Bokgløtt

Utgitt av Skoleetaten i Porsgrunn og Porsgrunn bibliotek

Anmeldelse av
Deberitz, Jan:
Månens gudinne

Gyldendal Tiden, 1999. 266 s.
ISBN 82-478-0449-2. Kr. 198,00

INNHOLD:

Handlingen i boken foregår i det første århundret e. Kr.
Ungjenta Veleda er bokens hovedperson, og helt siden hun ble født har spådommen om at hun er magisk og seende fulgt henne. Når tiden er inne skal hun følge spåkvinnen Alruna for å lære.
Romerske soldater herjer i området der Veleda bor, og de krever en av høvdingens døtre som gissel for å sikre freden. Valget faller på Talgida, Veledas mor, og hun blir ført med de romerske soldatene.
Veleda blir lært opp av Alruna til å bruke sine magiske krefter til "det gode". Men rundt seg har hun fiender, bl.a. volven Ganna, som hadde håpet å være den som skulle overta etter Alruna.
Alruna har ikke lenger den styrken hun har hatt, og hun vet at Veleda er den eneste som kan ta hennes plass. Sammen møter de to alle farer og utfordringer Veleda må gjennom for å kunne bli en verdig arvtager etter den mektige spåkvinnen og seersken Alruna.
I del 2 av boken "Historien" har Alruna forlatt Veleda og hennes verden, og vi følger Veleda gjennom hennes kamp mot det onde, mot romere, mot uvitenhet. Hun blir fort en berømt seerske med helbredende evner som leder sitt folk gjennom krig og hat med visdom og mot.

SPRÅK OG LAYOUT:

Vakkert språk som bygger opp om det mytiske i handlingen. Bokmål.
Del 1: Legenden
Del 2: Historien
Underinndeling i kapitler.

ALDERSTRINN:

Passer fra ca 12 år

ANDRE OPPLYSNINGER:

Vakker og spennende fortelling.
Boken forteller om en kvinne som virkelig har eksistert, og det gjør historien ekstra spennende.