Bokgløtt
1997, NR. 1 - BARN

Utgitt av Skoleetaten i Porsgrunn og Porsgrunn bibliotek

BOK:

Berggren, Arne
Dronningen
Aschehoug, 1996. 126 s.
ISBN 82-03-24152-2 Kr. 185,00

INNHOLD:

Aldo Monrad fra "Kornetten" er blitt 14 år. Familien er på vei til hytta i Vestfold. Moren og faren er svært så entusiastiske og vil kjøpe stedet. Allerede første dagen får Aldo jobb med å skrape båten til en gammel fisker, og han treffer "drømmekvinnen" Pernille. Familien koser seg, Aldo kikker på jentene og blir kjent med Pernille. Faren kjøper hytta. Men da begynner ubehaglighetene. Sommeridyllen er full av stokkmaur, og mannen på nabohytta er alt annet enn lett å ha med å gjøre. Onkel Affe ankommer med en ny purung kjæreste, Irmelin. Han og faren til Aldo går løs på både hytta og naboen med brannslukkingsapparat og insektsmiddelet Radar. Far får rene sammenbruddet etter at maurene på nytt tyter frem, de prøver å røyke dem ut, og får store brannskader på hytta. Maurene blir de ikke kvitt. Onkel Affe og Aldo hevner seg på naboen ved å "plante" maur og egg under hans kjellerlem. Mor er gravid, Aldo gleder seg til å bli storebror og til de nye somrene på hytta.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Kapitler og avsnitt. God linjeavstand og litt store typer. Godt og lett bokmål. Lettlest.

ALDERSTRINN:

Passer fra 12 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Boka handler om Aldo som vi traff i "Kornetten". Han virker gladere denne gangen, og boka har både humor og varme. En morsom bok for ungdom - og ikke minst for voksne. Anbefales!


BOK:

Bjugn, Sissel Solbjørg
Lus
Ill.av Alf Kaare Berg
Samlaget, 1996.
ISBN 82-521-4846-8
Bokklubbens Barn
ISBN 82-525-2841-4

INNHOLD:

Laura låner en dag bort ridehjelmen sin til noen i barnehagen. Hun kan jo ikke vite at noen har lus i barnehagen. Etter noen uker klør Laura i nakken, bak ørene og overalt i hodet. Mor sier hun må børste håret godt, men det hjelper ikke.På skolen legger en venninne merke til at Laura klør seg så skrekkelig i hodet, og spør om hun har fått lus.Laura mener det var noe man hadde i gamle dager. Når Laura forteller at hun kanskje har lus ved middagsbordet, blir pappa sint. Han er den rikeste mannen i byen, og i hans hus har ingen lus! Lus var slikt fattigfolk hadde før - og tenk på skammen! Mor tar Laura med til helsesøster som raskt finner lus. På apoteket kjøper de flere flasker med en spesiell shampo de skal vaske håret sitt med. Sengeklær, ull-lue og ridehjelm stappes i fryseboksen hvor det skal ligge natten over. Pappa skjønner til slutt at lus kan forekomme "selv i de beste familier".

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Stor skrift. Korte kapitler. Mye luft på sidene.
Sort/hvitt illustrasjoner.
Nynorsk. Lett å lese - god rytme i språket.
En setning går igjen i fortellingen: "Har du først fått ei, har du tjuefem av dei"

ALDERSTRINN:

Passer egentlig for alle aldre. Kan brukes mot barn fra 5 år og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Fin fagbok om å få lus og hvordan bli kvitt lus. Historien er kort, men morsom. Spennende illustrasjoner. Boka egner seg kanskje best i skoler og barnehager for å få frem at hvem som helst kan få lus. Fortellingen gir også svar på hvorledes man blir kvitt det "lille udyret".


BOK:

Bomann-Larsen, Tor
Den siste prinsen
Cappelen, 1996. <23 s.>
ISBN 82-02-15836-2 Kr. 198,00

INNHOLD:

Det var en gang en keiser og en keiserinne som etter å ha fått fire døtre endelig fikk sin etterlengtede sønn, Alexej. Til alles store sorg viste det seg at prinsen var bløder. Derfor måtte han skjermes på alle måter, og han fikk ikke leke som en vanlig gutt. Foruten barnepiken (en av farens matroser), hadde Alexej derfor bare tre kamerater: hunden Joy, Ivan (matrosens sønn), og Gleb (livlegens sønn). Mens Ivan lekte forsiktig med Alexej, tegnet Gleb alt det de gjerne ville leke sammen. Etter at en medisinmann mente han kunne gjøre prinsen frisk, bestemte Ivan seg for å låne bort to-hjulingen sin til tross for at det var forbudt. Det gikk som det måtte gå, Alexej falt av sykkelen og måtte på sykehus. Mirakelmannen prøvde å gjøre tronarvingen frisk igjen uten hell. Men da alle hadde gitt opp kom livlegen med en tegning fra Gleb. På tegningen gikk Alexej på skøyter med Joy ved sin side, mens barnepiken og Ivan stod i bakgrunnen. Da prinsen fikk se tegningen, fikk han en svak rødlig farge i kinnene igjen.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Stor skrift. Tekst og akvareller utgjør en fin helhet.
Bokmål. Grei å lese.

ALDERSTRINN:

Passer fra 5/6 år og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:


BOK:

Brekke, Torill
Den hemmelige hemmeligheten.
Illustrert av Turi F. Lauenborg
Cappelen 1996. 108 s.

INNHOLD:

Malin har en hemmelighet. Hun har lurt seg til å ta på den røde kjolen i barnehagen, selv om hun ikke får lov av pappa. Aksel har også en hemmelighet. Han har fått en hund. Moren hans har den med når hun henter Aksel i barnehagen. Malin synes den er kjempesøt! Mammaen til Malin har reist til mormor fordi mormor er syk. Nå må pappa reise til Danmark p.g.a jobben sin. Malin får være hos Siri-tante noen dager. Siri-tante er forferdelig redd for hunder. Når naboens hund er løs tør hun ikke gå ut. For at Malin skal komme i barnehagen den første dagen må de snike seg bakveien ut av huset og gjennom en hage. Malin og Aksel blir hentet samtidig, og Siri-tante får hilse på Aksels hvalp. Når de kommer hjem syr Siri-tante en liten hund. Neste morgen ringer hun til naboen og ber henne ta hunden inn før de skal gå til barnehagen. Dermed slipper de å snike seg avgårde. Også i dag treffer Siri-tante Aksels hvalp og nå tør hun klappe den. Hun synes faktisk den er veldig søt. Det viser seg at Aksels hvalp har en liten søster som heter Poppi. Den trenger et nytt hjem. Siri-tante tenker seg nøye om, så bestemmer hun seg. Hun vil ha sin egen hund!

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Kapitler. Avsnitt.
Mye direkte tale. Store typer.

ALDERSTRINN:

Fra 5 år

ANDRE OPPLYSNINGER:

Dette er en velskrevet fortelling om å være redd for hunder.
Egner seg til høytlesing
Emne: Redsel for hunder


BOK:

Bringsværd, Tor Åge
De hellige tre narrer.
Ill. av Hilde Kramer.
Gyldendal 1996.
ISBN 82-05-24479-0

INNHOLD:

Bokas fortellerstemme innleder med å si at han har hørt en historie av en gammel sirkusklovn. Historien skjedde for nesten 2000 år siden, og den blir fortalt som om klovnen selv var hovedpersonen. Han forteller om sin herre, kongen, som får øye på en skinnende stjerne. En fyrste er født, og denne fyrsten må de besøke. På vegen møter de flere som er ute i samme ærend. Snart er de tre konglige følger som har slått seg sammen. En karavane med mange hundre tjenere og soldater, hester, hunder, kameler, elefanter og tre narrer. Alle konger på den tiden hadde sin egen narr. De finner frem til stallen, hvor de finner barnet og foreldrene. De hellige tre konger går inn med sine gaver; gull, røkelse og myrra - akkurat slik vi kjenner det fra historien. Barnet gråter, og lar seg ikke roe av noen. Da setter de tre narrene i gang med å gjøgle. Snart smiler både kongene og barnets foreldre. Alle blir fulle av glede, og barnet roer seg. Gaven fra de hellige tre narrer til barnet er GLEDE.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Vanlig skrifttype. Hvite bokstaver mot sort bakgrunn.
Lite tekst. 2 linjer på hver side. Enkelt bokmål.
Bildene illustrerer en selvstendig tekst. Teknikken som er brukt er akryl på lerret. Illustrasjonene er holdt i mørke farger.

ALDERSTRINN:

Dette er en all-alders bok.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Dette er en del av juleevangeliet fortalt på en ny måte. Alle har hørt historien om de tre vise menn fra Østerland. Dette er historien om narrene som alltid fantes i kongelige følger. Forfatteren opplyser at der hvor han bor er det vanlig at befolkningen feirer "Hellig-tre-kongers-dag" for å markere at julen er over.


BOK:

Davidson, Ingela og Susanna Ekstrøm
Skal vi leke?
Norsk utgave ved Åse Enerstvedt
Gyldendal 1996. 144 s.
ISBN 82-05-23822-7

INNHOLD:

Dette er en bok med leker for barn. Målgruppen er førskolebarn, men mange av lekene kan være til glede for barn som er mye eldre. Boken er en bearbeidelse av en svensk samling, tilpasset norsk leketradisjon. Mange av sanglekene har noter. Alle lekene er utprøvde. Noen av lekene er for to, andre for mange. Det er alfabetisk register og register gruppert etter type lek.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

God typografi.
Noe av teksten er trykket på bakgrunnsillustrasjoner.
Bildene er hentet fra gamle bøker, julefortellinger og moderne illustratører.
De spenner fra Elsa Beskow og Kate Greenaway til Sven Nordqvist og Anna Høglund.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Boken er ypperlig for alle som skal aktivisere barn. Flotte illustrasjoner og delikat lay-out gjør at boken også kan brukes som billedbok sammen med barn.


BOK:

Ekman, Fam
Kaffebønneslekten
Cappelen 1996. 32 s.
ISBN 82-02-15835-4
Billedbok

INNHOLD:

En spådame tar jeg-fortellerens hånd og peker: «Er ikke dette tegnet for kaffebønneslekten?» Ganske riktig. Morfars farfars far var kaffebønne. Dette var før Kristus og steinalderen. Etter ham kom morfars farfar, som var det skrekkelige kaffebønnedyret. Deretter kom morfars far som var kaffebonde. Det var han som oppfant kaffekvernen. Morfar tok avstand fra kaffe og drakk bare urtete. Han hadde en hushjelp som var negerslave. En dag fant mor en kaffebønne i hushjelpens sko. Da mor ble voksen og flyttet hjemmefra følte hun seg ensom og hjemløs. Hun plantet kaffebønnen i en blomsterpotte og snart hadde hun en kraftig kaffeplante. Hun kokte kaffe på bønnene og ba naboer på slabberas. Kaffen spredte glede og snart drakk alle kaffe. Men de drakk for mye og fikk vondt i magen. Kaffe ble bannlyst, men mor deltok på hemmelige møter. Etterhvert ble det lov til å drikke kaffe igjen, men bare med måte. Mor ble professor i kaffe. En dag møtte hun en mann som hjalp henne over gaten. Han var speider og ble fortellerens far. Etter et langt liv på sjøen hadde fortelleren nesten glemt alt dette. Nå tok han en kopp kaffe og styrte tankefullt skuta videre over de syv hav.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Bokmål. Store typer. Komplisert billedspråk.
Illustrasjoner og tekst utgjør en enhet.
Blandingsteknikk.

ALDERSTRINN:

Passer for alle.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Genre: Nonsens
Dette er en typisk coffee-table-book. Historien er underfunding og stimulerer fantasien.


BOK:

Ewo, Jon
Ingen er redd for Otto monster.
Illustrert av Reidar Kjeldsen.
Damm 1996.
Leseløve.
ISBN 82-517-9120-0

INNHOLD:

Alle barn vet at det er sant om monstre og uhyrer. Ottos familie er en veldig fin og berømt monsterfamilie, derfor har Otto mye å leve opp til. Uansett hva Otto finner på av fæle ting, er det alltid noen andre monsterbarn som gjør verre ting. Det verste er at han er så flink på skolen. Som alle skjønner er Otto en skam for sin velsette familie Møkk. Plutselig oppdager Otto at han har overnaturlige evner; Han kan få ting til å flytte på seg og sveve bare ved å tenke hardt nok på tingen. Til alles forkrekkelse melder Otto seg på skolens konkurranse om å bli årets verste monster. Alle tror selvfølgelig at Otto vil dumme seg ut. Men Otto tar sine overnaturlige evner i bruk og gjør en masse grusomme ting, - og blir kåret til årets verste monster. Foreldrene blir stolte og glade, og selv er han meget fornøyd.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Stor skrift, kapitler og avsnitt.
Fargeillustrasjoner (den eneste i leseløveserien m. fargeill.)
Bokmål. Lett å lese.

ALDERSTRINN:

Passer i alderen 6-10 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En ellevill bok som sannsynligvis vil treffe humoren til barn i den aktuelle aldersgruppen. Flotte og nifse illustrasjoner som sikkert får barna til å grøsse litt.


BOK:

Fosheim, Minken
Eventyret om Mozart
Ill.av Marek Woloszyn
Bonnier Carlsen 1996
ISBN 82-424-1106-9

INNHOLD:

I 1756 ble Wolfgang født i en by som heter Salzburg. Fra 6 års alderen ble han og søsteren stadig invitert av erkebiskopen til å spille. De blir berømte i byen. En dag inviteres de til Wien. Hele familien drar og reisen tar flere dager. De inviteres bl.a til slottet hvor de får spille for keiseren. Senere reiser de videre til Paris, hvor Wolfgang spiller for kong Ludvig den 15. Etter flere år på reise drar de tilbake til Salzburg. Erkebiskopen tester Wolfgang, og han blir ansatt som fiolinist i orkesteret med liten lønn. Nå opplever Wolfgang noen harde år hvor tiden går med til både skole, øving, spilling og komponering. Etter to år orker han ikke mer, og sammen med faren reiser han til Italia, operaens hjemland. Etterhvert blir Mozart voksen. Han er ikke lenger vidunderbarn, og det er ikke like spennende for folk med en voksen fiolinist. Først etter å ha skrevet operaen Ideomeno - som ble veldig populær - strømmer det på med jobbtilbud. Han reiser til Paris 24 år gammel og gifter seg etterhvert med Konstanze. De får to barn som vokser opp. Selv dør han 35 år gammel.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

God skrift. Fin papirkvalitet. Praktfulle illustrasjoner.
Grei å lese.

ALDERSTRINN:

Passer for barneskolen; fra 8 til 13 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Egner seg kanskje best til høytlesning. Finnes også på CD og kassett.
Bakerst i boken er det en oversikt over hans reiser, og en oversikt over hva som skjedde i året 1756; f. eks at Beethoven ble født 14 år etter, Goethe var 7 år osv


BOK:

Gjerstad, Ragnhild
Rot
Bonnier Carlsen 1996
ISBN 82-424-1093-3

INNHOLD:

Petter har mistet rotta si; Rampus. Hjemme hos Petter og Pia er det fryktelig rotete og de finner ikke Rampus. Rydding er ordentlig kjedelig, men en rydde- robot kan være løsningen.
Petter og Pia lager Frøken Roberta Rydde-Robot. Hun ser ut som en lang gjenstand med bøtte til hode og syv armer, derav tre med gule gummihansker og en til å lage pannekaker. Hun er montert på en fjernstyrt lekebil og støttes på en gammel støvsuger.
Petter har begynt å fjernstyre henne når Pia kommer med et forkle. Da blir Roberta levende! Med mye søl lager hun mengder med pannekaker som hun truer i barna. Vaskingen foregår i en sky av såpebobler og omfatter etterhvert både Petter og katten.
Redningen kommer med rotta Rampus som har fulgt med hele tiden. Han skremmer Roberta, støvsugerposen sprekker og Roberta Rydde-Robot eksploderer. Nå sitter barna igjen med enda mer rot, men ryddeudyret er de kvitt!

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Boka er skrevet på lettlest bokmål.
Illustrasjonene og tekstene utgjør en helhet. Ill. er enkle, men samtidig svært detaljrike, og inviterer til medinnlevelse og oppdagelsesturer. Fargeglade akvareller.
Mellomstor skrift med en passe mengde på hver side. Pga av fargelagt bakgrunn kan det av og til være litt vanskelig å lese teksten.

ALDERSTRINN:

Passer fra 3 år til ca 8 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En helt sprø og morsom bok. Det er gøy å lete etter detaljene i bildet. Ikke minst rotta som en kan finne igjen på hver side.
Egner seg godt til høytlesning for de minste. 8-åringen vil kunne lese den selv.


BOK:

Hagerup, Klaus
Drager skal fly
Aschehoug 1996. 174 s.
ISBN 82-03-24121-3

INNHOLD:

På vei hjem fra påskeferie hos mormor bli Ellen sittende sammen med en underlig mann på toget. Mannen heter Fredrik Fredriksen. Når toget stopper mellom to stasjoner, forlater mannen toget og etterlater en pakke. Den underlige oppførselen gjør Ellen svært nysgjerrig. Hun tar vare på pakken og oppsporer ham for å levere den tilbake. Når hun kommer dit, ser hun en gutt gjennom vinduet og tror at det er Fredrik Fredriksens sønn. Likevel er huset tomt. Det eneste hun finner er et underlig budskap i en bok, og hun ser at pakken inneholder en drage.
17.mai reiser Ellen og familien ut til et område der mange sender opp drager. Der blir hun kjent med tre underlige herrer, Dr. Storm, Dr. Brisen og Dr. Kuling. Like etter finner hun dragen til Fredriksen, men nå er den ødelagt. Dr. Brisen reparerer den for henne. De tre herrene er noen underlige skruer. De er hovedsakelig opptatt av drager og tiden, men Ellen finner seg godt til rette sammen med dem. På mystisk vis mottar Ellen flere budskap fra Fredrik Fredriksen, og hun ser ham flere ganger, men alltid på avstand. De tre herrene, som alle er medlem av Podraga reiseklubb for menn i passende alder, skal til Italia på dragefestival. Ellen får være med sammen med mormor. Fredrik Fredriksen er også på festivalen og endelig får de skikkelig kontakt. De mystiske budskapene fra ham har vært hemmelige rop om hjelp. Fredrik Fredriksen er en svært splittet person som i perioder har opptrådt som barn. Nå får han medlemskap i Podraga og faller til ro.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Bokmål. Kapitler. Avsnitt.
Mye direkte tale.

ALDERSTRINN:

Passer fra 10-14/15 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Emner: Tiden/ Vennskap/ Drager
Dette er en bok om å ha drømmer. Problemstillingen er relativt voksen. Boken blir etterhvert spennende, men er ikke lett tilgjengelig.


BOK:

Hans Nielsen Hauge: Helt på jordet
Redigert av Preben Colstrup
Illustrert av Knut Westad
Norsk kristent barneblad, 1996. 48 s.
ISBN 82-993860-0-4

INNHOLD:

Denne boken handler om Hans Nielsen Hauge som vi markerte 200 års jubileum for i 1996. Den 5. April 1996 var det nemlig 200 år siden han gikk og pløyde jordet på Rolvsøy i Østfold og fikk kallet fra Gud. Han fikk klar beskjed om å gå rundt og forkynne evangeliet. Og det gjorde han: først i Østfold, så i Christiania og videre ut i hele landet. Men han forkynte ikke bare Guds ord. Han engasjerte seg i samfunnslivet. Og var også med på å starte en rekke bedrifter rundt om i Norge. Først og fremst startet han imidlertid det som senere er blitt kalt "Haugevekkelsen", en åndelig fornying. De som sluttet seg til Hauges krets ble kalt haugianere. Ved å reise rundt som lekmann og forkynne evangeliet, brøt han Konventikkelplakaten som forbød andre enn prester å gjøre det. Hans Nielsen Hauge ble satt i fengsel flere ganger p.g.a dette, og han satt til sammen inne i fengsel i 11 år.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Boken henvender seg til barn og forklarer vanskelige og ukjente ord og uttrykk. Midtpartiet i boken er en tegneserie over Hans Nielsen Hauges liv, for øvrig er den bygget opp som en fagbok med tegninger, fotografier og kart.

ALDERSTRINN:

Passer fra 10 år og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Boken gir et godt bilde av Hans Nielsen Hauges mangfoldige og tildels dramatiske liv. Faktadelen gir mye biografisk kunnskap, samt kunnskap om den tiden han levde og virket i. Intervjuet med haugianer og tidligere Lars Korvald trekker trådene opp til vår samtid. Tegneserien formidler mye av det samme stoffet, men presentert i en helt annen genre. Men hvorfor må tegneserie-delen komme midt i boken og dele opp fakta-delen?


BOK:

Haugen, Tormod
Georg og Gloria (og Edvard)
En fortelling om kjærlighet, eller svarte netter uten klappelystne hunder
Ill. av Anders Kaardahl.
Gyldendal 1996. 45 s.
ISBN 82-05-24514-2 Kr.148.00

INNHOLD:

Georg elsker Gloria som har stridt, rødt hår, fregner og smilehull. Han elsker alt ved Gloria. Men Gloria hater den kalvbeinte og tjukke Georg, noe han heldigvis ikke vet.
Georg gjør alt for Gloria: plukker blomster og skriver små romantiske brev. Gloria derimot tror Edvard står bak alle brevene og blomstene. Gloria følger etter Edvard overalt, og Georg har kjærlighetssorg fordi hun ikke er interessert i ham. Gloria har kjærlighetssorg fordi Edvard aldri ser henne. En dag på kjøpesenteret treffer Gloria Edvard og kameratene hans. Edvard forteller kameratene at Gloria har fulgt etter ham hele sommeren. «Men hvem kan være interessert i noe så stygt!»
Heldigvis er Georg i nærheten, og det blir en voldsom slåsskamp. Selv om det er Georg og Gloria som får bank, får de jo også hverandre.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Lite tekst, åpent skriftbilde og god linjeavstand.
Fine illustrasjoner i sort, grått og rødt som understreker stemningen i boka.

ALDERSTRINN:

Fra 7 år. Men passer egentlig for alle aldre..

ANDRE OPPLYSNINGER:

En fin, liten kjærlighetsbok som passer for alle. Anbefales på det varmeste. Kjærligheten her er vond - og deilig.


BOK:

Heidenreich, Elke
Nero Corleone: en kattehistorie
Illustrert av Quint Buchholz
Tiden 1996. 87 s.
ISBN 82-10-04005-7

INNHOLD:

Den italienske gårdskatten Madonnia fødte kattunger fredag 17.november. For første gang var en katt i kullet svart. Denne hannkatten ble kalt Nero. Nero ble igjen på gården sammen med den lille rødhvite, skjeløyde og klønete katten Rosa.
Ved nyttår kommer et tysk ektepar fra Køln for å feriere i et feriehus ved gården. Nero blir straks nysgjerrig på disse menneskene, og tar med seg Rosa til dem. Kattene finner fort ut at hos Isolde og Robert kan de leve godt. Nero og Rosa blir med Isolde og Robert tilbake til Tyskland. Her setter Nero seg straks i respekt i nabolaget og blir det naturlige midtpunktet. Han blir kjæreste med angorakatten lille Kleist, og god venn med skabbkatten Karlheinz.
Lille Kleist flytter og Karlheinz dør. Når også Rosa en dag blir syk og dør, reiser den lille familien på ferie tilbake til Italia. For den sorgtunge Nero blir det et lykkelig gjensyn med den opprinnelige hjemgården, og han velger å bli igjen i Italia.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Storskrift. Avsnitt. Illustrasjoner i farger.
Bokmål. Lett å lese.

ALDERSTRINN:

Passer i alderen 6 - 10 ir.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En nydelig og fascinerende historie som appellerer spesielt til katteelskere!
Vakre illustrasjoner som "står godt" til historien.


BOK:

Horgar, Kaare
Ravnene flyr.
En fortelling fra vikingtiden.
Eide 1996.
ISBN 82-514-0504-1

INNHOLD:

Dette er en roman om Håkon den gode og hans venn; skalden Eyvind Finnson. Vi møter Eyvind og mannskapet hans som er på besøk hos Geir Bonde. Eyvind drikker for mye mjød, og fornærmer Geir. Geir lar nåde gå for rett, og krever et brageløfte av Eyvind. Han tar utfordringen, og får i oppdrag å drepe en trollbjørn. Sammen med en av Geir Bondes treller tar han knekken på bjørnen. Trellen ble i sin tid røvet fra England, men får nå sin frihet av Eyvind. Han velger å bli hos Eyvind som fri mann. De blir gode venner, og sammen drar de til England for å slutte seg til Håkon Adelstensfostre; senere kalt Håkon den gode.
Ryktene sier nemlig at Håkon vil dra hjem for å ta opp kampen mot broren Eirik Blodøks og kona, den danske Gunhild. Eyvind håper da å bli skald i kongens følge.
Håkon og Eyvind blir gode venner og sammen drar de til Norge hvor de får vite at den engelske kongen har gjort Eirik til vasall og konge i Nothumbia. Eirik har lovet å få slutt på danenes herjinger, og den engelske kongen vil innføre kristendommen.
Kongen av England mente nå Eirik hadde nok, og dermed ville overlate Norge til Håkon. Men da regnet han ikke med dronning Gunhild. Vi følger vennene gjennom mang en strid, og boka ender med at Håkon den gode dør i slaget på Fitjar. Noen år senere dør Eyvind av sykdom.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Mange kapitler. Mange avsnitt. Vanlig skrift. Mye luft mellom linjene. Lett å lese.

ALDERSTRINN:

Passer fra 10 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Emne: Vikingtida. Vennskap på tvers av tro. Innføring av kristendommen.
Bakerst i boka finnes en nyttig liste med opplysninger om navn og steder i vikingtida. Anbefales spesielt i ethvert skolebibliotek.


BOK:

Haavardsholm, Espen
Eirik og kjellerdøra.
Damm 1996.
Leseløve-serien
ISBN 82-517-9121-9

INNHOLD:

Høsten 1949 flytter Eirik fra moren i Danmark til faren i Oslo. Faren bor sammen med farmor i en leilighet i Gamlebyen. Det er ikke lett å være dansk og komme til Norge. Han synes farmor er nifs. Hun har bart og ligner på en heks. Det er ingen jevnaldrende i huset, og på det nye daghjemmet kjenner han ingen. Han lengter tilbake til moren i Danmark. Alt er nifst og farlig. Særlig det å bli med faren ned i kjelleren for å hente koks. I kjelleren er det rotter. Eirik er også redd for farmor. Han forestiller seg at hun står og koker blod i et hus i skogen, og i neste øyeblikk er hun den snille bestemoren hans som rører i gryta på kjøkkenet. Etterhvert går ting bedre. Han blir kamerat med Hansern på daghjemmet. De går på skøyter sammen, og Hansern overnatter hos Eirik. Hansern forteller at også hans bestemor har bart, og han blir med Eirik og faren i kjelleren for å hente koks. Denne gangen er det Hansern som er den redde, og Eirik som er kjent og trygg. Alt er mye enklere når man har en venn å dele tanker og opplevelser med.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Korte kapitler. Mange avsnitt.
Stor skrift. Lettlest. Bokmål.
Noen illustrasjoner i sort-hvitt. Blyanttegninger.

ALDERSTRINN:

Passer fra 6-10 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Emne: Vennskap. Redsel.
Kan være fin å bruke i forbindelse med at barn er mørkeredde.


BOK:

Jacobsen, Egon
Tigerløpet
Oversatt av Karin Askhøy
Luther Forlag, 1996. 142 s.
ISBN 82-531-5332

INNHOLD:

Ronnie og Jens er blitt gode venner på sommerleiren. Jens kommer fra et trygt og godt hjem. Han går på «Yngres» og faren er i kriminalpolitiet. Hos Ronnie derimot har moren flyttet fra faren etter år med krangling og vold. Nå er Ronnie og moren på nytt på flukt fra den voldelige faren, derfor er Ronnie sendt på den kristne sommerleiren på Strandly.
Strandly ligger i nærheten av en Safaripark, og en dag får de høre at en tiger har kommet løs fra Safariparken. Dette har lederne funnet på for å gjøre natteløpet litt mer spennende for ungene. Lederne har imidlertid ikke fått med seg at en tiger faktisk er forsvunnet idet en dyretransport var innblandet i en trafikkulykke.
Alle ungene og lederne drar ut på en gård for å passe sauer. Ronnie får faktisk øye på en tiger, men lederne tror jo ikke på han. Jens og Ronnie får lov å gå ut på jakt etter tigeren.
Der ute i mørket kommer de i kontakt med tigeren, og de flykter til nærmeste bilvei. Guttene haiker med skumle typer som vil kidnappe Jens for å hevne faren hans. Mens dette skjer, får også leirledelsen rede på at en tiger faktisk er løs i området. Politiet kommer, og ettersøking er i gang.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Mellomstore typer. God linjeavstand.
Kapitler og avsnitt. Bokmål.

ALDERSTRINN:

Passer fra 9 til 13 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Dette er første og fremst en spenningsbok som absolutt kan anbefales. Det kristne budskapet i boka formidles klart uten at det gjøres til hovedsak i boka. Handlingen utspiller seg på øya Gotland , og boka har fått 1. pris i en barnebokkonkurranse i Danmark.


BOK:

Kaniuk, Yoram
Wasserman
av Kjell Risvik.
Aschehoug 1996. 139 s.
ISBN82-03-24080-1 Kr. 198,00

INNHOLD:

Den unge piken Talia forteller om en epoke i livet sitt. Den begynner med at hun finner en meget ynkelig og forkommen hund. Denne gir hun melk og etter hvert stell. Hunden friskner til, og hun beholder den. Hunden får navnet Wasserman etter et navneskilt på en lege fra Warszawa. Det viser seg at Wasserman har spesielle evner; den kan nemlig synge. Dette gjør at hunden kommer på TV, og berømmelsen er et faktum.
Den opprinnelige eieren dukker opp og gjør krav på hunden. Han kaller den Johannes, og får den til å lystre det minste vink. Eieren er stygg, og det viser seg at han er en tidligere forbryter som nå også hjelper politiet. Det blir rettssak, og Talia havner i fengsel.
Boka forteller om Wasserman, men dette er også en historie om Gidi og Talias følelser for ham. Gidi er matematikkgeni, men det går lang tid før det kommer til fysiske tilnærmelser til Talia. Sammen tar de to hånd om flere hundre gullfisk for en eldre venn. Talia er ikke populær på skolen, men hun har Gidi og Wasserman.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Mellomstor skrift. Kapitler og avsnitt. Bokmål. Lett å lese. Ikke illustrasjoner.

ALDERSTRINN:

Passer fra 12 til 16 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Vakker bok om det magiske forhold mellom unge mennesker og dyr.


BOK:

King, Francis X
Reiser i det ukjente. Magi og mystikk.
Oversatt av Kyrre Haugen Bakke og Eva Storsveen.
Gyldendal 1996.
ISBN 82-05-23950-9

INNHOLD:

I innledningen til boken blir vi fortalt at det er menneskesinnet som er hovedtema for denne boken. Sinnet; dets magi og så absolutt dets mysterier. Boken er delt opp i flere hovedkapitler. Her nevnes noen eksempler:

  1. Jordmysterier: vannsøking med ønskekvist, hellige steiner som Stonehenge, de mystiske ley-linjene.
  2. Sinnets gåter: overnaturlige evner som synskhet, tidligere liv, auraen som omgir menneskene.
  3. Vestens hemmeligheter: Den hellige Gral, alkymistens kunst, legemidler som homøpati.
  4. Et liv etter døden: gjenferd, vodoo, (vet dere at en skal bruke chili for å holde onde ånder vekk?) tale med ånder, djevler og engler, poltergeister og spøkelser.
  5. Kunsten å se inn i fremtiden: åndemaning, spå i hånden, astrologi, død og katastrofe.
  6. Utsikten fra øst: Akupunktur, karate, yoga.
  7. Det uforklarlige: Healing, håndspåleggelse, krystallterapi, overnaturlige krefter, hellige sår, astralverdenen.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Hovedkapitler og underkapitler.
God, leselig skrifttype. Flott billedmateriale.
Boken er ikke spesielt lettlest. Til tider tungt stoff.

ALDERSTRINN:

For dem som er interessert i slike emner; fra 10 år og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Her er små smakebiter om en mengde stoff. En bok laget i Dorling Kindersley tradisjon med mye bra billedstoff og sekvenser med tekst som ikke er skrevet som en sammenhengende tekst. Mange unge vil sikkert synes at dette er en spennende bok. Den har et bra register, og en liste over aktuelle bøker bakerst i boken. (Litt. henvisningene stort sett til engelske bøker.)


BOK:

Krohn, Michael
Slakteren som mistet appetitten
Bonnier Carlsen 1996
ISBN 82-424-906-4

INNHOLD:

I en liten by bor en slakter. Han er så godt likt at folk stikker innom bare for å slå av en prat. Når de så først er der, handler de fordi slakterens gode humør smitter av på varene.
Hele dagen går slakteren og lurer på hva han skal spise neste måltid. Han har en enorm appetitt - og en enorm mage..
En dag våkner han imidlertid med en rar følelse i magen. Ikke er han sulten, nei - han blir til og med kvalm av å se mat. Alle kommer med noe ekstra til ham, men slakteren har mistet appetitten.
Ikke klarer han å selge kjøtt lenger, ikke har han lyst på mat, ikke tror han at noen liker ham lenger, - så til slutt går han sin vei. Når alle kundene oppdager at han er blitt borte, blir de fortvilet, - og da går hans gode venn jegeren ut for å lete etter ham.
Slakteren har gått seg vill, og ligger helt utmattet ute i skogen med sultne ulver rundt seg. Jegeren kommer til slutt og redder ham, - og nå har slakteren fått igjen appetitten.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Mellomstor skrift. Passe med tekst. Fin å lese.
Bokstavtypene er fine for de som nylig har begynt å lese. ALDERSTRINN:

Passer fra 4/5 års alderen og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Boka bæres oppe av illustrasjonene. Historien er imidlertid tynn.


BOK:

Lindgren, Barbro
Det vesle lokomotivet Rosa.
Illustrert av Eva Eriksson.
Oversatt av Brit Bildøen.
Samlaget 1996.
ISBN 82-521-4748-8

INNHOLD:

Boka handler om bullterrieren Rosa som er blid, glad og voldsom. Hun skremmer både barn og postbud og biter alle i bena av bare glede. En dag blir hun kjent med Pim; en annen hund. Rosa vil leke, men Pim synes hun er barnslig og han knurrer. Pim har en liten gutt som heter Adrian som vil leke hele dagen. Pim er lei av hele Adrian, men det er ikke Rosa!
Rosa spiser edderkopper og maur, markjordbær og bringebær - men ikke snegler. Pim spiser bare hundemat i pose. Damemennesket hennes vil gå tur, men det vil ikke Rosa.
Når det begynner å regne blir Rosa redd og stikker av. Regnvær har hun aldri sett. Til slutt blir hun funnet sittende forskremt under et tre. Hun er så glad over å bli funnet at hun snurrer rundt og rundt som en snurrebass helt til hun blir utslitt og sovner.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Mellomstor skrift. Forholdsvis lite tekst.
Enkel nynorsk.
Fargeillustrasjoner. Bildene er enkle, realistiske og fulle av humor.
Bildene og teksten utgjør en fin helhet.

ALDERSTRINN:

For de aller yngste.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Tema: Barn og dyr. Hunder.
Egner seg bra til høytlesning


BOK:

Lindstrøm, Børje
Vettevær
Oversatt av Isak Rogde
Gyldendal 1996. 186 s.
ISBN 82-05-23801-4

INNHOLD:

Det er sommer og Børje skal på ferie til slektningene sine i Uppland. Med seg får han bestefars spesialsluk, som han ifølge sin avdøde bestefar kan blende spøkelser med. På jernbanestasjonen i Uppland bli Børje møtt av tante Anna og fetter`n Svenny. Børje blir skuffet fordi han hadde håpet at tante Inga og fetterne Christer og Greger skulle møte ham.
Hos tante Anna kommer Børje over en avisartikkel tante Anna har skrevet om at det spøker i den hvite villaen. Dette er villaen som tante Inga og onkel Olger har kjøpt. Børje og Svenny blir gode venner, og skjønner at de voksne skjuler noe for dem.
Tante Anna kommer for å hente Børje. Han blir skuffet når han skjønner at Christer og Greger skal på ferie i stedet for å være med til den hvite villaen. Det blir i skumleste laget å reise dit alene. Mens tante Inga og Olger pusser opp villaen, går Børje på oppdagelsesferd alene. Han finner en del tegn på at det virkelig er et spøkelseshus. Børje legger merke til at tante og onkels soverom alltid er låst. Ved en anledning blir han bedt om å finne tantes ring i nattbordskuffen - og han finner en almanakk. Her har tante notert sine grøsser- opplevelser i den hvite villaen, og det er ikke få....

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Mellomstor skrift. Kapitler. Mye direkte tale.
Lett å lese. Bokmål,

ALDERSTRINN:

Passer fra 9 til 12 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Dette er en spøkelseshistorie, et sommereventyr og en slektshistorie. Som spøkelseshistorie er den litt kjedelig, og det tar lang tid før ting begynner å skje.
Først helt på slutten blir boka ganske spennende..


BOK:

Loe, Erlend
Den store røde hunden
Illustrert av Kim Hjorthøy
Cappelen 1996. 36 s.
ISBN 82-02-15834-6

INNHOLD:

Felicia er på biltur med besteforeldrene og den ufordragelige fetteren William.
Besteforeldrene skjenner og William erter. For å straffe dem lurer Felicia seg inn i skogen når de raster. Lenge nyter hun ensomheten, men når mørket faller på blir hun redd. Hun hører truende lyder og søker tilflukt i et hus.
En blek mann i en brunbeiset rullestol slipper henne inn. Han forteller at den store røde hunden har spist opp bena hans. Det er denne hunden Felicia har hørt luske rundt. Mannen forteller også at hunden spiser alt den kommer over og bare kan kontrolleres av den som har en viss ropert. Det finnes ingen telefon i huset, så Felicia får ikke fortalt noen hvor hun er .
Neste dag blir hun i stedet utstyrt med et kompass og vist retningen ut av skogen. På veien blir hun spist av den store røde hunden. I magen finner hun roperten. Hun gjør opp bål i hundens mage, og slipper ut med roperten i hånden. Ved hjelp av den kontrollerer hun nå det store dyret. Når hun blir gjenforenet med besteforeldrene og William er det hun som har kontrollen. Alle er redde for hunden, og alle gjør som Felicia befaler. "Slik er det nemlig når man har store venner."

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Krevende typografi. Vekslende størrelse på bokstavene fra ord til ord i enkelte setninger, fra linje til linje i enkelte avsnitt. Teksten er ofte satt oppå illustrasjonene. Typografien og fargene på bokstavene er med på å forsterke poengene i fortellingen, men stiller krav om en dyktig og motivert leser.
Store naivistiske bilder i kollage og blandingsteknikker .
Bilde og tekst utgjør en helhet.
Elementer i illustrasjonene og bevisst bruk av typografi forsterker tekstens innhold.

ALDERSTRINN:

Passer primært for 6-10 år. Men er også morsom for både ungdom og voksne.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Dette er en spennende, men krevende bok som sikkert kan virke sterkt på leseren. Kraftige virkemidler i illustrasjonen, hunder som spiser mennesker (som ulven i eventyret) og komplisert layout, gjør et boken bør formidles til de yngste. Samtidig vil den med fordel kunne brukes som utgangspunkt for samtale eller igangsetter for elevenes egen skaping av tekst eller bilder.


BOK:

Løveid, Cecilie
Den riktige vind
Illustrert av Hilde Kramer
Gyldendal 1996. 32 s.
ISBN 82-05-24480-4

INNHOLD:

Hovedpersonen er Clara Serena, eneste barn i en lykkelig kjøpmannsfamilie i Bergen. En dag kommer tante Vinike for å bo hos dem. Det er noe mystisk med henne. Det virker som hun har evner utover det vanlige.
En hollandsk familie på Ostindiafart kommer på besøk med sønnen Jan. Det er tydelig at de to familiene ønsker at barna en gang skal bli et par. Clara Serena og foreldrene hennes får et vakkert gobelin som Jans mor har vevet.
En stund etter dette besøket reiser Clara Serena`s foreldre til Holland for å handle. De forulykker på veien, og Clara Serena blir alene med sin merkelige tante Vinike. Tanten viser seg å være litt av en heks. Hun gjemmer alt godt og fint i reisekisten sin, til og med gaver Jan sender til Clara Serena.
Clara Serena greier imidlertid å gjemme unna det nydelige gobelinet.
Årene går og en natt kommer Jan Hollender for å hente sin brud. Det er tydelig at tante Vinike planlegger å gifte seg med ham, noe hun nesten lykkes med. På bryllupsdagen stenger hun Clara Serena inne på soverommet uten klær på, og drar selv til Mariakirken i brudestas tildekket med slør. Det vakre gobelinet blir redningen. Ikledd det blir Clara Serena ført av den riktige vinden til kirken. Jan forstår at Vinike er den falske bruden, og vinden tar tak i henne og frakter henne "ut av verden". Clara Serena og Jan Hollender blir omsider lykkelig gift!

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Enkelt og greit språk. Bokmål.
Mellomstor skrift.
Store (tosiders) fargeillustrasjoner som dekker alle sidene.

ALDERSTRINN:

Passer fra førskolealder og opp til 10 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En "bergensk" Askepott.
Egner seg godt til høytlesning.
Vakre illustrasjoner.


BOK:

Mohr, Siri E.
Los-Reinert
Illustrasjoner av Jan-Kåre Øien
Bonnier Carlsen 1996. 32 s.
ISBN 82-424-1087-9 Kr. 148,00

INNHOLD:

Los-Reinert bor på ei øy. Stormen uler utenfor og Los-Reinert ligger i senga og er redd for far som er ute på sjøen. Los-Reinert har det fint sammen farfar som er fisker. Han lærer mye om sjø og båter av ham.
En dag det er kraftig vind går Los-Reinert ut på brygga enda han ikke får lov av farfar. Det ender med at han faller i sjøen, og blir reddet av farfar etter flere forsøk. Farfar forteller en sann historie om fregatten Charitas som seilte trelast mellom Skien og England, og som forliste for nesten 200 år siden. Skipperen på fregatten het Henrick Ibsen og var farfaren til dikteren.
Los-Reinert graver og finner en skatt; en gammel signet. Historien ender med at faren, som de har bekymret seg for, kommer tilbake med fiskebåten. Heldigvis er han like hel.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Mellomstor skrift. Grei å lese.
Bokmål.
Fargerike tegninger med fine detaljer.
Bilder og tekst utgjør en fin helhet.

ALDERSTRINN:

Passer best i alderen fra 4 til 8 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Fin bok fra kystmiljø. Boka inneholder også faktaopplysninger med en sann historie og nyttige ordforklaringer bak.


BOK:

Nilsen, Tove
Melismåne
Illustrert av Malgorzata Piotrowska
Aschehoug 1996.
ISBN 82-03-2414-92 Kr.148,00

INNHOLD:

Mia og Maria venter på pappa.
Når han kommer hjem har han ikke lenger noen bart!
"Den må jeg ha mistet på veien", spøker han. De to søstrene er imidlertid urolige, og neste morgen legger de ut på leting etter barten. Mia og Maria finner både bustebart, børstebart og melkebart, og oppdager at det verste som finnes er menn som er redde for melis.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Skrifttypen er litt liten. Men språket flyter godt og er lett å lese.
Bokmål.
Boka har spennende illustrasjoner med fine, friske farger.

ALDERSTRINN:

Passer for barn fra 4-7 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Selve historien er tam. Selv om ideen til historien er både original og spennende, blir den aldri riktig fengende. Tegningene er med på å løfte boka...


BOK:

Nilsson, Ulf
Fyrets hemmelighet
Oversatt av Øystein Rosse
Bonnier Carlsen 1996
ISBN 82-424-1138-7 131 s.

INNHOLD:

: Vennene Katarina, Gøran og "jeg" skal passe på Kullens fyr den natta fyrvokteren skal feire 50-årsdagen sin på hotellet inne i byen. "Alle" skal i selskapet, så denne natta er ingen tollere tilgjengelige. Det er fritt frem for smuglere og andre forbrytere, mener Katarina.
Fyrvokteren Helmer driver også med brevduer. Hovedpersonen får spesielt god kontakt med brevdua Benjamin. Det burde være enkelt å passe fyret, men plutselig begynner mystiske ting å skje. Bifyret blir slått av, og lyssignaler blir sendt fra ei fiskeskøyte. Ungene drar inn til byen for å få hjelp av Helmer. Han er imidlertid i festhumør, og tar ikke notis av dem.
Ungene installerer seg i vaktrommet på fyret, og leser om en underjordisk gang fra hovedfyret til bifyret i den gamle Fyrboka. Mens de andre sover, tar hovedpersonen med seg brevdua Benjamin og utforsker den hemmelige gangen. Her oppdager han at smuglere på fiskeskøyta driver med spritkanner utenfor, og han blir tatt til fange på den danske fiskeskøyta. På båten er en invalidisert dansk fisker, hans tilbakestående bror, og en tenåringsdatter. De gjør bare denne smuglertokten for å komme seg ut av en pengeknipe nå som fiskeren ikke kan fiske lenger.
Hovedpersonen sender brevdua med melding om hvor han er. Han blir imidlertid kjent med historien til den danske fiskeren, og angrer på at han har sendt melding til land og angitt dem.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Kapitler og avsnitt.
Mellomstore typer og god linjeavstand.

ALDERSTRINN:

Passer fra 10 til 12 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Dette er den andre boken i en spenningsserie for unge lesere. I tillegg til at den er ganske spennende, lærer vi en del om brevduer, - og en del om at livet slett ikke bare er svart hvitt. Ikke en bok man absolutt må ha, men et godt alternativ til andre mer kommersielle spenningsserier.


BOK:

Normann, Bodil
Tenkom-Bert
Illustrert av Philip Newth
Solum 1996. 74 s.
ISBN 82-560-1054-1 Kr. 152,00

INNHOLD:

Tenkom-Bert er 5 år, og han skal få et søskenbarn for aller første gang. Dette fører til mye tenking og undring, så spørsmålene er mange - For tenk om babyen ikke finner veien ut? Eller tenk om babyen ikke liker det tanta spiser! Det er spennende å dra på sykehuset for å se på den nye fetteren.
Tenkom-Bert lærer seg å plystre på veien dit, men det virker ikke som om babyen kan høre det...
Dessuten har han 5 hemmelige drømmeknapper på pysjen sin som han kan trykke på under dyna om kvelden.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Boka er delt inn i 10 små kapitler.
Teksten har store typer med svært god linjeavstand. God og leselig skrift.
Enkle illustrasjoner i svart/hvitt av Philip Newth.
Bokmål - lett å lese.

ALDERSTRINN:

Passer fra 4-5 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Dette er en fortelling om et barns undring.
Boka passer kanskje aller best for dem som venter på et nytt familiemedlem.


BOK:

Orvik, Anne Marie Bredvei
Onsdag klokken seks, Maria!
Lunde 1996. 103 s.
Serie: Svalen
ISBN 82-520-4418-2 Kr. 75,00

INNHOLD:

Maria bor alene sammen med moren sin. Far døde da Maria var 4 år. Mor er litt engstelig og har lett for å bli lei seg, så Maria tør ikke fortelle mor at hun blir plaget av Mons i klassen. Hun tør ikke fortelle det til noen andre heller. Hvis Mons får vite at hun har sladret, blir det kanskje bare verre.
Alvoret i mobbingen topper seg når Mons kommanderer Maria til å stjele øl i butikken. Maria stjeler ikke ølet, og Mons lover hevn. Nå er det penger han skal ha. 500 kroner, onsdag klokken seks, bak skolen - og kanskje tar han med seg kniv....
Maria skaffer pengene ved å stjele morens bankkort. Hun møter opp til avtalt tid. Mons er der, med kniv, og han tar i mot Marias penger. Det ingen av dem vet er at Marias beste venninne, Live, har fått nyss om hva som foregår. Hun står skjult og tar opp alt på video. Maria er fremdeles redd for at de voksne skal få greie på hva som foregår.
Heldigvis oppdager Lives foreldre video-opptaket, og Maria erfarer at det beste er å koble de voksne inn i så alvorlige saker.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Mellomstor skrift. Kapittelinndeling.
Ingen illustrasjoner.
Grei og lettlest bok.

ALDERSTRINN:

Forlaget sier selv at boken passer for jenter og gutter i alderen 8-12 år, og det stemmer nok bra.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Dette er den tredje boken om jentene i klubben "Svalen" , og i denne boken er det Maria som er hovedpersonen. Temaet som skal taes opp er mobbing, og boken gir oss en god skildring av vennskapet mellom de fire jentene. Sånn sett er boken godt egnet til felleslesning i skolen i forbindelse med temaene vennskap/mobbing. Boken formidler et kristent livssyn uten at dette blir unaturlig og påtrengende. Marias tanker omkring mobbesituasjonen hun befinner seg i får vi presentert gjennom Marias dagboksnotater, og disse kan virke vel voksne og reflekterte for en 5.klassing; men det ødelegger ikke bokas verdi.


BOK:

Orvik, Anne Marie Bredvei
Reise mot morgenlyset.
Illustrert av Elena Akopian
Lunde forlag 1997. 126 s.
ISBN 82-520-3938-3 Kr. 175,00

INNHOLD:

Christian, 12 år, tusler rundt i byen når noen stikker en lapp i hånden hans. På lappen står det: "Du er invitert til Kongens store fest. Finn porten med dødens og seierens merke, der vil du få adgangstegn til festen." Christians nysgjerrighet vekkes, han finner porten og reisen til landet Credo har startet. Han møter Katrine som også har invitasjon til Kongens fest, og de slår følge.
Det blir en slitsom, spennende og lærerik reise hvor kristne tegn og symboler viser vei og varsler om fare. Underveis får de av og til hjelp av "sandal-mannen".
Tilslutt blir Christian, Katrine, sandalmannen og flere som er på vei til Kongens fest samlet på vertshuset Duen. De har en fest, og den varer så lenge at de bestemmer seg for å se soloppgangen. I det solen stiger opp forklarer sandalmannen at solen som stiger betyr liv og oppstandelse; seier over mørket og døden.
Christian skjønner plutselig at sandalmannen er Jesus, og føler seg samtidig veldig sikker på at hans reise vil lykkes. Han er jo venn med Jesus.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Liten skrift. Korte kapitler.
Sort/hvitt illustrasjoner.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Passer fra 10 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Hvert kapittel tar for seg et kristent symbol og forklarer det. Fra s. 111 finner man et studieopplegg tilpasset bruk i kristendomsundervisningen, og i barne- og ungdomsarbeid. - Og det er nok der boka vil kunne gjøre sin nytte, for den fenger for lite som fortelling...


BOK:

Osland, Erna
Ivar Aasen - ei historie om kjærleik.
Samlaget 1996. 63 s
Illustrert av Arild Midthun.
ISBN 82-521-4766-6 Kr.168,00

INNHOLD:

Dette er historien om Ivar Aasen i tegneserieform. Boka forteller om Ivar Aasens liv fra vugge til grav. Om hvordan han som liten mister foreldrene sine som etterlater seg syv søsken og en snusdåse i sølv. Om bestevennen Sivert og bøkene i hjemmet hans, om hvorledes det eneste Ivar vil er å lære lese for å bli lærer, og om tida som huslærer på Herøy og kjærligheten til tjenestejenta Berte. Siden kom det andre arbeidsplasser med andre jenter. Men den store kjærligheten for Ivar var kjærligheten til språket. Boka forteller om språkreisene hans, om kjente mennesker han treffer på sin vei og om nynorskens fremmarsj.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Lett å lese. Nynorsk.
Tegneserien er i sort/grått/brunt, og kan virke noe triste. De understreker imidlertid den tidsepoken og det miljøet boka henter stoffet sitt fra.

ALDERSTRINN:

Passer fra 11/12 år og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Boka anbefales til lærere, og egner seg godt som tilleggslitteratur både i norsk og historie. Dette er en fin bok som gir deg lyst til å "bli kjent med" en litt grå og kjedelig person - nemlig Ivar Aasen. Boka gir også et godt tidsbilde, og man får innblikk i hvorledes de hadde det på den tida både med bolig og klær.


BOK:

Pettersen, John Roald
Dra til sjøs - barnas egen båtbok
Illustrert av Ragnhild Heggdal
Tiden 1996. 63 s.
ISBN 82-10-04002-2

INNHOLD:

Dette er en bok om båter og livet på sjøen. Forfatteren forklarer de vanskeligste ordene på båtspråket, flaggreglene, sjøvettreglene, enkle knoper, stikk og spleis.
Et kapittel omhandler hva minimatrosen kan gjøre ombord. Videre finnes oppskrifter på båter en selv kan lage og presentasjon av forskjellige båter som har blitt brukt opp gjennom historien. Innimellom faktastoffet er det flettet noen fortellinger.
Ordforklaringer bak i boken.

IPRÅK OG TYPOGRAFI:

Middels store typer. Ryddig layout.
Illustrert med instruktive fotografier og tegninger.
Gode detaljtegninger.

ALDERSTRINN:

Passer for 10-13 år og for de voksne som vil aktivisere barn på båttur.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Emne: Sjøvett / Båter
Boken er utgitt med støtte fra blant annet Sjøvettkampanjen og i samarbeid med
Pedagogisk Forum.
Dette er en grei og oversiktlig bok for den som vil vite litt om båter og sjøliv. En fyldig innholdsfortegnelse gjør den enkel å finne frem i...


BOK:

Renberg, Tore Sinus i Sinus - en kjærlighetsfortelling om Sinus og Marianne.
Illustrert av Per Dybvig
Tiden 1996. 77 s.
ISBN 82-10-04149-5

INNHOLD:

Sinus, 7 år, er lei av alt og alle bortsett fra Marianne. Marianne, 8 år, med gult hår som mangler en tann midt i munnen. Sinus er så lei at han bestemmer seg for å gå inn i seg selv via navlen.
Som sagt, så gjort. I reneste "Jakten på nyresteinen" - stil blir vi med Sinus på reise rundt i kroppen hans til han ender oppe i hjernen. I hjernen er hele verden; foreldrene, skolen, tusenvis av rare ting, og ikke minst Marianne.
Men det er ensomt inne i der, så Sinus bestemmer seg for at han vil ut igjen.
Han er ikke lei alt sammen allikevel. Vel ute besøker han Marianne, og det viser seg at hun også har gått inn i seg selv. Marianne er også lei av alt, unntatt Sinus.
Det hele ender med at de går inn i hverandre, og siden har ingen sett dem...

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Mellomstor skrift. Lettlest.
Bokmål.
Sort/hvitt - illustrasjoner.

ALDERSTRINN:

Passer fra 7 -8 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Boka er artig og språket er greit, men det blir vel mye "møkklei", "bedritne", "drittlei" i begynnelsen av boka.


BOK:

Rørvik, Bjørn
Reddikhaien og andre fortellinger om reven og grisungen.
Illustrert av Per Dybvig
Cappelen 1996. 75 s.
ISBN 82-02-15842-7 Kr.179,00

INNHOLD:

Boka inneholder fem morsomme fortellinger om reven og den retthalede grisungen. De kommer ut for mange skumle ting, og da er det greit at den kloke kua hjelper dem. Boka inneholder følgende fem fortellinger:
Gjøken: Reven og Grisen prøver å komme seg under treet der gjøken sitter.
Reddikhaien: Reven får reddiker med flaskepost fra Kina. Men om natten herjer reddikhaien i åkeren. Vennene prøver å skremme den med fugleskremsel, men de får ikke bukt med den før reven kler seg ut som en kjempereddikhai.
Grisekongen: Fortelling om da grisen var Grisekonge og red på den kongelige Harehunden - som er reven. De møter dåsemiklene som tror på denne historien, og oppfyller de minste vink fra de "kongelige".
Grisamanten: De to vennene har funnet edelstener. Grisungen er skattesjef, og reven er vanlig skatteleter. Men ekspertene sm er utdannet fra flere steinrøyser, finner bare harelort og småstein i samlingen.
Yoghurten: Her lurer de to vennene Sintepapp til å gi yoghurt til de franske lerkene han skal fotografere. Reven og grisungen kler seg ut med nebb, og sier "silvo ple" slik at Sintepapp tror de er franske lerker.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Vanlige bokstaver. Fem kapitler. Avsnitt.
Bokmål. Festlige sort/hvitt illustrasjoner.
Lett å lese.

ALDERSTRINN:

Passer for 4 til 7 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En morsom bok med festlige fortellinger. Mye ordspill og humor.
Egner seg godt til høytlesning. Anbefales!


BOK:

Scheen, Kjersti
Morellsommer
Illustrert av forfatteren
Gyldendal 1996. 95 s.
ISBN 82-05-24482-0

INNHOLD:

Mor og far, Kristianne 6 år, og Lillebror skal til Lyngør med kystrutebåten for å tilbringe sommerferien der. Ferden beskrives slik som det fortonet seg i årene etter krigen. På Lyngør bor de i nærheten av farens bror Charles og hans familie. Tiden tilbringes med fisking, bading, morellplukking og lek med Jensemann. Ungene blir gode ekekamerater.
En dag som det regner hele tiden blir moren lei av å ha dem inne hele tiden og "jager" dem ut. Godt kledd for regnværet leker de at de er flyktninger som bare må gå og gå. Til slutt går de seg bort i tåka, og blir slitne og redde. Redningen kommer med en tam måke og en vennlig hund. Denne eies av en merkelig dame som ligner på en heks. Jensemann vet at hun heter Inga og bor helt alene nede ved sjøen. Hun har et piano og et bilde av venninna som var skøyteprinsesse i Berlin, men som nå er død. Ungene får brød med sukker på før Inga ror dem hjem. Inga vil imidlertid ikke hilse på foreldrene. Før ferien er slutt får Kristianne være med bestemor å hente fersk melk fra kuene. Så reiser familien tilbake til Oslo med "Galtesund".

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Stor skrift. Mange kapitler og avsnitt.
Lettlest bokmål. En del direkte tale.
Sort/hvitt illustrasjoner.

ALDERSTRINN:

Passer fra 4 til 9 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Tema: Historisk/ nostalgisk fra sommer på Sørlandet i 50-årene.
Egner seg godt til høytlesning. En bok for bestemødre å lese sammen med barnebarn!


BOK:

Stark, Ulf
Gullhjertet
Illustrert av Marianne Enquist
Oversatt av Kjersti Scheen
Gyldendal Tiden 1997. 72 s.
ISBN 82-478-0018-7 Kr. 148,00

INNHOLD:

Ludvig (Ludde) er en aktiv gutt. Når han ikke spiller fotball eller øver på pianoet, henger han sammen med kameratene på Harrys gatekjøkken og spiller flipper. En dag blir han blendet av solen i det det reflekteres fra et gullhjerte Katarina har rundt halsen. Ludvig blir straks forelsket. Når han spør Katarina om de skal være sammen svarer hun imidlertid nei.
Hvis de skal være sammen derimot, så skal de være sammen på ordentlig: bry seg om og kjenne hverandre.
Ludvig prøver med blomster, tar med Katarina på Harrys gatekjøkken og spanderer is og spiller flipper. Men svaret er stadig nei.
Først når han på en musikk-konkurranse spiller sangen som Katarina alltid nynner på i stedet for det stykket han er påmeldt med, får han endelig ja...

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Mellomstor skrift. Korte kapitler.
Bokmål. Godt og enkelt språk som er lett å lese.
Sort/hvitt illustrasjoner.

ALDERSTRINN:

Fra 9 år og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Nok en nydelig, varm og humørfylt bok av Ulf Stark.
Anbefales!


BOK:

Stave, Sissel
Dyrene i hagen
Illustrert av Tore Bernitz Pedersen
Gyldendal Tiden 1997. 87 s.
ISBN 82-478-0027-6 Kr. 158,00

INNHOLD:

Boken inneholder seks fortellinger om en familie med mor, far og to søstre, Silje og Hedda. I hver fortelling treffer de på forskjellige dyr.
Elgen kommer på besøk i hagen i vintersnø og leter etter mat. Kjøttmeisen bygger rede i en hjemmesnekret fuglekasse. Grevlingen roter i kompostbingen og må lokkes vekk fra området for at ikke naboen skal skyte den. De søte, små musene må holdes hemmelig fra mamma og pappa helt til de spiser bamsen til Silje. Da er det likevel kjekt med musefeller. Det lille piggsvinet som finnes i hagen vil ikke overleve vinteren hvis ikke familien tar vare på det. Til slutt et kapittel kalt vinter. Kanskje elgen kommer på besøk igjen denne vinteren..
Kunnskap om de forskjellige dyrenes levesett flettes inn i fortellingene. Til slutt i boka er det en side med rene faktaopplysninger om hvert av de omtalte dyrene.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Mellomstor skrift med mange avsnitt.
Nydelige sort/hvitt tegninger innfelt i teksten.
Lett å lese. Ganske mye direkte tale.

ALDERSTRINN:

Passer fra 5 år og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Emne: Dyr i norsk natur.
En hyggelig liten bok som egner seg godt til høytlesning for de yngste.
Flott bok for barn som er opptatt av dyr og ikke har møtt disse selv.
Noen av fortellingene er ganske spennende.


BOK:

Stoltz, Gerhard
Illustrert av forfatteren
Ingen eier tankene
Eide 1997. 32 s.
ISBN 514-0509-2 Kr.180,00

INNHOLD:

Det finnes tanker om nesten alt mulig. Noen tanker kan være vanskelige. De nye tankene er ofte de mest spennende, men kanskje vi skal være forsiktige med nye tanker før en er blitt skikkelig kjent med dem. Av og til får du tanker som gjør at du føler deg dum og ekkel, tanker du slett ikke har lyst til å tenke.
Noen tanker kommer og går så fort som et vindpust. Kanskje du ikke en gang husker at de har vært der. Andre klorer seg fast i hodet ditt og er helt umulig å bli kvitt. Tankene trenger ingen invitasjon for å besøke deg. De kommer når de vil og går når de vil.
Noen ganger kommer de for å hjelpe deg, andre ganger for å lage trøbbel.
Og noen ganger bare for at hodet ditt ikke skal behøve å være tomt.
For det kan føles veldig ensomt inne i et tomt hode.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

God skrift.
Helt spesielt flotte illustrasjoner som sammen med teksten gir boka en spennende abstrakt form.

ALDERSTRINN:

En bok for alle aldre.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Forfatteren er også billedkunstner, og samspillet mellom tekst og illustrasjoner gjør boka til en spennende kunst-, poesi-, billedbok..
En spennende bok for voksne! En bok som bør formidles til de yngste.
En annerledes og flott bok som anbefales!


BOK:

Sæther, Wera
Gudinnen med det skinnende sverdet
Fotografier av forfatteren
Undertittel: En bok fra Bengal
Cappelen 1995.
ISBN 82-02-14895-2 Kr.198,00

INNHOLD:

: Boka handler om kultur og religion i Bengal, India, slik det oppleves av jenta Shilpi på 6-7 år. Mormor Kalyani forteller historiene om gudinnene, om hvor de kommer fra og når de kommer.
I oktober kommer Mor Durga, da er det fest . Vi får høre om alle gudemakerne som gjør penger på festen, og om ofring av dyr som Shilpi synes er avskyelig.
Tre uker senere kommer Mor Kali. Disse festene foregår mens det er tørketid i Bengal for det er upraktisk med mye regn når man har fest. Til slutt reiser gudinnene vannveien tilbake til fjellene. Bare Mor Ganga, elvemoren med de lange armene, er hos barna bestandig.
I siste del av boka reiser mormor og Shilpi til Varanasi, den hellige byen der Mor Durga en gang kastet det skinnende sverdet sitt på elvebredden. Alle hinduer må besøke Varanasi en gang før de dør, forteller mormor. Der skal man be til gudene, og der er det best å dø, for der blir man ren med det samme.
Vi får høre om togreisen, de bader i de hellige elva Ganges, drikker vannet og tar med hellig vann hjem på kanner.
Varanesi betyr "den skinnende byen". Shilpi kan imidlertid ikke se at det skinner noe sted, og Mor Ganga er møkkete. Men den er hellig og gjør deg klar til å dø. Forresten synes Shilpi masse igjen å gjøre ennå, helt fram til det å bli mormor og ta med barnebarn til Varanasi, - og det er mormor enig i.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Boka er satt med mellomstore typer, og har en lekker og luftig layout med brede marger. Den er gjennomillustrert med fine fargefotografier.
Språket er godt bokmål, men her er mye ukjent stoff og mange vanskelige ord og begreper. Selv om forfatteren skriver godt, har hun ikke lykkes i å gjøre stoffet særlig tilgjengelig.

ALDERSTRINN: Alder: ? Boka ser ut som en bok for de yngste, men fungerer neppe som det.
For eldre barn vil hovedpersonen være for liten, og boka vil nok fenge dårlig.

ANDRE OPPLYSNINGER: Tema: Hinduisme/ India/ Bengal.
Dette er nok først og fremst en bok man leser høyt fra når man ønsker utfyllende stoff om temaet. Også den voksne formidleren kan ha problemer med å forstå boka. Det er synd, for dette er en bok vi absolutt har bruk for.
Men NB: fotografiene er flotte og forteller i seg selv en god del om India.


BOK:

Tuckermann, Anja
Muscha
Oversatt av Kari Bolstad
Cappelen 1996. 172 s.
ISBN 82-02-15797-8

INNHOLD:

Bubi, eller Josef, skal begynne på skolen i Tyskland i 1938 og mamma er bekymret. Han er mørkere enn foreldrene sine, men føler seg ikke annerledes for det. Krigen bryter ut i 1939, og hverdagen preges av rasjonering, gassmasker, blendingsgardiner osv. Mamma og pappa blir veldig opptatt med "idrettsforeningen".
En dag må Bubi på et kontor for å bli registrert. Hvorfor vet han ikke. Bubi blir etterhvert både mobbet og slått på skolen, særlig av læreren - men gradvis også av medelever. Han får ikke lov til å være med på Ungfolktjenesten sammen med resten av klassen. Pappa forsøker å gripe inn, og det hjelper en stund.
I 1944 blir Bubi hentet av Gestapo for å opereres - dvs. steriliseres. Før Bubi blir sendt til konsentrasjonsleir klarer foreldrenes venner i "idrettsforeningen" å redde ham fra Gestapo og gjemme ham i en hytte i en kolonihage. Her oppholder han seg lenge uten noen kontakt med foreldrene.
Det blir omsider fred og Josef - Bubi - kan reise hjem. Alt blir forklart etterhvert. Han er sigøyner som foreldrene adopterte som liten fra et barnehjem.
Mange år senere reiser Josef tilbake til fødebyen sin. Der viser det seg at han egentlig heter Muscha, og at han har hatt en tvillingbror.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Mellomstor skrift. Bra med kapitler og avsnitt. Ingen illustrasjoner.
Lettlest bokmål. Mye direkte tale.

ALDERSTRINN:

Fra 11/12 år og ut ungdomstrinnet.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Tema: Hverdagen for den tyske sivilbefolkningen under 2.verdenskrig. Sigøynere. Rasisme.
Boka bygger på en sann historie. I etterordet forteller forfatteren hvordan hun traff Josef Müller og fikk lov å skrive ned historien hans.
En gripende bok som anbefales kjøpt inn.


BOK:

Wahl, Mats
Nå seiler Vasa! Fantasi og fakta om et skip og en tid
Illustrasjoner Sven Nordqvist
Tekst faktadel av Birgitta Stapf, Lena Nygårds og Maria Dalhed på Vasamuseet
Oversatt av Niels Magnus og Ragnhild S. Bugge
Bonnier Carlsen 1996. 96 s.
ISBN 82-424-1020-8

INNHOLD:

Historien om tvillingene Erik og Johan blir fortalt gjennom Erik. Faren til guttene er tømmermann og arbeider på Skeppsgården, et stort verft rett utenfor Stockholm. Vi er tilbake til 1600-tallet. De to guttene er svært ulike.
Da de ble født var det et jærtegn på himmelen som ble tolket slik at man kunne forvente mye elendighet rundt guttene. Johan er vakker og flink til å tegne, men han er ikke snill. Erik er en vanlig gutt. Begge får arbeid i smia på verftet der det staselige skipet Vasa er under bygging. Erik hjelper den hjemvendte sjømannen Olof-Kråka å finne igjen datteren. Til takk får han en rød lue. Johan stjeler treskjærerutstyr, men det er Erik som får skylda.
Vasa blir sjøsatt i 1628. Bare Erik og en av arbeiderne vet at lykkeskillingen som skulle ha ligget under stormasten mangler. Senere viser det seg at det er Johan som har stjålet den også.
Erfarne sjøfolk er bekymret over båtens fasong og over at den har så liten ballastplass. Erik blir plukket ut til å være mannskap på skipet, men Johan vil bytte plass med ham. Han vil komme seg bort fordi flere spådommer har forutsagt at han vil få en brå død.
På avreisedagen lurer Johan Erik ned i en brønn, stjeler den røde lua og tar hans plass ombord i skipet. Vasa synker etter kort tid på sjøen. En rød lue i vannkanten er eneste spor etter Johan.
Resten av boka er viet fakta om skipet Vasa, stedet det ble bygget og hvordan skipet kunne synke. Boka har ordforklaringer og saksregister.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Mel
lomstor skrift. Gode, detaljrike og nøyaktige illustrasjoner i farger.

ALDERSTRINN:

Passer fra 7 år til 14 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Emne: Sverige 1600-tallet. Vasa.
Mats Wahl og Sven Nordqvist har i denne boken levendegjort mennesker og begivenheter fra 1600-tallet. Ved å følge de dramatiske begivenhetene gjennom Erik, blir vi også kjent med datidens levesett. Boken er uhyre velskrevet og gjennomarbeidet. Spennende faktabok med en skjønnlitterær rammefortelling.


BOK:

Wik, Walter
Herr Khabel og gravemaskinen
Illustrert av Silje Granhaug
Cappelen 1996
ISBN 82-02-15844-3

INNHOLD:

Herr Khabel er en 56 år gammel gravemaskinkjører. Han er lei rutinen både hjemme og på arbeid. Han gjør imidlertid en bra jobb enten det er å grave i skogen på mandag, lage en sandkasse i en barnehage på tirsdag, hjelpe med å sette opp et sirkustelt på onsdag, hjelpe bankranere med å slå inn bankveggen på torsdag (men denne dagen får han ikke spist matpakken sin fordi han må rømme fra politiet) - eller når han hjelper til å slukke en brann mens han graver ved brannstasjonen på fredag. Han redder en dame fra øverste etasje med grabben. Lørdag graver han hjemme og finner dinosaur-egg som han kjører til universitetet. Søndag skal han sove lenge, men da kommer alle med både gaver og utmerkelser for å takke for vel utført arbeid, bortsett fra politiet som vil arrestere ham. Men de blir i stedet også med på kaffeslabberas sammen med alle de andre.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Bildene og teksten utgjør en helhet.
Blandingsteknikk av fotografier, kollager, m.m i farger.
Bildene er forholdsvis enkle, men går over i det abstrakte.
De er ganske sterke i uttrykksformen.
Varierende skrifttype. Lite tekst. Bokmål.

ALDERSTRINN:

Fra 3/4 år og opp til 8/9.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En ganske sprø og morsom bok som voksne og barn helst skal oppleve sammen. "Fancy" layout med forskjellige bokstavtyper og tekst på farget bakgrunn, gjør boka vanskelig å lese for unge lesere. Dette kombinert med snedige gjentagelser i teksten, gjør at den egner seg til høytlesning.


BOK:

Aakeson, Kim Fupz
Sallies historier
Illustrert av forfatteren
Oversatt av Morten Moi
Gyldendal 1996
ISBN 82-05-24358-1

INNHOLD:

Sallie er en temmelig irriterende unge som alltid maser. Hver kveld vil hun få en historie før hun sovner. Hver kveld serverer pappa en ny fortelling - i alt 11 fortellinger i denne boken.
Verdens uskikkeligste gutt: Gutten vil ikke noe annet enn å være snill. Han vasker ørene hver morgen og kveld, har det alltid ryddig på rommet sitt, og maser aldri om å få høre historier midt i dagsrevyen. Men han klarer ikke å lyve. Han svarer at maten smaker promp og bærsj hvis han synes det, og sier fra hvis han ikke liker gavene han får til jul. Han blir sendt på lyveskole.
Det er derfor man prumper: Den gangen menneskene levde i trærne måtte de bære ungene med seg i munnen. Da var det umulig å snakke når de møtte noen, for åpnet de munnen ville barnet ramle ned. Derfor begynte de å lage prumpelyder når de skulle snakke. Senere har de begynt å snakke med munnen, men rumpene savner prumpingen.
Onkelen min og den nye hunden hans: Onkel har kjøpt hund. Den vil ikke spise av hundeskålen på gulvet, men sitte ved bordet og spise av en tallerken. Det hele ender med at hund og herre bytter. Onkel spiser av hundeskålen på gulvet og går i bånd på alle fire i parken, mens hunden tar menneskerollen. Den leketøysløse stakkaren: Gutten hadde ikke leker fordi faren brukte alle pengene på øl. En dag faren ligger full på sofaen, triller han faren gjennom stuen og ut på balkongen. Der knyter han tørkesnoren til farens belte, vipper han over kanten og leker at faren er en drake. Det blir en fin drake. Alle blir misunnelige, og han bytter bort faren i fine leker.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

God, mellomstor skrifttype. Bra med avsnitt.
En svart/hvitt illustrasjon for hver fortelling.

ALDERSTRINN:

Passer for 5 til 10 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Hører vel hjemme i den humoristiske sjanger. På tross av god kritikk, ikke alt som er like morsomt. Egner seg godt til høytlesning på sengekanten.
Stilen er en blanding av Ole Lund Kirkegaard og Roald Dahl (dog ikke på høyden kvalitetsmessig.)


BOK:

Aakeson, Kim Fupz
Den gangen onkel Kulle ble sprø.
Illustrert av forfatteren.
Oversatt av Morten Moi.
Gyldendal 1996.
ISBN 82-05-23850-2

INNHOLD:

En dag får bokas jeg-person besøk av onkel Kulle. Onkelen har støvlene fulle av jord, og mener han er blitt en rododendron. Nå vil han blomstre på taket til redskapsboden, og ber om å bli vannet av nevøen. Familien blir både sint og fortvilet. De prøver å lokke ham ned med god mat, men han vil bare ha vann.
Til vanlig hender det ingen ting i den lille byen. Derfor betaler folk for å se på den rare onkelen. Faren kjøper stoler og bord, parasoller og en brusmaskin, slik at folk kan nyte tilværelsen mens de ser på onkel Kulle. Det hele utvikler seg til å bli en storindustri.
En dag kjøper faren en hel iskremkiosk, og guttene blir kjempeglade. Men så finner Kulle ut at han ikke er noen rododendron likevel, men en sulten mann som har lyst på skilpaddesuppe. Faren blir fortvilet: han er ruinert. Guttene er lykkelige for de har fått sin egen iskremkiosk. Moren er også fornøyd for nå slipper hun alt styret med billettsalg.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Stor skrift. Mange avsnitt. Ikke kapittelinndeling.
Noen sort/hvitt illustrasjoner fulle av humor.
Bokmål. Lettlest.

ALDERSTRINN:

Passer fra 6 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Egner seg godt til høytlesning.
Full av sprø humor.