Bokgløtt
1998, NR. 1 - BARN

Utgitt av Skoleetaten i Porsgrunn og Porsgrunn bibliotek

BOK:

Barth, Frøydis Alvær
Ragnarokk
Cappelen 1997. 220 s.
ISBN 82-02-21796-11 Kr.229,00

INNHOLD:

Handlingen i denne romanen finner sted i en flerkulturell skoleklasse som er kjent som læreres skrekk.
Hildur har sosiale problemer fordi hun stammer, men også hun blir overrumplet av den nye vikarens engasjement for de nordiske mytene og lar seg rive med.
Samtidig som klassen jobber med prosjektet til Rune hvor norrøn mytologi er innfallsvinkelen, bygger det seg opp til en kjempekonflikt mellom nynazisten Leifen, Snappen banden og innvandrerbarna.
For sent forstår Hilde, som er hemmelig forelsket i Leifen, hva han egentlig legitimerer.

SPRÅK OG LAYOUT:

Mellomstor skrift.

ALDERSTRINN:

12 - 15 år og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Kan være vanskelig å få med seg bokas egentlige innhold.
En alvorlig og tankevekkende bok.
Emne: å gå på skolen / Rasemotsetninger


BOK:

Bringsværd, Tor Åge
Noa
Illustrert av Akin Düzakin
Gyldendal Tiden 1997. 79 s.
ISBN 82-478-0089-6 Kr.228,00

INNHOLD:

Boka er den første i serien MIME - en serie med myter, legender, eventyr og sagn fra hele verden.
Denne boken forteller historien om Noa, vår stamfar, som sørget for at ikke hele verden gikk tapt i "Den store flommen". Historien er satt sammen av små og store biter hentet fra ulike fortellinger, men den mest kjente beretningen finner vi i Bibelen. Bringsværd har forsøkt å føye historiene sammen, historier fra jødisk, kristen og muslimsk tro.
Bakerst i boka er en flott faktadel. Den gir innblikk i det som finnes av materiell om Noa, og nevner også hvilke kilder Bringsværd har benyttet seg av i arbeidet. De siste sidene er ikke noe mindre spennende enn selve fortellingen.

SPRÅK OG LAYOUT:

God, lesbar tekst. Boka er gjennomillustrert i duse farger og formidler store flater av hav, vind og ørken uten for mange detaljer. Illustrert av prisbelønte Akin Düzakin.

ALDERSTRINN:

Passer fra 10-12 år og oppover.
En såkalt all-alders-bok.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Dette er en flott billedbok med nydelige illustrasjoner som passer for alle aldre.
Emner: Sagn og legender / Bibelfortellinger


BOK:

Brænne, Trond
En del av hele greia
Cappelen, 1997. 185 s.
ISBN:82-02-17450-3

INNHOLD:

Handlingen er lagt til 60-åra. Nært og humoristisk om vennskapet mellom Morten, Gunnar og Bjørn året før de skal begynne på ungdomsskolen. Boka beskriver hvorledes guttene knyttes sammen bl a i felles savn etter en farsskikkelse. De får også et snedig vennskap til en gammel skraphandler som savner en sønn. Boka beskriver små og store hendelser som binder guttene sammen, og vi opplever mye nostalgi i denne historien. En lun, varm og stillferdig fortelling om vennskap mellom gutter i Asker i tiden 1968/69.

SPRÅK OG LAYOUT:

Stor skrift. Kapitler. Bokmål.
Lett å lese, mye direkte tale.

ALDERSTRINN:

10-14 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Boka beskriver tidsepoken på en varm og nær måte, som gir voksne lesere assosiasjoner fra akkurat denne perioden. Nettopp fordi boka ikke er skrevet med et driv over handlingen, henvender den seg muligens mot en litt mer moden leser enn angitt...
Tema: Vennskap


BOK:

Carling, Anne
En søster er en søster er en søster
Illustrasjoner av Elena Akopian
Gyldendal 1997. 158 s.
ISBN 82-478-0148-5 Kr.178.00

INNHOLD:

Seks år gamle Frikk skal få et søsken. Han både gleder og gruer seg. Sist mor skulle ha en baby var den dødfødt.
Også denne gangen er det noe galt med babyen. Den vesle jenta greier ikke å puste selv og blir lagt i kuvøse. Mor blir lenge på sykehuset og far har det travelt.

Først er det farmor som passer Frikk, men etter en tid reiser han til morfar i Larvik. Det gir ham et pusterom fra foreldrenes bekymringer. På toget blir han venner med konduktøren.
Lillesøster og mor kommer hjem etterhvert. De vet nå at Knøttet har en hjerneskade, men ingenting om hvor alvorlig den er. Frikk er hele tiden fornuftig og forstandig. Han ser mor som ikke lenger kan smile, han hører foreldrene krangle og opplever at stadig nye fagfolk kommer hjem til dem for å trene Knøttet.
Til slutt blir det for mye for Frikk. Han gir åpent uttrykk for fortvilelsen, og mor og far skjønner endelig at også han trenger omsorg. En dag Frikk holder lillesøsteren, synger han en vuggesang han pleide å synge mens hun lå i mors mage. For første gang reagerer Knøttet på stimulans, og de skjønner at hun hører dem og forstår at de er der. Alle er overlykkelige. Samtidig bestemmer de seg for å gi den lille en sjanse til å vise dem hvem hun er, og ikke slite henne ut med uendelig trening. Hun er som alle andre babyer. Hun trenger bare litt mer tid.

SPRÅK OG LAYOUT:

Mellomstor skrift. Kapitler og avsnitt.
Sort/hvitt illustrasjoner. Bokmål.

ALDERSTRINN:

Førskole/barnetrinn

ANDRE OPPLYSNINGER:

Boka bør formidles. Forfatterens budskap er svært tydelig i denne boka. Hun har skrevet en bok om sorgen ved å miste et barn, og sorgprosessen rundt det å få et barn med funksjonshemming. Vel mye ansvar legges på Frikk, og en del episoder som skal tydeliggjøre at "alle er gode til noe" virker unødvendig sterke.Boken vil sikkert være til hjelp for familier som opplever tilsvarende situasjon.


BOK:

Corbett, Grahame
Du kan tegne dyr
Ill. av Grahame Corbett
Damm 1998. 21 s.
ISBN: 82-419-8921-4 Kr.118,00

INNHOLD:

Enkel innføring i dyretegning.
Leseren skal lære å tegne katter, hunder, hester, fugler, sjødyr og ville dyr ved å se fotografier, lære om hjelpelinjer og proporsjoner, og se forfatterens ferdige produkt.

SPRÅK OG LAYOUT:

Vanlig Dorling-Kindersley-oppsett med korte tekstavsnitt rundt illustrasjoner. En del faguttrykk blir ikke forklart.

ALDERSTRINN:

Passer for 10-12 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Du kan tegne dyr er en fargerik og fristende bok, og hvem vil vel ikke lære å tegne? Med bestemte sirkler og streker blir det lekende lett å tegne flotte, velproporsjonerte, stive og ubevegelige dyr. Skal vi oppmuntre ungene til å tegne på sin egen måte, eller lære dem hvordan de kan illustrere en faktabok om dyr? Og hva skal de tegne med? Hva menes med uttrykk som “skyggelegge”, “løse, tykke streker”, “harde, spisse streker”, “skyggeområder”? Hvilken effekt skaper de på tegningen og hvordan får man det til?
Ved første blikk ser "Du kan tegne dyr" ut til å henvende seg til barn i 10-12-årsalderen, men tegneleksjonene ligger på et nivå som forutsetter en rekke basiskunnskaper i tegning.
Med sin klare “sånn skal det være”- innstilling er boka både velegnet til å drepe tegnegleden hos tegneglade barn, og inspirere mindre tegneinteresserte barn. Alt i alt en helt grei tegnebok!


BOK:

Cousins, Lucy
Za-Zas lillebror
Gyldendal Tiden, 1997. 24 s.
ISBN 82-478-0020-9. Kr. 98,00

INNHOLD:

Dette er en bok for de aller minste om å få småsøsken. Za-Za, en liten gutt i sebra-skikkelse, skal bli storebror, og mammas mage er så stor at det nesten ikke er plass til Za-Za på fanget hennes når han vil kose med henne. Vi følger Za-Za når mor og far må dra på sykehuset og bestemor skal passe ham, når han er på sykehuset og besøker mammaen sin og den nye babyen, og livet med den nye babyen etter at mamma er kommet hjem fra sykehuset.
Mye er forandret: Mamma er sliten, alle tantene og onklene er mer interesserte i babyen enn i Za-Za, og både mamma og pappa har det travelt med den nye babyen. Za-Za må leke for seg selv, og ingen har tid til å lese for ham. “Hvorfor koser du ikke med den nye babyen?” sier mamma til Za-Za, og Za-Za setter seg for å kose med babyen. Han triller ham, bygger tårn til ham, og Za-Za oppdager at det er morsomt med en lillebror også. Og når babyen har lagt seg, - da blir det Za-Zas tur. Da får han kosen sin, og da får han en godnatt-historie.

SPRÅK OG LAYOUT:

Lite tekst i korte, enkle setninger.
Sidene er helt dekket med sterke, enkle fargeillustrasjoner. Teksten er håndtekstet av Lucy Cousins selv og glir godt inn i den billedmessige helheten.

ALDERSTRINN:

Dette er en bok for de aller minste. Fra ca 2 år og oppover i førskolealderen.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Boka tar opp temaet å få småsøsken på en svært enkel måte og uten å problematisere.
Illustrasjonene er sjarmerende og har en humor som også taler til den voksne leser.
En ypperlig bok for de aller minste.


BOK:

Cousins, LucyCousins, Lucy
Molly og fargene Molly og tallene
Gyldendal Tiden, 1997. 23 s. Gyldendal Tiden, 1997. 23s.
ISBN 82-478-0052-7. Kr. 59,00 ISBN 82-478-0053-5. Kr. 59,00

INNHOLD:


Dette er to enkle bøker for de aller minste som tar for seg begrepene farger og tall.I begge bøkene møter vi musa Molly som viser oss henholdsvis ulike farger og lærer oss å telle.
I boka om farger får vi for hvert oppslag en side med enkel tekst og en illustrert side der en farge blir presentert. Teksten sier noe om hvilken gjenstand i bildet som har denne fargen, og så kan barnet gjenkjenne det på bildet.
Boka om tall er bygget opp på samme måte med en enkel tekstbit og en illustrasjon på hvert oppslag. For hvert oppslag teller vi oss oppover fra 1 til 10, og tallet står skrevet øverst på venstre side. Teksten gir oss beskjed om hva det er vi skal telle, “fem fargeblyanter”, “seks fisker”, og så kan barnet trene seg på å telle på bildet.
Bakerst i hver bok finnes et oppslag som sammenfatter hele boka: En ballong for hver farge vi har lært oss i fargeboka, og det riktige antallet blomster plassert ved siden av tallet vi har lært oss.

SPRÅK OG LAYOUT:

Teksten er svært enkel, bare korte setninger.
Illustrasjonene er enkle og sjarmerende og har musa Molly som gjennomgangsfigur.
Teksten er håndtekstet av Lucy Cousins selv og utgjør en helhet sammen med illustrasjonene.

ALDERSTRINN:

Dette er bøker for de aller minste. Passer fra ca 2 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Et bra tilskudd til tellebøker og bøker som skal lære barn om de ulike fargene.
Lucy Cousins illustrasjoner er særpregede og kan skape gjenkjennelse hos barna.


BOK:

Faulkner, William
Ønsketreet
Illustrert av Dan Bolognese
Oversatt av Hans H. Skei
Solum, 1997. 75 s.
Bind 1 i serien Enhjørningen -
Store forfattere for små barn
ISBN: 82-560-1095-9 Kr.188,00

INNHOLD:

Hvis du, kvelden før bursdagen din, går opp i sengen med venstrefoten først og vender puta før du sovner, da kan hva som helst skje...
Nettopp dette har Dulcie gjort når hun våkner på bursdagen sin.
Den mystiske gutten Maurice står i rommet og vil ha henne med for å lete etter ønsketreet. Maurice blåser opp ponnier og ei kjerre, slik at de blir passe store. Sammen med barnepiken Alice og nabogutten George og lillebroren Dicky rir de avgårde.
Etter en stund kommer de til et merkelig tre. Alle river av hvert sitt blad. Bladene som i utgangspunktet er hvite, skifter straks farge når de får dem i hendene. Maurice sier fargen viser ønsket til hver enkelt, som vil gå i oppfyllelse. Med ett kommer de til et tre med blader i mange forskjellige farger. Dette antar de er ønsketreet. Men når de nærmer seg, ser de at treet er en høy, gammel mann med et langt skjegg, skinnende av sølv - Fader Franciskus. Bladene på treet er fugler av mange slag og farger. Franciskus forklarer at det var ønsketreet de tok blader fra, og hvis alle er selvopptatte og forsyner seg med blader vil treet til slutt bli nakent. Barna gir bladene tilbake til fader Franciskus og han lover å henge dem opp igjen. I bytte får hver av dem en fugl i bur.
Alice våkner opp på bursdagen sin og skjønner at alt bare har vært en drøm....

SPRÅK OG LAYOUT:


Mellomstor skrift. Avsnitt. Sort/hvitt illustrasjoner. Bokmål.
Lett å lese, med mye direkte tale.

ALDERSTRINN:

Fra ca. 7 - 10 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Denne poetiske fortellingen beveger seg midt mellom fantasi og virkelighet.
Boken kom ut i 1967, og dette er den første norske utgaven med de originale svart/hvitt illustrasjonene.


BOK:

Færden, Else
Den usynlige damen
Ill. av Malgorzata Piotrowska
Cappelen 1997. 109 s.
ISBN 82-02-17488-0 Kr. 189,00

INNHOLD:

En dag Gry skulket skolefritidsordningen, fikk hun se noe merkelig; rett mot henne kom en gammeldags sirkusvogn med en dame og en puddel på kuskesetet. Gry sprang bort til vognen, men da forsvant damen. Borte i løse luften.. Anne Sofie, som damen heter, flytter inn i den gamle glassblåserens hytte, og Gry og Anne Sofie blir venner.
Bestevenninnen har sviktet Gry og foreldrene har mye å gjøre på jobben, så Gry knytter seg til Anne Sofie. Her gjør hun lekser, prater, handler og lufter hunden. Anne Sofie kan gjøre seg usynlig, og fordi hun er redd for mennesker blir hun usynlig straks noen er nærgående. Anne Sofie forteller Gry at hun har arvet evnen etter morfaren sin som hun opptrådte sammen med på sirkus. Men etterhvert begynte Anne Sofie å rømme inn i usynligheten sin når hun møtte fremmede mennesker. Hun har flyttet til denne byen fordi hun gjerne ville bli et normalt menneske og arbeide som glasskunstner.
Gry lover å hjelpe henne å glemme hvordan hun blir usynlig. De åpner Sofies glasshytte, og Gry hjelper til i butikken.
Etter en del viderverdigheter ser det ut til å løse seg for Anne Sofie og Gry.

SPRÅK OG LAYOUT

Stor skrift. Mange avsnitt.
Gode sort/hvitt illustrasjoner.
Illustratørens små vignetter fungerer nærmest som spennende kommentar til hvert kapittel.

ALDERSTRINN:

Fra 8/9 år og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Skildrer vennskap mellom barn og voksne.
Det er lov å være annerledes. Mye livsvisdom i boken.


BOK:

Greenburg, Dan
Oldefar i tissekassen
Illustrert av Jack E. Davis
Oversatt av Erlend Loe og Egil Halmøy
Cappelen, 1997. 62 s.
ISBN 82-02-17454-6. Kr. 129,00
Serie: Zack files

INNHOLD:

Zack er en gutt på 10 år som bor i New York sammen med faren sin.
Han skal kjøpe seg en katt, og går til Foreningen for omplassering av dyr for å finne seg en liten kattunge. Han finner en søt kattunge som han bestemmer seg for å kjøpe, men så hører han noen snakke fra buret bak ham. Der sitter en stor og lurvete gammel hannkatt som sier at han er Zacks reinkarnerte oldefar.
Siden katten kan snakke og attpå til vet en hel del om Zack og hans familie, blir det til at Zack tar med seg katten hjem. Sammen drar de til Zacks bestemor Leah i Chicago, som da altså skal være kattens datter, men hun avslører ham raskt.
Katten er derimot reinkarnasjonen av bestefars udugelige far, Maurice, som stjal penger av bestemor Leahs far og forsvant. Katten innrømmer dette, og går med på å ta med seg familien til en bank i Chicago for å ta ut pengene.
Zack og familien hans får pengene, 600.000 kr, mot at katten får penger nok til å reise til Palm Beach og noen års opphold på et luksushotell for kjæledyr.

SPRÅK OG LAYOUT:

Boken har relativt store typer og er inndelt i korte kapitler. Sort-hvitt illustrasjoner.

ALDERSTRINN:

Fra lesestart til ca 12 år

ANDRE OPPLYSNINGER:

Dette er en serie for de yngste. Lettlest, enkel og morsom.
Bøkene er historier som alle har et visst overnaturlig innhold, derav serietittelen “Zack files”.


BOK:

Hansen, Atle
Sjørøvar-Jenny og Einauge-Bill
Illustrert av Elisabeth Moseng
Cappelen 1997. 103 s.
ISBN 82-02-17432-5 Kr.189,00

INNHOLD:

Einauge-Bill har avsluttet sjørøverkarrieren sin for mange år siden. Men så dukker Sjørøvar-Jenny plutselig opp. Da har de ikke sett hverandre siden han forlot henne på en karibisk øy åtte år tidligere. Nå ber hun om hjelp.
Hun har tatt en skatt fra Grusomme Grim, og han er i hælene på henne for å ta den tilbake. Sjørøvar-Jenny vil ikke fortelle Einauge-Bill hva slags skatt dette dreier seg om, eller hvor den er gjemt. Einauge-Bill går motstrebende med på å hjelpe henne.
Det viser seg å bli farligere enn noen kunne trodd.
Men ved hjelp av gode venner klarer de til slutt å overliste Grusomme Grim. Skatten viser seg å være Garm, den lille sønnen til Sjørøvar-Jenny og Grusomme Grim.

SPRÅK OG LAYOUT:

Kapitler og avsnitt. Mellomstor skrift. Mye direkte tale.
Nynorsk.
Sort/hvitt illustrasjoner.

ALDERSTRINN:

Passer fra 8-12 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Boken begynner med en spennende sjørøverfortelling, og spenstige illustrasjoner understreker det eventyrlige ved fortellingen. At det hele viser seg å munne ut i et ekteskapsdrama, der kampen står om foreldreretten til et barn, setter historien i et annet lys.
Boken handler i realiteten om at Sjørøvar-Jenny vil hindre at sønnen skal bli like grusom som sin far.


BOK:

Hoffman, E. T. A..
Nøtteknekkeren
Illustrert av Roberto Innocenti
Oversatt av Elisabeth Bjørnson
Gyldendal Tiden 1997. 135 s.
ISBN 82-478-0007-1 Kr. 268,00

INNHOLD:

Julaften sitter Marie og broren Fritz og venter på julegavene. Årets julegave fra gudfar Drosselmeier er en nøtteknekker. Marie gir den små nøtter, men Fritz gir den så store nøtter at den slår ut noen tenner. Marie gir den godt stell og god seng slik at den kan bli bra igjen.
Plutselig tyter mus fram fra veggene, og en svær musekropp med 7 kronede hoder kommer opp fra gulvet. Lekene blir levendegjort, og det ligger an til kamp mot musene.
Det ser ut til at musekongen skal seire, men i affekt kaster Marie skoen i musekongens hode - og alt forsvinner..
Marie våkner i sin egen seng, doktoren sitter ved siden av.
Gudfar Drosselmeier er den eneste som tror på Maries historie. Drosselmeier forteller Marie eventyret om den vakre prinsessa som ble forvandlet og fikk et fryktelig stygt utseende. Hoffets urmaker (Drosselmeier) ble befalt å lege prinsessen. Han fant ut at prinsessen måtte smake på kjernen av den søte nøtten Kratakuk for å gjenvinne utseendet. Drosselmeiers nevø ble valgt ut til å knekke nøtta. Men når nevøen er på vei til å gjøre dette, blir han forvandlet til et fryktelig stygt vesen; en nøtteknekker.
Da skjønner Marie at nøtteknekkeren egentlig er Gudfar Drosselmeiers nevø.
Om natten våkner Marie av musekongen som truer med å drepe nøtteknekkeren hvis hun ikke gir han godteriene, bøkene og kjolen sin. Marie får hjelp av nøtteknekkeren som klarer å drepe musekongen med et sverd. Plutselig en dag kommer gudfar Drosselmeiers nevø for å fri til Marie. Nevøen har fått tilbake sitt gamle tiltalende utseende og de lever lykkelig på Marsipan - slottet i eventyrlandet.

SPRÅK OG LAYOUT:

Mellomstor skrift. Kapitler og avsnitt. Fargeillustrasjoner.
Bokmål.
Grei å lese.

ALDERSTRINN:

Passer fra ca. 8 - 12 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Dette er en nydelig praktutgave med vakre og naturtro illustrasjoner.
Enkelte av illustrasjonene kan kanskje virke skremmende på barn.
Boka bør leses sammen med en voksen.


BOK:

Kjeldset, Tanja
Kåpen
Cappelen 1997. 32 s.
ISBN 82-02-16610-1 Kr.198,00

INNHOLD:

Mora til Lea driver Gullbergs renseri. Hun er ofte sliten, det er ikke mye plass til smil i stemmen hennes.
Annen hver helg er Lea hos pappa, han er mest interessert i tippekampen.
I renseriet henger det ei fin rød kåpe med hvite pelskanter. Den har hengt der i flere måneder. "Til Sofie fra Agnes" står det inne i kåpa. Mora sier at Lea kan få denne kåpa.
Når Lea har på seg kåpa blir alle så glade; pappa kikker til og med opp fra tippekampen. Er det ei magisk kåpe? Lea sørger for at hun alltid har kåpa i nærheten når hun er sammen med foreldrene. Da blir de alltid så blide.
Men hvem er Sofie? Savner hun kåpa si?
En dag kommer Sofies mor og spør etter kåpa. Lea blir lei seg. De skal feire jul sammen, men Lea er trist. På julaften ringer det på døra, og utenfor ligger det en pakke. "Til Lea", står det. Det er den røde kåpa. Sofie ønsker at Lea skal ha den. Den er for liten til henne.
Første juledag går Lea tur med foreldrene, svever avgårde i den fine kåpa. Hun treffer Sofie i ei fin blå kåpe, og de to jentene blir venner. Agnes er ei gammel sydame som Sofie har gått ærend for. Inne i foret på kåpa ligger det et kort med et fint dikt fra Agnes.
Det er ikke rart dette er ei magisk kåpe.

SPRÅK OG LAYOUT:

Små typer. God linjeavstand.
Uttrykksfulle og litt gammelmodige illustrasjoner.

ALDERSTRINN:

Førskolealder

ANDRE OPPLYSNINGER:

Ei helskapt bildebok om det å ta vare på hverandre og bry oss om hverandre.
Emne: Foreldre og barn. Vennskap.


BOK:

Kjærnli, Tone
Hundre tusen farligheter
Illustrert av Inger Lise Belsvik
Cappelen 1997. 50 s.
ISBN 82-02-17950-5 Kr. 198,00

INNHOLD:

Det er vår og ungene har tatt fram syklene. Det vil Nora også, men hun kan ikke sykle. Hva verre er: faren er håpløst forsiktig og pysete. Nora skal skjermes for alt. Han er så redd for Nora, derfor vil han hjelpe henne hele tiden.
Mamma synes også pappa er en pyse. Alt er farlig for pappa; synåler, sakser, fiskekroker, biler, steiner og greiner!
Når ungene skal bygge hytte i et tre i skogen får ikke Nora være med. Pappa og farfar foreslår at de heller bygger et dukkehus i hagen. Men det er ikke dukkehus ungene skal ha, det er klubbhus! Guttene bygger hytte i skogen, og Nora blir alene i dukkehuset sitt. Hun er både sint og lei.
Da får hun ideen til å bli en Hemmelig sort hevnedame. Hun klatrer opp i treet og ødelegger hytta til de andre. Hun blir jo oppdaget, og de vil ta henne skikkelig. Da kommer selvsagt pappa og skal redde jenta si. Nora hyler at det er hans skyld alt sammen.
Om kvelden blir Nora og pappa venner igjen. Heretter vil ikke Nora være så forsiktig. Hun vil bli venner med de andre, og hun vil være med i klubben. Hun lærer sikkert å sykle også.

SPRÅK OG LAYOUT:

Store typer og god linjeavstand. Kapitler.
Inger Lise Belsviks illustrasjoner passer godt.

ALDERSTRINN:

Passer fra 6 til 9 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Dette er en fin bok om overbeskyttende foreldre og hvordan de kan ødelegge for ungene sine.
Boka anbefales - ikke minst for foreldre!


BOK:

Klyve, Odveig
Basunengelen
Ill. av Jan-Kåre øien
Cappelen, 1998. <30> s.
ISBN: 82-02-17405-8 Kr. 198,00

INNHOLD:

Angus spiller basun i Gabriel-orkesteret sammen med de andre englene. De øver til Den store messa til Guds ære. Litt kjedelig for små engler.
En dag Angus leker med de andre englene, og hopper fra sky til sky, mister han basunen sin. Louis, - en stor, kraftig engel - , finner den og spiller så skyer av gull og sølv åpner seg.
Angus elsker lek og fart, og det morsomste er å hoppe uten å folde ut vingene. Best liker han seg forresten på Jorda. Der gjør han seg usynlig for ikke å skremme de som ikke tror på engler.
Den store messa nærmer seg, og Angus strever fortsatt med å finne tonen. Han tar sats fra en appelsinfarget sky, stuper i retning Jorda, men plutselig kræsjlander han. Den ene vingen er revet av, han kan ikke fly lenger! Heldigvis får han hjelp av en gjeter som er ute med sauene sine.
De prøver alt for å få Angus på vingene igjen, men fåfengt. Til slutt sier gjeteren at menneskene pleier å be Gud om hjelp når de har problemer, be fra hjertet så høres bønnen.
Og Angus ber, spiller så det høres i den ytterste himmelen, spiller med hjertet så skyene åpner seg med hele Gabriel-orkesteret. Og han kan fly igjen.

SPRÅK OG LAYOUT:

Korte setninger med luft mellom linjene.
Språket er et levende nynorsk, med spenstige, detaljrike illustrasjoner.

ALDERSTRINN:

Spesielt 5-8 åringer, med stort slingringsmonn, dette er ei all-alderbok!!

ANDRE OPPLYSNINGER:

Flotte illustrasjoner som både følger teksten, og utvider den med mange artige detaljer som store og små kan snakke sammen om. Bl.a. viser engleorkesteret et par medlemmer som minner umiskjennelig om Knoll og Tott. Og engelen Louis har en viss ytre likhet med Louis Armstrong. Julenissen sitter på en benk i parken og blir nedsnust av en skjødehund, og gjeteren med sauene har en strandet krigsmaskin i bakgrunnen.
Ypperlig til å overbevise "nynorskfobister" om at nynorskbøker ikke biter.


BOK:

Krensky, Stephen
Fra fjærpenn til PC : skrivekunsten før og etter Gutenberg
Illustrert av Bonnie Christensen
Libretto, 1997. 30 s.
ISBN 82-7886-003-3 Kr 148,00

INNHOLD:

Dette er en enkel bok om skrivekunstens historie.
Den begynner med de franske munkene som sitter og skriver med gåsefjær dyppet i blekk. Deretter følger historien om bokens, papirets og trykkerkunstens utvikling opp til i dag, med sidesprang til utvikling av skole og vitenskap.
Boka konkluderer med at trykkemaskinene, - mer enn noen annen enkelt hendelse - , var det som satte igang utviklingen av den moderne verden vi kjenner i dag.
Boka avslutter med en illustrasjon av barn foran en PC, uten at PC-en blir kommentert i teksten.

SPRÅK OG LAYOUT:

Stor skrifttype. Ingen kapitteldeling, men ikke mye skrift på hver side.Enkelt og greit språk.
Hovedhistorien er satt med store typer.
Flotte fargeillustrasjoner. Hver side er omkranset av nydelige border fra gamle manuskripter.

ALDERSTRINN:

Passer for ca. 7-11 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Dette er en artig og lettlest bok som gir en kortfattet gjennomgang av skrivekunstens historie. Men den norske tittelen "Fra fjærpenn til PC" lover kanskje litt for mye. I denne boka er det ingen beskrivelse av utvikling av edb og datamaskiner. Den engelske tittelen "Breaking into print" er muligens mer korrekt enn "Fra fjærpenn til PC".


BOK:

Kristensen, Lis Vibeke
Mille og mormor
Illustrert av Rigmor Haugsand
Oversatt av Tove Jensen Holmås
Damm 1997. 102 s.
ISBN 82-517-9021-2 Kr. 158,00

INNHOLD:

Boka handler om den sommeren for lenge siden da far reiste fra Mille og mor, og mor bare gråt. Da kommer mormor på besøk, og hun tar Mille med seg hjem. Mille har ikke så lyst, hun vil heller være hos mor og trøste henne. Men sommeren hos mormor blir flott likevel. Mille lærer blant annet å sykle. Det ble bare kjefting når mor og far skulle lære henne det.
En god venn får hun i Erling som hjelper til i morfarens tidligere sykkelbutikk.
Selv om mormor ikke forteller sannheten, nemlig at faren ikke kommer tilbake, skjønner Mille det. Leseren forstår også at det har vært mye kjefting før han dro. Mille er lei seg for dette, men en klok og grei mormor hjelper henne over denne sorgen.

SPRÅK OG LAYOUT:

Store typer og god linjeavstand. Kapitler og avsnitt.
Lettlest bokmål.
Tusjtegninger som understreker den rolige og koselige stemningen i boka.

ALDERSTRINN:

Passer fra 7 - 10 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En koselig og usentimental bok. Anbefales.
Emne: Foreldre og barn. Vennskap. Besteforeldre.


BOK:

Kulot-Frisch, Daniela
Nesebor er topp
Damm 1997. 24 s.
ISBN: 82-517-7376-8 Kr 158.00

INNHOLD:

Elefant synes det er topp å pille nese. Det synes Mus også, men Frosk får ikke lov av mammaen sin. Men hvorfor får barna pille nese? Foreldrene gir ungene skrekkvisjoner av hva nesepilling kan føre til: froskefingre kan sette seg fast, mus kan få forferdelig nesetippbetennelse, og snabler kan brekke! All lyst på nesepilling forsvinner. For en stund.
Barna bestemmer seg nemlig for å innhente besteforeldrenes mening i tillegg til foreldrenes. Smart trekk. For all skremselspropaganda til tross, det er utrolig godt å pille seg i nesa!

SPRÅK OG LAYOUT:

Store typer med luft mellom linjene. Lite tekst og mye bilde på hver side, illustrasjonene er i friske farger.

ALDERSTRINN:

Passer for mennesker fra 3 til 100. Sånn omtrent!

ANDRE OPPLYSNINGER:

Herlig mimikk gir de ellers enkle dyrene liv. Bare det å skrive om nesepilling er en genial ide!
Godt samspill mellom tekst og bilder, bildene utfyller den enkle teksten med flere detaljer.


BOK:

Lemieux; Michele
Natt-tanker
Oversatt av Henning Hagerup
Gyldendal Tiden, 1997. 240 s.
ISBN: 82-478-0132-9 Kr.198,00

INNHOLD:

Ei lita jente legger seg , og får ikke sove. Hun begynner å tenke. Hun filosoferer over livet, hvor uendelig verden er, hvor kommer vi fra, hvem er jeg, følelser, drømmer og håp for framtida. Finnes skjebnen, redsel, livsvalg og døden? Hun filosoferer over spørsmål som ikke alltid har svar.

SPRÅK OG LAYOUT:

Stor skrift. Bokmål. Sort/hvitt illustrasjoner. Strektegninger.
Stort sett bilde og tekst på annenhver side. Innimellom er det flere bilder som forteller uten tekst.

ALDERSTRINN:

Passer for alle aldre.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Om tanker som vi alle tenker. Derfor fin å bruke som utgangspunkt for samtale.


BOK:

Lillo, Gerd Eva
Sjakk matt på en sommer eller: Caissa snører nettet
Gyldendal Tiden, 1997. 251 s.
ISBN: 82-478-0151-5 Kr. 178,00

INNHOLD:

Lise og Marius tilbringer sommerferien hos tante Flora på Nesodden. Katten Rampus blir borte, og under leting etter katten ender de opp i Caissas hage.
Caissa er en original dame i 80-åra med forkjærlighet for sjakk. Caissa vinner et 300 år gammelt sjakkspill, og i premie får hun et komplett datasett med Internett- installasjon.
Denne sommeren forsvinner det ualminnelig mange katter fra Nesodden. Marius og Lise finner ut at en katteliga står bak. En del katter er blitt syke etter radioaktive utslipp i Nevada, og ligaen har funnet ut at de kan gjøre penger på å hente friske katter fra Norge og donere organer fra de friske kattene til de syke amerikanske kattene.
Det viser seg at den ene av gjerningsmennene er interessert i sjakk og Internett. Marius, Lise og Caissa bestemmer seg for å lage hjemmeside på Internett hvor de frister gjerningsmannen med sjakkspill mot Caissa. Gjerningsmannen takker ja og lokkes til Norge. Under spillet klarer de å presse mannen slik at han tilstår. De tar han med seg som gissel til Fornebu, der flyet står. Herfra presser de piloten (den andre gjerningsmannen) til å føre flyet til kattelageret på Grønland. Her avsløres virksomheten.
De finner igjen de fleste bortkomne kattene, og frakter dem tilbake til Nesodden.

SPRÅK OG LAYOUT:

Mellomstor skrift. Kapitler. Sort/hvitt illustrasjoner. Bokmål.
Lett å lese, mye direkte tale.

ALDERSTRINN:

Passer i alderen 10-12 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En bok for sjakk - og Internett entusiaster.
Selv om historien er spennende, blir den for handlingsmettet og kompakt.


BOK:

Mo, Arne
Rasmus Lynum og mysteriet i Mørkedalen
Samlaget, 1997. 108 s.
ISBN: 82-521-4997-9 Kr. 175,00

INNHOLD:

En dag finner Dittmar en kråkeunge i skogen. Det sier han i alle fall til foreldrene, sjøl om sannheten er at han var oppe i reiret og henta kråkeungen sjøl. Til tross for motforestillinger hos foreldrene får Dittmar beholde Rasmus Lynum, som kråka kalles, på den betingelse at Rasmus ikke bor inne. Dittmar tyvlåner et bur fra bygdeoriginalen Kroka-Ola og plasserer Rasmus Lynum i lekestua. Dittmar og Rasmus blir bestevenner, og Dittmar lærer Rasmus de utroligste kunster.
Det har versert en del rykter om hva Kroka-Ola foretar seg i Mørkedalen.
Med hjelp av Rasmus Lynum finner Dittmar ut at Kroka-Ola leter etter gull.

SPRÅK OG LAYOUT:

Mellomstor skrift, kapitler.
Nynorsk.
Grei å lese.

ALDERSTRINN:

Passer best i alderen 9-12 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En fin bok om vennskap mellom barn og dyr, som mange sikkert kjenner seg igjen i.


BOK:

Newth, Philip
Som ingenting på denne jord
Illustrert av forfatteren
Gyldendal Tiden, 1997. 34 s.
ISBN 82-478-0005-5 KR. 178,00

INNHOLD:


Eselet og vertshusholderen drar grytidlig opp i fjellet for å sanke ved til ildstedene i versthuset. Eselet har en tung byrde, for herren hans er tykk. Men på veien nedover bærer han ved.
Bak i stallen hos vennene Okse og Sau tar eselet en rask matpause mens han hører at det er stor oppstyr i versthuset fordi det ventes så mange gjester utover dagen. Tjenestepiken sender versthusholderen og eselet til byen for å proviantere. Byen er full av fremmede i fargerike drakter.
Eselet får en tung byrde igjen, og hans venner synes synd på ham , men eselet mener han har det bra, tross alt. De andre vil sannsynligvis bli middagsmat en dag!
Det blir enda en tur til byen før kvelden og eselet kan sove tross bråket i vertshuset som er stappfull av gjester.
Dyrene oppdager en merkelig lys på himmelen, men de blir husjet inn i stallen og snart sover de igjen alle sammen.
De våkner midt på natten når vertshusholderen viser et ungt par veien til stallen hvor de tilbys en plass å sove. Dyrene merker at lyset er rett over stallen og de hører vakre syngende stemmer. Snart hører de en baby som skriker. Eselet slikker babyens kinn. Vertshusholderen, tjenestepiken og kjøkkengutten kommer med vann, mat og rent høy. Alt er så stille og fredelig.
De andre dyrene spør hvorfor eselet slikket babyen. "Jeg tror han ønsket at jeg skulle gjøre det," sa Esel. "Hvordan smakte han?" ..."Aldeles ny og frisk,...som ingen ting på denne jord."

SPRÅK OG LAYOUT:

Mellomstor skrift. Lettlest bokmål.
Tydelig i forhold til illustrasjonene som er i farge og har en lett humoristisk preg.

ALDERSTRINN:

Fra tre år

ANDRE OPPLYSNINGER:

Emne: En koselig og annerledes fortelling bygget rundt Juleevangeliet.


BOK:

Osland, Erna
Svimmel
Samlaget, 1997. 93 s.
ISBN: 82-521-5013-6. Kr. 163,00

INNHOLD:

Jeg-fortelleren er ei jente på ca. 10-12 år som mister mormoren sin i en trafikkulykke. Mormoren var på vei til juledans med en mannlig nabo. Forholdet mellom mormoren og jenta har vært spesielt nært og godt. Mye nærmere enn forholdet mellom jentas mor og mormoren.
Jenta har det vondt, og føler hun ikke blir møtt og forstått i sorgen av foreldrene. Da moren og tantene rydder i sakene etter mormor, viser det seg at den mannlige naboen var kjæresten hennes, selv om hun var gift med morfar. Moren og tantene føler seg sviktet, mens jeg-personen ikke er helt sikker på hva hun skal føle. Mormoren hadde sider hun ikke kjente til.
Men mormoren var det fineste mennesket hun visste om, og morfaren har tilgitt forlengst og savner henne. Jenta bestemmer seg til slutt for å tenke og mene det hun selv vil om både seg selv og mormoren sin.

SPRÅK OG LAYOUT:

Liten skrift. Korte kapitler. Nynorsk.
Lett å lese. Mye korte setninger.

ALDERSTRINN:

10 - 12 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Kan sikkert brukes i sorgarbeid, eller når død og sorg er tema.
De korte setningene kan bli masete, noen vil muligens finne de poetiske.
Emne: Døden. Sorg.


BOK:


Paget, Campbell
Kaspar følger stjernen
Illustrert av Reg Cartwright
Oversatt av Eyvind Skeie
Cappelen 1997. 25 s.
ISBN 82-02-17415-5 Kr. 159,00

INNHOLD:

Kaspar er en kongelig astronom og sultanens viseste mann. Han vil gjerne treffe Den Store Skaperen for å finne ut hvorfor han skapte universet.
I en drøm blir han fortalt at bønnen vil bli oppfylt. Han må følge stjernen. Når den nye stjernen dukker opp på himmelen tar han med seg gaver av gull og følger stjernen. Når en skal møte Den Store Skaperen vil det være uhøflig ikke å ha med seg gave.
Han treffer Melkior fra Arabia og Balthasar fra Etiopia, og de slår følge.
Veien er lang og de har det moro på veien med kappridning, å stå på hodet, ride baklengs på kamelene eller bade i innsjøer. For som de sier; " Hva er vitsen med kunnskap hvis du ikke kan ha det morsomt?"
Resten av fortellingen følger Bibelen. Når de tre vismenn tar farvel med hverandre sier Kaspar: "Den store Skaperen har kommet i egen person for å vise hvor høyt han elsker oss. Det er grunnen til at han skapte universet. Jeg vet fortsatt ikke hvordan, men endelig vet jeg hvorfor."

SPRÅK OG LAYOUT:

Stor skrift. Litt høytidelig - til dels tungt språk.
Enkle, fargerike illustrasjoner.

ALDERSTRINN:

Passer fra 4 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En original og nydelig utgave av juleevangeliet.
Emne: De tre vise menn og juleevangeliet.


BOK:

Sjøli, Geir
En bjørnefortelling
Illustrert av Einar Sigstad
Cappelen, 1997. 31 s.
ISBN: 82-02-17417-1 Kr 198.00

INNHOLD:

Når våren kommer til skogen, våkner bjørnene og krabber ut av vinterhiet, skrubbsultne. Binna og den årsgamle ungen hennes fyller magen med maur og gamle bær. Prøver å fylle magen. For det metter ikke skikkelig. Snart finner de et elgkadaver, et skadeskutt dyr fra forrige høst. Plutselig kjenner binna en fremmed lukt, et skudd drønner gjennom skogen, og bjørnene rømmer.
Binna er truffet i brystet, og snart er ungen foreldreløs og må klare seg selv. Han leker med noen sauer, de lager så morsomme pling-pling-lyder! Tilfeldigvis oppdager ungbjørnen at sauer faktisk kan spises. Godt smaker de også!
Dessverre kommer det snart mennesker i skogen igjen. De har med seg et lite dyr med sterk stemme og god luktesans, og ungbjørnen får seg et skudd i skulderen. Vondt, men han overlever.
Gjennom sommeren og høsten treffer han flere ville dyr; elg, ulv, jerv, en annen bjørn, ekorn, før han graver seg et hi til vintersøvnen.

SPRÅK OG LAYOUT:

God, leselig skrift med luft mellom linjene.
Hvert oppslag består av ei tekstside og en helsides fargeillustrasjon.
De første ordene på hver tekstside står med blokkbokstaver.

ALDERSTRINN:

5-6 år og oppover

ANDRE OPPLYSNINGER:

Lavmælt fortalt fra bjørnesynsvinkel.
Flotte illustrasjoner i olje henger godt sammen med teksten.
Skjønnlitterær historie med mye faktastoff.
Fortellerstilen er knapp og overlater mye til fantasien.
Gode muligheter for samtaler mellom barn og voksen om hva de akkurat har lest.
Emne: Bjørn. Norsk fauna.


BOK:

Sortland, Bjørn
Den solbrente mammaen som blei bytta mot ti kamelar
Illustrert av Kim Hjorthøy
Aschehoug, 1997. 83 s.
Serie: Lesehesten
ISBN: 82-03-24208-1 Kr. 148,00

INNHOLD:

Arve forteller. Pappa har forlatt Arve, Fredrik og mamma til fordel for en ung blondine. Det siste som er igjen etter pappa er en dartpil som mamma slenger i verdenskartet og treffer Aqaba i Jordan. Dermed bestemmer hun at det blir reisemålet for årets ferie for tante Torunn, Fredrik, Arve og mamma. Tidligere har det bare vært Danmark.Før de reiser farger mamma håret veldig lyst, da tror hun at hun har bedre drag på mannfolka der nede.
Hans majestet prinsen vil gifte seg med moren i bytte mot 10 kameler. For å gjøre seg ennå mer attraktiv soler mamma seg for å bli raskt brun - uten solkrem og parasoll - dermed blir hun solbrent i stedet. Men da det blir alvor, skjønner mamma at livet med prinsen ikke kommer til å bli så morsomt likevel. Derfor blir hun med tilbake til Norge.Parallelt med denne historien forteller storebror Fredrik lillebror Arve om et mislykket forsøk på å kapre klassens fineste jente - da bestemmer Arve seg for aldri å få kjæreste...

SPRÅK OG LAYOUT:

Stor skrift. Kapitler. Nynorsk. Lett å lese.
Herlige sort/hvitt illustrasjoner på rød bunn.

ALDERSTRINN:

Fra ca. 8 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En morsom og underfundig historie om forelskelse og foreldre på vift.
Fine illustrasjoner som står godt til teksten.
Vant Aschehougs konkurranse om beste barneroman 1997.


BOK:

Sund, Torvald
Bror, venn
Samlaget, 1997. 160 s.
ISBN 82-521-5108-6 Kr. 189,00

INNHOLD:

Even, 10 år, forteller. Historien åpner med at han nesten får juling av storebror Gaute. Evens kamerat Anders lurer nemlig på om Gaute har kjæreste, og Even gjemmer seg på Gautes rom for å få klarhet i spørsmålet. Dessverre blir han oppdaget, og storebror lover hevn.
Noen kvelder seinere skal foreldrene ut, og Gaute må være barnevakt. Skummelt...
Even er ikke særlig flink på skolen. Han trenger mye mer tid enn de andre elevene, det er så vanskelig å lese! Mot slutten av boka røper Even at han er ordblind, men læringen er ikke spesielt tilrettelagt av den grunn.
Læreren ergrer seg over at Even stadig tegner i timene, men blir etterhvert klar over at Even verken er doven eller dum. Ved juletider spiller nemlig mesteparten av klassen det klassiske julespillet med engler og Jesusbarn, mens Even og et par andre gjør suksess med sitt egen komponerte og hylende morsomme skuespill om gutten som ble innelåst på skolen i juleferien.
I påsken reiser familien til fjells på skitur. Gaute utløser et snøras og blir begravd under massene. Det gjør for såvidt ryggsekken, nistematen, ski og staver, fars anorakk m.m. også, men det viktigste blir å grave Gaute fram igjen. Hendelsen åpner Evens øyne. Han og broren krangler støtt, men de er jo glade i hverandre. Venner...
Det vennskapet får de bruk for i den store kampen om fabrikken; - kommunepampene mot ungdommen!

SPRÅK OG LAYOUT:

Boka er lagt opp som ei dagbok med dato for hvert kapittel, og ofte en kort forklaring etter. Slik som "2. oktober. Galgetimen" og "28. februar, vinterferie, kveld".
Kapitlene varierer i lengde; fra 2 til 10 sider.
God skriftstørrelse. Enkel og levende nynorsk.

ALDERSTRINN:

Spesielt for 10-12-åringer.
For voksne som har glemt hvordan det var å være ti år og helt spesiell!

ANDRE OPPLYSNINGER:

Morsomt skrevet om alvorlig sak. Leseren får sjansen til å tenke selv, forstå noe av det som Even ikke selv forstår, men likevel forteller om.
En historie å vokse på og bli litt klokere av.
Egner seg også godt for høytlesning.


BOK:

Vesly, Anne-Cath.
Lilledraugen
Illustrert av Jan-Kåre Øien
Gyldendal Tiden, 1997. 33 s.
ISBN: 82-478-0180-9 Kr. 149,00

INNHOLD:

Lilledraugen er mye mindre og mye snillere enn sin far, Storedraugen. Så snill at faren gir ham beskjed om å skjerpe seg. Drauger skal skremme mennesker! Lilledraugen er redd de store båtene, ofte er det noe svart søl i havet som gjør at han ikke kan se på flere dager.
Men det finnes jo mindre båter! Lilledraugen søker mot en havn med mange småbåter. Forsøk på å skremme går ikke særlig bra ettersom Lilledraugen stadig slår seg på propellene. Så dukker en liten gutt i en pram opp. Menneskene i de raske båtene gjør narr av ham. Lilledraugen ser sin sjanse til å ta igjen for all propellslåssingen, og gir prammen lift.
Vel tilbake hos Storedraugen får den lille vite at draugers vis var å “skremme mange og hjelpe en”. Lykkelig slutt, for nå har Lilledraugen lært å drauge seg!

SPRÅK OG LAYOUT:

Store, tydelige bokstaver. Korte setninger og ikke så mye tekst på hver side.
Livlige illustrasjoner i friske farger.
Godt samspill mellom tekst og bilder.

ALDERSTRINN:

Som bildebok, fra 3-4-årsalderen og oppover.
Fin for større barn som nettopp har lært å lese.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En enkel og hyggelig historie uten de store provokasjonene.