vår 2009 | høst 2009 | vår 2010 | høst 2010 | vår 2011 | høst 2011 | vår 2012 | høst 2012 | vår 2013 | høst 2013 | vår 2014 | høst 2014 | vår 2015 | Bokpraten

Bokpraten høsten 2015

er et tilbud i Porsgrunn bibliotek hver torsdag klokka 12! Frister det med en kopp kaffe eller te mens noen forteller deg om ei god bok? Velkommen til en litterær halvtime der bibliotekets ansatte tar deg med på en reise i bøker som gleder og utfordrer.

Er du på jobb i nærheten? Ta med nistepakka og bli med på en hyggelig boklunsj!

Høsten 2015 snakket vi om:

Torsdag 26. november

http://krydder.bib.no/0940/10286997.bilde.1429275653.x.jpg

Dette var høsten siste bokprat og noen av bibliotekets ansatte presenterte nye romaner fra 2015. Her er en liste over bøkene som ble presentert:

Stig Beite Løken: Skogen i tapetet. Cappelen Damm 2015

Sytten år gamle Mathilde drar til sin døde bestemors hjemsted sammen med moren og stefaren. De skal klargjøre den gamles hus for salg. Der møter Mathilde nabogutten Aslak, og med det gjenoppdager hun drømmeverdenen hun diktet opp som barn. Skogen i tapetet er en roman om å være alene. Stig Beite Løken debuterte i 2012 med novellesamlingen Det finnes ingenting mer livsbejaende enn å være mørkeredd.

Er boken inne på biblioteket?

http://krydder.bib.no/0939/10298087.bilde.1428656785.x.jpg

Anja Hansson Hagelund: Med himmelen under oss. Liv 2015

 

Er boka inne på biblioteket?

http://krydder.bib.no/0934/10253172.bilde.1433841197.x.jpg

Gjermund Gisvold: Gjøkungen. Tiden 2015

Anton Dalgård vil egentlig bare være i fred. Likevel ender han hele tiden opp i situasjoner hvor han må forholde seg til naboene i blokka, som best kan beskrives som en skeiv ansamling i utkanten av tilværelsen. Med Antons hjelp dyttes de stadig nærmere kanten, helt til noen faller utfor. Gjøkungen er en roman om en enkel sjel med en mørk bakgrunn, og et mikrosamfunn i oppløsning. Dette er Gjermund Gisvolds debutbok.

Er boken inne på biblioteket?

http://krydder.bib.no/0942/10318384.bilde.1444373353.x.jpg

Bjørn Vatne: Slik skal vi velge våre ofre. Gyldendal 2015

Kjetil og Anja har bestemt seg - de vil endre livene sine, de har et ønske om å utgjøre en forskjell. Planen er å legge Norge bak seg, flytte til et økologisk sambruk i USA og være med på starten av en ny samfunnsorden. Før de kan forfølge drømmen trenger de tid til å legge seg opp penger, men før året er omme blir Aina gravid. Hun dør under fødselen, og tilbake sitter Kjetil som alenepappa. Utad er han en vellykket reklamemann og pliktoppfyllende far, men det finnes også en annen Kjetil, han som skriver om menneskehetens manglende fremtid på den destruktive bloggen Oppløsningsrepetisjoner. Dette er Bjørn Vatnes debutroman.

Er boken inne på biblioteket?

http://krydder.bib.no/0957/10382872.bilde.1448272957.x.jpg

Roskva Koritzinsky: Flammen og mørket. Aschehoug 2015

Fire år etter at den velrennomerte filmskaperen Hedda Veier tok livet sitt, reiser romanens jeg-person ut til øya der selvmordet fant sted. Hun går rundt på øya og forestiller seg filmskaperens siste dager. Etter hvert blir det gradvis tydeligere at hun selv står overfor et viktig valg. Det er også tydelig at hun er besatt av filmskaperen. Men er det snakk om en forakt eller beundring, eller begge deler? I hennes forsøk på å trenge inn i Veiers liv blir grensene mellom hva som er fantasi og hva som er virkelighet gradvis utvisket. Boken skildrer intenst og filmatisk et menneskes besettelse av et annet, og det å leve sitt liv gjennom andres liv. Flammen og mørket er en roman om de store temaene død, ensomhet, drøm og virkelighet.

Er boken inne på biblioteket?

http://krydder.bib.no/0957/10395633.bilde.1448366145.x.jpg

Synnøve Macody Lund: Personar du kansje kjenner. Samlaget 2015

Synnøve må reise heim til faren for å halde han med selskap i jula. Eigentleg skriver ho på ein roman om han, men klarer ikkje å halde fram. Det blir for nært. Ho saknar den han var, før han blei ramma av hjernebløding. Da han var den kloke, morsamme kompisen, den ho kunne snakke med om alt. I staden dukkar andre historier opp; om tre forskjellige kvinner, om tre liv som etter kvart flettar seg saman. Det handlar om studina Mari som forelskar seg i rettleiaren sin, men mister seg sjølv på vegen. Om Live, skodespelerinna, som vil gå frå kjærasten, men følgjer i staden etter henne. Om aleinemora Anna som prøver å finne fotfeste etter eit samlivsbrot. Personar du kanskje kjenner er ein roman om forholdet mellom menneske i vår tid, om maktspel, og om det å vere kvinne.

Er boken inne på biblioteket?

Omslagsbilde

Markus Midrè: Et ærlig ansikt. Oktober 2015

En roman om å skape noe som er større enn alt annet, og om å miste seg selv i det. Et portrett av en flyktig legende som blir rammet i jakten på den perfekte akkorden, den uforglemmelig låten og den store kjærligheten. Dette er historien om den sagnomsuste låtskriveren og gitaristen Edward Sutkin. Han ble først kjent i London i 1966, som visesanger, før han i 1971 fikk platekontrakt med Columbia Records og flyttet til USA. Året etter ble låten Down here on the ground nominert til Grammy. Etter singelen Empty lots for sale i 1973 forsvant Sutkin fra offentligheten. Det er nesten som han aldri fantes.

Er boken inne på biblioteket?

Omslagsbilde

Merethe Lindstrøm: Fra vinterarkivene. Oktober 2015

Fra vinterarkivene er en selvbiografisk roman om kunstnerlivet. Merethe har flyttet ut på landet sammen med familien. Her, mellom lysende dager og netter uten søvn, skriver hun fram fortellingen om Mats, som hun lever sammen med. Det er fortellingen om en vakker, stor og sår kjærlighet, om hvordan det er å være så nær et menneske som ikke alltid ønsker livet. Det er en historie om frykten og om å holde seg oppe på tross av alt.

Er boken inne på biblioteket?

   
Torsdag 19. november  
http://krydder.bib.no/0000/1089801.bilde.1327579245.x.jpg

Anne Gjeitanger: Komposisjon i hvitt og grønt. Oktober 2010.

Anne Gjeitanger er norsk forfatter født i 1963.Hun har bl.a. jobbet som forlagskonsulent i Oktober.Jobber nå med alternativ terapi i Sandefjord.
Gjeitanger debuterte i 2005 med romanen «Incontro». Har skrevet i alt 7 romaner.

Komposisjon i hvitt og grønt er et sterkt kunstnerportrett om den russisk-franske maleren Nicolas de Staël (1914-1955). Nicolas kom fra en velstående familie i St. Petersburg.
Moren oppfordret ham tidlig til å tegne og male.Under oktoberrevolusjonen i 1919, må hele familien flykte til Polen.

Begge foreldrene dør tidlig, og Nicolas og hans to søstre blir sendt til Brussel, til Emmanuel Fricero, en russisk forretningsmann som påtok seg ansvaret for barnas utdanning.
Nicolas starter med studier i klassisk litteratur, senere arkitektur. I 1933 drar han til Nederland med en venn, og oppdager Vermeer og Rembrandts bilder.De gjør sterke inntrykk på ham, og han maler sine første akvareller på denne turen. Han begynner på kunstakademi i Brussel samme år.

Nicolas drar på flere reiser, bl.a. til Frankrike, Italia og Spania. 22 år gammel kommer han til Marokko for første gang, et land som får stor betydning for ham personlig, og som maler.
Her møter han også malerinnen Jeannine Guillou, som han etter kort tid flytter sammen med. De får to barn sammen. Nicolas og Jeannine er stadig på reisefot, og bor bl.a. en lang periode i Nice.
Jeannine blir syk og dør i 1946.

Nicolas treffer etter kort tid en ny kvinne, Francoise Chapouton, og gifter seg med henne samme år. De får også to barn sammen. Nicolas var en alvorlig mann, og slet hele livet med tungsinn.
16. mars 1955 begår han selvmord i Antibes i Sør-Frankrike.

Komposisjon i hvitt og grønt fikk jevnt over strålende kritikker da den kom ut, noe som er vel fortjent.Gjeitanger klarer med sin troverdige måte å skrive på, å levendegjøre kunstneren Nicolas de Staël.
Som leser kan man formelig se de fargesterke maleriene for seg.Språket er poetisk og flyter lett.Anbefales!

Er boken inne på biblioteket?

   
Torsdag 12. november  
http://krydder.bib.no/0920/10178997.bilde.1413444363.x.jpg

Håkan Nesser: Levende og døde i Winsford. Gyldendal, 2014

Det er en regnfull og tåkete novemberkveld i den vesle byen Winsford i sør-England. En fremmed kvinne kommer kjørende. Bare hunden Castor er sammen med henne i bilen. Hun har aldri vært i området før, men på Internett har hun funnet et gammelt hus som er til leie. Dette huset ligger avsidesliggende til på heden ovenfor byen - akkurat slik hun ønsker det. Til huseieren oppgir hun falskt navn og hevder hun er en svensk forfatter som trenger et sted hun kan konsentrere seg om skrivingen.
Det stemmer at hun er svensk, men hun er ingen forfatter. Derimot er hun er et kjent fjes i Sverige etter å ha arbeidet som prgramvertinne på TV i mange år. Hennes egentlige navn er Maria Holinek.
Men hvorfor befinner hun seg egentlig i en søvning engelsk landsby langt ut på høsten?

Det blir snart klart at hun er på flukt, og gradvis rulles historien opp.
Da hun dro fra Sverige, var også ektemannen med i bilen. Mannen hennes, Martin er en kjent litteraturprofessor. Men avisoverskriftene han har forårsaket den siste tiden handler ikke om jobben. Han er blitt anklaget for å ha voldtatt en stuepike. Selv om anklagen etter hvert trekkes tilbake, sitter Maria likevel igjen med en utro ektemann. De bestemmer seg for å dra til Marokko for å tilbringe vinteren der mens gemyttene roer seg.

Det er tydelig at noe har gått galt på veien…
Hvor er det blitt av ektemannen Martin? Hvilken rolle har Maria spilt i forsvinningen?
Hvordan ender hun opp i England der hennes nye liv stort sett dreier seg om lange turer på heden og en og annen middag på den lokale puben ?

Håkan Nesser har gjennom mange år utmerket seg som krimforfatter. “Levende og døde i Winsford” er en meget vellykket blanding av krim og psykologisk roman.
Perfekt for mørke, våte novemberkvelder!

Er boken inne på biblioteket?

Torsdag 5. november  

http://krydder.bib.no/0942/10316457.bilde.1440150319.x.jpg

 

Rannveig Leite Molven: Der skyene begynner. Cappelen Damm 2015

Første del av denne romanen beskriver et ulykkelig kjæresteforhold. Jeg-personen får en datter, Mink. I resten av boken er relasjonen mellom mor og datter sentralt. De lever på et uspesifisert sted, i en uspesifisert tid, kanskje nær fremtid. Samfunnet rundt jeg-et og barnet er i oppløsning. Det har antagelig funnet sted en naturkatastrofe. Det har kanskje noe med klimaendringer å gjøre. Det regner nesten uavbrutt. Byen blir mer og mer stille, tømmes for mennesker og biler. Butikkene blir stadig mer tomme for matvarer. Årene går, Mink blir eldre. Moren og Mink blir boende i leiligheten sin, selv om alle de andre i gården har dratt. Livet deres blir en kamp for tilværelsen, på en stillferdig måte. På turene rundt i byen for å finne eller bytte til seg mat, ser de hvordan byen forfaller, det virker som om naturen tar over. Ettersom Mink blir eldre, går moren inn i en tilstand av apati, sover nesten bestandig, mens datteren klarer seg mer og mer på egenhånd.

Det er ikke mye ytre handling i denne romanen, og den er dyster, men språket er vakkert og gjør boken verd å lese.

Er boken inne på biblioteket?

http://krydder.bib.no/0924/10185974.bilde.1423815902.x.jpg

Joyce Carol Oates: Karthago. Pax 2014

Denne romanen starter som en kriminalroman. En ung jente er forsvunnet i et naturreservat, etter en kveld på byen. Foreldrene og søsteren fortviler, det er leteaksjoner, utlovning av dusør, men man finner aldri noe lik. Søsterens tidligere forlovede, en veteran fra Irak-krigen, tilstår å ha drept jenta. Her slutter likhetene med kriminalromanen. Romanen fortelles fra flere perspektiver: vi får del i tankene fra far, mor, søster, jenta selv og den skadede soldaten.

Romanen skildrer en familie i oppløsning, som konsekvens av USAs krigføring i Irak. Den skildrer også hvilke konsekvenser det kan ha at man for enhver pris vil opprettholde en fasade: jenta som er forsvunnet, har åpenbart en psykisk lidelse, som foreldrene unnlater å undersøke nærmere. Romanen inneholder også en beskrivelse av amerikanske fengsler som får det til å gå kaldt nedover ryggen.

Er boken inne på biblioteket?

 

 

 

   
Torsdag 29. oktober  

http://krydder.bib.no/0939/10292217.bilde.1428916814.s.jpg

 

Helle Helle: Hvis du vil. - Oktober 2015

Når en tenker på danske skoger, er vel ikke det å gå seg vill det første som faller en inn.  Men det er nettopp det som har skjedd idet leseren begynner på første side. Fortelleren er på villstrå: ”Jeg skal gøre det kort, jeg ved ikke, hvad jeg skal. Jeg er faret vild i den store skov. Jeg ved ikke meget om skove, jeg er ikke naturens muntre søn. Det sagde de andre i forgårs over kaffen. Men her er jeg under de jyske kæmper, i såkaldte løbesko.”
Fortelleren har ikke gått seg vill alene. Det står en kvinne på skogsstien, iført pannebånd, treningsjakke knyttet om hoftene, og et belte med små vannflasker. De to slår følge, og raskt utvikler situasjonen seg til det enda verre: Sviende gnagsår, ugjennomtrengelig mørke, kulde, ingen mobildekning, ugleskrik, den fjerne lyden av en ambulanse. Forkomne og slitne kravler de inn i en gapahuk, der det til alt hell fins noen gamle tepper de kan ha over seg.

Dette er rammefortellingen, som huser en annen fortelling: den som den 38 år gamle kvinnen forteller om sitt liv mens de venter på at det skal bli lyst. Mens rammefortellingen er dramatisk, er kvinnens beretning hverdagslig og langt fra uvanlig. Kvinnen bor som ung i kollektiv, flytter derfra med en ikke gjengjeldt forelskelse i Christian, som hun etter mange år gjenforenes med på et marked i Hamburg. Så blomstrer hun som Christians kjæreste, talentfull medarbeider i hans foreldres møbelforretning og stemor for sønnen hans. Nå jobber hun i sin gamle venn Torbens klesbutikk. Forholdet til Christian er over.
Mannen som har gått seg vill heter Roar. Han får vi ikke vite så mye om, bortsett fra at han er på seminar med jobben, at han reparerer datamaskiner, og vi skjønner at han ikke er av de mest sosiale. Han syns han har havnet i en bisarr situasjon, og kommenterer det slik: «Det er ikke meg. Jeg sitter ikke sånn med en sovende kvinne i skogen.» Han snakker også til seg sjøl om sitt eget språk: «Bruk ikke ordet ikke så ofte», og: «men, men, men», etter at han tre ganger har innledet en setning med «men»!

På den måten skaper Helles tekst samme forhold til orda som til personene: De er både komiske og elskelige, vi både morer oss og er rørt av deres keitethet, utilstrekkelighet, betydningsfulle meningsløshet.
De to det handler om framstår på en litt stakkarslig måte, hjelpeløse i nærkontakt med naturens utfordringer, men også til å kjenne seg igjen i. Enhver kan jo føle seg litt fortapt av og til i uvante situasjoner og omgivelser. Det er noe rørende og omsorgsfullt i beskrivelsen av de to villfarne.  Det er ikke bare i skogen de har gått seg vill, på mange måter har de gått seg litt vill i livet også.
En typisk Helle Helle-roman, veldig verdt å lese! Slik som de andre av hennes bøker…..

Er boken inne på biblioteket?

 

Torsdag 22. oktober  
Bilde av bok

Haldis Halmrast: Runde albuer og spisse knær. Kulturforlaget BRAK, 2015

Det var boklansering med Haldis Halmrast på bibliotekets Bokprat torsdag ettermiddag.
Halmrasts andre bok kom rykende fersk fra trykkeriet. Bak tittelen “Runde albuer og spisse knær” skjuler det seg en personlig essaysamling.
Både betraktninger fra barndommen og fortellinger fra mer eksotiske strøk har fått plass mellom permene.
Essayet “Hvor ble tiden av? - hyllest til en mor” tar oss tilbake til en tid der det hver eneste dag stod skikkelig middag på bordet, samt dessert. For ikke å glemme kaffe og kake.
Dette til tross for at det andre husarbeidet var både tungvint og  tidkrevende. Likevel hadde mor alltid god tid. Hvor er det blitt av all den tiden i vår moderne hverdag?

Forfatteren tilbringer deler av året i Tyrkia, og har hentet mye inspirasjon derfra.
Essayet “Men sola er til for oss alle” beskriver turistens opplevelse av en nydelig søndag på stranda - som nok er litt annerledes enn strandturen til den lokale småbarnsmammaen. Haldis skriver om å være gjest i et land med andre skikker og levevilkår. Om å være medmenneske og ikke bedreviter.

“Runde albuer og spisse knær” er en leseverdig essaysamling som inneholder humor, alvor og undring.
Anbefales!

Er boken inne på biblioteket?

Torsdag 15. oktober  

http://krydder.bib.no/0950/10371446.bilde.1445511441.x.jpg

Simon Stranger: Det som en gang var jord. - Tiden 2015

Denne torsdagen var forfatter Simon Stranger gjest på bokpraten. Simon Stranger (f. 1976) debuterte i 2003 med romanen Den veven av hendelser vi kaller verden. I 2008 kom romanen Mnem, og i 2012 kom En fremmed i verden. Stranger har også skrevet en rekke barne- og ungdomsbøker som er oversatt til flere språk. For De som ikke finnes er han nominert til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris. Det som en gang var jord er hans tiende bok.

Omtale fra forlaget av Det som en gang var jord:

Byen er okkupert, og rundt den er det reist en mur. Bare et minimum av matvarer slipper gjennom. Det finnes ingen veier ut eller inn, bortsett fra én. I all hemmelighet jobber Mikael med å grave ut en tunnel til den andre siden. Doktorgraden hans er det ingen som har bruk for, men han kan grave, og han kan bære.

Når tunnelen åpner, blomstrer byen på ny. Plutselig har befolkningen mat å velge mellom. Plutselig kan Mikael finne spor av glede i blikket til Miriam. Kan kjærligheten deres reddes? Og Isak, den lille sønnen deres, vil han kunne oppleve noe annet enn beleiring og vold? Håpet om å slippe vekk og starte på nytt tvinger Mikael til å ta et valg som bryter med alt han står for. Men finnes det egentlig valg i situasjonen han befinner seg i?

Det som en gang var jord er en roman om en verden ikke langt fra vår egen. Det er en roman om ikke å gi slipp, om lengselen etter det tapte, og om å holde håpet levende, selv i det mørkeste mørke.

Er boken inne på biblioteket?

 

Torsdag 8. oktober  
http://krydder.bib.no/0933/10252318.bilde.1422343890.x.jpg

Vanessa Manko: Eksilets grenser. Juritzen 2015

Forfatteren Vanessa Manko er født i 1975. Hun bor i Brooklyn, USA . Eksilets grenser er hennes debutroman. Boka er basert på livet til hennes russiske bestefar som levde i eksil i Mexico.
Eksilets grenser handler om russiske Austin Voronkov som full av håp innvandrer til USA i 1913. Han er utdannet ingeniør men må ta til takke med de strøjobbene han får. Men Austin er flink så han stiger raskt i gradene og får fast jobb på Hitchcock Gas Engine Company, i Bridgeport, Connecticut.


Austin er en belest mann og ekstremt opptatt av å tilegne seg alle former for kunnskap. Han går på møtene til The Union of Russian Worker ikke fordi han er spesielt opptatt av politikk eller fagforeningsarbeid, men fordi det blir holdt foredrag der. I januar 1920 blir det razzia på et av disse møtene, og alle som er til stede blir arrestert. Austin sitter i lange avhør og blir anklaget for å være anarkist og må forlate USA.
Han har i løpet av tiden i USA giftet seg med amerikanske Julia og hun reiser med han tilbake til Russland. De blir ikke lenge i Russland for der blir Austin anklaget for å være amerikansk spion. De reiser videre og er korte perioder innom Konstantinopel og Paris før de ender opp i Mexico.


De får tre barn sammen og lever noen år lykkelige sammen på et fyr i Mexico. Men det er drømmen om Amerika som driver dem videre. I 1934 drar Julia og barna tilbake til USA med løfte om at Austin kan komme etter bare Julia er etablert der. Sånn skal det ikke gå.


I siste del av boka har vi kommet til 1948. Austin har ennå ikke kommet seg til USA. Om han gjør det og blir gjenforent med Julia og barna må du lese boka for å få vite.
Salman Rushdie har skrevet et forord i boka hvor han sier at dette er en oppslukende historie om innvandring, deportasjon, desperasjon, paranoia og ikke minst om stor kjærlighet.
Er veldig enig i dette og anbefaler boka på det varmeste.

Er boken inne på biblioteket?

 

Torsdag 1. oktober  

http://krydder.bib.no/0928/10221959.bilde.1417685709.x.jpg

 

 

Patrick Modiano: Søndager i august. - Cappelen Damm 2014

Den franske  forfattaren Patrick Modiano f. 1945 fekk  Nobelprisen i litteratur i 2014.  Mange av Modianos romanar har emne fra andre verdenskrig, og han fekk prisen  "for den erindringens kunst med hvilken han har fremmanet de mest ugripelige menneskeskjebner og avdekket okkupasjonstidens livsverden".

Søndager i august er den siste av bøkane hans som er omsett til norsk, og handlinga er lagt til samtida  og går for seg på den franske rivieraen.

Søndager i august er ein slags kriminalroman som jobbar seg bakover i tid. Me er i eit regnfullt Nice. Ein stor diamant. Eit ungt par. Ei forsvinning. Det er dette som dannar utgangspunktet for forteljinga. Det er haust, snart vinter. Hovudpersonen Jean bur i eit nedslite hybelhus, og er i ferd med å miste jobben i ein bilverkstad.
Gjennom refleksjonane hans, minna og erindringane får vi innsyn i ein dramatisk historie etter kvart som han prøvar å få klarhet i kva som har skjedd, kvifor han er der han er og kvar han er på vei.
Han fortel om forholdet sitt til Sylvia og mannen hennar. Jean og Sylvia viklar seg etter kvart inn i det mystiske ekteparet  Neal som har mange hemmeleghetar, og som er interessera i diamanten Sydkorset, som Sylvia ber rundt halsen.

Patrick Modiano er blitt kalla "Den vemodige, mystiske parisertåkens dikter", Det er ein treffande karakteristikk. Modianos personar er lett gjennomsiktige, nesten uhåndgripelege. Han skildrar meir stemningar  enn handlingar.  Likevel ligg det ein dramatisk historie skjult under overflata..
Seinare i forfattarskapet tek Patric Modiano i fylgje Store norske leksikon opp tema som : «Forsøket på å holde fast en svunnen tid, på å redde navn, personer, steder og hendelser fra glemselen; ønsket om å forstå - eller huske - hvem man selv virkelig er og hva som egentlig har skjedd; en forkjærlighet for unge mennesker som drømmer om å rømme til nye steder og finne nye horisonter.»
Søndager i august er omsett til norsk av Tom Lotherington og har fått  svært gode omtaler, og er etter mi meining ein særs lesverdig roman.

Er boken inne på biblioteket?

 

Torsdag 24. september  

http://krydder.bib.no/0939/10288343.bilde.1434694641.x.jpg

Hwang Sok-Yong: Prinsesse Bari  - Font Forlag 2015
Bari blir født inn i en Nord-Koreansk familie som syvende søster. Av redsel for hvordan faren kommer til å reagere på at hun har født ham nok en datter, tar moren henne med seg ut i skogen og etterlater henne der for å dø. Jenta blir reddet av familiens hund som har fulgt etter og bærer henne med seg hjem igjen.  Bari får leve, men ikke mange årene senere kommer 1990-årenes flommer, tørke og påfølgende sultkatastrofe. Baris familie blir spredt og hun flykter først over elven til Kina og blir senere smuglet med skip til London.

Vi følger Bari gjennom prøvelser hun så vidt overlever, fra Nord-Korea via Kina til en tilværelse som illegal immigrant og gjeldslave for kriminelle menneskehandlere i London.  Historien om Bari er fiktiv, men skremmende realistisk og aktuell. Særlig aktuell den delen av boken som handler om Baris flukt og livet som illegal flyktning i en moderne storby.

Hwang Sok-Yong er en av Sør - Koreas mest ansette forfattere og har mottatt en rekke priser for sitt forfatterskap.  Prinsesse Bari er hans andre roman som er oversatt til Norsk.

Er boken inne på biblioteket?

 

http://krydder.bib.no/0939/10292460.bilde.1430303764.x.jpg

Sun Hege Sæbø: Kims lek - En diktator, et splittet land og en forsvinningssak i Sørkedalen – Cappelen Damm 2015
Dette er den sanne historien om den Sør-Koreanske studenten Koh Sang-moon som forsvant i påsken 1979. Siste spor etter ham var en gjenglemt bag på Sørkedalsbussen i Oslo. Bagen inneholdt blant annet Koh Sang-moon sitt pass. Noen måneder senere dukket han opp på Nord-Koreansk tv, hvor han holdt en lang tale om sin tilsynelatende frivillige avhopping til Nord-Korea.

Koh Sang-moon var lærer i Sør-Korea, nygift og hadde en liten datter. Han fikk et stipend for å studere i Nederland, og ved endt studietid reiste han på ferie i Skandinavia, før han skulle returnere hjem til kone, barn og fast lærerjobb i Seoul. Hva som egentlig skjedde med Koh Sang-moon er et mysterium. Nord-Koreanske myndigheter hevder han dro dit av egen fri vilje, men det er mye som tyder på noe helt annet.

Kims lek er en dokumentarisk spenningshistorie hvor man får en grundig innføring i Koreas historie og politiske ideologier, bundet sammen av mysteriet om Koh Sang-Moon og vitnesbyrd fra mennesker som både har blitt kidnappet og som har flyktet fra regimet i Nord-Korea. Fortellingen om Koh Sang-moon gir boken spenningsromanens driv. Sun Hege Sæbø formidler Nord- og Sør-Koreas historie og fremveksten av verdens mest lukkede land på en overraskende interessant og engasjerende måte.

Er boken inne på biblioteket?

 

 

Torsdag 17. september  
http://krydder.bib.no/0927/10182695.bilde.1417678065.x.jpg

Mirjam Kristensen: Jeg har ventet på deg. - Oktober forlag 2014

Mirjam Kristensen (f. 1978) debuterte i 2000 med romanen Dagene er gjennomsiktige, og ble tildelt Tarjei Vesaas debutantpris. For De som er ute i regnværet (2001) mottok hun Sørlandets litteraturpris. Siden kom de kritikerroste romanene En ettermiddag om høsten (2006) og Et rikt liv (2009). For Et rikt liv ble Kristensen nominert til P2-lytternes romanpris og Sørlandets litteraturpris. Jeg har ventet på deg er hennes femte roman, for denne ble Kristensen nominert til Sørlandets litteraturpris 2015.


Søstrene Paula, Matilde, Edit og Milly Olsen vokser opp på en liten øy ved sørlandskysten. I nabohuset deres driver familien Didrikson sommerpensjonat, og en dag ankommer et ektepar med fostersønnen David. Han er jødisk flyktning. En sommernatt møtes David og Paula. Siden møtes de hver natt i den gamle, engelske hagen på øya. Helt til den dagen lille Milly drukner på den årlige sommerutflukten. Kort tid etter starter forfølgelsen av de norske jødene, og David forsvinner ut av Paulas liv. Mange år senere blir Anna Vårø arvingen etter grandtante Paula Therese Olsen. Anna begynner å lese Paulas gamle dagbøker og snakke med de som levde den gangen. Hva var det som gjorde at tante Paulas liv ble det som det ble?

Er boken inne på biblioteket?