Bokgløtt

Utgitt av Skoleetaten i Porsgrunn og Porsgrunn bibliotek

Anmeldelse av
Mosberg, Ingunn:
Budbringeren

Illustrert av forfatteren
Solum, 1999. 32 s.
ISBN 82-560-1194-7. Kr. 180.-

INNHOLD:

Vår Herre var overgitt over menneskenes tankeløse handlinger, og ville sende en budbringer for å advare dem. Han valgte kameleonen fordi den var sindig og klok, formet seg etter omgivelsene, forvandlet talen etter tilhørernes ører og tenkte seg nøye om før den sa eller gjorde noe.
Vår Herre fortalte kameleonen hva den skulle si til menneskene om å leve i fred med hverandre og naturen. Så reiste kameleonen til menneskenes forsøplede by, men ingen ville høre på budskapet den framførte. Den måtte sitte i et fangehull helt til det ble krise i kongeriket – det fantes ikke korn eller grønne vekster igjen i kongeriket, og folket sultet.
Da fikk kameleonen komme fram for kongen med sitt budskap, og den tok farge av omgivelsene og skinte som gull. Kongen fikk råd om å samle sammen det som likevel var igjen av korn og frø og la dem få jorda tilbake, og potteplantene måtte plantes ut i kongeriket.
Etter lang tids strev var landet som forvandlet, og kameleonen kunne begi seg ut på den lange vandringen tilbake til Vår Herre. Menneskene har lært at "selv det minste strå har rett til å leve".

SPRÅK OG LAYOUT:

Illustrasjonene er store og fargerike. De følger fortellingen fint. I tillegg er de detaljrike, derfor gir de også ekstra opplysninger. Her er humoristiske innslag, f. eks. anakronismer som en videosjappe i det som ser ut som en middelalderby.
Bildespråket er enkelt og litt naivistisk.
Språket er enkelt, men litt høytidelig. Det passer godt til fortellingen. Dette er jo en fabel.

ALDERSTRINN:

Ca 4-10 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Tema: Forurensning. Naturvern.
Som "temabok" om naturvern kan nok denne fabelen brukes opp til ca. 4. klasse.