Bokgløtt

Utgitt av Skoleetaten i Porsgrunn og Porsgrunn bibliotek

Anmeldelse av
Stabel, Fredrik:
Keiser Nimbus og lille Karolius Kattetegner

Illustrert av forfatteren
Cappelen, 1999. 52 s.
ISBN 82-02-18602-1. Kr. 198,-

INNHOLD:

"Det var en gang en liten mann som var så urimelig glad i å tegne katter."
Karolius tegner katter overalt hvor han kan komme til, men nå har han snart ikke plass til flere. Og litt plass må han spare til 50 årsdagen sin, for da skal han tegne sitt livs mesterkatt.
Og denne katten er ikke som de andre kattene han har tegnet. Den lever, og den påstår at den er forhekset og egentlig er kontorsjef Nilsen fra Larvik.
Karolius lover å hjelpe katten å bli kontorsjef igjen på en betingelse: han må skaffe Karolius en ekte uforhekset katt. Det lover han, og så går reisen til keiser Nimbus den VII som er den eneste som kan oppheve forhekselsen.
Underveis blir Karolius slukt av en fisk, og etter å ha sunket i tre dager og tre netter i fiskens mage, forsvinner kan ut i havet og ender opp på planeten Nimb.
Der blir han straks utnevnt til keiserens nye huslærer som skal lære keiseren matematikk. Det viser seg å være vanskelig, og Karolius ender i arrasten. Der tegner han kontorsjef Nilsen fra Larvik på celle-veggen, og ut fra veggen hopper den befridde kontorsjefen, og vil straks tilbake til Larvik. Det rekker de imidlertid ikke før de blir hentet for å bli hengt.
Redningen kommer heldigvis i siste liten. De blir benådet av selveste keiser Nimbus, og med keiserens stratosfærekanon blir de sendt "hjem".
De ender i hver sin seng på en stor sovesal, og har det hele bare vært en drøm…? Karolius drømmer at han er tilbake i hytten sin og tegner katter på alle veggene, men når han klyper seg i armen, våkner han ikke….

SPRÅK OG LAYOUT:

Boken er et fotografisk opptrykk av originalutgaven fra 1946.
Boken er satt med små typer og er illustrert med forfatterens karakteristiske pennetegninger.

ALDERSTRINN:

Dette er like mye en barnebok for voksne, og den crazy humoren passer kanskje vel så bra for den voksne leseren.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En morsom bok for de med sans for crazy humor.
Dette opptrykket er supplert med et forord av Karsten Alnæs.