Bokgløtt
1997, NR. 1 - UNGDOM

Utgitt av Skoleetaten i Porsgrunn og Porsgrunn bibliotek

BOK:

Aspeli, Widar
Ekspress
Cappelen, 1996. 215 s.
ISBN 82-02-15818-4  Kr.198,00

INNHOLD:

Elin og Jørn skal på den årlige fjellturen med fedrene sine. Jørn kommer fra Oslo med Ekspress-bussen til Elin som bor i Valdres. Elins far blir imidlertid heftet av jobben, og turen må utsettes noen dager. Elin og Jørn drar i forveien opp til hytta ved Flyvatnet. Når de kommer dit, oppdager de at det er stjålet antikke møbler fra hytta deres, og tyvene har også vært på ferde i flere av hyttene i nærheten.
Elin og Jørn drar bort til en nedlagt fjellstue om natten, og der oppdager de at tyvene nok har hatt sitt tilholdssted. De blir også vitne til et flyslipp over Flyvatnet.
Så starter en spennende historie der Elin og Jørn forsøker å finne ut hva som foregår og hvem som er de involverte. De involverte jakter imidlertid på ungdommene for å hindre at de skal bli avslørt. Og her er det ikke bare antikvitetstyverier det er snakk om, men også narkotikasalg.
Naturligvis ender alt bra etter at Elins far kommer på banen, og lensmannen blir koblet inn.
Men før det skjer, er det spenning og action hele veien uten at det blir for urealistisk.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Mellomstor skrift, kapittelinndeling, ingen illustrasjoner.
Språket er OK.

ALDERSTRINN:

Passer for ungdomstrinnet.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En god bok for de som vil ha en spenningsroman.


BOK:

Berggren, Arne
Dronningen

Aschehoug, 1996. 126 s.
ISBN 82-03-24152-2 Kr. 185,00

INNHOLD:

Aldo Monrad fra “Kornetten” er blitt 14 år. Familien er på vei til hytta i Vestfold. Moren og faren er svært så entusiastiske og vil kjøpe stedet. Allerede første dagen får Aldo jobb med å skrape båten til en gammel fisker, og han treffer “drømmekvinnen” Pernille. Familien koser seg, Aldo kikker på jentene og blir kjent med Pernille. Faren kjøper hytta. Men da begynner ubehagelighetene. Sommeridyllen er full av stokkmaur, og mannen på nabo-hytta er alt annet enn lett å ha med å gjøre.
Onkel Affe ankommer med en ny purung kjæreste, Irmelin. Han og faren til Aldo går løs på både hytta og naboen med brannslukkings-apparat og insektsmiddelet Radar.
Far får rene sammenbruddet etter at maurene på nytt tyter frem, de prøver å røyke dem ut, og får store brannskader på hytta.
Maurene blir de ikke kvitt. Onkel Affe og Aldo hevner seg på naboen ved å “plante” maur og egg under hans kjellerlem.
Mor er gravid, Aldo gleder seg til å bli storebror og til de nye somrene på hytta.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Kapitler og avsnitt. God linjeavstand og litt store typer.
Godt og lett bokmål. Lettlest.

ALDERSTRINN:

Passer fra 12 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Boka handler om Aldo som vi traff i “Kornetten”. Han virker gladere denne gangen, og boka har både humor og varme. En morsom bok for ungdom - og ikke minst for voksne. Anbefales!


BOK:

Borøchstein, Ove
Fotballengelen

Damm, 1996. 161 s.
ISBN 82-517-9195-2

INNHOLD:

Handlingen foregår i ålborg i Danmark i løpet av en sommeruke. Daniel Larsen, 16 år, spiller på FRISK IL og er på fotballturnering. Etter en utvisning, som er direkte årsak til tap i første kamp, blir Daniel deprimert. Daniel drar til byen alene for å “avreagere” litt. I parken møter han hunden Taxa og den død-drukne fylliken Babord som må hentes av sykebilen.
Daniel blir etterhvert bedre kjent med Babord, som forteller at han tidligere har hatt vanlig jobb og vært familiefar.
Utover i fotballturneringen går det bedre, og Babord dukker opp på noen av kampene (dog ikke helt edru). Via Babord blir Daniel kjent med Madonna, ei jente Daniel faller pladask for.
Ved en tilfeldighet får Daniel øye på fotballtreneren sin sammen med Madonna utenfor en nattklubb. Dermed skjønner Daniel at Madonna er prostituert. Til tross for dette er Daniel fortsatt betatt av Madonna, han kjøper seg en natt hos henne og debuterer seksuelt.
Babord har bestemt seg for å leve et nytt og bedre liv. Han ber hele gjengen med på Tivoli. På vei dit stikker de innom MacDonalds. Her treffer Babord sønnen Jesper som er like gammel som Daniel og fotballspiller som han. Det er helt tydelig at far og sønn ikke er helt på bølgelengde. På tivoli faller Babord plutselig livløs om. Han kommer på sykehus, og Daniel sørger for at Jesper varsles. Babords sykdom knytter Daniel og Jesper sammen - Daniel får vite at Babord har vært et kjempetalent som fotballspiller.
Jesper er keeper på guttelaget til ålborg, laget som skal møte Frisk i finalen. Finalen spiller de på en måte til ære for Babord.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Kapitler. Mye direkte tale med “ungdommelig sjargong”.
Bokmål, men med innslag av dansk der danske personer snakker.

ALDERSTRINN:

Passer for ungdomstrinnet.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En morsom og spennende bok. Etterhvert spinner det på seg veldig mye, og det hele blir nokså urealistisk etter hvert.
Emne: Fotball/Alkoholisme/Prostitusjon


BOK:

Bringsværd, Tor Åge
De hellige tre narrer.
Ill. av Hilde Kramer.
Gyldendal 1996.
ISBN 82-05-24479-0

INNHOLD:

Bokas fortellerstemme innleder med å si at han har hørt en historie av en gammel sirkusklovn. Historien skjedde for nesten 2000 år siden, og den blir fortalt som om klovnen selv var hovedpersonen.
Han forteller om sin herre, kongen, som får øye på en skinnende stjerne. En fyrste er født, og denne fyrsten må de besøke. På vegen møter de flere som er ute i samme ærend.
Snart er de tre konglige følger som har slått seg sammen. En karavane med mange hundre tjenere og soldater, hester, hunder, kameler, elefanter og tre narrer. Alle konger på den tiden hadde sin egen narr.
De finner frem til stallen, hvor de finner barnet og foreldrene. De hellige tre konger går inn med sine gaver; gull, røkelse og myrra - akkurat slik vi kjenner det fra historien. Barnet gråter, og lar seg ikke roe av noen. Da setter de tre narrene i gang med å gjøgle. Snart smiler både kongene og barnets foreldre. Alle blir fulle av glede, og barnet roer seg. Gaven fra de hellige tre narrer til barnet er GLEDE.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Vanlig skrifttype. Hvite bokstaver mot sort bakgrunn.
Lite tekst. 2 linjer på hver side. Enkelt bokmål.
Bildene illustrerer en selvstendig tekst. Teknikken som er brukt er akryl på lerret. Illustrasjonene er holdt i mørke farger.

ALDERSTRINN:

Dette er en all-alders bok.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Dette er en del av juleevangeliet fortalt på en ny måte. Alle har hørt historien om de tre vise menn fra østerland. Dette er historien om narrene som alltid fantes i kongelige følger. Forfatteren opplyser at der hvor han bor er det vanlig at befolkningen feirer “Hellig-tre-kongers-dag” for å markere at julen er over.


BOK:

Byre, Marit Holm og Torbjørn Nordvoll
Det fine. Om ungdom og seksualitet.
Luther 1996.
ISBN 82-531-7583-3

INNHOLD:

Boken er et resultat av samtaler med ungdom i aldersgruppen 16-20 år, og undervisning i temaområdet sex og samliv.
Boken tar opp etiske såvel som moralske spørsmål i forbindelse med kjærlighet og samliv.
Hovedvekten legges på respekt, trygghet og positive følelser mellom gutt - jente uten at dette ender med samleie. Samleie er ensbetydende med en ekteskapsinngåelse sett fra Bibelens synspunkt, og det bygger boken på.
Det snakkes om flørting, sjekking, klining og selvtilfredsstillelse.
Det taes opp emner som: Hvordan er man sammen, oppdagelsesreisende i egen kropp, viktig å bli kjent med kroppen sin - onani er ikke stygt og farlig - og såret stolthet når et forhold blir slutt.
Boken hevder hele tiden at det er viktig å vente med samleiet til en er 19 - 20 år og føler større trygghet. Tenk selv; ikke la deg presse.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Forholdsvis tett skrift.
Sort/hvitt illustrasjoner.

ALDERSTRINN:

Ungdomstrinnet.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Boken er skrevet ut fra et kristent grunnsyn, og den vil hjelpe unge mennesker å møte den utfordringen seksualiteten representerer i en hverdag preget av sex og sexpress.
Boken krever gode lesere.


BOK:

Cross, Gillian
Ny verden
Eide 1996. 196 s.
ISBN 82-514-0499-1 Kr. 190,00

INNHOLD:

Miriam skal få være med å prøve ut et nytt, virtuelt spill. Stuart skal være Miriams medspiller i spillet, de skal løse utfordringene i spillet sammen. Miriam har aldri møtt Stuart, men hun får se ansiktet hans via en skjerm ved spillets begynnelse. Hun får streng beskjed om å ikke snakke med andre om spillet, - heller ikke møte Stuart når de ikke spiller. Men, når Stuart og Miriam tar skrittet ut i “Ny verden”, blir hver bevegelse de tar overvåket. Etterhvert som spillet fester grepet blir Stuart og Miriam klar over at noe eller noen spiller på deres redsler og fobier, og bruker dette mot dem. Dette fører til at spiller kontrollerer dem også når de ikke spiller.
På sidelinja sitter gutten Will og overvåker det hele. Med sin datakyndighet klarer han å bryte seg inn i spillet - og ødelegge for Miriam og Stuart.
Hesketh, som har utviklet spillet, er fast bestemt på at prøvene skal bli en suksess. Det er også spillprodusenten som har invistert flere titalls-millioner i “Den nye verden” - prosjektet.
I takt med problemene som dukker opp i spillet, føler Miriam og Stuart også for å ta kontakt utenfor. Will finner ut hvem som er “åndene” i spillet, og har ikke samvittighet til å være ekle mot dem lenger. De møtes alle tre - og finner ut at de må gjøre alt for å stoppe spillet slik at det ikke slippes ut på markedet.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

God, leselig skrift. Kapittelinndeling.
Grei å lese. Bokmål.

ALDERSTRINN:

Passer for ungdomstrinnet.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Boka er spennende. Den er veldig aktuell i tiden -
med virtuell virkelighet som tema.


BOK:

Eeg, Harald Rosenløw
Svidd
Aschehoug 1996. 178 s.
ISBN 82-03-24151-4

INNHOLD:

Aleksanders pappa blir aldri den samme etter at han får et illebefinnende når de to er ute og henter et juletre ulovlig i ly av mørket.
Aleksander sover dårlig om natten p.g.a farens problemer, men han klarer seg bra med skolearbeidet. Han mistenkes for å ta narkotika fordi han sovner i timene.
Aleksander ser en gjeng fra skolen med bl.a Sven og Erling som brenner håndflatene til Arsenal med lighter fordi hun har skeive øyne. Arsenal stikker Sven, en av “mobberne”, med en nyspisset blyant og vennen Adrian forvarer henne hos rektor etterpå.
Adrian, Arsenal og Aleksander blir gode venner, og begge guttene er betatt av Arsenal.
Adrian bor hos faren som er skilt. Det eneste han får av faren er penger; blant annet for de tre vennene til en sydentur i romjula. Aleksander på sin side savner den faren som leste børsnoteringer for ham på sengen. Han trener på å kunne gå lange strekninger i blinde.
Etterhvert blir Arsenal sammen med Sven, han som tidligere mobbet henne. Adrian finner på mye rart; han drar bl. a til Vietnam sammen med Aleksander for å finne familien til Arsenal. Adrian blir igjen i Vietnam, Aleksander drar hjem til faren som er blitt innlagt på sykehus, til Arsenal som venter på ham på kafeen og til gitaren.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Liten skrift. Bra med kapitler og avsnitt.
Ingen illustrasjoner.
Lettlest bokmål. Endel direkte tale.

ALDERSTRINN:

Passer fra 14 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Temaer: Rasisme. Jakten på identitet.Vanskelige foreldre/ungdom forhold.
Tittelen "Svidd" er kanskje dekkende for alle tre ungdommene i boken!
Forfatteren lar oss imidlertid aldri bli ordentlig kjent med bokas hovedpersoner.


BOK:

Ekman, Fam
Kaffebønneslekten
Cappelen 1996. 32 s.
ISBN 82-02-15835-4
Billedbok

INNHOLD:

En spådame tar jeg-fortellerens hånd og peker: "Er ikke dette tegnet for kaffebønneslekten?" Ganske riktig. Morfars farfars far var kaffebønne.
Dette var før Kristus og steinalderen. Etter ham kom morfars farfar, som var det skrekkelige kaffebønnedyret. Deretter kom morfars far som var kaffebonde. Det var han som oppfant kaffekvernen.
Morfar tok avstand fra kaffe og drakk bare urtete. Han hadde en hushjelp som var negerslave. En dag fant mor en kaffebønne i hushjelpens sko. Da mor ble voksen og flyttet hjemmefra følte hun seg ensom og hjemløs. Hun plantet kaffebønnen i en blomsterpotte og snart hadde hun en kraftig kaffeplante. Hun kokte kaffe på bønnene og ba naboer på slaberas.
Kaffen spredte glede og snart drakk alle kaffe. Men de drakk for mye og fikk vondt i magen. Kaffe ble bannlyst, men mor deltok på hemmelige møter. Etterhvert ble det lov til å drikke kaffe igjen, men bare med måte. Mor ble professor i kaffe. En dag møtte hun en mann som hjalp henne over gaten. Han var speider og ble fortellerens far.
Etter et langt liv på sjøen hadde fortelleren nesten glemt alt dette. Nå tok han en kopp kaffe og styrte tankefullt skuta videre over de syv hav.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Bokmål. Store typer. Komplisert billedspråk.
Illustrasjoner og tekst utgjør en enhet.
Blandingsteknikk.

ALDERSTRINN:

Passer for alle.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Genre: Nonsens
Dette er en typisk coffee-table-book. Historien er underfunding og stimulerer fantasien.


BOK:

Ewo, Jon
Etterpå er du en helt annen mann
Damm 1996. 163 s.
ISBN 82-517-9194-4
Fortsettelse av: Jeg var 16 da jeg forsto hva en mann må gjøre

INNHOLD:

Kriss er sammen med Mette og livet burde vært rosenrødt. Men sjalusiens kvaler rir ham. Han har oppdaget at kameraten Patrick, han som alltid er suveren og alltid er på høyde med situasjonen, kjenner Mette fra tidligere! Hjemme hos Mette er det trist. Foreldrene er i ferd med å gå fra hverandre og Mette sørger.
Far bestemmer seg for å være sosial og ber sin nye dame, Tove, med på hyttetur sammen med Kriss, Mette og Patrick. Patrick spør om han kan ta med seg Birgitte og gjør et stort nummer av at de er “Bare venner”.
Senere er det fest hos Patrick. For å teste Mettes følelser legger Kriss an på Birgitte. Dermed roter han seg opp i en forferdelig mølje. Situasjonen blir ikke enklere når far erklærer at han vil at Tove skal flytte inn hos dem. Det betyr at den ufyselige datteren, Mone, også skal bo der.
Kriss føler seg presset fra alle kanter, men velger til slutt å legge kortene på bordet for sin kjære Mette. Han blir rikelig belønnet!

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Kapitler og avsnitt. Mellomstore typer
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Ungdomstrinnet.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Dette er en velskrevet bok i lett stil. Full av forelskelse, sjalusi og intriger. Kriss lever et komplisert liv, men mestrer etterhvert.


BOK:

Fosheim, Minken
Eventyret om Mozart
Ill.av Marek Woloszyn
Bonnier Carlsen 1996
ISBN 82-424-1106-9

INNHOLD:

I 1756 ble Wolfgang født i en by som heter Salzburg. Fra 6 års alderen ble han og søsteren stadig invitert av erkebiskopen til å spille. De blir berømte i byen. En dag inviteres de til Wien. Hele familien drar og reisen tar flere dager. De inviteres bl.a til slottet hvor de får spille for keiseren.
Senere reiser de videre til Paris, hvor Wolfgang spiller for kong Ludvig den 15. Etter flere år på reise drar de tilbake til Salzburg.
Erkebiskopen tester Wolfgang, og han blir ansatt som fiolinist i orkesteret med liten lønn.
Nå opplever Wolfgang noen harde år hvor tiden går med til både skole, øving, spilling og komponering. Etter to år orker han ikke mer, og sammen med faren reiser han til Italia, operaens hjemland.
Etterhvert blir Mozart voksen. Han er ikke lenger vidunderbarn, og det er ikke like spennende for folk med en voksen fiolinist. Først etter å ha skrevet operaen Ideomeno - som ble veldig populær - strømmer det på med jobbtilbud. Han reiser til Paris 24 år gammel og gifter seg etterhvert med Konstanze. De får to barn som vokser opp. Selv dør han 35 år gammel.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

God skrift. Fin papirkvalitet. Praktfulle illustrasjoner.
Grei å lese.

ALDERSTRINN:

Passer for barneskolen; fra 8 til 13 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Egner seg kanskje best til høytlesning. Finnes også på CD og kassett.
Bakerst i boken er det en oversikt over hans reiser, og en oversikt over hva som skjedde i året 1756; f. eks at Beethoven ble født 14 år etter, Goethe var 7 år osv


BOK:

Furnes, Lars R.
Tigerdraumar.
Samlaget 1996. 145 s.
ISBN 82-521-4867-0 Kr. 198,00

INNHOLD:

Benjamin har litt andre interesser enn de andre i klassen. Han er blitt mobbet så lenge han kan huske, ikke bare på skolen men også hjemme av faren.
Benjamin er mer interessert i å lese og male enn å spille fotball. Dette faller ikke i god jord, hverken hos klassekameratene eller hos faren.
Benjamin har bl.a skrevet en stil om “Nokon du er glad i”. Han har skrevet om bikkja si Heidi. Benjamin er god til å skrive, og den pene frøken Alvelid leser opp stilen. Dermed gyver klassekameratene løs på ham og mobber Benjamin.
Heldigvis er Benjamin enn sterk gutt. Han går etterhvert sine egne veier, og vil overleve trass i mobbing fra både klassekammerater og bygdefolk. Benjamin er i ferd med å finne frem til den han er - og vil være.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Mellomstore typer. Passelige avsnitt. God linjeavstand.
Nynorsk.

ALDERSTRINN:

Ungdomstrinnet. Fra 14/15 år og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Dette er en sterk bok om mobbing, og om en sterk gutt. Boka er noe krevende
fordi forfatteren stadig skifter både tid, sted og emne. Likevel en flott ungdomsbok.
Emner: Mobbing. Oppvekstmiljø.


BOK:

Hagerup, Klaus
Drager skal fly
Aschehoug 1996. 174 s.
ISBN 82-03-24121-3

INNHOLD:

På vei hjem fra påskeferie hos mormor bli Ellen sittende sammen med en underlig mann på toget. Mannen heter Fredrik Fredriksen.
Når toget stopper mellom to stasjoner, forlater mannen toget og etterlater en pakke. Den underlige oppførselen gjør Ellen svært nysgjerrig. Hun tar vare på pakken og oppsporer ham for å levere den tilbake.
Når hun kommer dit, ser hun en gutt gjennom vinduet og tror at det er Fredrik Fredriksens sønn. Likevel er huset tomt. Det eneste hun finner er et underlig budskap i en bok, og hun ser at pakken innholder en drage.
17.mai reiser Ellen og familien ut til et område der mange sender opp drager. Der blir hun kjent med tre underlige herrer, Dr. Storm, Dr. Brisen og Dr. Kuling. Like etter finner hun dragen til Fredriksen, men nå er den ødelagt. Dr. Brisen reparerer den for henne.
De tre herrene er noen underlige skruer. De er hovedsakelig opptatt av drager og tiden, men Ellen finner seg godt til rette sammen med dem. På mystisk vis mottar Ellen flere budskap fra Fredrik Fredriksen, og hun ser ham flere ganger, men alltid på avstand.
De tre herrene, som alle er medlem av Podraga reiseklubb for menn i passende alder, skal til Italia på dragefestival. Ellen får være med sammen med mormor. Fredrik Fredriksen er også på festivalen og endelig får de skikkelig kontakt. De mystiske budskapene fra ham har vært hemmelige rop om hjelp. Fredrik Fredriksen er en svært splittet person som i perioder har opptrådt som barn. Nå får han medlemskap i Podraga og faller til ro.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Bokmål. Kapitler. Avsnitt.
Mye direkte tale.

ALDERSTRINN:

Passer fra 10-14/15 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Emner. Tiden/ Vennskap/ Drager
Dette er en bok om å ha drømmer. Problemstillingen er relativt voksen. Boken blir etterhvert spennende, men er ikke lett tilgjengelig.


BOK:

Hans Nielsen Hauge: Helt på jordet
Redigert av Preben Colstrup
Illustrert av Knut Westad
Norsk kristent barneblad, 1996. 48 s.
ISBN 82-993860-0-4

INNHOLD:

Denne boken handler om Hans Nielsen Hauge som vi markerte 200 års jubileum for i 1996. Den 5. April 1996 var det nemlig 200 år siden han gikk og pløyde jordet på Rolvsøy i østfold og fikk kallet fra Gud.
Han fikk klar beskjed om å gå rundt og forkynne evangeliet. Og det gjorde han: først i østfold, så i Christiania og videre ut i hele landet.
Men han forkynte ikke bare Guds ord. Han engasjerte seg i samfunnslivet. Og var også med på å starte en rekke bedrifter rundt om i Norge.
Først og fremst startet han imidlertid det som senere er blitt kalt
"Haugevekkelsen", en åndelig fornying. De som sluttet seg til Hauges krets ble kalt haugianere.
Ved å reise rundt som lekmann og forkynne evangeliet, brøt han Konventikkelplakaten som forbød andre enn prester å gjøre det. Hans Nielsen Hauge ble satt i fengsel flere ganger p.g.a dette, og han satt til sammen inne i fengsel i 11 år.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Boken henvender seg til barn og forklarer vanskelige og ukjente ord og uttrykk. Midtpartiet i boken er en tegneserie over Hans Nielsen Hauges liv, for øvrig er den bygget opp som en fagbok med tegninger, fotografier og kart.

ALDERSTRINN:

Passer fra 10 år og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Boken gir et godt bilde av Hans Nielsen Hauges mangfoldige og tildels dramatiske liv. Faktadelen gir mye biografisk kunnskap, samt kunnskap om den tiden han levde og virket i. Intervjuet med haugianer og tidligere Lars Korvald trekker trådene opp til vår samtid. Tegneserien formidler mye av det samme stoffet, men presentert i en helt annen genre. Men hvorfor må tegneserie-delen komme midt i boken og dele opp fakta-delen?


BOK:

Hansen, Knut Ingar
Med kong Sigurd til Jorsal
Illustrert av Iraj Nouri
Tiden 1996. 145 s.
ISBN82-10-04131-2 Kr.248,00

INNHOLD:

Vi får være med femtenåringen Gudolf Eiolfsson, hans venner Orm Snorreson,
Frode Islending, Jon Presteson og Gudolfs far på en spennende korsfarerferd fra
Bjørgvin til Jorsal.
Mange vikinger dro på 1100-tallet ut på hærtog mot vest for å gjeninnføre
kristendommen i Jerusalem som til tider var under muslimske styresmakter. Mange spennende historier er blitt fortalt, og dette er et eksempel på en historie som gir et godt inntrykk av hvordan livet kunne arte seg for korsfarerne. Det er Gudolf som forteller om denne eventyrlige ferden til England, videre gjennom Gibraltarstredet, inn i Middelhavet og til slutt ankomsten til Jorsal.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Liten skrift. Fargede illustrasjoner og fotografier.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Passer fra 13 - 16 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Tema: Vikingenes korsferder til Jerusalem. En interessant og lærerik bok om vikingene skrevet i den skjønnlitterære form. Fine illustrasjoner og flere forklaringer i margen. Stikkordsregister bak i boken.


BOK:

Haugen, Tormod
Georg og Gloria (og Edvard)
En fortelling om kjærlighet, eller svarte
netter uten klappelystne hunder
Ill. av Anders Kaardahl.
Gyldendal 1996. 45 s.
ISBN 82-05-24514-2 Kr.148.00

INNHOLD:

Georg elsker Gloria som har stridt, rødt hår, fregner og smilehull. Han elsker alt ved Gloria. Men Gloria hater den kalvbeinte og tjukke Georg, noe han heldigvis ikke vet.
Georg gjør alt for Gloria: plukker blomster og skriver små romantiske brev. Gloria derimot tror Edvard står bak alle brevene og blomstene.
Gloria følger etter Edvard overalt, og Georg har kjærlighetssorg fordi hun ikke er interessert i ham. Gloria har kjærlighetssorg fordi Edvard aldri ser henne.
En dag på kjøpesenteret treffer Gloria Edvard og kameratene hans. Edvard forteller kameratene at Gloria har fulgt etter ham hele sommeren. "Men hvem kan være interessert i noe så stygt!"
Heldigvis er Georg i nærheten, og det blir en voldsom slåsskamp. Selv om det er Georg og Gloria som får bank, får de jo også hverandre.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Lite tekst, åpent skriftbilde og god linjeavstand.
Fine illustrasjoner i sort, grått og rødt som understreker stemningen i boka.

ALDERSTRINN:

Fra 7 år. Men passer egentlig for alle aldre..

ANDRE OPPLYSNINGER:

En fin, liten kjærlighetsbok som passer for alle. Anbefales på det varmeste.
Kjærligheten her er vond - og deilig.


BOK:

Horgar, Kaare
Ravnene flyr.
En fortelling fra vikingtiden.
Eide 1996.
ISBN 82-514-0504-1

INNHOLD:

Dette er en roman om Håkon den gode og hans venn; skalden Eyvind Finnson. Vi møter Eyvind og mannskapet hans som er på besøk hos Geir Bonde. Eyvind drikker for mye mjød, og fornærmer Geir. Geir lar nåde gå for rett, og krever et brageløfte av Eyvind. Han tar utfordringen, og får i oppdrag å drepe en trollbjørn. Sammen med en av Geir Bondes treller tar han knekken på bjørnen.
Trellen ble i sin tid røvet fra England, men får nå sin frihet av Eyvind. Han velger å bli hos Eyvind som fri mann. De blir gode venner, og sammen drar de til England for å slutte seg til Håkon Adelstensfostre; senere kalt Håkon den gode.
Ryktene sier nemlig at Håkon vil dra hjem for å ta opp kampen mot broren Eirik Blodøks og kona, den danske Gunhild. Eyvind håper da å bli skald i kongens følge.
Håkon og Eyvind blir gode venner og sammen drar de til Norge hvor de får vite at den engelske kongen har gjort Eirik til vasall og konge i Nothumbia. Eirik har lovet å få slutt på danenes herjinger, og den engelske kongen vil innføre kristendommen.
Kongen av England mente nå Eirik hadde nok, og dermed ville overlate Norge til Håkon. Men da regnet han ikke med dronning Gunhild.
Vi følger vennene gjennom mang en strid, og boka ender med at Håkon den gode dør i slaget på Fitjar. Noen år senere dør Eyvind av sykdom.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Mange kapitler. Mange avsnitt. Vanlig skrift.
Mye luft mellom linjene. Lett å lese.

ALDERSTRINN:

Passer fra 10 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Emne: Vikingtida. Vennskap på tvers av tro. Innføring av kristendommen.


BOK:

Jacobsen, Egon
Tigerløpet
Oversatt av Karin Askhøy
Luther Forlag, 1996. 142 s.
ISBN 82-531-5332

INNHOLD:

Ronnie og Jens er blitt gode venner på sommerleiren. Jens kommer fra et trygt og godt hjem. Han går på «Yngres» og faren er i kriminalpolitiet. Hos Ronnie derimot har moren flyttet fra faren etter år med krangling og vold.
Nå er Ronnie og moren på nytt på flukt fra den voldelige faren, derfor er Ronnie sendt på den kristne sommerleiren på Strandly.
Strandly ligger i nærheten av en Safaripark, og en dag får de høre at en tiger har kommet løs fra Safariparken. Dette har lederne funnet på for å gjøre natteløpet litt mer spennende for ungene. Lederne har imidlertid ikke fått med seg at en tiger faktisk er forsvunnet idet en dyretransport var innblandet i en trafikkulykke.
Alle ungene og lederne drar ut på en gård for å passe sauer. Ronnie får øye på en tiger, men lederne tror jo ikke på han. Jens og Ronnie får lov å gå ut på jakt etter tigeren.
Der ute i mørket kommer de i kontakt med tigeren, og de flykter til nærmeste bilvei. Guttene haiker med skumle typer som vil kidnappe Jens for å hevne faren hans. Mens dette skjer, får også leirledelsen rede på at en tiger faktisk er løs i området. Politiet kommer, og ettersøking er i gang.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Mellomstore typer. God linjeavstand.
Kapitler og avsnitt. Bokmål.

ALDERSTRINN:

Passer fra 9 til 13 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Dette er første og fremst en spenningsbok som absolutt kan anbefales.
Det kristne budskapet i boka formidles klart uten at det gjøres til hovedsak i boka. Handlingen utspiller seg på øya Gotland , og boka har fått 1. pris i en barnebokkonkurranse i Danmark.


BOK:

Kaniuk, Yoram
Wasserman
av Kjell Risvik.
Aschehoug 1996. 139 s.
ISBN82-03-24080-1 Kr. 198,00

INNHOLD:

Den unge piken Talia forteller om en epoke i livet sitt. Den begynner med at hun finner en meget ynkelig og forkommen hund. Denne gir hun melk og etter
hvert stell. Hunden friskner til, og hun beholder den. Hunden får navnet Wasserman etter et navneskilt på en lege fra Warszawa. Det viser seg at Wasserman har spesielle evner; den kan nemlig synge. Dette gjør at hunden kommer på TV, og berømmelsen er et faktum.
Den opprinnelige eieren dukker opp og gjør krav på hunden. Han kaller den
Johannes, og får den til å lystre det minste vink. Eieren er stygg, og det viser
seg at han er en tidligere forbryter som nå også hjelper politiet. Det blir rettssak,
og Talia havner i fengsel.
Boka forteller om Wasserman, men dette er også en historie om Gidi og Talias
følelser for ham. Gidi er matematikkgeni, men det går lang tid før det kommer
til fysiske tilnærmelser til Talia. Sammen tar de to hånd om flere hundre
gullfisk for en eldre venn. Talia er ikke populær på skolen, men hun har Gidi og Wasserman.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Mellomstor skrift. Kapitler og avsnitt. Bokmål. Lett å lese. Ikke illustrasjoner.

ALDERSTRINN:

Passer fra 12 til 16 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Vakker bok om det magiske forhold mellom unge mennesker og dyr.


BOK:

King, Francis X
Magi og mystikk.
Oversatt av Kyrre Haugen Bakke og
Eva Storsveen.
Gyldendal 1996.
ISBN 82-05-23950-9

INNHOLD:

I innledningen til boken blir vi fortalt at det er menneskesinnet som er
hovedtema for denne boken. Sinnet; dets magi og så absolutt dets mysterier.
Boken er delt opp i flere hovedkapitler. Her nevnes noen eksempler:

  1. JordmYsterier: vannsøking med ønskekvist, hellige steiner som Stonehenge, de mystiske ley-linjene.
  2. Sinnets gåter: overnaturlige evner som synskhet, tidligere liv, auraen som omgir menneskene.
  3. Vestens hemmeligheter: Den hellige Gral, alkymistens kunst, legemidler som homøpati.
  4. Et liv etter døden: gjenferd, vodoo, (vet dere at en skal bruke chili for å holde onde ånder vekk?) tale med ånder, djevler og engler, poltergeister og spøkelser.
  5. Kunsten å se inn i fremtiden: åndemaning, spå i hånden, astrologi, død og katastrofe.
  6. Utsikten fra øst: Akupunktur, karate, yoga.
  7. Det uforklarlige: Healing, håndspåleggelse, krystallterapi, overnaturlige krefter, hellige sår, astralverdenen.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Hovedkapitler og underkapitler.
God, leselig skrifttype. Flott billedmateriale.
Boken er ikke spesielt lettlest. Til tider tungt stoff.

ALDERSTRINN:

For dem som er interessert i slike emner; fra 10 år og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Her er små smakebiter om en mengde stoff. En bok laget i Dorling Kindersley tradisjon med mye bra billedstoff og sekvenser med tekst som ikke er skrevet som en sammenhengende tekst. Mange unge vil sikkert synes at dette er en spennende bok. Den har et bra register, og en liste over aktuelle bøker bakerst i boken. (Litt. henvisningene stort sett til engelske bøker.)


BOK:

Knudsen, Sverre
Munn til munn.
Aschehoug 1996.
ISBN 82-03-24164-6

INNHOLD:

Ståle, 16 år, møter Shygrrrl på en snakkelinje på Internett. Han blir veldig opptatt av henne, og en dag vil hun møte ham. Han kan hjelpe henne nettopp fordi han har tilgang på en del datautstyr.
Når Ståle ser Shygrrrl (Anne) stige ut av drosjen, ser han at hun overgår all hans fantasi - og han forelsker seg. Ståles møte med Anne fører ham opp i en
spennende og fantastisk historie om datakriminalitet hvor familien hennes er
innblandet.
Det hele utvikler seg til både vold og drap, og har en spennende slutt.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Mellomstor skrift. Mange korte kapitler.
Språket flyter godt i en kjapp stil med mye direkte tale og "slang".
Forfatteren har tatt i bruk dataspråket og skriver "e-mail-aktig" < a Shygrrrl>. Fyldig liste med forklaringer og be grep bak i boken.

ALDERSTRINN:

Passer for 13/14 år og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Tema datakriminalitet, forelskelse og Internett. Boken er en selvstendig fortsettelse av "Rask" som kom i 1995. Ståle fra Grünerløkka er hovedpersonen i begge bøkene. Boken er skrevet i "jeg-form". Dette må være en bok midt i blinken for ungdom som er opptatt av Internett. Boken er lansert som thriller.


BOK:

Laberg, Hans Petter
Biter av en historie
Cappelen 1996. 149 s.
ISBN 82-02-16600-4 Kr.198,00

INNHOLD:

Bokas jeg-person ser tilbake på en periode i sitt liv som fant sted for ca 10 år siden. Hun hadde som femtenåring et kortvarig, men intenst kjærlighetsforhold til en jente i klassen sin. Nå, ti år etter, tenker hun tilbake på denne tiden som betydde så mye for henne. Hun skildrer den jenta hun ble forelsket i, hvordan de hadde det sammen, og bruddet. Fortellingen om denne kjærlighetshistorien fortelles, som bokas tittel antyder, gjennom løsrevne biter av den fulle historien.
Etter bruddet får vi en noe mer sammenhengende fortelling som skildrer sorgen over tapet av denne kjærligheten. Kjæresten hennes har gått lei, hun "gidder" ikke mer. For henne var nok ikke dette så alvorlig. Vi følger hovedpersonen gjennom den første sommeren etter bruddet på videregående skole. Boka ender med at hun kan gjøre seg ferdig med den "gamle" kjærligheten og starte på nytt.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Mellomstor skrift. Boken er delt opp i 9 deler. Hver del innledes med et sitat fra "Tusen og en natt". Setningene er knappe og ufullstendige, og det gir et inntrykk av at her er det mye usagt, mye som skal leses mellom linjene, og som tittelen sier: Bare biter av den fulle historien. De første delene som omhandler selve forholdet er delt inn i korte avsnitt, av og til nummererte - og av og til merket med klokkeslett for å vise hvordan en kveld/natt forløp. Etter bruddet blir historien mer sammenhengende.

ALDERSTRINN:

Boka krever en moden leser. Passer for ungdomstrinnet - og så absolutt voksne lesere.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En litterært sett krevende bok. Boka er svært direkte i sine skildringer av det seksuelle forholdet mellom de to jentene. Selv om boken skildrer et lesbisk kjærlighetsforhold, er det følelsene rundt kjærligheten og sorgen over tapet av kjærligheten svært lik en kjærlighetshistorie og - sorg mellom to ulike kjønn. Kanskje boken kan vise oss nettopp det?


BOK:

Leer-Salvesen, Paul
Adam og Eva
Illustrert av Tom Gundersen
Damm 1996. 84 s.
ISBN 82-517-9196-0 Kr. 129,00

INNHOLD:

Gud skaper verden og alt som fyller den - og til sist skaper han Adam og Eva i sitt bilde. Han ber dem sette navn på dyrene, og gjør dem så til herre over dem. De får ikke spise av treet i hagen.
Slangen overtaler imidlertid Gud til å sette Adam og Eva på en prøve. Består de prøven er de verdige til å være Guds utvalgte barn, satt over dyrene. "Faller de , får de ta følgene selv", sier slangen.
Gud lar seg overtale, og Adam og Eva faller. Eva lar seg friste av slangen som lover henne evig liv og kunnskap til å skille mellom godt og vondt dersom hun spiser av frukten. Og Adam spiser for at ikke Eva skal være annerledes og klokere enn ham.
Gud oppdager hva de har gjort, og han dømmer dem til et liv utenfor Edens hage. "Dere ville bli lik meg.... Fra nå av skal dere aldri mer se meg ansikt til ansikt!" Men han sier også : "Jeg slipper dere aldri! Dere er alltid mine barn..."
Livet utenfor Eden blir hardt og annerledes, men de klarer seg - og historien ender med at Eva føder sønnene Kain og Abel.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Store typer og korte linjer gir et luftig inntrykk. Sort/hvitt - illustrasjoner.
Leer-Salvesens språk er poetisk og passer svært godt til det stoffet i boken. Boken er enkel i formen, men språket og bildebruken innehar mange dybder.

ALDERSTRINN:

Janus-serien henvender seg til ungdom. At boka er kommet i en lettles-serie betyr ikke at den er lett tilgjengelig. Passer også for voksne som er interessert i bibelsk stoff.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Forfatteren har laget mer liv til personene, og vi får anledningen til å identifisere oss. Gjennom denne medopplevelsen reflekterer leseren mer over skapelsen, fristelsen og syndefallet. Bibelsk billedbruk gir boka ytterligere dimensjoner: Adam og Eva spiser ikke kjøtt. Etterhvert blir de sultne, og Adam dreper et lam. “Lammet måtte dø for at vi skal leve”, sier Adam. Her henspilles på Jesus som offerlam og begge testamentenes symbolikk omkring offerlam.
Boka vil kunne egne seg bra i kristendomsundervisningen.


BOK:

Lindstrøm, Børje
Vettevær
Oversatt av Isak Rogde
Gyldendal 1996. 186 s.
ISBN 82-05-23801-4

INNHOLD:

Det er sommer og Børje skal på ferie til slektningene sine i Uppland. Med seg får han bestefars spesialsluk, som han ifølge sin avdøde bestefar kan blende spøkelser med. På jernbanestasjonen i Uppland bli Børje møtt av tante Anna og fetter`n Svenny. Børje blir skuffet fordi han hadde håpet at tante Inga og fetterne Christer og Greger skulle møte ham.
Hos tante Anna kommer Børje over en avisartikkel tante Anna har skrevet om at det spøker i den hvite villaen. Dette er villaen som tante Inga og onkel Olger har kjøpt. Børje og Svenny blir gode venner, og skjønner at de voksne skjuler noe for dem.
Tante Anna kommer for å hente Børje. Han blir skuffet når han skjønner at Christer og Greger skal på ferie i stedet for å være med til den hvite villaen. Det blir i skumleste laget å reise dit alene. Mens tante Inga og Olger pusser opp villaen, går Børje på oppdagelsesferd alene. Han finner en del tegn på at det virkelig er et spøkelseshus. Børje legger merke til at tante og onkels soverom alltid er låst. Ved en anledning blir han bedt om å finne tantes ring i nattbordskuffen - og han finner en almanakk. Her har tante notert sine grøsser- opplevelser i den hvite villaen, og det er ikke få....

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Mellomstor skrift. Kapitler. Mye direkte tale.
Lett å lese. Bokmål,

ALDERSTRINN:

Passer fra 9 til 12 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Dette er en spøkelseshistorie, et sommereventyr og en slektshistorie. Som spøkelseshistorie er den litt kjedelig, og det tar lang tid før ting begynner å skje. Først helt på slutten blir boka ganske spennende..


BOK:

Loe, Erlend
Den store røde hunden
Illustrert av Kim Hjorthøy
Cappelen 1996. 36 s.
ISBN 82-02-15834-6

INNHOLD:

Felicia er på biltur med besteforeldrene og den ufordragelige fetteren William. Besteforeldrene skjenner og William erter. For å straffe dem lurer Felicia seg inn i skogen når de raster. Lenge nyter hun ensomheten, men når mørket faller på blir hun redd. Hun hører truende lyder og søker tilflukt i et hus.
En blek mann i en brunbeiset rullestol slipper henne inn. Han forteller at den store røde hunden har spist opp bena hans. Det er denne hunden Felicia har hørt luske rundt. Mannen forteller også at hunden spiser alt den kommer over og bare kan kontrolleres av den som har en viss ropert. Det finnes ingen telefon i huset, så Felicia får ikke fortalt noen hvor hun er .
Neste dag blir hun i stedet utstyrt med et kompass og vist retningen ut av skogen. På veien blir hun spist av den store røde hunden. I magen finner hun roperten. Hun gjør opp bål i hundens mage, og slipper ut med roperten i hånden. Ved hjelp av den kontrollerer hun nå det store dyret. Når hun blir gjenforenet med besteforeldrene og William er det hun som har kontrollen. Alle er redde for hunden, og alle gjør som Felicia befaler. “Slik er det nemlig når man har store venner.”

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Krevende typografi. Vekslende størrelse på bokstavene fra ord til ord i enkelte setninger, fra linje til linje i enkelte avsnitt. Teksten er ofte satt oppå illustrasjonene. Typografien og fargene på bokstavene er med på å forsterke poengene i fortellingen, men stiller krav om en dyktig og motivert leser.
Store naivistiske bilder i kollage og blandingsteknikker .
Bilde og tekst utgjør en helhet.
Elementer i illustrasjonene og bevisst bruk av typografi forsterker tekstens innhold.

ALDERSTRINN:

Passer primært for 6-10 år. Men er også morsom for både ungdom og voksne.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Dette er en spennende, men krevende bok som sikkert kan virke sterkt på leseren. Kraftige virkemidler i illustrasjonen, hunder som spiser mennesker (som ulven i eventyret) og komplisert layout, gjør et boken bør formidles til de yngste. Samtidig vil den med fordel kunne brukes som utgangspunkt for samtale eller igangsetter for elevenes egen skaping av tekst eller bilder.


BOK:

Melli, Aleksander
Skytsenglene
Cappelen 1996. 117 s.
ISBN 82-02-16604-7

INNHOLD:

Handlingen er hentet fra Stavanger. Hovedpersonene er Willy og kameraten Gunnar. Gunnar er avstandsforelsket i Regine, en negresse som er adoptert. Gunnar har funnet ut hvor hun bor, og har tatt med seg Willy for å spionere.
En kveld de kommer dit er det en som har kommet før dem. Han er forholdsvis liten, og må stå på en sykkel for å se. Idet gutten løper vekk, løper Gunnar etter og legger ham i bakken. Gutten heter Tor Andrè Iden.
Det viser seg at Tor Andrè er naboen til Regine med god utkikk til soveroms- vinduet hennes. Han er også forelsket i Regine. Moren til Tor Andrè vanner blomster mens Regines familie er på ferie, og har dermed nøkkelen til huset. Tor Andrè “låner” nøkkelen.
Sammen med Gunnar har han bestemt at de skal snoke litt. De finner frem til Regines dagbok, og ut fra den finner de ut at Regine verken er forelsket i Gunnar eller Tor Andrè, men i Glen. Glen er kjempeskjønn, amerikansk og elev ved den internasjonale skolen i Stavanger. Guttene vil hjelpe Regine med å bli bedre kjent med Glen, og skriver et brev til ham.
Gunnar påstår han ikke er forelsket i Regine lenger, men etter en “forvandlings- prosess” (kvitt kvisene, faktisk blitt ganske kjekk...) har forelskelsen blusset opp igjen. Regine er ledig på markedet, og nå vil Gunnar bli kjent med henne. Willy skal hjelpe til. Han tar på seg en finlandshette og overfaller Regine. Gunnar kommer til og kaster seg over Willy. Willy tar igjen og slår Gunnar ned. Regine får sympati for Gunnar, og så er det gjort....

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Mellomstor skrift. Kapittelinndeling.
Mye direkte tale, grei å lese. Bokmål.

ALDERSTRINN:

Passer best for ungdomstrinnet.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En morsom ungdomsbok med selvironi og fantastisk treffende og vittige kommentarer.


BOK:

Moen, Torbjørn
Jenter!
Tiden 1996. 290 s.
ISBN 82-10-04152-5

INNHOLD:

Denne boka handler om Roman og hans forhold til jenter. Han og kameraten Torvald er innmari jentegærne, men har ikke noe særlig sjangs.
Denne dagen har Burre, den tøffe muskelbunten og sjefen i klassen, tatt trusa til Roman, etter gymtimen altså. Denne trusa som er glinsende og rød med bamser på har mora til Roman kjøpt. Hun har som alle andre damer dilla på bamser! Men verre truse kunne ikke Roman ha! Burre tror mora har sydd trusa av homselommetørkle!
Videre har boka alternative handlingsforløp. Hva skal Roman - og leseren - gjøre nå? På dette punktet i historien får leseren tre alternative sidehenvisninger med forskjellige løsninger. Og slik går det videre gjennom historien.
Du “klikker” deg frem hele tida. Noen ganger er du fort ferdig, andre ganger går det videre og videre... Det bestemmer du selv.
Iallefall heiser Burre Romans truse opp i flaggstanga, og Roman går på skolefesten om kvelden. Der kikker han på jenter, spesielt på Synnøve som også Burre er interessert i. Men det er andre jenter på festen også. Noen ganger tusler Roman hjem alene, andre ganger får han sjangs.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Mange kapitler og avsnitt. God linjeavstand og normale typer.
Bokmål. Godt og muntlig språk.
Den nærmest “CD`rom - aktige” måten romanen er bygget opp på gjør den annerledes å lese. (muligens de voksne som reagerer mest på formen!)

ALDERSTRINN:

Passer for ungdomstrinnet.

ANDRE OPPLYSNINGER:

For ei halvgammal dame er boka ganske forvirrende; Hvor begynte jeg?
Den er imidlertid artig og lesverdig. For unge gutter som er vant til å klikke seg frem går det kanskje bedre. Greit at du nesten kan slutte når du selv vil...


BOK:

Nielsen, Unni
Neste år i september
Tiden 1996. 159 s.
ISBN 82-10-04153-3. Kr. 172,00

INNHOLD:

Benny og Joffe er blitt vraka på A-laget i fotball, så nå har de begynt å synge i koret - der er det fullt av flotte “damer”.
I sommerferien får koret besøk av et ungdomskor fra Zimbabwe, og Bennys familie skal være vertskap for ungjenta Thembi. Benny og Thembi får straks god kontakt. Thembi er annerledes enn de norske jentene Benny kjenner, og dessuten er hun nydelig.
Thembi blir imidlertid plutselig syk med høy feber. Bennys mor tror det er hjernehinnebetennelse, og hun blir innlagt på sykehuset. Thembi har ikke hjernehinnebetennelse, og de tar en rekke prøver av henne, deriblant en HIV- test.
I ventetiden knyttes Benny og Thembi enda tettere sammen, og det forsterkes ytterligere når HIV-testen viser seg å være positiv. Benny følger med Thembi i hennes følelsessvingninger, og forsøker å være god venn og støtte for henne. Det klarer han, og Benny er en annen gutt etter de to ukene med Thembi på besøk.
Og neste år er det Bennys kor som skal på gjenvisitt til Zimbabwe. Men blir det noe neste år i september for Thembi?

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Luftig layout med relativt stor skrift.
Kapittelinndeling. Ingen ill.
Boken er lett å lese.

ALDERSTRINN:

Ungdomstrinnet. (Benny er nettopp ferdig med ungdomstrinnet)

ANDRE OPPLYSNINGER:

En god, lettlest og engasjerende bok om et alvorlig tema. Boken gir gode personkarakteristikker og er lett å leve seg inn i.


BOK:

Nilsson, Ulf
Fyrets hemmelighet
Oversatt av øystein Rosse
Bonnier Carlsen 1996
ISBN 82-424-1138-7 131 s.

INNHOLD:

Vennene Katarina, Gøran og “jeg” skal passe på Kullens fyr den natta fyrvokteren skal feire 50-årsdagen sin på hotellet inne i byen. “Alle” skal i selskapet, så denne natta er ingen tollere tilgjengelige. Det er fritt frem for smuglere og andre forbrytere, mener Katarina.
Fyrvokteren Helmer driver også med brevduer. Hovedpersonen får spesielt god kontakt med brevdua Benjamin.
Det burde være enkelt å passe fyret, men plutselig begynner mystiske ting å skje. Bifyret blir slått av, og lyssignaler blir sendt fra ei fiskeskøyte.
Ungene drar inn til byen for å få hjelp av Helmer. Han er imidlertid i festhumør, og tar ikke notis av dem.
Ungene installerer seg i vaktrommet på fyret, og leser om en underjordisk gang fra hovedfyret til bifyret i den gamle Fyrboka. Mens de andre sover, tar hovedpersonen med seg brevdua Benjamin og utforsker den hemmelige gangen. Her oppdager han at smuglere på fiskeskøyta driver med spritkanner utenfor, og han blir tatt til fange på den danske fiskeskøyta. På båten er en invalidisert dansk fisker, hans tilbakestående bror, og en tenåringsdatter. De gjør bare denne smuglertokten for å komme seg ut av en pengeknipe nå som fiskeren ikke kan fiske lenger.
Hovedpersonen sender brevdua med melding om hvor han er. Han blir imidlertid kjent med historien til den danske fiskeren, og angrer på at han har sendt melding til land og angitt dem.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Kapitler og avsnitt.
Mellomstore typer og god linjeavstand.

ALDERSTRINN:

Passer fra 10 til 12 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Dette er den andre boken i en spenningsserie for unge lesere. I tillegg til at den er ganske spennende, lærer vi en del om brevduer, - og en del om at livet slett ikke bare er svart hvitt. Ikke en bok man absolutt må ha, men et godt alternativ til andre mer kommersielle spenningsserier.


BOK:

Orvik, Anne Marie Bredvei
Onsdag klokken seks, Maria!
Lunde 1996. 103 s.
Serie: Svalen
ISBN 82-520-4418-2 Kr. 75,00

INNHOLD:

Maria bor alene sammen med moren sin. Far døde da Maria var 4 år.
Mor er litt engstelig og har lett for å bli lei seg, så Maria tør ikke fortelle mor at hun blir plaget av Mons i klassen. Hun tør ikke fortelle det til noen andre heller. Hvis Mons får vite at hun har sladret, blir det kanskje bare verre.
Alvoret i mobbingen topper seg når Mons kommanderer Maria til å stjele øl i butikken. Maria stjeler ikke ølet, og Mons lover hevn. Nå er det penger han skal ha. 500 kroner, onsdag klokken seks, bak skolen - og kanskje tar han med seg kniv....
Maria skaffer pengene ved å stjele morens bankkort. Hun møter opp til avtalt tid. Mons er der, med kniv, og han tar i mot Marias penger.
Det ingen av dem vet er at Marias beste venninne, Live, har fått nyss om hva som foregår. Hun står skjult og tar opp alt på video. Maria er fremdeles redd for at de voksne skal få greie på hva som foregår.
Heldigvis oppdager Lives foreldre video-opptaket, og Maria erfarer at det beste er å koble de voksne inn i så alvorlige saker.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Mellomstor skrift. Kapittelinndeling.
Ingen illustrasjoner.
Grei og lettlest bok.

ALDERSTRINN:

Forlaget sier selv at boken passer for jenter og gutter i alderen 8-12 år, og det stemmer nok bra.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Dette er den tredje boken om jentene i klubben "Svalen" , og i denne boken er det Maria som er hovedpersonen. Temaet som skal taes opp er mobbing, og boken gir oss en god skildring av vennskapet mellom de fire jentene. Sånn sett er boken godt egnet til felleslesning i skolen i forbindelse med temaene vennskap/mobbing. Boken formidler et kristent livssyn uten at dette blir unaturlig og påtrengende. Marias tanker omkring mobbesituasjonen hun befinner seg i får vi presentert gjennom Marias dagboksnotater, og disse kan virke vel voksne og reflekterte for en 5.klassing; men det ødelegger ikke bokas verdi.


BOK:

Orvik, Anne Marie Bredvei
Reise mot morgenlyset.
Illustrert av Elena Akopian
Lunde forlag 1997. 126 s.
ISBN 82-520-3938-3 Kr. 175,00

INNHOLD:

Christian, 12 år, tusler rundt i byen når noen stikker en lapp i hånden hans. På lappen står det: "Du er invitert til Kongens store fest. Finn porten med dødens og seierens merke, der vil du få adgangstegn til festen."
Christians nysgjerrighet vekkes, han finner porten og reisen til landet Credo har startet. Han møter Katrine som også har invitasjon til Kongens fest, og de slår følge.
Det blir en slitsom, spennende og lærerik reise hvor kristne tegn og symboler viser vei og varsler om fare. Underveis får de av og til hjelp av "sandal-mannen".
Tilslutt blir Christian, Katrine, sandalmannen og flere som er på vei til Kongens fest samlet på vertshuset Duen. De har en fest, og den varer så lenge at de bestemmer seg for å se soloppgangen. I det solen stiger opp forklarer sandalmannen at solen som stiger betyr liv og oppstandelse; seier over mørket og døden.
Christian skjønner plutselig at sandalmannen er Jesus, og føler seg samtidig veldig sikker på at hans reise vil lykkes. Han er jo venn med Jesus.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Liten skrift. Korte kapitler.
Sort/hvitt illustrasjoner.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Passer fra 10 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Hvert kapittel tar for seg et kristent symbol og forklarer det. Fra s. 111 finner man et studieopplegg tilpasset bruk i kristendomsundervisningen, og i barne-og ungdomsarbeid. - Og det er nok der boka vil kunne gjøre sin nytte, for den fenger for lite som fortelling...


BOK:

Osland, Erna
Ivar Aasen - ei historie om kjærleik.
Samlaget 1996. 63 s
Illustrert av Arild Midthun.
ISBN 82-521-4766-6 Kr.168,00

INNHOLD:

Dette er historien om Ivar Aasen i tegneserieform. Boka forteller om Ivar Aasens liv fra vugge til grav. Om hvordan han som liten mister foreldrene sine som etterlater seg syv søsken og en snusdåse i sølv. Om bestevennen Sivert og bøkene i hjemmet hans, om hvorledes det eneste Ivar vil er å lære lese for å bli lærer, og om tida som huslærer på Herøy og kjærligheten til tjenestejenta Berte. Siden kom det andre arbeidsplasser med andre jenter. Men den store kjærligheten for Ivar var kjærligheten til språket. Boka forteller om språkreisene hans, om kjente mennesker han treffer på sin vei og om nynorskens fremmarsj.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Lett å lese. Nynorsk.
Tegneserien er i sort/grått/brunt, og kan virke noe triste. De understreker imidlertid den tidsepoken og det miljøet boka henter stoffet sitt fra.

ALDERSTRINN:

Passer fra 11/12 år og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Boka anbefales til lærere, og egner seg godt som tilleggslitteratur både i norsk og historie. Dette er en fin bok som gir deg lyst til å “bli kjent med” en litt grå og kjedelig person - nemlig Ivar Aasen. Boka gir også et godt tidsbilde, og man får innblikk i hvorledes de hadde det på den tida både med bolig og klær.


BOK:

Pedersen, Erling
Sprite
Aschehoug 1996. 120 s.
ISBN 82-03-24122-0 Kr. 185,00

INNHOLD:

Dette er den femte boken om Lucky, en ung gutt som ikke helt finner seg til rette i tilværelsen. Han bor hos tanten og onkelen sin på Vestlandet. Onkel Kalle er politi.
Når vi møter Lucky igjen i denne boken, er han fremdeles preget av ulykken som rammet ham i forrige boken; "Hvile i grønne enger". Da ble han tatt av et snøras og ble reddet i siste liten. I denne boken havner de på fest sammen, de samme som ble rammet av raset.
Det er ikke så bra lenger mellom Bjørn og Ragne, og på festen roter Lucky seg bort i Ragne. Bjørn forsvinner fra festen, og etterhvert blir det klart at han virkelig har forsvunnet. Ikke bare fra festen.
De setter igang leting, og etter en stund oppdager de ham oppe på et over 50 meter høyt brotårn. Han truer med å hoppe. Så begynner kampen for å nå frem til Bjørn. Lucky har dårlig samvittighet for det han og Ragne gjorde på festen, og det ender med at Lucky henter klatreutstyr og klatrer opp til Bjørn på utsiden av brotårnet. Der oppe får Bjørn og Lucky seg en skikkelig prat, og det ender med at Bjørn blir med Lucky ned fra tårnet. Kameratskapet melom de to guttene er styrket.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Mellomstore typer. Kapittelinndeling. Ingen illustrasjoner.
Språket er preget av mye direkte tale med en ungdommelig, røff stil.

ALDERSTRINN:

Passer for ungdomstrinnet.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Boken er spennende og fenger fra første stund. Forfatteren klarer å skildre dramatikken på en måte som gjør at leseren kjenner på kroppen hvordan det må være å ligge klemt under snøen, befinne seg på kanten av et høyt tårn osv. Samtidig som dette er en typisk spenningsbok, har den også personskildringer som gjør at vi kommer under huden på personene. Boken er lettlest og er godt egnet for ungdom uten særlig lesetrening.


BOK:

Pettersen, John Roald
Dra til sjøs - barnas egen båtbok
Illustrert av Ragnhild Heggdal
Tiden 1996. 63 s.
ISBN 82-10-04002-2

INNHOLD:

Dette er en bok om båter og livet på sjøen. Forfatteren forklarer de vanskeligste ordene på båtspråket, flaggreglene, sjøvettreglene, enkle knoper, stikk og spleis. Et kapittel omhandler hva minimatrosen kan gjøre ombord. Videre finnes oppskrifter på båter en selv kan lage og presentasjon av forskjellige båter som har blitt brukt opp gjennom historien. Innimellom faktastoffet er det flettet noen fortellinger.
Ordforklaringer bak i boken.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Middels store typer. Ryddig layout.
Illustrert med instruktive fotografier og tegninger.
Gode detaljtegninger.

ALDERSTRINN:

Passer for 10-13 år og for de voksne som vil aktivisere barn på båttur.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Emne: Sjøvett / Båter
Boken er utgitt med støtte fra blant annet Sjøvettkampanjen og i samarbeid med Pedagogisk Forum.
Dette er en grei og oversiktlig bok for den som vil vite litt om båter og sjøliv.
En fyldig innholdsfortegnelse gjør den enkel å finne frem i...


BOK:

Riis, Annie
Katrines bok.
Aschehoug 1996.
ISBN 82-03-24158-1

INNHOLD:

Katrine bor sammen med moren og faren. Faren er mye ute og reiser, og Katrine er ofte overlatt til seg selv. Moren er sint fordi faren er mye borte, og hun drikker i det skjulte.
På skolen blir Katrine ertet. De sier hun er dum, tykk og håpløs. Hun skriver på en fortelling som for henne er en måte å slippe unna virkeligheten på. Her er hun ikke helt håpløs likevel, og hun har en forbundsfelle i Tøffe Petra. Petra som ikke får lov til noe hjemme, men som ordner opp for alle andre ute. Etter hennes mening er Katrine slettes ikke dum, bare litt teit.
En dag møter moren full opp på skolen. Hun ber Katrine om hjelp til å trekke opp en vinflaske, og det blir virkelig skandale.
Det begynner en ny gutt i klassen som også er annerledes enn de andre, - mye klokere enn de andre. Det utvikler seg etterhvert et fint vennskap mellom Katrine og Geir. Dette gjør at Katrine forandrer seg. Hun blir mye sikrere på seg selv, og tøffe Petra forsvinner helt ut av bildet. Det hele ender med at faren får ny jobb i byen, og moren slutter å drikke.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Vanlig skrifttype. Noen kapitler.
Få avsnitt. Ikke illustrasjoner.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Ungdomstrinnet.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Boka er ikke helt enkel å lese. Den har en historie i historien med beskrivelser av noen merkelige fantasifigurer som er vanskelig å få taket på. Utydelige overganger mellom selve historien og Katrines fantasier. Tar faktisk litt tid før man skjønner at Tøffe Petra er fantasifigur, og ikke en reell klassevenninne.
Løsningene virker lettvinte og overfladiske. Boka er kommet på Kulturfondet, og finnes derfor i de fleste folkebibliotek. En bok man godt kan klare seg uten..


BOK:

Røsholdt, Ole
Gro og Geir
Gyldendal 1996. 104 s.
ISBN 82-05-24489-8 Kr. 178,00

INNHOLD:

Bokas handling foregår i steinalderen. Unggutten Geir og moren hans Sol, hører til jegerfolket, mens Gro, brødrene Ravn og Odd og faren Stein hører til det
bofaste bondefolket. Sols mann og Steins kone er døde, og nå skal de flytte
sammen og leve hos Steins folk. Geir får bli med moren til den nye familien. Straks Geir og Gro ser hverandre opplever de tiltrekningskraften. De drømmer om hverandre om natten, men har vanskelig for å få kontakt om dagen.
Ravn og Odd tar dårlig imot den nye gutten; de plager og håner ham. Det topper seg når Odd nesten tar livet av Geir under en trefelling. Geir rømmer fra boplassen for å dra tilbake til sitt eget folk. I skogen feller han en bjørn.
Gro sitter ulykkelig tilbake, og hun får det rådet av faster Måna at hun må tenke på Geir tilbake til seg igjen. Geir føler kraften og vender tilbake. Etter at han vant over bjørnen i skogen føler hen også at han har maktene med seg.
Gro og Geir blir valgt ut til å velsigne jorden de skal pløye og så, og under denne handlingen blir det klart for dem og alle andre at de to vil ha hverandre. Stein ser ut til å ville det slik han også.
Gro og Geir møtes ved det Hellige Tjernet, og der gir de seg til hverandre. Ravn blir drept og Gro røvet og nesten voldtatt av en omstreifende jeger. Geir og Odd klarer imidlertid å redde Gro, og de kan vende tilbake. Gro og Geir blir “viet” til hverandre, Odd og Geir blir venner, og Stein tar imot Geir som sin sønn. Nå er det Gro og Geir som skal føre livet videre.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Mellomstor skrift. Kapittelinndeling. Ingen illustrasjoner.

ALDERSTRINN:

Passer for ungdomstrinnet.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En bok fra steinalderen skrevet av en fagmann. Boken har gode litterære kvaliteter, og er like mye en spennende og intens kjærlighetshistorie som en historisk roman.


BOK:

Stark, Ulf
Gullhjertet
Illustrert av Marianne Enquist
Oversatt av Kjersti Scheen
Gyldendal Tiden 1997. 72 s.
ISBN 82-478-0018-7 Kr. 148,00

INNHOLD:

Ludvig (Ludde) er en aktiv gutt. Når han ikke spiller fotball eller øver på pianoet, henger han sammen med kameratene på Harrys gatekjøkken og spiller flipper. En dag blir han blendet av solen i det den reflekteres fra et gullhjerte Katarina har rundt halsen. Ludvig blir straks forelsket. Når han spør Katarina om de skal være sammen svarer hun imidlertid nei.
Hvis de skal være sammen derimot, så skal de være sammen på ordentlig: bry seg om og kjenne hverandre.
Ludvig prøver med blomster, tar med Katarina på Harrys gatekjøkken og spanderer is og spiller flipper. Men svaret er stadig nei.
Først når han på en musikk-konkurranse spiller sangen som Katarina alltid nynner på i stedet for det stykket han er påmeldt med, får han endelig ja...

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Mellomstor skrift. Korte kapitler.
Bokmål. Godt og enkelt språk som er lett å lese.
Sort/hvitt illustrasjoner.

ALDERSTRINN:

Fra 9 år og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Nok en nydelig, varm og humørfylt bok av Ulf Stark.
Anbefales!


BOK:

Stoltz, Gerhard
Ingen eier tankene
Illustrert av forfatteren
Eide 1997. 32 s.
ISBN 514-0509-2 Kr.180,00

INNHOLD:

Det finnes tanker om nesten alt mulig. Noen tanker kan være vanskelige.
De nye tankene er ofte de mest spennende, men kanskje vi skal være forsiktige med nye tanker før en er blitt skikkelig kjent med dem.
Av og til får du tanker som gjør at du føler deg dum og ekkel, tanker du slett ikke har lyst til å tenke.
Noen tanker kommer og går så fort som et vindpust. Kanskje du ikke en gang husker at de har vært der. Andre klorer seg fast i hodet ditt og er helt umulig å bli kvitt. Tankene trenger ingen invitasjon for å besøke deg. De kommer når de vil og går når de vil. Noen ganger kommer de for å hjelpe deg, andre ganger for å lage trøbbel. Og noen ganger bare for at hodet ditt ikke skal behøve å være tomt. For det kan føles veldig ensomt inne i et tomt hode.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

God skrift.
Helt spesielt flotte illustrasjoner som
sammen med teksten gir boka en spennende abstrakt form.

ALDERSTRINN:

En bok for alle aldre.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Forfatteren er også billedkunstner, og samspillet mellom tekst og illustrasjoner gjør boka til en blanding av kunst-, poesi-, billedbok..
En spennende bok for voksne! En bok som bør formidles til de yngste.
En annerledes og flott bok som anbefales!


BOK:

Sæther, Wera
Gudinnen med det skinnende sverdet
Fotografier av forfatteren
Undertittel: En bok fra Bengal
Cappelen 1995.
ISBN 82-02-14895-2 Kr.198,00

INNHOLD:

Boka handler om kultur og religion i Bengal, India, slik det oppleves av jenta Shilpi på 6-7 år. Mormor Kalyani forteller historiene om gudinnene, om hvor de kommer fra og når de kommer.
I oktober kommer Mor Durga, da er det fest . Vi får høre om alle gudemakerne som gjør penger på festen, og om ofring av dyr som Shilpi synes er avskyelig. Tre uker senere kommer Mor Kali. Disse festene foregår mens det er tørketid i Bengal for det er upraktisk med mye regn når man har fest. Til slutt reiser gudinnene vannveien tilbake til fjellene. Bare Mor Ganga, elvemoren med de lange armene, er hos barna bestandig.
I siste del av boka reiser mormor og Shilpi til Varanasi, den hellige byen der Mor Durga en gang kastet det skinnende sverdet sitt på elvebredden. Alle hinduer må besøke Varanasi en gang før de dør, forteller mormor. Der skal man be til gudene, og der er det best å dø, for der blir man ren med det samme.
Vi får høre om togreisen, de bader i de hellige elva Ganges, drikker vannet og tar med hellig vann hjem på kanner.
Varanesi betyr “den skinnende byen”. Shilpi kan imidlertid ikke se at det skinner noe sted, og Mor Ganga er møkkete. Men den er hellig og gjør deg klar til å dø. Forresten synes Shilpi det er masse igjen å gjøre ennå, helt fram til det å bli mormor og ta med barnebarn til Varanasi, - og det er mormor enig i.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Boka er satt med mellomstore typer, og har en lekker og luftig layout med brede marger. Den er gjennomillustrert med fine fargefotografier.
Språket er godt bokmål, men her er mye ukjent stoff og mange vanskelige ord og begreper. Selv om forfatteren skriver godt, har hun ikke lykkes i å gjøre stoffet særlig tilgjengelig.

ALDERSTRINN:

Alder: ? Boka ser ut som en bok for de yngste, men fungerer neppe som det. For eldre barn vil hovedpersonen være for liten, og boka vil nok fenge dårlig.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Tema: Hinduisme/ India/ Bengal.
Dette er nok først og fremst en bok man leser høyt fra når man ønsker utfyllende stoff om temaet. Også den voksne formidleren kan ha problemer med å forstå boka. Det er synd, for dette er en bok vi absolutt har bruk for.
Men NB: fotografiene er flotte og forteller i seg selv en god del om India.


BOK:

Tuckermann, Anja
Muscha
Oversatt av Kari Bolstad
Cappelen 1996. 172 s.
ISBN 82-02-15797-8

INNHOLD:

Bubi, eller Josef, skal begynne på skolen i Tyskland i 1938 og mamma er bekymret. Han er mørkere enn foreldrene sine, men føler seg ikke annerledes for det. Krigen bryter ut i 1939, og hverdagen preges av rasjonering, gassmasker, blendingsgardiner osv. Mamma og pappa blir veldig opptatt med “idrettsforeningen”.
En dag må Bubi på et kontor for å bli registrert. Hvorfor vet han ikke. Bobi blir etterhvert både mobbet og slått på skolen, særlig av læreren - men gradvis også av medelever. Han får ikke lov til å være med på Ungfolktjenesten sammen med resten av klassen. Pappa forsøker å gripe inn, og det hjelper en stund.
I 1944 blir Bubi hentet av Gestapo for å opereres - dvs. steriliseres. Før Bubi blir sendt til konsentrasjonsleir klarer foreldrenes venner i “idrettsforeningen” å redde ham fra Gestapo og gjemme ham i en hytte i en kolonihage. Her oppholder han seg lenge uten noen kontakt med foreldrene.
Det blir omsider fred og Josef - Bubi - kan reise hjem. Alt blir forklart etterhvert. Han er sigøyner som foreldrene adopterte som liten fra et barnehjem. Mange år senere reiser Josef tilbake til fødebyen sin. Der viser det seg at han egentlig heter Muscha, og at han har hatt en tvillingbror.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Mellomstor skrift. Bra med kapitler og avsnitt. Ingen illustrasjoner.
Lettlest bokmål. Mye direkte tale.

ALDERSTRINN:

Fra 11/12 år og ut ungdomstrinnet.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Tema: Hverdagen for den tyske sivilbefolkningen under 2.verdenskrig.
Sigøynere. Rasisme.
Boka bygger på en sann historie. I etterordet forteller forfatteren hvordan hun traff Josef Müller og fikk lov å skrive ned historien hans.
En gripende bok som anbefales kjøpt inn.


BOK:

Wahl, Mats
Nå seiler Vasa!
Fantasi og fakta om et skip og en tid
Illustrasjoner Sven Nordqvist
Tekst faktadel av Birgitta Stapf, Lena Nygårds
og Maria Dalhed på Vasamuseet
Oversatt av Niels Magnus og Ragnhild S. Bugge
Bonnier Carlsen 1996. 96 s.
ISBN 82-424-1020-8

INNHOLD:

Historien om tvillingene Erik og Johan blir fortalt gjennom Erik. Faren til guttene er tømmermann og arbeider på Skeppsgården, et stort verft rett utenfor Stockholm. Vi er tilbake til 1600-tallet. De to guttene er svært ulike.
Da de ble født var det et jærtegn på himmelen som ble tolket slik at man kunne forvente mye elendighet rundt guttene. Johan er vakker og flink til å tegne, men han er ikke snill. Erik er en vanlig gutt. Begge får arbeid i smia på verftet der det staselige skipet Vasa er under bygging.
Erik hjelper den hjemvendte sjømannen Olof-Kråka å finne igjen datteren. Til takk får han en rød lue. Johan stjeler treskjærerutstyr, men det er Erik som får skylda. Vasa blir sjøsatt i 1628. Bare Erik og en av arbeiderne vet at lykkeskillingen som skulle ha ligget under stormasten mangler. Senere viser det seg at det er Johan som har stjålet den også.
Erfarne sjøfolk er bekymret over båtens fasong og over at den har så liten ballastplass. Erik blir plukket ut til å være mannskap på skipet, men Johan vil bytte plass med ham. Han vil komme seg bort fordi flere spådommer har forutsagt at han vil få en brå død.
På avreisedagen lurer Johan Erik ned i en brønn, stjeler den røde lua og tar hans plass ombord i skipet. Vasa synker etter kort tid på sjøen. En rød lue i vannkanten er eneste spor etter Johan.
Resten av boka er viet fakta om skipet Vasa, stedet det ble bygget og hvordan skipet kunne synke. Boka har ordforklaringer og saksregister.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Mellomstor skrift.
Gode, detaljrike og nøyaktige illustrasjoner i farger.

ALDERSTRINN: Passer fra 7 år til 14 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Emne: Sverige 1600-tallet. Vasa.
Mats Wahl og Sven Nordqvist har i denne boken levendegjort mennesker og begivenheter fra 1600-tallet. Ved å følge de dramatiske begivenhetene gjennom Erik, blir vi også kjent med datidens levesett. Boken er uhyre velskrevet og gjennomarbeidet. Spennende faktabok med en skjønnlitterær rammefortelling.


BOK:

Wahl, Mats
Vinterviken
Oversatt av Gry Brenna
Bonnier Carlsen 1996 (1993) 289 s.
ISBN 82-424-1118-2 Kr.239,00

INNHOLD:

John-john, 16 år, bor sammen med søster, mor og stefar i en leilighet i en drabantby utenfor Stockholm. Faren er en helt ukjent farget skuespiller som reiste til USA når J-J var liten. Han både hater og er sjalu på stefaren sin, “Kødden”.
Sammen med kameraten “Slugga”, redder John-John en liten pike fra å drukne. Han blir kjent med, og forelsket i storesøsteren Elisabeth som kommer fra en overklassefamilie. Hun begynner på teaterlinjen ved videregående skole sammen med John-John.
Som mulatt i et tøft drabantbymiljø har John-John måttet bli vant til å både gi og motta bank. Han driver med boksing, men er også flink til å skrive. J-J er opptatt av både kjærlighet, hat, savn og sorg som han funderer over innimellom sine drømmer om faren sin og de mange spennende episodene i boken.
Det skal vise seg at forbrytelser også foregår i overklassemiljøer, bare på en mer raffinert måte. John-John blir innvolvert i en masse trøbbel delvis pga tilfeldigheter, delvis pga sine egne handlinger og pga det faktum at Elisabeth forkaster ham. Slugga roter seg bort i nynazister, og blir nesten drept når han vil ut av miljøet igjen. Til slutt drukner nazibøllene utenfor Vinterviken, og Elisabeth kommer tilbake til John-John.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Liten skrift. noen avsnitt i begynnelsen av hvert kapittel i kursiv.
Godt med kapitler og avsnitt. Ingen illustrasjoner.
Lettlest bokmål.

ALDERSTRINN:

Passer i alderen fra 14 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Boken fikk Augustprisen for beste ungdomsroman i Sverige i 1993.
En frisk, men samtidig vàr og vakker bok fra spennende ungdomsmiljøer.
Aktuell og anbefalt kjøpt inn på ungdomstrinnet.