Fra: Tilsjøs og iland

«Hyrebassa»

av Hans Reynolds

Et stort, staut Kvindemenneske med, mandhaftig Ydre og et svakt Tilløp til Skjæg, med Baandene paa den tradisjonelle Ørehat flagrende utover Skuldrene og Pepperkvernen gaaende uophørlig i en Flok av lystige Sjøgutter - der har du et Billede av Madam Jensen.

Der var to Hyrebasser i Byen: Chr. Tangen og Madam Jensen. To store Konkurrenter, paa Vakt efter en eller anden Sjøgut, som der kunde være en Tokrone at tjene paa.

Der almindelige Mening var, at Madam Jenen gik forenom Tangen, trods dennes gode Forbindelser, og gjorde bedre Forretninger. Dette skyldtes, foruten hendes Aarvaakenhet, uten Tvil først og fremst hendes briljante Mundlær, samt hendes Evne til i en Haandvending at tulle «Janerne», om Lillefingeren. Og Gutterne selv maatte gjerne la Madam Jensen greie Braserne for sig. For baade hadde hun skaffet dem gode Hyrer før om Aarene ogsaa, og desuten var det slikt et greit Kvindfolk, som slet saa tappert for sig selv og den lamme Manden sin, at de hadde faat rent tilovers for hende og syntes, de likesaa godt kunde henvende sig til hende, naar de vilde ta Hyre, som til den gnavne og forfyldte Tangen, der baade hadde gode Slægtninge at flyte paa og desuten ved Siden av var Agent for et Brandforsikringsselskap.

Og saa pimpet han som sagt saa umanerlig den samme Tangen, at det var lite ved, om han fik Fortjenesten, som slængte den ifra sig med det samme. Upaalitelig var han ogsaa. Stadig sat han inde paa Madam Olsens Café i Storgaten og rev av sig den ene Vitsen plumpere end den anden bare for at gjøre sig fine Venner med Sjøgutterne og faa dem til at «si noe» - Øl eller helst noget sterkt, som rev rigtig godt i Kraasen. Skulde en slaa over, hvormeget der omtrentlig blev bare av det Øllet, han hadde lirket av Gutterne Aar om andet inde hos Madam Olsen, maatte en regne i tøndevis, for Maken til Sifyld skulde en lete længe efter.

De fleste - helst ældre - hadde trods alt en viss Respekt for Tangen, fordi han var «av bedre Folk». Men der fandtes ogsaa dem - Gategutterne og enkelte «intime» - som sa ham like op i Fjæset: «Er du fuld ida da Tangen, Far?» Hæ? Eller sang ut: «Baut Skib! Fyr paa læ Baug!» o. l., naar han kom krydsende fra Lygtepæl til Lygtepæl op Gaten i Kveldingen.

Men da blev han fornærmet, følte sig formelig stødt over Menneskenes Vanartighet og viste dem et Par Næver, som han ikke hadde Skam av - rent to digre Bifklubber. Og stakkars den Gutteknegt, som kom for nær dem, naar han hadde hærmet efter deres Eiermand. Da fik han det han længtet efter, om han brølte som en Gris, og Politi Hansen var i Farvandet med sit imponerende Guldbaand om Luen.

Tangen var nemlig sterk trods sit idelige Rangleliv. Man glemte ikke saa snart, at han alene tok og prylet op fire engelske Matroser nede paa en av Kaierne i Antwerpen, da han var Andenstyrmand med «A. C. Johnsen».

Og det var heller ikke mange, som var lystne paa at gjøre Bekjendtskap med «Bifklubberne», efterat Tangen var blit Landkrabbe. Slikt hændte høist en Gang om Aaret, og det var den syttende Mai. For da slos Tangen næsten bestandig, som oftest med utenbys Gutter, som ikke hadde det mindste Kjendskap til «Bifklubberne».

Den, som ikke var ræd for ham, maatte da være Madam Jensen. Hun hadde i sin lange Praksis som Hyrebas staat saa mangen Tørn med fulde Sjøfolk, at hun rent hadde glemt den Ting at være ræd av sig. Det hadde hun ofte paa mange Slags Maater levert Beviser paa.

Var Sjøgutterne for nærgaaende, bet hun hvast ifra sig, og det er ikke nogen Skrøne, at hun engang gav en Jungmand, som brukte grov Mund, riktig saftig Juling. Kammeraterne stod omkring og saa paa, men gjorde ingen Anstalter til at rive ham ut av Madamens Klør; for de syntes, han hadde godt av det for sin Flaakjæftethet.

Det er ikke usandsynlig, at nævnte Jungmand efter den Dag fik mere Respekt for det «svake» Kjøn.

Der gik mange Historier om «Hyrebassa», baade om hendes Ukvindelighet og hendes kvindelige Snildhet og Snuhet, naar det gjaldt at befri Tangen for Fortjenesten, En Sjøgut sa til hende: «Dere burde hat Bukser paa, Dere, Madam Jensen!» «Trur du ikke, jeg har da, Fær», sa hun og lettet paa Skjørtet.

At den kvindelige Konkurrance ikke var at spøke med, hadde Tangen ofte faat erfare. Han hadde mangen en haard Sjau for ikke at sakke rent agterut. Engang laa han især i Kjølvandet, en Vaar, da der var en Mængde Skuter oppe i Fjorden og lastet. Tangen var skraasikker paa at faa Forhyringen paa de fleste av dem. Han kjendte jo Kapteinerne saa godt, at der kunde da «det Skjørtemenneske» komme!

Men han tok feil.

«Hyrebassa» var paa første Baat om Morgenen og rendte fra Skipper til Skipper. Traf hun dem ikke hjemme, strøk hun like op til Lasteplasserne for at faa snakke med dem, eller hun passet paa, naar de kom hjem fra Visiten ombord. Tangen sov i Almindelighet til ti halv elleve om Formiddagen, naar han hadde sittet borte hos Madam Olsen til langt paa Nat.

Forbauset og harm blev han derfor, da han kom bort til Skipper Henriksen for at by frem to Stavangergutter, ved at høre, at Madam Jensen alt hadde været der og skaffet de nye Folkene, Henriksen behøvet. Det var klappet og klatt og ikke noget at gjøre ved det, mente Henriksen. Hadde han tænkt paa det før saa -.

«Den, som kommer først til Kværna, faar først male», sier de gjerne, Tangen. Det er Vælas Gang det».

Værre blev det, da det gik likedan hos Monsen. «Ogsaa du min Søn Brutus,» tænkte vel Tangen, for han hadde da ikke trodd, at Monsen hadde gaat i Fælden for «det Skjørtemenneske» - Henriksen ogsaa forresten. Han kunde ikke si andet.

Men det blev værre og værre. Ja, saa ilde, som det kunde være og bli. Utpaa Dagen var han, efter at ha travet omkring til alle de Skippere, som laa paa Seiladsen, kommet til den sørgelige Erfaring, at hver evige en var kapret av Madamen.

Tvi Flesk! Det maatte han se at faa svælge ned med en god «Akevitter» en riktig «Kraaseriver».

«Det Skjørtemenneske» - -

Madam Jensen stod ikke høit hos Tangen den Kvelden!

Men hun klarte sig selv, Madam Jensen, bare hun fik Pengene - mange deilige Tokroninger, som fyldte godt i Lommetørklæsnippen.

Utdrag (s. 97-103) fra:
Hans Reynolds: Tilsjøs og iland.
Til bokas innholdsfortegnelse
Porsgrunn biblioteks hjemmeside Søk i bokbasen