vår 2009 | høst 2009 | Vår 2010 | høst 2010 | vår 2011 | høst 2011

Bokprat

er et tilbud i Porsgrunn bibliotek hver torsdag klokka 12! Frister det med en kopp kaffe eller te mens noen forteller deg om ei god bok? Velkommen til en litterær halvtime der bibliotekets ansatte tar deg med på en reise i bøker som gleder og utfordrer.

Er du på jobb i nærheten? Ta med nistepakka og bli med på en hyggelig boklunsj!

Så langt i år har vi snakket om

   
Torsdag 14. januar 2010
Bokomslag

Deon Myer: Jegerens hjerte. - Tiden 2008.

Har du lyst til å lese noko så sjeldan som ein thrillar skriven på afrikaans? Ja, då bør du skaffe deg Deon Myers ”Jegerens hjerte”. Men fyrst ei åtvaring; denne thrillaren er nesten umogeleg å legge frå seg!

Den tidlegere leigesoldaten Tobelo «Tiny» Mpayipheli liver eit lykkeleg liv i Cape Town, saman med sambuar Miriam og son hennar Pakamile. Men fortida vil ikkje heilt gje slepp på han, og ein dag får han telefon frå dottera til Johnny Kleintjes, ein gamal ven som har havna i alvorleg trøbbel. Johnny har blitt kidnappa, og slepp ikkje laus før kidnapparane får ein harddisk. Men dei er i Lusaka i Zambia, og dit er det omtrent like langt som fra Lindesnes til Kirkenes, og harddisken må leverast innan 72 timer. Derfor vil dottera til Johnny at Tiny skal ta på seg å frakte harddisken dit.

Tiny ser for seg ein enkel og grei flytur; det han ikkje veit, er at nokon har avlytta telefonen til dottera til Johnny. På flyplassen bli han stoppa av to dresskledde regjeringsagentar, og det er bare takke vere at han er utruleg snarrådig, at han klarar å kome seg unna med harddisken. Tiny endar opp med å låne eit monster av ein motorsykkel, og snart er han på veg - med eit kobbel av agentar og elitesoldatar i hælane.

Det bli ei nervepirrande jakt gjennom Sør-Afrika der me også møter den kvinnelege, kvite leiaren for dei nye hemmelege tenestane, Janina Mentz og ein av håndlangarane hennes, den uberegnelege fallskjermjegaren Tiger Mazibuko, som båe er ute etter å vise kva dei duger til.

Apartheidtida kastar lange skuggar i «Jegerens hjerte», der farlege opplysningar og gamle forbindelsar kan øydelegge nye karrierer og avsløre gamle hemmeleghetar. Og det er mange som har noko å skjule, og som også er villige til å gå langt for å sikre at sanninga ikkje kjem fram i ljoset.

Deon Meyer har god innsikt i nyare sørafrikansk historie, og han er ein dyktig spenningsforfattar som held lesaren på pinebenken til siste side. Ein ”eksotisk” spenningsroman med fine person- og miljøskildningar frå Sør-Afrika! Heilt klart den beste thrillaren eg las i fjor!

[er boka inne på biblioteket?]

 

Bokomslag

Chimamanda Ngozi Adichie: En halv gul sol. - Gyldendal 2007.

Symbolet på flagget til den sjølvstendige staten Biafra var ei halv gul sol. Handlinga i denne romanen er då også lagt til borgarkrigen i Nigeria på slutten av 1960-talet då dei kristne igboane i den søraustlege provinsen, erklæra Biafra for sjølvstendig stat. I ettertida har det blitt klart at den gamle engelske kolonimakta og Sovjetunionen støtta den nigerianske sida aktivt og bidrog til å gjere denne borgarkrigen til ein humanitære katastrofe. Sjølv i dag er omgrepet ”biafra-barn” synonymt med krig, vald og hungersnaud.

Historien blir fortalt gjennom tri personar. Det er vakre og velståande Olanna, som flytter inn hos den revolusjonære universitetsprofessoren Odeningbo. Det er engelskmannen Richard, som forelskar seg djupt i Olannas ærgjerrige tvillingsyster Kainene. Og så er det fattigguten Ugwu, boyen i Odenigbos hus.

I åra før krigen samlar dei intellektuelle seg i stoga til Odenigbo for å diskutere politikk. Huset er fylt med optimisme, med trua på at Biafra kan bli uavhengig, med heftige diskusjonar og revolusjonær poesi. Då dei nigerianske styrkane går til krig mot utbrytarane, blir alt forandra og dei må rømme. Middelklassevelstanden bli erstatta med fattigdom og frykt. Krigens redslar, svolten og dei kummerlege forholda dei blir kasta ut i, set både ideane og truskapen dei imellom hardt på prøve. Hovudpersonane opplever avhumaiseringa og bestialitetane som krigen fører med seg. Likevel er ikkje dette fyrst og fremst ein roman om krig og svolt eller om motsetningar mellom kristne og muslimar. Det er ei bok om enkeltmenneske, om Afrika i dei postkoloniale åra og om det evige, universelle tema som kor viktig familien er, om kjærleik, tap, håp og forsoning.

Nigerianske Chimamanda Nqozi Adichie maktar å setje dette komplekse bilete saman til ei strålande og varm leseroppleving. Adichie fekk då også velfortent den presisjetunge The Orange Broadband Prize for Fiction 2007 for denne romanen. ”En halv gul sol” er ei sterk episk forteljing som treffer lesaren med full kraft og som på mange vis kan minne om Margareth Michells klassikar ”Tatt av vinden.”

[er boka inne på biblioteket?]

Torsdag 29. januar  
Bokomslag

Grytten, Frode: Bikubesong. - Det Norske Samlaget 1999.

Boka er en kollektivroman fra industribyen Odda anno 1999. ”Bikubesong er lyden som blir laget når de 25 personene som bor i Murboligen synger sammen”, har Frode Grytten uttalt. Og det er bostedet som binder historiene sammen. I løpet av et år besøker forfatteren hver enkelt leilighet og låner øre og stemme til de som bor der. Noen forteller sin historie i jeg-form, andre skildres utenfra. Forfatteren har øye for de sære på et lite tettsted, de som får både positive og negative kallenavn.

Fortellingene skildrer dagliglivet til hverdagsmennesker, men selv om Murboligen er grå, tar Frode Grytten i bruk hele fargespekteret når han beskriver sine personer. De blir omtalt med både humor og varme. Det er i møtet mellom menneskene det skjer. Temaer er alt fra kjærlighet og utroskap til politikk og løgn.

Hvert kapittel har en hovedperson. Vi møter for eksempel 40-åringen som har en mor som ligger for døden. For å glede henne, drar han ut for å finne ei jente som kan spille kjæresten hans og gi moren en bekymring mindre på dødsleiet. Her er partisekretæren som bokstavelig talt går i vannet da han ankommer i sjøfly for å holde en tale for dagen, og den vakre Betty som kan få alle hun vil ha, men som ingen tør nærme seg.

Frode Grytten fikk Brageprisen for denne boka, og den ble nominert til Nordisk Råds litteraturpris og P2-lytternes pris. Den ble satt opp i sceneversjon på Det Norske Teateret i Oslo i 2003.

[er boka inne på biblioteket?]

Bokomslag

Søreide, Mia: Prinsesse Kristina av Tunsberg. En historisk roman. - Kagge forlag 2009.

Året er 1256 og stedet Tunsberghus, kongeboligen på Slottsfjellet i Tønsberg. Kong Håkon Håkonsson har gjenopprettet fred og velstand i landet etter mange års borgerkrig. Han driver en aktiv handels- og utenrikspolitikk, og landet har aldri vært større og mektigere enn på denne tiden. Han har tre barn med dronning Margrethe: Håkon (tronarving), Kristina og Magnus. Kristina er på denne tiden 22 år.

I Spania ser kong Alfonso X seg om etter allierte i striden om arveretten til den tysk-romerske keisertronen. Kongen er selv gift, men har 4 ugifte brødre. Han vet at den norske kongen har en gifteferdig datter, og tenker at et ekteskap mellom de to kongehusene kan gi han en nyttig forbundsfelle. En delegasjon reiser fra Spania for å be om prinsesse Kristinas hånd. Etter nøye overveielser sier kong Håkon ja. Prinsesse Kristina skal selv få velge hvem av brødrene hun vil gifte seg med.

I 1257 seiler hun fra Tunsberg med et følge på 3 skip og over 100 kvinner og menn . Ferden går via Syd-England til Normandie og videre til kong Ludvig IX i Paris. Derfra reiser de med hest og vogn ned gjennom Frankrike. Overalt blir de tatt godt imot av konger og fyrster. Reisen tar 4 mnd, og like før jul 1257 kommer de til Spania hvor de blir møtt av et stort, kongelig følge.

[er boka inne på biblioteket?]

Torsdag 4. februar  
Bokomslag

Muriel Barbery : Pinnsvinets eleganse - Arneberg forlag 2008


Da denne boken kom ut i Frankrike i 2006 ble den raskt en suksess blant leserne.
Forfatteren mottok samme året den franske bokhandlerprisen for boka. Den ble også godt motttatt blant norske lesere da den kom ut på norsk i 2008. Handlingen er lagt til rue de Grenelle nummer 7, en fin herskapsbygning delt inn i åtte lukuriøse leiligheter i Paris. I denne gården lever de rike familier sine snobbete liv - mange av dem har ledende posisjoner innenfor fransk samfunnsliv. Her bor også portnerkonen Renee, en 54 år gammel enke og en av de få gjenværende portnerkonene i Paris. Renee gjør sitt ytterste for å leve opp til de forventningene som er knyttet til rollen som portnerkone: gammel, stygg og gretten, slik beskriver hun selv beskriver det. Når hun er alene - og ingen kan se eller høre henne - dyrker hun i smug sin kjærlighet til litteratur, musikk, kunst og filosofi. I samme herskapsbygning bor også Paloma. Paloma er en 12 år gammel datter i en av husets fine familier. Hun finner liten mening i tilværelsen og derfor har bestemt seg for å ta sitt eget liv på sin egen 13 års dag. Dette endrer seg i møtet med Renee. En dag flytter japaneren Kakuro inn i en av leilighetene. Denne mannen avslører etterhvert Renee - og får henne til å tre ut av pinnsvinskallet sitt. Romanen er delt inn i korte kapitler som veksler mellom Renees og Palomas fortellerstemmer. Boka er full av sosial satire og humor , og har dessuten mange henvisninger til både litteratur, filosofi, musikk og kunst.

[er boka inne på biblioteket?]


Bokomslag

Gro Dahle og Svein Nyhus: God natt, natt - Cappelen Damm 2009

Boka er en samling dikt og tegninger som sier godnatta til verden og til tankene.
Diktene er fulle av omsorg og kjærlighet til alt fra treet og huset og hunden til
mennesker. Det er en trøstebok, en godnatta-bok, en bok som kan leses om og om
igjen. Boken passer for både små og store, og er en fin gaveidé. Den er illustrert med vakre
illustrasjoner i blåtoner. Svein Nyhus har tegnet og kona Gro Dahle har skrevet teksten.

[er boka inne på biblioteket?]

Torsdag 11. februar  
Bokomslag

Aravind Adiga: Hvit tiger. - Cappelen Damm 2008

Boka har form av brev fra den unge inderen Balram Halwai til den kinesiske statsministeren som skal komme på besøk til India for å studere den blomstrende gründervirksomheten. Balram sitter i sju netter under en gedigen lysekrone og skriver ned sin egen historie og sine betraktninger om det indiske samfunnet som han mener er noe helt annet enn det statsministeren vil få presentert under sitt besøk.
Balram fikk kallenavnet ”den hvite tigeren” fordi han var den eneste av klassekameratene i den lutfattige landsbyen som lærte å lese og skrive. Hvite tigre blir det født bare én av i hver generasjon. Da en kusine skal giftes bort, må Balram slutte på skolen for å tjene penger til medgiften hennes.
Han jobber først i et tehus i landsbyen før han og broren reiser til Delhi. Etter hvert klarer han å skaffe seg jobb som privatsjåfør, noe som innebærer uniform og tak over hodet.
Dette er en underholdende og humoristisk fortelling om hvordan en evnerik gutt fra lavkasten kan slå seg opp som gründer i teknologibyen Bangalore. Men veien oppover går innom korrupsjon, brudd med familien og til og med drap.
Forfatteren er født i 1974 og er bosatt i Mumbai. ”Hvit tiger” er debutboka hans og den ble tildelt den prestisjetunge Booker-prisen i 2008.
I Kulturnytt i NRK P2 ble boka omtalt som ”- en svimlende humoristisk beretning som gir et dystert, brennaktuelt tidsbilde. Dét er et tegn på godt forfatterskap.”

[er boka inne på biblioteket?]

Bokomslag

James A. Levine: Den blå skriveboken - Cappelen Damm 2009

Fortellingen er lagt i munnen på 15 år gamle Batuk som ble solgt av sin far til gateprostitusjon som niåring. Hun kommer over en blyantstump og en kladdebok og begynner å skrive ned sin historie. Som barn ble hun rammet av tuberkulose og ble innlagt på misjonssykehuset i nærheten av landsbyen der hun vokste opp. Der lærte hun å lese og skrive.
Batuk skriver i boka så snart hun har ledige stunder innimellom betjening av kundene. Hun minnes sanger og fortellinger fra barndommen. Hun har god fantasi og lager sine egne fortellinger, og hun beskriver den groteske og nedverdigende behandlingen hun og de andre prostituerte barna er offer for.
En dag blir Batuk solgt videre til en styrtrik forretningsmann som installerer henne i en suite på et luksushotell. Her skal hun stå til tjeneste for mannens sønn som så langt ikke har lykkes i sin omgang med kvinner. Kontrasten fra det skitne buret i rennesteinen til luksussuiten er enorm, men fornedrelsen og mishandlingen blir verre.
Selv om temaet barneprostitusjon er bare tragisk, formidler ”Den blå skriveboken” det positive i å beherske skrivekunsten. Fantasiens og ordenens makt gjør Batuk i stand til å fjerne seg fra smerten og gå inn i en annen verden under de verste overgrepene.
James A. Levine er professor i medisin i USA. Da han under en reise i India så en ung prostituert som satt og skrev, fikk han ideen til denne romanen.

[er boka inne på biblioteket?]

Torsdag 18. februar  
Bokomslag

Selma Lagerløf: Keiseren av Portugalien - Opprinnelig utgitt i 1914, på norsk bl.a. 2001

Dette er beretningen om Jan i Skrolycka , kona hans Kattrina og deres eneste, høyt elskede datter Klara Fina Gulleborg. Familien er husmannsfolk under storgardan Falla, og Jan arbeider og sliter på bonden Eriks jord dagen lang. Boka begynner med en fantastisk beskrivelse av Jan mens han venter på å få se sin nyfødte datter første gang. Han er ikke akkurat noen glad far – han syns de har havna i ”uløkka med denne ungen”, og ser for seg alle problemene det vil skape for ham. Men så får han den lille jentebabyen i armene, og dermed er han solgt! Det blir starten på et livslangt kjærlighetsforhold, betingelsesløst og inderlig. 17 år etter, når Klara Fina flytter til Stockholm og bryter kontakten med foreldrene, rammes faren av galskap. Han lever en livsløgn der han tror datteren er blitt keiserinne, og utnevner seg selv til keiser av Portugal.
Portrettet av Jan er vakkert og gripende. Lagerlöf skaper en verdighet og et lysskinn omkring denne farskjærlighet over all forstand, og når Jan samtidig utvikler synske evner, får karakteren mytiske dimensjoner. Boka tar opp evige temaer som kjærlighet, skam, skyld og forsoning, og jeg tror den er en like stor leseopplevelse for dagens lesere som for de som leste den rundt 1914.
Selma Lagerlöf (1858-1940) er en av Sveriges århundres mest leste forfattere. I 1909 fikk hun Nobelprisen i litteratur, og i 1914 ble hun som første kvinne valgt inn i Svenska Akademin.

[er boka inne på biblioteket?]

Bokomslag

Gro Dahle: Hvem som helst, hvor som helst. Noveller - Cappelen Damm, 2009

Har du det travelt? Les en novelle eller to!
Forresten, hvis du får tak i Gro Dahles siste novellesamling vil du helt sikkert lese alle de 19 historiene.
De er sprø, rørende, alvorlige og morsomme! Et felles trekk ved mange av tekstene er avslutninger som ikke er entydige, som ikke gir leseren en konklusjon, men lar oss henge der og kjenne etter; hva var nå dette?
Noen ganger er de både ubehagelige og foruroligende å lese. Det gjelder særlig de novellene som handler om barn og unge mennesker som, i større eller mindre grad, er frakoblet de andre, ikke forstår dem, ikke kjenner kodene eller mønstrene for hvordan man er sammen med venner – eller kjenner det får holde med de nære, de voksne.
Gro Dahle skriver et enkelt språk, med korte setninger og få fremmedord. Mellom linjene dirrer usagte ord, som formes i leserens hode mens han/hun leser.

[er boka inne på biblioteket?]

Torsdag 26. febrbuar  
Bokomslag

Roda Ahmed: Forberedelsen. - Gyldendal 2008

Forberedelsen er en oppvekstroman om tenåringsjenta Zara, som står med en fot i den norske kulturen og en i den somaliske. Hun er annengenerasjons innvandrer; født i Oslo og oppvokst med 17. mai og norske venner. Foreldrene, derimot, holder fast ved somaliske tradisjoner. Mor bærer hijab, og bare morsmålet skal snakkes hjemme. Denne kulturkonflikten skaper store problemer og samvittighetskvaler hos Zara, særlig når hun forelsker seg i en norsk gutt.
Zaras bestemor, Ayeejo, bor i London, og sommerferiene tilbringes ofte der. Selv om bestemor også er sterkt tradisjonsbundet, føler Zara seg nært knyttet til henne. Den sommeren Zara er ferdig med videregående, gir foreldrene og Ayeejo henne et stort fotoalbum. Albumet er fullt av bilder av potensielle ektemenn. Zara begynner nemlig å nærme seg gifteklar alder, og det forventes at hun velger en av ”sine egne”….

Forfatteren, Roda Ahmed, er selv norsk-somalisk. Hun gir derfor en troverdig stemme til Zara og utfordringene hun møter i et tokulturelt samfunn.

[er boka inne på biblioteket?]

Bokomslag

Thomas Brussig: I den korte enden av Sonnenallee. - Tiden Norsk Forlag 2002

Da Stalin, Churchill og Truman møttes i 1945 for å dele opp Berlin i sektorer, kom Stalin og Truman i krangel om den flere kilometer lange Sonnenallee. Tilfeldigvis sluknet Churchills sigar akkurat da, og Stalin var rask med å gi ham fyr. Som takk fikk Stalin en seksti meter lang stump av Sonnenallee. Slik forklarer Micha Kuppisch at han er født på feil side av muren – i den korte enden av Sonnenallee.
Til tross for at de har Muren som nærmeste nabo, er det andre ting som opptar Micha og vennene hans i denne romanen som skildrer Øst-Berlin på 1980-tallet. Micha er stormende forelsket i gatas søteste jente, som på sin side foretrekker gutter på moped fra Vesten. Kompisen Krølle drar på en febrilsk ferd gjennom byen på jakt etter den forbudte ”Exile on Main Street” med The Rolling Stones. Foreldrene kan ikke bli enige om hvorvidt nærmeste nabo er Stasiagent. Alle er lettere frustrerte over vestonkelen som nervøst smugler med seg lovlige varer som kjeks og sjokolade hver gang han besøker familien i øst.

Forfatteren vokste selv opp i Øst-Tyskland. Han har en ironisk og humoristisk skrivestil, men romantiserer på ingen måte tida under DDR-regimet. Det er mer en påminnelse om at Muren, Partiet og Stasi var hverdagen for mange og at man måtte forholde seg til dette som best man kunne.

[er boka inne på biblioteket?]

Torsdag 4.mars  
Bokomslag

Diane Setterfield: Den trettende fortellingen. - Gyldendal 2007

Margaret Lea er en ung kvinne som driver et antikvariat sammen med sin far. Hun har hele sitt liv har vært fascinert av bøker og lesing, og hun har skrevet noen biografiske essays. En dag får hun brev fra Vida Winter, Englands fremste forfatter i samtiden. Vida har gjort mange intervjuer, men aldri fortalt sannheten om sitt liv. Nå er hun gammel og syk og hun vil at Margaret skal skrive hennes biografi.
Margaret reiser til Vida Winters gods i Yorkshire, et klassisk engelsk herskapshus som ligger øde til i et tåkete og rått landskap. Nå skal alle hemmelighetene og mysteriene rundt Vidas liv avdekkes, men kanskje har hun fortalt så mange usanne historier og skapt så mange romanpersoner at det ikke er lett å skille fakta fra fiksjon. Derfor føler Margaret at hun ikke fullt ut kan stole på det Vida forteller. Hun driver derfor egne undersøkelser for å avdekke sannheten, noe som fører henne ut i spennende og farefulle situasjoner.
”Den trettende fortellingen” inneholder alt vi venter oss av en gjennomført underholdningsroman, - dramatikk og spenning, intriger og familiehemmeligheter, og menneskeskjebner som knyttes sammen på tvers av generasjoner.

[er boka inne på biblioteket?]

Bokomslag

Helene Uri: Den rettferdige. - Gyldendal 2009

Marianne og Karsten har vært gift en del år og er foreldre til to jenter. Fra å være et ungt forelsket par som viser hverandre masse oppmerksomhet, har de nå havnet i en hverdag som er preget av likegyldighet for hverandre. Marianne får på en infam måte Karsten til å tilstå at han har vært utro, - og ikke bare én gang.
Marianne oppsøker advokaten Edvard Frisbakke for å ordne skilsmissen. Frisbakke har siden barndommen båret på en skyldfølelse for ikke å ha grepet inn da han var vitne til at det ble begått overgrep mot et barn. Uten at Marianne helt skjønner hva som skjer, får tanken på at Karsten kan ha forgrepet seg på døtrene, innpass i hennes sinn. Karsten blir dømt for overgrep og soner sin straff. Etter hvert begynner han å sysle med tanken på å få saken sin gjenopptatt, men det blir aldri noe av.
Helene Uri klarer på en mesterlig måte å formidle et fryktelig vanskelig tema. Hun viser at i slike saker er alle involverte ofre. Mariannes og Karstens døtre vokser opp med identitet som incestofre. Den ene mener å huske overgrep, den andre husker ingenting, og hun gjenopptar kontakten med faren.
Dette er en rystende og tankevekkende bok uten lettvinte løsninger.

[er boka inne på biblioteket?]

Torsdag 11. mars  
Bokomslag

Ann Cleeves: Svart som ravnen. Vigmostad & Bjørke, 2008.

Det er ein iskald januarmorgon, og Shetland ligg under eit djupt lag av snø. Den unge kvinna Fran Hunter er på veg heimover då ho finn skulejenta Cathrine Ross som ligg drepen på eit jorde. Den einfaldige einstøingen Magnus Tait bur like i nærleiken av funnstaden, og folkemeininga slår snart fast at det er han som har teke livet av den unge jenta. For 8 år sidan forsvann nemleg 11-årige Catriona sporlaust. Magnus blei arrestra, men politiet kunne ikkje prove noko som helst og måtte la han gå. Likevel er ikkje folk på øya i tvil; det var Magnus som drap jenta og gøymde liket. Men når politifyrstebetjent Jimmy Perez og kollegene hans frå fastlandet, bestemmer seg for å etterforske saka breiare, senkar det seg eit slør av mistankar og redsle over det lukka øysamfunnet. For fyrste gong på mange år låser nervøse naboar dørane; redde for at det går ein mordar laus midt iblant dei. Persongalleriet er fargerikt og gjer skildringa av Shetland svært livaktig. Kven skjuler kva? Og kven tier om kva? Spenninga tetnar til då endå ein lita jente forsvinn midt under Up Helly Aa; ein tradisjonsrik midtvintersfestival med røter heilt tilbake til då Shetland var gamalt norsk vikingland. Den dyktige etterforskaren Jimmy Perez må bruke all si kløkt og kjennskap til lokalsamfunnet for å finne løysinga på dette mesterstykket av ei krimgåte.

Ann Cleeves skriv krim i klassisk, britisk stil, og det gjer det så godt at ho fekk den prestisjefylte krimprisen”Duncan Lawrie Dagger” for ”Svart som ravnen.”
Då eg hadde lese ferdig ”Svart som ravnen”, var eg glad for at Cleeeves har skrive 3 krimbøker til med handling frå Shetland: ”Hvite netter”, ”Røde knokler” og ”Blue Lightning” som ennå ikkje er omsett til norsk.

[er boka inne på biblioteket?]

Bokomslag

Milena Agus: Kvinnen fra månen. - Aschehoug, 2009.

Denne vesle romanen frå Sardinia som har blitt ein bestseljar i Italia, har fått strålande kritikkar og er blitt omtala som ” a small jewel polished like a precious stone”.
Det er barnebarnet som fortel livshistorien til bestemor si på farsida. I 1943 var bestemora 30 år gamal og ugift, trass i at ho var svært vakker. Ho skremer vekk alle friarar med lidenskapleg kjærleiksbrev, hoppar i brønnen , klypper av seg håret, og finn på mykje anna underleg som gjer at familien og folk i den vesle landsbyen på Sardinia, trur at ho er galen. Etterkvart får familien plassera henne i trygg forvaring i ekteskap med ein mann ho ikkje elskar. Me skjønar at bestemora har vore ei svært fargerik kvinne, at ho har blitt sendt til ein kurstad på fastlandet og at ho der møtte Veteranen. Det er bare Veteranen som ser at ho ikkje er galen, men bare annleis, at ho blei til ein dag då Gud var trøytt av å skape standardkvinner som gjorde det ein venta dei skulle gjere. Og etter møtet med Veteranen blir livet aldri det same.
Romanen handlar om tre generasjonar og er lagt opp nesten som ein krim, men på siste sida skjer det noko som gjer at heile forteljinga blir snudd på hovudet.
”Kvinnen fra månen” er ein vakker, spesiell og lettlest liten roman eg gjerne vil få anbefale.

[er boka inne på biblioteket?]

Torsdag 18. mars  
Bokomslag

Dai, Sijie: Balzac og den vesle kinesiske syersken - Gyldendal 2001

Denne romanen tar oss med til Kina i 1971. Dette er tiden for Maos store omskoleringsprosjekt som startet i 1968, hvor han sendte millioner av såkalt intellektuelle til omskolering hos fattige bønder. Hovedpersonene er to unge gutter på 17 og 18 år fra akademiske hjem som blir sett på som ”fiender av folket”. De blir sendt til en avsidesliggende landsby på et fjell kalt Himmelføniksen to dagers gange fra nærmeste by. Der lever bøndene slik de har gjort det i hundrevis av år, og vet lite om verden omkring. Her blir de satt til hardt kroppsarbeid, og vet ikke om de noensinne vil kunne reise hjem igjen.

I en av nabolandsbyene treffer de den lille syersken som er datter av egnens eneste skredder. Hun er den vakreste i mils omkrets og begge guttene forelsker seg i henne. De kommer også over en koffert med forbudte bøker fra vestlig, klassisk litteratur som Balzac, Dumas, Flaubert og Dostojevski. En gullgruve har åpnet seg for dem og for den lille syersken som får historiene gjenfortalt. Hun elsker historiene, og tilsynelatende også jeg-fortellerens venn Luo. Han setter seg fore at han ved å lese for henne skal forvandle henne fra en uvitende til en dannet pike. Men dette får ikke den virkningen på henne som han hadde trodd……

Boka er i store trekk selvopplevd, og hovedpersonen ble selv utsatt for omskolering. Han har bodd i Frankrike siden 1984, og dette er hans romandebut. Den ble en stor suksess i hans nye hjemland, og ble raskt oversatt til flere språk. Vi får troverdige innblikk i kulturrevolusjonens Kina, i tusenår gamle seder og skikker og tidløs ungdommelig kjærlighet. Romanen er humoristisk fortalt, men samtidig har den en alvorlig undertone. Den er visuell og fargerik, og bilder strømmer på mens en leser. Boka er også filmet.

 

Jan A. Hansen: Catharina Kølle – vår første vandrerske. - Stenersen, 1991

Denne boka forteller om Catarina Kølle som levde fra 1788 – 1859. Hun ble født på Snarøya utenfor Christiania, men størsteparten av sitt liv bodde hun i Ulvik i Hardanger hvor familien flyttet da hun var ung jente. Etter farens død drev hun gården sammen med sine to yngre søstre. Hun ble en kjent person fordi hun var noe så spesielt for datiden som en kvinnelige fotturist . Hun var også vår første kjente kvinnelige maler.

40 år gammel la hun ut på sin første fottur, og de neste 30 årene var hun uavlatelig på vandring. Hun gikk over fjellet til mange steder i Norge og dro også videre ned gjennom Europa. To ganger gikk hun helt til Italia. Langs veien tok hun skisser som hun malte når hun kom hjem. Mye av hennes historie er kjent gjennom hennes egne reisebrev og andres fortelling om henne, allikevel framstår hun på mange måter som en gåtefull skikkelse. Hva var grunnen til at hun begynte å vandre? Hva drev henne i en tid da kvinners lodd var å være i hjemmet som hustru og mor?

Hun vakte oppsikt hvor enn hun kom, både med sitt utseende og sin væremåte. Som reiseantrekk hadde hun skjørt og liv i blått vadmel med skjørtekanten mitt på leggen, mønstrede strømper og grove fettlærsko. Hun hadde stor spilehatt, en falmet paraply og på armen en reisepose hvor hun bl.a. hadde en pistol. Hennes naturlige omgangskrets var de kondisjonerte, men hun talte gjerne fattigfolks sak, og var aldri redd for å si sin mening. Hun utfordret de fleste av 1800-tallets normer for kvinnelig oppførsel.

Jan A Hansens bok tegner et bilde av kvinnen og vandrersken Catharina Kølle. Forfatter bruker biografisk materiale samtidig som han benytter seg av kunstnerisk frihet. Vi møter henne i glimt fra episoder av hennes liv fra hun var liten jente til hun døde 70 år gammel. Han tegner et portrett av en sterk personlighet, men også en ensom og gåtefull kvinne.

Torsdag 25. mars  
Bokomslag

Michael Ende: Momo – eller kampen om tiden. - Ex Libris forlag 1986

Idag har nesten ingen god tid lenger. Stadig klager folk over at tiden ikke strekker til. Det kan av og til virke som om noen rett og slett stjeler tiden vår... Det er det denne boken handler om. Vi møter Momo, som er en liten fattig, foreldreløs jente som lever av å utveksle tjenester med andre. Hennes gode hjelpere er en skilpadde, en gammel gatefeier og en fantast som er en turistfører. I denne bokens univers har noen laget en bank hvor menneskene lures til å sette inn den tiden man ”sparer”, slik at de kan ta den ut med renter en gang i fremtiden når de har lyst til å bruke den. Da må all unyttig tid skjæres vekk, og gradvis blir samfunnet kaldere. Overalt blir det mindre tid til kjærlighet, vennskap og omsorg. For de som har det travelt med å spare tid har snart ikke tid til noe som helst. Men heldigvis er det som gjennomskuer alt dette; Momo. Hun tar opp kampen med tidstyvene, godt hjulpet av sine venner.
Dette er en klok bok. Den kan hjelpe oss til å tenke over hva som er viktig i livet vårt.

[er boka inne på biblioteket?]

Bokomslag

Nicole Krauss: Kjærlighetens historie. - Cappelen 2005

Kjærlighetens historie er en fascinerende historie fra dagens New York. Gamle Leo og unge Alma nøster opp sin fortid fra hver sin kant. I en nedslitt leilighet prøver Leo Gursky å overleve litt til. Hver kveld banker han på radiatoren for at naboen over skal høre at han fortsatt lever. Men livet hans har ikke alltid vært slik: for seksti år siden bodde han i Polen, forelsket seg og skrev en bok. Kjæresten mistet han da hun flyktet til Amerika. Boken ble også borte, men uten at han vet det har den overlevd. Den har krysset hav og tid, og forandret flere menneskers liv.
Unge Alma er oppkalt etter en person i denne boken. Etter at faren hennes døde har hun forsøkt å finne en ny venn til moren, uten å lykkes. En dag dukker det opp et mystisk brev i posten, og Alma begir seg ut for å finne sin nevnesøster. Og med dette flettes livene til gamle Leo og unge Alma inn i hverandre. Til tross for at bokens personer på mange måter er hardt rammet av skjebnens lunefullhet er dette ingen dyster roman. Det er mye lun humor i boken, som gjør at stadig vekk må smile litt. Ikke minst blir man svært glad i personene i boken som hver for seg sysler med å få livene sine til å henge sammen.

[er boka inne på biblioteket?]

8. april  
Bokomslag

Kate Grenville: Den hemmelige elven. - Font forlag 2007

London, 1806. Den fattige elveskipperen William Thornhill blir dømt for en desperat handling og forvist fra England på livstid. Sammen med kone og barn blir han stuet ombord i et skip med kurs for den nyetablerte fangekolonien i New South Wales, Australia.
Det som først oppleves som en dødsdom, viser seg snart å kunne bli starten på et nytt liv. William tar opp igjen sitt gamle yrke, og frakter varer til og fra nybyggerne som har slått seg ned langs elvene innover i landet.
På en odde ved elven Hawkesbury finner han sitt eget paradis, og så snart han har spart nok penger til å kjøpe seg fri, tar han familien med seg oppover elven. Men straks de har fått satt opp et lite skur og ryddet sin første åkerlapp, oppdager de at de ikke er alene. Noen har vært her lenge, svært lenge, og frontlinjene mellom nye og gamle innbyggere etableres ..

Kate Grenville er blant Australias mest populære og kritikerroste forfattere. I denne romanen beskriver hun det skjøre og anspente forholdet mellom de tidlige kolonistene og urinnbyggerne på en troverdig og nyansert måte.

[er boka inne på biblioteket?]

Bokomslag

Richard Yates: Påskeparaden. - Oktober forlag 2010

”Ingen av Grimes-søstrene skulle få et lykkelig liv …”

Så nådeløst åpner denne romanen, som skildrer skjebnen til Emily og Sarah Grimes. Fortellingen strekker seg fra 1930, da foreldrene skilles, og førti år fram i tid. Som småjenter er de helt avhengige av den rastløse og nervøse moren, Pookie, mens faren, som de begge føler seg knyttet til, glir ut av deres daglige liv og dør tidlig.

Søstrenes livsvalg tar hver sin retning. Den milde og søte Sarah gifter seg tidlig med en lovende ung mann, og hun blir husmor og mor på et avsidesliggende sted. Men Sarahs ekteskap har mørke sider, for den kjekke ektemannen viser seg å være voldelig og uberegnelig. Den skarpe Emily, som ser seg selv som en intellektuell, velger universitetsstudier og New York. Hun får den ene elskeren etter den andre, og går fra en underordnet kontorjobb til en annen.

Påskeparaden er nok et realistisk mesterverk fra Richard Yates om drømmer og lengsler som ikke finner veien ut.

[er boka inne på biblioteket?]

Torsdag 15. april  
Bokomslag

Gaétan Soucy: Den lille piken som elsket fyrstikker - Gyldendal 2007

Tittelen får deg til å tenke på H.C. Andersens eventyr. Dette er imidlertid mer groteske saker, selv om eventyrets form på mange måter preger boka.
Boka åpner med at de to barna den handler om, selv må «ta hånd om universet» fordi faren deres «oppga ånden uten å si ifra». Faren framstilles som en dunkel skikkelse, men vi får høre at han har vært prest, har slått barna sine og krevd at de hjelper ham med de mest aparte handlinger, som å henge ham opp og låse ham fast på et kors og slå ham med en fille. Etter hvert kommer det fram at han er en meget rik gruveeier.
De tre har bodd avsondret på en forfallen herregård så å si uten omgang med andre mennesker, noe som har gjort de to barna til mennesker uten normal sosial intelligens, og de er utstyrt med et særegent språk delvis lært gjennom lesning av gamle ridder-fortellinger og andre bøker i farens rikholdige bibliotek.
Herregården rommer mange hemmeligheter, og den frykteligste av dem alle avsløres etter hvert som ”protokollføreren” skriver ned sin beretning. I gravkjelleren finnes både ei glasskiste og ”den rettferdige straffen”.
Fortellingen rommer et stort mørke, som lett bringer tankene videre til den mye omtalte Fritzl-saken i Østerrike.
Midt i all sin dysterhet rommer boka også gløtt av humor og glede, og et levende håp brenner tross alt i et av de etterlatte barna. Språket er originalt og overraskende, en glede å lese. Romanen har fått strålende kritikker, og er oversatt til mer enn 10 språk.

[er boka inne på biblioteket?]

Bokomslag

Peter Mayle: Et år i Provence - Kolibri forlag, 1992

Sommerferien nærmer seg, og mange nordmenn setter kursen mot Sør-Europa, ikke minst Frankrike og Provence. I denne boka møter vi et engelsk ektepar som har gjort alvor av sin ”provencalske drøm” – de kjøpte en gammel vingård med slitte steinhus og 25 mål jord, og bosatte seg på gården. Gjennom 12 måneder følger vi Peter Mayle og konas forsøk på å tilpasse seg den ganske tilbakelente livsstilen i denne delen av Frankrike. Håndverkerne kommer når de kommer, kanskje i morgen, kanskje neste uke, hvem vet? Gamle hus kjenner de fleste til: vannrørene fryser (nei, det er ikke alltid varmt i Provence!), det elektriske anlegget kollapser og kjøkkenet må totalrenoveres. Men et måltid er det alltid tid til, og hvilken mat! Østers og trøfler, coq au vin og hjemmelagede posteier, valnøttbrød og himmelske desserter – og så vin da, selvfølgelig! Denne boka gjør deg garantert sulten, og du får et umiddelbart ønske om å dra til Provence sjøl! Peter Mayle har skrevet oppfølgeren ”Alltid Provence”, samt en rekke romaner, vel verd å lese.

[er boka inne på biblioteket?]

Torsdag 29. april  
Bokomslag

Claudia Schreiber: Emmas lykke. Ganesa forlag 2005

Emma er en enslig, sterk og selvstendig grisebonde langt ute på den tyske landsbygda. Hun lever i skitt og rot og kler seg bare i uformelige kitler som hun en gang for alle har kjøpt billig i stort antall. Men hun elsker grisene sine. Hun elsker dem faktisk så høyt at hun foretar slaktingen selv. Det er utenkelig å overlate det til andre. En natt krasjer en Ferrari like ved Emmas gård. Hun tar hånd om innholdet i bilvraket – en bevisstløs ung mann og en pose full av amerikanske dollar.
Max er Emmas rake motsetning, - uskyldsren, dannet og pertentlig. Hans verste mareritt som han våkner av natt etter natt, er å søle rødvin på det hvite teppet i leiligheten. Det er derfor med stor forskrekkelse han våkner naken i en ukjent seng etter ulykken, omgitt av skitne klær og mugne matrester. Emma har bruk for en mann på gården, og hun bestemmer seg for å beholde Max der, med eller mot hans vilje. Hun har også bruk for pengene som kan redde gården hennes fra tvangsauksjon.
Dette er en underholdende, lettlest roman med mye burlesk humor, men også en rørende, tragikomisk kjærlighetshistorie. Emmas lykke ble filmet i 2006..

[er boka inne på biblioteket?]

Bokomslag

Sebastian Barry: Skjulte skrifter. Schibsted forlag 2010.

Roseanne som nærmer seg hundre år, er pasient på et psykiatrisk sykehus på vestkysten av Irland. Nå er hun i ferd med å skrive ned det hun kaller ”Roseannes vitnesbyrd om seg selv”.
Hun forteller om det varme forholdet til sin far, om nonnene på klosterskolen som pisket dyd og kunnskap inn i de fattige pikene. Roseannes fortelling veksler gjennom hele boken med sjefspsykiater Grenes ”blandede notater”. Roscommon psykiatriske sykehus er gammelt og nedslitt og skal rives. I den forbindelse skal pasientene utredes for å se om de skal overføres det nye sykehuset eller slippes ut i ”den virkelige verden”. Underveis i denne prosessen blir doktor Grene og Roseanne gradvis kjent med hverandre.
Roseannes fortelling er også en beretning om den tragiske og blodige historien til Irland. Hun er født av presbyterianske foreldre, men gifter seg med en mann av katolsk familie. Dette er så kontroversielt at det fører til Roseannes innleggelse. Den dramatiske historien blir fortalt med et vakkert språk som aldri moraliserer. Hat, uforsonlighet og overgrep beskrives på en neddempet og litt resignert måte.
Mot slutten av boken avdekkes en overraskende forbindelseslinje mellom de to fortellerne.
En anmelder har beskrevet denne romanen som ”Så irsk, så trist og så vakker”.

[er boka inne på biblioteket?]

Torsdag 6. mai  
Bokomslag

Edvard Hoem: Jordmor på jorda. - Dinamo forlag 2008

”Jordmor på jorda” handler om forfatterens tippoldemor og inngår i familiekrøniken som fortsetter i ”Mors og far historie” (2005) og ender i ”Heimlandet barndom” (1985).
Boka handler om Martha Kristine Nesje, forfatterens tippoldemor, som tok jordmorutdanning først i Molde og seinere i Kristiania. Husmannsjenta Martha Kristine viste i ung alder at hun var ei kvikk og rask jente. Hun var svært glad i å følge med faren, som var skomaker, - i sitt arbeid rundt på gårdene. Hans Nesje fra Olagarden ble hennes barndomskjæreste, og allerede i ung alder lovet de å gifte seg med hverandre. Men veien frem var lang og kronglete. Hun ventet på Hans som var i krigen, men falt for en annen soldat som hun fikk barn med. I 1814 fikk hun en datter utenfor ekteskap. Presten hjalp henne med jordmoropplæring i Molde, og i 1816 giftet hun seg omsider med Hans.
Martha Kristine Nesje møtte stor motstand og skepsis da hun skulle utøve yrket sitt. Til tross for at det var innført lovforbud mot å ta imot hjelp fra hjelpekonene i
forbindelse med fødsler, unnlot mange å tilkalle jordmor. Noen hadde ikke penger til å betale, andre hadde ikke tiltro til den nye jordmora. Hun måtte til slutt gå rettens vei for å kjempe fram sin profesjon, på bekostning av de gamle hjelpekonene. I 1821 startet hun den lange vandringen fra Romdalen til Kriatiania for et års opphold på jordmorskole. Hun reiste da fra to barn, gamle foreldre og Hans. Martha Kristine Nesje jobbet som jordmor i 50 år, og hadde et enormt distrikt. Hun hjalp flere tusen barn til verden. Hun fikk selv ti barn, åtte av dem vokste opp.
Det er en sterk kvinneskikkelse Hoem beskriver i denne boka. Den gir et interessant tidsbilde av kvinners levekår på landsbygda på Nordvestlandet på 1800-tallet. Dette er en roman med dokumentariske fakta. Boka er lettlest og ble skrevet på oppdrag fra Den norske jordmorforeningen 100-års jubileum. Den er utgitt under tittelen ”Jordmor” hvor Tove Nilsen også har skrevet et bidrag.

[er boka inne på biblioteket?]

Bokomslag

Edvard Hoem: Mors og fars historie. - Oktober forlag 2005

Romanen har et sterkt biografisk preg, og handler om forfatterens egne foreldre. ”Denne baserer seg på enkelte episoder som mor og far fortalte om sine ungdomsår” sier forfatteren selv. Han sier videre at de aller fleste situasjoner er autentiske, men fortalt med forfatterens stemme, slik han ser det for seg ut fra det han har sett eller drømt. Mors og fars historie” er framfor alt en beskrivelse av kjærlighet, selvom forholdet mellom. mor og far ikke er enkelt.
Forfatterens far, Knut Hoem, er odelsgutt i Romsdalen. Tidlig i livet får han et kall til å bli indremisjonspredikant. Han vil gi opp gården for å følge kallet, dra over fjellet og bli emissær i Gudbrandsdalen. Men foreldrene trekker ham tilbake.
Nederst i den samme Gudbrandsdalen blir Kristine Nylund gravid med en tysk soldat. Tyskeren svikter henne, og hun blir alene med skammen og en liten datter. Hun er skoleflink og begavet, men befinner seg i en håpløs situasjon når krigen nærmer seg slutten.
Edvard Hoems historie skifter mellom moren og faren før de treffer hverandre i januar 1945. Resultatet av dette er enkelt sagt: Moren er på vei mot et førtiårig slit som gårdbruker i Romsdal. Faren følger kallet og blir reisende predikant hver høst, vinter og vår. De er kanskje ikke forelsket i hverandre, de to. Likevel finner de sammen og får et godt liv, med en kjærlighet som blir til underveis.

[er boka inne på biblioteket?]

Torsdag 13. mai  
Bokomslag

Mo Hayder: Tokyo. - Bazar 2007

Den unge engelske kvinna Grey er som driven av ein galskap: Då hun var barn, las ho ein gong at japanarane stod bak eit grusomt krigsbrotsverk i Nanking i Kina i 1937. Frå då av er ho manisk oppteken av å finne sanninga bak Nanking-massakren. Til sist finn ho eit spor: Det skal finnast ein film, og det er den gamle kinesiske professoren Shi Chongming som overlevde blodbadet, som eig denne filmen. Hun reiser til Tokyo, der han arbeider som gjesteprofessor ved universitetet. Etter kvart blir det klart at for å få tak i filmen, må Grey gjere han ei teneste som motyting; ei livsfarleg teneste som fører henne i kontakt med den japanske mafiaen.

"Tokyo" er ein uvanleg psykologisk thrillar med ein merkeleg hovudperson. Grey har ein tøff bakgrunn, og bli i mange år sett på som galen.. Langt heimanfrå og utan pengar, tek ho seg jobb som vertinne i ein eksklusiv klubb for japanske forretningsmenn og mafiaen. Her bli ho kjend med ein spesiell gangster, ein eldgammel mann som sit i rullestol og har med seg eit skremande fylgje. Rykta går om at den eldgamle mannen held seg i live ved hjelp av ein mystisk drikk - ein drikk andre vil ha tak i, uansett pris. Spenninga i denne romanen ligg då også på fleire plan: i fortida til Grey, i forsøka hennes på å nå målet sitt i Tokyo, og ikkje minst i Shi Chongming si dagbok frå invasjonen i Nanking.

Mo Hayder skaper eit bilete av eit mafiastyrt, neonblinkande Tokyo og eit krigsherja, utpint Kina i denne mørke thrillaren. Men "Tokyo" er ikkje bare ein drivande god thrillar. Dette er også ein roman som stiller dei store spørsmåla: Kor rå og brutale kan menneskja vere mot kvarandre, og kva er det mogeleg å tilgje? Menneskja sin vondskap er skildra med for stort alvor til at ”Tokyo” blir bare endå ein lettbeina underhaldningsroman. Boka er rett og slett sterk kost, og gjev deg som lesar mykje å tenkje på. Anbefalast!

[er boka inne på biblioteket?]

Bokomslag

Magnus Mills: Udyr. - Cappelen 1999

Hvis du ikke tror det kan være morsomt å lese om gjerdemontering i England, så vil du garantert ha forandra mening etter å ha lest Udyr! Den handler om det skotske radarparet Tam og Richie, to ganske enfoldige, uflidde og temmelig mutte arbeidere og deres engelske arbeidsformann. De monterer kveg-gjerder, bor på brakke og drikker seg fulle på den lokale puben så snart sjansen byr seg. De er skeptiske til alt som er engelsk, og tar det ikke så tungt da de ”tilfeldigvis” kommer til å slå i hjel bonden som har bestilt gjerdet de holder på med. Da graver de ham ned i et stolpehull og fortsetter ufortrødent videre… Den dagen firmaet etterlyser oppgjør for gjerdet og spør om de har sett noe til bonden, vet de selvfølgelig ingen ting!
Dette er en tragikomisk beretning fra den sølete engelske landsbygda, der gjerdene nok blir rette, mens det meste ellers går på halv tolv. Den engelske arbeidsformannen forsøker å gjete de to skottene på sin måte, men han har ikke rare autoriteten i møtet med disse to.
Boka er kort, stilen er nøktern og ironisk. En absurd og morsom leseopplevelse!
Liker du denne, vil du kanskje lese mer av Magnus Mills, som for øvrig har jobbet bådesom buss-sjåfør og gjerdemontør(!) før han ble forfatter på heltid. Flere av hans bøker er oversatt til norsk, og de fleste er i samme humoristiske sjanger. God fornøyelse!

[er boka inne på biblioteket?]

27. mai  
Bokomslag

Kathryn Stockett:: Barnepiken. - Cappelen Damm 2010

Barnepiken beskriver forholdet mellom sorte hushjelper og deres hvite fruer i Sørstatene på første halvdel av 1960-tallet. Vi befinner oss i den lille byen Jackson i Mississippi, og møter tre svært forskjellige kvinner som finner hverandre i sin felles utfordring av grenser. 22-årige Skeeter er en ung, hvit kvinne som til tross for sin priviligerte tilværelse strever med å finne seg til rette . Abilieen og Minny er tjenere hos hvite familier, og blir daglig minnet på raseskillet. Deres hverdag består i å oppdra de hvites barn, samtidig som de nektes å bruke det samme toalettet som de hvite.
I skjul bestemmer Skeeter seg for å skrive en bok basert på de svarte barnepikenes tøffe hverdag som tjenere hos fordomsfulle hvite sørstatsfamilier. På tvers av alle sosiale lover utvikler hun et nært vennskap med Minny og Aibileen, og de tre kvinnene bestemmer seg for å samarbeide om bokprosjektet. Men hva vil skje hvis noen finner ut av det?
En tankevekkende og underholdene debutroman!

[er boka inne på biblioteket?]

Bokomslag

Colm Tòibìn: Brooklyn. - Tiden, 2010

Colm Tóibín er en anerkjent irsk forfatter som kanskje ikke er så godt kjent i Norge. Han har flere ganger vært nominert til Booker-prisen.
I Brooklyn er handlingen lagt til Irland og Brooklyn på 1950-tallet. Unge Eilis bor i en liten by i Irland sammen med moren og søsteren Rose. Det er vanskelig å få jobb, og brødrene til Eilis og Rose har måttet reise til England for å skaffe seg arbeid.
Når sjansen byr seg for en jobb i USA, har ikke Eilis noe annet valg enn å takke ja. I begynnelsen er hun plaget av hjemlengsel, men etter hvert finner hun seg til rette og tilpasser seg livet i New York. Så skjer det noe i familien som gjør at Eilis må reise hjem en periode, og det er da hun blir stilt overfor et vanskelig valg som vil komme til å avgjøre hennes videre skjebne.
Med sitt lavmælte språk klarer forfatteren å få frem nydelige person- og miljøskildringer.
Boka egner seg godt som sommerlektyre. Den kan nytes både i hengekøya og i strandkanten.

[er boka inne på biblioteket?]

Torsdag 3. juni

 
Bokomslag

Sarah Waters: Nattevakten . - Tiden 2006

Handlingen i Nattevakten foregår i London under og etter 2. verdenskrig. Waters skaper en utrolig spenning i boka enten det handler om livsfarlige ambulanseturer gjennom bomberegnet, eller det å elske noen andre enn den du har. Vi møter de fire hovedpersonene i 1947: Kay, som var en av de mange kvinnelige ambulansesjåførene under krigen, Helen som driver et ekteskapsbyrå og som lever i et hemmelig forhold med Julia og Vivian som ikke vil snakke så mye om opplevelsene sine under krigen. Historien fortelles baklengs gjennom 1940-tallet, gjennom luftangrep, blendede gater, ulovlige forbindelser og seksuelle eventyr, for så å ende opp i 1941. Historiene til hver av de fire nøstes opp og blir på forunderlig vis knyttet sammen. Beskrivelsene av hovedpersonene er gjort med varme og lidenskap og forfatteren får deg til å bry deg om og bli glad i alle skikkelsene i boka.
Sarah Waters er født i England i 1966 og har skrevet flere lesverdige bøker som er utgitt på norsk.

[er boka inne på biblioteket?]

Bokomslag

Jenna Blum: De som skåner oss. - Cappelen Damm 2009

Trudy er professor i tysk historie og leder et prosjekt hvor hun intervjuer tyske innvandrere i USA om deres opplevelser under 2. verdenskrig. Sjøl var hun 3 år da hun rett etter krigen kom til USA fra en liten landsby rett ved konsentrasjonsleiren Buchenwald. Hennes eneste minne er et fotografi av henne sjøl, moren og en nazi-offiser. Hvem var han, og hvilken historie bærer hennes mor på?
I femti år har moren nektet å fortelle noe som helst fra krigen til datteren og sin amerikanske ektemann. Når Trudy begynner å grave i fortida kommer hun i kontakt med folk som setter henne på sporet av morens og hennes egen historie. Samtidig gjenfortelles intervjuene med de tyske innvandrerne, og vi følger Trudys arbeid med disse følelelsesladede minnene.
Denne boka er både dramatisk og gripende. Den er en hjerteskjærende historie om krigens grusomhet, om skam som går i arv, og om hvor mye en mor er villig til å tåle for å skåne barnet sitt.

[er boka inne på biblioteket?]

Ukas boktips 12. juni  
Bokomslag

Jussi Adler-Olsen: Kvinnen i buret..- Aschehoug 2009

Kriminalinspektør Carl Mørck er tilbake på jobb i København-politiet etter et lengre sykefravær. Nå er all livsglede og arbeidslyst borte, og han er en belastning for arbeidsmiljøet.. Da det opprettes en ny avdeling for uløste saker av særlig grov karakter – Avdeling Q - får Carl ansvar for avdelingen og tildeles kontor i et dystert kjellerlokale langt unna alle kolleger. Hans eneste medarbeider er den eksentriske eksil-irakeren Hafez el-Assad som viser seg å ha flere kvaliteter enn å kunne koke kaffe og håndtere kopimaskinen.
Den første saken de griper fatt i, er den unge folketingspolitikeren Merete Lynggaards forsvinning fra en båt noen år tidligere. Politiets konklusjon den gang var selvmord, men noe lik ble aldri funnet.
Samtidig som vi følger etterforskningen, får vi gradvis avdekket Meretes grusomme skjebne etter forsvinningen. Leseren sitter hele tiden på mer informasjon enn etterforskerne, og det bygger seg opp en intens spenning. Vil Merete bli funnet før det er for sent? Hvis man ikke er en altfor sart eller klaustrofobisk sjel, er dette en fortelling som gir leseren en grøssende god leseopplevelse.
Forfatterens andre bok om Avdeling Q ”Fasandreperne ”, er nettopp utgitt på norsk, og i Danmark foreligger også bok nummer tre i serien, ”Flaskepost fra P”.

[er boka inne på biblioteket?]

Bokomslag

Klas Östergren: Gentlemen. Gyldendal 1982

Gentlemen er et oppkomme av en roman - en frodig og herlig fortelling om de to brødrene Henry og Leo Morgan, og om den fiktive personen Klas Östergren , med samme navn som forfatteren. Vi tas med til Stockholm, der de tre bor sammen i en stor leilighet. Henry er tidligere bokser og jazzpianist, Leo er filosof poet på nedtur, mens Klas er en husløs forfatter som har havnet hos Morgan-brødrene fordi han trengte et sted å bo. Året er 1978, men romanen tar leseren med på tilbakeblikk til 50- og 60-tallet, til brødrenes oppvekst.
Karene har et halsbrekkende graveprosjekt på gang under huset, på jakt etter ikke mindre enn en skatt, og forfatteren drar leseren med på tvilsomme våpenhandler og offentlig korrupsjon i ”folkhemmet”. Boka er munter, velskrevet og full av gode historier! De dreier seg om boksing, kjærlighet, politikk og poesi. ”Gentlemen” er blitt kalt en bibel for intellektuelle storbyromantikere, og publikum ropte raskt på en fortsettelse da denne boka kom ut i Sverige i 1980. Først i 2005 kom oppfølgeren ”Gangsters”, som dessverre ikke kan sies å leve opp til forventningene fra de fornøyde leserne av den første boka. Men ”Gentlemen” har fortsatt grepet på nye og tidligere lesere. En super sommerferieroman!

[er boka inne på biblioteket?]

Ukas boktips 19. juni  
Bokomslag

Cecilie Enger: Himmelstormeren : en roman om Ellisif Wessel. - Gyldendal 2007

Denne boka handler om ei sterk, modig og svært dyktig kvinne, en av Norges første fagforeningskvinner: Ellisif Wessel. Ellisif ble født inn i en rik familie i 1866, vokste opp på Dovre, og ble sendt til Kristiania for å gå på skole som 16-åring. Her forelsket hun seg i fetteren sin, legen Andreas Wessel, og de giftet seg og flyttet til Kirkenes. De mistet 4 barn i dødfødsel eller krybbedød, og sorgen ble ikke mindre da presten nektet å begrave dem på kirkegården fordi de ikke var døpt. Dette førte naturlig nok til en sterk motvilje hos Ellisif mot kirke og presteskap. Hun reiste mye på sykebesøk sammen med mannen sin, som var distriktslege, og skrev dikt og notater på alle reisene. Etter hvert ble hun også en svært habil fotograf.
Ellisif Wessel ble berømt i sin samtid., spesielt for sitt engasjement i fagforeningen Nordens Klippe, som hun var en av stifterne av i 1906. Det ble funnet jernmalm i området, og dette funnet dannet grunnlaget for bedriften AS Sydvaranger. Befolkningen i Kirkenes ble mangedoblet, arbeidere strømmet til fra hele landsdelen, fra Finland og Sverige.
Mens Ellisifs mann Andreas dokumenterte de mange ulykkene gruvearbeiderne ble utsatt for, arrangerte Ellisif streiker og demonstrasjoner for høyere lønn og bedre bo- og arbeidsforhold. Hun var svært radikal og åpenhjertig i sin agitasjon og fikk mange fiender, ikke minst fra overklassen. Ett år sydde hun en 1. mai-fane med logoen "Ned med tronen, alteret, pengeveldet!" Det ble for sterk kost for mange!
Denne spennende livshistorien er det Cecilie Enger har tatt for seg i ”Himmelstormeren”.
Boka blander fakta og fiksjon på en måte som gjør boka både spennende og lettlest.
Gir du deg i kast med bokas 399 sider garanterer jeg en lærerik og rystende leseopplevelse!

[er boka inne på biblioteket?]

Bokomslag

Marie Hermanson: Blåskjellstranden. - Cappelen 2002

Med sommer og ferie rett rundt hjørnet er denne tittelen fristende å låne med seg som strandlesning. Jo, den inneholder sommerskildringer fra den svenske skjærgården, men den har absolutt noe mer. Ei fire år gammel autistisk jente forsvinner fra foreldrenes sommersted på ei øy, og dukker 6 uker etter opp stående på ei fjellhylle inne på fastlandet, tilsynelatende uten mén, - som om ingen ting hadde hendt. Dessuten finner to små gutter et skjelett nedgravd i sanda. Sommerstedet har sine uhyggelige hemmeligheter, men boka er ikke noen krim. Hovedpersonen er Ulrika, ei 45 år gammel kvinne som er på sommerferie i sin barndoms ferieparadis med familien sin. Her gjenopplever hun i minnet sommeren 1972, da hun og bestevenninna Anne-Marie fra feriehuset ved siden av hang sammen dagen lang. Jenta tilhørte den kjente forfatterfamilien Gattman fra Stockholm, en familie som også hadde adoptert ei lita indisk jente, Maya. Maya er jenta som forsvinner, og som på mystisk vis dukker opp igjen. Uker med leiting og fortvilelse bryter ned samholdet i Gattman-familien, og blir starten på familiens oppløsning og undergang. Dette er en fortelling med mange lag og mange historier i historien. De flettes i hverandre på finurlig vis og gjør boka veldig spennende å lese! Her er vi ved et nøkkelpunkt i hele Marie Hermansons forfatterskap: Alle hennes romaner og noveller (ikke minst den mest kritikerroste, uhyggelige romanen "Värddjuret" fra1995), handler om det punktet hvor den gamle, trygge verden raser og den truende moderniteten overtar.
Jeg vil gjerne også anbefale de to andre bøkene av Marie Hermanson som er oversatt til norsk: ”Den karismatiske soppkongens sønn”, som handler om et far/sønn-forhold, og spenningsromanen ”Mannen under trappen”. Den siste fikk prisen ”Bokhandelns val” i Sverige i 2005, for beste skjønnlitterære bok det året.

[er boka inne på biblioteket?]

Ukas boktips 26. juni  
Bokomslag

Håkan Nesser: Kim Novak badet aldri i Genesaretsjøen. Gyldendal 2005

Erik er fjorten år en sommer på begynnelsen av 1960-tallet. Mor ligger på sykehus og skal dø. Erik og kameraten Edmund blir sendt på landet til et sommerhus som kalles Genesaret, mens Eriks eldre bror Henry skal være ansvarlig voksenperson. Håndballspilleren Kanon-Berra har nettopp kommet hjem sammen med Ewa Kaludis som er til forveksling lik skuspilleren Kim Novak. Alle unge menn, også Henry, forelsker seg i den vakre Ewa. Da hun en dag dukker opp ute ved Genesaret, får fjortenåringene en pirrende og uforglemmelig opplevelse ved å smugkikke på Ewa og Henry. Men de skjønner også at dette er noe som kan få fatale konsekvenser. Så dukker Kanon-Berra opp - han som skyter så hardt at målvaktene dør om han treffer dem i hodet – og spør etter Henry.
Siste del av fortellingen foregår over tjue år senere, og gir svar på noe av det som skjedde den spesielle sommeren.
Håkan Nesser er en produktiv og anerkjent krim-forfatter. Selv om denne boken også inneholder både mysterier og spenning, er den først og fremst en glimrende skildring av gutter i puberteten og et troverdig tidsbilde fra tidlig 60-tall. Som et bakteppe for begivenhetene, er Eriks dødssyke mor, besøkene på sykehuset og farens hjelpeløshet.
Kim Novak badet aldri i Genesaretsjøen ble filmet i 2005.

[er boka inne på biblioteket?]


Bokomslag

Tezuka, Osamu, Budda bind 1- Kapilavastu. Gyldendal 2007.

En Bramin, de første indernes åndelige ledere, får et forvarsel om en mann som skal bli gud eller konge. Munken Naradatta får i oppdrag å finne denne mannen, og legger ut på en farefull og begivenhetsfull reise. Slik begynner den åtte bind lange historien om Buddah. Vi møter også en slavegutt som gjør opprør mot kastesystemet, og lille Tatta som kan kommunisere med dyr. Deres skjebner utgjør opptakten til en stor begivenhet: Dronningen føder en gutt som blir spådd en stor framtid. Hans navn blir Prins Siddharta.
”Kapilavastu” er første bind i en serie på totalt åtte bøker om Buddah. Dette episke storverket i tegneserieform, er en fantastisk fortelling om Buddismens opprinnelse og indisk historie. Fortellingen er visuell og levende med vakre tegninger, mye action, humor og mystikk. Forfatteren har benyttet både fantasi og fakta i et balansert samspill, uten at det ødelegger for historiens troverdighet. Foreløpig er kun de tre første bindene i Buddah-serien oversatt til norsk.
Serien om Buddah er tegnet og skrevet av den japanske mangamesteren Osamu Tezuka (1928-1989). Manga er det japanske ordet for tegneserier, og i Japan er Manga en anerkjent og populær kunstart. Osamu Tezuka er kjent som mangaens far, og har en imponerende merittliste. For norske lesere er han nok mest kjent for serien om Astro Boy. Warner Brothers Japan har varslet at Buddah-serien kommer som film i 2011.
.
[er boka inne på biblioteket?]

Bokprat høsten 2010