjorden. Det ryktes at illgjerningsmenn kommer om natta og hogger hodet av folk og trell for så å forsvinne i store, svarte båter med det de får med seg av redskap, mat og annet.
For å verne seg bloter bøndene til vettene før de holder ting for å avgjøre hvordan de skal forholde seg til disse ukjente med fremmed språk.
Det blir enighet om å bygge en borg der alle samles med treller og annet fe, som de sier. Rundt om skal de holde vakt ved vardene de bygger.
Men en dag skjer likevel det som alle har frykta. Røverne kommer til Vik, og alle unntatt Rein og trollkvinna Atja drepes. Etter dette blir bøndene enige om å gå til kamp mot disse ville menn med rullende øyne og skummende kjefter. Rein får prøvd sverdet Songe mange ganger nå framover.

SPRÅK OG LAYOUT:

Boka er inndelt i passe lange kapitler med gode bokstavtyper. Levende og godt språk med en del direkte tale.
Ingen illustrasjoner.
Nynorsk.
Språkbruken og setningsbygningen er lagt tett opp til datidas språk: "Aldri har eg hørt noen seie anna enn at ... " Dette er med på å gjøre fortellingen mer levende og troverdig.

ALDERSTRINN:

Fra 12 år og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Dette er ei levende og godt fortalt historie som utspiller seg i fjordbygdene i Trøndelag i Folkevandringstida, ca 300 - 400 år e. Kr.
Vi får et godt innblikk i hvordan garden var organisert, hvordan folk var kledd, hva de spiste, fordelingen av arbeid, hva folk trodde på og var opptatt av.


BOK:
Bringsværd, Tor Åge:
Beowulf: han som ville bli husket.
Illustrert av Arne Samuelsen
Gyldendal Tiden 1999. 84 s.
ISBN 82-478-0368-2 Kr. 228,00
Serie: Mime

INNHOLD:

Mime er en serie bøker med myter, legender, eventyr og sagn fra hele verden.
Beowulf er et gammelt angelsaksisk heltekvad fra 700-tallet. Det forteller om halsbrekkende kamper mot troll og monstre. Vi vet ikke hvem som diktet det, men det har antagelig levd lenge på folkemunne før det endelig ble skrevet ned av en ukjent munk.
Engelsk litteraturhistorie har sin begynnelse med Beowulf, men det som gjør kvadet ekstra spennende for oss nordboere, er at det er i slekt med vår egen norrøne heltediktning - og at handlingen er lagt til det som i dag er Danmark og Sverige.

Beowulfs far var en stor kriger. Moren var kongsdatter. Han vokste opp hos sin morfar, gautenes konge. Han fikk en venn, Breca. Disse to konkurrerte om å være best i all slags idrett og våpenbruk. En gang svømte de om kapp, brynjekledd og med sverd i hånden. De ble overrasket av uvær og det tok en flere dager før Beowulf klarte å komme seg i land et sted på den andre siden av Østersjøen. Fortellingen om svømmeturen gjorde han kjent. Han var modig, ualminnelig sterk, utholdende, rolig og måteholden. Han drakk aldri et glass for mye, eglet seg aldri innpå andre og lyttet ivrig til historier om gamle helter.
Det kom bud fra kongen i Lejre på Sjælland om at den store, flotte gildehallen hans i mange år hadde vært plaget av et fryktelig monster. Grendel ble han kalt - han som knuser og knaser sine ofre. Beowulf ville hjelpe danskekongen.
Beowulf kaster seg inn i kampen med Grendel og river armen av monsteret, som rømmer hylende. Alle tror at nå er faren over og kongen holder et stort gjestebud i gildehallen. Men om natten kommer Grendels mor for å hevne sønnen. Hun tar kongens beste venn og eldste rådgiver før Beowulf får jaget henne. Beowulf får kongen med seg og de setter etter den uhyggelige trollkjerringa.
Etter mye spenning og store farer finner Beowulf både trollkjerringa og Grendel, og begge drepes. Beowulf blir belønnet av Kongen med gull og kostbarheter.
Sveafolket hadde begynt å true gautene. Både kongen og sønnen hans blir drept i kamp. Så blir Beowulf konge. Hans gode rykte holder fienden på avstand og i femti år var det fred i landet. Men så begynte det å vise seg en drage i landet. Et uhyre ......
Beowulf måtte i kamp igjen. Han dreper dragen, men ble selv såret og dør.

SPRÅK OG LAYOUT:

Illustrasjonene gir både overblikk og detaljer. Det er tekst og bilder sammen som gir oss fortellingen, nesten som i en film.
Bak i boka er det fyldige forklaringer og henvisninger.

ALDERSTRINN:

En fin bok for alle fra 10 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Forfatteren gjenforteller heltekvadet på en spennende og medrivende måte.

Arne Samuelsens fargeillustrasjoner følger teksten og åpner den slik at vi ser både tid og sted, langt utover det de enkelte bildene viser.


BOK:
Dahl, Tor Edvin:
Den nådeløse hevneren
Damm, 2000. 88s.
ISBN: 82-517-8779-3

INNHOLD:

Boka handler om gutten Teodor, som bor sammen med sin far og hans nye kjæreste, Randi.
Moren er død, og han kan absolutt ikke fordra denne Randi.
Plutselig dukker det opp et slags gjenferd på rommet han, ei lita jente som sier at han jo hater Randi, og det hadde vel vært best om både hun og faren døde.
Det skjer mye spennende, blant annet på loftet hos Randis far Marty, og han møter stadig igjen den lille jenta, som prøver å overtale ham til at Randi og faren burde tas av dage.
Ved hjelp av drømmer og noen brev han finner på loftet hjemme hos Marty, løser han gåten om hvem denne jenta er, og også forholdet mellom ham og faren og Randi.

SPRÅK OG LAYOUT:

Boka har stor skrift og god linjeavstand slik bøkene i Leseløve-serien har.

ALDERSTRINN:

For de som har lest en stund, fra ca 3. kl og oppover.
Dette er en av bøkene i Leseløve-serien som kan leses av de litt eldre, og boken kan gjerne anbefales til ikke så lesetrente ungdommer.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En spennende spøkelseshistorie, men også en fin bok om å takle det å få steforeldre, og å miste en av foreldrene sine.


BOK:
Deberitz, Jan:
Månens gudinne
Gyldendal Tiden, 1999. 266 s.
ISBN 82-478-0449-2. Kr. 198,00

INNHOLD:

Handlingen i boken foregår i det første århundret e. Kr.
Ungjenta Veleda er bokens hovedperson, og helt siden hun ble født har spådommen om at hun er magisk og seende fulgt henne. Når tiden er inne skal hun følge spåkvinnen Alruna for å lære.
Romerske soldater herjer i området der Veleda bor, og de krever en av høvdingens døtre som gissel for å sikre freden. Valget faller på Talgida, Veledas mor, og hun blir ført med de romerske soldatene.
Veleda blir lært opp av Alruna til å bruke sine magiske krefter til "det gode". Men rundt seg har hun fiender, bl.a. volven Ganna, som hadde håpet å være den som skulle overta etter Alruna.
Alruna har ikke lenger den styrken hun har hatt, og hun vet at Veleda er den eneste som kan ta hennes plass. Sammen møter de to alle farer og utfordringer Veleda må gjennom for å kunne bli en verdig arvtager etter den mektige spåkvinnen og seersken Alruna.
I del 2 av boken "Historien" har Alruna forlatt Veleda og hennes verden, og vi følger Veleda gjennom hennes kamp mot det onde, mot romere, mot uvitenhet. Hun blir fort en berømt seerske med helbredende evner som leder sitt folk gjennom krig og hat med visdom og mot.

SPRÅK OG LAYOUT:

Vakkert språk som bygger opp om det mytiske i handlingen. Bokmål.
Del 1: Legenden
Del 2: Historien
Underinndeling i kapitler.

ALDERSTRINN:

Passer fra ca 12 år

ANDRE OPPLYSNINGER:

Vakker og spennende fortelling.
Boken forteller om en kvinne som virkelig har eksistert, og det gjør historien ekstra spennende.


BOK:
Doksum, Sigmund:
Sabeltanntigeren
Illustrert av Tor Lindrupsen
Aschehoug 1999. 32 s.
ISBN 82-03-24283-9 Kr.168,00

INNHOLD:

Vi møter en mann som står inni en hule og maler et hulemaleri. Han maler det han er aller reddest for i verden. Han maler en sabeltanntiger.
Plutselig kommer sønnen hans løpende inn i hulen. Han har hørt raslende skritt bak seg i skogen, og han er redd. Faren trøster gutten og maler videre på tegningen sin. Og nå maler han ti spyd gjennom kroppen på sabeltanntigeren. På denne måten skaffer han seg beskyttelse på jakten senere på dagen. Plutselig blir de skremt av et brøl ved huleinngangen. Sabeltanntigeren har funnet huleåpningen, og faren har ingen spyd med seg inn i hulen. Men han har fakler, og med dem skremmer han sabeltanntigeren bort.
Han avslutter med å tegne en far og en sønn hånd i hånd foran sabeltanntigeren på huleveggen, med fakler mellom seg og tigeren. Så kan de gå hjem, styrket av kraften fra hulemaleriet.

Tiden går, landskapet forandres, og hulemaleriene ligger gjemt i jorden i flere tusen år. Så en dag faller en gutt ned i en hule under en tur med foreldrene. Og der får han se hulemaleriene. Og sammen står far og sønn og ser på hulemaleriet som forteller om en annen far og sønn, og det de opplevde for flere tusen år siden.

SPRÅK OG LAYOUT:

Språket har korte setninger og bærer i seg elementer fra eventyrgenren.

Teksten er satt på underlag som illuderer huleveggen det fortelles om i historien, og illustrasjonene utgjøres for en stor del av hulemaleriene. Slik glir tekst og bilde over i hverandre og skaper en helhet.
Dette er en typografisk sett svært vakker bok.

ALDERSTRINN:

Dette er det man kan kalle en all-aldersbok. Den kan brukes fra ca 6 år og opp til voksen alder.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Det er fascinerende hvordan forfatteren fletter fortid og nåtid sammen og oppnår en helhet ved at opplevelsene mellom far og sønn går igjen på tvers av tidsskillene.


BOK:
Einarson, Eldar:
Rotteøgleskogen
Gyldendal Tiden 1999. 193 s.
ISBN 82-478-0467-0 Kr. 198,00
Serie 10:12

INNHOLD:

Den 9 år gamle taterjenta Liv savner dad, faren sin, som er død.
Hver kveld hører hun stemmen hans.
Eventyret han pleide å fortelle da hun var liten, dukker opp. Når hun gnir måneamuletten sin, reiser hun på et blunk til en fredfull plass i Assaria, de reisendes land. Der er hun sammen med faren. - Liv skal være hos mormor mens mor er utenlands på kurs. Der får hun se igjen et kosedyr som minner henne om noe veldig ubehagelig. Den kvelden forsvinner idyllen i Assaria, og dad blir borte for henne. Liv må finne ham igjen og begir seg ut på en farefull ferd gjennom skogen, hvor heksedronningen Stheno regjerer sammen med krigeren Teka og banden hans, og som spordyr har de et kobbel frådende rotteøgler. Liv rømmer fra mormor til farfar Josef, som bor i en husbåt.
Kampen i Rotteøgleskogen tar helt av, men Liv får fornyet kreftene når Josef utnevner henne til ridder, slik hun var i farens eventyr. Han skjønner at dette er noe hun må igjennom. Liv finner faren - og mister ham igjen, og nå ser hun hva som skjer. Gjennom kampen med de onde kreftene i Rotteøgleskogen forstår Liv at det ikke var hennes skyld at faren døde. Hun var bare et barn som trasset igjennom at faren skulle ta motorsykkelen til mormors hytte for å hente det gjenglemte kosedyret. Faren blir truet og forfulgt av en motorsykkelgjeng, som vil ha taterpakket vekk. Liv møter dem i virkeligheten, de minner om krigerne i Assaria, og hun skjønner at det er de som er skyld i farens død. Hun konfronterer dem med det, og så klarer hun å gråte og akseptere at faren er død. Dermed kan hun forlate Assaria for godt.

Boka veksler mellom virkelighet og fantasi, og fantasiverdenen dominerer. Typografien viser hvilken verden Liv befinner seg i.

SPRÅK OG LAYOUT:

Språket flyter lett og har snert og poesi, men er ikke spesielt enkelt. Handlinger er også infløkt.

ALDERSTRINN:

Alder: 10-12 ifølge serien, men boka er utfordring også for noe eldre lesere så sant de ikke bryr seg om at hovedpersonen er ung.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Dette er en svært god og spennende bok som holder leseren fanget helt til slutt, en psykologisk triller som pløyer dypt til barnebok å være. Boka krever en god og årvåken leser, for her er mye man bør få med seg og forstå. Heldigvis er slutten lykkelig på et vis og til å akseptere.
Emner: Skyldfølelse – Diskriminering – Minoriteter: tatere – Fremmede kulturer: tatere


BOK:
Espeland, Velle:
Den store boka om spøkelser. Faktabok om spøkelse
Illustrert av Mikael Holmberg
Pax 1999. 128 s.
ISBN 82-525-3293-4 (Bokklubbens Barn) Kr. 228,00

INNHOLD:

Her finner vi alt vi trenger å vite om spøkelser. Hva er egentlig et spøkelse?
Vi får vite navn på ulike slags spøkelser og forskjellen på dem.
Her er spøkelseshistorier fra mange land og alle kanter av landet. Boka inneholder spøkelseshistorier og fakta om spøkelser. Vi møter både kjente og mindre kjente skapninger i tekst og bilde; spøkelser i litteraturen og kjendiser blant norske spøkelser.
Råd og ideer for den som vil jakte på spøkelser eller kanskje fortelle spøkelseshistorier selv finnes også her.
Boka har emneordliste og register over spøkelseshistoriene, sanger, noter og litteraturliste.

SPRÅK OG LAYOUT:

Teksten er i vanlig skrift og kursiv.
Bildene er fargerike og spennende.
Boka finnes både på nynorsk og bokmål.

ALDERSTRINN:

10-15 år

ANDRE OPPLYSNINGER:

Denne boka må alle ha, denne har vi venta på.
Grei faktabok om spøkelser, mange fortellinger fra Telemark.


BOK:
Ewo, Jon:
Sola er en feit gud
Omnipax, 1999. 264s.
ISBN 82-530-2061-9. Kr. 198,-

INNHOLD:

Jenta har slått opp med Adam med de sårene ordene ”Du er så barnslig”.
Derfor sitter Adam, 16 år, på toppen av en silobygning på Grunerløkka , tenker gjennom livet sitt, og gjør en avtale med sola som kan snakke. Dersom Adam møter opp på siloen hver morgen for å hilse på sola, skal han få det han ønsker mest, og hva det er, vet sola. Adam ønsker å bli voksen.
Da må han kutte ut sommerjobben han har, selv om han skylder penger til søsteren. Han må kvitte seg med alt slagg som gamle fotballbilder, dataspill og pornobilder. Alle de gamle vennene som bare snakker om jenter må han droppe.
Han går rundt og spør folk om hvordan de ble voksne, og til slutt setter han opp en liste ; Den nye Adams sommerprosjekt-liste over ting som må gjøres.
Det er bl.a å steke den perfekte biff, drite seg skikkelig ut og våge det han er mest redd for.
Adam får god hjelp av en mann Adam treffer på silotaket, og som leter etter det å bli ungdom igjen. Adam treffer Claudia, og etter flere uker hvor hun sier nei til hans invitasjoner, klarer Adam ved hjelp av langstilkede roser å få henne til å takke ja til invitasjonens hans.

SPRÅK OG LAYOUT:

Det er et kraftig språk, full av ungdomsslang.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Fra ca 14 år og opp mot viksen alder.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Adam oppdager at også voksne har sine problemer, som angst og redsel for å kunne snakke med hverandre.
Boka fortsetter i "Månen er en diger pudding"


BOK:
Gutt, guttere, guttest
Redigert av Jon Sveinbjørn Jonsson
Gyldendal Tiden, 1999. 113 s.
ISBN 82-478-0460-3

INNHOLD:

Gutt, guttere, guttest er en antologi med dikt og noveller. Tekstene er skrevet av norske forfattere, både menn og kvinner, og handler om det å være gutt.
En av novellene handler om Kjell, en ganske alminnelig 12-åring på skolen og hjemme, men den tøffeste av alle i drømme. En annen novelle handler om Julie og Alexander som sender mailer til hverandre.
Jo Tenfjord har skrevet et afrikansk eventyr om guttejenta Seventi som temmer ville hester og blir den anerkjente kone nummer to til den filosofiske prinsen Logedas.
Vi leser om tøffingen Urban i 6. klasse som har slitt ut 12 psykologer, og Lars Saabye Christense har skrevet en novelle om kunsten å skrive ønskelister, slik at en alltid får det en ønsker seg, - eller?

SPRÅK OG LAYOUT:

Illustrasjoner i sort/hvitt og fotografier.

ALDERSTRINN:

Ungdomstrinnet.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En fin og variert novellesamling om det å være gutt.


BOK:
Hansen, Knut Ingar:
Christian 4.
Gyldendal Tiden, 1999. 96 s.
ISBN 82-478-0349-6. Kr. 198,-
Serie: Biografien om ...

INNHOLD:

Boka forteller om kong Christian 4.'s liv og bragder – og udåder. Som femtenåring ble han konge over Danmark-Norge. Christian hadde stor tro på Norge. Han besøkte Norge 25 ganger og seilte helt til Finnmark. Han grunnla Christiania, Kongsberg og Kristiansand, bygde om Akershus slott og satte i gang gruvedrift i landet. Som hærfører var han ikke like vellykket.
Vi får også høre om kongens privatliv. Han ble bortplassert som seksåring og utdannet til konge. Som voksen skapte privatlivet bølger, han hadde barn med flere kvinner, og han var ikke like mye gift med alle. Kongen kunne drikke store mengder alkohol, og festene var gedigne og dyre.

SPRÅK OG LAYOUT:

Boka har en fin og luftig lay-out.
Kapitlene er inndelt i avsnitt med overskrifter.
Her er mange interessante illustrasjoner i svart-hvitt: portretter, gamle malerier og tegninger, noen er laget av kongen selv.
Boka har et greit bokmål og er lettlest.

ALDERSTRINN:

Fra 12 år, kan også leses av voksne.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Forfatteren klarer å gi et interessant tidsbilde.


BOK:
Hirsti, Marianne:
Glemselens nøkkel
Illustrert av Bjørn Brochmann
Gyldendal 1999. 353 s.
ISBN 82-478-0456-5 Kr. 248,00
Serie: 10:12

INNHOLD:

Stedet er en ekte middelalderborg i en liten idyllisk italiensk landsby.
Operaen "Tryllefløyten" skal settes opp på årets sommerfestival. Norsk-italienske Daniel har fått sommerjobb som en av guttestemmene i oppsetningen. Hit kommer også Corinne, datteren til operastjernen "Nattens Dronning".
Snart forstår de to at noe mystisk og skremmende foregår i borgen. De grusomme fantasifigurene "Ssorte Hviskerne" har vendt tilbake for å hevne seg og for å overta makten. De ønsker å styre fra "Ingentinglandet", der de kommer fra og slik få makt også over Jorda. De har en alliert blant de ansatte i operaen, nemlig "Menneskehviskeren". Disse forfølger, truer og skremmer Daniel og Corinne, og prøver ved hjelp av "Glemselens nøkkel" å låse døra til Ønskerommet. Gjennom "Solsikkesangerne" og gåtene deres får de to ungdommene hjelp til å overvinne frykten og de mørke kreftene som truer.

SPRÅK OG LAYOUT:

Boka er lett å lese. Først får vi en kort presentasjon av "De Ssorte Hviskerne" og "Solsikkesangerne".
Deretter følger 29 kapitler. Etter siste kapittel finnes et kort handlingsreferat fra Tryllefløyten.
Bokmål.
Ingen illustrasjoner.

ALDERSTRINN:

Alder: 10-12, men passer også for de litt større.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En god spenningsbok med litt grøss. Uavhengig fortsettelse av "Ssorte Hvisskere", der Daniel også er hovedperson. Boka tar for seg kampen mellom det gode og det onde, i og utenfor seg selv.
Handlingen veksler mellom åndeverdenen, der skurkene må avsløres og bekjempes, skildringen av arbeidet med operaforestillingen og selve historien i "Tryllefløyten". Slik som i denne fortellingen, seirer også i "Tryllefløyten" det gode.
Forelskelse er også et tema i denne boka.


BOK:
Hoel, Tore Elias:
Fire dagar i Nairobi
Samlaget, 1999. 94 s.
ISBN 92-521-5254-6. Kr . 148,-
Serie: Sirius U

INNHOLD:

Peter er 17 år, hvit, og bor i den hvite bydelen i Nairobi. Han tar sangundervisning og ønsker å bli en berømt sanger.
Han blir kjent med og forelsket i Amanda som også er hvit. De går på den samme, dyre skolen.
Peter blir bedt om å synge i skolekoret. Han synes det er litt under hans verdighet, han har jo ambisjoner om en solokarriere, men han blir med. Her blir han kjent med fargede Annie. Hun bor i Mathare-slummen, en bydel for de fattige i Nairobi. Annie har fått stipend slik at hun kan gå på den dyre skolen. I et forsøk på å gjøre inntrykk på Amanda, sier Peter til Annie så Amanda hører det: "Du kom deg vel heim etterpå? Heilt heim til Mathare-slummen?"
Peter får dårlig samvittighet, og når Annie uteblir fra korøvelsen dagen etter, drar han til Mathare-slummen for å oppsøke Annie.
Etter dette besøket forstår han bedre hvordan det er å tilhøre den fargede og fattige delen av befolkningen, og han sørger for å vise på skolen at han bryr seg om Annie og er hennes venn.

SPRÅK OG LAYOUT:

Boken er gitt ut i serien "Sirius U" som er en lettlest-serie for ungdom. Boken har store typer og luftig lay-out.
Den er delt inn i fire kapitler, et for hver av de fire dagene handlingen utspiller seg over.
Språket er enkelt nynorsk.

ALDERSTRINN:

Dette er en ungdomsbok og hovedpersonen er 17 år. Siden boken er så lettlest kan den leses av ungdom lenger ned i alder, men boken er ment som en ungdomsroman for litt eldre ungdom.
Passer bra for ungdomsskole / videregående nivå.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En bok som behandler de sosiale og økonomiske ulikhetene i et samfunn med en stor og fattig farget befolkning, og en liten og mer privilegert hvit befolkning.
Hovedpersonen Peter oppnår en innsikt i løpet av de fire dagene boken omhandler, men siden boken er såpass kort og enkel, lider både behandlingen av temaet og personskildringen under dette.


BOK:
Hølleland, Øistein:
Tid
Illustrert av Gunilla Sveen
Humanist forlag, 1999. 140 s.
ISBN 82-90425-27-9. Kr. 228,-

INNHOLD:

Forfatteren leverer her en bok om tiden, sett fra en humanetikers ståsted.
Klokken, kalenderen, astrologi, astronomi, historie, filosofi, kunst og vitenskap, ispedd dikt, historier fra historien, fotografier og illustrasjoner.
Boka "Tid" er en reise gjennom industritid, drømmetid, religionenes syn på tid, relativitet og filosofi.

SPRÅK OG LAYOUT:

Boken er inndelt i kapitler som: "Klokkens historie", "Fra kalenderens historie", "Om tid og religion", "Om tid og filosofi", osv.
Språket er til tider noe tungt og vanskelig.
Boka har et godt register.
Bra illustrasjoner.

ALDERSTRINN:

Passer fra ungdomstrinnet og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Forfatteren vier historiefaget spesiell oppmerksomhet, og peker på at vårt syn på historie er avhengig av den tiden vi vokste opp i, og av vår hukommelse.


BOK:
Kaldhol, Marit:
Har du peiling på fisk?
Gyldendal Tiden 1999. 119 s.
ISBN 82-478-0852-0

INNHOLD:

Boka handler om en ung gutt (15-16 år?) som bor sammen med moren sin. Faren har, i følge moren, omkommet i en bilulykke før hovedpersonen ble født. Dette klarer han ikke og godta, og er på evig leting etter sin far. Av moren får han ikke noen svar på hvem faren var, da hun bare er opptatt av strikketøy og TV.
Hovedpersonen er sammen med ei jente som heter Marcela, og de går til en dyrebutikk og kjøper en fisk. Mens han ennå har fisken i en pose med vann i munkelomma på genseren, låner han motorsykkelen til Marcelas bror. Det ender med at han kræsjer med en varebil, og omkommer momentant.
Hans fortelling stopper imidlertid ikke her, og vi får vite hva som skjer etter overgangen/døden. Der han nå er (himmelen?) får han møte både John Lennon og Ivar Asen. Han hører rykter om at faderen er på dette stedet, og tror med en gang at det er hans far det er snakk om. Han dukker imidlertid aldri opp, og han slår seg etter hvert til ro med dette. Faderen er i musikken, har han funnet ut!

SPRÅK OG LAYOUT:

God linjeavstand.
Kapittelinndeling der hvert kapittel begynner på en bokstav, og man går gjennom hele alfabetet kronologisk.
Bokmål, men med innslag av nynorsk.

ALDERSTRINN:

For de eldste på ungdomstrinnet, og voksne.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Ei bok som krever at man tenker litt mens man leser (ikke pløye gjennom).
Handler om en ung gutt på søken etter sin far, eller kanskje etter en å se opp til/en å støtte seg til i det hele tatt?


BOK:
Knudsen, Sverre:
Kommer sjelden alene
Aschehoug, 1999. 117 s.
ISBN 82-03-24314-2

INNHOLD:

Ståle, 16 år, skal begynne på videregående til høsten.
Mor døde etter stengetid i den kaffebutikken hun endelig hadde klart å starte på Grünerløkka.
Far klarer ingenting, han har problemer med å utføre selvfølgelige ting som det å koke kaffe. Ståle må klare seg selv.
Etter begravelsen er det som om det monsteret han har inni seg etter morens død, overtar styringen.. Han begynner å drikke, både for å klare livet sitt, men også for å hevne seg på ett eller annet, han vet ikke helt hva. Han er sint på alt og alle, men har ingen å dele tankene sine med.
Ståle skal drive butikken, og orker ikke lenger å gå på skolen. Og hver dag støter han på minnene etter moren.
Ståle gjør det slutt med kjæresten, Anne, som mener at det har da vært slutt lenge, og holder seg til Sylvia.
Det går etterhvert opp for Ståle at han er helt alene, alle de andre kameratene har fortsatt på skolen. Han er en foreldreløs kaffebutikkmann som drikker øl på do.
Ståle forstår etterhvert at han må gjøre noe, det må da være noen som er glade i ham? Han begynner sakte, men sikkert å finne en form på livet sitt.

SPRÅK OG LAYOUT:

Bokmål. Ingen illustrasjoner.

ALDERSTRINN:

Passer fra ca 14 år og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En svært god bok om temaene død og sorg.


BOK:
Kristensen, Kjell:
Nattuglemysteriet
Illustrert av Bjørn Brochmann
Gyldendal 1999. 226 s.
ISBN 82-478-0463-8 Kr. 198,00
Serie 10:12

INNHOLD:

Morten har sommerferie og turen han og mora skulle ta til Danmark har gått i vasken. Morten kjeder nesten vettet av seg, men en dag treffer han Mona. De finner ut at de i grunnen er i samme håpløst kjedelige situasjon og blir enige om å finne på noe – så de rømmer.
Huset til Mortens bestefar har ikke vært bebodd på tre år, og hit drar de; ut til Skipsvika.
Her ligger også en grunnstøtt russisk destroyer. Morten og Mona er nysgjerrige på vraket og bestemmer seg for å undersøke det nærmere. Snart skjønner de at det foregår noe mystisk på skipet. Deres utforskertrang og nysgjerrighet fører dem opp i mildt sagt farlige situasjoner…

SPRÅK OG LAYOUT:

Korte kapitler med god skrift.
Bokmål.
Lett å lese.

ALDERSTRINN:

Antydet 10-12 år, men passer også for de over 12.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Ei bok i 10:12-serien.
Ei god spenningsbok som er lett å lese.


BOK:
Laberg , Hans Petter :
Mannen på bakken
Cappelen, 1999. 135 s.
ISBN 82-02-18760-5

INNHOLD:

Fire tenåringsgutter slår ned og raner en mann. Vi kommer inn i historien når de løper fra den hjelpeløse og skamslåtte mannen. De krangler om byttet, en pose med penger. De fire har kjent hverandre siden barneskolen og kan alt om hverandre. Gradvis blir vi kjent med guttenes bakgrunn og deres forhold til hverandre.
Det virker ikke som de er særlig berørt av hva de har gjort. En har fått blod på støvlene og ergrer seg over det. Pengene har de ingen klar plan med, men de vil finne på noe moro. En av guttene har fått tips om pengene, og han mener han skal bestemme over dem. De går på byen og fortelleren treffer ei jente han forelsker seg i. Han trekker seg unna kameratene og det virker som om det kan gå bra med ham. Han innhentes av fortiden og situasjonen blir igjen umulig.

SPRÅK OG LAYOUT:

Muntlig stil, en del gjengivelser av fortellerenes tanker og observasjoner. Noen tilbakeblikk forekommer, men fortellingen er i hovedsak en kronologisk framstilling av hendelsesforløpet.
Godt språk, enkelt og direkte.

ALDERSTRINN:

Fra 13 år

ANDRE OPPLYSNINGER:

God bok om vold.


BOK:
Lie, Kåre A.:
Prinsen som våknet : Historien om Buddha
Illustrert av Else K.-H. Baugh
Solum, 1999. 159 s.
ISBN 82-560-1163-7

INNHOLD:

Boka forteller historien om Buddha.
Vi følger prins Siddharta, som han egentlig heter, fra barndom og ungdom til han dør, ca 80 år gammel.
Han vokser opp i stor rikdom og lever et beskyttet liv hos kong Shuddhodana og dronning Maya. Han gifter seg, og alt er som et eventyr, men etterhvert vil Siddharta ut og se verden utenfor slottet. Det knytter seg en spådom til Siddharta som går ut på at dersom han holder seg på slottet, vil han bli en mektig konge, men dersom han drar ut i verden og får se verdens elendighet, vil han bli en stor vismann.
Etter å ha stiftet bekjenskap med fattigdom, sykdom og død, bestemmer siddharta seg for å gi avkall på det beskyttede livet han lever, og finne frihet og ekte glede.
Etter leng tid med søken finner han veien til friheten. Han er blitt en Buddha, som betyr "en som har våknet".
Han får stadig flere tilhengere som vil leve etter de ti levereglene som Buddha setter opp, og i 45 år vandrer han rundt blant fattige og rike og gir råd om hvordan de skal leve.

SPRÅK OG LAYOUT:

Boka er delt inn i tre hoveddeler: Prinsen, Eneboeren og Buddha - den våkne. Hver del er igjen delt inn i kapitler. Under siste delen får vi presentert mange fortellinger som viser oss sider ved Buddhas lære.
Boka er rikt illustrert, både i farger og svart/hvitt.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Passer fra ca 10 år og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Boka er en faktabok som egner seg godt til bruk i KRL-faget. Historiene i boka baserer seg på tekster på sanskrit og pali.
Boka levendegjør personen og vismannen Buddha for oss på en spennende måte.
En faktabok som også vil kunne egne seg godt til høytlesning.


BOK:
Lindboe, Karin Kinge:
Gaupesommer
Aschehoug 1999. 156 s.
ISBN 82-03-24319-3. Kr. 198,-

INNHOLD:

Ved slutten av forrige bok, ”Solkvinnens flamme”, dør Blanka, bestemor til Syr.
Syr har blitt fostret opp av Slava og Gor, men hun er egentlig datter til Tamika, søster til Gor, og Jimbar, den pukkelryggede sønn til Blanka, som hun hadde avskydd siden han ble født.
For Blanka var en trollkvinne med medisinsk kunnskap og leder for flokken. Men nå er de alle døde, bortsett fra Slava og Gor. Syr ble født da Solkvinnen kom tilbake til leirstedet om våren. Hun har bestemors flammende hår og egenskaper som peker henne ut som den nye lederen for flokken etter Blanka. Men først vil Gor ta henne med seg opp i fjellene for å forsøke å finne ut hvem hennes bestefar var. Blanka hadde drept ham etter å ha vært sammen med ham kun en gang; da Jimbar ble unnfanget.
Den trofaste hunden Kamto blir med, men ikke Korir, som er kjæresten til Syr.
På veien opp fjellsiden får de følge av en ravn. Den leder dem til en ung mann som ligger nær døden på fjellsiden. Ryggen hans er oppkloret av en gaupe og huden er sprukket og brent av solen. Syr har med seg urter og behandler den unge mannen.. Den unge mann har mistet taleevnen, men de finner ut at han heter Vann og hadde forsøkte å redde en liten gaupeunge. Men den døende gaupemoren hadde angrepet ham.
Syr tar seg av den lille gaupeungen, og når Vann er sterk nok drar de sammen ned mot dalen for å møte flokken hans. På veien ned holder Syr på å drukne i en foss, men Vann redder henne.
Det viser seg at bestefaren til Vann også er bestefaren til Syr. Han het Malke og var på jakt opp i fjellene da han møtte Blanka. Syr blir godt kjent med Buma, moren til Vann og halvsøster til faren hennes, den drepte Jimbar. Blant annet er det gullflekker i øynene som går igjen i slekten.
Syr blir nesten drept av stefaren til Vann, som heter Oman. Han ser på henne kun som ormeyngelen til Blanka. Men Syr dreper ham med kniv. Vann kommer for å redde både henne og hunden Kamto. Men i.o.m. hun og Vann er slekt sier de farvel til hverandre når Gor, Syr og Kamto må dra tilbake over fjellet tilbake til flokken og Korir.

SPRÅK OG LAYOUT:

Mellomstor skrift. Mange kapitler. Ganske korte avsnitt.
Korte setninger. Lettlest bokmål.

ALDERSTRINN:

Fra ca 10 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Fortsettelse av: ”Solkvinnens flamme” fra 1998.
Bra naturbeskrivelser og interessant om urtemedisin, men selve historien er kanskje litt treg og innviklet.
Den første boken var mer spennende.


BOK:
Melli, Aleksander:
Skyggebokseren
Cappelen, 1999. 147s.
ISBN 82-02-18802-4. Kr.199,-

INNHOLD:

Freddy, 17 år skal bo hos en kusine og hennes venner i Oslo denne sommeren, foreldrene skal til Frankrike.
Første dag treffer han Caroline som sier at hun bor der, men ingen av de andre i huset kjenner henne.
Noen dager senere treffer han henne igjen, de kysser, og så sier Caroline at hun egentlig er død. Hun viser fram det istykkerslåtte bakhodet.
Freddy har alltid hatt evnen til å se døde personer, så etter først å bli livredd, begynner han å undersøke saken. Det viser seg at Caroline,15 år, forsvant for 10 år siden. Hun vet ikke hvem som har drept henne, hun vet bare at det er noe som holder henne til huset. Caroline tar ham med inn i en kjellerbod, sier at bak muren som er skjult av et skap, - der er hun. Og der finner Freddy etter først å ha lirket ut noen mursteiner, et helt alminnelig inntørket lik.
Freddy vil hjelpe Caroline, og det tror han at han gjør ved å finne ut hvem som drepte henne. Han kontakter både detektiven og det kvinnelige mediet som jobbet med saken for 10 år siden og sammen klarer de å nøste opp hele saken.

SPRÅK OG LAYOUT:

Godt språk, god skrift.
Mange kapitler - mye luft mellom linjene.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Fra 12 år og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En godt skrevet grøsser som virker troverdig på tross av de overnaturlige elementene som preger historien.


BOK:
Mæland, Bente Bratlund:
Sviket
Samlaget, 1999. 66s.
ISBN 82-521-5504-0. Kr. 148,-
Serie: Sirius U

INNHOLD:

Tone og Randi har alltid vært sammen, de har handlet julegaver sammen, gått sammen i skolegården, og stukket bort til hverandre etter skolen.
Nå føler Tone at Randi heller vil være sammen med Torunn som er eldre. Torunn er annerledes; hun har en kjempetrang genser, svartmalt rundt øynene, og kan alt om sminke, moter og gutter. Randi forandrer seg etterhvert, hun sminker seg, snakker tilgjort, ler med en høy latter, og blir populær i klassen ved å fortelle om alt det Torunn mener og sier. Etterhvert er de to alltid sammen.
Når Tone er sammen med dem får de henne til å føle seg dum og barnslig, og helt håpløs - og ingen ting er morsomt lenger..
Mamma ser og skjønner, og hun prøver å fortelle at det er ikke bare utseendet som teller.
Tone føler seg sveket av Randi, men en dag sviker Tone moren ved å røpe mammas hemmelighet til Randi - som selvfølgelig straks forteller det videre til Torunn.

SPRÅK OG LAYOUT:

Lett og grei å lese.
Forholdsvis store bokstaver, mye luft mellom linjene.
Nynorsk.

ALDERSTRINN:

Hovedpersonene går i ungdomsskolen, og boken egner seg for 13 år og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En god bok om dette å miste venner, føle seg sveket, være utenfor, alene.
Fint at det er en tydelig mor som ser og forstår.


BOK:
Newth, Mette:
Under huden
Aschehoug, 1999. 223 s.
ISBN 82-03-24308-8. Kr. 198,-

INNHOLD:

Kaja finner bestemoren sin død i ørelappstolen. Hun har tatt sitt eget liv, og hun etterlater seg et brev der hun ber datteren og datterdatteren om ikke å ha skyldfølelse. Årsaken til handlingen ligger langt tilbake i tid, til noe i bestemorens liv som hun aldri har kunnet tilgi seg selv.
I brevet ber bestemoren Kaja om å lese dagbøkene hennes dersom hun ønsker å finne ut hva som brakte bestemoren til en slik handling.
Kaja tar for seg bøkene og leser seg gjennom bestemorens liv.
Bestemoren var misjonær i mange år, og det brakte henne bl.a. til Australia. Og i dagbøkene forteller bestemoren om hvordan de på misjonsstasjonen kidnappet urbefolkningens barn for å oppdra dem i den kristne tro. Dette har bestemoren i ettertid sett at var et stort overgrep som førte mye sorg over dem som ble rammet.
Kajas mor viser seg å selv være et slikt barn, som på grunn av sin lyse hudfarge ble adoptert av misjonærparet. Hennes betydelig mørkere tvillingbror ble sendt bort.
Kaja og moren bestemmer seg for å reise til Australia for å lete etter bestemorens misjonsskole og morens familie. De finner ikke selve familien hennes, men blir godt kjent og gode venner med en annen aboriginerfamilie. Gjennom dem får de innsikt i de kvalitetene som finnes i denne befolkningen, og om den lidelse og urettferdighet de lever under i det australske samfunnet fremdeles.

SPRÅK OG LAYOUT:

Bokmål.
Boken er delt inn i kapitler.
Ingen illustrasjoner.

ALDERSTRINN:

Dette er en ungdomsbok. Passer fra ca 13 år og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Boken tar for seg en fryktelig del av de hvites historie som undertrykkere. Boken retter også hard kritikk mot misjonærenes virksomhet.
Det Mette Newth skriver om i denne boken er en sann historie, selv om personer og handlinger i boken er diktet opp. Slik sett er dette en viktig bok.
Synsvinkelen er ungdommen Kajas, og historien skildres gjennom hennes tanker og følelser.


BOK:
Nygaard, Gunvor Andbo:
Det hendte ingenting : Noveller for unge.
Gyldendal Tiden, 1999. 131 s.
ISBN 82-478-0546-4. Kr. 198,-

INNHOLD:

Boka består av 15 korte, lettleste noveller. De er godt skrevet, og de fleste er både intense og spennende.
Handlingen spenner fra det første kyss, om å få kjæreste, spørrekonkurranser, om drømmer og mystikk, om redsel, død, om mobbing, om spiritisme og satanisme.
Novellen "Røde roser" som handler om et selvmordsforsøk, er ikke troverdig. Novellene "Skarabeen" og "Gravhaugen" har mystisk og historisk tilsnitt. "Tiger til husbruk" er en morsom historie om en katt. Men det er mange hverdagsskildringer som ungdom sikkert kan kjenne seg igjen i. Tittelen spiller på det mange ungdommer ofte føler og noen sier: Det hender jo ingen ting. Men i de vanlige hverdagene ligger ofte viktige og avgjørende hendelser gjemt. Hendelser som får betydning for den unge på veien mot å bli voksen.
Å bli voksen og selvstendig er ikke så enkelt. Mange av ungdommene i disse novellene blir med på noe de egentlig ikke ville. Følelsene, gruppepresset eller påvirkningen fra en eldre person blir for stor. Alvoret i det de blir innblandet i øker utover i boka, fra mobbing og spiritisme til satanisme.

SPRÅK OG LAYOUT:

Lettlest og godt språk.

ALDERSTRINN:

Fra 12 år og oppover...; men mest for yngste i aldersgruppen.


BOK:
Osland, Erna:
Salamanderryttaren
Samlaget, 1999. 119 s.
ISBN 82-521-5421-2 . Kr. 198,-

INNHOLD:

Boka handler om to søsken, Søren og den to år eldre søsteren hans, Erle, som han bare kaller for Bror Min.
Det er Søren som forteller historien.
Hver dag etter skoletid må han og søsteren gå for å handle, for så å gå hjem og lage middag sammen. Søren mistenker søsteren for å stjele i butikken, og etterhvert blir han helt sikker.
Foran ham på skolen sitter Idun, og helst vil han bare tenke på henne. Men han er jo bror, han må hjelpe søsteren sin.
Først prøver han å hjelpe ved å "stjele" tyvegodset tilbake. Men hun stjeler stadig mer. Så skubber han til potetkjelen så hun brenner seg på det varme vannet. Han hadde regnet med at hun ville slutte å stjele når den ene hånden var skadet. I stedet må han stjele for henne.
Han hjelper henne å bære varene dit hun skal levere dem. Det viser seg at søsteren stjeler og gir varene til en innvandrer fra Brasil, som selger tyvgodset og sender penger hjem til familien sin. Søsteren ser urettferdigheten i verden og vil gjøre noen med den.
Han forstår. Men er det rett å stjele fra de rike som stjeler fra de fattige? Hva er rettferdig og hva er sant?

SPRÅK OG LAYOUT:

God og leselig skrift.
Korte kapitler.
Nynorsk.

ALDERSTRINN:

Passer for mellomtrinnet og ungdomstrinnet.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En meget god og velskrevet bok om et vanskelig tema.
Forfatteren tør å gripe fatt i vedtatte sannheter om at det er galt å stjele og sette spørsmålstegn ved det.
Boken egner seg ypperlig som grunnlag for diskusjon i f.eks. KRL-faget.


BOK:
Renberg, Tore:
Hando. Kjendo. Søndag
Illustrert av Kim Hjorthøy
Gyldendal Tiden 1999. 22 bl.
ISBN 82-478-0406-9 Kr.198,00

INNHOLD:

Hando er lang og tynn og grønn med veldig korte armer. Han snakker sjelden, og når han først sier noe, begynner han å gråte. Derfor sier han minst mulig.
Kjendo er liten, rund og rød, og har veldig lange armer. Og når Kjendo åpner munnen, da begynner Kjendo å smile. Derfor snakker Kjendo mye.
Disse to som er så forskjellige, er gode venner, og hver søndag er de ute og går på stranden. Her bader de, sitter på hver sin sten og ser på havet, de spiller sjakk. Kjendo vinner hver gang. De slapper av og tar seg et bad.
De opplever noe fryktelig og farlig , men også et under. Alt blir bra, så de kan gå hjem igjen, og de er enige om at det har vært en fin dag.

SPRÅK OG LAYOUT:

Bildene utdyper teksten, gjør teksten enda mer spennende.
Abstrakte tegninger, sterke farger.
God tekst, repeterende og muntlig.

ALDERSTRINN:

Fin for barn fra 5 år og oppover til voksen alder.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En bok til å undre seg med.
Boken kan leses flere ganger, og en vil oppdage flere lag.


BOK:
Rowling, J.K.:
Harry Potter og de vises stein
Oversatt av Torstein Bugge Høverstad
Ex Libris 1999. 280 s.
ISBN 82-7384-803-5 Kr. 248,00

INNHOLD:

Harry Potters foreldre er drept av den onde trollmannen Voldemort, og Harry bor nå i et bøttekott under trappa hos familien Dumling. Som du skjønner så har han det ikke helt greit. Men det skjer underlige ting der Harry Potter er; som at håret hans vokser ut straks det er klippet.
På 11-års dagen blir han oppsøkt av skogvokteren Gygrid som kan fortelle at Harry egentlig er en berømt trollmann, og at han skal begynne på Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom. Endelig slipper han fra Dumlingenes klamme grep.
Harrys virkelige liv kan begynne, og en ny magisk og fantastisk verden åpner seg for ham. Helt annerledes enn den gompete verdenen han er vant til. På Galtvort lærer han å tappe berømmelse på flaske, sette kork for døden, forsvare seg mot svartekunst, transfigurasjon og mye annet spennende. Dypt under skolen ligger ”De vises stein”, bevoktet av en siklende kjempehund med tre hoder og enda flere skumle besvergelser. Det viser seg at Harry er den eneste som kan berge den magiske steinen. Voldemort trenger også denne steinen…

SPRÅK OG LAYOUT:

Mellomstor grei skrift, ingen illustrasjoner, bokmål.

ALDERSTRINN:

Alder fra ca. 10 år og oppover, også egnet som høytlesning for de litt yngre.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Boka handler om kampen mellom det gode og det onde, der Harry Potter viser seg å være en uredd motstander til de onde kreftene. Handlingen foregår dels i den magiske delen av verden, dels i vår egen ”gompe”-verden, og disse ligger ikke langt fra hverandre. For å komme til Galtvort, må en ta toget fra spor ni og tre kvart, som ligger mellom spor ni og ti i vår verden.
Boka er spekket med fantasi, magiske evner og humor. Den har blitt sammenlignet med Roald Dahl, Tolkiens ”Ringenes herre”, Carrolls ”Alice i eventyrland” og Baums ”Trollmannen fra Oz”.
Boka er den første i en serie som er planlagt å utgjøre 7 bind, ett bind for hvert skoleår på Galtvort.


BOK:
Scheen, Kjersti:
Roselill
Gyldendal Tiden, 1999. 170 s.
ISBN 82-478-0482-4. Kr. 198,-
Serie: Ung

INNHOLD:

Henny og Lotte har alltid vært venninner, men nå begynner de å vokse fra hverandre. Henny har begynt å forstå at vennskapet alltid har vært på Lottes premisser og føler trang til å hevde egen vilje og egne meninger.
De møter Emil og Lasse, og de fire går sammen om å undersøke et gammelt kråkereir av et hus, forfallent, men staselig og flott. Dette huset har Henny dikta historier om, hun tenkte seg at Roselill gikk igjen der. Huset er skummelt, noen spiller grammofon, det dukker opp ei merkelig dame som ikke sier noe, og de oppdager et tårn hvor det ligger et bilde av ei jente.Hun har en brosje med R på. Er Henny synsk? Så må de gjemme seg for noen menn som undersøker huset.
Løsningen på husgåten er enkel. Den gamle og egentlig senile damen som ikke sier noe, har bodd i huset før. Nå er det solgt, men hun vil ikke forlate det slik at det kan rives, noe som det for øvrig heller ikke er gitt tillatelse til. Damen heter Ruth Ingeborg og må reddes ned av tårnet, men huset reddes også.
Parallelt med spenningshistorien utvikler forholdet mellom de to venninnene seg. Henny blir mer selvstendig, noe Lotte ikke liker. Hun vil ha kontrollen.
Henny blir kjæreste med Emil, og det er uklart hvordan venninneforholdet utvikler seg etter dette.

SPRÅK OG LAYOUT:

Boka har god skrift og linjeavstand og mange kapitler.
Språket er godt og enkelt bokmål, litt ”ungpikeaktig”.
Boka er lettlest.

ALDERSTRINN:

Alder: 12-15.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Sjanger: Spenningsbok.
Boka er en bra skildring av venninner og dessuten ganske spennende, men slutten er svært enkel og oppleves som et antiklimaks.
”Grei bok”, men ingen stor litteratur.


BOK:
Soltvedt, Thor:
Fotballfrelst!
Eide 1999. 166 s.
ISBN 82-514-0581-5. Kr. 184,-

INNHOLD:

Tobben er 14 år og bor i Fana utenfor Bergen. Han og fotballaget Fart skal til Norway Cup, verdens største fotballturnering.
Faren til Tobben er fotballtrener og han heter Gunnar. De har også med seg Ildsjelen som er lagleder. Han fikser og ordner det meste, både bil og penger til turen. På veien fra Bergen til Oslo kommer fotballaget ut for en kollisjon, men ingen kommer til skade. De kommer til Oslo, hvor de får tildelt rom for overnatting.
Det er mange fotballspillere, både gutter og jenter, og det skjer mye spennende for guttene fra Bergen. Vi følger hovedpersonen Tobben på fotballbanen og utenfor der han treffer ei søt jente som han forelsker seg i.
Et skår i gleden er det at reisekassa blir stjålet og at den skyldige ikke melder seg. Men treneren og Ildsjelen lar ikke dette ødelegge moroa. Pengene kommer til rette da det viser seg at treneren hadde lagt dem i feil bag.
Turen til Oslo er i det hele tatt en suksess; de kommer til og med lenger i turneringen enn de hadde grunn til å håpe på.
En bok for både gutter og jenter som er fotballfrelst.

SPRÅK OG LAYOUT:

Boka er lettlest.
Kapitler og avsnitt. Mellomstore typer og god linjeavstand.
Lett og greit bokmål.

ALDERSTRINN:

12-14 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Morsom og fartsfylt om fotball og forelskelse.
Den er lett å lese, og ungdom som er glad i fotball kjenner seg godt igjen i miljøet.
Selve handlingen er kanskje noe enkel og forutsigbar.
Emner: Fotball / Ungdom / Forelskelse.


BOK:
Stabel, Fredrik:
Keiser Nimbus og lille Karolius Kattetegner
Illustrert av forfatteren
Cappelen, 1999. 52 s.
ISBN 82-02-18602-1. Kr. 198,-

INNHOLD:

"Det var en gang en liten mann som var så urimelig glad i å tegne katter."
Karolius tegner katter overalt hvor han kan komme til, men nå har han snart ikke plass til flere. Og litt plass må han spare til 50 årsdagen sin, for da skal han tegne sitt livs mesterkatt.
Og denne katten er ikke som de andre kattene han har tegnet. Den lever, og den påstår at den er forhekset og egentlig er kontorsjef Nilsen fra Larvik.
Karolius lover å hjelpe katten å bli kontorsjef igjen på en betingelse: han må skaffe Karolius en ekte uforhekset katt. Det lover han, og så går reisen til keiser Nimbus den VII som er den eneste som kan oppheve forhekselsen.
Underveis blir Karolius slukt av en fisk, og etter å ha sunket i tre dager og tre netter i fiskens mage, forsvinner kan ut i havet og ender opp på planeten Nimb.
Der blir han straks utnevnt til keiserens nye huslærer som skal lære keiseren matematikk. Det viser seg å være vanskelig, og Karolius ender i arrasten. Der tegner han kontorsjef Nilsen fra Larvik på celle-veggen, og ut fra veggen hopper den befridde kontorsjefen, og vil straks tilbake til Larvik. Det rekker de imidlertid ikke før de blir hentet for å bli hengt.
Redningen kommer heldigvis i siste liten. De blir benådet av selveste keiser Nimbus, og med keiserens stratosfærekanon blir de sendt "hjem".
De ender i hver sin seng på en stor sovesal, og har det hele bare vært en drøm…? Karolius drømmer at han er tilbake i hytten sin og tegner katter på alle veggene, men når han klyper seg i armen, våkner han ikke….

SPRÅK OG LAYOUT:

Boken er et fotografisk opptrykk av originalutgaven fra 1946.
Boken er satt med små typer og er illustrert med forfatterens karakteristiske pennetegninger.

ALDERSTRINN:

Dette er like mye en barnebok for voksne, og den crazy humoren passer kanskje vel så bra for den voksne leseren.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En morsom bok for de med sans for crazy humor.
Dette opptrykket er supplert med et forord av Karsten Alnæs.


BOK:
Ustad, Willy:
Vokternes hemmelighet
Cappelen, 1999. 125 s.
ISBN 82-02-18265-4

INNHOLD:

Fortellingen er en fortsettelse av ”Vokterne” som kom i 1998. Handlingen i denne boken er kort oppsummert i begynnelsen av denne.

Vokterne holder øye med halvøya på sydsiden av byen. Byen har vokst nordover og halvøya er forfallen og forlatt. Mystiske ting har skjedd der og ”de fremmede” har oppholdt seg der i 130 år. De har kommet fra verdensrommet og har en mye bedre utviklet intelligens enn mennesker. De sender ut signaler med jevne mellomrom i håp om å bli hentet tilbake til der de kom fra. Det er bare ”vokterne” som klarer å husker at halvøya finnes, og de forsøker å følge med hva som skjer der fra trygg avstand.
I denne boken forsøker ”Vokterne” å finne ut nøyaktig hva som skjedde for 130 år siden og hvor etterkommere av de daværende beboerne på halvøya befinner seg. Det viser seg at noen av de daværende beboerne hadde tilegnet seg litt av ”de fremmedes” tekniske innsikt og deres etterkommere har tjent seg søkkrike i USA ved å slippe noe av teknologien etter hvert som verden er i stand til å motta den. Blant annet har de eksperimentert med en jente, Alfa, som dukker opp i byen. Hun er halv mennesker og halv ”en fremmed”. Blant ”de fremmede” finnes hennes halvsøster, Chani, som også er en blanding.
De kyniske ”etterkommere” fra USA planlegger å sende Alfa tilbake til verdensrommet med ”de fremmede” og i bytte beholder de Chani til videre eksperimenter. ”Vokterne” klarer å hindre byttingen av de to jentene og Chani blir med de andre ”fremmede” tilbake til verdensrommet. Dermed finnes det en jente blant ”de fremmede” ut i verdensrommet med litt av menneske i seg, og på jorden finnes Alfa med noe av ”de fremmede” i seg. Kommer det en fortsettelse?

SPRÅK OG LAYOUT:

Mellomstor skrift.
Kapitler og avsnitt.
Kart og ”Åstedsrapport” på de første sidene.

ALDERSTRINN:

Fra 12 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Grøss og Science fiction.
Fortsettelse av: ”Vokterne” fra 1998.


BOK:
Weate, Jeremy:
En passe stor og litt annerledes reise gjennom filosofihistorien.
Illustrert av Peter Lawman
Oversatt av Aleksander Leborg
Damm 1999. 64 s.
ISBN 82-517-8804-8

INNHOLD:

Den første delen av boka er en kronologisk reise gjennom den vestlige filosofiens historie. Livet og samtiden til noen av de største filosofene blir presentert i tekst og bilder.
Filosofene i den første delen av boka blir omtalt på alt fra en halv side til et dobbelt oppslag. På dobbeltoppslagene er som oftest den ene siden et bilde.
Den andre delen av boka presenterer filosofiske skoler. Her er andre og tildeles nyere tenkere også tatt med. Samtidig er omtalen av filosofiske skoler bak i boka fortsettelsen av kapitlene om de forskjellige filosofene i bokas første del. Det er litt forvirrende.

SPRÅK OG LAYOUT:

Boken er rikt illustrert med fargetegninger, og illustrasjonene inngår som en del av teksten ved at det går piler ut fra illustrasjonene til en forklarende tekst (i ekte "Dorling Kindersley-stil").
Hver tekstside er også utstyrt med en bred marg der leseren får fakta-opplysninger om historiske ting som kan utdype selve hovedteksten.
Typografisk er boken satt med ulike skriftstørrelser på en måte som kan gi et noe rotete inntrykk.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Boken er enkelt lagt opp, og kan slik sett appellere til ganske unge lesere. For å forstå innholdet i de ulike filosofiske retninger, kreves imidlertid en noe høyere alder.
Boken kan brukes av barn fra ca 10 år, men innholdet bør da formidles av en voksen.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Bokas omfang er såpass kortfattet at det ikke er til å unngå at fremstilling blir noe overfladisk.
Dersom man er ute etter en kort, skjematisk oversikt over en filosofsisk retning, kan den allikevel være grei som en "appetittvekker".


BOK:
Wilson, Jacqueline:
Stressa jenter
Oversatt avAleksander Melli
Illustrert av Nick Sharratt
Cappelen, 2000. 227 s.
ISBN 82-02-19065-7. Kr. 199,-

INNHOLD:

I boka møter vi de tre venninne Ellie, Magda og Nadine. De er forskjellige, men holder sammen i tykt og tynt. Det er den frodige og kreative Ellie, som er hovedpersonen i boka.
På en shoppingrunde havner jentene borti en modellkonkkurranse hos bladet Spicy. Nadine går videre til neste trinn i konkurransen, og noen slenger en bemerkning om at Ellie er altfor feit.
Da er slankinga i gang. Ellie ser jo at venninnene er lekre og slanke, og de spiser og koser seg. Ellie begynner å svømme om morgenen, og går i trimklasse i lunsjpausa. Der treffer hun Zoe, som hun nesten ikke kjenner igjen.
Hun er blitt skikkelig mager og gusten. Ellie antar hun har spisevegring.
Ellie nislanker seg likevel, lurer seg unna mat og fellesskap. Selv om alle skjønner tegninga, går det greitt. Ellie tror hun har kontroll over slankingen sin.
I juleferien går det helt galt, da vennen hennes dukker opp med ny tjukk kjæreste, og alle maser om spising. Etter ferien dukker ikke Zoe opp. Hun er innlagt på sykehus. Ikke før Ellie har besøkt henne, skjønner hun at hun må slutte med slankingen sin.
At klassen får ny kjekk formingslærer som virkelig ser Ellies kreative evner hjelper henne til å godta seg selv som hun er.

SPRÅK OG LAYOUT:

Kapitler, avsnitt, lett språk med mye direkte tale.
Festlige illustrasjoner som understreker tonen i boka.

ALDERSTRINN:

13-16 år

ANDRE OPPLYSNINGER:

Dette er ei bok som jenter kan kjenne seg igjen i. Den tar for seg shopping, moter, slanking og forelskelse.
En kan med rette si at boka tar lett på et alvorlig emne som spisevegring, men det er likevel en positiv og morsom bok som passer for målgruppen.


BOK:
Finn Øglænd:
Passe hard, passe mjuk
Samlaget, 1999. 104 s.
ISBN 82-521-5529-4

INNHOLD:

Hovedpersonen er 15 år og ungdomsskole-elev. Han er stadig avstandsforelsket. For tiden er det Elise som sitter foran ham på skolen.
Nå er det skoletur til Mælestranda. Han har bestemt seg for at i dag må det skje noe! Men hvordan? Og dessverre er han en ukul person, som er flink på skolen og ikke gjør noen av de tøffe tingene. Det gir ham ikke mye å fare med, verken selvtillit eller annet. Selv om han har strategiene i hodet, er det ikke så lett i virkeligheten. Så det ender med at han dytter henne under ute i vannet. Hun skriker og han får skjenn av læreren. Kult, sier en av tøffingene og ler litt av ham i forbifarten. Han føler seg dum og latterlig. Han må gjøre noe skikkelig uskikkelig.
Da kommer Marion, som alle vil være kjæreste med, og setter seg ved siden av han. Hun snakker om Tove og andre jenter som er litt betatt av han. "Bli med til bunkersene og ta en røyk", inviterer han. Han stjeler en pakke røyk fra en lærer og føler seg tøff, der han sitter og røyker sammen med Marion. Motet stiger. Han forteller at han er forelsket i henne. De lar bussen med medelever og lærere kjøre og går som to kjærester langs stranden. De finner en folketom del av stranden. Litt etter litt våkner både følelser og fornemmelser. Det er ikke enkelt. Det går nesten galt. Men så kommer Marion tilbake å setter seg ved siden av han. Og han hadde bestemt seg får å la det stå til og ta i mot underet, når det kommer!

SPRÅK OG LAYOUT:

Teksten er delt opp i korte kapitler, så korte at det nesten ikke kan kalles kapitler. Hver del har en overskrift som pirrer og bringer leseren videre i fortellingen.
Det er mye luft på sidene og ofte svært korte linjer.
Grei og muntlig nynorsk som er lett å lese.

ALDERSTRINN:

Fra 15 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Historien er fortalt fra hans synsvinkel, som en slags indre monolog i tredje person, bare Marion kommer til orde med egne replikker. Ellers er et bare han. Vi følger det han drømmer, føler, tenker, iakttar, reflekterer, det er ikke så mye han sier og gjør. Det hele er skildret med humoristisk avstand, men ikke mer enn at vi opplever intensiteten og følelsene.