BokgløttUtgitt av Skoleetaten i Porsgrunn og Porsgrunn bibliotek |
Kaja finner bestemoren sin død i ørelappstolen. Hun har tatt sitt eget liv, og hun etterlater seg et brev der hun ber datteren og datterdatteren om ikke å ha skyldfølelse. Årsaken til handlingen ligger langt tilbake i tid, til noe i bestemorens liv som hun aldri har kunnet tilgi seg selv.
I brevet ber bestemoren Kaja om å lese dagbøkene hennes dersom hun ønsker å finne ut hva som brakte bestemoren til en slik handling.
Kaja tar for seg bøkene og leser seg gjennom bestemorens liv.
Bestemoren var misjonær i mange år, og det brakte henne bl.a. til Australia. Og i dagbøkene forteller bestemoren om hvordan de på misjonsstasjonen kidnappet urbefolkningens barn for å oppdra dem i den kristne tro. Dette har bestemoren i ettertid sett at var et stort overgrep som førte mye sorg over dem som ble rammet.
Kajas mor viser seg å selv være et slikt barn, som på grunn av sin lyse hudfarge ble adoptert av misjonærparet. Hennes betydelig mørkere tvillingbror ble sendt bort.
Kaja og moren bestemmer seg for å reise til Australia for å lete etter bestemorens misjonsskole og morens familie. De finner ikke selve familien hennes, men blir godt kjent og gode venner med en annen aboriginerfamilie. Gjennom dem får de innsikt i de kvalitetene som finnes i denne befolkningen, og om den lidelse og urettferdighet de lever under i det australske samfunnet fremdeles.
Bokmål.
Boken er delt inn i kapitler.
Ingen illustrasjoner.
Dette er en ungdomsbok. Passer fra ca 13 år og oppover.
Boken tar for seg en fryktelig del av de hvites historie som undertrykkere. Boken retter også hard kritikk mot misjonærenes virksomhet.
Det Mette Newth skriver om i denne boken er en sann historie, selv om personer og handlinger i boken er diktet opp. Slik sett er dette en viktig bok.
Synsvinkelen er ungdommen Kajas, og historien skildres gjennom hennes tanker og følelser.