Bokgløtt

Utgitt av Skoleetaten i Porsgrunn og Porsgrunn bibliotek

Anmeldelse av
Lystrup, Geir:
Krystallslottet

Illustrert av Malgorzata Piotrowska
Cappelen, 1999. 125 s.
ISBN 82-02-18775-3. Kr. 199.-

INNHOLD:

Ale venter på snøen og treffer snøprinsessa Krystall, som forteller at så mangt er gått på skeive i Naturia. Heksa Grå vil eie verden og ta betalt for alt, til og med snø. De sju vindene til elgen Kong Blå er på ville veier, og trollgubben d'Sember husker ikke trollregla si, som holder alt på plass. Ale treffer både dem og uvettene, som "priser" alt i naturen.
De tar Krystall til fange. Ale leiter etter henne, men treffer stilige Grasiosa, som er fung. konsernsjef i det nye SuperNaturia. Hun vil følge Ale til Krystall mot at han blir prins av SuperNaturia og tar kontroll over henne, dvs. snøen. Slik kan han ordne med snø når det måtte være, også om sommeren.
Ale har fått på seg spesielle briller, som får naturen til å se annerledes og mer spektakulær ut. Ved åpningsshowet i SuperNaturia skal Ale sørge for at Krystall lager snø i trollgryta, men hun kjenner ikke Ale igjen. Grasiosa er rasende, for hun klarer ikke lage hvit snø, bare alle andre glorete farger. Krystall får brillene av Ale så han kan se ting riktig, og da forstår han at Grasiosa er heksa Grå i forkledning.
Heksa prøver å smelte Krystall for å få henne til å mane hvit snø, men da kommer Kong Blå og slokker faklene med sju kalde vinder. Grasiosa fryser til tørris og forsvinner, og hjelperne uvettene flykter. D'Sember finner trollregla si igjen, og snøen daler hvit og gratis.

SPRÅK OG LAYOUT:

Boka har en lekker layout, med god skrift og nydelige, fargesterke illustrasjoner, som er både morsomme og tankevekkende.
Språket er et godt og levende bokmål. Men boka er ordrik og språket er av og til vanskelig, slik at små barn kan trenge forklaring. Det kan også til en viss grad gjelde innholdet.

ALDERSTRINN:

Alder: 5-10 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Sjanger: Eventyr. Tema: Naturvern. Forbruk. Grådighet.
Dette er en typisk høytlesningsbok. Det er et fantasifullt og spennende eventyr med et klart budskap om at naturen må vernes og være for alle.
Boka har et tillegg som inneholder sanger med noter. CD finnes også. Fortellingen og sangene er kjent fra Barnetimen for de minste.