Bokgløtt

Utgitt av Skoleetaten i Porsgrunn og Porsgrunn bibliotek

Anmeldelse av
Lindboe, Karin Kinge:
Gaupesommer

Aschehoug 1999. 156 s.
ISBN 82-03-24319-3. Kr. 198,-

INNHOLD:

Ved slutten av forrige bok, "Solkvinnens flamme", dør Blanka, bestemor til Syr.
Syr har blitt fostret opp av Slava og Gor, men hun er egentlig datter til Tamika, søster til Gor, og Jimbar, den pukkelryggede sønn til Blanka, som hun hadde avskydd siden han ble født.
For Blanka var en trollkvinne med medisinsk kunnskap og leder for flokken. Men nå er de alle døde, bortsett fra Slava og Gor. Syr ble født da Solkvinnen kom tilbake til leirstedet om våren. Hun har bestemors flammende hår og egenskaper som peker henne ut som den nye lederen for flokken etter Blanka. Men først vil Gor ta henne med seg opp i fjellene for å forsøke å finne ut hvem hennes bestefar var. Blanka hadde drept ham etter å ha vært sammen med ham kun en gang; da Jimbar ble unnfanget.
Den trofaste hunden Kamto blir med, men ikke Korir, som er kjæresten til Syr.
På veien opp fjellsiden får de følge av en ravn. Den leder dem til en ung mann som ligger nær døden på fjellsiden. Ryggen hans er oppkloret av en gaupe og huden er sprukket og brent av solen. Syr har med seg urter og behandler den unge mannen.. Den unge mann har mistet taleevnen, men de finner ut at han heter Vann og hadde forsøkte å redde en liten gaupeunge. Men den døende gaupemoren hadde angrepet ham.
Syr tar seg av den lille gaupeungen, og når Vann er sterk nok drar de sammen ned mot dalen for å møte flokken hans. På veien ned holder Syr på å drukne i en foss, men Vann redder henne.
Det viser seg at bestefaren til Vann også er bestefaren til Syr. Han het Malke og var på jakt opp i fjellene da han møtte Blanka. Syr blir godt kjent med Buma, moren til Vann og halvsøster til faren hennes, den drepte Jimbar. Blant annet er det gullflekker i øynene som går igjen i slekten.
Syr blir nesten drept av stefaren til Vann, som heter Oman. Han ser på henne kun som ormeyngelen til Blanka. Men Syr dreper ham med kniv. Vann kommer for å redde både henne og hunden Kamto. Men i.o.m. hun og Vann er slekt sier de farvel til hverandre når Gor, Syr og Kamto må dra tilbake over fjellet tilbake til flokken og Korir.

SPRÅK OG LAYOUT:

Mellomstor skrift. Mange kapitler. Ganske korte avsnitt.
Korte setninger. Lettlest bokmål.

ALDERSTRINN:

Fra ca 10 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Fortsettelse av: "Solkvinnens flamme" fra 1998.
Bra naturbeskrivelser og interessant om urtemedisin, men selve historien er kanskje litt treg og innviklet.
Den første boken var mer spennende.