Bokgløtt

Utgitt av Skoleetaten i Porsgrunn og Porsgrunn bibliotek

Anmeldelse av
Einarson, Eldar:
Rotteøgleskogen

Gyldendal Tiden 1999. 193 s.
ISBN 82-478-0467-0 Kr. 198,00
Serie 10:12

INNHOLD:

Den 9 år gamle taterjenta Liv savner dad, faren sin, som er død.
Hver kveld hører hun stemmen hans.
Eventyret han pleide å fortelle da hun var liten, dukker opp. Når hun gnir måneamuletten sin, reiser hun på et blunk til en fredfull plass i Assaria, de reisendes land. Der er hun sammen med faren. - Liv skal være hos mormor mens mor er utenlands på kurs. Der får hun se igjen et kosedyr som minner henne om noe veldig ubehagelig. Den kvelden forsvinner idyllen i Assaria, og dad blir borte for henne. Liv må finne ham igjen og begir seg ut på en farefull ferd gjennom skogen, hvor heksedronningen Stheno regjerer sammen med krigeren Teka og banden hans, og som spordyr har de et kobbel frådende rotteøgler. Liv rømmer fra mormor til farfar Josef, som bor i en husbåt.
Kampen i Rotteøgleskogen tar helt av, men Liv får fornyet kreftene når Josef utnevner henne til ridder, slik hun var i farens eventyr. Han skjønner at dette er noe hun må igjennom. Liv finner faren - og mister ham igjen, og nå ser hun hva som skjer. Gjennom kampen med de onde kreftene i Rotteøgleskogen forstår Liv at det ikke var hennes skyld at faren døde. Hun var bare et barn som trasset igjennom at faren skulle ta motorsykkelen til mormors hytte for å hente det gjenglemte kosedyret. Faren blir truet og forfulgt av en motorsykkelgjeng, som vil ha taterpakket vekk. Liv møter dem i virkeligheten, de minner om krigerne i Assaria, og hun skjønner at det er de som er skyld i farens død. Hun konfronterer dem med det, og så klarer hun å gråte og akseptere at faren er død. Dermed kan hun forlate Assaria for godt.

Boka veksler mellom virkelighet og fantasi, og fantasiverdenen dominerer. Typografien viser hvilken verden Liv befinner seg i.

SPRÅK OG LAYOUT:

Språket flyter lett og har snert og poesi, men er ikke spesielt enkelt. Handlinger er også infløkt.

ALDERSTRINN:

Alder: 10-12 ifølge serien, men boka er utfordring også for noe eldre lesere så sant de ikke bryr seg om at hovedpersonen er ung.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Dette er en svært god og spennende bok som holder leseren fanget helt til slutt, en psykologisk triller som pløyer dypt til barnebok å være. Boka krever en god og årvåken leser, for her er mye man bør få med seg og forstå. Heldigvis er slutten lykkelig på et vis og til å akseptere.
Emner: Skyldfølelse – Diskriminering – Minoriteter: tatere – Fremmede kulturer: tatere