Bokgløtt

Utgitt av Skoleetaten i Porsgrunn og Porsgrunn bibliotek

Anmeldelse av
Bjørn Ingvaldsen:
Jada, jada, jada

Illustrasjoner: Reidar Kjelsen
Gyldendal Tiden, 1999. 138 s.
ISBN 82-478-0551-0
Serie: 10:12

INNHOLD:

Elias vil ikke være med mor og far på cruise i sommerferien. Så det blir ordnet med at han skal være hos bestemor. Bestemor ser han vanligvis bare på julaften. Da kommer hun for å spise lutefisk og multekrem. Hun synes ikke det noe vits å pynte seg, og gaver gir hun bare for å få noen selv.
Bestemor jobber som landpostbud. Og Elias blir hentet på bussholdeplassen og kjørt til gards på bestemors trehjulspostmoped. Huset er gammelt og lite. Elias skal sove i et knøtt lite kammers. Når han spør etter badet, blir han sendt på utedoen bak uthuset. I uthuset har bestemor høner og en gris.
Når Elias vil se på TV, viser bestemor ham "Tv-stua". De må opp på loftet. Bestemor har en kjempekikkert som er stilt inn på TV-en i stua til naboen. Men naboen observerer tyvtittingen og trekker gardinene for. Bestemor sverger hevn. Neste dag ligger de bak naboens utedo og skremmer han slik, at han til slutt brenner ned hele utedoen i frykt for rotter.
Postombæringen foregår bare av og til, helst når det er lite grisemat. De som får post, leverer fòr til bestemors gris. Ellers har hun nokså egenrådige prinsipper for utdeling av post.
Bestemor har forberedt seg til Elias skulle komme. Hun har kjøpt inn 21 pizzaer, en for hver dag han skal være der. Etterhvert blir de lei av pizza. Bestemor får lyst på andestek. Med skokrem i ansiktet og kamuflasjegreiner på hodet, lokker hun til seg en and ved naboens andedam. De andre endene gir lyd fra seg og naboen blir alarmert. Men bestemor berger seg ved å ligge under vann og puste gjennom et hult siv, til faren er over. En måneløs natt tar hun Elias med på fisketur. De fisker i oppdrettsanlegget til naboen og blir oppdaget. Med kløkt og list får bestemor dem i sikkerhet.
Og slik fortsetter det. Bestemor har ganske mange underlig ting for seg. Høydepunktet er bygdebasaren. Man må ha med seg kake for å komme gratis inn. Men bestemor unner ingen å vinne en av de gode kakene hun kan bake. Så hun lager en juksekake av en hjulslange pyntet med barberskum og malte stikkelsbær. Kaka eksploderer når vinneren vil skjære den opp og dele med de andre på basaren.
Så plutselig er ferien over, og mor og far kommer for å hente Elias. "Du behøver ikke komme igjen," er bestemors avskjedsord. "Tro ikke at jeg vil heller," svarer Elias.

SPRÅK OG LAYOUT:

Boken er satt med gode, lettleste typer.
Det er kapitellinndeling, mange avsnitt og mye luft på sidene.

ALDERSTRINN:

En morsom bok for alle fra 8 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Med rot i en litt forgangen tid i bygdenorge, tar beskrivelsen av bestemor og hennes påfunn helt av.
"Jada, jada, jada" er en morsom og lettlest bok.