vår 2009 | høst 2009 | vår 2010 | høst 2010 | vår 2011 | høst 2011 | vår 2012 | høst 2012 | vår 2013 | bokpraten

Bokprat

er et tilbud i Porsgrunn bibliotek hver torsdag klokka 12! Frister det med en kopp kaffe eller te mens noen forteller deg om ei god bok? Velkommen til en litterær halvtime der bibliotekets ansatte tar deg med på en reise i bøker som gleder og utfordrer.

Er du på jobb i nærheten? Ta med nistepakka og bli med på en hyggelig boklunsj!

Så langt i år har vi snakket om

 

Ukas boktips 8. september  
Bokomslag

Selma Lønning Aarø: En rekke avbrutte forsøk - Cappelen 2007

Selma Lønning Aarø bestemmer seg for å skrive en selvbiografisk roman om oppveksten sin på Vestlandet på 80-tallet. I og med at en slik fortelling også berører familien, mener hun det er riktig å la mor, far og bror få innblikk i manuset underveis. Det skal hun raskt komme til å angre på. Det viser seg nemlig at de som regel husker tingene helt annerledes enn Selma selv. Særlig mor har store innvendinger til det hun får lese. Nei, Selma ble aldeles ikke gjenglemt på noen ferje da hun var fem år gammel! Jo, hun hadde selvsagt barneselskap selv om hun har bursdag midt på sommeren! Etter hvert utgjør mors innvendinger store deler av historien. Den er hennes innblanding som gjør at man sitter og humrer gjennom hele boka. En får også litt medfølelse med mor når hun må lese om tenåringen Selma som sendte heftige brev til bladet “Romantikk” og som ba på sine knær om å bli forført av ungdomsforelskelsen Terje. På et tidspunkt truer mor med at hun aldri vil snakke med sin datter igjen om hun utgir denne boka. Forfatteren svarer at det er en sjanse hun er villig til å ta.
I tillegg til å være en biografi med mye humor og selvironi, er boka også en fin miljøskildring av 1980-tallet. Den inneholder alt fra Alexander Kielland-ulykken til pastellfarger. Boka oppmuntrer også til å tenke over hva sannhet egentlig er.
En lettlest og artig roman som passer godt på sengekanten.

[Er boka inne på biblioteket?]


Bokomslag

Kirsten Thorup: Førkrigstid. - Gyldendal 2008

I Førkrigstid tar Kirsten Thorup leseren med til en småby på Fyn på slutten av 1930-tallet. Her møter vi hovedpersonen Dinna Poulsen, hennes tause ektemann Sigurd, den usympatiske broren A.C. og hans lunefulle kone Inga. I den lille byen der alle kjenner alle driver Dinna og Sigurd landhandelen. Småbarnsmoren Dinna slites mellom butikken, husarbeidet, familien, og sin egen ambisjon om noe mer- noe åndelig.
Romanens særtrekk er den undertrykte atmosfæren. Etter hvert retter Dinnas frustrasjon seg mot den 17-årige tjenestepiken Maja. Dinna synes at tonen mellom Maja og ektemannen Sigurd er litt for uformell. Da Maja blir gravid går småbysladderen…
Forfatteren går tett inn på karakterene sine, og de detaljerte personbeskrivelsene gjør sitt til at boka blir en god leseopplevelse.
Kirsten Thorup ble født på Fyn i 1942. Denne romanen ble nominert til Nordisk råds litteraturpris.

[Er boka inne på biblioteket?]

Ukas boktips 15. september  
Bokomslag

Rohinton Mistry: Balansekunst. - Aschehoug 1997

Dette er en stor roman på flere måter, med over seks hundre sider og et rikholdig persongalleri. Fortellingen strekker seg fra Indias frigjøring i 1947 til unntakstilstanden i 1975.
På toget som er på vei til byen ved havet i 1975 blir Ishvar og hans nevø Omprakash kjent med studenten Maneck. Det viser seg at alle tre skal til samme sted, til enken Dina Dalal for arbeid og losji. Rundt disse fire personene og deres familiemedlemmer spinnes utallige historier om kastevesen, kvinneforakt, korrupsjon og et umenneskelig slit for å overleve. Ishvar og nevøen har brutt med kastelovene for å prøve seg som skreddere, og Dina kjemper for å beholde leiligheten og livsgrunnlaget. Hun har avtale med et eksportfirma om levering av klær. Hver gang hun går dit med ferdigsydde klær, låser hun skredderne inne i leiligheten slik at de ikke kan følge etter henne for å finne ut hvor klærne blir levert og eventuelt inngå egen avtale med firmaet, men også for at ikke huseieren skal komme på uventet besøk og oppdage skreddervirksomheten.
Maneck kommer fra en liten landsby i fjellene. Overgangen til storbykulturen og studenttilværelsen er en tøff opplevelse.
Mistry beskriver slummen og sulten, kloakken og kakerlakkene. Han viser oss tiggermesteren som samler de mest deformerte tiggerne rundt seg. Har man ikke bein, drar man seg rundt på et rullebrett. Når hårsamleren ikke synes tilgangen på hår fra frisørene er tilstrekkelig, skjærer han flettene av sovende kvinner. Og når en lege vier sitt liv til å hjelpe de hjelpeløse, høster han bare forakt fra sine likestilte.
Balansekunst er tildelt flere priser. Den norske utgaven har kommet i flere opplag, sist utgitt på Den norske bokklubben i 2011.

[Er boka inne på biblioteket?]

Bokomslag

Alex Capus: Léon og Louise. - Ganesa 2011

I 1986 erfamilien samlet i Notre Dame i Paris hvor Léon Le Gall ligger i åpen kiste. Mens de venter på presten,kommer en liten, gammel kvinne gående opp til kisten, kysser liket på pannen og smiler mot de sørgende før hun forlater stedet. Dette er begynnelsen på boken, men slutten på historien om Léon og Louise.
Léon er sytten åri 1918 og har nettopp fått jobb som morseassistent på jernbanestasjonen i en liten by på Normandie-kysten, da han første gang møter Louise. Han blir bergtatt av den livlige og litt hemmelighetsfulle jenta med de grønne øynene og den rødprikkete blusen. De rekker å innlede et forhold før de begge blir hardt såret i et bombeangrep. I ettertid tror begge at den andre ble drept under angrepet. Så skal det gå ti år før de møtes igjen i Paris hvor begge jobber og Léon dessuten er gift og har et barn. Léon og Louise har et kort og heftig kjærlighetsmøte før de på nytt er borte fra hverandre i mange år. Neste gang de møtes er Europa nok en gang i krig. Léon er fremdeles gift med Yvonne og er far til flere barn. Louise som jobber i bank blir beordret til å følge et skip med den franske gullbeholdningen til Afrika hvor hun tilbringer resten av krigsårene, mens Léon forblir i Paris.
Dette er en vakker historie om en livslang kjærlighet som overlever mot alle odds. Fortellerstilen er avslappet og usentimental. Forfatteren fletter inn overbevisende tidsbilder og historiske fakta i en fortelling som er en fornøyelse å lese.

[Er boka inne på biblioteket?]

Ukas boktips 29. september  
Bokomslag

Isabel Allende: Maya. - Gyldendal 2011

Maya er amerikaner med dansk-chilenske foreldre. Hun vokser opp i California hos sine eksentriske, men kjærlige besteforeldre , amerikanske Popo og chilenske Nini. Da Popo dør faller tilværelsen i grus, og som sekstenåring havner Maya på skråplanet og roter seg borti dop og kriminalitet.
Når Maya forteller sin historie, er hun nitten år og har flyktet til den chilenske øya Chiloé for å unnslippe politi og mafia som er ute etter henne. Her bor hun hos gamle, kloke Manuel som er en venn av Mayas bestemor. Chiloé er en værhard øy dit ofre for Pinochets forfølgelse ofte ble sendt i eksil. Manuel sliter med minnene fra Pinochets torturkamre , mens Maya pines av redsel for forfølgerne og sårene som er påført henne gjennom det harde livet på gata i storbyen. Etter hvert faller den rastløse Maya mer til ro og blir en del av det særegne livet på øya, som for henne fortoner seg som å være hensatt til en annen tid.
Som i mange tidligere bøker, formidler Allende den brutale historien om Pinochets regime i Chile. Samtidig beretter hun med sin særegne , frodige og detaljrike fortellerteknikk om idyllen og samholdet, originalene og underfundigheten i den lille chilenske landsbyen.
Dagbladets anmelder kaller boken “ en pageturner blottet for klisjeer”.

[Er boka inne på biblioteket?]

Bokomslag

Sondre Midthun : Kom aldri nærmere. - Cappelen Damm 2011

Noen husker sikkert Trond Kirkvaags bok “ Kom ikke nærmere” som ble utgitt for noen år siden. I likhet med den boka, forteller også denne om en sønns vanskelige forhold til faren sin.Etter mange år uten kontakt oppsøker han faren, som nå er en gammel og ensom mann. Sønnen har tenkt å konfrontere faren med den mest fryktelige hendelsen i barndommen: da faren druknet Eyolf, hunden som han var så glad i. Ansikt til ansikt med faren svikter motet ham, han blir igjen den lille gutten som underkaster seg farens vilje.
Dette er rammehistorien for en bevegende fortelling om en vanskelig barndom, som skildres i korte episoder. Farens plutselige raserianfall og lunefulle vesen skaper en uforutsigbar og vanskelig oppvekst. Mora viker unna problemene og utsletter nesten seg sjøl i samlivet med denne uberegnelige mannen, og sønnen vet ikke hvordan han skal takle hverken mora eller faren. Han er glad i foreldrene, men hat/kjærlighetsforholdet til faren preger både barndommen og hans voksne liv. En gang bestemmer faren på impuls at alle familiefotoene skal brennes, og at de kun skal beholde tre bilder hver. «Men du, du kan bare ta to,» sier han plutselig til sønnen. Han har oppdaget at gutten tidligere på dagen har lurt unna et bilde av den dypt savnede hunden.
Sønnen er redd for faren, samtidig er de jo kamerater, de to. Faren gjør gutten til en forbundsfelle, også i forholdet til mora. “Vi delte dette stusselige øyeblikket”, står det et sted der de to hoderystende betrakter moras skrøpelighet. Sjøl om det høres utrolig ut, greier forfatteren å gjøre denne farsfiguren til et menneske en også får vondt av. Det er imponerende.
Sondre Midthun er debutant. Han er en av Cappelen Damms “20 under 30”, altså en ung forfatter. Boka har fått veldig gode omtaler så langt. Dette er ei bok som ryster og beveger den som leser!

[Er boka inne på biblioteket?]

Ukas boktips 6. oktober  
Bokomslag

Anne Swärd: Til siste åndedrag-en kjærlighetshistorie. - Dinamo 2010.

Ei heil slekt flyttarfrå Norrland til Skåne på 1970-talet; kanhende på grunn av einfamiliehemmeleghet. Einebarnet Lo veks opp i ein storfamilien der alle er glade i henne, men der ingen, heller ikkje mora, eigentleg ser henne. Mora har sjølv blitt såra i livet og åtvarar dottera mot all verdens farar, i sær mot kjærleiken.
Lo er eiteinsamt barn utan kontakt med javnaldrande. Sju år gamalbli ho kjend med den nesten dobbelt så gamle Lukas. Også han eit forsømt barn med ein far som slår han. Lukas og faren er flyktingarfrå Ungarn, og ingen av dei passar inn i det svenske samfunnet. Mellom Lo og outsideren Lukas oppstår det einvenskap som skal kome til å prege store delar av oppveksten og ungdomsåra deira, og også Los forhold til menn seinare i livet.
Romanen består av 2 delar som går over i kvarandre, dels ei barndomsskildring og dels forteljinga om ei vaksen kvinne som heile tida vender tilbake til minna om den merkelege oppveksten sin medan ho reiser rundt i verda og møter ulike menn.
Anna Swärds språk pendlar mellom det rå og det poetiske og har mange biletskapande element som kan minne om filmspråk. Romanen har då også same som tittelen som einkjend fransk film av Jean Luc Godard. I filmen stikk eit ungt par av, bli lovlause og køyrer rundt som i einroadmovie. Sjølv om Lo og Lukas ikkje er kriminelle, liver dei også i utkanten av samfunnet og på kanten av normene for det som er akseptert og tillete.
”Til siste åndedrag” er ein sterk roman som utfordrar deg, men som også belønner deg med eit vakkert og originalt språk og gjev ei overraskande og annleis lesaroppleving.
Anne Swärd mottok Stora Läsarpriset 2010 i Sverige for ”Till sistaandetaget”.

[Er boka inne på biblioteket?]

   
Ukas boktips 13. oktober  
Bokomslag

Els Beerten: Alle vil til himmelen. - Cappelen Damm 2010

Året er 1943. Det er krig. Ved Østfronten føres det knallharde kamper mot russerne. Tyskerne lider alvorlige nederlag og trenger flere tapre unge menn ved sin side. Jef drømmer om å bli helt, helst sammen med bestevennen Ward. Søsteren Renée har ingen slike drømmer. Hun har nok med Ward, hans himmelske saksofonspill og fløyelsblikk. For guttene er dette deres sjanse til å bli helter. For folk og fedreland. For en bedre verden. Ward kan ikke vente med å komme seg av gårde. Men ikke alle er av samme oppfatning. En gripende fortelling om krig i kjærlighetens tid og om de vanskelige valgene en krig kan stille menneskene overfor.

[Er boka inne på biblioteket?]

Bokomslag

John Boyne: Gutten i den stripete pyjamasen. - Damm 2008

2. verdenskrig 1942. Bruno bor sammen med familien sin i Berlin. En dag må de flytte, faren til Bruno blir beordret til Polen. På det nye stedet møter Bruno Shmuel.Shmuel er jøde og bor bak et høyt gjerde. De to blir venner og vennskapet får fatale konsekvenser.

[Er boka inne på biblioteket?]

Ukas boktips 27. oktober  
Bokomslag

Hanne Ørstavik: Kjærlighet. - Oktober 1997

Hanne Ørstavik hadde i 1997 sitt store gjennombrudd med denne gripende romanen. Den regnes i ettertid som en av 90-tallets viktigste bøker.
Hele handlingen i boka foregår over en kveld og natt. Mor og sønn, Vibeke og Jon, følges gjennom disse timene. Vi hører vekselvis Vibekes og Jons historie. De har nylig flyttet til et lite sted i nord. Vibeke er kun opptatt av sine egne ting. Hun liker å lese og drømme seg inn i nye verdener, mulig med ny mann…? Jon er egentlig bare i veien for det livet hun vil leve. Jon er blind for dette, og tror moren elsker ham over alt på jord. Han går denne kvelden ut for å selge lodd, og tenker at moren sikkert står og baker til 9-års dagen hans som er dagen etter. Moren, derimot, går etter en bomtur til biblioteket til et tivoli som for tiden besøker byen. Der kommer hun i snakk med en mann som selger billetter og hun blir med ham til campingvogna hans og videre ut på pub.
Språket i boka er enkelt og knapt. Det er kjappe skifter mellom Vibeke og Jon. Dette er veldig virkningsfullt, og det føles nesten som en thriller når vi følger hva de gjør til samme tid, og forstår at dette ikke ender så godt for Jon der ute i kulda.
En kort og lettlest bok på rett over 100 sider, men en bok man aldri glemmer.

[Er boka inne på biblioteket?]

Bokomslag

Kjersti Kollbotn: Eg er mamma. Eg skal vere god. - Cappelen Damm 2009

I denne boka møter vi Tove Vik og hennes to barn, jenta S på 6 år og gutten L på 3 år. Tove er en karrierekvinne som for tiden er prosjektansvarlig for nye E8 i Ramsfjord. Hun bor i Tromsø med de to barna alene. Tove føler seg innestengt i rollen som mor. Hun fikser jobb, spiser menn til frokost, men morsrollen takler hun ikke. Hun ser det selv, men evner ikke å rope høyt nok om hjelp. Hvorfor er det ingen som ser at denne kvinnen ikke bør oppdra disse barna? Jenta S er den som er grei, smidig og raskt forstår når det er lurt å bare være stille og la mamma være i fred. L er liten og forstår ikke, men i løpet av boka blir han den som hardner til og ikke vil forholde seg til moren. Ikke rart at han ikke stoler på denne dama som man aldri vet når kommer til å koke over neste gang.
Dette er en røff bok. En bok der man kanskje ikke tror 100% på historien, men som allikevel sitter langt inn i kroppen. Når Tove setter inn en annonse i Stavanger Aftenblad der hun nærmest legger ut barna gratis som en kattunge, forstår vi hvor desperat denne dama er. Man får kanskje ikke den største sympati for denne kyniske dama, men at hun selv forstår at hun ikke er i stand til å gi disse barna et godt liv, tyder jo på at det er noe godt et sted der. Hva er å være en god mor? Det er Tove Vik og mange av oss andre opptatt av. For at hun fortsatt ammer sønnen på tre hjelper ikke akkurat Tove til å være en god mamma.

[Er boka inne på biblioteket?]

Ukas boktips 3. november  
Bokomslag

Stig Holmås: Regn. - Gyldendal 2008

Stig Holmås har skrevet en nydelig oppvekstroman fra byen hvor det sipregner, duskregner, yrer, høljeregner,  styrtregner og plaskregner.
Handlingen i boka finner sted i Bergen midt på 1950-tallet. Her møter vi Ole Johan og lillebroren Bjørnar. De bor sammen med mor og far i en blokkleilighet; en idyllisk  kjernefamilie som trives sammen. Mor er hjemmeværende og far er meteorolog i Vervarslinga på Vestlandet. Når han varsler været, samles resten av familien i andektighet foran radioen for å lytte.
Det er sent på året, og for en gangs skyld er det ikke varslet regn, men kuldegrader. Guttene er veldig spente på om det blir kaldt nok til å sprøyte skøytebanen på Krohnsminde. For skøyteløp er noe de er opptatte av. Rundetider blir notert foran radioen hver gang det er mesterskap. Den kalde krigen glemmes på skøytebanen; guttene heier ivrig på både nordmenn og russere. Spesielt er lillebror Bjørnar i sitt ess på skøytebanen. Han er mye bedre enn de andre barna, et meget lovende talent. Det ser alle.
Noen uker før jul har Bjørnar fødselsdag, og det han ønsker seg mest av alt er støvleskøyter.
Ole Johan er svært glad i lillebroren sin, og vil gi han en spesiell overraskelse til gebursdagen. Det ender med en ulykke som rammer Bjørnar for resten av livet. Drømmen om å bli skøyteløper knuses. Ole Johan rammes av en ubeskrivelig skyldfølelse, og gjør alt han kan for å dra broren ut av depresjonen.
Samtidig begynner Ole Johan og kompisene å vise interesse for det motsatte kjønn. Ole Johan ønsker å bli bedre kjent med nabojenta, Skomaker-Laila. Hun er døv, og skiller seg ut. Men Ole Johan hevder seg over kameratenes erting. Stor er derfor overraskelsen da den ellers så milde faren forlanger at han skal bryte all kontakt med Skomaker-Laila.
Hemmeligheter fra fortiden kommer frem, og snart skjer det en ny tragedie i Ole Johan sitt liv.
Det idylliske familielivet han kjenner har slått så store sprekker at det kanskje aldri kan repareres. Eller?

[Er boka inne på biblioteket?]

Bokomslag

Torgny Lindgren: Erindringer. - Gyldendal 2011

En av Sveriges største forfattere har nå skrevet en selvbiografisk roman. Det har han gjort helt på sin egen måte, da han hevder at han slett ikke har noen hukommelse. Derimot fins det mange “innbildninger.”
Det viser seg at han egentlig husker ganske mye, men hva som er sant og hva som er oppdiktet er ikke lett å gjennomskue. Boken består av en rekke samtaler med forleggere, familie, barndomsvenner, kjente og ukjente personer. Erindringene rommer livsfilosofi, tanker om døden og tiden, om sannhet og løgn. Den gir oss et vidunderlig innblikk i forfatterens univers.
I “Erindringer” har Torgny Lindgren blandet filosofi, ironi og tørrvittighet på en mesterlig måte. Det er en liten perle fra en stor forfatter.

[Er boka inne på biblioteket?]

Ukas boktips 17. november  
Biokomslag

SijieDai: Balzac og den lille kinesiske syersken. - Gyldendal 2001

Vi tas i denne boka med til en avsides kinesisk fjell-landsby, dit to unge gutter på 17 og 19 år er blitt tvangssendt på “omskolering” hos proletariatet. Under kultur-revolusjonen ble tusenvis av unge kinesere sendt ut på landet for å jobbe i primærnæringene, et opphold som kunne vare flere år, uten mulighet til å treffe familie og venner. Våre to unge kamerater har heldigvis hverandre, og en felles lengsel etter annen litteratur enn Maos lille røde. De får ved en tilfeldighet vite at en av de andre tvangssendte studentene har en koffert med vestlig litteratur under senga, og ved til dels ufine metoder får de tak i en del av bøkene, bl.a. Balzac, Dickens og Flaubert. Med ett blir den temmelig triste tilværelsen på åkrene lettere å holde ut. Når de i tillegg blir kjent med skredderens vakre datter, den lille syersken, blir livet faktisk ganske bra. Boka gir et levende blikk inn i et svært fremmed samfunn, der propaganda og angiveri gjennomsyrer hver lille avkrok. Likevel blomstrer fortellertradisjonen blant folk, og ansiktene mykner når en av de unge guttene tar fram fiolinen sinog spiller Mozart for dem. Han må bare først overbevise dem om at sonaten han spiller har tittelen ”Mozart tenker på formann Mao”….

[Er boka inne på biblioteket?]

Bokomslag

Gert Nygårdshaug: Afrodites basseng. - Cappelen 2003

På ei seter i Østerdalen bor biologen Jonar Snefang og sønnen Erlan. Verden preges av borgerkriger, voldsomme demonstrasjoner og teknologisk sammenbrudd, og de har funnet det tryggest å trekke seg tilbake til dette avsidesliggende stedet, der Jonar også fortsetter forskningsarbeidet sitt på einer. En dag får han på mystisk vis råderett over ei gammel kiste med et kart over Sahara og ei gammel bok med ei gåte, og om nettene drømmer han stadig om den unge kvinna Ooni som vandrer gjennom ørkenen. En morgen våkner far og sønn av en merkelig duft og et bulder som stadig kommer nærmere. De oppdager at en ny form for vegetasjon gror fram med skremmende hastighet,- snart er hele dalen og fjellet en dampende jungel, som tiltrekker seg fugle-og dyrearter som aldri har vært der før. De skjønner at de må komme seg vekk, og med et lite sjøfly går ferden sørover mot Italia. Ferden gir dem en grufull visshet: all sivilisasjon er utsletta eller døende, med unntak av et kloster i Italia, der et femtitalls munker fortsatt holder stand mot undergangen.
«Afrodites basseng» er en skrekk- og eventyrroman, grotesk og finurlig uttenkt, men samtidig så overdreven at den ikke virker direkte skremmende. Nygårdshaug på sitt beste!

[Er boka inne på biblioteket?]

Ukas boktips 24. november  
Bokomslag

Jonathan Franzen: Korrigeringer. - Cappelen, 2001.

I Korrigeringer får me høyre historien om familien Lambert frå den fiktive byen St. Jude i Midtvesten i USA. Alfred Lambert er pensjonert jernbaneingeniør. Han har vore ein dominerande ektemann og far, men på sine gamle dage slit han med helsa. Kona hans, Enid, nektar å ta inn over seg at ektemannen er i ferd med å bli senil. Ho har alltid vore opptatt av å halde fasaden og prøvar å halde liv i draumen om den vellykka amerikanske middelklassefamilien. Ein av draumane hennar er å vere med på luksuscruise på det skandinaviske skipet ”Gunnar Myrdal”; men sjøreisa langs den vakre kanadiske kysten blir ikkje slik ho har planlagt.
Navet i romanen er Enids store draum om å samle heile familien til jolefering før barndomsheimen i St. Jude skal seljast. Dei vaksne ungane slit med sine eigne liv, og ingen av dei har lyst til å reise heim for å oppfylle Enids ynskje om ei siste lykkeleg familiejol. Eldstesonen Gary er vellykka bankmann med 3 søner og vakker kone, men ekteskapet vaklar bak den flekkfrie fasaden. Yngstesonen, Chip, har blitt sparka frå jobben som universitetslærar etter å ha hatt ei usømeleg affære med ein av studentane sine, og er nå innblanda i lysskye forretningar i Litauen. Yngstedottera, Denise, er ein vellykka, arbeidsnarkoman kokk, men i eit heller kaotisk privatliv har ho klare å rote seg inn i forhold til både sjefen og kona hans samstundes.
Den fleirtydige tittelen pekar mot mange sider av samtids- og samfunnskritikk der mellom anna den farmasøytiske industrien får sitt pass påskrive.Romanen er også ei skildring av korleisdei tri Lambert-barna prøvar å ”korrigere” foreldras liv samstundes som dei oppdagar at om dei aldri så mykje vil flytte frå nissen, så fylgjer han som kjent med på lasset.
Korrigeringer er ein svært velskriven realistisk roman som vekslar mellom det tragiske og det humoristiske. Komposisjonen er framifrå, og Franzen er svært dyktig til å skildre både miljø og dramatiske opptrinn som det er mange av.Dialogen og personteikningaer levande og nær, og livet og lagnaden til den stakkars familien Lambert står truverdig fram i denne store amerikanske samtidsromanen.
Jonathan Franzen har både norske og svenske aner i si eiga slekt. Han har fortalt at han kjenner nordisk kultur gjennom litteraturen, og at han som ung forfattar blei svært begeistra for Henrik Ibsen. ”Men det som fascinerer meg ved det nordiske er denne mørke sansen for humor i mye av det jeg har lest. Det er en blanding av det tragiske og det komiske som river”, seier Jonathan Franzen i eit intervju.
Det tok Franzen heile ni år å skrive Korrigeringer, men så fekk også denne over 600-siders lange romanen strålande motaking, vann ”The National Book Award” i 2001 og blei nominert til Pulitzerprisen.

[Er boka inne på biblioteket?]

Ukas boktips 1. desember


Bokomslag

Gil Adamson: Enken. - Oktober 2011

Året er 1903. To tvillingbrødre med børse over skuldrene forfølger en ung kvinne gjennom Canadas ødemark. Mary Boulton er 19 år og enke. Hun har drept ektemannen og er på flukt. Mennene er hennes svogre, store kraftige og med rødt hår. De søker hevn og kommer i hælene på henne hvor hun enn beveger seg.
Det eneste Mary får med seg da hun rømmer gården er bibelen med merkelige tegn i margen. I fjellene er hun på alle måter i ukjent terreng. Hun kan sine bibelvers, men vet ikke hvordan man finner veien. Hun kan brodere, men vet ikke hva som er spiselig i naturen. Så dukker fjellfanten opp, også han har grunner til å holde seg unna mennesker.
Nydelig historisk roman med et hint av kjærlighet!

[Er boka inne på biblioteket?]

Ukas boktips 8. desember  
Bokomslag

Torkil Damhaug: Ildmannen. - Cappelen Damm, 2011

Stornes gård på Romerike rammes av brann, og et trettitalls hester brenner inne. Dette er opptakten til Torkil Damhaugs nye thriller Ildmannen. I ukene etter oppstår flere voldsomme branner i nærheten, og menneskeliv går tapt.
Samtidig møter den 18 år gamle Karsten klassekameratenJasmeen i hemmelighet. De blir oppdaget av hennes pakistanske familie, og Karsten blir truet på livet av Jasmeens mannlige slektninger. Gjennom den unge læreren Adrian, som skjønner at Karsten er «ute å kjøre» når det gjelder kjæresten, får han kontakt med ei gruppe som har som mål å forsvare vestlig kultur mot det de anser som den islamske trussel. I denne gruppa befinner også brannstifteren seg.
Brannstifteren er jeg-personen i romanen, og en av de sentrale fortellerstemmene.Han sirkler stadig rundt gåten om sitt eget opphav, og hvorfor han er blitt den han har blitt. Han har en dyp lengsel etter nærhet og å bli akseptert, men forstår ikke hvordan han skal oppnå dette. Som et Frankensteins monster begår han i stedet uhyrlige handlinger. Dermed stilles også spørsmålet om hvordan ondskap oppstår, og hva ondskap egentlig er.
Det er mange spennende mennesketyper i denne boka, og mange aktuelle problemstillinger. Vi møter en mor som favoriserer den ene av sine to sønner så sterkt at hun overser farlige signaler i begge guttenes personlighet og livsførsel. Ulike myter ligger under i selve fortellingen og gir klangbunn, blant annet Kain og Abel-motivet, og Løvehjerte og korstogene. I denne verdenen beveger også søskenparet Karsten og Synne seg. Karsten er nerden og mattegeniet som utfordres av stanere og snauskaller i kamuflasjebukser, og Synne er den usikre, kunstneriske jenta som i ettertid forsøker å skrive om hva som skjedde da Karsten plutselig forsvant. Sammen med journalist Dan-Levi blir Synne en etterforsker i brorens forsvinning, hele 8 år etter at det har skjedd.
Langsomt rulles hele det kompliserte plottet opp, og leseren skal følge godt med for å få med seg alle de viktige detaljene! Boka er omfangsrik i flere betydninger av ordet, spennende og velskrevet. Med 22. juli som bakteppe blir denne boka svært aktuell, fordi den beskriver det farlige feltet som ungdom kommer inn i når de søker miljøer preget av vilje til å bekjempe annerledes tenkende med vold.
Torkil Damhaug (f. 1958) debuterte med Flykt, måne i 1996. Han har studert medisin i Oslo og har jobbet som lege i Lofoten. Deretter har han vært lege ved ulike psykiatriske institusjoner.
I 2007 kom Se meg, Medusa, og i 2009 Døden ved vann, - begge disse kriminalbøkene har fått flotte anmeldelser og kan anbefales. Bøkene er utgitt på flere språk. Forfatteren er allerede i gang med ei ny bok, ifølge et intervju i Krimklubben. Det er bare å glede seg!

[Er boka inne på biblioteket?]

Ukas boktips 15. desember  
Bokomslag

Cecilie Enger:: Kammerpiken. - Gyldendal, 2011

Dette er en nydelig, liten roman om Dronning Mauds påklederske, Hilda Cooper.
I 1907 er Hilda åtte år gammel og får være med mor på jobb i Appleton House, herskapshuset Dronning Maud og Kong Haakon fikk i bryllupsgave og hvor de oppholder seg når de tilbringer tid i England.
Mor er travelt opptatt med å gjøre alt klart til nok en kongelig ankomst.
Noen tiår senere er Hilda blitt kammerpike på Appleton House, og tar seg av Dronning Mauds garderobe med stor stolthet. I 1926 blir hun ansatt som kammerpike på slottet i Oslo, i første omgang for en toårs periode. En så viktig stilling har ingen i familien noen gang hatt, og Hilda er villig til å ofre alt for å tjene Dronning Maud på best mulig måte. Også kjærligheten gir hun avkall på. Livet dreier seg om å holde orden på Dronning Mauds flotte kjoler, og Hilda blir aldri trett av å stryke over de myke silkestoffene. Det er ikke ofte Dronningen har noe å utsette på Hildas arbeid, men leseren aner et snev av humørsyke hos den kongelige.
Hildas verden er altså slottets korridorer, trapper og garderober. Hun følger med kongefamilien på reiser og til feriesteder, men engasjerer seg lite i hva som skjer i samfunnet. Kongelig sladder farer hun heller ikke med, enda hun sikkert hadde hatt ett og annet å fortelle. Hun lærer seg aldri noe særlig norsk.
Dronning Maud dør i England i 1938. Hildas sorg er selvsagt stor, og jobben hennes er jo også borte. Men hun får tilbud om å bli boende på slottet, noe hun takker ja til. Der blir hun resten av livet. I 1992 sovner Hilda Cooper stille inn på Røde Kors sykehjem i Oslo, 93 år gammel.
Cecilie Enger har skrevet en stillferdig historie om et stillferdig liv, men romanen er på ingen måte kjedelig. Den gjør godt å lese. En god bok å roe seg ned med i en hektisk førjulstid!

[Er boka inne på biblioteket?]