Politiet i aktiv tjeneste

N. O. N.

Det kom melding til Milorg her om en skaugutt fra Eidanger som nærmest blev betraktet som "angiver", var tatt hånd om. Det var spørsmål om vi kunde overta vedkommende, han kunne hentes om kvelden i Langangen v/Korketrekkeren.

Jeg kontaktet overbetjenten "Bølla" og forklarte saken, gutten må holdes i sjul nogen dage, da kom forslasget: Vi får arrestere ham og sette fyren i fengsel der er han sikker. Bølla og jeg, med politibilen, var på møtestedet som foreslått og overlot fangen. Kursen blev satt til Rådhuset i Porsgrunn, vaktmester Harald Jensen (?) tok imot arrestanten, og alt var foreløpig iorden. Guttn kom senere i Interneringsleir.

Vi hadde også en arrestant, vistnok hollender, som forsøkte å komme i kontakt med motstandsbevegelse, hans oppførsel var så mistenkelig at vi måtte gi ham et skremmeskudd. Dette foregikk på den måten at vi en mørk kveld hentet vedkommende fra arresten i Rådhuset og med legebilen til Eyv. T.E. kjørte vil opp til en sandtak (Andreas Bukten) på Tolnes og fant et litt bortgjemt sted hvor han blev gjort kjent med at han burde vært likvidert, en av våre sjøt et skudd og da sprakk han fullstendig. Gråt, falt ned på kne og svor på at hans oppførsel var resultat av hans forsøk på å komme ut av landet.

Vi hadde ikke sikre beviser "dessværre" at han var rømling eller spion, så det blev bestemt å sende ham til Sverige. Vi hadde kontakt med en Danskeskute som tok med rømlinger, og en dag fikk jeg beskjed at skuta var lastet på Menstad og skulde anløpe gamle tollbodbrygga nedenfor Metallverket ved firetiden. Min lastebil H 436 vedgassdrevet var rigget til slik at når jeg vilde var det bare døren ved sjåføren som kunne åpnes innenfra, den andre både innen og utenfra. Jeg kjørte opp til Rådhuset og hentet arrestanten, hadde ti av guttene mine på sykkel som sikring og arrestanten kunne ikke åpne døren eller vindu. Alt gikk prikkfritt. Dansken var på plass, arrestanten blev omgående plassert under lukene, motoren igang og god tur.

Etterdønninger: Dansken overlot arrestanten vår til losskuta utenfor Göteborg, og sansynlig hadde han under oppholdet hos oss fisket opp nogen navn, blant annet dr. (Eyv. T.E.) samt mittt "Nilsen" som vaktmesteren helt uheldig fikk sagt. Ca. 14 dage senere kom en sak fra Tyske ambassade til Telemark politikammer: En meget mistenkelig person i Porsgrunn "dr. Nilsen" måtte straks tas hånd om. Da jeg hadde forklart en av våre forbindelser i politiet "Frank Grønn Jacobsen" hele historien, svarte han, vi får holde saken i bunn av bunka.