Bokgløtt

Utgitt av Skoleetaten i Porsgrunn og Porsgrunn bibliotek

Anmeldelse av
Holt, Anne:
Bernhard Pinkertons store oppdrag

Illustrert av Pjotr Sapegin
Cappelen 1999. 143 s.
ISBN 82-02-187888-5 Kr. 249,00

INNHOLD:

Byens største teater har et dukketeater på "loftet". Det er et dukketeater som viser forestillinger basert på gamle operaer. I tretti år har den samme dukkemakeren arbeidet ensom og alene med dukkene. Under en oppsetning av Lohengrin dør dukkemakeren og scenen faller sammen under vekten av dukkemakerens tunge kropp som synker livløs til gulvet.
Men en av dukkene, Bernhard, har observert at den dødes øyne tilsynelatende er rettet mot en dame i salen med en liten bjørnehånddukke i fanget. Og det luktet mandler av dukkemakerens munn. (Kan det være blåsyre.) I den dødes hånd ser han en nøkkel som han tar vare på.
Det viser seg at nøkkelen passer til en hemmelig dør i dukkemakerens verksted dit dukkene søker tilflukt etter at både politi og publikum er gått sin vei. Bak den hemmelige døren er maskineriet som driver det store uret i publikumsfoajeen. Resten av rommet har dukkemakeren tydeligvis brukt til lager.. Dukkene finner bl.a. en filmrull og en filmfremviser. De ser på filmen, men i mørket, i det filmen er slutt, skjer ennå en tragedie. Anton, den tristeste av dukkene, han som hadde vært med dukkemakeren siden han var ung, blir malt til pinneved i urverket.
Bernhard som er en dukke med både hjerte og forstand og som i tillegg har lest detektiv- romaner, forstår at han må ta saken. Der er tydelig at en av dukkene har tatt livet av både dukkemakeren og Anton. Ved hjelp av sine observasjoner, opplysninger fra filmen, oppfinnsomhet og stort mot får han has på Svanen, som viser seg å være den skyldige. Svanen var i motsetning til de andre dukkene laget av ståltråd og papir. Den var egentlig ikke ment å vare. I sitt indre gjemte den en ring med en giftanpull og arvepapirer. Den ble brukt til å smugle begge deler ut fra Tsjekkoslovakia etter Russernes innmarsj i 1968. Da svanen så damen med bjørnen i salen, skjønte den at dagene var talte. Der satt eieren av både ring og papir. Svanen drepte dukkemakeren med giften i ringen og skjøv Anton inn i urverket, fordi han visste for mye. Damen med bjørnen, som hadde vært dukkemakerens kjæreste den gangen i 1968, reparerte Bernhard og ble den nye dukkemakeren.

SPRÅK OG LAYOUT:

Uttrykksfulle illustrasjoner i både farger og svart/hvit. Hvert kapittel har en elegant utforming av første bokstav i teksten.
Boka har korte kapitler, god linjeavstand og er satt med store, gode typer.

ALDERSTRINN:

Historien er litt for lang og innfløkt for de yngste leserne, men egner seg godt som høytlesningsbok for denne gruppen.
Passer fra 10 år.