Bokgløtt

Utgitt av Skoleetaten i Porsgrunn og Porsgrunn bibliotek

Anmeldelse av
Lund, May B.:
Glasshusbabyen

Cappelen 1999. 131 s.
ISBN 82-02-18762-1 Kr. 199.00

INNHOLD:

Anna (ca7 år, 2.kl.) har fått en lillebror, Jonas, som er født for tidlig og med hjertefeil. Han har ligget lenge i kuvøse og har et arr som ligner på en glidelås. Alt dreier seg om lillebror. Foreldrene drar til sykehuset hver dag, og Anna må bli med, om hun vil eller ei.. Det er ikke noe gøy med en lillebror som er nesten død, han kan ikke puste selv engang. Jo mer foreldrene maser om at hun skal være grei jente, jo striere og sintere blir Anna. Stort oppstyr blir det når hun prøver å bytte Jonas med en annen baby, men hun gjør det jo for å hjelpe.
Når Anna føler seg ensom og tilsidesatt, dukker en ny venn opp. Den svarte hunden kommer når hun har lagt seg og tar henne med på eventyr i den hemmelige skogen. Sammen med hunden utfordrer Anna skjebnen og gjør ting hun ellers ikke tør, som å svømme og ha hodet under vann. Hunden hjelper henne å få et arr på kneet så hun kan konkurrere med Jonas om foreldrenes oppmerksomhet.
Den svarte hunden får Anna til å se situasjonen med lillebrors øyne – han må kjede seg veldig i kuvøsen . Hun innser at en bror er en bror, selv om han er liten og svakelig. Boka ender med at Anna og den svarte hunden befrir Jonas og tar ham med på flytur til den hemmelige skogen.

SPRÅK OG LAYOUT:

Boka har god og leselig skrift, men er i første rekke en høytlesingsbok.
Mye dialog gir en luftig lay-out.

ALDERSTRINN:

Barn på småskoletrinnet. Foreldre.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Språklig sett er boka lettlest og grei nok (bokmål), men ikke så veldig spenstig. Kapitlene veksler mellom virkelighet og fantasi, men alle har det samme hverdagslige språket.
Emner: Å få en (for tidlig født) baby. - Søskensjalusi - Fantasivenner.
Noen barn kan ha vanskelig for å skille mellom virkelighet og fantasi, især fordi noen av tinga fra drømmen/fantasien også dukker opp i virkeligheten.