Bokgløtt

Utgitt av Skoleetaten i Porsgrunn og Porsgrunn bibliotek

Anmeldelse av
Lindell, Unni:
Pinocchios nye liv

Illustrert av Akin Düzakin
Familievennen forlag, 1999. 59 s.
ISBN 82-91769-89-3. Kr. 198,-

INNHOLD:

Pinocchio, teddybjørnen Sir Benton og Tommelise har delt en glassmontrer i en leketøyutstilling. Når utstillingen er over sovner de og havner i en stor container som sannsynligvis blir fraktet til et annet land som er mye kaldere. De våkner og kommer seg ut av containeren, som har blitt satt av i en bakgård.
De har lagt merke til to mystiske menn som lusker rundt containeren.
Vennene fryser og går inn i et av husene. De klatrer opp til loftet hvor de finner en kiste full av varme klær og forsyner seg.
Jakten på mat fører dem til en pizza restaurant. Mette og trøtte legger de seg i containeren igjen, som har blitt fylt opp med kartonger og lignende fra restauranten.
De våkner til stemmene til de to skumle menn som planlegger å stjele containeren med kartongene og leverer den til gjenvinningsfabrikken. De tre vennene varsler Roberto i restaurant som sparer penger han få for kartongene for å reise tilbake til Italia. Roberto gir dem mat (også honning til Sir Benton).
De planlegger hvordan de skal ta tyvene, men planen mislykkes. Alle (også Roberto) blir fanget av tyvene, men Tommelise klarer å redde dem. Selv blir hun borte og havner i magen til en høne.
Kjæresten til Roberto kommer fra Italia i en rød luftballong. Alle havner oppi den. Tyvene blir så redde at de lover å være snille. De leter forgjeves etter Tommelise og bestemmer seg for å besøke gjenvinningsfabrikken isteden. Pinocchio ramler oppå samlebåndet når han redder Sir Benton fra samme skjebnen.
Roberto og kjæresten reiser tilbake til Italia. Tyvene overtar pizza-restauranten. Sir Benton får båtbilletten hjem til England av Robertos oppsparte penger. Han får også en bok. Ombord i båten på veien tilbake til England dukker Tommelise opp i frokost egget hans.
Mens han leser boken skjønner han at Pinocchio er til stede der. Poenget er at trefrøet er begynnelsen, og resten, inkludert eventyrfigurene, vil dukke opp om og om igjen i resirkulasjon.

SPRÅK OG LAYOUT:

Mellomstor skrift.
Boken er trykt på papir som er laget av brukte drikkekartonger…
Helsides fargeillustrasjoner, som fremhever inntrykk av grovpapir, på mange av sidene.
Mange kapitler og avsnitt.
Lettlest bokmål.

ALDERSTRINN:

Fra 4 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Informasjon om forfatteren og illustratøren bak på omslaget.
Det nevnes også at boken handler om papir, og hvor viktig det er med resirkulering.