Bokgløtt
1998, NR. 1 - UNGDOM

Utgitt av Skoleetaten i Porsgrunn og Porsgrunn bibliotek

BOK:

Aspeli, Widar
Streifskudd
Cappelen, 1997. 221 s.
ISBN 82-02-17951-3. Kr. 198.00

INNHOLD:

Vi møter igjen Elin og Jørn fra fjorårets kriminalbok Ekspress.
Jørn har nå flyttet med familien fra Oslo til Slidre i Valdres der Elin bor. Jørn er halvt asiat, og faren til Elin har rett når han sier at det er "mange brune striper i landskapet her...". Jørn blir mobbet for den litt mørkere hudfargen, og det er ikke lenger bare mobbing når han nesten blir truffet av et skudd på en tur i skogen. Jørn har med videokamera i skogen og er opptatt med filming når skuddet kommer, og ved en grundig studie av opptaket kan han skimte noen personer med kamuflasjedresser i terrenget. Dette forteller ham at skuddet ikke var fra en uheldig jeger, men antakelig var ment på ham.
Elin har data på skolen, og i en datatime finner hun en internett-adresse stukket vekk under tastaturet på den maskinen som klassekameraten Krøllalfa pleier å bruke. Hun mailer den hjem der faren sitter ved dataen og mottar både den meldingen og en mail som er sendt fra skolen midt på natten. Begge meldingene inneholder ordet Araneida. Når han leser meldingen som er sendt fra skolen, får han opp rasistisk propaganda.
I korte kapitler innimellom handlingen møter vi en ikke navngitt person som sitter og styrer en nasjonalt omfattet rasistisk organisasjon via internett. Vi hører snakk om en gruppe som er i virksomhet, og det viser seg også å være en lokal gruppe med rasister som driver våpentrening i Slidre. Elin og Jørn dumper opp i en aksjon de har, og det hele utvikler seg dramatisk med skuddvekslinger. Det viser seg at lederen for gruppen er nyansatt ved lensmannskontoret, Lars Erik Gundersen.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Bokmål.
Delt inn i kapitler og avsnitt.

ALDERSTRINN:

Passer for ungdomstrinnet.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Spenningsbok.
Boken tar opp et aktuelt tema, rasisme og nynazisme i ungdomsmiljøer, og behandler det på en skikkelig måte.


BOK:

Barth, Frøydis Alvær
Ragnarokk
Cappelen 1997.  220 s.
ISBN 82-02-21796-11   Kr.229,00

INNHOLD:

Handlingen i denne romanen finner sted i en flerkulturell skoleklasse som er kjent som læreres skrekk.
Hildur har sosiale problemer fordi hun stammer, men også hun blir overrumplet av den nye vikarens engasjement for de nordiske mytene og lar seg rive med.
Samtidig som klassen jobber med prosjektet til Rune hvor norrøn mytologi er innfallsvinkelen, bygger det seg opp til en kjempekonflikt mellom nynazisten Leifen, Snappen banden og innvandrerbarna.
For sent forstår Hilde, som er hemmelig forelsket i Leifen,  hva han egentlig legitimerer.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Mellomstor skrift.

ALDERSTRINN:

12 - 15 år og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En alvorlig og tankevekkende bok.
Emne: å gå på skolen / Rasemotsetninger


BOK:

Belsvik, Rune
Bak ryggen til Margrethe : noveller for ungdom
Cappelen 1997. 120 s.
ISBN 82-02-17461-9  Kr.198,00

INNHOLD:

Boken inneholder 4 fortellinger av varierende lengde. De har som fellestrekk at alle forteller om en ung gutts forsøk på å oppnå et nært forhold til en annen, om forsøk på å finne sin egen identitet og problemene forbundet med en manglende selvtillit. I "Drømmen om Lovise" elsker gutten på avstand og tør ikke snakker med Lovise. Derimot er Siv tilgjengelig for alle! Men Siv velger ut fortelleren, til hans ergrelse, fordi hun er i veien for hans


BOK:

Birkeland, Kirsti
Gutten som ble Hellig Olav
Illustrert av Merete Helland-Hansen Skogseth
Damm, 1997. 189 s.
ISBN 82-517-8986-9. Kr. 238,-

INNHOLD:

Boka er en beretning i 52 episoder om gutten Olav Haraldsson som ble Hellig Olav. Boka inneholder hverdagshistorier fra hans liv.
Ytre sett følger vi primstaven fra første vinternatt og med en fortelling for hver uke.
Handlingen henter elementer fra historien og fra sagn og eventyr om Olav Haraldsson.
Historiene forteller små episoder som samtidig gir oss et innblikk i liv, skikker og forhold under vikingtiden. På den måten blir boka en kulturhistorisk beretning fra denne tiden.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Språket i boka inneholder ord og begreper som hører vikingtiden til (trell, mælt et ord, galdring, osv.) Språket er samtidig poetisk.
Hvert kapittel har en tittel og bilde av et merke fra primstaven med forklaring på hva primstavmerket betyr. Hvert kapittel har også en helsides sort/hvitt illustrasjon med motiv fra Nidarosdomens utsmykninger, rammet inn av primstavtegn.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Passer best for ungdomstrinnet, men historiene kan godt leses enkeltvis for yngre barn. Boka passer også godt for voksne.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En litt "annerledes" bok fra vikingetiden med mer preg av magi og myter enn vi vanligvis finner i bøker fra denne tiden.


BOK:

Bringsværd, Tor åge
Noa
Illustrert av Akin Düzakin
Gyldendal Tiden 1997. 79 s.
ISBN 82-478-0089-6   Kr.228,00

INNHOLD:

Boka er den første i serien MIME - en serie med myter, legender, eventyr og sagn fra hele verden.
Denne boken forteller historien om Noa, vår stamfar, som sørget for at ikke hele verden gikk tapt i "Den store flommen". Historien er satt sammen av små og store biter hentet fra ulike fortellinger, men den  mest kjente beretningen finner vi i Bibelen. Bringsværd har forsøkt å føye historiene sammen, historier fra jødisk, kristen og muslimsk tro.
Bakerst i boka er en flott faktadel. Den gir innblikk i det som finnes av materiell  om Noa, og nevner også hvilke kilder Bringsværd har benyttet seg av i arbeidet. De siste sidene er ikke noe mindre spennende enn selve fortellingen.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

God, lesbar tekst.
Boka er gjennomillustrert i duse farger og formidler store flater av hav, vind og ørken uten for mange detaljer. Illustrert av prisbelønte Akin Düzakin.

ALDERSTRINN:

Passer fra 10-12 år og oppover.
En såkalt all-alders-bok.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Dette er en flott billedbok med nydelige illustrasjoner som passer for alle aldre.
Emner: Sagn og legender /  Bibelfortellinger


BOK:

Brænne, Trond
En del av hele greia
Cappelen, 1997. 185 s.
ISBN:82-02-17450-3

INNHOLD:

Handlingen er lagt til 60-åra. Nært og humoristisk om vennskapet mellom Morten, Gunnar og Bjørn året før de skal begynne på ungdomsskolen.
Boka beskriver hvorledes guttene knyttes sammen bl a i felles savn etter en farsskikkelse.
De får også et snedig vennskap til en gammel skraphandler som savner en sønn.
Boka beskriver små og store hendelser som binder guttene sammen, og vi opplever mye nostalgi i denne historien. En lun, varm og stillferdig fortelling om vennskap mellom gutter i Asker i tiden 1968/69.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Stor skrift. Kapitler. Bokmål.
Lett å lese, mye direkte tale.

ALDERSTRINN:

10-14 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Boka beskriver tidsepoken på en varm og nær måte, som gir voksne lesere assosiasjoner fra akkurat denne perioden.
Nettopp fordi boka ikke er skrevet med et driv over handlingen, henvender den seg muligens mot en litt mer moden leser enn angitt...
Tema: Vennskap


BOK:

Coman, Carolyn
Det Jamie såg
Oversatt av Jo Ørjasæter
Samlaget, 1997. 77 s.
ISBN 82-521-4941-3. Kr. 150.00

INNHOLD:

Boka starter med å fortelle nettopp det Jamie ser: En natt kaster Van, faren til lillesøsteren hans, lillesøster Nin gjennom rommet.
Mor Patty, Nin og Jamie rømmer til mors barndomsvenn Earl og får låne husvognen hans. Jamie ønsker at Earl er faren hans, men det er han ikke.
De forsøker å leve nogenlunde normalt, men de er redde, og Patty holder Jamie hjemme fra skolen.
Jamies lærer oppsøker dem, og Patty er på vakt. Men læreren tilbyr dem hjelp. Hun vil at Jamie skal komme på skole igjen, og hun tilbyr ham også å være hos henne tirsdag ettermiddager, slik at Patty kan gå på møter i en kvinnegruppe.
Hvor redde Patty og Jamie egentlig er, forstår vi når de tror de ser Van på en julemesse. Vi får også skildret en scene i husvognen der Patty blir irritert på Jamie og Jamie reagerer med å sparke til skuffen der Nin ligger. Patty blir sint, og sier: “Det var ikkje nok med Van, no skal du òg setje igang.” Jamie løper på badet og kaster opp. Patty sier: “Herregud, Jamie, vi er redde - reint sjuke av redsle. Og redsla sit så fast i oss at vi veit ikkje eingong korleis det kjennest å leve utan.”
Julekvelden kommer Van på besøk til husvognen, men Patty ber ham å gå og aldri å komme igjen. Vi forstår at hun har klart å vise seg sterk, og boka ender i optimisme til tross for den vanskelige situasjonen de fremdeles er i.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Nynorsk tekst, ingen illustrasjoner, mellomstor skrift og kapittelinndeling.

ALDERSTRINN:

Bokas hovedperson er antakelig ca 10 år. Boka har imidlertid et vanskelig tema og passer kanskje best for de litt eldre. Også en fin bok for voksne.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Boka tar opp et viktig og vanskelig tema: familier med vold mot barn. Boka skildrer ikke selve voldshandlingene, den starter bare med å referere til den siste handlingen som får Patty til å reise fra Van. Boka dreier seg om Pattys, og i særdeleshet Jamies følelser i denne vanskelige familiesituasjonen. Boka behandler temaet alvorlig og troverdig


BOK:

Corbett, Grahame
Du kan tegne dyr
Ill. av Grahame Corbett
Damm 1998. 21 s.
ISBN: 82-419-8921-4   Kr.118,00

INNHOLD:

Enkel innføring i dyretegning.
Leseren skal lære å tegne katter, hunder, hester, fugler, sjødyr
og ville dyr ved å se fotografier, lære om hjelpelinjer og proporsjoner,
og se forfatterens ferdige produkt.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Vanlig Dorling-Kindersley-oppsett med korte tekstavsnitt rundt illustrasjoner. En del faguttrykk blir ikke forklart.

ALDERSTRINN:

Passer for 10-12 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Du kan tegne dyr er en fargerik og fristende bok, og hvem vil vel ikke lære å tegne? Med bestemte sirkler og streker blir det lekende lett å tegne flotte, velproporsjonerte, stive og ubevegelige dyr.
Skal vi oppmuntre ungene til å tegne på sin egen måte, eller lære dem hvordan de kan illustrere en faktabok om dyr?
Og hva skal de tegne med?
Hva menes med uttrykk som "skyggelegge", "løse, tykke streker", "harde, spisse streker", "skyggeområder"?
Hvilken effekt skaper de på tegningen og hvordan får man det til?
Ved første blikk ser "Du kan tegne dyr" ut til å henvende seg til barn i 10-12-årsalderen, men tegneleksjonene ligger på et nivå som forutsetter en rekke basiskunnskaper i tegning. Med sin klare "sånn skal det være"- innstilling er boka både velegnet til å drepe tegnegleden hos tegneglade barn, og inspirere mindre tegneinteresserte barn.
Alt i alt en helt grei tegnebok!


BOK:

Dahl, Tor Edvin
Rytterne
Gyldendal 1997. 222 s.
ISBN 82-478-0142-6 (ib.)

INNHOLD:

I tilbakblikk fortelles den fortettede historie om tenåringen Marion, lærer Skjerven og to tretten år gamle fettere. Den ene heter David og er døv. Han bor hos den jevngamle fetteren, jeg-fortelleren i boken, fordi moren hans har tatt livet av seg.
Guttene er på sykkeltur i Nordmarka da Marion, en fremmed tenåring, tvinger seg innpå dem. Jeg-fortelleren er fascinert av henne. Fetteren er bare irritert. De tre unge oppdager at de har en felles lærer, Skjerven. På turen innover treffer de også denne læreren, og de passerer en gjeng ungdommer.
Marion er pågående og viser seg flere ganger naken for guttene. Siste gangen blir David skikkelig sint. Marion forsvinner ut i natten. Når guttene finner henne igjen er hun død og bærer tydelige merker etter mishandling. Det viser seg etterhvert at hun døde fordi spillet hun startet kommer ut av kontroll, ikke fordi noen egentlig var ute etter å drepe henne.
Parallelt med det som hender i Nordmarka flettes bibelhistoriens fortellinger om Salomo, kong Saul, David, og Jonatan inn i guttenes opplevelser.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Vanlig skrift. Kapitler og avsnitt.
Bokmål. Mye direkte tale.

ALDERSTRINN:

Ungdomstrinnet

ANDRE OPPLYSNINGER:

Dette er en spennende og velskrevet bok som krever mye av leseren.
I vekslingen mellom historien om fetternes dramatiske døgn i Nordmarka, og bibelhistoriens vennskap mellom David og Jonatan, sies mye om relasjoner mellom mennesker.


BOK:

Eeg, Harald Rosenløw
Vrengt
Aschehoug 1997. 170 s.
ISBN 82-03-24203-0  Kr. 189.00

INNHOLD:

Dette er en bok om fire ungdommer som har levd hele sitt liv i et kjøpesenter. Vi befinner oss i en framtid hvor naturen er "gjennomforurenset" og hvor familier kan få kjøpt frø i frøbutikken på kjøpesenteret hvis de vil ha barn.
De fire ungdommene er: bokas jeg-forteller Jonatan, Sorry med de korte armene, albinoen Albin og den tilbakestående Seiko.
Disse fire har levd sitt liv i en diger kule som henger ned fra atriet i et stort kjøpesenter.
Barn skal være perfekte og hvis de ikke er det, er det Kjøpsloven som gjelder. Derfor er disse fire blitt levert tilbake i frøbutikken. Me, som jobber i butikken, har ikke hjerte til å kvitte seg med dem, derfor har hun plassert dem i kula.
Med unntak av Jonatan, er ingen av de andre ute av kula annet enn om natta. Når Jonatan oppnår en viss kontakt med ei jente nede i senteret på dagtid, vekkes drømmen om å komme seg på utsida av kjøpesenteret.
Problemet er sentereier Mr. Mall. Hvis de blir oppdaget, vil han sørge for at de bli fjernet. Mr. Mall forkynner hver dag sitt glade shoppingevangelium og sin takknemlighet for alle de perfekte barna.
Boka ender med at de prøver å komme seg ut. Albin kler seg ut som en stor tøykanin, og blir drept ved et uhell. Seiko legger seg oppe på taket, for endelig har sola vist seg på himmelen. Sorry og Jopnatan møtes på parkeringsplassen i en dramatisk sluttscene.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Vanlig skrifttype. Kapittelinndeling.
Skrevet i en lett, ungdommelig sjargong.

ALDERSTRINN:

Passer for ungdomstrinnet.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Boka retter en advarsel om naturødleggelser, genteknologi, kjøpegalskap, kroppsfiksering, lykkeidealer og materialisme. Det er en bok som facsinerer og engasjerer, men slutten kan være uklar og vanskelig å forstå.


BOK:

Faulkner, William
Ønsketreet
Illustrert av Dan Bolognese
Oversatt av Hans H. Skei
Solum, 1997. 75 s.
Bind 1 i serien Enhjørningen -
Store forfattere for små barn
ISBN: 82-560-1095-9  Kr.188,00

INNHOLD:

Hvis du, kvelden før bursdagen din, går opp i sengen med venstrefoten først og vender puta før du sovner, da kan hva som helst skje... Nettopp dette har Dulcie gjort når hun våkner på bursdagen sin.
Den mystiske gutten Maurice står i rommet og vil ha henne med for å lete etter ønsketreet. Maurice blåser opp ponnier og ei kjerre, slik at de blir passe store.
Sammen med barnepiken Alice og nabogutten George og lillebroren Dicky rir de avgårde. Etter en stund kommer de til et merkelig tre. Alle river av hvert sitt blad. Bladene som i utgangspunktet er hvite, skifter straks farge når de får dem i hendene. Maurice sier fargen viser ønsket til hver enkelt, som vil gå i oppfyllelse. Med ett kommer de til et tre med blader i mange forskjellige farger. Dette antar de er ønsketreet. Men når de nærmer seg, ser de at treet er en høy, gammel mann med et langt skjegg, skinnende av sølv - Fader Franciskus. Bladene på treet er fugler av mange slag og farger. Franciskus forklarer at det var ønsketreet de tok blader fra, og hvis alle er selvopptatte og  forsyner seg med blader vil treet til slutt bli nakent. Barna gir bladene tilbake til fader Franciskus og han lover å henge dem opp igjen. I bytte får hver av dem en fugl i bur.
Alice våkner opp på bursdagen sin og skjønner at alt bare har vært en drøm....

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Mellomstor skrift. Avsnitt. Sort/hvitt illustrasjoner. Bokmål.
Lett å lese, med mye direkte tale.

ALDERSTRINN:

Fra ca. 7 - 10 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Denne poetiske fortellingen beveger seg midt mellom fantasi og virkelighet.
Boken kom ut i 1967, og dette er den første norske utgaven med de originale svart/hvitt illustrasjonene.


BOK:

Færden, Else
Den usynlige damen
Ill. av Malgorzata Piotrowska
Cappelen 1997.  109 s.
ISBN 82-02-17488-0  Kr. 189,00

INNHOLD:


En dag Gry skulket skolefritidsordningen, fikk hun se noe merkelig; rett mot henne kom en gammeldags sirkusvogn med en dame og en puddel på kuskesetet. Gry sprang bort til vognen, men da forsvant damen. Borte i løse luften.. Anne Sofie, som damen heter, flytter inn i den gamle glassblåserens hytte, og Gry og Anne Sofie blir venner.
Bestevenninnen har sviktet Gry og foreldrene har mye å gjøre på jobben, så Gry knytter seg til Anne Sofie. Her gjør hun lekser, prater, handler og lufter hunden. Anne Sofie kan gjøre seg usynlig, og fordi hun er redd for mennesker blir hun usynlig straks noen er nærgående.
Anne Sofie forteller Gry at hun har arvet evnen etter morfaren sin som hun opptrådte sammen med på sirkus. Men etterhvert begynte Anne Sofie å rømme inn i usynligheten sin når hun møtte fremmede mennesker. Hun har flyttet til denne byen fordi hun gjerne ville bli et normalt menneske og arbeide som glasskunstner. Gry lover å hjelpe henne å glemme hvordan hun blir usynlig. De åpner Sofies glasshytte, og Gry hjelper til i butikken. Etter en del viderverdigheter ser det ut til å løse seg for Anne Sofie og Gry.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Stor skrift. Mange avsnitt.
Gode sort/hvitt illustrasjoner.
Illustratørens små vignetter fungerer nærmest som spennende kommentar til hvert kapittel.

ALDERSTRINN:

Fra 8/9 år og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Skildrer vennskap mellom barn og voksne.
Det er lov å være annerledes. Mye livsvisdom i boken.


BOK:

Greenburg, Dan
Oldefar i tissekassen
Illustrert av Jack E. Davis
Oversatt av Erlend Loe og Egil Halmøy
Cappelen, 1997. 62 s.
ISBN 82-02-17454-6. Kr. 129,00
Serie: Zack files

INNHOLD:

Zack er en gutt på 10 år som bor i New York sammen med faren sin. Han skal kjøpe seg en katt, og går til Foreningen for omplassering av dyr for å finne seg en liten kattunge.
Han finner en søt kattunge som han bestemmer seg for å kjøpe, men så hører han noen snakke fra buret bak ham. Der sitter en stor og lurvete gammel hannkatt som sier at han er Zacks reinkarnerte oldefar. Siden katten kan snakke og attpå til vet en hel del om Zack og hans familie, blir det til at Zack tar med seg katten hjem.
Sammen drar de til Zacks bestemor Leah i Chicago, som da altså skal være kattens datter, men hun avslører ham raskt. Katten er derimot reinkarnasjonen av bestefars udugelige far, Maurice, som stjal penger av bestemor Leahs far og forsvant. Katten innrømmer dette, og går med på å ta med seg familien til en bank i Chicago for å ta ut pengene.
Zack og familien hans får pengene, 600.000 kr, mot at katten får penger nok til å reise til Palm Beach og noen års opphold på et luksushotell for kjæledyr.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Boken har relativt store typer og er inndelt i korte kapitler.
Sort-hvitt illustrasjoner.

ALDERSTRINN:

Fra lesestart til ca 12 år

ANDRE OPPLYSNINGER:

Dette er en serie for de yngste. Lettlest, enkel og morsom.
Bøkene er historier som alle har et visst overnaturlig innhold, derav serietittelen "Zack files".


BOK:

Hansen, Atle
Sjørøvar-Jenny og Einauge-Bill
Illustrert av Elisabeth Moseng
Cappelen 1997.  103 s.
ISBN 82-02-17432-5  Kr.189,00

INNHOLD:

Einauge-Bill har avsluttet sjørøverkarrieren sin for mange år siden. Men så dukker Sjørøvar-Jenny plutselig opp. Da har de ikke sett hverandre siden han forlot henne på en karibisk øy åtte år tidligere. Nå ber hun om hjelp.
Hun har tatt en skatt fra Grusomme Grim, og han er i hælene på henne for å ta den tilbake. Sjørøvar-Jenny vil ikke fortelle Einauge-Bill hva slags skatt dette dreier seg om, eller hvor den er gjemt.
Einauge-Bill går motstrebende med på å hjelpe henne. Det viser seg å bli farligere enn noen kunne trodd. Men ved hjelp av gode venner klarer de til slutt å overliste Grusomme Grim. Skatten viser seg å være Garm, den lille sønnen til Sjørøvar-Jenny og Grusomme Grim.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Kapitler og avsnitt. Mellomstor skrift.
Mye direkte tale. Nynorsk.
Sort/hvitt illustrasjoner.

ALDERSTRINN:

Passer fra 8-12 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Boken begynner med en spennende sjørøverfortelling, og spenstige illustrasjoner understreker det eventyrlige ved fortellingen. At det hele viser seg å munne ut i et ekteskapsdrama, der kampen står om foreldreretten til et barn, setter historien i et annet lys.
Boken handler i realiteten om at Sjørøvar-Jenny vil hindre at sønnen skal bli like grusom som sin far.


BOK:

Hemingway, Ernest
Den trofaste oksen
Illustrert av Lars Elling
Oversatt av Tor Fretheim
Cappelen, 1997. 34 s.
ISBN: 82-02-16599-7

INNHOLD:

Den trofaste oksen elsker å slåss og er den sterkeste.
Eieren er bekymra fordi han koster så mange penger når han slåss med andre okser. Oksene han slåss mot taper for han, og mister dermed verdien sin etter slåsskampen. Derfor vil eieren bruke oksen til avlsokse.
Det ender med at oksen forelsker seg i ei spesiell ku, og blir trofast mot henne.
Men oksen kan fortsatt sloss, og blir sendt til tyrefekterarenaen. Her blir han drept.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Stor skrift. Avsnitt. Fargerrik malerkunst.
Bokmål. Lett å lese.

ALDERSTRINN:

Fra 13 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Dette er den første norske utgivelsen. Hemingway har antagelig skrevet historien som en reaksjon på Leafs: "Historien om Ferdinand" som kom ut første gang i 1938.
Ellings kunstverk er fine, men teksten er lite egnet for barn.


BOK:

Hoffman, E. T. A..
Nøtteknekkeren
Illustrert av Roberto Innocenti
Oversatt av Elisabeth Bjørnson
Gyldendal Tiden 1997. 135 s.
ISBN 82-478-0007-1  Kr. 268,00

INNHOLD:


Julaften sitter Marie og broren Fritz og venter på julegavene.
Årets julegave fra gudfar Drosselmeier er en nøtteknekker. Marie gir den små nøtter, men Fritz gir den så store nøtter at den slår ut noen tenner. Marie gir den godt stell og god seng slik at den kan bli bra igjen.
Plutselig tyter mus fram fra veggene, og en svær musekropp med 7 kronede hoder kommer opp fra gulvet. Lekene blir levendegjort, og det ligger an til kamp mot musene. Det ser ut til at musekongen skal seire, men i affekt kaster Marie skoen i musekongens hode - og alt forsvinner...
Marie våkner i sin egen seng, doktoren sitter ved siden av.
Gudfar Drosselmeier er den eneste som tror på Maries historie. Drosselmeier forteller Marie eventyret om den vakre prinsessa som ble forvandlet og fikk et fryktelig stygt utseende. Hoffets urmaker (Drosselmeier) ble befalt å lege prinsessen. Han fant ut at prinsessen måtte smake på kjernen av den søte nøtten Kratakuk for å gjenvinne utseendet. Drosselmeiers nevø ble valgt ut til å knekke nøtta.Men når nevøen er på vei til å gjøre dette, blir han forvandlet til et fryktelig stygt vesen; en nøtteknekker. Da skjønner Marie at nøtteknekkeren egentlig er Gudfar Drosselmeiers nevø.
Om natten våkner Marie av musekongen som truer med å drepe nøtteknekkeren hvis hun ikke gir han godteriene, bøkene og kjolen sin. Marie får hjelp av nøtteknekkeren som klarer å drepe musekongen med et sverd.
Plutselig en dag kommer gudfar Drosselmeiers nevø for å fri til Marie. Nevøen har fått tilbake sitt gamle tiltalende utseende og de lever lykkelig på Marsipan - slottet i eventyrlandet.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Mellomstor skrift. Kapitler og avsnitt. Fargeillustrasjoner.
Bokmål. Grei å lese.

ALDERSTRINN:

Passer fra ca. 8 - 12 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Dette er en nydelig praktutgave med vakre og naturtro illustrasjoner.
Enkelte av illustrasjonene kan kanskje virke skremmende på barn.
Boka bør leses sammen med en voksen.


BOK:

Holm, Arne O. (Red.)
Kjære en eller annen...
Fotografier: Leif Gabrielsen
Gyldendal Tiden, 1998. 119 s.
ISBN: 82-478-0144-2
82-525-3336-1 (Ungdomsbokklubben)

INNHOLD:

Boken er en samling av dikt og tekster skrevet av ungdommer rundt omkring i Norge.
Her finnes det bidrag fra både jenter og gutter i alderen ca. 10 - 20 år.
Innholdet er svært varierende både i lengde og måten de forskjellige temaene er behandlet på. Det skrives om vanlige problemer som følger med puberteten, forhold til foreldrene og generasjonskonflikter; ikke minst om forhold hjemme når foreldrene er på randen av skilsmisse.
Noen stykker handler om glede og noe av det som er fint ved å være ung som f.. eks. å være forelsket eller å opplever en fin dag på hesteryggen.
Andre tekster beskriver alvorlige problemer som depresjoner og
selvmordstanker.  Det finnes sterke tekster om incest, prostitusjon og mobbing på skole eller på veien hjem; særlig i forbindelse med det å være annerledes enn de andre p.g.a. hudfarge, funksjonshemming eller andre årsaker.
Bruk av narkotika og alkohol og følelsen av at en "må være med" i alt som "gjengen" foretar seg er temaer som er behørig behandlet.
Et langt stykke skrevet til de voksne av ei jenter med spiseforstyrrelser er blant de tekstene som gjør sterkest inntrykk.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Liten skrift, men forskjellige skriftstørrelser for titler o.l.
Svart/hvitt fotografier innimellom skriftstykkene.
Stikkord fra tekstene er fremhevet i margin i forskjellige skrifttyper.
Lettlest bokmål.

ALDERSTRINN:

Fra 14 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Boken ble til p.g.a. et møte i Tveita ungdomsklubb. Stykkene ble sendt inn fra hele landet. Redaktørens forord opplyser at boken er resultat av klubbens og redaktørens jakt "etter unges egen versjon av livet sitt" og "hvordan det var å vokse opp i Jagland-land og vokse videre i Bondevik-land".


BOK:

Krensky, Stephen
Fra fjærpenn til PC :
skrivekunsten før og etter Gutenberg
Illustrert av Bonnie Christensen
Libretto, 1997. 30 s.
ISBN 82-7886-003-3  Kr 148,00

INNHOLD:

Dette er en enkel bok om skrivekunstens historie.
Den begynner med de franske munkene som sitter og skriver med gåsefjær dyppet i blekk. Deretter følger historien om bokens, papirets og trykkerkunstens utvikling opp til i dag, med sidesprang til utvikling av skole og vitenskap.
Boka konkluderer med at trykkemaskinene, - mer enn noen annen enkelt hendelse - , var det som satte igang utviklingen av den moderne verden vi kjenner i dag.
Boka avslutter med en illustrasjon av barn foran en PC, uten at PCèn blir kommentert i teksten.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Stor skrifttype. Ingen kapitteldeling, men ikke mye skrift på hver side.
Enkelt og greit språk.
Hovedhistorien er satt med store typer. Flotte fargeillustrasjoner.
Hver side er omkranset av nydelige border fra gamle manuskripter.

ALDERSTRINN:

Passer for ca. 7-11 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Dette er en artig og lettlest bok som gir en kortfattet gjennomgang av skrivekunstens historie. Men den norske tittelen "Fra fjærpenn til PC" lover kanskje litt for mye. I denne boka er det ingen beskrivelse av utvikling av edb og datamaskiner. Den engelske tittelen "Breaking into print" er muligens mer korrekt enn "Fra fjærpenn til PC".


BOK:

Langstrup, Steen
Blodets netter
Gyldendal Tiden, 1997. 197 s.
ISBN 82-478-0152-3. Kr. 185,00

INNHOLD:

Jeg-personen, en ung tegneserietegner, låner et sommerhus i den lille danske byen, Gillsby. Her skal han finne igjen den inspirasjonen han har mistet.
Kort tid etter ankomsten til Gillsby støter han på ung kvinne. Hun er svært vakker med sterke, grønne øyne, og fra første øyeblikk er han fanget.
Han virrer rundt i byen på jakt etter kvinnen, og rundt seg hører han småbybeboerenes prat om den høye spedbarnsdødeligheten i Gillsby. Så en dag finner han henne; liggende på biltaket sitt. Hun heter Cecilie og blir med ham hjem. De har en natt sammen, og når han våkner neste dag er han i en elendig forfatning.
De fortsetter å treffes, og etter en rekke underlige hendelser oppdager han at Cecilie er vampyr og drikker hans og andres blod. Til tross for denne oppdagelsen er han helt fanget i hennes nett, og han lar henne drikke av blodet sitt. Men hun forsvinner også ut om nettene, og han aner at det her er en sammenheng mellom henne og alle de døde spedbarna.
Det blir snart klart at det finnes flere vampyrer i Gillsby, bl.a vampyren Morgana. Hun og Cecilie har tidligere hatt et forhold, og Morgana er her for å få tilbake Cecilie.
Vampyrjegeren Samuel Ceprowsky er også kommet til Gillsby. Ceprowsky vil ha jeg-personen til å hjelpe seg, men han beskytter hele tiden Cecilie. Cecilie tar livet av Morgana, og får jeg-personen til å suge blod fra henne. Man blir nemlig vampyr ved å suge blod fra en annen vampyr.
Etter hvert går det opp for jeg-personen at han er blitt lurt. Cecilie har hele tiden drevet sitt spill med ham slik at når vampyrjegerene kom, kunne de fange ham og tro at de hadde tatt Gillsbys vampyr. Jeg-personen blir etter denne oppdagelsen besatt av kun én ting: hevn over Cecilie.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Bokmål

ALDERSTRINN:

Passer fra ca 14 år og oppover

ANDRE OPPLYSNINGER:

Boka er basert på overnaturlige hendelser selv om den ellers har en realistisk ramme.
Spennende.


BOK:

Lemieux, Michele
Natt-tanker
Oversatt av Henning Hagerup
Gyldendal Tiden, 1997. 240 s.
ISBN: 82-478-0132-9  Kr.198,00

INNHOLD:

Ei lita jente legger seg , og får ikke sove. Hun begynner å tenke.
Hun filosoferer over livet, hvor uendelig verden er, hvor kommer vi fra, hvem er jeg, følelser, drømmer og håp for framtida.
Finnes skjebnen, redsel, livsvalg og døden?
Hun filosoferer over spørsmål som ikke alltid har svar.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Stor skrift. Bokmål.
Sort/hvitt illustrasjoner.
Strektegninger.Stort sett bilde og tekst på annenhver side.
Innimellom er det flere bilder som forteller uten tekst.

ALDERSTRINN:

Passer for alle aldre.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Om tanker som vi alle tenker.
Derfor fin å bruke som utgangspunkt for samtale.


BOK:

Lillo, Gerd Eva
Sjakk matt på en sommer eller:
Caissa snører nettet
Gyldendal Tiden, 1997. 251 s.
ISBN: 82-478-0151-5  Kr. 178,00

INNHOLD:

Lise og Marius tilbringer sommerferien hos tante Flora på Nesodden. Katten Rampus blir borte, og under leting etter katten ender de opp i Caissas hage.
Caissa er en original dame i 80-åra med forkjærlighet for sjakk. Caissa vinner et 300 år gammelt sjakkspill, og i premie får hun et komplett datasett med Internett- installasjon.
Denne sommeren forsvinner det ualminnelig mange katter fra Nesodden. Marius og Lise finner ut at en katteliga står bak. En del katter er blitt syke etter radioaktive utslipp i Nevada, og ligaen har funnet ut at de kan gjøre penger på å hente friske katter fra Norge og donere organer fra de friske kattene til de syke amerikanske kattene.
Det viser seg at den ene av gjerningsmennene er interessert i sjakk og Internett.
Marius, Lise og Caissa bestemmer seg for å lage hjemmeside på Internett hvor de frister gjerningsmannen med sjakkspill mot Caissa.
Gjerningsmannen takker ja og lokkes til Norge. Under spillet klarer de å presse mannen slik at han tilstår. De tar han med seg som gissel til Fornebu, der flyet står. Herfra presser de piloten (den andre gjerningsmannen) til å føre flyet til kattelageret på Grønland. Her avsløres virksomheten. De finner igjen de fleste bortkomne kattene, og frakter dem tilbake til Nesodden.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Mellomstor skrift. Kapitler. Sort/hvitt illustrasjoner.
Bokmål. Lett å lese, mye direkte tale.

ALDERSTRINN:

Passer i alderen 10-12 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En bok for sjakk - og Internett entusiaster.
Selv om historien er spennende, blir den for handlingsmettet og kompakt.


BOK:

Lindboe, Karin Kinge
Smak av honning
Aschehoug 1997  142 s.
ISBN 82-03-24194-8  Kr.178.00

INNHOLD:

Kaja skal tilbringe en del av sommerferien sammen med Anniken på hyttene til de to familiene nær Larvik. Men det er ikke lett å forlate hunden hennes, Bamse, som er gammel og syk.
Anniken har sikkert kysset så mange at hun gidder ikke å si det, derfor Må Kaja kysser i sommer! Det er nok av kjekke gutter både på vann og strand og i byen om kvelden. To gutter på rollerblades ser ganske OK ut, men de forsvinner. Jentene treffer Karsten og Tore som bor på Kjærstranda camping. Anniken blir forelsket i Tore og Kaja blir sammen med Karsten. Den siste natten før guttene skal reise treffes Kaja og Karsten på stranden. Karsten blir for voldsom for Kaja som blir reddet av Ole Hanen, en harmløs bygdeoriginal som følger med  på det meste.
Kaja har fått en skikkelig støkk og har hatt nok av gutter for en stund.
Anniken reiser hjem. Kaja blir igjen på hytta med familien og Bamse, men dyrlegen må komme å ta Bamse som må få slippe å lide mer.
Tilbake i Oslo ringer Anniken. Hun trenger å snakke med Kaja for hun tror hun er blitt gravid. Nå er det Kaja som er den sterkeste. Jentene blir med på fest senere på høsten. Det viser seg at verten, Hampus, er gutten med rollerblades fra sommerferien. "It's now or never" , så Kaja ber ham opp til dans.
Senere på kvelden, når Hampus blir spurt om han og Kaja er sammen, svarer han "Vi har vært sammen en halvtime".

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Mellomstor skrift. Bra med kapitler og avsnitt.
Lettlest bokmål.

ALDERSTRINN:

Fra 14 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Hovedpersonene er ferdige med ungdomsskolen og er midt i overgangen mellom barn og voksne.
Muligens en noe overflatisk måte å ta opp temaer som seksualitet, forelskelse, vennskap og tanker rundt den seksuelle debut på.


BOK:

Melli, Aleksander
De medskyldige
Cappelen, 1997. 179 s.
ISBN: 82-02-17971-8

INNHOLD:

Handlingen finner sted i Italia og hovedperson er unggutten Giovanni. Giovannis far er skutt på en uforsvarlig og uforståelig måte. Faren ligger i koma - og det er bare et tidsspørsmål før han dør. Giovanni satser alt på å finne ut hvem som står bak ugjerningen.
Først tror han det må være den italienske mafiaen og "Den store C"som står bak. Giovanni får greie på at faren og onkelen har vært og presset "Den store C" for penger den aktuelle kvelden. Pengebesittelsen kan videre ha vært et motiv for drapet. Vi er i Sicilia, og får skildret et samfunn preget av maktmisbruk og korrupsjon.
Til slutt viser det seg at det er Giovannis narkomane fetter og hans likesinnede venner står bak ugjerningen.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Mellomstor skrift. Avsnitt.
Bokmål. Grei å lese.

ALDERSTRINN:

Fra 13 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Spenningsbok. Troverdige miljø- og personbeskrivelser.
En del italienske uttrykk og navn det kan være vanskelig å holde orden på.


BOK:

Mo, Arne
Rasmus Lynum og
mysteriet i Mørkedalen
Samlaget, 1997. 108 s.
ISBN: 82-521-4997-9  Kr. 175,00

INNHOLD:

En dag finner Dittmar en kråkeunge i skogen. Det sier han i alle fall til foreldrene, sjøl om sannheten er at han var oppe i reiret og henta kråkeungen sjøl.
Til tross for motforestillinger hos foreldrene får Dittmar beholde Rasmus Lynum som kråka kalles på den betingelse at Rasmus ikke bor inne. Dittmar tyvlåner et bur fra bygdeoriginalen Kroka-Ola og plasserer Rasmus Lynum i lekestua.
Dittmar og Rasmus blir bestevenner, og Dittmar lærer Rasmus de utroligste kunster.
Det har versert en del rykter om hva Kroka-Ola foretar seg i Mørkedalen.
Med hjelp av Rasmus Lynum finner Dittmar ut at Kroka-Ola leter etter gull.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Mellomstor skrift, kapitler.
Nynorsk.
Grei å lese.

ALDERSTRINN:

Passer best i alderen 9-12 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En fin bok om vennskap mellom barn og dyr, som mange sikkert kjenner seg igjen i.


BOK:

Osland, Erna
Svimmel
Samlaget, 1997. 93 s.
ISBN: 82-521-5013-6.  Kr. 163,00

INNHOLD:

Jeg-fortelleren er ei jente på ca. 10-12 år som mister mormoren sin i en trafikkulykke. Mormoren var på vei til juledans med en mannlig nabo. Forholdet mellom mormoren og jenta har vært spesielt nært og godt. Mye nærmere enn forholdet mellom jentas mor og mormoren.
Jenta har det vondt, og føler hun ikke blir møtt og forstått i sorgen av foreldrene. Da moren og tantene rydder i sakene etter mormor, viser det seg at den mannlige naboen var kjæresten hennes, selv om hun var gift med morfar. Moren og tantene føler seg sviktet, mens jeg-personen ikke er helt sikker på hva hun skal føle. Mormoren hadde sider hun ikke kjente til.
Men mormoren var det fineste mennesket hun visste om, og morfaren har tilgitt forlengst og savner henne. Jenta bestemmer seg til slutt for å tenke og mene det hun selv vil om både seg selv og mormoren sin.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Liten skrift. Korte kapitler.
Nynorsk. Lett å lese.
Mye korte setninger.

ALDERSTRINN:

10 - 12 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Kan sikkert brukes i sorgarbeid, eller når død og sorg er tema.
De korte setningene kan bli masete, noen vil muligens finne de poetiske.
Emne: Døden. Sorg.


BOK:

Pedersen, Erling
Lela
Aschehoug, 1997. 161 s.
ISBN: 82-03-24195-6  Kr.189.00

INNHOLD:

Lela er flyktning fra Kosovo. Lucky har flyttet tilbake til hjemstedet der og har jobb som ufaglært lensmannsbetjent. Lelas familie har flyktet til Norge
og kjører bensintomt i et skogholt i nærheten av Fossen (Luckys hjemsted).
Lucky er på vakt og rykker ut for å sjekke bilen. Han tar med seg familien til Fossen og asylmottaket der.
Etterhvert utvikler det seg et kjærlighetsforhold mellom Lela og Lucky, og
handlingen oppleves skiftvis mellom de to. Lelas far forbyr dem og møtes, derfor har de korte møter i hemmelighet. Lucky får store problemer i konflikten mellom følelseslivet og yrkeslivet. I tillegg blir han utstøtt av kameratene på hjemstedet.
Lelas familie får avslag på asylsøknaden, og må reise tilbake til Kosovo. Lucky vet han aldri får treffe Lela igjen, men han får Lelas dagbok i avskjedspresang. Der får han hele hennes historie. Hvorfor de flyktet, at det lille spedbarnet i familien er resultatet av at Lela ble voldtatt og at hun er lovet bort til en fjern slektning. Rett før Lucky skal ta opptaksprøve på Politihøgskole ombestemmer han seg - og reiser til Kosovo for å finne Lela.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Mellomstor skrift. Avsnitt.
Bokmål. Grei å lese.

ALDERSTRINN:

Fra 13 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Tema: rasisme, kjærlighet.
Den sjette boka om Lucky.
En veldig bra og realistisk bok om flyktninger - og det å komme til Norge.
Mulig at denne realismen og "riktige" holdningen gjør at den helt store spenningen i historien uteblir.


BOK:

Pullman, Philip
Nordlys
Hans mørke materialer, b. 1
Oversatt av Torstein Bugge Høverstad
Aschehoug 1997. 403 s.
ISBN 82-03-24157-3

INNHOLD:

Sammen med daimonen sin har den uregjerlige og foreldreløse Lyra hatt en fri og lykkelig barndom på Jordankollegiet i Oxford. Av og til har onkelen, vitenskapsmannen lord Ariel, kommet på besøk. På sin siste ekspedisjon til Arktis har han gjort en usedvanlig oppdagelse som blir delvis presentert i et hemmelig møte med Jordankollegiet.
Samtidig begynner barn å forsvinne. En av dem er Lyras beste venn. Ryktene sier at det er "gomlerne" som tar dem.
Den usedvanlig vakre Mrs. Coulter kommer til kollegiet og tar Lyra med til London. Før hun forlater kollegiet får Lyra et alethiometer av rektor. Det er et redskap som viser sannheten til den som lærer seg å bruke det. Rektor får henne til å love å holde instrumentet hemmelig.
Lyra skjønner fort at hun ikke kan stole på Mrs. Coulter og vennene hennes. Hun rømmer, og får hjelp av gøynerne. Onkelen reiser til Arktis på en ny ekspedisjon. Lyra og gøynerne følger etter fordi de skjønner at gåten med barna henger sammen med oppdagelsen i nord. Lyra skjønner også at hun er forutbestemt til en viktig rolle i et verdensomspennende komplott. Hun avslører et ufattelig vitenskapelig eksperiment som gir energi nok til å sprenge grensen mellom verdener.
Sammen med daimonen forlater hun den verden hun er født inn i og går inn i himmelen.
Dette er første bind av en trilogi.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Liten skrift. Kapitler
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Ungdomstrinnet

ANDRE OPPLYSNINGER:

Dette er en spennende fantasy - historie i beste Tolkien - stil. Overnaturlige krefter, gode hjelpere og farlige fiender skaper driv over historien og store forventninger til neste bind.
En relativt komplisert oppbygget ungdomsbok som krever en trenet leser.


BOK:

Sortland, Bjørn
Den solbrente mammaen som
blei bytta mot ti kamelar
Illustrert av Kim Hjorthøy
Aschehoug, 1997. 83 s.
Serie: Lesehesten
ISBN: 82-03-24208-1 Kr. 148,00

INNHOLD:

Arve forteller. Pappa har forlatt Arve, Fredrik og mamma til fordel for en ung blondine.Det siste som er igjen etter pappa er en dartpil som mamma slenger i verdenskartet og treffer Aqaba i Jordan. Dermed bestemmer hun at det blir reisemålet for årets ferie for tante Torunn, Fredrik, Arve og mamma. Tidligere har det bare vært Danmark.
Før de reiser farger mamma håret veldig lyst, da tror hun at hun har bedre drag på mannfolka der nede.
Hans majestet prinsen vil gifte seg med moren i bytte mot 10 kameler.
For å gjøre seg ennå mer attraktiv soler mamma seg for å bli raskt brun - uten solkrem og parasoll - dermed blir hun solbrent i stedet. Men da det blir alvor, skjønner mamma at livet med prinsen ikke kommer til å bli så morsomt likevel. Derfor blir hun med tilbake til Norge.
Parallelt med denne historien forteller storebror Fredrik lillebror Arve om et mislykket forsøk på å kapre klassens fineste jente - da bestemmer Arve seg for aldri å få kjæreste...

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Stor skrift. Kapitler.
Nynorsk. Lett å lese.
Herlige sort/hvitt illustrasjoner på rød bunn.

ALDERSTRINN:

Fra ca. 8 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En morsom og underfundig historie om forelskelse og foreldre på vift. Fine illustrasjoner som står godt til teksten.
Vant Aschehougs konkurranse om beste barneroman 1997.


BOK:

Sund, Torvald
Bror, venn
Samlaget, 1997. 160 s.
ISBN 82-521-5108-6  Kr. 189,00

INNHOLD:

Even, 10 år, forteller. Historien åpner med at han nesten får juling av storebror Gaute. Evens kamerat Anders lurer nemlig på om Gaute har kjæreste, og Even gjemmer seg på Gautes rom for å få klarhet i spørsmålet. Dessverre blir han oppdaget, og storebror lover hevn. Noen kvelder seinere skal foreldrene ut, og Gaute må være barnevakt. Skummelt...
Even er ikke særlig flink på skolen. Han trenger mye mer tid enn de andre elevene, det er så vanskelig å lese! Mot slutten av boka røper Even at han er ordblind, men læringen er ikke spesielt tilrettelagt av den grunn. Læreren ergrer seg over at Even stadig tegner i timene, men blir etterhvert klar over at Even verken er doven eller dum. Ved juletider spiller nemlig mesteparten av klassen det klassiske julespillet med engler og Jesusbarn, mens Even og et par andre gjør suksess med sitt egen komponerte og hylende morsomme skuespill om gutten som ble innelåst på skolen i juleferien.
I påsken reiser familien til fjells på skitur. Gaute utløser et snøras og blir begravd under massene. Det gjør for såvidt ryggsekken, nistematen, ski og staver, fars anorakk m.m. også, men det viktigste blir å grave Gaute fram igjen. Hendelsen åpner Evens øyne. Han og broren krangler støtt, men de er jo glade i hverandre. Venner... Det vennskapet får de bruk for i den store kampen om fabrikken;  - kommunepampene mot ungdommen!

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Boka er lagt opp som ei dagbok med dato for hvert kapittel, og ofte en kort forklaring etter. Slik som «2. oktober. Galgetimen» og «28. februar, vinterferie, kveld». Kapitlene varierer i lengde; fra 2 til 10 sider.
God skriftstørrelse. Enkel og levende nynorsk.

ALDERSTRINN:

Spesielt for 10-12-åringer.
For voksne som har glemt hvordan det var å være ti år og helt spesiell!

ANDRE OPPLYSNINGER:

Morsomt skrevet om alvorlig sak. Leseren får sjansen til å tenke selv, forstå noe av det som Even ikke selv forstår, men likevel forteller om.
En historie å vokse på og bli litt klokere av.
Egner seg også godt for høytlesning.


BOK:

Sverdrup, Kari
Vi var fem
Gyldendal Tiden, 1997. 199 s.
ISBN 82-478-0096-9.  Kr.185.00

INNHOLD:

David, Eline, Ole, Carlos og jeg-personen Maja går nå i videregående, men har kjent hverandre fra før de begynte i barnehagen. Fem venner som har holdt sammen i alle år. Nå er Ole flyttet bort fra nabolaget , så han har de ikke så mye kontakt med lenger. Han har fått nye venner. Eline har også fått nye venner og er mye med i det anti-rasistiske miljøet.
En dag Maja tar følge med David hjem fra skolen, finner de inngangsdøra hans tilgriset med rasistiske slagord og hakekors. David blir både redd og sjokkert. Hvem vet at familien er jødisk? Det er ikke mange. Davids far er jøde, men familien har aldri levd etter jødiske skikker. David har aldri tenkt på seg selv som jøde.
På senteret der de bor holder det til en gjeng ungdom; nynazister, og det er nærliggende å tro at de kan stå bak. Men hvem har gitt dem opplysningene om at David er jøde?
Maja og Eline får mistanke til Ole som har flyttet og som holder seg litt til den andre gjengen. Maja drar på besøk til Ole for å “snoke” litt.
Det viser seg at Ole er blitt en del av nynazistmiljøet og har tystet på de gamle vennene sine. Det blir et oppgjør mellom Ole og de andre i gjengen etter at han er grepet i å spionere på dem. De tvinger Ole til å tyste til politiet på de nye nazivennene sine. Boka ender i Sverige der Ole og den gamle vennegjengen er med på hver sin side i en demonstrasjon i Sverige til minne om nazisten Rudolf Hess.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Bokmål.
Kapittelinndeling.

ALDERSTRINN:

Passer for ungdomstrinnet.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Boka tar opp temaet nynazisme i dagens ungdomsmiljø.
Samtidig får vi en fin skildring av vennskap, forelskelse og motsetninger blant de fem hovedpersonene boka omhandler.
Temaet blir behandlet på en skikkelig og nyansert måte.
Meget god bok!


BOK:

Bente Træen og Dagfinn Sørensen
Forelskelse, sex og kjærlighet
Gyldendal, 1997. 150 s.
Illustrert av Line Jerner
Serie: Gyldendal fakta
ISBN 82-05-24552-5, 82-525-3517-8(Den norske bokklubben) (h.)

INNHOLD:

Denne boken retter seg mot lesere mellom 13 og 17 år. Den forsøker å gi svar på spørsmål de fleste har om forelskelse, sex og kjærlighet.
Boken har ordforklaringer og register.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Hver side er satt med to spalter
Liten skrift
Kapitler, avsnitt
Illlustrasjoner i svart/hvitt
Bokmål
Lett å lese

ALDERSTRINN:

Ungdomstrinnet

ANDRE OPPLYSNINGER:

Boken er et samarbeid mellom en klinisk psykolog og en forsker som arbeider med ungdom og seksualitet. På en lettfattelig og grei måte forklarer de leseren om kroppens mekanismer og de følelsene som knyttes til forelskelse og seksualitet. Boken tar også opp hvor viktig det er at det er gjensidighet i et forhold.


BOK:

Økland, Einar
Svarte norske
Illustrasjonsmateriell av Kine Røst
og forfatteren
Samlaget, 1997. 85 s.
ISBN: 82-521-5088-8  Kr.150.00

INNHOLD:

Diktsamlingen er delt opp i 4 kapitler:
1: Norske vers om norske ting. - 18 dikt. Blant annet finner en dikt om Skulebussen og et annet som heter «Songen om Norge»
2: Kunst og kunstnarar og kunstige ting.  - 10 dikt.; For eks. «Munch og Skrik og Maleriet»
3: Bibelske folk og bibelske dyr og bibelske ting. - 11 dikt. For eks. «Ryktet om Jesus» og «Daniel hoppar over ein middag»
4: Slekt og venner og vanlege ting. - 14 dikt. For eks. «Då blei det stilt» om en klassekamerat som er død.
Diktene er i varierende lengde. Noen er humoristiske, andre alvorlige.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Mellomstor skrift.
Sort/hvitt illustrasjoner.
Lettlest og spenstig nynorsk.

ALDERSTRINN:

En all alder bok.
Lese selv fra 13 år.
Lese høyt for de yngre.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Økland behersker kunsten å male med ord! "I maurtua ligg eg/eg kjenner alle/munnar og alle spisse/(...) med gratis utdeling av heile/meg til alle/som samlast på meg her eg ligg" ...noen som ikke ligger i maurtua og vrir seg etter å ha lest "Festivalen" på s.16-17?
Kan brukes som lesetrening i nynorsk.