Bokgløtt
1999, NR. 2 - UNGDOM

Utgitt av Skoleetaten i Porsgrunn og Porsgrunn bibliotek

BOK:
Abrahamsen, Aase Foss
Fjerde symfoni
Gyldendal Tiden 1999. 234 s.
ISBN: 82-478-0214-7. Kr. 198,00
Serie: Ung +

INNHOLD:

Benedikte har alltid følte at hun er litt annerledes enn andre. Hun lurer alltid på hvem hun er.
Hun er enebarn og har et godt forhold til sin mor, men hun er sjalu på faren som hun mener ”stjeler” morens oppmerksomhet fra henne. Faren overbeskytter henne samtidig som han er veldig nøye med hennes oppdragelse. Han vil f.eks ikke tillate Benedikte å sove i foreldresengen når hun har hatt et mareritt. Hun har tidligere vært mye plaget av mareritt som bl.a. går ut på ”søkende” hender som kommer ut fra et skap.
Benedikte er flink på skolen, men liker ikke å være på fest sammen med mange andre. Men foreldrene bekymrer seg og er veldig glade når hun møter Dag. Han er grei og fin å snakke sammen med. Benedikte blir voldsomt forelsket, og åpner seg for Dag slik hun aldri har gjort før. Men etter noen måneder oppdager hun at Dag er sammen med en annen og Benedikte blir sønderknust. Hun flytter på hybel og er fast bestemt på å greie seg bra på videregående skole. Hun stenger ute alle, både foreldrene og venner. På denne måten tror hun at hun vil klare å bli fullstendig uten følelser. Hun mener at ingen kan være glad i en slik som henne.
Men omsider, etter råd fra venner, bestiller hun time hos en psykolog. Etter mange timer hos Rolf, psykologen, vil hun ha et oppgjør med foreldrene. Det blir en ganske sjokkartet opplevelse hvor Benedikte beskylder faren for å ha misbrukt henne under oppveksten.
Omsider begynner hun å komme ut av krisen hun har vært gjennom. Dag er fortsatt en god venn og Benedikte ser at hun har innbilt seg det meste. Hun vil gjøre det godt igjen med foreldrene og det er håp om at alt skal bli bra igjen.

SPRÅK OG LAYOUT:

Ganske stor skrift.
Mange og korte kapitler.
Bokmål. Lett å lese.

ALDERSTRINN:

Fra 13 år.


BOK:
Baziljevich, Michael:
Atomet og eplet. En utrolig reise fra naturens aller minste byggesteiner –Ut til universets yttergrenser
Damm, 1999. 129 s.
ISBN 82-517-8940-0. Kr. 228,00

INNHOLD:

”Denne boken handler om verden rundt oss: om atomene, lyset, stjernene og planetene”.
Slik begynner forfatteren boken, og slik er det. Boken tar for seg de minste byggestenene naturen er bygget opp av og beveger seg så over i universet.
Forfatteren forsøker å anskueliggjøre hvor uendelig lite de minste delene i naturen er, og hvor uendelig store universets avstander er.
Stoffet i boken forklares ved at forfatteren henvender seg direkte til leseren, og han foreslår også eksperimenter som leseren selv kan utføre.
Forfatteren setter naturvitenskapen inn i en sammenheng ved også å komme inn på den historiske utviklingen.

SPRÅK OG LAYOUT:

Forfatteren forsøker å holde et uhøytidelig og forenklet språk på det kompliserte stoffet, og lykkes med det, blant annet gjennom å henvende seg direkte til leseren.
Boken har en layout som kan virke noe rotete for de som ikke har vent seg til bøker der teksten er "stykket opp". Dette går imidlertid ikke ut over sammenhengen i teksten, og denne layouten kan like gjerne virke spenstig og spennende på leseren.

ALDERSTRINN:

Boken passer for interesserte og nysgjerrige lesere på ungdomstrinnet og i videregående skole. Sammen med voksne kan nok boken også brukes lenger ned i alder.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Spennende og kjærkommen bok om naturvitenskap for ungdom.
Forfatteren tar både stoffet og leseren på alvor.
Boken har fyldig stikkordsregister.


BOK:
Block, Francesca Lia:
Weetzie Bat
Oversatt av Elisabeth Bjørnson
Gyldendal Tiden, 1999. 90 s.
ISBN 82-478-0444-1. Kr 198,00
Serie: UNG+

INNHOLD:

Weetzie bor i "Shangri L.A.", og hater at ingen av hennes jevnaldrende ser ut til å innse at de faktisk bor i fantastiske L.A. Men det gjør Dirk, skolens flotteste gutt, og de to blir bestevenner og tilbringer mye tid sammen. Dirk forteller Weetzie at han er homo, og sammen starter de jakten på hver sin andrik/drømmemann.
Å finne kjærligheten og lykken er ikke bare enkelt, men Dirks bestemor Fifi gir Weetzie en presang som viser seg å være "ånden i lampen", og hun får ønske seg tre ting: en andrik til Dirk, My Secret Agent Lover Man til seg selv, og et lite hus hvor de kan leve lykkelig. Kort tid etter dør bestemor Fifi, og Dirk og Weetzie arver huset hennes. Dirk treffer andriken Duck, og like etter blir Weetzie forespurt om å spille i en film, av ingen ringere enn My Secret Agent Lover Man! Sammen bor de fire i Fifis hus, og alt er bra, bortsett fra Weetzies inderlige ønske om en baby. Kjæresten hennes synes derimot det er uforsvarlig å sette et barn inn i den kaotiske verden, så derfor avtaler Weetzie og hennes homofile venner å lage et barn. I fortvilelsen over det Weetzie har gjort stikker kjæresten hennes av, men kommer tilbake når lille Cherokee er født. Han har hatt ett lite forhold mens han har vært borte, med en heksekvinne. Hun får et barn, voodoobabyen Lily, som hun legger igjen på trappa til Fifis hus, og som blir tatt inn i "storfamilien".
Sentralt i boka står kjærligheten, og i tillegg til Weetzie og Dirks forhold, fortelles også historien om Weetzies foreldre, som nå er skilt og bor på hver sin side av landet, og om Valentine Jah-Love og Ping Chong, et par Weetzie blir kjent med når hun jobber som servitør på et spisested.

SPRÅK OG LAYOUT:

Block bruker mye slang i bøkene sine, og lager egne ord (f.eks. "slinkster", et spesialord for kul, stilig og slank). Mange av disse ordene er med hensikt ikke oversatt, for at boka skal beholde sin spesielle Hollywood-atmosfære. Disse ordene blir forklart i et vedlegg i slutten av boka (Spesielle fenomener, ord og uttrykk). I tillegg inneholder fortellingen mange referanser til steder og ting som ofte er ukjent for norske lesere, men også disse blir forklart i vedlegget. Inndelt i kapitler.

ALDERSTRINN:

Som de andre UNG+bøkene egner også denne seg best for litt eldre ungdom, fra ca. 15 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Boka er liten i omfang, men innholdsmessig strekker den seg over flere år, og rommer mange historier og momenter. Block har en original fortellerstil, - boka er eventyraktig og magisk, samtidig som den beskriver mellommenneskelige forhold man kjenner seg igjen i.
Weetzie Bat er Blocks debutbok (utgitt i USA i 1989), og forfatteren regnes som en av USAs mest originale og banebrytende.


BOK:
Blomquist, Lise:
Blåveispiken
Omnipax 1998. 184 s.
ISBN 82-530-2020-1. Kr. 198,00

INNHOLD:

Hovedpersonen i boka, Janne, blir kalt Blåveispiken p.g.a. et stort fødselsesmerke ved øyet. Janne har mestret all mobbing ved å være en tøff jente som driver med kampsport o.l. På skolen går det ikke så bra. Når Rahvi, en pakistaner med PC og CP kommer i klassen, blir Janne plassert ved siden av ham og ender opp som Rahvis beste venn. Rahvi er en gløgg fyr, og det er han som oppdager at Janne er ordblind.
Janne bor sammen med faren. Den pene mora hennes er gift med Advokaten. Jannes venninne, Ellinor er lesbisk og strever med å finne seg selv. I tillegg til Ellinor og Rahvi møter vi Snurre som er lam. Disse fire utgjør etterhvert en sammensveiset vennegjeng som alle sliter med egne problemer.
Det skjer spennende og tragiske ting når de sammen med Jannes mor, hennes nye mann og homseparet Mads og Doffen oppdager og avslører et nettverk av pedofile. Janne får endelig bruk for kampsport - teknikker som hun har lært.

SPRÅK OG LAYOUT:

Skrifttypene er noe små.
God linjeavstand.
Litt radikalt bokmål.

ALDERSTRINN:

Passer fra 14 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Historien er spennende, men tar litt vel av på slutten.
EMNER: Funksjonshemmede / Mishandling / Spenning / Pedofili.


BOK:
Borøchstein, Ove:
Blodsbrødre : historien om Mattis og Are
Damm 1998. 142 s.
ISBN 82-517-8892-7. Kr. 198,00

INNHOLD:

Det er en grytidlig aprilmorgen, og den gamle kirken på Hammernes brenner. Mattis og Are rømmer i båten langt utover havet mot Fiskeværøy fordi de er redde folk vil tro at det var de som satt kirken i brann. Vel framme fortøyer de båten og ringer hjem for å fortelle at de driver og fisker et helt annet sted. Mattis ramler i vannet og mister mobiltelefonen. Litt senere oppdager han at motoren er tom for bensin. Øya er ubebodd så tidlig på året. De bryter seg inn i en av de gamle (sommer)husene og får tørre klær på seg. Litt mat har de med seg. Nå må de vente til en redningsaksjon eventuelt finner på å lete så langt ut i havet.
Ved bruk av tilbakeblikk, delvis i form av sitater fra Mattis' dagbok, fortelles det mer om disse to guttene som er svært forskjellige. Mattis er forsiktig, kommer fra et meget skikkelig hjem, er kristen og veldig usikker på seg selv.
Are har et vanskelig hjem, har nettopp flyttet fra en annen skole og er veldig "tøff". Mattis hjelper ham på skolen, og blir overrasket og glad når en slik "tøffing" vil ha ham som venn. Han ber ham med på hyttetur. Are har med sterke saker som Mattis ikke er vant til. Utover kvelden bestemmer de seg for å bli blodsbrødre. Dette tar de meget alvorlig.
Neste kveld drar de ut med telt for å overnatte ute og se tiurleik tidlig neste morgen. Det er etter dette at kirken begynner å brenne. Etter hvert skjønner Mattis at det antagelig var Are som satte fyr på kirken. Mens de venter på redning på Fiskeværøy blir guttene mye bedre kjent med hverandre. Tett sammen i en seng for å holde varmen, oppdager de hverandres svake og sterke sider, og Mattis begynner å forstå seg selv bedre.
Etter flere dager kommer en gammel fisker i land og oppdager guttene. De blir kjørt tilbake til fastlandet hvor både foreldrene og politiforhør venter. Men de er blodsbrødre og kommer ikke til å røpe hverandres hemmeligheter.

SPRÅK OG LAYOUT:

Mellomstor skrift. Bra med kapitler og avsnitt. Dagbok sitatene er satt i kursiv.
Ingen illustrasjoner.
Lettlest bokmål.

ALDERSTRINN:

Fra ca. 15 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Ganske bra bok om puberteten og guttegrublerier. Er skikkelsen Mattis kanskje litt overdreven?
En liten unødvendig tabbe er at omslaget nevner høststormene på Fiskeværøy til tross for at det hele foregår om våren!


BOK:
Bull-Hansen, B. Andreas:
Dragens tårer
Tiden, 1997. 180 s.
ISBN 82-10-04208-4. Kr. 128,00
Serie: Horngudens tale

INNHOLD:

Dette er første bok i serien "Horngudens tale" Her fortelles historien om Karain fra Krugant. Han er født med bare tre fingre og hår i ansiktet, så faren er spesielt ivrig på at nettopp han skal lære farens håndverk; han var tønnemaker. Da et kretterskip kommer inn til Krugant med rykter om at demoner i form av vanskapte mennesker hjemsøkte landsbyene og gjorde menneskene der gale, blir Karain fordrevet fra sitt folk.
I Vestskogen, som vi kjenner fra Bull-Hansens forrige bok, møter han noen skogvorder. Sammen med dem drar han ut i verden for å stoppe Evigvinteren som gradvis legger verden under seg.
Karain får etterhvert mer krevende oppgaver, og blir samtidig forvandlet til fuglemannen, som klippefolket og den unge jenta Kirgit har ventet på.

SPRÅK OG LAYOUT:

Språket er greit bokmål og passer til bokas innhold der det hele foregår i en slags eventyrverden.
Kapitler og avsnitt, vanlige typer og god linjeavstand.

ALDERSTRINN:

Moden ungdom.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Dette er en bok i fantasysjangren, og en må nok kanskje være spesielt opptatt av sjangeren for at en slik bok skal fenge.


BOK:
Dahl, Kristin:
Skal vi leke matte? : lure leker og snurrige spill
Bilder av Mati Lepp
Pax, 1998. 61 s.
ISBN 82-530-2010-4. Kr.168,00
Faktabok

INNHOLD:

"Regning er mye mer enn å arbeide med matteboken på skolen" står det på første side, og så følger eksemplene: "når du kjøper godteri i kiosken og teller pengene, når du deler et eple på midten og får to like store halvdeler, når du dekker et bord". Boka er en samling leker, spill og hodebry som gjør matematikken til noe mer enn et skolefag. Løsningsforslag bak i boka.

SPRÅK OG LAYOUT:

Korte setninger, mye luft på hver side. Spenstige fargeillustrasjoner.

ALDERSTRINN:

Mellomtrinnet. Noen av oppgavene passer like godt for eldre og yngre barn, men boka henvender seg primært til barn i 10-12-årsalderen.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Artig hodebry, ny vri på gamle problemer.


BOK:
Dæhlie, Bjørn:
God på ski
fortalt til Dag Heyerdahl Larsen
Gyldendal Tiden, 1998. 79 s.

ISBN 82-478-0382-8 Kr. 169,00
Faktabok

INNHOLD:

Bjørn Dæhlie deler sine ski-kunnskaper og sportsminner med unge lesere. I korte avsnitt forteller han bl.a. om sport og lek fra guttedagene, om skihopping i bakken like ved, stoltheten over den første hopphjelmen, de første ordentlige hoppskiene, kunsten å snekre en flott premiehylle når du bare har to små fingerbøl av noen pokaler. Årene går, og han kutter ut hoppingen til fordel for langrenn, og det var ikke den dummeste avgjørelsen han kunne tatt. Videre kommer små glimt fra landslagsliv både i løypa og på hotellet, treningstips og utstyr, og høydepunkter fra tv-serien "Gutta på tur".

SPRÅK OG LAYOUT:

Brede marger og god avstand mellom linjene gir et ryddig bilde og en innbydende bok. Enkelte gode råd som "Bjørn Dæhlies skiturmarsipan", "Pilking" og "Støvler" er tatt ut av den vanlige teksten og plassert i egne rammer markert med "tips!".
Generelt korte avsnitt med egne overskrifter.
Mange bilder.

ALDERSTRINN:

Fra hvor små de nå er når de begynner å fatte interesse for Bjørn Dæhlie og langt oppover!

ANDRE OPPLYSNINGER:

Boka er morsom og underholdende, med mange gode råd, men uten stikkordregister er det ikke lett å finne dem. Tipsrammene gjør det noe enklere å finne fram, men mye nyttig ligger i hovedteksten uten å bli uthevet.
"God på ski" er andre bok i Gyldendal Tidens sportsserie for barn og unge, der kjente og dyktige idrettsutøvere gir råd og tips om idretten sin. "God på ski" er en flott og fengende biografi om Bjørn Dæhlie, mer enn en lærebok om skigåing, trening eller skileik, og så lenge man har det klart, er boka en opplevelse som trygt kan anbefales.


BOK:
Eeg, Harald Rosenløw:
Filter
Aschehoug 1998. 221 s.
ISBN 82-03-24264-2. Kr. 198,00
ISBN 82-523-3349-3 (Ungdomsbokklubben)

INNHOLD:

Boken handler om Espen Arnold, en spesiell fyr med mange rare tanker i hodet. Han vet ikke alltid forskjell på virkelighet og innbilning. Hver natt tar han søvnen sin opp på kassett. Han går stadig rundt med gule slalåmbriller, som et filter mot omverdenen.
Espen har en sommerkjæreste, Tale, som ferierer på samme campingplass hvert år sammen med foreldrene og den tilbakestående broren Leon. Espen er alltid på sommerferie hos tante og onkel. Espens tante putter klokkene på Norgesglass om sommeren.
Espen møter Tale igjen foran en ny sommer. Han har fått seg bil, en gamle boble, og har flyttet på hybel. Han skriver tankene sine på gule post-it-lapper og henger dem opp på veggene. Det blir etterhvert hundrevis av lapper.
Forholdet mellom Tale og Espen er litt problemfylt. Tale synes Espen er ganske merkelig, og hun har vanskelig for å forstå ham. Espen mener blant annet at han er sanndrømt.
Tale får etterhvert lese lappene til Espen med alle tankene hans. Hun skjønner hvordan Espen er og hjelper ham til å tørre å være seg selv.

SPRÅK OG LAYOUT:

Liten skrift. Kapitler og avsnitt.
Bokmål. Mye direkte tale.

ALDERSTRINN:

Ungdomstrinnet og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Forfatteren har en fin, poetisk måte å skrive på. En nydelig og annerledes kjærlighetshistorie. Denne boken kan virkelig anbefales.


BOK:
Hagerup, Klaus:
Markus og den store fotballkjærligheten
Aschehoug 1999. 190 s.
ISBN 82-03-24309-6. Kr. 198,00

INNHOLD:

I denne boka om Markus prøver Sigmund å gjøre ham til en idrettsstjerne, siden det ser ut til å slå an hos jentene.
Etter å ha prøvd ut diverse idrettsgrener, ender de opp med å satse på fotball. Under en av treningsøktene treffer Markus Elisabeth som er smellvakker, kjempeflink på fotballbanen og et par år eldre enn han.
For å bedre miljøet i nabolaget, danner Sigmund fotball-laget Ruud F.K. Elisabeth som er søster til en på Ungdomslandslaget, spiller på Gladbakkameratene, Ruud F.K.s motstander.
Markus er best uten ball på banen, og å møte Elisabeth på fotballbanen betyr å dumme seg skikkelig ut. Hver gang han treffer henne, blir han så nervøs at han gjør de mest vanvittige ting.

SPRÅK OG LAYOUT:

Lettlest bokmål. God flyt i språket.

ALDERSTRINN:

10-15 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Nok en bok om den hjelpeløse Markus og vennen hans Sigmund. Historien er som tidligere preget av varme, fortellerglede og lun humor.


BOK:
Haugen, Tormod:
Luftvandreren
Gyldendal Tiden, 1999. 287 s.
ISBN 82-478-0371-2. Kr. 238,00

INNHOLD:

Waldemar er snart 12 år, og han, Andrea og Henning har holdt sammen helt siden de gikk i barnehagen. Det er bare plass til de tre, så de andre klassekameratene prater de lite med og kjenner dårlig.
Waldemar bor sammen med faren etter at moren døde i en bilulykke da Waldemar var liten. Han husker henne nesten ikke, men han har stadig samtaler med fotografiet av henne som henger i gangen. Faren til Waldemar er forfatter, men etter bilulykken har skrivemaskinen stått stille, og han lever et vanskelig liv der "det forferdelige" stadig truer med å få overtaket på ham.
Livet er vanskelig også for Waldemar, det er så mye de ikke kan snakke om, og nesten hver natt tar Waldemar seg en tur ut i parken. Og der, plutselig en natt, tar han av fra bakken og begynner å gå på luften. Han tør ikke fortelle det til noen, ikke engang til faren og vennene sine. Men i en kasse i kjelleren finner Waldemar en av bøkene faren hans har skrevet. Den heter "Luftvandreren" og de første sidene er som en beskrivelse av Waldemar selv. Og boka er skrevet før Waldemar ble født!
Merkelige ting begynner å skje i klassen også. Cecilie, og etter hvert også Hans, blir borte. Klassen organiserer leteaksjon og forsøker å finne ut av hva som har hendt med dem. I denne letingen blir Waldemar kjent med flere av klassekameratene sine, og det skal vise seg at flere lever et vanskelig liv; helt annerledes enn de gir inntrykk av på skolen.
Og Waldemar finner ut at han ikke er den eneste luftvandreren.

SPRÅK OG LAYOUT:

Boken er inndelt i kapitler.
Ingen illustrasjoner.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Passer fra ca 11 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Boken handler om barn som lider fordi de voksne sliter med egne problemer og ikke klarer å se barnas behov for trygghet og åpenhet.
Det viser seg imidlertid at barna har en styrke de voksne ikke har sett.
Tema: Vennskap, omsorg, sorg.


BOK:
Heggland, Johannes:
Den unge kongen
Eide 1999. 187 s.
ISBN 82-514-06502. Kr. 230,00

INNHOLD:

Dette er en historisk roman om den unge kongen Magnus Erlingsson, født i 1156 i Sunnhordaland. Erling Skakke var faren hans, og morfaren var Sigurd Jorsalfar. Da det var mange som kjempet om kongemakta ble Magnus valgt til konge, bare 5 år gammel. Men faren regjerte i sønnens navn til han ble voksen.
Hjemme på gården i Etne levde Magnus et liv med lite glede og nærhet. Forholdet mellom foreldrene var dårlig, og mora hans var mest opptatt av den makt han hadde fått som konge. Derimot hadde Magnus et nært og godt forhold til farens frille og hans sønner.
Hans voksne liv var fullt av krig og stridigheter, og han mista livet i slaget ved Fimreite mot Kong Sverre og birkebeinerne i 1184.

SPRÅK OG LAYOUT:

Kapitler og avsnitt.
God linjeavstand og skriftbilde, men språket er meget konservativt nynorsk, og boka kan derfor være noe tunglest.

ALDERSTRINN:

Passer for moden ungdom.


BOK:
Hjorth, Vigdis:
Den første gangen
Cappelen 1999. 46 s.
ISBN 82-02-18294-8. Kr. 159,00
Kortroman

INNHOLD:

”Jeg var seksten år og mor var redd for meg.” Slik begynner historien som forteller om Vigdis´ første seksuelle erfaring.
Foreldrene, og især moren, er redde for hva hun gjør og hvem hun er sammen med, og de kontrollerer henne uten at de noen gang snakker sammen om hva de egentlig er redde for. Men Vigdis skjønner at de har forstått at hun er istand til HVA SOM HELST. Vigdis´ seksuelle debut er skuffende. Når hun kommer hjem skriver hun i dagboka si slik det kunne ha vært, og her males det hele ut til en saftig historie.
Moren kommer over dagboka og leser den for faren, og de tror begge det er virkeligheten hun har skildret. Men som Vigdis sier: ”Det var vel like ille. Eller verre.”
Boka avsluttes med: ”Men den virkning den fikk, min første diktning, og den forferdelse den medførte, lærte meg noe avgjørende: At det vi dikter opp kan ha større betydning enn det som er sant, og være sannere.”
For meg handler boka om hvor galt det kan gå når vi ikke har en åpen kommunikasjon, men lar fantasier og mistenksomheten få styre.

ALDERSTRINN:

Fra 15 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Boka handler om ungdom og sex, men hovedtemaet er kommunikasjonsvansker mellom foreldre og barn.


BOK:
Kjelsen, Reidar:
Gammel dame er vond å vende
Illustrert av forfatteren
Gyldendal Tiden 1999. 58 s.
ISBN 82-478-0461-1. Kr. 149,00
Serie: Bokormen

INNHOLD:

Roffe er en flink hund som har spist opp eieren sin, gamle fru Sørensen. Han tror han har fått hundegalskap og lengter etter noen som kan klappe ham og si flink bisk. For hvordan kan en være flink når en er helt alene?
Da tretten hårete raddiser sprenger leiligheten til fru Sørensen, slipper endelig Roffe ut til friheten. Her treffer han Kålfis, ei tispe som er dumpet av eieren sin, og som Roffe nå forelsker seg i. Kålfis tar ham med til fyllinga for å spise rotter. I sitt livs mest romantiske øyeblikk dukker fru Sørensen fram fra under halen hans, til stort sjokk for Kålfis. Roffe innser at slaget er tapt og lusker slukøret etter den gamle heksa. Heldigvis blir han reddet av dyrlegen, som både ordner opp i magetrøbbelet hans og slipper ham fri. Roffe er frisk og klar for fyllinga!

SPRÅK OG LAYOUT:

Stor skrift og god linjeavstand.
Mange kapitler og gode avsnitt.
Bokmål.
Lettlest - en god del direkte tale.

ALDERSTRINN:

10 - 12 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En hundefortelling og fortsettelse av "Flink bisk, pus"
Språket er barskt med sjargong, noe som passer til det litt crazy innholdet.
Småufyslige tegninger.


BOK:
Lindboe, Karin Kinge:
Solkvinnens flamme
Aschehoug 1998. 175 s.
ISBN 82-03-24233-2. Kr 198, 00

INNHOLD:

Blanka har bare ett øye igjen. Det andre har Tamika revet ut med bare hendene. Forhatte Tamika. Tamika som ble drept for ugjerningen. Samme dag som barnet til Gor og Slava kom til verden.
Blanka er leder for flokken i dette steinalder/fantasy-miljøet, og alle frykter henne. Alle unntatt Syr, Gors og Slavas datter. Den lille familien har en hemmelighet de har klart å skjule for Blanka. En hemmelighet som kan koste Syr livet om Blanka oppdager den. En hemmelighet som knytter sammen Tamikas skjebne, Blankas øye, og Syr. Blankas synske evner og dype mistenksomhet fører henne på sporet, og Syr er i fare.

SPRÅK OG LAYOUT:

Korte setninger og god linjeavstand.

ALDERSTRINN:

Fra 13 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Litt uoversiktlig i begynnelsen, med vekslende synsvinkel og mange personer å holde rede på. Så snart leseren er orientert om bakgrunnen blir historien uhyggelig spennende og svært velskrevet. Hat og kjærlighet gjennomsyrer alt, sterke drifter driver fortellingen framover.
Miljøet minner om steinalder, men kan like gjerne være et nyere jaktsamfunn eller en oppdiktet verden lik vår egen. Flokken bor i telt laget av kraftige huder, jakter med spyd i tillegg til pil og bue, og har hunder som husdyr.
Blanka har overnaturlige evner, men ikke mer enn vi kan godta som realistisk.


BOK:
Lund, Atla:
På tynn is
Omnipax 1999. 222 s.
ISBN 82-530-2078-3. Kr. 228,00

INNHOLD:

Daniel Lemberg er veldig opptatt av Fridtjof Nansen og hans opplevelser i polarisen. Han bor i Russland i 1905 og har det bra sammen med familien inntil læreren må skjule dem alle sammen. De gjemmes på loftet mens en sint folkemengde setter fyr på hjemmet deres, fordi familien Lemberg er jøder.
Daniel får tyfus og er nær døden. Hans feberfantasier er om tynn is, sprekker i isen og dryppende vann. Faktisk har familien gjemt seg på et ishus inntil læreren kan ordne skyss langt borte til en annen by, Akkerman, ved Svartehavskysten. Daniel kommer seg, men kan ikke gå eller snakke. Storebror og tvillingsøsteren trener hardt med ham til han omsider klarer å gå igjen. Han savner katten Mishka som han tror er tatt av flammene. Men en dag finner hushjelpen dem igjen og hun har med seg Mishka.
Pappan til Daniel klarer å bygge opp sin tannlegevirksomhet igjen, og Daniel synes at isen virker mye tryggere enn tidligere.
Det fortelles om livet i en typisk russisk by på denne tiden, og det refereres til Tsarens krig mot Japan som går dårlig, og som jødene får skylden for. Lenge går det bra for familien Lemberg, men til slutt skjønner de at jødene ikke har noen trygg fremtid i Russland. For Daniel har isen blitt tynn og farlig og slår sprekker. Fridtjof Nansens hjemland blir familiens nye tilholdssted.

SPRÅK OG LAYOUT:

Mellomstor skrift. Mange kapitler og avsnitt.
Ingen illustrasjoner. Noe gammelmodig bokmål. Lett å lese.

ALDERSTRINN:

Fra 10 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Tema: Jødenes forhold i Russland på begynnelsen av 1900-tallet.


BOK:
Lund, Reidar:
Enn jeg da?
Eide, 1999. 179 s.
ISBN 82-514-0571-8. Kr. 230,00

INNHOLD:

Jonas er på påskeferie med foreldrene sine. Men denne påsken er ikke som tidligere påskeferier. Moren og faren hans veksler mellom å krangle og å flykte inn i tausheten. Og ingen av dem har overskudd til å tenke på Jonas.
Tilbake på skolen og sammen med venninnen Miriam har Jonas mye han må skjule. Han viser ikke moren og faren hvordan han har det, han bare flykter ut av huset. Og sammen med Miriam kan ikke alt være som før, heller. Så det blir til at han flykter fra henne også.
Faren til Jonas er vaktmester på skolen der Jonas går, og etter hvert begynner små tendenser til hærverk og ekle telefonsamtaler å ramme den ellers så populære vaktmesteren. Hjemme steller moren til Jonas i stand et stort selskap for å feire at hun skal åpne sin tredje butikk; hun er en kvinne som har lykkes med sitt forretningsprosjekt. Men når broren hennes, Ragnar kommenterer: "Det er dama som er noe tess her i huset", svartner det for faren, og han slår til svogeren sin.
Og da flykter Jonas igjen. Ned til båthavna og til en båteier han er blitt litt kjent med. Og her tør han for første gang å fortelle hvordan han har det. Etter dette blir det lettere for ham å åpne litt opp overfor både foreldrene og for Miriam. Av henne tør han til og med å ta imot litt trøst.

SPRÅK OG LAYOUT:

Lett og greit bokmål.
Boka er inndelt i kapitler og har ingen illustrasjoner.

ALDERSTRINN:

Passer for aldersgruppen 12 til 15 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Boken viser hvor vanskelig det kan være å leve som barn i spenningsfeltet mellom to foreldre som har nok med seg selv og sine egne problemer.
Vi får historien skildret gjennom Jonas' øyne, og utviklingen i foreldrenes forhold blir bare berørt i den grad den angår Jonas.
Skildringen av Jonas' følelser er troverdig og god, men boken mangler driv og kan til tider bli litt kjedelig.


BOK:
Nielsen, Mary Lee:
Astrids reise
Cappelen 1999. 164 s.
ISBN 82-02-18296-4. Kr. 219,00

INNHOLD:

Frøydis Eiriksdatter hadde giftet seg med Torvard etter at hun trodde at Are var drept. Men Are er i live, og nå skal Frøydis og Are, med hver sin båt og mannskap, seile vestover til landet hvor Skrælingene (beothukinindianerne) bor.
Vi er i rundt år 1000 og reisen går fra Grønland til Vinland. Frøydis er fremdeles glad i Are og har hyret Barde for å drepe sin mann under ferden. Are vil ikke ha noe med henne å gjøre, fordi hun er gift.
Begge båtene kommer frem til stedet hvor Leiv Eiriksson tidligere hadde satt opp buene sine. Frøydis nekter mennene fra Are's båt å bo i husene, så de må bygge sine egne boliger på andre siden av bekken.
Astrid, søster til Are er med på ferden. Hun har vokst opp med Are og Frøydis. Hun er hyggelig mot Barde og får ham til å la være å utføre oppgaven Frøydis har pålagt ham. Astrid er glad i det nye landet og tar turer bort i skogen hvor hun blir kjent med dyrene og fuglene. Hun merker at "noen" følger etter henne, men ser ham ikke. Han passer på henne og hjelper henne tilbake til strandboligene når hun går seg vill. Han heter Majaq. Men Frøydis og mennene hennes dreper flere Skrælinger, og Malaq forsvinner. Til slutt forsøker Frøydis å ta livet av Astrid, som imidlertid blir reddet av Maraq og tatt med til hans folk. Der helbreder de henne og hun sender bud etter Are, som kommer og blir glad i Gudrid, som også bor sammen med Skrælingene. Men mens Are er borte kommer Frøydis og hennes menn og dreper hele Are's følge. Are og Astrid har imidlertid funnet lykken sammen med Skrælingene.

SPRÅK OG LAYOUT:

Mellomstor skrift. Innholdsfortegnelse over kapitler.
Ingen illustrasjoner.
Lettlest bokmål.

ALDERSTRINN:

Fra 10 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Fortellingen er oppdiktet, men basert på hendelser omtalt i "Grønlendingesaga". Boken er en frittstående fortsettelse av "Frøydis Frilledatter" og "Ares hevn".
I etterordet gis det opplysninger om tilknytningen til "Grønlendingesaga" og noen fakta om Newfoundland indianerne, oppdagelsen av Leivsbuene av Anne Stine og Helge Ingstad i 1960-årene.


BOK:
Nilsson, Per:
Du &du &du
Oversatt av Tor Fretheim
Cappelen 1999. 270 s.
ISBN 82-02-17948-3. Kr.249,00

INNHOLD:

Tidlig sommer i Sverige. Anon går i sjette klasse. Han går alltid med store blå støvler, er klassens mobbeoffer, går mye alene, men det ser ikke ut som han bryr seg om det. Han dagdrømmer, og den dagen han finner lommeboken til Zarah, med adressen hennes er det henne han drømmer om.
Han skal levere lommeboken tilbake, men først vil han se hvor hun bor. Han står ofte utenfor huset hvor hun bor og bare ser.
Det er også en annen gutt som dagdrømmer om Zarah, og det er Nils 20 år. Han traff Zarah en dag på puben, da hun ville gi kjæresten sin en lærepenge.
Nils har lest i boken Quest (Beatgenerasjonens bibel) at dersom du finner en engel, så følg etter henne, og ikke la henne forsvinne. Nils mener at Zarah er engelen i hans liv, og han står utenfor huset hennes; han følger etter henne til Italia.
Zarah selv er 17 år og mest opptatt av seg selv og kjæresten som hun bor sammen med. Kjæresten er en småkriminell innvandrer, og han bruker leiligheten hennes som lager for det han stjeler.
Personene i boka forteller hver sin historie. Felles for Nils og Anon er at de begge leter etter Zarah, mens det virker som Zarah leter etter seg selv. Til slutt treffer disse tre hverandre.

SPRÅK OG LAYOUT:

God skrift. Mange kapitler.

ALDERSTRINN:

Fra 13 år og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Boken er best når den tar for seg Anon. Anon og hans tanker opptar deg, du stiller mange spørsmål, bl.a. hvorfor han går med støvler, hvorfor bryr han seg ikke om at han blir mobbet? Noen av disse spørsmålene får du svar på i slutten av boka.
Nils og Zarah blir for denne leseren ikke like troverdige personer.


BOK:
Nitteberg, Bjørn:
Hjerteblomsten
Illustrert av Svein Arild Berntsen
Orkana 1998. 51 s.
ISBN 82-91233-32-2. Kr.167,00

INNHOLD:

Susanne og Ivar på 12 og 9 år er blitt utsatt for seksuelle overgrep av to voksne menn. Det blir rettsak. Under rettsaken opplever de imidlertid å ikke bli trodd, og overgriperne går fri.
Nå er de på vei med fly fra Nord Norge. De skal tilbringe sommerferien på stølen hos mormor i Valdres. De skal slappe av et sted ikke alle vet om det fryktelige som har hendt dem. Tro om de treffer noen av vennene fra forrige gang de var i Valdres? Det er tre år siden nå.
Ivar og Susanne har det fint sammen med besteforeldrene på fjellet. Susanne går mye med mormor og Ivar med bestefar. Jevnaldrende venner får de også.
Ivar og Susanne er ofte i oldemor stua, den gamle stua nede ved vannet. Mormor fortalte dem om oldemor som også hadde vært budeie der oppe. En natt skal de to overnatte der oppe. Inni en salmebok finner de et brev som oldemor har skrevet. Der forteller hun om Hjerteblomsten hun fant en gang hun var liten. Hun har aldri funnet stedet igjen, men nå vil Ivar og Susanne prøve! De finner tre hjerteblomster som de presser og sender til overgriperne og dommeren. For den som tar i Hjerteblomsten må alltid tale sant.

SPRÅK OG LAYOUT:

Store typer. God linjeavstand.
Illustrasjoner i sort/hvitt.
Lettlest. Bokmål.

ALDERSTRINN:

Fra 9 år

ANDRE OPPLYSNINGER:

Dette er en alvorlig og viktig bok som skildrer et vanskelig tema fra barnets side. Den er alvorlig, men slett ikke uten håp.
Tanker og følelser beskrives på en fin måte.
Anbefales.


BOK:
Orvik, Anne Marie Bredvei:
En drøm i gave
Lunde 1998. 100 s.
ISBN 82-520-3956-1. Kr.98,00
Serie: Svalen

INNHOLD:

Fire jente i 12-årsalderen har en klubb de kaller "Svalen" De har hatt basar, og pengene har de sendt til en misjonær de kjenner i Afrika. Gjennom en konkurranse i et ukeblad får de mulighet til å reise på besøk til Afrika sammen med en journalist. Misjonær Kirsti møter dem på flyplassen, og så drar de ut på landsbygda til misjonsstasjonen. Der treffer de en jevnaldrende gutt som heter Bjørn. Sammen får de være med Kirsti til en landsby hvor misjonærene har et utviklingsprosjekt. Bjørn får øye på Abo, en gutt han kjenner fra skolen. Hvorfor er Abo hjemme i landsbyen sin når skolen ikke har ferie?
Neste dag kommer en fra landsbyen syklende til misjonsstasjonen og spør etter Abo som har rømt hjemmefra. Kirsti oppdager at pengene jentene samlet inn er stjålet.
Abo oppdages av en av jentene der han ligger gjemt under en presenning i garasjeskuret på misjonsstasjonen. Han forteller at faren har bestemt at han må slutte på skolen. Familien har lite penger, og faren trenger Abo`s hjelp ute på åkeren. Men Abo vil så gjerne fortsette på skolen og så gå videre på college. Han innrømmer å ha tatt pengene, men angrer seg og ønsker å legge dem tilbake. Bjørn og jentene hjelper ham. De bestemmer seg for at pengene deres skal gå til Abos skolegang. Så hvis faren hans bare vil gi ham lov, kan Abo fortsette på skolen.
Alt ordner seg, og jentene reiser glade og fulle av inntrykk tilbake til Norge.

SPRÅK OG LAYOUT:

Bokmål.
Korte kapitler og mange avsnitt.
Relativt små typer.

ALDERSTRINN:

Fra 9-12 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

"En drøm i gave" er en hyggelig og lettlest bok, om enn noe forutsigbar!
Hendelsene rundt Abo gir boka både alvor og en viss spenning. Noe å tenke på og noe å snakke om.


BOK:
Pettersen, John Roald:
Skatten under havbunnen. En bok om gass og olje.
Illustrert av Jens Flesjå
Gyldendal Tiden 1998. 57 s.
ISBN 82-478-0265-1. Kr. 198,00
Faktabok

INNHOLD:

Dette er boken om "det norske oljeeventyret".
Boken forteller om hvor oljen og gassen kommer fra. Hvordan den er blitt til, og hvordan vi finner den. Hvordan vi henter den opp fra dypet, og hva vi gjør med den. Hva du og jeg bruker av vanlige ting i hverdagen som faktisk er laget av olje eller gass.
Til slutt tar den for seg ulempene ved oljen, oljeutslipp som forurenser hav og strandområder, drivhuseffekten ved at det slippes ut for mye CO2, og sur nedbør.

SPRÅK OG LAYOUT:

God skrift.
Korte og informative kapitler.

ALDERSTRINN:

Fra 9-14 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Boka har emneregister bakerst.


BOK:
Poole, Josephine:
Jeanne D'arc
Illustrert av Angela Barrett
Oversatt av Bjørn Alex Herrman
Cappelen 1999. 32 s.
ISBN 82-02-18227-1. Kr. 198,00
ISBN 82-02-17773-1 (Barnas Egen Bokklubb)

INNHOLD:

Den kjente historien om Jeanne D'arc er fortalt på en enkel og grei måte, uten for mange unødvendige detaljer. Den første siden forteller litt om utgangspunktet for fortellingen, med bilde av engelske skip på veien til Frankrike, den unge kongen og Jeanne ute på landet.
På neste side hører hun stemmene, avbildet i en skjønn, grønn frukthage. Slik fortsetter det, med tekst og bilde på hver side. Jeanne oppsøker kongen, overtaler ham til å la henne lede hæren mot engelskmennene og frigjøre Orleans. Hun ser stolt at hennes konge blir kronet, før hun blir tatt til fange, forlatt av sine egne og dømt som kjetter, til å dø på bålet. Bildene har mange skjønne detaljer og er fargerike og delikate, f.eks. draktene til de franske adelsmennene.
På innsiden av omslaget finnes det kart over det aktuelle området i Frankrike, og på siste side en kronologisk tidstavle over viktige hendelser i historien om Jeanne D'arc.

SPRÅK OG LAYOUT: Tekst og bilder utfyller hverandre og bruker omtrent like mye plass i boken.
Mellomstor skrift. Ingen kapitler, men hver side omhandler en episode i fortellingen.
Nydelige fargeillustrasjoner.
Lettlest bokmål.

ALDERSTRINN:

Fra 7 år.


BOK:
Provoost, Anne:
Rosen og svinet
Oversatt av Bodil Engen
Aschehoug, 1998. 149 s.
ISBN 82-03-24228-6. Kr. 198,00

INNHOLD:

Når Roselina blir født er det ingen som tror at hun vil vokse opp. Hun har helt gjennomsiktig hud. Men alvene tar seg av henne.
Roselina bli mobbet av de to eldre søstrene sine. Moren dør, og Roselina vokser seg pen, faktisk så pen at alle beundrer henne.
Hun arver et merkelig speil av sin mor, og bruker det til å "se" faren når han er ute på sine lange reiser. Han er handelsmann.
Familien bor tvers over elven fra Antwerpen. Når byen er hjemsøkt av en koppe-epidemi bli søstrene og deres menn smittet. De var begge tidligere svært tiltrukket av Roselina. Men hun var for ung, dessuten følte hun at hun levde på nåde, en følelse som hun mener englene bekrefter.
I oppveksten hadde faren tatt med fine gaver hjem til sine døtre. Etter hvert som han så at Roselina kom til å vokse opp, hadde han fine ting til henne også. Selv om vortesvinet Zoran er veldig stygg, (også en gave fra faren) er Roselina veldig glad i ham.
Hun blir voksen og får etterhvert besøk om natten av to forskjellige menn (sine søsters menn). Men da forsvinner Zoran og blir funnet død i skogen senere.
På farens siste reise ber Roselina ham om å skaffe et botemiddel mot blindheten til en gammel tjener. Hun ser i speilet at faren leter langt og lenge. Til slutt finner han en hvit rose i hagen til Thybeert, en vanskapt, mektig herre som har mistet hele sin familie i koppe-epidemien. Thybeert sender sine brottsmenn for å sette fyr på husene til begge søstrene, og faren kommer hjem veldig syk. Han må tilbake til Thybeert for å ta imot straffen for å ha stjålet rosen.
Nå skjønner Roselina at det er hennes skjebne, og årsaken til at hun har fått lov til å vokse opp, at hun skal ta straffen istedenfor faren sin. Hun drar bort til Thybeert, blir tjenestepike hos ham, og etter hvert blir hun glad i ham. Han er lærd og lærer henne å lese etc. Hun føder et vanskapt barn (piken har to hoder), og fortsetter å vandre mellom hjemmet, hvor søstrene tar seg av barnet og faren, og Thybeert, som hun både elsker og avskyr.

SPRÅK OG LAYOUT:

Mellomstor skrift. Bra linjeavstand. Kapitler og avsnitt.
Ingen illustrasjoner.
Lettlest bokmål. Lite direkte tale.

ALDERSTRINN:

Fra 12 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Oppsummering av innholdet i begynnelsen av hvert kapittel.
En fortelling fra middelalderen, med eventyrlige, overtroiske nyanser.
Temaet baserer seg på fortellingene om skjønnheten og udyret.


BOK:
Ravn, Dorthe:
Leger uten grenser
Oversatt av Tom Thorsteinsen
Libretto 1999. 64 s.
ISBN 82-7886-045-9. Kr.118,00
Serie: Organisasjoner som hjelper verden

INNHOLD:

Boken forteller om organisasjonen "Leger uten grenser" som oppsto i Frankrike etter Biafra-krigen i 1971. En gruppe franske leger opplevde frustrasjon og indignasjon over ikke å kunne snakke om det de så og opplevde, uten tillatelse fra Røde Kors. De var oppgitte over manglende handlekraft hos de internasjonale hjelpeorganisasjonene, derfor startet de organisasjonen.
Leger uten grenser er en nøytral og upartisk organisasjon som krever full og uhindret frihet til å utføre sitt arbeid. De ønsker å nå dem andre ikke når, og være først der nøden er størst.
Boka forteller om utviklingen av organisasjonen, fra nær sagt å være en fritidssyssel til å bli en effektiv internasjonal hjelpeorganisasjon som er blitt nominert til Nobels fredspris en rekke ganger.
I Norge ble organisasjonen etablert i 1996, og i 1998 ble 8 nordmenn sendt ut på oppdrag fra LUG.

SPRÅK OG LAYOUT:

Tettskrevne, fulle sider. Ikke spesielt lettlest.
Mange illustrasjoner, og enkelte viktige poeng er satt i margen på lyseblå bakgrunn.

ALDERSTRINN:

Ungdomstrinnet og videregående skole.


BOK:
Sande, Hans:
Elefantevangeliet
Illustrert av Akin Düzakin
Gyldendal Tiden 1999. 30 s.
ISBN 82-478-0224-4. Kr.198,00
Bildebok

INNHOLD:

Elefantevangeliet er lek med Bibelen; en blanding av eventyr, fabler og lignelser.
Jesus har sanselige sider og etter først å ha snakket folkemålet går han mer og mer over til elefantmålet fordi Jesu disipler her er elefanter.
Gjennom fabler får vi vite hvorfor elefantene fikk så lange snabler og om opphavet til tannkosten, strikkhoppet og sykkelhjelmen.
Fortellingene er parodiske og tar alle utgangspunkt i en historie man kan kjenne igjen fra Bibelen, men historiene har sin egen humoristiske form og handlingen tar sin egen retning.
Hva leken og alvoret består i, blir litt opp til leseren. Kan hende du får svar på spørsmål du aldri har tenkt på før!

SPRÅK OG LAYOUT:

Nynorsk tekst med mange toner og nyanser i underteksten. Hver historie er gitt sitt avsnitt, og det er ingen kapittelinndeling eller overskrift til historiene.
Vakre og duse acryl-illustrasjoner av Akin Düzakin som gir oss innblikk i en annen tid.

ALDERSTRINN:

Fra 7 år og opp til voksen alder; en såkalt "All-aldersbok."
Siden historiene er parodier på Bibelens historier om Jesus, er det en fordel at disse historiene er kjente for leserne. Humoren i fortellingene spenner fra enkel situasjonskomikk til mer avansert humor.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En blanding av fortid og litt nåtid; skjemt og alvor. Men siden dette er en parodi på bibelsk stoff, kan nok enkelte bli støtt. Jesus behandles i boka ikke som en religiøs skikkelse, men som en "vanlig" mann med sine feil og menneskelige trekk som bl. a. seksuelle drifter.
Det anbefales å lese boken selv før man formidler den til barn, for dette er nok en bok man kan ha delte meninger og følelser knyttet til.
Forfatteren opplyser på baksiden av boka at denne underlige bibelteksten ble funnet i en gammel koffert av kamelhud......


BOK:
Skolmen, Roar:
Den blå grotte
Stenersens forl. 1998. 506 s.
ISBN 82-7201-242-1.

INNHOLD:

Vi møter hovedpersonen Maria, en nysgjerrig, opprørsk, sterk og spennende jente på 14 år. Hun tumler med mange tanker: Hvem er faren hennes, hvilke mysterier gjemmer seg bakover i familien hennes, skal hun konfirmere seg?...
Maria er glad i å lese, og gjennom møtet med jøden Aron blir hun kjent med Bibelens fortellinger fra Mosebøkene.
Hun blir med kjæresten Espen og faren hans til Capri, og idet hun dykker for å finne smaragdringen som hun mistet i Den blå grotte, dukker hun opp på det samme stedet, men i Romertiden. Og i hånden har hun en smaragd, mye større enn den hun dykket etter, og med Jesu ansikt risset inn.
Maria blir kjent med keiser Tiberius, og hun må på samme måte som Scheherazade i Tusen og en natt, underhold keiseren hver natt. Hun velger å gjenfortelle deler av Det gamle testamentet, jødenes historie. Men etter hvert flykter hun fra hans palass, og blir stadig innlemmet i farlige situasjoner. Det som hjelper henne videre er blant annet kjennskapen til de bibelske skrifter, og underveis på sin flukt blir hun kjent med resten av de gammeltestamentlige skriftene.
Maria ender i Jerusalem i påsken når Jesus skal korsfestes, og hun setter alt inn på å forhindre den urettferdige henrettelsen.
Som vi vet lyktes hun ikke med det, og etter et kraftig fall i Pilatus' borg der hun mister bevisstheten, våkner hun opp på et sykehus i Arendal i sin egen tid.
Og her forsøker Maria å samle trådene i livet sitt og i det livet hun levde i Romertiden. Hun lurer fremdeles på om hun skal konfirmeres, og faren sin ?- finner hun ham? Og alle disse menneskene hun kjenner og som hun også møtte i Romertiden?

SPRÅK OG LAYOUT:

Boken er delt inn i kapitler.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Boken passer for modne lesere fra ca. 13 år og opp i voksen alder.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Dette er en bok som på mange måter kan minne om Gaarders Sofies verden. Men mens Sofie gjorde seg kjent med de store filosofer, er det Bibelens fortellinger som utfordrer Maria. Og ikke bare bibelhistorie, men også jødisk og romersk historie.
Boken er spennende, og det blir lagt ut mange løse tråder som vi som lesere bare må finne ut av. Kunnskapene som boka formidler "lures" inn ved at de inngår i handlingen.
Store deler av boka er gjenfortellinger av Det gamle testamentets skrifter, og disse kan muligens oppleves som kjedelige dersom man ikke har interesse av dem.
Selv om boka tar for seg Bibelen og kristendommen, og Marias ja eller nei til konfirmasjon ligger som en gjennomgående problemstilling, virker boken på ingen måte forkynnende.


BOK:
Thor, Annika:
Lek på ramme alvor
Oversatt av Kari Bolstad
Omnipax 1999. 138 s.
ISBN 82-530-2075-9. Kr. 168,00

INNHOLD:

Etter sommerferien oppdager Nora at bestevenninnen Sabina helst vil være sammen med Fanny. Samtidig forsøker Karin og bli venn med Nora. Karin er klassens mobbeoffer. Hun kler seg rart, har store pupper, er forsiktig og usportslig. Nora synes synd på Karin, men vil ikke være vennen hennes. Flinke, rike og overlegne Fanny spiller jentene ut mot hverandre.
Sabina har det trist hjemme. Hun har jobbet og spart til en walkman som hun glemmer i pulten en dag. Nora tilbyr seg å hente den, men når hun kommer tilbake, er de andre jentene forsvunnet.
Nora blir ergerlig og sier hun ikke fant walkmanen, men Kari så Nora gå forbi med den. Nå kan Karin avsløre Nora, og får dermed taket på henne.
Sabina ser at Karin er på besøk hos Nora, og forteller det til Fanny. Å være venn med Karin er "bånn". Dermed har Fanny også taket på Nora.
I ren frustrasjon stjeler Nora en fin BH som hun gir til Karin. Karins foreldre er gamle og konservative, helt annerledes enn Noras unge og stadig forelskede mor. Karin tilbyr seg å legge walkmanen på plass i pulten. Fordi Karin hater både Fanny og Sabina, velger hun å legge walkmanen i Fannys pult istedet.
Fanny skal ha fest. Nora presses til å be med seg Karin. De leker "nødt eller sannhet". Karin velger "nødt", og Fanny bestemmer at hun skal vise puppene. Idet hun står i den svarte BH`n slås lyset på. Hun presses til å si at hun tok walkmanen og rømmer uten å avsløre Nora.
Det ender med at Karin bytter skole. Nå tar endelig Nora stilling. Sabina vil bli med henne hjem, men Nora går heller til Karin, og vi aner at hun vil be om tilgivelse.

SPRÅK OG LAYOUT:

Korte kapitler og luftig layout.
Tilbakeskuende ingresser satt i kursiv foran mange av kapitlene. Mye dialog gjør boka lettlest. God oversettelse til bokmål.

ALDERSTRINN:

Fra 10 til 14 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Dette er nok en typisk "jentebok" hvor intriger på verste "jentevis" er tema.
Boka bygger på en film av samme navn, og er i grunnen filmatisk oppbygget med raske sceneskift.
Til å være skrevet etter filmen er boka overraskende god, troverdig og engasjerende.
Emne: Mobbing. Her er også atskillig om jentekultur og om det å gjøre egne valg.


BOK:
Våde, Bjørn:
Alle norske spøkelser. Fra hav til herregård
Fahrenheit 1999. 223 s.
ISBN 82-7900-034-8. Kr. 248,00

INNHOLD:

50 kapitler som omhandler ulike norske spøkelser.
Fortellingene er tid- og stedfestet, og gjør krav på å være sanne. Spøkelsene som går igjen er av ulik karakter: noen er slemme, men ofte dreier det seg om forvarsler (spøkelser som varsler død), om spøkelser som må gjøre opp for noe galt de har gjort i levende live, eller om gjenferd som ikke får ro i graven og må få en ordentlig begravelse.
Kapitlene varierer i lengde fra en halv side til rundt et dusin. Enkelte av dem inneholder bare en kort historie om et spøkelse, mens andre forteller om ulike personers møte med ett og samme spøkelse.

SPRÅK OG LAYOUT:

Mellomstore typer. Kapittel - overskrifter i gotisk stil.
Skrivestilen er nøktern noen steder, overlesset andre.
Dårlig flyt i språket, noe som gjør den tunglest.

ALDERSTRINN:

Egner seg best for voksne, eller spesielt interesserte.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Burde inneholdt et stedsregister.


BOK:
Wilson, Jacqueline:
Guttegærne jenter
Illustrert av Nick Sharratt
Cappelen 1999. 182 s.
ISBN: 82-02-18283-2. Kr. 199,00

INNHOLD:

Boka handler om Ellie som mest av alt ønsker seg en kjæreste. Hun har to gode venninner, Magda og Nadine. Magda, den livlige jenta, har draget på guttene. Nadine er likblek og sminker seg deretter. Ellie føler seg feit og stygg, men er egentlig ikke det. Hun treffer en gutt som heter Dan i ferien. Han er helt "nerd" i følge Ellie, men han er vilt forelsket i Ellie. De begynner å brevveksle. På skoleveien møter hun en helkjekk type, og hun dikter ham opp som sin kjæreste. Venninnene har jo kjæreste, så det må hun også ha. Hun har jo brevene fra den virkelige Dan som "bevis". Til slutt dukker den virkelige Dan opp på en fest og blir den store helten ved å sloss mot skinheads. Dan og Ellie blir kjærester.

SPRÅK OG LAYOUT:

Lett språk. Mye tankereferat. Lettlest.

ALDERSTRINN:

Passer for barn i alderen 10-14 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Bridget Jones for barn ?
En morsom, men samtidig litt alvorlig bok om det å være tenåring og forelsket.


BOK:
Wold, Sidsel:
Warra! Warra! Da de hvite kom til Australia
Omnipax 1999. 159 s.
ISBN 82-530-2073-2. Kr. 228,00

INNHOLD:

Fagbok med siktemål å være en "introduksjon til det moderne Australias underlige tilblivelse".
Boka tar for seg historien fra da europeerne "oppdaget" og kartla nye landområder, til koloniseringen av kontinentet, union mellom delstatene og helt opp til våre dager.
Boka skildrer Englands forbrytervelde, og hvordan dette ble forsøkt løst ved å sende de kriminelle som straffanger til Australia. Fangene som ble sendt avgårde hadde harde forhold både på overfarten og vel fremme. Det hadde også de frie menn som kom til den første kolonien.
Møtet mellom de hvite og aboriginerne (Warra! = gå vekk!, og henspiller på de første ord som ble vekslet mellom urbefolkningen og de hvite), var preget av de hvites syn på seg selv som fullstendig overlegne. Aboriginerne mistet alle sine rettigheter som mennesker. Også forholdet mellom de frie menn og de opprinnelige fangene har vært konfliktfylt, noe som har preget det australske selvbildet.
Fram mot vår egen tid ser vi hvordan historien har påvirket dagens samfunn, og at australierne er opptatt av å ta et oppgjør med fortida, "finne seg sjøl" og skape en egen identitet.

SPRÅK OG LAYOUT:

Åtte hovedkapitler med flere underkapitler.
Ryddig og fin layout, med mye luft på sidene.
Mange fine illustrasjoner og flere "bonusopplysninger" i egne rammer eller på egne oppslag.
Mellomstor skrift.

ALDERSTRINN:

Passer for elever i ungdomsskolen, men også fin til voksne.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Boka har verdenskart og Australia-kart på innsiden av omslaget. Inneholder oversikt over viktige årstall og har litteraturliste og ordforklaringer.
Mye kunnskaper, men det er god flyt i boka, så den blir ikke tung og lærebokaktig.
Innholdsfortegnelse, men ingen oppslagsmulighet via register, så boka er ment å skulle leses fra perm til perm.
En spennende fagbok som frister til å lære mer om Australia.


BOK:
Østby, Anne Ch.:
Anna@verden.com
Cappelen, 1999. 242 s.
ISBN 82-02-18755-9. Kr 249,00

INNHOLD:

Annas far jobber for FN og moren er fotograf. Som en følge av det har familien bodd i flere ulike land, og er nå bosatt i Kasakhstan.
Anna går på internasjonal skole og er nettopp blitt sammen med amerikanske Chris. Hun er innstilt på at familien skal bli der nok et år, så da faren får beskjed om at han har fått ny postering i Pakistan tar Anna det ganske tungt. Hun er en utadvent jente som er vant med å finne seg nye venner, men føler at det er vanskelig å stadig bli rykket opp med røttene og forlate mennesker hun er blitt glad i.
Men Anna har ikke noe valg, og etter sommerferie hjemme i Norge flytter familien til Islamabad.
Anna får nye venner, og blir etter hvert også tiltrukket av Paul, en gutt som spiller i samme musikkgruppe som henne. Samtidig holder hun kontakt med Chris og andre venner via e-post.
Kort tid etter Skoleballet, der Anna er Pauls "date", blir den egyptiske ambassaden bombet. Av sikkerhetshensyn drar familien hjem til Norge tidligere enn planlagt, og Anna går resten av skoleåret i Camillas klasse. Camilla er Annas kusine.
Annas internasjonale oppvekst gjør at hun kan se på ulike problemstillinger ut fra mer enn én kultur, og temaer som rasemotsetninger, kulturforskjeller, det norske forbrukersamfunnet og islamske kvinners rettigheter blir berørt i boka.
I slutten av fortellingen drar Anna til Washington for å besøke Chris.

SPRÅK OG LAYOUT:

Mellomstore typer, inndelt i kapitler.

ALDERSTRINN:

Fra 12-13 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Relativt lettlest bok.
Historien er fortalt i presens, med dialoger og enkelte innslag av e-post. Deler av dialogene og e-postene er skrevet på engelsk, noe som forsterker inntrykket av det internasjonale miljøet.
Anne Ch. Østby er debutant, og har skrevet en grei ungdomsbok. Den tar opp en del aktuelle temaer, men mangler kanskje det helt store "trøkket".
Kjærlighetsfortellingen, der Anna blir dratt mellom sin kjæreste Chris, som er langt bort, og Paul, som er nær, er i stor grad spenningsmomentet i boka, og det som driver fortellingen fremover.