Bokgløtt

Utgitt av Skoleetaten i Porsgrunn og Porsgrunn bibliotek

Anmeldelse av
Vinje, Kari:
Pelle og de to hanskene – ei bok om døden

Illustrert av Vivian Zahl Olsen
Luther Forlag 1999. 79s.
ISBN 82-531-5344-9

INNHOLD:

Noen ganger skjer det at små barn møter døden ved at en de er glad i dør. I boka ”Pelle og de to hanskene” av Kari Vinje og Vivian Zahl Olsen er det Pelle som mister søsteren sin, Susanne, i krybbedød.

På søndagene pleier Pelle å klype den lille søsteren sin, slik at hun våkner og kan vekke mamma og pappa. For Pelle har nemlig fått beskjed om at de gjerne vil sove litt lenger på søndagene. Men ingen har sagt at han ikke kan vekke Susanne. Slik at hun kan vekke mamma og pappa. Derfor klyper Pelle Susanne om søndagene.
Men en søndag morgen våkner ikke Susanne selv om Pelle klyper flere ganger.

Mange ting skjer i full fart. Foreldrene skriker, ambulansen kommer, foreldrene snakker i telefonen og forteller alle om Susanne som er død. Og mamma og pappa får besøk av folk som synes synd på dem.
Og midt oppe i alt det som skjer går Pelle og føler seg til overs og lurer på om Susanne kanskje ikke tålte å bli kløpet siden hun døde.
Da er det godt han har naboen, Fru Finkeltopp, å gå til. Hun har tid til Pelle, og hun kan forklare ham det han lurer på. Hvordan kan Susanne komme til himmelen når de graver henne ned i jorda?

SPRÅK OG LAYOUT:

Boka består av tekst og bilder.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Fra 3-4 år opp til småskolealder. Ellers fin for alle som har opplevd en liknende situasjon som Pelle.

ANDRE OPPLYSNINGER.

Boka om Pelle er en fin bok om døden, og den kan godt brukes av voksne som må forholde seg til barn som opplever døden i sin nærhet.
Kari Vinje bruker en lettfattelig og fin symbolikk når hun skal forklare forskjellen på kropp og sjel. Her er det de to hanskene i tittelen kommer inn.
Vivian Zahl Olsen har illustrert boka, og samspillet mellom tekst og bilder er fin.