Bokgløtt

Utgitt av Skoleetaten i Porsgrunn og Porsgrunn bibliotek

Anmeldelse av
Rowling, J.K.:
Harry Potter og de vises stein

Oversatt av Torstein Bugge Høverstad
Ex Libris 1999. 280 s.
ISBN 82-7384-803-5 Kr. 248,00

INNHOLD:

Harry Potters foreldre er drept av den onde trollmannen Voldemort, og Harry bor nå i et bøttekott under trappa hos familien Dumling. Som du skjønner så har han det ikke helt greit. Men det skjer underlige ting der Harry Potter er; som at håret hans vokser ut straks det er klippet.
På 11-års dagen blir han oppsøkt av skogvokteren Gygrid som kan fortelle at Harry egentlig er en berømt trollmann, og at han skal begynne på Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom. Endelig slipper han fra Dumlingenes klamme grep.
Harrys virkelige liv kan begynne, og en ny magisk og fantastisk verden åpner seg for ham. Helt annerledes enn den gompete verdenen han er vant til. På Galtvort lærer han å tappe berømmelse på flaske, sette kork for døden, forsvare seg mot svartekunst, transfigurasjon og mye annet spennende. Dypt under skolen ligger "De vises stein", bevoktet av en siklende kjempehund med tre hoder og enda flere skumle besvergelser. Det viser seg at Harry er den eneste som kan berge den magiske steinen. Voldemort trenger også denne steinen…

SPRÅK OG LAYOUT:

Mellomstor grei skrift, ingen illustrasjoner, bokmål.

ALDERSTRINN:

Alder fra ca. 10 år og oppover, også egnet som høytlesning for de litt yngre.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Boka handler om kampen mellom det gode og det onde, der Harry Potter viser seg å være en uredd motstander til de onde kreftene. Handlingen foregår dels i den magiske delen av verden, dels i vår egen "gompe"-verden, og disse ligger ikke langt fra hverandre. For å komme til Galtvort, må en ta toget fra spor ni og tre kvart, som ligger mellom spor ni og ti i vår verden.
Boka er spekket med fantasi, magiske evner og humor. Den har blitt sammenlignet med Roald Dahl, Tolkiens "Ringenes herre", Carrolls "Alice i eventyrland" og Baums "Trollmannen fra Oz".
Boka er den første i en serie som er planlagt å utgjøre 7 bind, ett bind for hvert skoleår på Galtvort.