Bokgløtt

Utgitt av Skoleetaten i Porsgrunn og Porsgrunn bibliotek

Anmeldelse av
Vik, Walter:
Freddrik

Illustrert av Silje Granhaug
Cappelen 1999. 44 s.
ISBN 82-0218300-6 Kr. 199,00

INNHOLD:

Freddrik bor alene. Han er politimann. De andre politimennene er digre og snakker høyt. Freddrik er liten og tynn med en unnselig liten bart på overleppa. Han snakker lavt og forsiktig. De andre kaller ham Reddrik og ler av han.
Men Freddrik er med når politimennene er ute og fanger skurker, ranere og smuglere. Etter arbeidstid går han hjem og spiser speilegg og ser på TV. Best liker han detektimen. Egentlig har han det ikke så verst, men så er det at han er så redd for alt mulig. Mest redd er han for de andre politimennene.
En dag vil sjefen snakke med ham. Siden han er så liten og usynlig, skal han over i det hemmelige politiet. Så kommer han på skolen for det hemmelige politiet som ligger på et hemmelige sted. Han må lære å snakke og skrive i kode. Men vanskeligst av alt er å finne skurker. For det hemmelig politi jakter på hemmelige skurker. Hemmelige skurker gjør hemmelige forbrytelser. Forbrytelser som ikke syns.
Freddrik gjør så godt han kan og skriver alt opp i boka si i kode. Så kommer sjefen for det hemmelig politiet på hemmelig visitt. Han synes Freddrik er flink. Har du funnet noe, spør Sjefen. Freddrik svarer kanskje. Han skulle sagt," vet ikke" for det er helt umulig å vite hvem som er alminnelige mennesker og hvem som er hemmelig skurker.
Etterhvert blir han sjefsetterforsker. Blir skurkene avslørt får de hemmelig straff og kommer i hemmelig fengsel som ingen vet om. Så en dag går Freddrik inn på kontoret til sjefen og forteller at han har funnet en skurk. Han er helt vanlig og så kjedelig at han nesten ikke synes. Sjefen blir ivrig. Freddrik svarer "Jeg tror det er meg!" Så går han ut av sjefens kontor for å dra på fisketur.

SPRÅK OG LAYOUT:

Relativt små typer og mye tekst.
Heldekkende fantasifulle illustrasjoner
Bokmål.

ALDERSTRINN:
Fra 5 år.
Litt vanskelig å lese for nybegynnere på grunn av farvet bakgrunn og forholdsvis små typer.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En morsom historie som ender i det absurde. Illustrasjonene følger teksten og er minst like absurde. De synliggjør både makt, bøllete oppførsel og redsel.
Boka egner seg godt til høytlesning, for det er en bok med ganske mye tekst.